Whirlpool AKZM 693/WH/R instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL51
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH
JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i
których należy ściśle przestrzegać.
Wszystkie wskazówki dotyczące bezpieczeństwa opisują potencjalne zagrożenia, do których się odnoszą i
wskazują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko obrażeń, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowego
korzystania z urządzenia. Należy ściśle przestrzegać następujących instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed przystąpieniem do każdej czynności
instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę zgodnie z
instrukcjami producenta oraz obowiązującymi lokalnie przepisami bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie
wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Urządzenie musi być obowiązkowo uziemione.
- Przewód zasilający piekarnik powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie
zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa, należy zamontować
wyłącznik wielobiegunowy o minimalnym odstępie styków wynoszącym 3 mm.
- Nie wolno stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania, ciągnąc za przewód.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów elektrycznych
urządzenia.
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego do przygotowywania żywności. Wszelkie
inne zastosowania (np: do ogrzewania pomieszczeń) są zabronione. Producent nie będzie ponosił
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym użyciem lub
nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenia nie powinny obsługiwać dzieci ani osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej
lub mentalnej, a także osoby bez doświadczenia, chyba że obsługa odbywa się pod nadzorem lub
zgodnie z instrukcją doświadczonych osób, które przejmą odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
- Dostępne części mogą się mocno rozgrzać podczas pracy piekarnika. Należy pilnować, aby dzieci nie
zbliżały się do urządzenia i nie bawiły się nim.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotykać grzałek ani wewnętrznych powierzchni
urządzenia, ponieważ można się poparz. Nie dopuszczać do kontaktu ze ściereczkami lub innym
łatwopalnym materiałem, dopóki wszystkie komponenty urządzenia nie wystygły wystarczająco.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwiczki urządzenia i pozwolić na stopniowe wyjście
gorącego powietrza oraz pary z wnętrza komory. Gdy drzwiczki urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem sterowania. Nie wolno blokować otworów
wentylacyjnych.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie wiadomości dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz
następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
prowadzi do poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
mogłoby prowadzić do poważnych urazów.
PL52
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy używać odpowiednich rękawiczek.
Uważać, aby nie dotykać gorących elementów.
- Nie wolno wkładać do piekarnika materiałów łatwopalnych ani przechowywać ich w jego pobliżu. Jeśli
urządzenie zostałoby przypadkowo włączone, stwarzałoby to zagrożenie pożarowe.
- Nie wolno podgrzewać ani piec w urządzeniu potraw w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Ciśnienie,
jakie wytworzy się wewnątrz, może spowodować eksplozję pojemnika i uszkodzenie urządzenia.
- Nie używać pojemników plastikowych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy nadzorować pieczenie potraw z dużą ilością
tłuszczu lub oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas suszenia produktów spożywczych.
- Jeśli do pieczonych potraw dodano napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino itp.), należy pamiętać, że
alkohole wyparowują w wysokiej temperaturze. Nie można zatem wykluczyć, że opary alkoholu zapa
się w kontakcie z grzałką.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostały wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować
zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć
przewody zasilające, aby zapewnić, że sprzęt jest niezdatny do użytku.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy nie został on uszkodzony w czasie transportu oraz czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo. W razie problemów należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem.
Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się wyjęcie piekarnika ze styropianowej podstawy
dopiero bezpośrednio przed instalacją.
Piekarnika nie należy instalować w połączeniu z płytą kuchenną.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na ciepło (min.
90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między
blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO SIECI ELEKTRYCZNEJ
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka
znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie
wykwalifikowany technik. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli na
usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
INSTALACJA
PL53
Podczas eksploatacji:
- Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiczkach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiczkach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni
emaliowanej.
- Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego
emaliowaną powierzchnię.
- Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami
piekarnika lub nie zostały przycięte przez jego drzwiczki.
- Nie wolno narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części opakowania
nie należy wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską
ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia
ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i
recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłania
ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego łącznego czasu pieczenia. Jeśli potrawy
wymagają dłuższego czasu, nadal będą się piekły.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania
określone w Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004 i zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i
wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr
2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (zastępującej Dyrektywę 73/23/EWG wraz późniejszymi
zmianami) oraz wymogami określonymi w Dyrektywie “EMC 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej.
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
PL54
Piekarnik nie działa.
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: W trakcie cyklu automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu
automatycznego odblokowania (patrz rozdział “Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza”).
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się “ ” oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym
autoryzowanym serwisem. Należy wtedy podać numer, który następuje po literze “ .
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w “Instrukcji
wyszukiwania usterek.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie dalej nie działa prawidłowo, należy
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na
prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer
serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
•dokładny adres;
numer telefonu.
W razie konieczności naprawy należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
PL55
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo
wszedł w kontakt z urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
Powierzchnie czyścić wilgotną ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel płynu
do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą
z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest
jeszcze ciepły), aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potraw o dużej
zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby
ułatwić czyszczenie piekarnika, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby
ułatwić czyszczenie górnej części komory urządzenia.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może
dojść do osadzania się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu
piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
AKCESORIA:
Akcesoria po użyciu należy umyć płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać rękawice
kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli
urządzenie jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich
gąbek do mycia naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić
powierzchnię katalityczną i pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik na temperaturę 200°C w funkcji Termoobieg i pozwolić, żeby pracował przez ok.
1 godzinę.
Po zakończeniu pozwolić urządzeniu ostygnąć, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie przeprowadzać, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
PL56
Cykl czyszczenia piekarników z funkcją piroliza (jeśli urządzenie jest w
nią wyposażone):
Funkcja ta pozwala na usunięcie zabrudzeń, jakie powstały podczas pieczenia. Zabrudzenia spalają się (w
temperaturze około 500°C), wytwarzając osady, które po wystygnięciu piekarnika z łatwością można usunąć
wilgotną gąbką. Nie włączać funkcji czyszczenia pirolitycznego po każdym pieczeniu, lecz jedynie w razie dużej
ilości zabrudzeń lub dymu i nieprzyjemnych zapachów podczas nagrzewania i pieczenia.
Jeżeli piekarnik został zainstalowany pod płytą kuchenną, należy upewnić się, czy podczas trwania cyklu
automatycznego czyszczenia (pirolizy) palniki lub pola elektryczne są wyłączone.
Przed włączeniem pirolizy należy wyjąć akcesoria z urządzenia.
Urządzenie jest wyposażone w 2 funkcje pirolityczne:
1. Cykl ekonomiczny (PIROLIZA EXPRESS/EKO): Zużycie prądu jest mniejsze o ok. 25 % w porównaniu do
standardowego cyklu pirolitycznego. Cykl należy przeprowadzać regularnie (po co najmniej
2-3 pieczeniach mięsa).
2. Cykl standardowy (PIROLIZA): Gwarantuje dokładne oczyszczenie bardzo zabrudzonego piekarnika.
Po pewnej liczbie przeprowadzonych cykli pieczenia, w zależności od stopnia zabrudzenia urządzenia,
na wyświetlaczu pojawia się komunikat, aby przeprowadzić cykl automatycznego czyszczenia.
UWAGA: w trakcie trwania funkcji piroliza drzwi piekarnika są zablokowane i nie można ich otworzyć,
dopóki temperatura w komorze nie osiągnie bezpiecznego poziomu.
ZDEJMOWANIE PROWADNIC BOCZNYCH
Prowadnice boczne podtrzymujące akcesoria wyposażone są w dwie śruby mocujące (Rys. 1), które zwiększają
jej stabilność.
1. Wykręcić śruby i płytki po prawej i lewej stronie przy pomocy monety lub odpowiedniego przyrządu
(Rys. 2).
2. Wyjąć prowadnice (1) i (2), obracając je tak, jak pokazano na Rys. 3.
OSTRZEŻENIE
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy.
- Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas
trwania cyklu pirolizy
KONSERWACJA
Rys. 1 Rys. 2 Rys. 3
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
PL57
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (Rys. 4).
2. Lekko wysunąć grzałkę (Rys. 5) i ją obniżyć (Rys. 6).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na
obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (Rys. 7), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (Rys. 4).
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (Rys. 8).
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej)(Rys. 9).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (Rys. 10).
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40 W/230 V, typ E-14, T300°C lub żawki halogenowe 20-40 W/230 V,
typ G9, T300°C.
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce
pozostają odciski palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 4 Rys. 5 Rys. 6
Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9 Rys. 10
PL58
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwiczki otwierające się na prawo (dostępna jest również wersja drzwiczek otwierających się na lewo).
11. Pozycja półek (od 1 do 5, licząc od dołu)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć pobór
energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Po otwarciu drzwi piekarnika podczas pieczenia grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT (szt. 2): służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub
inne naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. OCIEKACZ (szt. 1): służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
C. BLACHA DO CIAST (szt. 1): przeznaczona do pieczenia pieczywa i ciast, ale również do pieczenia mięsa,
ryb
D. PROWADNICE PÓŁEK (szt. 3): ułatwiają wsuwanie i wysuwanie akcesoriów.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys.A Rys.B Rys.C Rys.D
12
5
2
4
8
5
9
11
10
7
6
3
1
1
PL59
AKCESORIA NIEWCHODZĄCE W ZAKRES DOSTAWY
W serwisie można dodatkowo zamówić inne akcesoria, takie jak np. panele katalityczne, rożen itp.
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjściu.
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią “A” do góry (Rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie “B” (Rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca - “C” (Rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. ociekacza, blachy do pieczenia ciast, wymaga wykonania takich samych
czynności. Wypustka w części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
PRZYCISKI DOTYKOWE: aby je włączyć, wystarczy dotknąć odpowiedni symbol (nie trzeba mocno wciskać).
Włączenie/Wyłączenie
Wejście do MENU głównego lub powrót do ekranu początkowego
Wejście do 10 najczęściej stosowanych funkcji
Powrót do poprzedniego ekranu,
Poruszanie się w obrębie funkcji/opcji oraz regulacja ustawionych wstępnie wartości.
Wybór oraz potwierdzenie ustawie
Włączenie pieczenia
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
OSTRZEŻENIE
Podczas wyjmowania upieczonych potraw z piekarnika należy
korzystać z rękawic kuchennych i uważać, aby nie dotykać
wewnętrznej części drzwiczek, gdyż mogłyby się one wówczas
zamknąć, powodując poparzenia.
Przepisy
Tradycyjne
Specjalne
Funkcje tradycyjnego
pieczenia ręcznego
PL60
LISTA FUNKCJI
Po włączeniu piekarnika i naciśnięciu symbolu na wyświetlaczu pojawiają się następujące informacje.
A. Symbol podświetlonej funkcji
B. Podświetloną funkcję można wybrać, wciskając
C. Inne funkcje dostępne do wyboru
D. Opis podświetlonej funkcji
SZCZEGÓŁY FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji i wciśnięciu przycisku na wyświetlaczu pojawiają się dalsze opcje oraz
szczegóły związane z daną funkcją.
Do przechodzenia między poszczególnymi polami służą przyciski strzałek i : Wartości, które można
zmienić, wyświetlane są z większymi znakami i w ciemniejszym odcieniu szarości. Nacisnąć , aby wybrać
wartość, zmienić ją przyciskami i , a następnie zatwierdzić przyciskiem .
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM - WYBÓR JĘZYKA ORAZ USTAWIENIE
ZEGARA
Aby zapewnić prawidłową pracę piekarnika, podczas pierwszego włączenia, należy wybrać żądany język oraz
ustawić aktualną godzinę.
W tym celu należy:
1. Nacisnąć : na wyświetlaczu pojawi się lista pierwszych trzech dostępnych języków.
2. Przyciskami oraz można przewijać listę.
3. Po podświetleniu żądanego języka nacisnąć , aby go wybrać.
Po ustawieniu języka na wyświetlaczu miga 12:00.
4. Ustawić godzinę przyciskami oraz . Aby cyfry przewijały się szybciej, nacisnąć i przytrzym
przycisk.
5. Potwierdzić ustawienie, naciskając : na wyświetlaczu pojawia się lista funkcji.
Przepisy
Tradycyjne
Specjalne
Funkcje tradycyjnego
pieczenia ręcznego
AB
C
D
Pole 1
Pole 2
Pole 3
Pole 4
Pieczony kurczak
180°C
Bez nagrzew.
00:00
CZAS PIECZENIA
00:00
KONIEC
PL61
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, nacisnąć przycisk ; na wyświetlaczu pojawią się funkcje pieczenia.
2. Korzystając z przycisków i można przeglądać różne dostępne opcje: dostępna funkcja jest
wyświetlana w ciemniejszym odcieniu szarości.
UWAGA: Lista oraz opis funkcji - patrz tabela na Strona 67 oraz Strona 68.
3. Wybrać funkcję, wciskając przycisk : na wyświetlaczu pojawią się ustawienia pieczenia. Jeśli
fabrycznie ustawione wartości odpowiadają żądanym, nacisnąć przycisk . W przeciwnym razie należy
wykonać poniższe czynności, aby je zmienić.
USTAWIANIE MOCY GRILLA
Aby zmienić moc grilla, należy wykonać następujące czynności:
1. Z menu TRADYCYJNE przejść do funkcji GRILL za pomocą przycisków i , po czym zatwierdzić
wybór przyciskiem .
2. Jeżeli ustawiona wstępnie moc jest odpowiednia, należy nacisnąć bezpośrednio przycisk , aby
rozpocząć pieczenie.
3. Jeżeli chce się ustawić inną moc, należy przewijać wartości przyciskami i , po czym zatwierdzić
wybór przyciskiem .
USTAWIENIA TEMPERATURY
1. Sprawdzić, czy została wybrana wartość temperatury (pole 1) i nacisnąć przycisk , aby wybrać
parametr, który chce się zmienić: wartości temperatury migają.
2. Zmieniać ustawienie przyciskami i do wyświetlenia żądanej wartości.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić, a następnie nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się
sugestia, na który poziom włożyć potrawę.
4. Nacisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
Ustawiona temperatura może zostać zmieniona również podczas pieczenia. Należy wtedy przeprowadzić
tę samą procedurę.
5. Po zakończeniu pieczenia pojawia się stosowny komunikat. W tym momencie można wyłączyć piekarnik
przyciskiem lub przedłużyć pieczenie, wciskając przycisk . Po wyłączeniu na wyświetlaczu pojawi
się pasek chłodzenia, który informuje o temperaturze wewnątrz piekarnika.
Przepisy
Tradycyjne
Specjalne
Funkcje tradycyjnego
pieczenia ręcznego
Termoobieg
Piecz. konwekcyjne
Szybkie nagrzewanie
Funkcje tradycyjnego
pieczenia ręcznego
Grill
Głośno
Bez nagrzew.
--:--
CZAS PIECZENIA
--:--
KONIEC
Grill
Średnio głośno
Bez nagrzew.
--:--
CZAS PIECZENIA
--:--
KONIEC
Wybrano
grill
PL62
NAGRZEWANIE WSTĘPNE PIEKARNIKA
Aby nagrzać piekarnik przed włożeniem potrawy do pieczenia, należy zmienić fabryczne ustawienia piekarnika
w następujący sposób:
1. Przyciskami oraz ustawić kursor obok nagrzewania.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: zacznie migać napis “Bez nagrzew.”.
3. Zmienić parametr, naciskając przycisk lub : na wyświetlaczu pojawi się “Nagrzewanie”.
4. Potwierdzić wybór przyciskiem .
SZYBKIE NAGRZEWANIE
Aby szybko nagrzać piekarnik, należy:
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania przyciskami i .
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawią się na wyświetlaczu.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk , aby ją zmienić - patrz poprzednie
rozdziały. Sygnał dźwiękowy poinformuje, że piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę. Po zakończeniu
nagrzewania, piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, nacisnąć i wybrać żądaną funkcję.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas, od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego w
zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Ustawić funkcję, umieszczając kursor obok napisu “Czas pieczenia” za pomocą przycisków i .
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr; na ekranie miga “00:00”.
3. Zmieniać wartość przyciskami oraz , dopóki nie wyświetli się żądany czas pieczenia.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
Konwencjonalne
180°C
Bez nagrzew.
--:--
CZAS PIECZENIA
--:--
KONIEC
Konwencjonalne
180°C
Nagrzewanie
--:--
CZAS PIECZENIA
--:--
KONIEC
Włóż potrawę
Naciśnij
Konwencjonalne
Nagrzewanie
116°
TEMPERATURA
Konwencjonalne
Gorący piekarnik!
180°
TEMPERATURA
Termoobieg
Pieczenie
180°C
00:29
CZAS PIECZENIA
19:30
KONIEC
Termoobieg
Koniec!
180°C
00:00
CZAS PIECZENIA
19:30
KONIEC
Termoobieg
180°C
Bez nagrzew.
00:00
CZAS PIECZENIA
19:30
KONIEC
Termoobieg
180°C
Bez nagrzew.
00:30
CZAS PIECZENIA
19:30
KONIEC
PL63
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat “^ przedłużyć - przyrumienić”. Po
naciśnięciu przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można
wykonać tylko jeden raz.
USTAWIENIE CZASU ZAKCZENIA / OPÓŹNIONY START
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o maksimum
23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia. To ustawienie jest dostępne
tylko wtedy, gdy w przypadku wybranej funkcji nie jest wymagane nagrzewanie piekarnika.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 19:45). Aby
opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) czas jego rozpoczęcia, należy:
1. Ustawić kursor obok godziny zakończenia pieczenia za pomocą przycisków i .
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga godzina zakończenia pieczenia.
3. Przyciskami oraz zmieniać godzinę zakończenia pieczenia, aż do osiągnięcia żądanej wartości.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
5. Nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę.
6. Nacisnąć przycisk , aby włączyć funkcję. Piekarnik rozpocznie pieczenie po upływie czasu
obliczonego w taki sposób, aby zakończenie wypadło o ustawionej godzinie (np. jeśli pieczona będzie
potrawa wymagająca 30 minut pieczenia, po ustawieniu godziny zakończenia na 21:00 piekarnik
rozpocznie pracę o godz. 20:30).
UWAGA: Podczas oczekiwania na rozpoczęcie pieczenia można rozpocząć program, wciskając
przycisk .
W dowolnym momencie pieczenia można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla, czas
pieczenia) przy pomocy przycisków i oraz przycisku zgodnie z opisem w poprzednich
rozdziałach.
Przyrumienianie
Trwa
00:05
CZAS PIECZENIA
19:36
KONIEC
Przyrumienianie
Koniec!
00:00
CZAS PIECZENIA
19:36
KONIEC
Koniec pieczenia: 19:30
^ przedłużyć, przyrumienić
Koniec przyrumieniania: 19:36
Termoobieg
Opóźniony start
180°C
01:14
CZAS PIECZENIA
21:00
KONIEC
Termoobieg
Opóźniony start
180°C
00:00
CZAS PIECZENIA
21:00
KONIEC
Termoobieg
Pieczenie
180°C
00:29
CZAS PIECZENIA
21:00
KONIEC
Termoobieg
180°C
Bez nagrzew.
00:30
CZAS PIECZENIA
19:45
KONIEC
Termoobieg
180°C
Bez nagrzew.
00:30
CZAS PIECZENIA
21:00
KONIEC
PL64
WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO W PIEKARNIKU
Po zakończeniu pieczenia lub wyłączeniu piekarnika, jeżeli w jego komorze panuje temperatura powyżej 5
C, na wyświetlaczu pojawia się aktualna temperatura oraz pasek chłodzenia. Gdy ciepło resztkowe osiągnie
poziom 50° C, na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić, to
1 godzina i 30 minut.
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się “00:00:00”.
2. Przyciskami oraz wybrać żądany czas.
3. Nacisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawia się “00:00:00” i rozlega się sygnał dźwiękowy. W tym momencie można przedłużyć
czas (postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami) lub wyłączyć minutnik (naciskając przycisk ).
Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
Koniec przyrumieniania: 19:36
102°C
CIEPŁO RESZTKOWE
18:37
00:0:00
(GG) (MM) (SS)
Naciśnij
^
aby ustawić timer i , aby rozpocząć
^
00:20:00
(GG) (MM) (SS)
Naciśnij
^
aby ustawić timer i , aby rozpocząć
^
00:19:59
(GG) (MM) (SS)
Naciśnij
^
aby ustawić timer i , aby rozpocząć
^
PL65
PRZEPISY
Dzięki technologii “6 Zmysł” można korzystać z 30 przepisów ustawionych fabrycznie. Idealnie skomponowano
w nich dobór funkcji oraz temperaturę pieczenia.
Należy jedynie przestrzegać zaleceń podanych w załączonej książce kucharskiej w zakresie składników oraz
przygotowania potrawy. W odniesieniu do całej reszty należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami:
1. Wybrać “PRZEPISY” za pomocą przycisków i , po czym zatwierdzić wybór przyciskiem .
2. Wybrać spośród zaproponowanych potraw tę, którą chce się przyrządzić.
3. Potwierdzić wybraną potrawę przyciskiem .
4. Wybrać żądany przepis przyciskami i .
5. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawia się informacja o orientacyjnym czasie pieczenia.
6. Włożyć potrawę i nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć
potrawę.
7. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Aby opóźnić czas rozpoczęcia pieczenia, patrz odnośny
rozdział.
UWAGI: Niektóre potrawy wymagają obrócenia lub pomieszania w połowie pieczenia: piekarnik włącza
sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawia się informacja o rodzaju wymaganej czynności.
Początkowo wskazany czas pieczenia jest wyłącznie orientacyjny: może zostać automatycznie
przedłużony podczas pieczenia.
Krótko przez upływem czasu pieczenia piekarnik sygnalizuje, aby sprawdzić, czy potrawa jest dopieczona w
stopniu odpowiadającym użytkownikowi. Jeśli nie jest, po upływie czasu pieczenia mona ręcznie przedłużyć
pieczenie przyciskami i .
Pierś z kurczaka
Pieczony kurczak
Opisy - patrz książka
kucharska
Ryby
Drób
Warzywa
Wciśnij aby
przejrzeć przepisy
Pieczony kurczak
Pieczenie
00:44
CZAS PIECZENIA
21:00
KONIEC
Wybrano
Drób
Pieczony kurczak
00:45
-WARTOŚĆ SZACUNKOWA
21:00
KONIEC
SENSE
Wybrano
pieczonego kurczaka
Wybrano
Przepisy
Włóż potrawę na poziom 3
Naciśnij
Ustawienia
Przepisy
Tradycyjne
Automatyczne
przepisy 6 Zmysł
Koniec pieczenia: 19:30
Naciśnij ^, aby przedłużyć
Obróć potrawę
Naciśnij
Pieczenie prawie zakończone
Sprawdź potrawę
PL66
“ULUBIONE”
1. Nacisnąć przycisk : Na wyświetlaczu pojawia się 10 najczęściej stosowanych funkcji.
2. Przewinąć listę przyciskami i .
3. Nacisnąć , aby wybrać żądaną funkcję.
4. Aby zmienić ustawienia wybranej funkcji, należy postępować zgodnie z opisem w poprzednich
rozdziałach.
USTAWIENIA
1. Aby zmienić niektóre parametry wyświetlacza, należy wybrać w menu głównym opcję “USTAWIENIA” za
pomocą przycisków i .
2. Potwierdzić przyciskiem : Na wyświetlaczu pojawiają się parametry, które można zmieniać (język,
głośność sygnały dźwiękowego, jasność wyświetlacza, czas, tryb eko).
3. Wybrać za pomocą przycisków i ustawienie, które chce się zmienić.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
5. Postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu, aby zmienić parametr.
6. Nacisnąć przycisk ; na wyświetlaczu pojawi się komunikat potwierdzający wykonanie czynności.
UWAGA: gdy piekarnik jest wyłączony, a funkcja TRYB "EKO" (oszczędzanie energii) (Włączony) jest aktywna,
wyświetlacz zgaśnie po kilku sekundach Jeśli funkcja ta nie jest aktywna (Wyłączony), po kilku sekundach
zmniejsza się jedynie jasność wyświetlacza.
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie nacisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej
3 sekundy. Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się
stosowny komunikat. Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją wyłączyć, należy ponownie
wykonać wyżej opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona, można wyłączyć piekarnik
przyciskiem .
Maxi Cooking
Lasagne
Pierś z kurczaka
Najczęściej stosowane
funkcje pieczenia
Język
Czas
Głośność
Ustawienia urządzenia
i wyświetlacza
Czyszczenie
Ustawienia
Przepisy
Ustawienia urządzenia
i wyświetlacza
Wybrano
ustawienia
PL67
TABELA OPISU FUNKCJI
MENU GŁÓWNE
USTAWIENIA
Ustawianie wyświetlacza (język, czas, jasność, głośność sygnału dźwiękowego, tryb
eko).
PRZEPISY
Możliwość wyboru spośród 30 różnych przepisów ustawionych fabrycznie (patrz
załączona książka kucharska). Piekarnik automatycznie ustawia optymalną
temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia. Należy dokładnie przestrzegać zaleceń
dotyczących przygotowania, akcesoriów oraz poziomów pieczenia, które podano w
książce kucharskiej.
TRADYCYJNE Patrz FUNKCJE TRADYCYJNE.
SPECJALNE Patrz FUNKCJE SPECJALNE.
FUNKCJE TRADYCYJNE
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 3. poziomu. Do
pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz nadziewanych ciast stosować
natomiast poziom 1. lub 2. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek; podpiekania warzyw lub przyrumieniania
chleba. Zaleca się włożenie potrawy na poziom 4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się
stosowanie tacki do ociekania, na której będzie się zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć tac
na poziom 3 lub 4, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić potrawę na
środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie tacki do ociekania, na której będzie się
zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 1 lub 2, wlewając do niej około pół
litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika
muszą być zamknięte. Wraz z tą funkcją można stosować rożen, pod warunkiem, że
dostępne są odpowiednie akcesoria.
TERMOOBIEG
Do jednoczesnego pieczenia potraw na kilku półkach (maks. trzech). Potrawy mogą być
różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np: ryby, warzywa,
ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów
pieczonych potraw. Korzystać z 3. poziomu, gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej
półce, z 1. i 4. poziomu, gdy pieczenie odbywa się na dwóch półkach, a z 1., 3. i 5.
poziomu, gdy pieczenie odbywa się na trzech półkach. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na jednej półce.
Korzystać z 3. poziomu. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
PL68
FUNKCJE SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie potrawy w opakowaniu,
aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np: mięs, potraw
smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy na środkowym poziomie.
Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować jakość
wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w komorze jest wyższa
niż 40°C. Umieścić ciasto na 2. poziomie. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
UDOGODNIENIA
Do pieczenia gotowych dań przechowywanych w temperaturze otoczenia lub w
chłodziarce (kruche ciasteczka, gotowe ciasta do pieczenia, bułeczki, pierwsze dania
oraz produkty typu chleb). Funkcja szybko i delikatnie piecze wszystkie rodzaje
potraw; może być stosowana również do podgrzewania już upieczonych potraw.
Należy przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania podanych na
opakowaniu mrożonek. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2. poziomu
w zależności od rozmiarów mięsa. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Zaleca się
obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać równomierne przyrumienienie po
obu stronach. Od czasu do czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić do jego
nadmiernego wysuszenia.
MROŻONKI
Lasagne
Funkcja automatycznie dobiera najlepszą temperaturę oraz tryb pieczenia dla
5 różnych kategorii gotowych dań mrożonych. Korzystać z 2. lub 3. poziomu
pieczenia. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Pizza
Strucla
Frytki
Chleb
Osobiste
Można indywidualnie ustawić wartość temperatury w zakresie od 50 do 250°C,
odpowiednio do różnych kategorii produktów.
PL69
TABELA PIECZENIA
Przepis
Funkcja Podgrze-
wanie
wstępne
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria
Ciasta drożdżowe
KONWENCJONALNE
- 2 / 3 160-180 30-90 Tortownica na ruszcie
TERMOOBIEG
- 1-4 160-180 30-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
PIECZ. KONWEKCYJNE
- 3 160-200 35-90
Tacka do ociekania/blacha do
ciast lub tortownica na ruszcie
TERMOOBIEG
- 1-4 160-200 40-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Biszkopty/Tarty
KONWENCJONALNE
- 3 170-180 20-45
Tacka do ociekania lub blacha do
ciast
TERMOOBIEG
- 1-4 160-170 20-45
Poz. 4: ruszt
Poz. 1: Tacka do ociekania lub
blacha do ciast
TERMOOBIEG
- 1-3-5 160-170 20-45
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: Tacka do ociekania lub
blacha do ciast
Ptysie
KONWENCJONALNE
- 3 180-200 30-40
Tacka do ociekania lub blacha do
ciast
TERMOOBIEG
- 1-4 180-190 35-45
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: Tacka do ociekania lub
blacha do ciast
TERMOOBIEG
- 1-3-5 180-190 35-45
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: Tacka do ociekania lub
blacha do ciast
Bezy
KONWENCJONALNE
- 3 90 110-150
Tacka do ociekania lub blacha do
ciast
TERMOOBIEG
- 1-4 90 140-160
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: Tacka do ociekania lub
blacha do ciast
TERMOOBIEG
- 1-3-5 90 140-160
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: Tacka do ociekania lub
blacha do ciast
Chleb / Pizza /
Focaccia
KONWENCJONALNE
-1 / 2190-250 20-50
Tacka do ociekania lub blacha do
ciast
TERMOOBIEG
- 1-4 190-250 25-50
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: Tacka do ociekania lub
blacha do ciast
TERMOOBIEG
- 1-3-5 190-250 25-50
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: Tacka do ociekania lub
blacha do ciast
PL70
Słone tarty (tarty
warzywne, quiche)
PIECZ. KONWEKCYJNE
- 3 180-190 40-55 Tortownica na ruszcie
TERMOOBIEG
- 1-4 180-190 45-60
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
TERMOOBIEG
- 1-3-5 180-190 45-60
Poz. 5: tortownica na ruszcie
Poz. 3: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub
blacha do ciast + tortownica
Nadziewane ciasto
francuskie/Słone
paluszki
KONWENCJONALNE
- 3 190-200 20-30
tacka do ociekania lub blacha do
ciast
TERMOOBIEG
- 1-4 180-190 20-40
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: Tacka do ociekania lub
blacha do ciast
TERMOOBIEG
- 1-3-5 180-190 20-40
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: Tacka do ociekania lub
blacha do ciast
Lasagne/Zapiekany
makaron/Cannelloni/
Zapiekanka
KONWENCJONALNE
- 3 190-200 45-55 Blacha na ruszcie
Baranina/Cielęcina/
Wołowina/
Wieprzowina 1 kg
KONWENCJONALNE
- 3 190-200 80-110
Tacka do ociekania lub blacha na
ruszcie
Kurczak / Królik /
Kaczka 1 kg
KONWENCJONALNE
- 3 200-230 50-100
Tacka do ociekania lub blacha na
ruszcie
Indyk / Gęś 3 kg
KONWENCJONALNE
- 2 190-200 80-130
Tacka do ociekania lub blacha na
ruszcie
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
KONWENCJONALNE
- 3 180-200 40-60
Tacka do ociekania lub blacha na
ruszcie
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
PIECZ. KONWEKCYJNE
- 2 180-200 50-60 Blacha na ruszcie
Chleb tostowy
GRILL
- 5 Wysoka 3-5 Ruszt
Filety / kawałki ryb
GRILL
- 3-4 Średnia 20-30
Poz. 4: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu pieczenia)
Poz. 3: tacka do ociekania
napełniona wodą
Kiełbaski / Szaszłyki /
Kotlety / Hamburgery
GRILL
- 4-5 Średnia-Wysoka 15-30
Poz. 5: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu pieczenia)
Poz. 4: tacka do ociekania
napełniona wodą
Kurczak pieczony
1-1,3 kg
TURBOGRILL
- 1-2 Średnia 55-70
Poz. 2: ruszt (obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Poz. 1: tacka do ociekania
napełniona wodą
- 1-2 Wysoka 60-80
Poz. 2: Rożen
Poz. 1: tacka do ociekania
napełniona wodą
Krwisty rostbef 1 kg
TURBOGRILL
- 3 Średnia 35-45
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potra po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Przepis
Funkcja Podgrze-
wanie
wstępne
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool AKZM 693/WH/R instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla