Whirlpool AKZM 656/IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL65
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego ryzyka oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko
urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej obsługi
urządzenia Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed
przystąpieniem do każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zost przeprowadzona przez
technika specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi
- Wymianę przewodu zasilającego może wykonać wyłącznie
wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego
serwisu.
- Urządzenie musi być uziemione
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie
instalacji należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyczkę, nie należy używać
wtyczek rozgałęźnych.
- Nie stosować przedłużaczy.
- Nie wolno wyciągać wtyczki ciągnąc za kabel zasilający.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL66
- Nie należy używać płyty indukcyjnej, jeśli jej powierzchnia jest
pęknięta. W takim przypadku należy wyłączyć urządzenie, aby
uniknąć ryzyka porażenia prądem (tylko w przypadku modeli z
funkcją indukcji).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wącznie do użytku domowego do
przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania (np: do
ogrzewania pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień
- Urządzenie nie powinno być używane przez dzieci od 8 roku życia
oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej i
umysłowej lub nieposiadające odpowiedniego doświadczenia lub
wiedzy, chyba pod nadzorem lub po przeszkoleniu w zakresie
bezpiecznej obsługi urządzenia i pod warunkiem zrozumienia
ewentualnych niebezpieczeństw związanych z użytkowaniem.
Urządzeniem nie mogą bawić się dzieci. Dzieci bez nadzoru osoby
dorosłej nie mogą przeprowadzać czyszczenia i konserwacji
urządzenia.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy
urządzenia. Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do
urządzenia i nie bawiły się nim
- Urządzenie oraz jego dostępne części rozgrzewają się podczas
użytkowania. Należy szczególnie unikać dotykania części grzejnych.
Dzieci w wieku poniżej 8 lat należy trzymać z dala od urządzenia,
chyba że są pod ciągłym nadzorem.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie komponenty
urządzenia nie wystygną.
PL67
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia się urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie podgrzewać i nie gotować na urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików ani innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i, w
konsekwencji, uszkodzenia urządzenia.
- Nie używać pojemników z tworzyw syntetycznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Zawsze uważnie
nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy Nie pozwalać
dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy
(dotyczy tylko piekarników z funkcją pirolizy).
- Należy używać wyłącznie sondy temperaturowej zalecanej do tego
piekarnika.
- Nie należy stosować ostrych ściernych środków czyszczących ani
ostrych metalowych przedmiotów do czyszczenia szyby drzwiczek
piekarnika, ponieważ mogą one porysować powierzchnię i
doprowadzić do pęknięcia szyby.
- Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone, aby uniknąć ewentualnego porażenia
prądem.
PL68
- Potraw pieczonych w naczyniu nie należy pokrywać folią
aluminiową (tylko w przypadku piekarników dostarczanych z
naczyniem do pieczenia).
- Urządzenie należy rozpakowywać oraz instalować przy użyciu
rękawic ochronnych.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1.5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ) Części opakowania nie należy wyrzucać,
lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL69
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej (“EMC“).
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: Podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu automatycznego
odblokowania (patrz rozdział “Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza”).
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera “ “ oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze “ .
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w “Instrukcji wyszukiwania
usterek“.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
PL70
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z
urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
Powierzchnie czyścić wilgotną ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń.
Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
rna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
ączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez ok. 1
godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
Cykl czyszczenia piekarników z funkcją piroliza (jeśli urządzenie jest w nią
wyposażone)
Ta funkcja polega na wypalaniu rozprysków powstających wewnątrz piekarnika podczas pieczenia w temperaturze ok. 500°C. W
tak wysokiej temperaturze zabrudzenia spalają się, zmieniając osady w lekki popiół, który po wystygnięciu piekarnika z łatwością
można usunąć wilgotną szmatką. Nie włączać funkcji czyszczenia pirolitycznego po każdym pieczeniu, lecz jedynie w razie dużej
ilości zabrudzeń lub dymu i nieprzyjemnych zapachów podczas nagrzewania i pieczenia
Jeżeli piekarnik został zainstalowany pod płytą kuchenną, należy upewnić się, czy podczas trwania cyklu automatycznego
czyszczenia (pirolizy) palniki lub pola elektryczne są wyłączone
Przed włączeniem pirolizy należy wyjąć akcesoria z urządzenia
Aby otrzymać optymalne rezultaty czyszczenia drzwiczek, przed zastosowaniem funkcji pyrolizy należy usunąć większe
osady brudu, posługując się wilgotną gąbką.
