Whirlpool AKP 462/IX Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
PL
Skrócona instrukcja obsługi
1
OPIS PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna / grill
3. Układ chłodzenia
(jeśli dotyczy)
4. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
5. Światło
6. Układ wentylacji piekarnika
(jeśli dotyczy)
7. Rożen
(jeśli dotyczy)
8. Dolna grzałka
(niewidoczna)
9. Drzwiczki
10. Pozycjełek
11. Ścianka tylna
1. POKTŁO WYBORU
Służy do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji.
Obrócić na pozyc
, aby
wączyć piekarnik.
2. PRZYCISK +/
Służą do zmniejszania lub
zwiększania wartości widocznej na
wyświetlaczu.
3. PRZYCISK ZEGARA
służy do wybierania różnych
ustawień: czas trwania pieczenia,
czas zakończenia pieczenia,
czasomierz.
4. WYŚWIETLACZ
5. POKTŁO TERMOSTATU
Obrócić, aby wybrać żądaną
temperaturę.
6. DIODA TERMOSTATU /
NAGRZEWANIA
Świeci podczas nagrzewania
urządzenia. Wyłącza się
po osiągnięciu wymaganej
temperatury.
Uwaga: Wszystkie pokrętła aktywowane
są naciśnięciem. Nacisnąć środek
pokrętła, aby je zwolnić.
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
1 32 2 5
6
4
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PRODUKTU
WHIRLPOOL
W celu uzyskania kompleksowej pomocy
prosimy zarejestrować urządzenie na
stronie www . whirlpool . eu/ register
Przed użyciem urządzenia należy uważnie
przeczytać instrukcje bezpieczeństwa.
2
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA
ŚCIEKAJĄCY TŁUSZCZ
(JEŚLI JEST DOSTĘPNA)
BLACHA DO PIECZENIA
PROWADNICE
WYSUWANE
(JEŚLI DOTYCZY)
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
STOSOWANIE AKCESORIÓW
Umieścić ruszt na żądanym poziomie, przy wkładaniu
przechylając go lekko ku górze i w pierwszej kolejności
umieszczając stronę tylną z zawiniętym brzegiem
(skierowaną ku górze). Następnie wsunąć ruszt poziomo
wzdłuż prowadnicy, tak daleko, jak to możliwe.
Inne akcesoria, takie jak blacha do pieczenia, są
wsuwane poziomo w taki sam sposób jak ruszt.
FUNKCJE
WYŁĄCZONY
Przerwanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
Włączenie lub wyłączenie oświetlenia
piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie. Należy używać drugiej półki.
Podgrzać piekarnik do wybranej temperatury. Dioda
termostatu zostaje wyłączona, gdy piekarnik jest
gotowy i można w nim umieścić potrawę.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem
(słonych i słodkich) na jednej półce. Ta funkcja idealnie
nadaje się również do pieczenia na dwóch półkach. Aby
pieczenie przebiegało równomiernie, należy zamieniać
potrawy miejscami. Gdy pieczenie odbywa się tylko na
jednej półce, należy korzystać z drugiego poziomu. W
przypadku pieczenia na dwóch półkach należy używać
poziomu drugiego i czwartego. Podgrzać piekarnik
przed pieczeniem.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek;
do podpiekania warzyw lub opiekania chleba. Zaleca się
umieszczenie potrawy na czwartym poziomie. Podczas
grillowania mięs zaleca się używanie blachy-ociekacza,
na której będzie się zbierał skapujący tłuszcz. Umieśc
blachę na trzecim poziomie i wlać do niej około pół litra
wody. Nagrzewać piekarnik przez 3–5 min. Podczas
pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Umieścić potrawę na środkowym
poziomie. Zaleca się stosowanie blachy-ociekacza,
kra będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić
blachę na pierwszym lub drugim poziomie i wlać
do niej około pół litra wody. Zaleca się obracanie
mięsa podczas pieczenia, aby uzyskaćwnomierne
przyrumienienie po obu stronach. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia
drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów
spożywczych. Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie potrawy
w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
DÓŁ + PIECZENIE KONWEKCYJNE
Do pieczenia na jednym poziomie owoców,
ciast, warzyw, pizzy, drobiu itp.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w jednej temperaturze
(np. ryb, warzyw, ciasta) na maksymalnie dwóch półkach
jednocześnie. Funkcja ta pozwala na pieczenie bez
wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych
potraw. W przypadku użycia jednej półki zaleca s
umieszczenie potrawy na drugim poziomie. Aby piec na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu pierwszego i
trzeciego, po uprzednim podgrzaniu piekarnika.
