doskona∏e wyniki.
• Dla uzyskania najlepszych efektów wa˝ne jest w∏aÊciwe umieszczenie
˝ywnoÊci, poniewa˝ promieniowanie mikrofalowe jest najmocniejsze w
centralnej cz´Êci kuchenki. Na przyk∏ad podczas pieczenia ziemniaków,
nale˝y umieÊciç je wzd∏u˝ kraw´dzi szklanego talerza obrotowego, aby
si´ równomiernie gotowa∏y.
• Aby równomiernie ugotowaç dania zwarte, takie jak mi´so i drób, nale˝y
je kilkakrotnie obróciç.
• W kuchence mikrofalowej mo˝liwe jest pieczenie, jednak do tych
wypieków nie wolno u˝ywaç dro˝d˝y.
• Podczas przygotowywania produktów o grubej skórce, np. ziemniaków,
jab∏ek, ca∏ej dyni lub kasztanów, skórk´ nale˝y przedziurawiç, aby
zapobiec rozerwaniu produktu podczas gotowania.
• Podczas przygotowywania po˝ywienia w tradycyjnym piekarniku zwykle
unika si´ otwierania drzwiczek. Inaczej jest w przypadku kuchenki
mikrofalowej: nie ma strat energii czy te˝ ciep∏a. Innymi s∏owy, mo˝na
otwieraç drzwiczki kuchenki i zaglàdaç do Êrodka tak cz´sto, jak tylko
si´ chce.
Zasady bezpiecznego u˝ytkowania podczas przygotowywania
po˝ywienia!
• W przypadku korzystania z kuchenki mikrofalowej do podgrzewania
jedzenia dla dzieci lub p∏ynów w butelkach do karmienia nale˝y
zawsze mieszaç pokarm/p∏yny, a przed podaniem sprawdziç dok∏adnie
temperatur´. Zapewnia to równomierne rozprowadzenie ciep∏a i
unikni´cie poparzeƒ.
Nie wolno zak∏adaç pokrywki i/lub smoczka na butelki do karmienia, gdy
umieszcza si´ je w kuchence mikrofalowej.
• Je˝eli niektóre potrawy podgrzewa si´ zbyt d∏ugo, mogà ulec zw´gleniu
i zaczàç dymiç. Je˝eli to si´ zdarzy, nale˝y pozostawiç zamkni´te
drzwiczki i ca∏kowicie wy∏àczyç kuchenk´ mikrofalowà.
• Niektóre produkty z niskà zawartoÊcià wody, np. czekolada w kostkach
lub ciasta ze s∏odkim nadzieniem powinny byç podgrzewane ostro˝nie.
W przeciwnym razie zniszczeniu mogà ulec same produkty lub
naczynia, w których si´ znajdujà.
KORZYSTANIE Z NACZY¡ PODCZAS PRZYGOTOWANIA PO˚YWIENIA
Przed rozpocz´ciem przygotowywania po˝ywienia w pojemnikach
nale˝y sprawdziç, czy pojemniki, których zamierzasz u˝yç, wykonane
sà z odpowiedniego materia∏u, gdy˝ niektóre rodzaje plastiku mogà
staç si´ mi´kkie i ulec deformacji, a niektóre typy naczyƒ ceramicznych
mogà pop´kaç (w szczególnoÊci podczas podgrzewania niewielkiej iloÊci
˝ywnoÊci).
Aby sprawdziç, czy dany pojemnik jest odpowiedni do u˝ycia w
kuchence mikrofalowej nale˝y:
• UmieÊciç pojemnik w kuchence mikrofalowej.
• UmieÊciç w pojemniku szklank´ do po∏owy nape∏nionà wodà.
• W∏àczyç kuchenk´ mikrofalowà, która przez 15–30 sekund powinna
pracowaç z maksymalnà mocà.
• Je˝eli pojemnik stanie si´ bardzo goràcy w dotyku, nie nale˝y go
u˝ywaç w kuchence mikrofalowej.
Podczas przygotowywania ˝ywnoÊci w kuchence mikrofalowej powinny byç
u˝ywane nast´pujàce naczynia i materia∏y:
• Szk∏o i szklane miski
• Naczynia kamionkowe (emaliowane i nie emaliowane). ˚ywnoÊç
pozostaje d∏u˝ej goràca w kamionkowych naczyniach emaliowanych.
• Naczynia plastikowe. Mogà byç u˝ywane do podgrzewania na wiele
sposobów. Uwaga! NIE WOLNO u˝ywaç pojemników plastikowych
wykonanych z melaminy, polietylenu i fenolu.
• Porcelana. Wszelkie porcelanowe naczynia mogà byç stosowane
w kuchenkach mikrofalowych, chocia˝ najlepiej u˝ywaç naczyƒ
˝aroodpornych.
• ˚aroodporne naczynia z pokrywkà. Naczynia szklane ze szczelnymi
pokrywkami, które uniemo˝liwiajà wydostawanie si´ pary, idealnie
nadajà si´ do warzyw i owoców, do których nie dodano ˝adnych p∏ynów
(jednak czas gotowania nie mo˝e przekraczaç 5 minut).
• Naczynia opalane. Trzeba bardzo uwa˝aç podczas korzystania z tego
typu naczyƒ. Nigdy nie nale˝y podgrzewaç naczyƒ opalanych na
talerzu obrotowym d∏u˝ej ni˝ 5 minut. Pomi´dzy naczyniem opalanym
a talerzem obrotowym nale˝y umieÊciç odpowiednià izolacj´, np. talerz
˝aroodporny, aby zapobiec przegrzaniu talerza obrotowego.
• Specjalnej folii przeznaczonej do pieczenia w kuchence mikrofalowej
mo˝na u˝ywaç szczególnie do zup, sosów, daƒ duszonych lub podczas
rozmra˝ania. Mo˝na jej tak˝e u˝yç jako luênego przykrycia, aby
zapobiec rozpryskiwaniu si´ t∏uszczu wewnàtrz kuchenki.
• R´czniki papierowe sà idealne, poniewa˝ wch∏aniajà wilgoç i t∏uszcz. Na
przyk∏ad boczek mo˝na poprzek∏adaç r´cznikami papierowymi. Boczek
b´dzie wówczas chrupiàcy, poniewa˝ nie b´dzie p∏ywa∏ we „w∏asnym
sosie”. Chleb domowej roboty mo˝na wyjàç bezpoÊrednio z zamra˝arki,
zawinàç w r´czniki papierowe i podgrzaç w kuchence mikrofalowej.
• Mokre r´czniki papierowe nadajà si´ do ryb lub warzyw. Nakrywanie
˝ywnoÊci chroni jà przed wysychaniem.
• Papier pergaminowy. Ryby, du˝e warzywa, takie jak kalafior, kaczan
kukurydzy itp., mo˝na owijaç w wilgotny papier pergaminowy.
• Torebki do pieczenia sà idealne do mi´s, ryb i warzyw. Nie wolno ich
jednak zamykaç metalowymi spinaczami. Zamiast tego nale˝y u˝ywaç
nitki bawe∏nianej. Zrób ma∏e otwory w torebce i umieÊç jà w kuchence
mikrofalowej na talerzu lub szklanym naczyniu.
Uwaga!
Podczas przygotowywania ˝ywnoÊci w kuchence mikrofalowej nie powinno
si´ u˝ywaç nast´pujàcych naczyƒ i materia∏ów:
• Zamkni´tych szklanych pojemników/butelek z ma∏ymi otworami,
poniewa˝ mogà one wybuchnàç.
• Termometrów ogólnego zastosowania
• Folii aluminiowej/tacek aluminiowych, poniewa˝ mikrofale nie mogà
przez nie przeniknàç i jedzenie nie zostanie ugotowane.
• Papieru makulaturowego, poniewa˝ mo˝e zawieraç metalowe czàstki,
które mogà spowodowaç iskrzenie i/lub po˝ar.
• Zamkni´tych pude∏ek/pojemników ze szczelnymi pokrywkami, poniewa˝
zbyt wysokie ciÊnienie mo˝e spowodowaç ich eksplozj´.
• Zacisków metalowych i innych przykryç/folii, zawierajàcych druty
metalowe. Mogà one powodowaç iskrzenie w kuchence mikrofalowej i
dlatego nale˝y je usunàç.
• Metalowych misek/pojemników i opakowaƒ, o ile nie sà one
specjalnie zaprojektowane do u˝ytku w kuchenkach mikrofalowych.
Promieniowanie mikrofalowe jest odbijane i nie mo˝e przeniknàç do
˝ywnoÊci poprzez metal.
• Talerzy, naczyƒ i misek/pojemników z metalowymi, z∏otymi i srebrnymi
ozdobami. Mogà one p´knàç i/lub powodowaç iskrzenie we wn´trzu
kuchenki.
CZYSZCZENIE
Podczas czyszczenia kuchenki mikrofalowej nale˝y uwzgl´dniç
nast´pujàce zalecenia:
• Przed rozpocz´ciem czyszczenia nale˝y wy∏àczyç kuchenk´ i wyjàç
wtyczk´ przewodu zasilajàcego z gniazdka.
• Do czyszczenia wewn´trznych lub zewn´trznych powierzchni nie
nale˝y stosowaç proszków Êcierajàcych, skrobaczek metalowych lub
innych silnych Êrodków czyszczàcych, gdy˝ mogà one porysowaç te
powierzchnie.
• Zamiast tego nale˝y u˝ywaç wilgotnej szmatki z dodatkiem detergentu,
je˝eli kuchenka mikrofalowa jest bardzo zabrudzona.
• Nale˝y uwa˝aç, aby woda nie dosta∏a si´ do otworów wentylacyjnych.
• Talerz obrotowy i dno kuchenki mikrofalowej muszà byç regularnie
czyszczone, aby szklany talerz obrotowy móg∏ si´ obracaç bez
przeszkód.
• Szklany talerz obrotowy oraz pierÊcieƒ obrotowy mogà byç myte w
zmywarce do naczyƒ.
• Nie wolno zdejmowaç pokrywy magnetronu (4) wewnàtrz kuchenki!
• Wskazówka: Po u˝ywaniu kuchenki przez pewien czas komora
kuchenki mo˝e wydzielaç zapach. Je˝eli zapach nie znika po
normalnym czyszczeniu, nale˝y umieÊciç kilka plasterków cytryny w
fili˝ance i gotowaç w kuchence mikrofalowej na pe∏nej mocy przez 2-3
minuty. CzynnoÊç ta skutecznie usunie zapach.
ZANIM UDASZ SI¢ DO PUNKTU SERWISOWEGO
Je˝eli kuchenki mikrofalowej nie mo˝na uruchomiç:
• Sprawdê, czy wtyczka jest prawid∏owo w∏o˝ona do gniazdka. Je˝eli
wtyczka jest w∏o˝ona, nale˝y jà wyjàç, odczekaç 10 sekund i w∏o˝yç
ponownie.
• Sprawdê, czy nie przepali∏ si´ bezpiecznik lub czy nie zosta∏ wy∏àczony
bezpiecznik automatyczny. Je˝eli tak nie jest, mo˝na sprawdziç, czy
dzia∏a samo gniazdko, pod∏àczajàc inne urzàdzenie.
• Sprawdê, czy drzwiczki zosta∏y prawid∏owo zamkni´te. Je˝eli nie,
automatyczny system bezpieczeƒstwa poprzez ko∏ki zamka (2)
zabezpiecza kuchenk´ mikrofalowà przed uruchomieniem.
• Sprawdê, czy minutnik jest w∏àczony.
Je˝eli kuchenka mikrofalowa w dalszym ciàgu nie dzia∏a, nale˝y
skontaktowaç si´ z punktem serwisowym.
INFORMACJE O UTYLIZACJI I RECYKLINGU TEGO PRODUKTU
Ten produkt marki Adexi jest oznaczony nast´pujàcym symbolem:
Oznacza to, ˝e produktu nie wolno wyrzucaç wraz z normalnymi
odpadami gospodarstwa domowego, poniewa˝ zu˝yty sprz´t elektryczny i
elektroniczny nale˝y utylizowaç osobno.
Zgodnie z dyrektywà WEEE (w sprawie zu˝ytego sprz´tu elektrycznego
i elektronicznego), ka˝de paƒstwo cz∏onkowskie ma obowiàzek zapewniç
odpowiednià zbiórk´, odzysk, przetwarzanie i recykling zu˝ytego sprz´tu
elektrycznego i elektronicznego. Gospodarstwa domowe na obszarze
29