Urządzenie jest wyposażone w 2 funkcje pirolityczne
1. Cykl ekonomiczny (PIROLIZA EXPRESS/EKO): Zużycie prądu jest mniejsze o ok. 25 % w porównaniu do standardowego
cyklu pirolitycznego Cykl należy przeprowadzać regularnie (po co najmniej 2-3 pieczeniach mięsa)
2. Cykl standardowy (PIRO) Gwarantuje dokładne oczyszczenie bardzo zabrudzonego piekarnika
Po pewnej liczbie przeprowadzonych cykli pieczenia, w zależności od stopnia zabrudzenia urządzenia, na wyświetlaczu
pojawia się komunikat, aby przeprowadzić cykl automatycznego czyszczenia
UWAGA: Podczas trwania funkcji piroliza drzwi piekarnika są zablokowane i nie można ich otworzyć, dopóki
temperatura w komorze nie osiągnie bezpiecznego poziomu.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
OSTRZEŻENIE
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy
- Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy
PL71
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
PL72
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230 V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL73
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Tylna ściana
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Jeśli drzwi piekarnika zostaną otwarte podczas pieczenia, grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. OCIEKACZ: służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B
1
12
5
2
4
8
5
9
11
10
7
6
3
PL74
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjęciu.
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (Rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie "B" (Rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca - "C" (Rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, postępować w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. ociekacza, blachy do pieczenia ciast, wymaga wykonania takich samych
czynności. Wypustka w części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
PRZYCISKI DOTYKOWE: aby je włączyć, wystarczy dotknąć odpowiedni symbol (nie trzeba mocno
wciskać).
Włączenie/Wyłączenie (po naciśnięciu przycisku włączania/wyłączania w celu wyłączenia piekarnika,
rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. Tego dźwięku nie można wyłączyć).
Wejście do MENU głównego lub powrót do ekranu początkowego
Wejście do 10 najczęściej stosowanych funkcji
Powrót do poprzedniego ekranu
Przewijanie funkcji/opcji oraz regulacja fabrycznie ustawionych wartości
Wybór oraz potwierdzenie ustawień
Włączenie pieczenia
LISTA FUNKCJI
Po włączeniu piekarnika i naciśnięciu symbolu na wyświetlaczu pojawiają się następujące informacje.
A. Symbol podświetlonej funkcji
B. Podświetloną funkcję można wybrać wciskając
C. Opis podświetlonej funkcji
D. Inne funkcje dostępne do wyboru
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
WYŚWIETLACZ
Koniec pieczenia: 19:10
Funkcje pieczenia tradycyjnego
Specjalne
Przepisy
Tradycyjne
A
D
C
B
PL75
SZCZEGÓŁY FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji i naciśnięciu przycisku na wyświetlaczu pojawiają się dalsze opcje oraz
szczegóły związane z daną funkcją
Do przechodzenia między poszczególnymi polami służą przyciski oraz : kursor przemieszcza się
obok wartości, które można zmieniać, zgodnie z wyżej opisaną kolejnością. Wcisnąć , aby wybrać
wartość, zmienić ją , a następnie potwierdzić przyciskiem .
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM - WYBÓR JĘZYKA ORAZ USTAWIENIE ZEGARA
Aby zapewnić prawidłową pracę piekarnika, podczas pierwszego włączenia należy wybrać żądany język
oraz ustawić aktualną godzinę.
W tym celu należy:
1. Nacisnąć : na wyświetlaczu pojawi się lista pierwszych trzech dostępnych języków.
2. Przyciskami oraz można przewijać listę.
3. Po podświetleniu żądanego języka nacisnąć , aby go wybrać.
Po ustawieniu języka na wyświetlaczu miga 12:00.
4. Przyciskami oraz ustawić godzinę. Aby cyfry przewijały się szybciej, nacisnąć i przytrzymać
przycisk.
5. Potwierdzić ustawienie wciskając : na wyświetlaczu pojawia się lista funkcji.
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, nacisnąć przycisk ; na wyświetlaczu pojawią się funkcje pieczenia.
2. Korzystając z przycisków , można przeglądnąć różne możliwości: funkcja, którą można
wybrać, jest podświetlona na biało na środku ekranu.
UWAGA:lista oraz opis funkcji - patrz tabela na str.80 oraz str.81.
3. Wybrać funkcję, naciskając przycisk : ustawienia pieczenia pojawią się na ekranie. Jeśli fabrycznie
ustawione wartości odpowiadają żądanym, wcisnąć przycisk . W przeciwnym razie należy wykonać
poniższe czynności, aby je zmienić.
USTAWIENIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Sprawdzić, czy kursor jest w pobliżu wartości temperatury (pole 1); nacisnąć przycisk , aby wybrać
parametr, który będzie zmieniany: wartości temperatury migają.
2. Naciskać przyciski , dopóki nie osiągnie się żądanej wartości.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić, a następnie nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się
sugestia, na który poziom włożyć potrawę.
4. Wcisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
Ustawiona temperatura może zostać zmieniona również podczas pieczenia. Należy wtedy
przeprowadzić tę samą procedurę.
5. Po zakończeniu pieczenia pojawia się stosowny komunikat. W tym momencie można wyłącz
piekarnik przyciskiem lub przedłużyć pieczenie, wciskając przycisk . Po wyłączeniu na
wyświetlaczu pojawi się pasek chłodzenia, który informuje o temperaturze wewnątrz piekarnika.
NAGRZEWANIE
Nie
MOC GRILLA
Średnio głośno
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Grill
--:--
--:--
Pole 1 Pole 3
Kursor
Pole 4
Pole 2
Funkcje pieczenia tradycyjnego
Specjalne
Przepisy
Tradycyjne
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
PL76
NAGRZEWANIE KOMORY
Aby nagrzać piekarnik przed włożeniem potrawy do pieczenia, należy zmienić fabryczne ustawienia
piekarnika jak następuje:
1. Przyciskami oraz ustawić kursor obok nagrzewania.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga komunikat "Nie".
3. Zmienić parametr, naciskając przycisk lub : na ekranie pojawi się "Tak".
4. Potwierdzić wybór przyciskiem .
SZYBKIE NAGRZEWANIE
Aby szybko nagrzać piekarnik, należy:
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania przyciskami .
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawiają się na ekranie.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk , aby ją zmienić - patrz
poprzednie rozdziały. Sygnał dźwiękowy poinformuje, że piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę. Po
zakończeniu nagrzewania, piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, nacisnąć i wybrać żądaną funkcję.
USTAWIENIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas- od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego
w zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Aby ustawić funkcję, przyciskami umieścić kursor obok komunikatu "czas pieczenia".
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać parametr; na ekranie miga "00:00".
3. Zmieniać wartość przyciskami oraz , dopóki nie wyświetli się żądany czas pieczenia.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat "^: przedłużyć, : przyrumienić". Po
naciśnięciu przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę
można wykonać tylko jeden raz.
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
TEMPERATURA
180°C
WŁÓŻ ZA
Szybkie nagrzewanie
- 00:02
TEMPERATURA
180°C
WŁÓŻ ZA
Nagrzewanie
- 00:02
TEMPERATURA
180°C
WŁÓŻ ZA
Gorący piekarnik!
- 00:02
Przyrumienianie
CZAS PIECZENIA
KONIEC
20:05
- 00:05
Koniec pieczenia: 20:00
^: przedłużyć, : przyrumienić
Koniec przyrumieniania: 20:05
PL77
USTAWIENIE GODZINY ZAKOŃCZENIA / OPÓŹNIONY START
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksimum 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia. To ustawienie
jest dostępne tylko wtedy, gdy w przypadku wybranej funkcji nie jest wymagane nagrzewanie
piekarnika.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 19:20). Aby
opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Przyciskami umieścić kursor obok godziny zakończenia pieczenia.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga godzina zakończenia pieczenia.
3. Przyciskami oraz zmieniać godzinę zakończenia pieczenia, aż do osiągnięcia żądanej
wartości.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
5. Nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę.
6. Nacisnąć przycisk , aby włączyć funkcję. Piekarnik rozpocznie pieczenie po upływie czasu
obliczonego w taki sposób, aby zakończenie wypadło o ustawionej godzinie (np. jeśli pieczona
będzie potrawa wymagająca 20 minut pieczenia, po ustawieniu godziny zakończenia na 20:10
piekarnik rozpocznie pracę o godz. 19:50).
UWAGA:podczas oczekiwania na rozpoczęcie pieczenia można rozpocząć program, naciskając
przycisk .
W każdym momencie pieczenia można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla,
czas pieczenia) przy pomocy przycisków oraz przycisku . Postępować zgodnie z opisem w
poprzednich rozdziałach.
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać jedynie wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 1 godzina i 30 minut.
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się "00:00:00".
2. Przyciskami oraz wybrać żądany czas.
3. Nacisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawia się "00:00:00" i rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. W tym momencie można
przedłużyć czas (postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami) lub wyłączyć minutnik (naciskając
przycisk ). Na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
19:20
- 00:20
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
19:20
- 00:20
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
20:10
- 00:20
Naciśnij , aby ustawić timer i , aby rozpocząć
00 : 00 : 00
(GG) (MM) (SS)
Naciśnij , aby ustawić timer i , aby rozpocząć
01 : 10 : 00
(GG) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
PL78
PRZEPISY
Dzięki technologii "6th Sense" można korzystać z 30 przepisów ustawionych fabrycznie. Idealnie
skomponowano w nich dobór funkcji oraz temperaturę pieczenia.
Należy jedynie przestrzegać zaleceń podanych w załączonej książce kucharskiej w zakresie składników oraz
przygotowania potrawy. W odniesieniu do całej reszty należy postępować zgodnie z poniższymi
instrukcjami:
1. Wybrać "PRZEPISY" przyciskami , a następnie potwierdzić wybór przyciskiem .
2. Wybrać potrawę, która będzie przygotowywana, spośród zaproponowanych.
3. Potwierdzić wybraną potrawę przyciskiem .
4. Wybrać żądany przepis przyciskami .
5. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawia się informacja o orientacyjnym czasie
pieczenia.
6. Włożyć potrawę i nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć
potrawę.
7. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Aby opóźnić czas rozpoczęcia pieczenia, patrz rozdział
"Ustawienie godziny zakończenia/Opóźnienie".
UWAGA:niektóre potrawy wymagają obrócenia lub pomieszania w połowie pieczenia: piekarnik
włącza sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawia się informacja o rodzaju wymaganej
czynności.
Początkowo wskazany czas pieczenia jest wyłącznie orientacyjny: może zostać automatycznie
przedłużony podczas pieczenia.
Krótko przez upływem czasu pieczenia piekarnik sygnalizuje, aby sprawdzić, czy potrawa jest dopieczona
w stopniu odpowiadającym użytkownikowi. Jeśli nie jest, po upływie czasu pieczenia można ręcznie
przedłużyć pieczenie przyciskami .
SKRÓTY
1. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawia się 10 najczęściej stosowanych funkcji.
2. Przewinąć listę przyciskami .
3. Nacisnąć , aby wybrać żądaną funkcję.
4. Aby zmienić ustawienia wybranej funkcji, należy postępować zgodnie z opisem w poprzednich
rozdziałach.
W pełni automatyczne przepisy 6th Sense
Tradycyjne
Ustawienia
Przepisy
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Warzywa
Ryby
Drób
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Pierś z kurczaka
Pieczony kurczak
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczony kurczak
19:45
- 00:45
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczenie
19:45
- 00:44
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
Obróć potrawę
Pieczenie prawie zakończone
Sprawdź potrawę
Koniec pieczenia: 19:45
Naciśnij ^, aby przedłużyć pieczenie
Najczęściej używane funkcje pieczenia
Pierś z kurczaka
Lasagna
Pizza
PL79
USTAWIENIA
1. Aby zmienić niektóre parametry wyświetlacza, przyciskami wybrać "USTAWIENIA" w menu
głównym.
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawiają się parametry, które można zmieniać (język,
głośność sygnały dźwiękowego, jasność wyświetlacza, czas, tryb eko).
3. Przyciskami wybrać ustawienie, które ma być zmienione.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
5. Postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu, aby zmienić parametr.
6. Wcisnąć przycisk ; na wyświetlaczu pojawi się komunikat potwierdzający wykonanie czynności.
UWAGA:Gdy piekarnik jest wyłączony, jeśli aktywna jest funkcja TRYB EKO (oszczędzanie energii),
wyświetlacz zgaśnie po kilku sekundach, pokazując godzinę. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na
wyświetlaczu i włączyć oświetlenie wewnętrzne, wystarczy nacisnąć dowolny przycisk lub obrócić
którymkolwiek pokrętłem. Jeżeli podczas pieczenia włączony jest TRYB EKO, oświetlenie piekarnika
zostanie wyłączone po 1 minucie od rozpoczęcia pieczenia i włączone ponownie po każdym działaniu
użytkownika. Jeśli funkcja ta nie jest aktywna (Wyłączony), po kilku minutach zmniejsza się jedynie jasność
wyświetlacza.
BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie wcisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej 3
sekundy. Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się
stosowny komunikat oraz symbol . Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją
wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona,
można wyłączyć piekarnik przyciskiem .
PL80
TABELA OPISÓW FUNKCJI
MENU GŁÓWNE
USTAWIENIA
Ustawianie wyświetlacza (język, czas, jasność, głośność sygnału
dźwiękowego, tryb eko).
PRZEPISY
Możliwość wyboru spośród 30 różnych przepisów ustawionych
fabrycznie (patrz załączona książka kucharska). Piekarnik automatycznie
ustawia optymalną temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia. Należy
dokładnie przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowania, akcesoriów
oraz poziomów pieczenia, które podano w książce kucharskiej.
TRADYCYJNE Patrz FUNKCJE TRADYCYJNE.
SPECJALNE Patrz FUNKCJE SPECJALNE.
FUNKCJE TRADYCYJNE
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 3.
poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz
nadziewanych ciast stosować natomiast poziom 1. lub 2. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek; podpiekania warzyw lub
przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie potrawy na poziom 4. lub 5.
Podczas grillowania mięs zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która
będzie zbierała ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 3 lub 4,
wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie tacki do
ociekania, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na
poziom 1 lub 2, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte. Wraz z tą funkcją można korzystać z rożna pod warunkiem, że
dostępne są odpowiednie akcesoria.
TERMOOBIEG
Do jednoczesnego pieczenia potraw na kilku półkach (maks. trzech).
Potrawy mogą być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury
pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie
bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. Korzystać
z 3. poziomu, gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej półce, z 1. i 4.
poziomu, gdy pieczenie odbywa się na dwóch półkach, a z 1.,3. i 5.
poziomu, gdy pieczenie odbywa się na trzech półkach. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Korzystać z 3. poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
PL81
FUNKCJE SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala ona utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw
(np: mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy tempera-
tura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w
komorze jest wyższa niż 40°C. Umieścić ciasto na 2. poziomie. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
UDOGODNIENIA
Do pieczenia gotowych dań przechowywanych w temperaturze otocze-
nia lub w chłodziarce (kruche ciasteczka, gotowe ciasta do pieczenia,
bułeczki, pierwsze dania oraz produkty typu chleb). Funkcja szybko i deli-
katnie piecze wszystkie rodzaje potraw; może być stosowana również do
podgrzewania już upieczonych potraw. Należy przestrzegać wskazówek
dot. przygotowania podanych na opakowaniu mrożonek. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2.
poziomu w zależności od rozmiarów mięsa. Nie trzeba nagrzewać piekar-
nika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać równo-
mierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu do czasu należy
podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
MROŻONKI
Lasagne
Funkcja automatycznie dobiera najlepszą temperaturę oraz tryb piecze-
nia dla 5 różnych kategorii gotowych dań mrożonych. Korzystać z 2. lub 3.
poziomu pieczenia. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Pizza
Strucla
Frytki
Chleb
Osobiste
Można indywidualnie ustawić wartość temperatury w zakresie od 50 do
250°C, odpowiednio do różnych kategorii produktów.
TERMOOBIEG ECO
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs
pociętych na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny
nadmuch wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu
potraw. W przypadku tej funkcji EKO podczas pieczenia oświetlenie
pozostaje wyłączone. Można je tymczasowo włączyć ponownie,
naciskając przycisk potwierdzenia. Aby maksymalnie zwiększ
wydajność energetyczną zaleca się, aby nie otwierać drzwiczek
piekarnika podczas pieczenia. Zaleca się korzystanie z poziomu 3. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
PL82
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
- 2/3 160-180 30-90 Tortownica na ruszcie
- 1-4 160-180 30-90
Poziom 4: tortownica na
ruszcie
Poziom 1: tortownica na
ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
- 3 160-200 35-90
Ociekacz/blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
- 1-4 160-200 40-90
Poziom 4: tortownica na
ruszcie
Poziom 1: tortownica na
ruszcie
Biszkopty / Tarty
- 3 170-180 20-45
Tacka do ociekania lub
blacha do pieczenia ciast
- 1-4 160-170 20-45
Poziom 4: kosz
Poziom 1: tacka do ociekania
lub blacha do pieczenia ciast
- 1-3-5 160-170 20-45*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania
lub blacha do pieczenia ciast
Ptysie
- 3 180-200 30-40
Tacka do ociekania lub
blacha do pieczenia ciast
- 1-4 180-190 35-45
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania
lub blacha do pieczenia ciast
- 1-3-5 180-190 35-45*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania
lub blacha do pieczenia ciast
Bezy
- 3 90 110-150
Tacka do ociekania lub
blacha do pieczenia ciast
- 1-4 90 140-160
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania
lub blacha do pieczenia ciast
- 1-3-5 90
140-
160*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania
lub blacha do pieczenia ciast
PL83
Chleb / pizza /
focaccia
-1/2190-250 15-50
Tacka do ociekania lub
blacha do pieczenia ciast
- 1-4 190-250 20-50
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania
lub blacha do pieczenia ciast
- 1-3-5 190-250 25-50*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania
lub blacha do pieczenia ciast
Tarta mięsno-
warzywna
(tarta warzywna,
quiche lorraine)
- 3 180-190 40-55 Tortownica na ruszcie
- 1-4 180-190 45-70
Poziom 4: tortownica na
ruszcie
Poziom 1: tortownica na
ruszcie
- 1-3-5 180-190 45-70*
Poziom 5: tortownica na
ruszcie
Poziom 3: tortownica na
ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania
lub blacha do ciast +
tortownica
Nadziewane ciasto
francuskie /
Francuskie paszteciki
z mięsno-warzywne
- 3 190-200 20-30
Tacka do ociekania lub
blacha do pieczenia ciast
- 1-4 180-190 20-40
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania
lub blacha do pieczenia ciast
- 1-3-5 180-190 20-40*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: tacka do ociekania
lub blacha do pieczenia ciast
Lasagne / Makaron
zapiekany /
Cannelloni /
Potrawy z formy
- 3 190-200 45-55 Forma na ruszcie
Jagnięcina / Cielęcina /
Wołowina /
Wieprzowina 1 kg
- 3 190-200 80-110
Ociekacz lub forma na
ruszcie
Kurczak/Królik /
Kaczka 1 kg
- 3 200-230 50-100
Ociekacz lub forma na
ruszcie
Indyk / Gęś 3 kg - 2 190-200 80-130
Ociekacz lub forma na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL84
Ryba pieczona /
potrawy pieczone
w papierze (filet,
wcałości)
- 3 180-200 40-60
Ociekacz lub forma na
ruszcie
Nadziewane
warzywa (pomidory,
cukinie, bakłażany)
- 2 180-200 50-60 Forma na ruszcie
Tosty - 5 Wysoka 3-6 Ruszt
Filety/kawałki ryb - 4 Średnia 20-30
Poziom 4: ruszt (obrócić
potrawę w połowie
pieczenia)
Poziom 3: ociekacz
napełniony wo
Kiełbaski / szaszłyki /
żeberka /
hamburgery
- 5
Średnia–
wysoka
15-30
Poziom 5: ruszt (obrócić
potrawę w połowie
pieczenia)
Poziom 4: ociekacz
napełniony wo
Pieczony kurczak
1-1,3 kg
- 2 Średnia 55-70
Poziom 2: ruszt (obrócić
potrawę po upływie dwóch
trzecich czasu pieczenia)
Poziom 1: ociekacz
napełniony wo
- 2 Wysoka 60-80
Poziom 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Poziom 1: ociekacz
napełniony wo
Krwisty rostbef 1 kg - 3 Średnia 35-45
Forma na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potra
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Udziec jagnięcy /
golonka
- 3 Średnia 60-90
Ociekacz lub forma na
ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 3 Średnia 45-55
Tacka do ociekania lub
blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potra
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Zapiekane warzywa - 3 Wysoka 10-15 Forma na ruszcie
Lasagne i mięso - 1-4 200 50-100*
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Mięso i ziemniaki - 1-4 200 45-100*
Poziom 4: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub naczynie na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool AKZM 656/IX instrukcja

Typ
instrukcja