SPÓD
Tej funkcji można użyć, by przyrumienić
spód potrawy. Zaleca się umieszczenie potrawy na
pierwszym lub drugim poziomie pieczenia. Funkcji
tej można również użyć do wolnego pieczenia
np. gulaszu mięsnego lub warzywnego; w tym
przypadku potrawę należy umieścić na drugim
poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
PL
3
1. USTAWIANIE ZEGARA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
ustawić aktualną godzinę: Na wyświetlaczu pojawi się
komunikat “AUTO” oraz “0.00”.
A
U
T
O
Aby ustawić godzinę, nacisnąć równocześnie przyciski
i : Ustawić godzinę, korzystając z przycisw i
.
Nacisnąć przycisk zegara, aby potwierdzić ustawienie.
Po wybraniu żądanej godziny można zmienić dźwięk
alarmu: Na wyświetlaczu pojawi się komunikat „ton 1.
A
U
T
O
Aby wybrać żądany dźwięk wcisnąć przycisk ,
następnie wcisnąć przycisk zegara, aby potwierdzić
ustawienie.
Uwaga: Aby później ustawić aktualną godzinę, na przykład
po długiej przerwie w dostawie prądu, powtórzyć wyżej
opisane czynności.
2. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
kry jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
całkowicie normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania
potraw zaleca się rozgrzanie pustego piekarnika, co
ułatwi pozbycie się niepożądanego zapachu.
Należy wyjąć z komory urządzenia wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria..
Rozgrzać piekarnik do 250°C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
„Piecz. konwekcyjne”. W tym czasie piekarnik musi
być pusty.
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
1. WYBIERANIE FUNKCJI
Aby wybrać funkc, należy obrócić pokrętło wyboru
do pozycji oznaczonej symbolem żądanej funkcji.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Aby włączyć wybraną funkc, należy obrócpokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.
Aby wyłączyć funkc, ustawić pokrętło wyboru funkcji
oraz pokrętło termostatu odpowiednio w położeniach
oraz .
3. NAGRZEWANIE
Po uruchomieniu tej funkcji włączy się dioda
termostatu sygnalizująca rozpoczęcie pracy
urządzenia.
Po zakończeniu nagrzewania dioda wączy się,
wskazuc, że w komorze piekarnika uzyskano
wybraną temperaturę: w tym momencie należy
umieścić potrawę w piekarniku i rozpocząć jej
pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu nagrzewania może mieć wpływ na jakość
pieczonych potraw.
. UŻYWANIE PROGRAMATORA ELEKTRONICZNEGO
Wciskając przycisk zegara można wybierać różne
tryby w celu zachowania lub zaprogramowania czasu
pieczenia.
Uwaga: Jeśli nie podejmie się żadnego działania w ciągu kilku
sekund, rozlegnie się dźwięk brzęczyka i wszystkie ustawienia
zostaną zatwierdzone.
1. Przycisk – : służy do zmniejszania wartości
widocznej na wyświetlaczu
2. Przycisk
: służy do wybierania różnych
ustawień:
a. Programator czasowy
B. Czas gotowania
c. Ustawianie czasu pieczenia
3. Przycisk +: służy do zwiększania wartości widocznej
na wwietlaczu
A.
Symbol wskazuje, że jestywana funkcja
programatora czasowego
B. Symbol
AUTO
potwierdza, że ustawienie zostało
wprowadzone
A
U
T
O
2 31
A
B
USTAWIANIE MINUTNIKA
Ta opcja nie przerywa pieczenia, ani nie programuje
go, pozwala tylko używać wyświetlacza jako
minutnika, zarówno gdy włączona jest jakaś funkcja,
jak i wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony.
Nacisnąć przycisk zegara aby uruchomić minutnik:
CODZIENNA EKSPLOATACJA
4
symbol miga na wyświetlaczu (1).
Aby ustawić żądany czas pieczenia należy uż
przycisków
oraz : odliczanie rozpoczyna się po
kilku sekundach. Na wyświetlaczu jest widoczna
godzina i podświetlony symbol
potwierdzający
ustawienie minutnika (2).
Na końcu nacisnąć i przytrzymać przycisk zegara, aby
dezaktywować alarm.
A
U
O
A
U
O
Uwaga: Aby wyświetlić odliczanie i zmienić je jeśli to
konieczne, naciskać ponownie przycisk zegara przez 2
sekundy.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Po wybraniu i aktywowaniu tej funkcji można ustaw
czas pieczenia, aby funkcja automatycznie s
wyłączyła.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk zegara: symbol
zacznie mig (3).
Ponownie nacisć i przytrzymać przycisk zegara: na
wyświetlaczu zaczną migać komunikaty DUR i AUTO
(4).
Nastawić czas pieczenia za pomocą przycisku
i .
Po kilku sekundach na wyświetlaczu będzie widać
godzinę i podświetlony napis AUTO potwierdzający
ustawienie (5).
A
U
O
A
U
T
O
A
U
T
O
Uwaga: Aby zobaczyć ile pozostało czasu i zmienić pozostały
czas pieczenia, należy powtórzyć kroki opisane powyżej.
Gdy ustawiony czas pieczenia się skończy, rozlegnie
się alarm i pieczenie się zakończy (6).
A
U
T
O
Nacisnąć i przytrzymać przycisk zegara, aby
dezaktywować alarm. Przywrócić pokrętło wyboru i
pokrętło termostatu do
i , aby wyłączyć piekarnik.
PROGRAM CAŁKOWICIE ZAUTOMATYZOWANY /
OPÓŹNIONY START
Można opóźnić rozpoccie pieczenia programując
czas jego zakończenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia naciskać przycisk
zegara, dopóki na wyświetlaczu nie pokaże s
komunikat END (7).
Za pomocą przycisku
i wybrać żądany czas
zakończenia pieczenia. Po chwili na wyświetlaczu
pokaże się aktualna godzina, symbol
zgaśnie, a
symbol AUTO pozostaje zaświecony, potwierdzając
ustawienie (8).
Uwaga: Aby zobaczyć i zmienić zapisane ustawienia, należy
powtórzyć kroki opisane powyżej.
Funkcja pozostanie zatrzymana, dopóki nie zaświeci s
symbol
: w tym momencie piekarnik automatycznie
rozpocznie wybrany trybu gotowania (9).
A
U
T
O
A
U
T
O
A
U
T
O
Na końcu nacisnąć i przytrzymać przycisk zegara, aby
dezaktywować alarm. Przywrócić pokrętło wyboru i
pokrętło termostatu do
i , aby wyłączyć piekarnik.
Uwaga: Jeśli wybierze się jedynie czas zakończenia pieczenia
(nie ustawiając czasu trwania pieczenia) funkcja natychmiast
się rozpocznie. Pieczenie będzie trwało aż do wymaganego
czasu zakończenia.
PL
5
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
POZIOM (OD
DOŁU)
TEMP.
(°C)
CZAS
(MIN)
AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
Tak 2 150-175 35-90 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-3 150-170 30-90
Poziom 3: forma do ciasta na ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
Tak 2 150-190 30-85
Ociekacz/blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
Tak 1-3 150-190 35-90
Poziom 3: forma do ciasta na ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na ruszcie
Ciastka/ tarteletki
Tak 2 160-175 20-45
Blacha na ściekający tłuszcz / blacha
do pieczenia
Tak 1-3 150-175 20-45
Poziom 3: ruszt
Poziom 1: blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do pieczenia
Ptysie
Tak 2 175-200 30-40
Blacha na ściekający tłuszcz / blacha
do pieczenia
Tak 1-3 170-190 35-45
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do pieczenia
Bezy
Tak 2 100 110 -150
Blacha na ściekający tłuszcz / blacha
do pieczenia
Tak 1-3 100 130-150
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do pieczenia
Chleb/ pizza/ focaccia
Tak 2 190-250 12-50
Blacha na ściekający tłuszcz / blacha
do pieczenia
Tak 1-3 190-250 25-50
Poziom 1: blacha na ruszcie
Poziom 3: blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do pieczenia
Mrożona pizza
Tak 2 250 10-15
Poziom 1: Blacha-ociekacz / blacha
do pieczenia lub ruszt
Tak 1-3 250 10-20
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do pieczenia
Tarty pikantne
(warzywne, zapiekanki)
Tak 2 175-200 40-50 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-3 175-190 55-65
Poziom 3: forma do ciasta na ruszcie
Poziom 1: forma do ciasta na ruszcie
Nadziewane ciasto francuskie/
przekąski z ciasta ptysiowego
Tak 2 175-200 20-30
Blacha na ściekający tłuszcz / blacha
do pieczenia
Tak 1-3 175-200 25-45
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do pieczenia
Lasagne/zapiekany makaron/
cannelloni/zapiekanki
Tak 2 200 45-55 Blacha na ruszcie
Jagnięcina / Cielęcina / Wołowina /
Wieprzowina 1kg
Tak 2 200 80 -110
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kurczak / klik / kaczka 1kg
Tak 2 200 50-100
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Indyk / Gęś 3 kg
Tak 1/2 200 80-130
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba pieczona/ potrawy pieczone w
papierze
(let, w całości)
Tak 2 175-200 40-60
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Warzywa faszerowane
(pomidory, cukinia, bakłażan)
Tak 2 175-200 50-60 Blacha na ruszcie
Tost
Tak 4 200 2-5 Grill
6
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
POZIOM (OD
DOŁU)
TEMP.
(°C)
CZAS
(MIN)
AKCESORIA
Filety/kawałki ryb
Tak 4 200 20-30
Poziom 4: ruszt (obrócić potrawę po
upływie powy czasu pieczenia)
Poziom 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski / kebaby / żeberka /
hamburgery
Tak 4 200 30-40
Poziom 4: ruszt (obrócić potrawę po
upływie powy czasu pieczenia)
Poziom 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kurczak pieczony 1-1,3 kg
- 2 200
55-70
Poziom 2: ruszt (obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Poziom 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kurczak pieczony 1-1,3 kg
- 2 200 60-80
Poziom 2: rożen
Poziom 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Befsztyk krwisty 1 kg
- 2 200 35-45
Blacha na ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy / golonka
- 2 200 60-90
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie (w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Pieczone ziemniaki
- 2 200 45-55
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia (w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Zapiekanka warzywna ze skorupką
(typu gratin)
- 2 200 20-30 Blacha na ruszcie
Lazania i mięso
Tak 1-3 200 50-100
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Mięso i ziemniaki
Tak 1-3 200 45-100
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Ryby i warzywa
Tak 1-3 175 30-50
Poziom 3: blacha na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Czasy podane w tabeli dotyczą funkcji pieczenia z opóźnieniem (jeśli jest dostępna). Czas pieczenia może być dłuższy, w
zależności od potrawy.
UWAGA: symbole funkcji pieczenia mogą się nieznacznie różnić od przedstawionych na rysunku.
UWAGA: Temperatury i czas pieczenia podane zostały jedynie orientacyjnie i dotyczą 4 porcji.
RADY I SUGESTIE
SPOSÓB CZYTANIA TABELI PIECZENIA
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej
potrawy oraz informację, czy naly ją piec na
jednej, czy kilku półkach jednocześnie. Temperatury
pieczenia dotyc momentu włożenia potrawy do
piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania wstępnego
(gdy jest wymagane). Temperatury oraz czasy
pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości potrawy
oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo należy
stosować najniższe sugerowane wartości, a jeśli
potrawa nie jest wystarczająco dopieczona, należy
yć wszych. Zaleca się stosowanie akcesoriów
dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości,
blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu.
Można stosować również naczynia lub akcesoria ze
szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas
pieczenia nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać
optymalne rezultaty, należy przestrzegać podanych
w tabeli pieczenia zaleceń dotyczących wyboru
akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich
półkach. Jeżeli potrawa, którą chce się przygotować,
zawiera dużo wody, należy wstępnie rozgrz
piekarnik.
Jednoczesne przygotowywanie różnych potraw
Korzystając z funkcji „PIECZENIE KONWEKCYJNE"
można jednocześnie piec różne potrawy (np: ryby
i warzywa), na różnych poziomach. Wyjąć potrawy,
kre wymagają krótszego pieczenia i pozostawić
potrawy, które wymagają dłuższego pieczenia.
Desery
Delikatne desery naly piec z wykorzystaniem
funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym
poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i
PL
7
stawiać je zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z
piekarnikiem. Do pieczenia na kilku poziomach należy
wybierać funkcję termoobiegu i ustawiać formy
na ruszcie w taki sposób, aby zapewnić swobodną
cyrkulację powietrza.
• Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe,
włożyć drewniany patyczek w najwyższym miejscu
ciasta. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W
przeciwnym razie, ciasto może nierówno wyrosć po
bokach.
Jeśli ciasto opada w trakcie pieczenia, następnym
razem należy ustawić niższą temperaturę, zmniejszyć
ilość płynnych składniw używanych do jego
produkcji lub delikatniej mieszać ciasto.
Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta
owocowe) wymagają użycia funkcji „PIECZENIE
KONWEKCYJNE" (jeżeli jest dostępna). Jeśli spód
ciasta jest zbyt wilgotny, należy skorzystać z niższego
poziomu i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi
herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięso
Użyć dowolnego rodzaju tacy piekarnika lub
naczynia żaroodpornego dostosowanego do
wielkości przyrządzanej porcji mięsa. W przypadku
pieczeni zaleca się wlanie na dno naczynia niewielkiej
ilości bulionu, aby nieco zwilżyć mięso i dodać mu
smaku. Kiedy pieczeń jest gotowa, pozostawić w
piekarniku na kolejne 10-15 minut lub zawić w folię
aluminiową.
. Do grillowania mięsa wybierać kawałki o
równomiernej grubości, aby uzyskać jednolite wyniki
przyrządzania. Bardzo grube porcje mięsa wymagają
dłuższego czasu przyrządzania. Aby zapobiec
przypaleniu powierzchni mięsa, należy je odsunąć od
grzki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie.
Obrócić mięso po upływie dwóch trzecich czasu
pieczenia.
Zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która będzie
zbierała ściekające soki - należy do niej wlać pół
litra wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na
krym ułożone jest mięso do grillowania. W razie
potrzeby uzupełniać wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu,
umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Nabić
mięso na szpikulec rożna, obwiązując je sznurkiem
kuchennym (w przypadku kurczaka), i upewnić się, że
jest unieruchomione. Następnie umieścić szpikulec w
gnieździe na przedniej ścianie piekarnika i oprzeć na
odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć ilość dymu
i zebrać spływające soki, zaleca się umieszczenie na
pierwszej półce tacki do ociekania, do krej należy wlać
pół litra wody. Szpikulec posiada plastikowy uchwyt,
kry należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z
krego należy skorzystać po jego zakończeniu, aby
wyjąć mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Nasmarować blachę niewielką ilością tłuszczu, aby
spód pizzy był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch
trzecich czasu pieczenia ułożyć na pizzy mozzarel.
Funkcja wyrastania (dostępna tylko w określonych
modelach)
Zleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed
umieszczeniem w piekarniku. Czas wyrastania przy
użyciu tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią w
porównaniu z czasem wyrastania w temperaturze
pokojowej (2025°C). Czas wyrastania 1 kg ciasta na
pizzę to ok. jedna godzina.
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z
mikrofibry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka
kropel detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do
sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergenw. Jeśli tego
rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowadzone
po powierzchni urządzenia, należy natychmiast je usunąć
za pomocą wilgotnej ściereczki z mikrobry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
• Po każdym użyciu naly poczekać aż piekarnik
ostygnie i wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż jest ciepły,
usuwając z niego osad i pozostałości potraw. Aby
usunąć wszelkie skropliny, które powstały w wyniku
pieczenia potraw z dużą zawartością wody, należy
pozostawić piekarnik do całkowitego ostygnięcia, a
następnie wytrzeć go ściereczką lub gąbką.
Drzwiczki można łatwo zdemontować i ponownie
zamontować, aby ułatwić czyszczenie szyby
WWW
.
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem
do mycia.
(TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH) Górny element
grzewczy grilla można obniżyć, aby oczyścić górną
ytę piekarnika: Zdjąć element grzewczy z uchwytu
i obniżyć go. Aby przywrócić poprzednią pozyc
elementu grzewczego, należy go podnieść, pociągnąć
delikatnie do siebie i upewnić s, że znalazł się w
odpowiednich uchwytach.
AKCESORIA
Po każdym użyciu zanurzyć akcesoria w wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń. Jeśli akcesoria
są jeszcze gorące, do przenoszenia założyć rękawice
kuchenne. Resztki żywności można usunąć za pomocą
szczotki do mycia naczyń lub gąbki.
Nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
Używać rękawic ochronnych
podczas wszystkich czynności.
Wymagane czynności
przeprowadzać przy zimnym
piekarniku.
Odłączyć urządzenie od
zasilania.
Nie stosować wny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
8
WYMIANA LAMPY
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Odkręcić osłonę od lampki, wymienić żarówkę i
przykręcić osłonę z powrotem do lampki.
3. Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: Stosować wyłącznie żarówki 25–40W/230V, typu E-14,
T300°C lub żarówki halogenowe 20–40W/230V, typu G9, T300°C.
Żarówka stosowana wtym piekarniku jest przeznaczona do
urządzeń domowych inie nadaje się do ogólnego oświetlania
pomieszczeń wgospodarstwie domowym (dyrektywa WE
244/2009). Żarówki można kupić w autoryzowanym serwisie.
- Jeśli używane są żarówki halogenowe, nie wolno dotyk
ich gołymi rękami – ślady palców pozostawione na
powierzchni mogą doprowadzić do uszkodzenia żarówek.
Nie używać piekarnika, dopóki osłona lampy nie zostanie
ponownie zamontowana.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworz
i odblokować, opuszczając zaczepy.
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to
możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie
trzymać ich za uchwyt.
Można teraz w prosty sposób zdjąć drzwiczki,
dociskając je przez cały czas i jednocześnie
wyciągając do góry (a), aż wysuną się z miejsc
zamocowania (b).
~60°
a
b
~15°
Odłożyć drzwiczki na miękkie podłoże.
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę piekarnika,
wyrównując haki zawiasów z miejscami ich zamocowania i
zablokowując górną część na swoim miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je
otworzyć. Opuścić zaczepy do ich pierwotnego
położenia: upewnić się, że zostały opuszczone do końca.
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania. Jeśli
nie, należy powtórzyć powyżej opisane czynności.
CZYSZCZENIE PANELI KATALITYCZNYCH W NIEKRYCH MODELACH
Piekarnik może być wyposażony w specjalne panele
katalityczne ułatwiające czyszczenie komory piekarnika
dzięki specjalnej samoczyszczącej powłoce, która
jest wysoce porowata i może absorbować tłuszcz i
brud. Panele te są zamontowane na prowadnicach
półek: W przypadku zmiany położenia i ponownego
zamontowania prowadnic półek, należy upewnić
się, czy znajdujące się w górnej części haki zostały
umieszczone w odpowiednich otworach paneli.
Aby móc jak najlepiej wykorzystać samoczyszczące
właściwości paneli katalitycznych, zaleca się nagrzanie
piekarnika do temperatury 200°C na około godzinę, przy
zastosowaniu funkcji „Piecz. konwekcyjne”. W tym czasie
piekarnik musi być pusty. Następnie pozostawić piekarnik
do ostygnięcia przed usunięciem wszelkich pozostałych
resztek jedzenia przy użyciu nierysującej gąbki.
Uwaga: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub
ściernych, twardych szczotek lub szorstkich gąbek do mycia
naczyń ani środw w aerozolu do mycia piekarników,
ponieważ mogłyby one uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić jąaściwości samoczyszczących.
Jeśli potrzebne będą panele zamienne, prosimy skontaktować
się z serwisem technicznym.
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa.
Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy urządzenie jest
prawidłowo podłączone do sieci.
Wyłączyć urządzenie i włączyć ponownie, aby sprawdzić,
czy usterka nadal występuje.
400011412153
Instrukcje bezpieczeństwa, instrukcję obsługi, kartę produktu oraz
parametry poboru energii można pobrać:
Odwiedzając naszą stronę internetową docs . whirlpool . eu
Używając kodu QR
Ewentualnie można skontaktować się z naszą obsługą posprzedażową
(patrz numer telefonu w książeczce gwarancyjnej). W przypadku
kontaktu z naszą obsługą posprzedażową, prosimy podać kody z tabliczki
znamionowej produktu.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XX
X
X
XX
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
USUWANIE USTEREK
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool AKP 462/IX Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide