HOB D10 S INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY GRZEWCZEJ
PL
5019 619 62003/C
Aby w najlepszym stopniu wykorzystać funkcje płyty grzewczej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
• Aby włączyć płytę, należy obrócić pokrętło(a) w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i
ustawić na żądaną moc.
• Aby wyłączyć płytę, należy ustawić pokrętło(a)
na
“0”
.
• Płyta jest wyposażona w 2 lampki kontrolne, które
wskazują, że pola grzewcze są gorące.
Napięcie podane na tabliczce znamionowej musi
odpowiadać napięciu w Państwa mieszkaniu. Dane
techniczne umieszczone na tabliczce znamionowej
pod płytą grzewczą podano również poniżej:
WYMIARY PŁYTY GRZEWCZEJ I BLATU ROBOCZEGO
1.
Żeliwna płyta grzewcza
Ø
180
2.
Żeliwna płyta grzewcza
Ø
145
3.
Kontrolka zasilania
4.
Pokrętło regulacyjne pola grzewczego
5.
Pokrętło regulacyjne pola grzewczego
PODłĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie
zasilania
Przewody: liczba i
przekrój
230 ~ +
HO5 RR-F 3 x 1,5 mm
2
Pokrętło
(1 - 6)
Tabela zastosowań pól grzewczych
1-2
Roztapianie (masła, czekolady)
2
Utrzymanie temperatury przygotowanej
potrawy oraz podgrzanie niewielkiej
ilości płynów
3
Podgrzewanie większych potraw, bitej
śmietany i sosów
3-4
Wolne gotowanie np. warzyw, spaghetti,
zup oraz gotowanie pieczeni na parze
lub przygotowywanie potraw duszonych
4
Przygotowywanie wszystkich rodzajów
produktów smażonych, kotletów,
steków, gotowanie bez przykrywki np.
risotto
4-5
Przyrumienianie mięs, pieczenie
ziemniaków, ryb lub gotowanie dużych
ilości wody
6
Szybkie smażenie, przygotowywanie
steków na patelni, itp.
Typ PLATD 230 V - 50 Hz 3,5 kW
ZALECENIA DOT. OCHRONY ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
• Materiał opakowaniowy nadaje się całkowicie do
przetworzenia i jest oznaczony symbolem
recyklingu .
• Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się
materiałów opakowaniowych, stosując się przy tym do
lokalnych przepisów dotyczących usuwania odpadów.
Złomowanie starych artykułów gospodarstwa
domowego
• Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE). Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego
wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie może być traktowany jako
odpady z gospodarstwa domowego. Urządzenie
należy zdać w odpowiednim punkcie utylizacji w
celu recyklingu komponentów elektrycznych i
elektronicznych. Urządzenie należy złomować
zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi
usuwania odpadów. W celu uzyskania dodatkowych
informacji dotyczących przetwarzania,
odzyskiwania oraz recyklingu niniejszego produktu
należy skontaktować się z odpowiednimi urzędami,
punktami zbiórki odpadów komunalnych lub ze
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Porady dotyczące oszczędzania energii
• Używane czajniki lub garnki powinny mieć
średnicę dna równą lub nieco większą niż średnica
pola grzewczego.
• Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w
czasie gotowania.
• Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać
niewielkiej ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
• Korzystanie z szybkowaru daje dalsze
oszczędności energii i skrócenie czasu gotowania.
OSTRZEŻENIA
• Płyty grzewczej nie należy używać, jeśli nie
stawiane są na niej żadne naczynia.
• Należy unikać rozlewania płynów na gorące płyty
grzewcze.
• Płyta grzewcza służy wyłącznie do przyrządzania
potraw w warunkach domowych. Jakiekolwiek inne
użycie jest zabronione. Producent zrzeka się
wszelkiej odpowiedzialności wynikającej z
niewłaściwego użytkowania lub nieprawidłowych
ustawień wybranych przez użytkownika.
• Płyty nie należy narażać na działanie czynników
atmosferycznych.
• Wszelkie naprawy powinny być wykonywane
wyłącznie przez uprawnionego serwisanta.
• Nie należy dotykać płyty grzewczej mokrymi
częściami ciała i zawsze podczas eksploatacji
urządzenia nosić obuwie.
•
Uważać, aby dzieci
:
- nie dotykały płyty grzewczej, co może prowadzić
do doznania obrażeń ciała. W czasie gotowania i
tuż po jego zakończeniu, płyta może rozgrzewać
się do bardzo wysokich temperatur;
- nie miały kontaktu z opakowaniami (torbami,
polistyrenem, częściami metalowymi, itp.);
- nie zarysowały płyty.
• Po zakończeniu gotowania wszystkie pokrętła
powinny znajdować się w pozycji
“0”
.
• Należy zadbać o to, aby przewody elektryczne
innych urządzeń znajdujących się blisko płyty
grzewczej, nie stykały się z jej gorącymi częściami.
• Nie należy odchodzić od płyty podczas
wykorzystywania dużych ilości tłuszczu lub oleju.
Olej i tłuszcz mogą osiągnąć wysoką temperaturę i
zapalić się!
• Nie używać płyty grzewczej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej.
• Na gorącej płycie grzewczej/polach grzewczych lub
w ich pobliżu nigdy nie wolno kłaść elementów z
plastiku, folii aluminiowej, materiałów, papieru, itp.
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY GRZEWCZEJ
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy usunąć:
- naklejki na blacie górnym płyty;
- kartę oraz folię ochronną;
- Sprawdzić, czy podczas transportu płyta
grzewcza nie uległa uszkodzeniu. W przypadku
wątpliwości należy skontaktować się z punktem
obsługi konsumenckiej.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne:
urządzenia nie wolno myć przy pomocy
strumienia wody pod ciśnieniem lub urządzeń do
czyszczenia parowego.
• Płytę należy czyścić po każdym użyciu, po
ostygnięciu. Zapobiegnie to gromadzeniu się
brudu i ułatwia czyszczenie.
• Płyty elektryczne należy czyścić szmatką zwilżoną
w wodzie z solą i wypolerować je szmatką
zamoczoną w oleju.
• W celu uniknięcia tworzenia się rdzy, do
czyszczenia płyt grzewczych nie należy nigdy
bezpośrednio stosować wody.
• Nie należy dopuszczać do zasychania resztek
potraw na płytach.
• Do czyszczenia płyt nie należy używać materiałów
ściernych, chlorkowych substancji korodujących,
środków w aerozolu do czyszczenia kuchenek ani
szczotek drucianych do garnków.
• Płyta powinna być od czasu do czasu
impregnowana za pomocą markowych środków
ochronnych zgodnie z zaleceniami podanymi
przez ich producentów.
BLAT GÓRNY ZE STALI NIERDZEWNEJ
• Długa eksploatacja płyty grzewczej może
spowodować przebarwienie pól grzewczych z
powodu osiągania wysokich temperatur.
• Powierzchnie ze stali nierdzewnej należy czyścić
gąbką zamoczoną w wodzie mydlanej lub innym
odpowiednim środkiem nie powodującym ścierania.
• Wysuszyć miękką i suchą szmatką.
• Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji
kwaśnych, jak np. sok z cytryny, ocet, itp.,
ponieważ mogą one, jeśli zostaną zostawione na
płycie przez dłuższy czas, spowodować jej
zmatowienie.
BLAT GÓRNY EMALIOWANY
• Wszystkie części emaliowane należy czyścić
gąbka zanurzoną w wodzie mydlanej lub innym
odpowiednim środkiem nie powodującym
ścierania.
• Wysuszyć miękką i suchą szmatką.
• Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji
kwaśnych, jak np. sok z cytryny, ocet, itp.,
ponieważ mogą one, jeśli zostaną zostawione na
płycie przez dłuższy czas, spowodować jej
zmatowienie.