Wskazówki dotyczące przygotowywania potraw
•
Unikaj podnoszenia pokrywy podczas grillowania. Unoszenie pokrywy zmniejsza temperaturę wewnątrz urządzenia,
wydłużając przy tym proces przygotowania potraw.
•
Podczas unoszenia pokrywy, nie podnoś jej bezpośrednio do góry, lecz na bok. Unoszenie pokrywy do góry wytwarza
podciśnienie wewnątrz grilla, zasysając popiół wprost na przygotowywane produkty.
REGULACJA OGNIA
Najważniejszym czynnikiem podczas korzystania z urządzenia jest utrzymywanie stałej temperatury ognia, +/- 70 °C
wewnątrz grilla. Dotknięcie zewnętrznej części grilla w pobliżu miski nie powinno spowodować poparzenia rąk.
Jeżeli temperatura jest zbyt wysoka, umieść pokrywę na grillu i zamknij otwór wentylacyjny pokrywy. Możesz także dorzucić
nieco wilgotnych zrębków drewna do ognia. Obniży to nieco temperaturę oraz zwiększy ilość dymu, co z kolei wzmocni
zapach potraw.
Jeżeli temperatura jest zbyt niska, otwórz otwór wentylacyjny w pokrywie oraz drzwiczki dolnej części urządzenia, co
zwiększy dostęp powietrza i spowoduje rozpalenia ognia.
DOLEWANIE WODY PODCZAS PRZYGOTOWYWANIA POTRAW
Dolewaj wodę powoli korzystając z lejka lub pojemnika z dziobkiem przez drzwiczki w górnej części urządzenia.
DOKŁADANIE WĘGLA DRZEWNEGO/DREWNA PODCZAS PRZYGOTOWYWANIA POTRAW
•
Rękawicą do grillowania zdejmij powoli pokrywę z urządzenia i ostrożnie otwórz drzwiczki znajdujące się w jego dolnej
części.
•
Aby dorzucić węgiel drzewny lub drewno, użyj długich szczypiec do węgla, uważając, aby nie wzniecić popiołu lub
iskier.
•
Gdy tylko węgiel drzewny/drewno dobrze się rozpali, zamknij drzwiczki i umieść pokrywę na grillu.
WYGASZANIE PALENISKA
•
Umieść pokrywę na grillu.
•
Aby zgasić ogień, po prostu zamknij wszystkie otwory wentylacyjne i drzwiczki. Możesz także zasypać węgiel piask-
iem. Nigdy nie używaj wody do gaszenia paleniska!
KOPŠANA
PO KAŻDYM UŻYCIU
•
Po całkowitym ostygnięciu grilla i wygaszeniu węgla, przenieś popiół do miski na węgiel drzewny i wyrzuć go do
śmieci.
•
Delikatnie wyszoruj pozostałości żywności z rusztu grilla i paleniska za pomocą mosiężnej szczotki do czyszczenia
grilla lub zmiętej folii aluminiowej, co zapobiegnie powstawaniu uszkodzeń na powierzchni urządzenia. Usuń
pozostałości za pomocą papierowych ręczników.
REGULARNIE
Aby zapobiec powstawaniu rdzy, stosuj następujące wskazówki:
•
Do czyszczenia rusztu grilla i paleniska, misek na węgiel drzewny i brytfanny ściekowej oraz powierzchni zewnętrznych
i wewnętrznych urządzenia używaj ciepłej wody z mydłem.
•
Opłucz dokładnie wszystkie elementy wodą.
•
Wytrzyj do sucha wszystkie elementy grilla za pomocą suchej szmatki lub papierowego ręcznika. Nie pozostawiaj
urządzenia do swobodnego wyschnięcia.
•
Aby zapobiec powstawaniu rdzy, pokryj cienką warstwą oleju roślinnego lub preparatu roślinnego do smażenia w
sprayu powierzchnie pokrywy, rusztu grilla i miski na wodę. Delikatnie wytrzyj je papierowymi ręcznikami. NIE WOLNO
używać oleju na ruszcie paleniska, w misce na węgiel drzewny oraz na wewnętrznych powierzchniach grilla.
JEŻELI POJAWI SIĘ RDZA
Na powierzchniach zewnętrznych urządzenia:
•
Dokładnie oczyść miejsca rdzy za pomocą szczotki do czyszczenia grilla.
•
Zamaluj obszary dotknięte rdzą farbą żaroodporną wysokiej klasy.
Na powierzchniach wewnętrznych urządzenia:
•
Dokładnie oczyść miejsca rdzy za pomocą szczotki do czyszczenia grilla.
•
Aby zmniejszyć powstawanie rdzy pokryj obszary dotknięte rdzą cienką warstwą oleju roślinnego lub preparatu
www.barbecook.com
|
41