Whirlpool MWD 270 SL instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
PL
COMPACT EASYTRONIC
/CPWCNFGWVKNK\CTG
Інструкція з експлуатації
Ԕɨɥɞɚɧɭɛɨɣɵɧɲɚɧԝɫԕɚɭɥɵԕ
www.whirlpool.com
2
PL
Kuchenkę należy umieścić w pewnej odległości od innych źródeł ciepła. Aby
zapewnić dostateczną wentylację, należy pozostawić nad kuchenką przynajm-
niej 30 cm wolnej przestrzeni.
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
Nie wolno umieszczać kuchenki mikrofalowej w szafce. Niniejsza kuchen-
ka nie jest przeznaczona do umieszczenia ani używania na blacie kuchennym
niższym niż 850 mm nad podłogą.
Należy sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej jest zgodne z napięciem w Państwa mieszka-
niu.
Nie wolno zdejmować płytek ochronnych otworów znajdujących się na bocznej ściance komory kuchenki.
Zapobiegają one dostawaniu się tłuszczu i cstek żywności do kanałów wlotowych mikrofal.
Kuchenkę należy ustawić na płaskiej i stabilnej powierzchni, wystarczająco wytrzymałej do utrzymania cżaru
kuchenki wraz z naczyniami, jakie zostaną włożone do środka. Z urządzeniem należy obchodzić się ostrożnie.
Należy sprawdzić, czy przestrzeń pod i nad kuchenką oraz wokół niej jest wolna w celu zapewnienia
prawiowego przepływu powietrza.
Należy sprawdzić, czy urdzenie nie jest uszkodzone. Należy sprawdzić, czy drzwi kuchenki dokładnie
przylegają do urządzenia po zamknięciu oraz, czy wewnętrzna uszczelka drzwi nie jest uszkodzona. Należy
opróżnić kuchenkę i oczyścić jej wnętrze przy użyciu miękkiej, wilgotnej szmatki.
Nie należy uruchamiać urządzenia , jeśli przewód zasilający lub wtyczka są uszkodzone, jeśli urdzenie nie
działa prawidłowo lub gdy zostało uszkodzone bądź spadło. Nie wolno zanurzać przewodu zasilającego ani
wtyczki w wodzie. Przewód zasilający należy utrzymywać z dala od gorących powierzchni. Nieprzestrzeganie
powyższych poleceń może spowodować porażenie prądem, pożar i inne zagrożenia.
Nie należy używać przedłużacza:
Jeżeli przewód zasilający jest zbyt krótki, należy zlecić zainstalowanie gniazdka w pobliżu urządzenia wykwali-
kowanemu elektrykowi lub technikowi serwisu.
OSTRZENIE: Nieprawidłowe używanie wtyczki uziemiającej może spowodować porażenie prądem elektry-
cznym. Jli instrukcje nie są w pni zrozumiałe lub w przypadku wątpliwości, czy kuchenka mikrofalowa jest
prawiowo uziemiona, należy skontaktować się z wykwalifikowanym elektrykiem lub serwisantem.
PO PODŁĄCZENIU
Kuchenki można używać wyłącznie przy szczelnie zamkniętych drzwiach.
Jeśli kuchenka jest zainstalowana w pobliżu odbiornika radiowego, telewizyjnego lub anteny, mogą wystąp
zakłócenia w odbiorze.
Uziemienie urządzenia jest obowiązkowe. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za obrażenia ciała
osób, zwierząt oraz uszkodzenia przedmiotów wynikłe z niespełnienia tego wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek problemy spowodowane niezastosowaniem się
ytkownika do niniejszych instrukcji.
3
PL
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁĆ
Jeśli materiał wewnątrz/na zewnątrz kuchenki będzie iskrzył lub pojawi się
dym, należy pozostawić drzwi kuchenki zamknięte i wyłączyć ją. Należy
odłączyć przewód zasilający lub odciąć zasilanie na tablicy bezpieczników lub
przy pomocy wyłącznika obwodu zasilania.
Nie należy pozostawiać kuchenki bez nadzoru zwłaszcza, gdy do gotowania
używa się pojemników papierowych lub wykonanych z tworzyw sztucznych i
innych łatwopalnych materiałów. Papier może się zwęglić lub zapalić, a niek-
tóre rodzaje plastiku mogą topić się podczas podgrzewania żywności.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i jego dostępne części nagrzewają się podczas
używania. Należy uważać, aby nie dotknąć elementów grzejnych wewnątrz
kuchenki.
Dzieci poniżej 8 lat nie powinny obsługiwać kuchenki bez stałego nadzoru.
Kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona do podgrzewania żywności i napo-
jów. Suszenie żywności lub ubrań oraz podgrzewanie płytek grzejnych, kap-
ci, gąbek, wilgotnych szmatek itp. może być przyczyną obrażeń, zapalenia się
materiału lub pożaru.
Urządzenie to może być używane przez dzieci w wieku powyżej 8 lat oraz os-
oby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umyowych,
a także pozbawione doświadczenia i wiedzy, o ile zapewniony zostanie nadzór
lub udzielone zostaną instrukcje dotyczące bezpiecznego korzystania z tego
urządzenia, a także pod warunkiem, że osoby te zrozumieją zagrożenia
wynikające z użytkowania kuchenki. Czyszczenie i wymagane od użytkownika
czynności konserwacyjne nie powinny być wykonywane przez dzieci, chyba że
mają one powyżej 8 lat i zapewniony zostanie odpowiedni nadzór.
Należy dopilnować, aby urządzenie nie było przedmiotem zabaw dzieci.
Urządzenie oraz jego przewód powinny znajdować się poza zasięgiem dzieci
w wieku poniżej 8 lat.
OSTRZEŻENIE: Nie naly używać kuchenki mikrofalowej do podgrze-
wania produktów w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Podczas otwierania
ciśnienie spada i może spowodować uszkodzenie, a nawet wybuch.
OSTRZEŻENIE: Należy okresowo sprawdzać, czy nie zostały uszkodzone
uszczelki drzwi oraz powierzchnie w ich pobliżu. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń nie należy używać kuchenki, aż do czasu naprawienia uszkodzeń
przez wykwalifikowany personel serwisu technicznego.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do gotowania lub podgrzewania
całych jaj w skorupce lub bez skorupki, gdyż mogą one eksplodować nawet po
zakończeniu gotowania.
