DANIA
PIECZENIE TRADYCYJNE
PIECZENIE WIELOFUNKCYJNE
Poziom
Poziom
Poziom
Poziom
*Podgrzać do zalecanej temperatury. TB = Rożen.
•
W funkcji opiekacz, umieścić opiekane produkty na kracie lub rożnie: blacha na sos umieszczona pod kratą lub ustawiona na dnie w celu zebrania sosu.
• Nie piec mięsa na blasze na sos: ryzyko pryskania.
• W przypadku gotowania na parze zawsze zaczynać od gotującej wody: nie napełniać nadmiernie półmiska.
• Pieczenie odbywa się przy zamkniętych drzwiach.
Przy opiekaczu z rożnem nie przekraczać 220°C (temperatura zalecana w instrukcji) i opiekać przy zamkniętych drzwiach.
Czas
pieczenia
Zalecenia
Poziom
Poziom
Poziom
Mięsa
Pieczeń wieprzowa (=1 kg)
Pieczeń cielęca (1 kg)
Pieczeń wołowa
Jagnięcina (udziec, łopatka 2,5 kg)
Drób (1 kg)
Drób w dużych kawałkach
Udka kurczaka
Żeberka wieprzowe / cielęce
Żeberka wołowe (1 kg)
Żeberka z baraniny
Ryby
Ryby grillowane
Ryby pieczone (dorada)
Ryby w papierze
Warzywa
Zapiekanki (produkty gotowane)
Zapiekanka ziemniaczana
Lasagne
Faszerowane pomidory
Wypieki
Ciastka - Ciastka z migdałami
Rolady biszkoptowe
Drożdżówka
Ciasto czekoladowe
Keks - Biszkopty
Clafoutis
Kremy
Ciastka piaskowe
Drożdżówka
Bezy
Magdalenki
Ciasto ptysiowe
Ciasteczka z ciasta francuskiego
Ciastko w ponczu
Tarta z ciasta kruchego
Tarta z ciasta francuskiego - cienkiego
Tarta z ciasta drożdżowego
Inne
Szaszłyki
Pasztet
Pizza z ciasta kruchego
Pizza z ciasta chlebowego
Kisz
Suflet
Zapiekanka chlebowa
Chleb
Chleb opiekany
Pojemniki zamknięte
(wołowina duszona, zapiekanka)
200
200
*240
*220
200
200
*200
*220
*200
*200
*200
165
*220
*180
*180
*180
200
165
*200
100
*220
*200
*220
*180
*210
*220
*210
*200
*210
*220
*210
*200
*200
180
2
2
2
1
2
1
2
2-3
2
2
2
1
3
1
2
1
2
2
3
2
2
3
3
2
2
2
2
2
2
3
2
2
1
1
180
*200
*180
180
*180
180
*220
1
1
1
1
1
1
1
220
210
220
220
220
240
275
275
240-275
275
TB
TB
3
3
3-4
4
4
3-4
4
4-5
180
*200
180
150
*200
205
*220
*205
200
*220
205
210
*200
2
2-3
2
2
3
1
2
2
2
3
2-1
2
1
220
200
210
210
210
220
3
2
TB
3
3
2-3
180
180
180
180
180
180
180
180
165
180
180
180
100
180
200
180
170
2
2
2
2
2
2
2
2
1
2
3
1
2
3
2
1
1
180
180
180
180
180
*210
180
210
*240
180
*210
1
1
2
1
1
2
1
2
2
1
1
90
dodać trochę wody
60-70
30-40
50-55
50-70
1h30-2h15
15-25
ułożone na kracie
15-20
25-30
10-20
15-20
35-45
półmisek z kamionki
10-15
30
55-60
40-45
40-45
35-45
5-10
25-30 * w
25-30
duży półmisek szklany
55-65 * w
35-45
20-45 na parze
15-18
blacha do ciasta
45-50 specjalna forma
1h30 blacha do ciasta
5-10 blacha na kracie
30-40 zależnie od wielkości
5-10 blacha do ciasta
30-40
30-40 forma alu 30 cm
15-25
blacha do ciasta
35-45 blacha do ciasta
15-30
1h20-1h40 na parze
30-40 forma alu 30 cm
15-18 blacha do ciasta
30-45 forma alu 30 cm
50 forma szklana 21cm
40-45
forma o wysokich krawędziach
30-50 * w
1-2 na kracie
1h30-3h zależnie od przy-
gotowania
ODPOWIEDNIKI : CYFRY
➜
C°
°C 30 60 90 120 150 180 210 240 275
CYFRY
1 2 3 4 5 6 7 8 9 maxi
CZ5701690-00-PL
Przed włożeniem do piekarnika, każde mięso musi przeleżeć przynajmniej 1 godzinę w temperaturze pokojowej.