4
PL
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenia tego typu nie są przeznaczone do pracy z zewnętrzym programa-
torem/przekażnikiem czasowym
Nie wolno pozostawiać kuchenki bez nadzoru, jeśli do gotowania używa się dużych ilości tłuszczu lub oleju,
ponieważ może się on przegrzać i spowodować pożar!
Wewnątrz lub w pobliżu kuchenki nie należy podgrzewać ani stosować materiałów palnych. Opary mo
spowodować zagrożenie pożarem lub wybuchem.
Nie wolno używać kuchenki mikrofalowej do suszenia tkanin, papieru, grzybów, ziół, drewna, kwiatów lub in-
nych materiałów palnych. Może to spowodować pożar.
Nie wolno używać w urządzeniu żrących środków ani oparów. Zakupiona kuchenka zosta zaprojektowa-
na specjalnie do podgrzewania i gotowania produktów żywnościowych. Nie jest ona przeznaczona do celów
przemysłowych ani laboratoryjnych.
Nie należy wieszać ani kłć ciężkich przedmiotów na drzwiach, ponieważ może to spowodować uszkodzenie
mechanizmu otwierania i zawiasów kuchenki. Nie należy wieszać żadnych przedmiotów na rączce drzwi.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
Jeżeli przewód zasilający wymaga wymiany, naly go wymienić na nowy
oryginalny przewód, dostępny w naszych punktach serwisowych. Wymiana
przewodu zasilającego może być wykonana tylko przez wykwalifi kowany pers-
onel serwisu technicznego.
OSTRZEŻENIE: Naprawy serwisowe mogą być wykonywane wyłącznie
przez wykwalifikowany personel serwisu technicznego. Wykonywanie przez
osobę nieprzeszkoloną jakichkolwiek napraw bądź czynności serwisowych,
wiążących się ze zdejmowaniem dowolnych osłon zabezpieczających przed
działaniem mikrofal, jest niebezpieczne.
Zabrania się zdejmowania jakichkolwiek osłon.
Jeśli kuchenka nie działa, przed skontaktowaniem się z serwisem, należy sprawdzić:
• Czy szklany talerz obrotowy oraz podstawka talerza obrotowego prawidłowo umieszczone na swoim miejscu.
• Czy wtyczka jest prawidłowo umieszczona w gniazdku sieciowym.
• Czy drzwi są prawidłowo zamknięte.
• Należy sprawdzić bezpieczniki oraz upewnić się, że nie nastąpa przerwa w dopływie prądu.
• Należy sprawdzić, czy kuchenka ma zapewnioną wystarczającą wentylację.
• Należy odczekać 10 minut, a następnie ponowić próbę użycia kuchenki.
• Przed ponowną próbą należy otworzyć i zamknąć drzwi.
Powsze czynności mają na celu zapobieganie niepotrzebnym wezwaniom serwisu, których koszt ponosi
ytkownik.
Kontaktując się z serwisem technicznym, naly zawsze podawać numer seryjny i model kuchenki (patrz ta-
bliczka serwisowa). Dalsze informacje podano w książce gwarancyjnej.
5
PL
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
UWAGI OGÓLNE
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do użytku domowego!
Nie wolno włączać kuchenki bez potraw w środku, jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja urządzenia
może spowodować jego uszkodzenie.
Otwory wentylacyjne w kuchence nie mogą być zasłonięte. Zablokowanie otworów wlotowych lub wylotowych
powietrza może spowodować uszkodzenie kuchenki i niezadowalające rezultaty gotowania.
Podczas ćwiczeń obugi kuchenki należy umicić w niej szklankę z wodą. Woda pochłania energię mikrofal i
kuchenka nie ulegnie uszkodzeniu.
Urdzenia nie należy używać ani pozostawiać na zewnątrz pomieszczeń.
Nie wolno używać niniejszego urządzenia w pobliżu zlewu kuchennego, w wilgotnej piwnicy, w pobliżu basenu
i tym podobnych miejscach.
Komory kuchenki nie należy wykorzystywać do celów przechowywania.
Zanim torebki papierowe lub plastikowe zostaną umieszczone w kuchence należy zdjąć z nich metalowe
wiązania.
Kuchenki mikrofalowej nie wolno używać do smażenia w głębokim oleju, ponieważ nie jest możliwe kon-
trolowanie jego temperatury.
Należy używać łapek lub rękawic kuchennych, aby uniknąć poparzeń w wyniku dotknięcia pojemników, cści
kuchenki lub naczyń po zakończeniu gotowania.
YNY
Np. napoje lub woda. Podgrzanie płynu powyżej temperatury wrzenia może
nastąpić bez oznak wrzenia. Może to prowadzić do nagłego wykipienia
gorącego płynu.
Aby do tego nie dopuścić, należy stosować się do poniższych zaleceń:
1. Należy unikać używania naczyń o prostych ściankach i wąskich szyjkach.
2. Przed wstawieniem naczynia do kuchenki płyn należy wymieszać, a następnie pozostawić w naczyniu
łeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu należy chwilę odczekać, ponownie zamieszać płyn, a następnie wyjąć ostrożnie nac-
zynie z kuchenki.
ZACHOWAJ OSTROŻNOŚĆ
Po podgrzaniu potraw dla dzieci w słoiczku lub płynów w butelce dla
niemowląt należy zawsze wymieszać zawartość i sprawdzić temperaturę
przed podaniem. Zapewni to równomierne rozprowadzenie ciepła i uniknięcie
ryzyka poparzeń.
Szczełowe informacje należy zawsze sprawdzać w ksżkach kucharskich o gotowaniu w kuchenkach mik-
rofalowych. Naly to robić zaszcza w przypadku gotowania lub podgrzewania potraw zawierających alko-
hol.Przed podgrzaniem należy zdjąć pokrywkę i smoczek! Zawsze przed podgrzewaniem potraw dla dzieci
należy zdjąć pokrywkę i smoczek.
6
PL
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
Na rynku dostępnych jest wiele różnych akcesoriów. Przed ich zakupem
należy upewnić się, że nadają się do kuchenek mikrofalowych.
Przed użyciem nacz naly upewnić się, że są one odporne na dzianie wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
Po włożeniu żywności i akcesoriów do kuchenki należy sprawdzić, czy nie stykają się one z powierzchniami
wewnętrznymi kuchenki.
Jest to szczególnie ważne w przypadku akcesoriów wykonanych z metalu lub zawierających metalowe elemen-
ty.
W przypadku zetknięcia się przedmiotów wykonanych z metalu z wnętrzem pracującej kuchenki może dojść do
powstania iskier, które mogą spowodować uszkodzenie kuchenki.
Przed uruchomieniem kuchenki należy zawsze sprawdzać, czy talerz obrotowy może się swobodnie obracać.
Jeśli talerz obrotowy nie może się swobodnie obracać, należy użyć mniejszego naczynia lub skorzystać z funk-
cji wyłaczenia/zatrzymania talerza obrotowego (patrz część Duże naczynia).
Podstawka talerza obrotowego
Szklany talerz obrotowy należy stawiać na podstawce talerza obrotowego. Na podstawce talerza
obrotowego nie należy stawiać żadnych innych naczyń.
• Zainstalować podstawkę talerza obrotowego wewnątrz kuchenki.
Szklany talerz obrotowy
Szklany talerz obrotowy musi być używany zawsze, niezależnie od sposobu gotowania. Sły
on do zbierania kapiącego sosu oraz cząstek żywności, które mogłyby zabrudzić i zaplam
wnętrze kuchenki.
• Szklany talerz obrotowy naly umieścić na podstawce talerza obrotowego.
PODSTAWKA DRUCIANA (dostępny tylko w określonych modelach)
• Podstawkę drucianą należy stosować z funkcjami grillowania.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE(dostępny tylko w określonych modelach)
NALEŻY STOSOWAĆ NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE WRAZ Z ZAŁOŻONYM FILTREM SIATKOWYM do
gotowania potraw takich jak ryby, warzywa i ziemniaki.
• NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE NALEŻY ZAWSZE umieszczać na szklanym talerzu obrotowym.
7
PL
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Kuchenkę należy utrzymywać w czystości, aby nie niszczyć jej powierzchni,
ponieważ wpływa to negatywnie na trwałość urządzenia oraz może prowadzić
do ewentualnych niebezpiecznych sytuacji.
Nie należy używać druciaków metalowych, preparatów czyszczących
zawierających substancje ścierne, zmywaków z wełny stalowej, ostrych
zmywaków itp., mogących uszkodzić panel sterujący oraz powierzchnie
wewnętrzne i zewnętrzne kuchenki. Należy stosować
szmatki i łagodny deter-
gent lub ręczniki papierowe oraz środek do mycia okien w rozpylaczu. Środek
do mycia okien należy rozpylić na ręcznik papierowy.
Regularnie, a w szczególności po rozlaniu płynów, należy wyjmować talerz ob-
rotowy oraz jego podstawkę i wycierać dno kuchenki do czysta.
Do czyszczenia powierzchni wewnętrznych, zewnętrznej i wewnętrznej powi-
erzchni drzwi oraz elementu ich otwierania należy stosować miękką i wilgotną
szmatkę z dodatkiem łagodnego detergentu.
Urządzenia nie wolno czyścić przy użyciu myjek ciśnieniowych.
Kuchenkę należy czyścić regularnie i usuwać z niej wszelkie pozostałości
żywności.
Czyszczenie jest jedyną wymaganą normalnie czynnością konserwacyjną. Należy je wykonywać po
odłączeniu kuchenki od zasilania.
Nie należy bezpośrednio spryskiwać kuchenki.
Kuchenkę zaprojektowano do pracy ze szklanym talerzem obrotowym.
Nie należy uruchamiać kuchenki, gdy szklany talerz obrotowy został wyjęty do czyszczenia.
Nie wolno dopuszczać do zbierania się resztek tłuszczu lub żywności wokół drzwi.
W przypadku trudnych do
usunięcia plam należy przez 2 - 3 minuty gotować w kuchence fi liżankę wody. Para spowoduje zmiękczenie brudu.
Nieprzyjemne zapachy wewnątrz kuchenki można wyeliminować poprzez umieszczenie na szklanym talerzu
obrotowym fi liżanki wypełnionej wodą z dodatkiem soku z cytryny i gotowanie jej przez kilka minut.
Grzałka grilla nie wymaga czyszczenia, ponieważ wysoka temperatura powoduje spalanie wszelkich
zabrudzeń, ale górna powierzchnia kuchenki obok grzałki może wymagać regularnego czyszczenia. Naly ją
czyścić miękką i wilgotną szmatką z dodatkiem łagodnego detergentu.
Jeśli grill nie jest używany regularnie, należy włączać go raz w miesiącu na 10 minut, aby wypalić wszelkie za-
brudzenia w celu zmniejszenia ryzyka pożaru.
OSTROŻNE CZYSZCZENIE:
Talerz Crisp należy czyścić wodą z dodatkiem łagodnego detergentu. Mocno zabrudzone powierzchnie można
wyczyścić za pomo
zmywaka do szorowania i łagodnego detergentu.
Zawsze przed czyszczeniem należy odczekać, aż talerz Crisp ostygnie.
Gorącego talerza Crisp nie wolno zanurzać w wodzie ani ją opłukiwać. Szybkie ochłodzenie może go
uszkodzić.
Nie należy używać zmywaków z wełny stalowej. Spowoduje to porysowanie powierzchni.
MOŻLIWOŚĆ MYCIA W ZMYWARCE:
• Podstawka talerza obrotowego • Ruszt z drutu • Szklany talerz obrotowy
• Naczynie do gotowania na
parze
8
PL
PANEL STEROWANIA
MWD270
MWD272
MWD274
MWD275
Przycisk potwierdzenia
Przycisk potwierdzenia
9
PL
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
WSTRZYMANIE PROCESU GOTOWANIA:
GOTOWANIE MOŻNA WSTRZYM
otwierając drzwi, aby
sprawdzić, odwrócić lub
wymieszać potrawę.
Ustawienia kuchenki są zach-
owywane w pamięci przez 10 minut.
PRZERWANIE PROCESU GOTOWANIA:
NALEŻY WYJĄĆ POTRAWĘ, zamknąć drzwi i nacisnąć
przycisk “STOP.
ABY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE:
NALEŻY ZAMKNĄĆ DRZWI i JEDEN RAZ nacisnąć
przycisk “Start. Gotowanie będzie kontynu-
owane od momentu wstrzymania.
DWUKROTNE NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU “Start
przedła czas gotowania o 30 sekund.
SYGNAŁ AKUSTYCZNY KUCHENKI dzie sygnalizował
co minutę, przez 10 minut, że gotowanie
zostało zakończone. Aby
wyłączyć sygnał, należy
nacisnąć przycisk “STOP
lub otworzyć drzwi.
UWAGA: Należy pamiętać, że jeśli po
zakończeniu procesu gotowania drzwi zostaną
otwarte, a następnie zamknięte, to ustawienia
pozostaną zachowane tylko przez 60 sekund.
KITCHEN TIMERMINUTNIK TIMER KUCHENNY
Z FUNKCJI TEJ MOŻNA KORZYSTAĆ , gdy należy zmierzyć dokładny czas, np. podczas gotowania jajek lub
wyrastania ciasta przed jego pieczeniem itd.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “CLOCK” (ZEGAR).
w
OBRÓCIĆ POKTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas gotowania.
e
NACIŚNIJ PRZYCISK POTWIERDZENIA/JET START. Funkcja zostanie uaktywniona.
MIGAJĄCE PRZECINKI oznaczają pracę minutnika.
JEDNO NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU zegara wyświetli ilość czasu, jaka pozostała do “odliczenia” na minut-
niku. Wyświetlanie trwa 3 sekundy, po tym następuje powrót do wyświetlania czasu gotowania
(jeśli gotowanie właśnie trwa).
ABY ZATRZYMAĆ MINUTNIK, gdy działa on niezależnie od innej funkcji, naly przywołać jego funkcję,
naciskając przycisk “Clock, a następnie zatrzymać go naciskając przycisk “Stop”.
GDY MINUTNIK ZAKOŃCZY ODLICZANIE , wyemitowany zostanie sygnał akustyczny.
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM /
ZABEZPIECZENIE PRZED DZIEĆMI
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM AKTYWU-
JE SIĘ AUTOMATYCZNIE po upływie jednej minu-
ty od chwili, kiedy kuchenka znajdzie się
w trybie “czuwania”. (Kuchenka zna-
jduje się w trybie “czuwania”, gdy na
wyświetlaczu widoczny jest zegar 24
godzinny lub, gdy zegar nie został ustawi-
ony i wyświetlacz jest wygaszony).
NALEŻY OTWORZ I ZAMKNĄĆ DRZWI , np. w celu
włożenia potrawy do środka, zanim nastąpi
zwolnienie blokady. Na wyświetlaczu pojawi
się napis “DOOR” (Drzwi).
dOOR
10
PL
MANUAL DEFROSTROZMRAŻANIE W TRYBIE RĘCZNYM
RĘCZNE ROZMRAŻANIE należy wykonać według
procedury podanej w punkcie “Gotowanie
i podgrzewanie za pomocą mikrofal”,
nastawiając moc na 160 W.
NALEŻY REGULARNIE SPRAWDZAĆ POTRAWĘ.
DE KAWAŁKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie proce-
su rozmrażania.
ZAMROŻONE POTRAWY UMIESZCZONE W OPAKOWANIACH
Z FOLII PLASTIKOWEJ lub kartonowych, można
umieszczać bezpośrednio w kuchence, o
ile nie mają one metalowych części (np.
metalowe zszywki).
KSZTT OPAKOWANIA wywa na czas
rozmrażania. Opakowania płytkie
rozmraża się szybciej n opakowania
ębokie.
NALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWAŁKI, kiedy
zaczynają się rozmrażać.
Oddzielne plastry szybciej się
rozmrażają.
ZABEZPIECZ NIEKTÓRE CŚCI
PRODUKTU niewielkimi
kawałkami folii aluminiowej,
jeżeli zaczynają się rozgrzewać (np. nóżki kurc-
zaka lub skrzydełka).
POTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MSNE
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane w
trakcie rozmrażania.
ZALECA SIĘ NIE ROZMRAŻAĆ całkowicie
produktu i pozwolić na dokończenie pro-
cesu w czasie dochodzenia.
CZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRANIU, ZAWSZE POLEP-
SZA rezultaty, ponieważ następuje wyrównanie
temperatury wewnątrz potrawy.
ZEGAR JEST NASTAWIONY i uruchomiony.
ABY WYZEROWAĆ ZEGAR po jego ustawieniu, wystarczy ponownie nacisnąć i przytrzymać przez 3
sekundy przycisk “Clock, a następnie nacisnąć przycisk “Stop”.
ABY PONOWNIE USTAW ZEGAR, należy postępować według powyższej procedury.
UWAGA: PODCZAS USTAWIANIA ZEGARA DRZWI POWINNY BYĆ OTWARTE. Dzięki temu mają Państwo 10 minut na
ustawienie zegara. W przeciwnym razie, na każdy krok przypada 60 sekund czasu.
CLOCKZEGAR
PO PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA do sieci po raz pierwszy lub po przerwie w dopływie prądu, wyświetlacz
jest wygaszony. Jeżeli nie ustawimy zegara, wwietlacz pozostanie wygaszony, aż do momentu
ustawienia czasu gotowania.
q
NACISNĄĆ I PRZYTRZYMAĆ (PRZEZ 3 SEKUNDY) PRZYCISK “CLOCK , aż zaczną migać cyfry z lewej
strony (godziny).
w
OBRAC POKRĘTŁEM REGULACYJNYM w celu ustawienia godzin czasu gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK “CLOCKPONOWNIE. (Migają dwie prawe cyfry (minuty).
r
OBRAC POKRĘTŁEM REGULACYJNYM w celu ustawienia minut.
t
PONOWNIE NACISNĄĆ PRZYCISK “CLOCK.
11
PL
TYLKO MIKROFALE
ZASILANIE SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
JET
(700 W)
PODGRZEWANIE NAPOJÓW, wody, rzadkich zup, kawy, herbaty lub innych produktów o dużej
zawartości wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe, należy wybrać mniejszą
moc.
600 W GOTOWANIE ryb, warzyw, mięsa, itp.
500 W
GOTOWANIE wymagające dużej doadności, np. sosów z dużą zawartością białka, potraw,
których głównymi składnikami są jaja i ser oraz do dogotowywania potraw duszonych.
350 W GOTOWANIE GULASZU, roztapianie masła.
160 W ROZMRAŻANIE. Zmiękczanie masła, sera.
90 W ZMIĘKCZANIE lodów.
FUNKCJA TA SŁUŻY do szybkiego podgrzewania potraw zawierających dużo wody, np. klarowne zupy,
kawa lub herbata.
JET START(SZYBKI START)
q
NACIŚNIJ PRZYCISK JET START.
FUNKCJA TA URUCHAMIA S AUTOMATYCZNIE z pełną mocą mikrofal oraz czasem gotowania ustawionym
na 30 sekund. Każde naciśnięcie zwiększa czas gotowania o 30 sekund. Po uruchomieniu funk-
cji, obracając pokrętło w kierunku zgodnym lub przeciwnym do ruchu wskazówek zegara można
wydłużyć lub skrócić czas.
GOTOWANIE I PODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
FUNKCJA TA JEST PRZEZNACZONA do normalnego gotowania i podgrzewania takich potraw, jak warzy-
wa, ryby, ziemniaki i mięso.
PO ROZPOCZĘCIU PROCESU GOTOWANIA:
Można łatwo zwiększać czas gotowania o kolejne 30-sekundowe okresy naciskając przycisk
“Start. Każde naciśnięcie zwiększa czas gotowania o 30 sekund. Obracając pokrętło regulacji
można wydłyć lub skrócić czas.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “POWER” (MOC) w celu ustawienia mocy.
w
OBRÓCIĆ POKTŁO REGULACYJNE, aby ustawić żądany czas gotowania.
e
NACIŚNIJ PRZYCISK POTWIERDZENIA/JET START. Funkcja zostanie uaktywniona.
12
PL
KLASA ŻYWNOŚCI ILOŚĆ PORADY
q
MSO 100 G - 2 KG MIĘSO MIELONE, KOTLETY, STEKI LUB PIECZENIE.
w
DB 100 G - 2 KG KURCZAK W CAŁOŚCI, W KAWAŁKACH LUB FILETY.
e
RYBY 100 G - 2 KG CAŁE STEKI LUB FILETY.
W ODNIESIENIU DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, które nie zostały wymienione w tabeli oraz, jeśli waga
jest mniejsza lub większa niż zalecana, należy postępować zgodnie z instrukcją “Gotowania i
podgrzewania za pomocą mikrofal, a do rozmrażania ustawić moc 160 W.
POTRAWY MROŻONE:
JLI WAGA JEST MNIEJSZA LUB WKSZA NIŻ
ZALECANA: należy postępować zgodnie
z instrukcją “Gotowanie i podgrze-
wanie za pomocą mikrofal”, a do
rozmrażania ustawić moc 160 W.
POTRAWY MROŻONE:
JLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI jest wsza
od głęboko zamrożonej (-18°C), należy
wybrać mniejszą wagę żywności.
JLI TEMPERATURA PRODUKTÓW
spywczych jest niższa od głęboko
zamrożonej (-1C), należy wybrać
większą wagę produktów.
AUTO DEFROSTAUTOMATYCZNE ROZMRAŻANIE
FUNKCJA TA SŁUŻY do rozmrażania mięsa, ryb oraz drobiu. Rozmranie “AUTO Defrost” należy
stosować, jeżeli waga netto zamrożonych produktów żywnościowych wynosi od 100 g do 2 kg.
ŻYWNOŚĆ NALEŻY ZAWSZE pyć na szklanym talerzu obrotowym.
q
NACISK PRZYCISK “AUTO DEFROST kilkakrotnie, aby wybrać rodzaj potrawy.
w
OBRÓCIĆ POKTŁO REGULACYJNE , aby ustawić wagę.
e
NACIŚNIJ PRZYCISK POTWIERDZENIA/JET START. Funkcja zostanie uaktywniona.
NIEKTÓRE KLASY PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH WYMAGA dodania produktów, obrócenia lub zamieszania
potrawy w czasie rozmrażania. W takim przypadku, kuchenka zatrzyma się i pojawi się informacja
o konieczności dokonania wymaganej czynności.
JLI W CIĄGU 2 minut drzwi urządzenia nie zostaną otwarte, kuchenkabędzie kontynuować proces
rozmrażania. W takim przypadku wyniki gotowania mogą być niewystarczające.
Otworzyć drzwi.
Wykonać wymaganą czynność.
Zamknąć drzwi i ponownie włączyć kuchenkę naciskając przycisk “Start.
FUNKCJA TA WYMAGA PODANIA wagi netto potrawy.
13
PL
JET MENUSZYBKIE MENU*
FUNKCJA TA SŁUŻY DO gotowania różnych rodzajów zamrożonej żywności.
KUCHENKA AUTOMATYCZNIE DOBIERZE metodę gotowania, czas i wymaganą moc.
q
NACIŚNIJ POWTARZAJĄCO PRZYCISK JET MENU , aby wybrać klasę żywności. (patrz tabela)
w
OBRÓĆ POKTŁO REGULACJI, ABY ustawić wagę żywności.
e
NACIŚNIJ PRZYCISK POTWIERDZENIA/JET START. Funkcja zostanie uaktywniona.
NIEKTÓRE RODZAJE ŻYWNCI WYMAGA dodawania żywności lub mieszania podczas gotowania (za-
leży od modelu). W takich przypadkach kuchenka zatrzyma się i wwietli polecenie wykonania
wymaganego działania.
Otwórz drzwi.
Dodaj lub wymieszaj żywność.
Zamknij drzwi i uruchom ponownie, naciskając przycisk Start.
UWAGA: Jeśli w stanie ”dodaj żywność”, drzwi nie zostaną otwarte (w ciągu 2 minut), kuchenka za-
trzyma się i przejdzie do “trybu oczekiwania”. W stanie “przekręć żywność“/”mieszanie żywności,
gotowanie będzie kontynuowane, jeśli drzwi nie zostaną otwarte w ciągu 2 minut.
KLASA ŻYWNCI
ZALECANA ILOŚĆ
STOSOWANE AKCESORIA
PODCZAS
GOTOWANIA
q
MIESZANKA RYŻU 300G - 650G
NACZYNIE DO GOTOWANIA W
KUCHENKACH MIKROFALOWYCH
MIESZANIE ŻYW-
NOŚCI
w
MIESZANKA MAKARONU 250G - 550G
NACZYNIE DO GOTOWANIA W
KUCHENKACH MIKROFALOWYCH
MIESZANIE ŻYW-
NOŚCI
e
ZUPA 250G - 1000G
NACZYNIE DO GOTOWANIA W
KUCHENKACH MIKROFALOWYCH
MIESZANIE ŻYW-
NOŚCI
r
PŁYTKI TALERZ/MROŻONKA 200G - 500G
TALERZ DO KUCHENEK MIKRO-
FALOWYCH
t
MIESZANE WARZYWA 150G - 600G
NACZYNIE DO GOTOWANIA
W KUCHENKACH MIKROFA-
LOWYCH
MIESZANIE ŻYW-
NOŚCI
DO ŻYWNOŚCI NIE WYMIENIONEJ W TEJ TABELI oraz, przy wadze mniejszej lub większej od zalecanej należy wyko-
nać procedurę “Gotowanie i podgrzewanie przy wykorzystaniu mikrofal”.
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
14
PL
MEMORY(PAMIĘĆ)*
FUNKCJAPAMIĘĆPOZWALA NA SZYBKIE przywołanie wybranych ustawień lub kombinacji funkcji.
FUNKCJAPAMIĘĆPOZWALA NA ZACHOWANIE wszystkich wwietlanych ustawień.
ABY ZAPISAĆ USTAWIENIA W PAMIĘCI:
Wybrać żądaną funkcję.
Zaprogramować ustawienia.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk “Memo” przez 3 sekundy, dopóki nie zostanie wyemitowany
sygnał akustyczny. Ustawienie jest zachowane. Pamięć można przeprogramowywać dowolną
ilość razy.
KORZYSTANIE Z ZAPISANYCH USTAWIEŃ:
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “MEMO.
w
NACIŚNIJ PRZYCISK POTWIERDZENIA/JET START. Funkcja zostanie uaktywniona.
PO PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA DO sieci po raz pierwszy lub po przerwie w doywie prądu, funkcja
“Memo” zachowa jako ustawienia domyślne następujące dane: 2 minuty i pełna moc.
BEVERAGE REHEAT(NAPÓJ PODGRZEWANIA)*
FUNKCJANAPÓJ PODGRZEWANIAPOZWALA NA łatwe i szybkie podgrzanie 1-4 kubków napoju.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “BEVERAGE REHEAT” (NAPÓJ PODGRZEWANIA) kilkakrotnie, aby wybrać żądaną
ilość kubków do podgrzania.
w
NACIŚNIJ PRZYCISK POTWIERDZENIA/JET START. Funkcja zostanie uaktywniona.
1 KUBEK ODPOWIADA 150 ml napoju.
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
15
PL
GRILL COMBIFUNKCJA KOMBINOWANA GRILLA*
FUNKCJA SŁUŻY DO PRZYRZĄDZANIA ZAPIEKANEK, LASAGNE, POTRAW Z DROBIU ORAZ PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “COMBI.
w
OBRÓCIĆ POKTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas gotowania.
e
NACIŚNIJ PRZYCISK POTWIERDZENIA/JET START. Funkcja zostanie uaktywniona.
PRZED UŻYCIEM JAKICHKOLWIEK NACZYŃ , naly upewnić się, czy są one odporne na temperaturę
powstającą w kuchence.
PODCZAS stosowania funkcji “Grill” nie wolno używać plastikowych przyborów. Ulegną one sto-
pieniu. Kawałki drewna lub papieru także nie są odpowiednie.
PODCZAS STOSOWANIA FUNKCJI “GRILLNIE NALEŻY POZOSTAWIAĆ ZBYT DŁUGO OTWARTYCH DRZWI , gdyż spowodu-
je to spadek temperatury.
GRILL*
NALEŻY STOSOWAĆ FUNKC do szybkiego przyrumienienia powierzchni potrawy.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “GRILL.
w
OBRÓCIĆ POKTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas gotowania.
e
NACIŚNIJ PRZYCISK POTWIERDZENIA/JET START. Funkcja zostanie uaktywniona.
NACIŚNCIE PRZYCISKU “GRILLPODCZAS gotowania spowoduje włączenie lub wyłączenie grzki grilla.
Minutnik będzie kontynuował odliczanie po wyłączeniu grzałki grilla.
PRZED UŻYCIEM JAKICHKOLWIEK NACZYŃ , naly upewnić się, czy są one odporne na temperaturę
powstającą w kuchence.
PODCZAS stosowania funkcji grillowania nie wolno używać plastikowych przyborów. Ulegną one
stopieniu. Kawałki drewna lub papieru także nie są odpowiednie.
PODCZAS STOSOWANIA FUNKCJI “GRILLNIE NALEŻY POZOSTAWIAĆ ZBYT DŁUGO OTWARTYCH DRZWI , gdyż spowodu-
je to spadek temperatury.
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
16
PL
KLASA ŻYWNOŚCI ILOŚĆ PORADY
q
ZIEMNIAKI / WARZY-
WA KORZENIOWE
150 G -
400 G
STOSOWAĆ JEDNAKOWE WIELKOŚCI.
Pokroić warzywa na równe kawałki.
Po ugotowaniu odstawić na 1 - 2 minuty.
w
WARZYWA
(Kala or i brokuł)
150 G -
400 G
e
WARZYWA MROŻONE
150 G -
400 G
ODSTAWIĆ na 1 - 2 minuty.
r
FILETY RYBNE
150 G -
400 G
UŁOŻ FILETY RÓWNOMIERNIE na siatce do gotowania na par-
ze. Cienkie części nakładać jedne na drugie. Po ugotowaniu
odstawić na 1 - 2 minuty.
STEAMGOTOWANIE NA PARZE*
STOSOWAĆ FUNKC DO potraw takich jak warzywa i ryby.
W PRZYPADKU KORZYSTANIA Z TEJ FUNKCJI NALEŻY STOSOWAĆ wyłącznie dołączone naczynie do gotowania
na parze.
q
NACISK KILKAKROTNIE PRZYCISK „STEAM, aby wybrać rodzaj potrawy. (Patrz tabela)
w
OBRÓCIĆ POKTŁO REGULACYJNE , aby ustawić wagę żywności.
e
NACIŚNIJ PRZYCISK POTWIERDZENIA/JET START. Funkcja zostanie uaktywniona.
WLAĆ 100 ml (1 dl) wody do dolnej części
naczynia do gotowania na parze.
UMIEŚCIĆ potrawę na siatce do gotowania na parze.
Ê
Ð
Ð
PRZYKRYĆ pokrywką.
Naczynie do gotowania na parze jest przeznaczone wyłącznie do używania wraz z
mikrofalami!
NIE WOLNO GO UŻYW w połączeniu z innymi funkcjami.
UŻYWANIE NACZYNIA DO GOTOWANIA NA PARZE z innymi funkcjami może spowodować uszkodzenia.
PRZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI, NALY ZAWSZE SPRAWDZIĆ, CZY talerz obrotowy może się swobod-
nie obracać.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE NALEŻY ZAWSZE umieszczać na szklanym taler-
zu obrotowym.
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
17
PL
RODZAJ
ŻYWNCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
KURCZAK (w
całości)
1000 G
700 W
18 - 20
MIN.
5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ KURCZAKA w powie
gotowania. Sprawdzić, czy
sos mięsny jest bezbarwny po
zakończeniu gotowania.
KURCZAK
(filety lub
kawałki)
500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
SPRAWDZIĆ, czy sos mięsny jest
bezbarwny po zakończeniu
gotowania.
BEKON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
UŁOŻ NA PAPIERZE KUCHENNYM w
2 lub 3 warstwach i przykr
papierem kuchennym.
WARZYWA
(świeże)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
GOTOWAĆ BEZ PRZYKRYCIA i dodać 2
łyżki soli.
WARZYWA
(mrożone)
250 -
400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN. GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM
ZIEMNIAKI W
MUNDURKACH
1 SZT
4 SZT
4 - 6 MIN.
12 - 15 MIN.
2 MIN.
5 MIN.
NAKŁUĆ WIDELCEM. (1 szt = 250 g).
Obrócić w połowie gotowania.
MSO
(pieczeń)
600 -
700 G
600 W
12 - 14 MIN. 5 MIN.
RYBA (w
całości)
600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
NACIĄĆ SKÓRĘ i gotować pod
przykryciem.
RYBA (steki
lub filety)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
UMIEŚCIĆ CIEŃSZYMI CŚCIAMI w
stronę środka talerza. Gotować
pod przykryciem.
TABELA GOTOWANIA
CZAS POTRZEBNY NA UGOTOWANIE zwiększa się z
ilością żywności. Podwójna ilość żywności
wymaga w praktyce prawie dwukrotnie
dłuższego czasu gotowania.
IM NIŻSZA TEMPERATURA POCZĄTKOWA, tymuższy
jest wymagany czas gotowania. Żywność
o temperaturze pokojowej gotuje się szyb-
ciej od tej, która zostałanie wyta z
lowki.
JELI GOTOWANA JEST WIĘKSZA ILOŚĆ tego
samego produktu, np. ziem-
niaki w mundurkach, należy
je rozmieśc pierścieniowo,
aby uzyskaćwnomierny stopi
ugotowania.
MIESZANIE I OBRACANIE POTRAWY to sposoby sto-
sowane zarówno podczas gotowania trady-
cyjnego, jak i w kuchence mikrofalowej,
służące szybkiemu rozprowadzeniu ciepła
ku środkowi talerza i uniknięciu ro-
zgotowania na brzegach.
JLI GOTUJEMY PRODUKT O NIEREGULARNYM
KSZTAŁCIE lub grubości, należy umieścić
cieńszą część w kierunku środka taler-
za, gdzie zostanie rozgrzana najpóźniej.
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE DUŻO USZCZU I CUK-
RU będą gotować skrócej od produktów
zawierających dużo wody. Tłuszcz i cukier
ogrzewają s do wyższej temperatury niż woda.
PO PROCESIE GOTOWANIA NALEŻY
ZAWSZE przewidzieć czas
dochodzenia. Czas
dochodzenia zawsze polep-
sza rezultaty, ponieważ następuje
wyrównanie temperatury wewnątrz potrawy.
NIEKTÓRE PRODUKTY SĄ POKRYTE SKÓRKĄ
LUB BŁONKĄ, np. ziemniaki, jabłka i
żółtka jajek. Produkty takie pow-
inny b nakłute widelcem lub
wykałaczką tak, aby uwoln cnienie
wewnętrzne i zapobiecknciu.
MNIEJSZE KAWAŁKI ŻYWNOŚCI GOTUJĄ SIĘ SZYBCIEJ
niż duże, zaś jednorodne kawałki gotują się
bardziej równomiernie od nieregularnych.
18
PL
RODZAJ
ŻYWNCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
PIECZENIE
800 -
1000 G
ROZMRAŻANIE
(160 W)
20 - 22
MIN.
10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
MSO MIELONE 500 G
8 - 10
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
PŁATY, KOTLETY,
STEKI
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
KURCZAK
(w całości)
1200 G 25 MIN. 10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
KURCZAK
(filety lub
kawałki)
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ / ODZIELIĆ w połowie
rozmrażania. Udka i
skrzydełka zawinąć w folię
aluminiową, aby zapobiec
przegrzaniu.
RYBA (w
całości)
600 G
8 - 10
MIN.
5 - 10 MIN.
OBROCIĆ w połowie
odmrażania i osłonić
ogon folią, aby zapobiec
przegrzaniu.
RYBA (steki
lub filety)
400 G 6 - 7 MIN. 5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
BOCHENEK
CHLEBA
500 G 4 - 6 MIN. 5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
BKI I BUŁECZKI
4 SZT
(150 - 200 G)
1 ½ - 2
MIN.
2 - 3 MIN. ROZMIEŚCIĆ pierścieniowo.
OWOCE I
JAGODY
200 G 2 - 3 MIN. 2 - 3 MIN.
ODDZIELAĆ podczas
rozmrażania.
TABELA ROZMRAŻANIA
ZAMROŻONE POTRAWY, UMIESZCZONE W TOREBKACH Z
TWORZYW SZTUCZNYCH , folii plastikowej lub opa-
kowaniach kartonowych można umieszczać
bezpośrednio w kuchence, o ile nie mają one
metalowych części (np. metalowe zszy-
wki).
KSZTAŁT OPAKOWANIA wpływa na czas
rozmrażania. Opakowania płytkie
rozmrażają się szybciej niż opakowania
głębokie.
NALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWAŁKI, kiedy
zaczynają się rozmrażać. Oddzielne plastry
szybciej się rozmrażają.
ZABEZPIECZYĆ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUKTU niewielkimi
kawałkami folii aluminiowej, jeli zaczynają s
rozgrzewać (np. nóżki kurczaka lub skrzydełka).
DE KAWAŁKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie pro-
cesu rozmrażania.
POTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MSNE
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane
w trakcie rozmrażania.
ZALECA SIĘ NIE ROZMRAŻAĆ całkowicie
produktu i pozwolić na dokończenie pro-
cesu w czasie dochodzenia.
CZAS DOCHODZENIA PO ROZMRAŻANIU ZAWSZE POLEP-
SZA rezultaty, ponieważ następuje wyrównanie
temperatury wewnątrz potrawy.
19
PL
TABELA FUNKCJI GRILL*
FUNKCJA “GRILLDOSKONALE nadaje się do zarumi-
enienia potrawy po gotowaniu za pomocą mi-
krofal.
GRUBSZE POTRAWY , np. zapiekanki i kurczak
należy gotować najpierw za pomocą mikrofal,
a następnie zastosować grill, aby górna część
potrawy uległa zarumienieniu.
PODSTAWKA DRUCIANA może zostać zasto-
sowana, aby potrawy znajdowały się
bliżej grzałki grilla, aby przyspiesz
zarumienienie.
CIENKIE POTRAWY , np. tosty i parówki należy
umieszczać na podstawce drucianej i gotować
wyłącznie za pomocą grilla.
MOŻNA RÓWNIEŻ Ć zapiekanki lub nac-
zynia bezpośrednio na szklanym taler-
zu obrotowym.
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
RODZAJ
ŻYWNCI
ILOŚĆ USTAWIENIE CZAS PORADY
TOSTY Z SEREM 3 SZT
GRILL
4 - 5 MIN. ROZMIEŚCIĆ na podstawce drucianej.
ZIEMNIAKI Z SEREM 2 PORCJE 6 - 8 MIN.
UMIEŚCIĆ naczynie na podstawce
drucianej.
PARÓWKI
(100 G / SZT)
2 - 3 SZT 10 - 12 MIN.
ROZMIEŚCIĆ na podstawce drucianej.
Obrócić w połowie gotowania.
KAWAŁKI KURCZAKA 1000 G
700 W
NASTĘPNIE
ZASTOSOWAĆ
GRILL
13 - 15 MIN.
8 - 9 MIN.
UMIEŚCIĆ w naczyniu skórą do góry.
ZAPIEKANKA
ZIEMNIACZANA
4 PORCJE
18 - 20 MIN.
5 - 6 MIN.
UMIEŚCIĆ naczynie na szklanym
talerzu obrotowym.
LASAGNE
(zamrożona)
500 G
600 W
NASTĘPNIE
ZASTOSOWAĆ
GRILL
18 - 20 MIN.
5 - 6 MIN.
UMIEŚCIĆ naczynie na szklanym
talerzu obrotowym.
ZAPIEKANKA RYBNA
(zamrożona)
600 G
15 - 18 MIN.
5 - 7 MIN.
UMIEŚCIĆ naczynie na szklanym
talerzu obrotowym.
20
PL
NAPIĘCIE ZASILANIA 230-240 V/50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 1100 W
WYJŚCIOWA MOC MIKROFAL 700 W
GRILL 700 W
WYMIARY ZEWNĘTRZNE
(WYS. X SZER. X GŁ.)
285 X 456 X 359
WYMIARY WEWNĘTRZNE
(WYS. X SZER. X GŁ.)
196 X 292 X 295
PRÓBA ILOŚĆ OKOŁO CZAS POZIOM MOCY POJEMNIK
12.3.1 750 G 10 MIN 700 W PYREKS 3.220
12.3.2 475 G 5 MIN 700 W PYREKS 3.827
12.3.3 900 G 14 MIN 700 W PYREKS 3.838
12.3.4 1100 G
20 - 22 MIN 600 W +
PYREKS 3.827
7 - 8 MIN GRILL
13.3 500 G AUTOMATYCZNE ROZMRAŻANIE UMIEŚCIĆ NA TALERZU OBROTOWYM
W10736028
PL
OCHRONA ŚRODOWISKA
PUDEŁKO OPAKOWANIA nada-
je się w pełni do ponowne-
go przetworzenia, co pot-
wierdza symbol recyklingu.
Utylizację produktu należy
przeprowadzać zgodnie z lo-
kalnymi przepisami. Materiały
opakowaniowe, które stanowią potencjalne
zagrożenie (worki plastikowe, polistyren, itp.),
należy trzymać w miejscach niedostępnych dla
dzieci.
NINIEJSZE URZĄDZENIE posiada oznaczenia zgod-
nie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w
sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i ele-
ktronicznego (WEEE). Właściwa utylizacja i
złomowanie pomaga w eliminacji niekorzyst-
nego wpływu złomowanych produktów na
środowisko naturalne oraz zdrowie człowieka.
SYMBOL umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego do-
kumentach oznacza, że
niniejsze urządzenie nie może
być usuwane razem z odpad-
ami komunalnymi. W celu jego
omowania, urządzenie należy
zd w odpowiednim punkcie
utylizacji odpadów w celu re-
cyklingu komponentów ele-
ktrycznych i elektronicznych.
URDZENIE NALEŻY ZŁOMOWAĆ
zgodnie z lokalnymi prze-
pisami dotyczącymi utylizacji odpadów.
BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE na temat utyl-
izacji, złomowania i recyklingu opisywane-
go urządzenia można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie
utylizacji odpadów lub w sklepie, w którym
produkt został zakupiony.
PRZED OMOWANIEM należy odciąć ka-
bel zasilający, aby uniemożliwić ponowne
podłączenie urządzenia do sieci.
ZGODNIE Z NOR IEC 60705.
Międzynarodowa Komisja Elektrotechniki, IEC, ustaliła wzorzec podgrzewania, służący do oceny
wyników podgrzewania wszystkich kuchenek mikrofalowych. Dla tej kuchenki zalecamy poniższe
wartości:
DANE TECHNICZNE
Whirlpool is a registered trademark of Whirlpool, USA
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool MWD 270 SL instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla