Whirlpool AKZM 656/IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL56
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle przestrzegać.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego ryzyka oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko urazów, szkód oraz porażenia
prądem wskutek nieprawidłowej obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać następujących instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed przystąpieniem do każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta oraz obowiązującymi lokalnie
przepisami bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający piekarnik powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa, należy zamontować wyłącznik wielobiegunowy o minimalnym odstępie styków
wynoszącym 3 mm.
- Nie wolno stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania ciągnąc za przewód.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego do przygotowywania żywności. Wszystkie inne zastosowania (np. do ogrzewania pomieszczeń)
zabronione. Producent nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową
konfiguracją ustawień.
- Urządzenia nie powinny obsługiwać dzieci ani osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub mentalnej, a także osoby bez doświadczenia, chyba że
obsługa odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją doświadczonych osób, które przejmą odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy piekarnika. Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia i nie bawiły się nim.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotykać grzałek ani wewnętrznych powierzchni urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Nie
dopuszczać do kontaktu ze ściereczkami lub innym łatwopalnym materiałem, dopóki wszystkie komponenty urządzenia nie wystygły wystarczająco.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwiczki urządzenia i pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z wnętrza komory. Gdy
drzwiczki urządzenia są zamknięte, gorące powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem sterowania. Nie wolno blokować otworów
wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy używać odpowiednich rękawiczek. Uważać, aby nie dotykać gorących elementów.
- Nie wkładać do urządzenia materiałów łatwopalnych i nie przechowywać ich w jego pobliżu. W razie przypadkowego włączenia się urządzenia mogłoby dojść do
pożaru.
- Nie wolno podgrzewać ani piec w urządzeniu potraw w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Ciśnienie, jakie wytworzy się wewnątrz, może spowodować
eksplozję pojemnika i uszkodzenie urządzenia.
- Nie używać pojemników plastikowych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy nadzorować pieczenie potraw z dużą ilością tłuszczu lub oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
- Jeśli do pieczonych potraw dodano napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej temperaturze. Nie
można zatem wykluczyć, że opary alkoholu zapalą się w kontakcie z grzałką.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostały wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi gospodarki
odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewody zasilające, aby zapewnić, że sprzęt jest niezdatny do użytku.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem
gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie wiadomości dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami.
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić do poważnych
urazów.
PL57
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy nie został on uszkodzony w czasie transportu oraz czy drzwiczki zamykają się prawidłowo. W razie problemów należy
skontaktować się z autoryzowanym serwisem. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż
przez instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na ciepło (min. 90 °C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi
piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany technik. Należy zwrócić się do
autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200° na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów
ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiczkach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiczkach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni emaliowanej.
- Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały przycięte przez jego drzwiczki.
- Nie wolno narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części opakowania nie należy wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami
określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na
środowisko i zdrowie ludzi.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy
oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, jeśli jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego łącznego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu, nadal będą się piekły.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w Rozporządzeniu ( ) Nr 1935/2004. Zostało
ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie Nr 2006/95/WE w sprawie
niskiego napięcia (która zmieniła Dyrektywę Nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami), w Dyrektywie Nr 89/336/EWG w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej oraz w Dyrektywie Nr 93/68/EWG.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
PL58
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu automatycznego odblokowania (patrz rozdział “Cykl
czyszczenia piekarnika z funkc piroliza”).
Elektroniczny programator nie działa:
Na wyświetlaczu pojawia się “F” oraz numer. Skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Należy wtedy podać numer, który następuje po literze
F”.
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w “Instrukcji wyszukiwania usterek”.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie dalej nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z najbliższym autoryzowanym
serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny
przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
Ważne: nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z urządzeniem, należy
natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
Powierzchnie czyścić wilgotną ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
Ważne: nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie
oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły), aby zapobiec powstawaniu osadów i plam
z resztek jedzenia (np. potraw o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie piekarnika, można zdemontować drzwi
(patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie górnej części komory urządzenia.
UWAGA: podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania się skroplin na wewnętrznej
stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie przeprowadzać, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
PL59
Akcesoria:
Akcesoria po użyciu należy umyć płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia naczyń, ani środków w
aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik na temperaturę 200°C w funkcji Termoobieg i pozwolić, żeby pracował przez ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu pozwolić urządzeniu ostygnąć, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
Cykl czyszczenia piekarników z funkcją piroliza (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
Funkcja ta pozwala na usunięcie zabrudzeń, jakie powstały podczas pieczenia. Zabrudzenia spalają się (w temperaturze około 500 °C), wytwarzając osady, które po
wystygnięciu piekarnika z łatwością można usunąć wilgotną gąbką. Nie włączać funkcji czyszczenia pirolitycznego po każdym pieczeniu, lecz jedynie w razie dużej ilości
zabrudzeń lub dymu i nieprzyjemnych zapachów podczas nagrzewania i pieczenia.
Jeżeli piekarnik został zainstalowany pod płytą kuchenną, należy upewnić się, czy podczas trwania cyklu automatycznego czyszczenia (pirolizy) palniki lub pola
elektryczne są wyłączone.
Przed włączeniem pirolizy należy wyjąć akcesoria z urządzenia.
Urządzenie jest wyposażone w 2 funkcje pirolityczne:
1. Cykl ekonomiczny (CZYSZ. PIRO EXPRESS/TRYB EKO): zużycie prądu jest mniejsze o ok. 25 % w porównaniu do standardowego cyklu pirolitycznego. Cykl należy
przeprowadzać regularnie (po co najmniej 2-3 pieczeniach mięsa).
2. Cykl standardowy (PIRO): gwarantuje dokładne oczyszczenie bardzo zabrudzonego piekarnika.
Po pewnej liczbie przeprowadzonych cykli pieczenia, w zależności od stopnia zabrudzenia urządzenia, na wyświetlaczu pojawia się komunikat, aby
przeprowadzić cykl automatycznego czyszczenia.
UWAGA: podczas trwania funkcji piroliza drzwi piekarnika są zablokowane i nie można ich otworzyć, dopóki temperatura w komorze nie osiągnie
bezpiecznego poziomu.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić dwa zaczepy.
4. Zamknąć drzwi.
OSTRZEŻENIE
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy.
- Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Rys. 1 Rys. 2
PL60
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3).
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7).
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9).
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230 V, typ G9, T300°C.
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski palców, co może doprowadzić
do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL61
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Tylna ściana
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez pewien czas.
- Jeśli drzwi piekarnika zostaną otwarte podczas pieczenia, grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
RUSZT (2 szt.): służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
OCIEKACZ (1 szt.): służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
W serwisie można dodatkowo zakupić inne akcesoria, np. formy do ciast, panele katalityczne, rożen itp.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
1
12
5
2
4
8
5
9
11
10
7
6
3
PL62
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjęciu.
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią “A” do góry (Rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie “B” (Rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca - “C” (Rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, postępować w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. ociekacza, blachy do pieczenia ciast, wymaga wykonania takich samych czynności. Wypustka w części płaskiej pozwala na
zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
PRZYCISKI DOTYKOWE: aby je włączyć, wystarczy dotknąć odpowiedni symbol (nie trzeba mocno wciskać).
Włączenie/Wyłączenie
Wejście do MENU głównego lub powrót do ekranu początkowego
Wejście do 10 najczęściej stosowanych funkcji
Powrót do poprzedniego ekranu
Przewijanie funkcji/opcji oraz regulacja fabrycznie ustawionych wartości
Wybór oraz potwierdzenie ustawień
Włączenie pieczenia
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
WYŚWIETLACZ
Koniec pieczenia: 19:10
PL63
LISTA FUNKCJI
Po włączeniu piekarnika i naciśnięciu symbolu na wyświetlaczu pojawiają się następujące informacje.
A. Symbol podświetlonej funkcji
B. Podświetloną funkcję można wybrać wciskając
C. Opis podświetlonej funkcji
D. Inne funkcje dostępne do wyboru
SZCZEGÓŁY FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji i naciśnięciu przycisku na wyświetlaczu pojawiają się dalsze opcje oraz szczegóły związane z daną funkcją
Do przechodzenia między poszczególnymi polami służą przyciski oraz : kursor przemieszcza się obok wartości, które można zmieniać, zgodnie z wyżej
opisaną kolejnością. Wcisnąć , aby wybrać wartość, zmienić ją , a następnie potwierdzić przyciskiem .
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM - WYBÓR JĘZYKA ORAZ USTAWIENIE ZEGARA
Aby zapewnić prawidłową pracę piekarnika, podczas pierwszego włączenia należy wybrać żądany język oraz ustawić aktualną godzinę.
W tym celu należy:
1. Nacisnąć : na wyświetlaczu pojawi się lista pierwszych trzech dostępnych języków.
2. Przyciskami oraz można przewijać listę.
3. Po podświetleniu żądanego języka nacisnąć , aby go wybrać.
Po ustawieniu języka na wyświetlaczu miga 12:00.
4. Przyciskami oraz ustawić godzinę. Aby cyfry przewijały się szybciej, nacisnąć i przytrzymać przycisk.
5. Potwierdzić ustawienie wciskając : na wyświetlaczu pojawia się lista funkcji.
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, nacisnąć przycisk ; na wyświetlaczu pojawią się funkcje pieczenia.
2. Korzystając z przycisków , można przeglądnąć różne możliwości: funkcja, którą można wybrać, jest podświetlona na biało na środku ekranu.
UWAGA: lista oraz opis funkcji - patrz tabela na str. 67 oraz str. 68.
3. Wybrać funkcję, naciskając przycisk : ustawienia pieczenia pojawią się na ekranie. Jeśli fabrycznie ustawione wartości odpowiadają żądanym, wcisnąć
przycisk . W przeciwnym razie należy wykonać poniższe czynności, aby je zmienić.
Funkcje tradycyjnego pieczenia ręcznego
Specjalne
Przepisy
Tradycyjne
A
D
C
B
NAGRZEWANIE
Nie
MOC GRILLA
Średnio głośno
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Grill
--:--
--:--
Pole 1 Pole 3
Kursor
Pole 4
Pole 2
Funkcje tradycyjnego pieczenia ręcznego
Specjalne
Przepisy
Tradycyjne
PL64
USTAWIENIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Sprawdzić, czy kursor jest w pobliżu wartości temperatury (pole 1); nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr, który będzie zmieniany: wartości
temperatury migają.
2. Naciskać przyciski , dopóki nie osiągnie się żądanej wartości.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić, a następnie nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę.
4. Wcisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
Ustawiona temperatura może zostać zmieniona również podczas pieczenia. Należy wtedy przeprowadzić tę samą procedurę.
5. Po zakończeniu pieczenia pojawia się stosowny komunikat. W tym momencie można wyłączyć piekarnik przyciskiem lub przedłużyć pieczenie, wciskając
przycisk . Po wyłączeniu na wyświetlaczu pojawi się pasek chłodzenia, który informuje o temperaturze wewnątrz piekarnika.
NAGRZEWANIE KOMORY
Aby nagrzać piekarnik przed włożeniem potrawy do pieczenia, należy zmienić fabryczne ustawienia piekarnika jak następuje:
1. Przyciskami oraz ustawić kursor obok nagrzewania.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga komunikat “Nie”.
3. Zmienić parametr, naciskając przycisk lub : na ekranie pojawi się “Tak”.
4. Potwierdzić wybór przyciskiem .
SZYBKIE NAGRZEWANIE
Aby szybko nagrzać piekarnik, należy:
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania przyciskami .
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawiają się na ekranie.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk , aby ją zmienić - patrz poprzednie rozdziały. Sygnał dźwiękowy poinformuje, że piekarnik
osiągnął ustawioną temperaturę. Po zakończeniu nagrzewania, piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, nacisnąć i wybrać żądaną funkcję.
USTAWIENIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas- od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego w zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu
piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Aby ustawić funkcję, przyciskami umieścić kursor obok komunikatu “czas pieczenia”.
2. Wcisnąć przycisk , aby wybrać parametr; na ekranie miga “00:00”.
3. Zmieniać wartość przyciskami oraz , dopóki nie wyświetli się żądany czas pieczenia.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
200°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Tak
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
TEMPERATURA
180°C
WŁÓŻ ZA
Szybkie nagrzewanie
- 00:02
TEMPERATURA
180°C
WŁÓŻ ZA
Nagrzewanie
- 00:02
TEMPERATURA
180°C
WŁÓŻ ZA
Gorący piekarnik!
- 00:02
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
--:--
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
--:--
- 00:00
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
19:20
- 00:20
PL65
USTAWIENIE GODZINY ZAKOŃCZENIA / OPÓŹNIONY START
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o maksimum 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po
ustawieniu czasu pieczenia. To ustawienie jest dost?pne tylko wtedy, gdy w przypadku wybranej funkcji nie jest wymagane nagrzewanie piekarnika.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 19:20). Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając)
godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Przyciskami umieścić kursor obok godziny zakończenia pieczenia.
2. Nacisnąć przycisk , aby wybrać parametr: miga godzina zakończenia pieczenia.
3. Przyciskami oraz zmieniać godzinę zakończenia pieczenia, aż do osiągnięcia żądanej wartości.
4. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem .
5. Nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę.
6. Nacisnąć przycisk , aby włączyć funkcję. Piekarnik rozpocznie pieczenie po upływie czasu obliczonego w taki sposób, aby zakończenie wypadło o ustawionej
godzinie (np. jeśli pieczona dzie potrawa wymagająca 20 minut pieczenia, po ustawieniu godziny zakończenia na 20.10 piekarnik rozpocznie pracę o godz.
19.50).
UWAGA: podczas oczekiwania na rozpoczęcie pieczenia można rozpocząć program, naciskając przycisk .
W każdym momencie pieczenia można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla, czas pieczenia) przy pomocy przycisków
oraz przycisku . Postępować zgodnie z opisem w poprzednich rozdziałach.
WSKANIK CIEPŁA RESZTKOWEGO W PIEKARNIKU
Po zakończeniu pieczenia lub wyłączeniu piekarnika, jeżeli w jego komorze panuje temperatura powyżej 50° C, na wyświetlaczu pojawia się aktualna temperatura oraz
pasek chłodzenia. Gdy ciepło resztkowe osiągnie poziom 50° C, na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać jedynie wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas
gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić, to 1 godzina i 30 minut.
1. Jeśli piekarnik jest wyłączony, nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się “00:00:00”.
2. Przyciskami oraz wybrać żądany czas.
3. Nacisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na wyświetlaczu pojawia się “00:00:00” i rozbrzmiewa sygnał
dźwiękowy. W tym momencie można przedłużyć czas (postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami) lub wyłączyć minutnik (naciskając przycisk ). Na
wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
19:20
- 00:20
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
19:20
- 00:20
NAGRZEWANIE
Nie
TEMPERATURA
180°C
GG MM
ZAKOŃCZENIE
Termoobieg
20:10
- 00:20
Ciepło resztkowe
168°
19:42
Naciśnij , aby ustawić timer i , aby rozpocząć
00 : 00 : 00
(GG) (MM) (SS)
Naciśnij , aby ustawić timer i , aby rozpocząć
01 : 10 : 00
(GG) (MM) (SS)
Timer
01 : 09 : 00
PL66
PRZEPISY
Dzięki technologii “6th Sense” można korzystać z 30 przepisów ustawionych fabrycznie. Idealnie skomponowano w nich dobór funkcji oraz temperaturę pieczenia.
Należy jedynie przestrzegać zaleceń podanych w załączonej książce kucharskiej w zakresie składników oraz przygotowania potrawy. W odniesieniu do całej reszty
należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami:
1. Wybrać “PRZEPISY” przyciskami , a następnie potwierdzić wybór przyciskiem .
2. Wybrać potrawę, która będzie przygotowywana, spośród zaproponowanych.
3. Potwierdzić wybraną potrawę przyciskiem .
4. Wybrać żądany przepis przyciskami .
5. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawia się informacja o orientacyjnym czasie pieczenia.
6. Włożyć potrawę i nacisnąć przycisk . Na wyświetlaczu pojawi się sugestia, na który poziom włożyć potrawę.
7. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć pieczenie. Aby opóźnić czas rozpoczęcia pieczenia, patrz rozdział “Ustawienie godziny zakończenia/Opóźnienie”.
UWAGI: niektóre potrawy wymagają obrócenia lub pomieszania w połowie pieczenia: piekarnik włącza sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawia się informacja o rodzaju wymaganej czynności.
Początkowo wskazany czas pieczenia jest wyłącznie orientacyjny: może zostać automatycznie przedłużony podczas pieczenia.
Krótko przez upływem czasu pieczenia piekarnik sygnalizuje, aby sprawdzić, czy potrawa jest dopieczona w stopniu odpowiadającym użytkownikowi. Jeśli nie jest, po
upływie czasu pieczenia można ręcznie przedłużyć pieczenie przyciskami .
“ULUBIONE”
1. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawia się 10 najczęściej stosowanych funkcji.
2. Przewinąć listę przyciskami .
3. Nacisnąć , aby wybrać żądaną funkcję.
4. Aby zmienić ustawienia wybranej funkcji, należy postępować zgodnie z opisem w poprzednich rozdziałach.
USTAWIENIA
1. Aby zmienić niektóre parametry wyświetlacza, przyciskami wybrać “USTAWIENIA” w menu głównym.
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawiają się parametry, które można zmieniać (język, głośność sygnały dźwiękowego, jasność wyświetlacza,
czas, tryb eko).
3. Przyciskami wybrać ustawienie, które ma być zmienione.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
5. Postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu, aby zmienić parametr.
6. Wcisnąć przycisk ; na wyświetlaczu pojawi się komunikat potwierdzający wykonanie czynności.
UWAGA: gdy piekarnik jest wyłączony, jeśli aktywna jest funkcja TRYB EKO, wyświetlacz zgaśnie po kilku sekundach. Jeśli funkcja ta nie jest aktywna (Wyłączony), po
kilku sekundach zmniejsza się jedynie jasność wyświetlacza.
BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie wcisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej 3 sekundy. Jeśli blokada jest aktywna, działanie przycisków
jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się stosowny komunikat oraz symbol . Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją wyłączyć, należy
ponownie wykonać wyżej opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona, można wyłączyć piekarnik przyciskiem .
W pełni automatyczne przepisy 6th Sense
Tradycyjne
Ustawienia
Przepisy
6th Sense: Wciśnij aby przejrzeć przepisy
Warzywa
Ryby
Drób
6th Sense: Opisy - patrz książka kucharska
Pierś z kurczaka
Pieczony kurczak
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczony kurczak
19:45
- 00:45
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczenie
19:45
- 00:44
Włóż potrawę na poziom 3
Później naciśnij
Obróć potrawę
Pieczenie prawie zakończone
Sprawdź potrawę
Koniec pieczenia: 19:45
Naciśnij ^, aby przedłużyć pieczenie
Najczęściej używane funkcje pieczenia
Pierś z kurczaka
Lasagna
Pizza
PL67
TABELA OPISÓW FUNKCJI
MENU GŁÓWNE
USTAWIENIA Ustawianie wyświetlacza (zyk, czas, jasność, głośność sygnału dźwiękowego, tryb eko).
PRZEPISY
Możliwość wyboru spośród 30 różnych przepisów ustawionych fabrycznie (patrz załączona książka kucharska).
Piekarnik automatycznie ustawia optymalną temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia. Należy dokładnie
przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowania, akcesoriów oraz poziomów pieczenia, które podano w książce
kucharskiej.
TRADYCYJNE Patrz FUNKCJE TRADYCYJNE.
SPECJALNE Patrz FUNKCJE SPECJALNE.
FUNKCJE TRADYCYJNE
SZYBKIE NAGRZEWANIE Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 3. poziomu. Do pieczenia pizz, tart
warzywnych i mięsnych oraz nadziewanych ciast stosować natomiast poziom 1. lub 2. Nie trzeba nagrzew
piekarnika.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek; podpiekania warzyw lub przyrumieniania chleba. Zaleca się
włożenie potrawy na poziom 4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która
będzie zbierała ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 3 lub 4, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić potrawę na środkowym poziomie.
Zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 1 lub 2,
wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika
muszą być zamknięte. Wraz z tą funkcją można korzystać z rożna pod warunkiem, że dostępne są odpowiednie
akcesoria.
TERMOOBIEG
Do jednoczesnego pieczenia potraw na kilku półkach (maks. trzech). Potrawy mogą być różne, lecz muszą wymagać
takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Korzystać z 3. poziomu, gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej
półce, z 1. i 4. poziomu, gdy pieczenie odbywa się na dwóch półkach, a z 1.,3. i 5. poziomu, gdy pieczenie odbywa
się na trzech półkach. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na jednej półce. Korzystać z 3. poziomu. Nie
trzeba nagrzewać piekarnika.
PL68
FUNKCJE SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się umieszczenie potrawy na środkowym poziomie.
Zaleca się pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYMYW. W CIEPLE
Pozwala ona utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np: mięs, potraw smażonych, zapiekanek).
Zaleca się umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w komorze
przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować jakość wyrastania, funkcji nie powinno się
włączać, gdy temperatura w komorze jest wyższa niż 50°C. Umieścić ciasto na 2. poziomie. Nie trzeba nagrzewać
piekarnika.
DANIA GOTOWE
Do pieczenia gotowych dań przechowywanych w temperaturze otoczenia lub w chłodziarce (kruche ciasteczka,
gotowe ciasta do pieczenia, bułeczki, pierwsze dania oraz produkty typu chleb). Funkcja szybko i delikatnie piecze
wszystkie rodzaje potraw; może być stosowana również do podgrzewania już upieczonych potraw. Należy
przestrzegać wskazówek dot. przygotowania podanych na opakowaniu mrożonek. Nie trzeba nagrzewać
piekarnika.
PIECZENIE MAXI
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub 2. poziomu w zależności od rozmiarów
mięsa. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
MROŻONKI
Lasagne
Funkcja automatycznie dobiera najlepszą temperaturę oraz tryb pieczenia dla 5 różnych kategorii gotowych dań
mrożonych. Korzystać z 2. lub 3. poziomu pieczenia. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Pizza
Strucla
Frytki
Chleb
Osobiste
Można indywidualnie ustawić wartość temperatury w zakresie od 50 do 250°C, odpowiednio do różnych kategorii
produktów.
PL69
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrzewanie Poziom pieczenia
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria
Ciasta drożdżowe
- 2 / 3 160-180 30-90 Tortownica na ruszcie
- 1-4 160-180 30-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
- 3 160-200 35-90
Tacka do ociekania/blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
- 1-4 160-200 40-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Biszkopty/Tarty
- 3 170-180 20-45 Tacka do ociekania lub blacha do ciast
- 1-4 160-170 20-45
Poz. 4: ruszt
Poz. 1: Tacka do ociekania lub blacha do ciast
- 1-3-5 160-170 20-45
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: Tacka do ociekania lub blacha do ciast
Ptysie
- 3 180-200 30-40 Tacka do ociekania lub blacha do ciast
- 1-4 180-190 35-45
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: Tacka do ociekania lub blacha do ciast
- 1-3-5 180-190 35-45
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: Tacka do ociekania lub blacha do ciast
Bezy
- 3 90 110-150 Tacka do ociekania lub blacha do ciast
- 1-4 90 140-160
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub blacha do ciast
- 1-3-5 90 140-160
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub blacha do ciast
Chleb / Pizza / Focaccia
-1 / 2190-250 20-50 Tacka do ociekania lub blacha do ciast
- 1-4 190-250 25-50
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub blacha do ciast
- 1-3-5 190-250 25-50
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub blacha do ciast
PL70
Słone ciasta
(placek z warzywami,
quiche)
- 3 180-190 40-55 Tortownica na ruszcie
- 1-4 180-190 45-60
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
- 1-3-5 180-190 45-60
Poz. 5: tortownica na ruszcie
Poz. 3: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub blacha do ciast
+ tortownica
Nadziewane ciasto
francuskie/Słone paluszki
- 3 190-200 20-30 Tacka do ociekania lub blacha do ciast
- 1-4 180-190 20-40
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub blacha do ciast
- 1-3-5 180-190 20-40
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub blacha do ciast
Lasagne /Zapiekany
makaron/Cannelloni/
Zapiekanka
- 3 190-200 45-55 Blacha na ruszcie
Baranina/Cielęcina/
Wołowina/Wieprzowina
1Kg
- 3 190-200 80-110 Tacka do ociekania lub blacha na ruszcie
Kurczak / Królik / Kaczka
1kg
- 3 200-230 50-100 Tacka do ociekania lub blacha na ruszcie
Indyk / Gęś 3 kg - 2 190-200 80-130 Tacka do ociekania lub blacha na ruszcie
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
- 3 180-200 40-60 Tacka do ociekania lub blacha na ruszcie
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
- 2 180-200 50-60 Blacha na ruszcie
Chleb tostowy - 5 Wysoka 3-5 Ruszt
Filety / kawałki ryb - 3-4 Średnia 20-30
Poz. 4: ruszt (obrócić potrawę po upływie
połowy czasu pieczenia)
Poz. 3: tacka do ociekania napełniona wodą
Kiełbaski / Szaszłyki /
Kotlety / Hamburgery
- 4-5 Średnia-Wysoka 15-30
Poz. 5: ruszt (obrócić potrawę po upływie
połowy czasu pieczenia)
Poz. 4: tacka do ociekania napełniona wodą
Przepis Funkcja Nagrzewanie Poziom pieczenia
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria
PL71
Kurczak pieczony 1-1,3 kg
- 1-2 Średnia 55-70
Poz. 2: ruszt (obrócić potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Poz. 1: tacka do ociekania napełniona wodą
- 1-2 Wysoka 60-80
Poz. 2: Rożen
Poz. 1: tacka do ociekania napełniona wodą
Krwisty rostbef 1 kg - 3 Średnia 35-45
Blacha na ruszcie (w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy / Golonka - 3 Średnia 60-90
Tacka do ociekania lub blacha na ruszcie (w
razie potrzeby obrócić potrawę po upływie 2/
3 czasu pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 3 Średnia 45-55
Tacka do ociekania lub blacha na ruszcie (w
razie potrzeby obrócić potrawę po upływie 2/
3 czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 3 Wysoka 10-15 Blacha na ruszcie
Lasagne & Mięsa - 1-4 200 50-100
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub blacha na
ruszcie
Mięsa & Ziemniaki - 1-4 200 45-100
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub blacha na
ruszcie
Ryby & Warzywa - 1-4 180 30-50
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub blacha na
ruszcie
Mrożone pizze
- 3 Auto 10-15 Tacka do ociekania/blacha do ciast lub ruszt
- 1-4 Auto 15-20
Poz. 4: blacha na ruszcie
Poz. 1: tacka do ociekania lub blacha do ciast
- 1-3-5 Auto 20-30
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: tacka do ociekania lub blacha do ciast
Poz. 1: blacha na ruszcie
- 1-3-4-5 Auto 20-30
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 4: tacka do ociekania lub blacha do ciast
Poz. 3: tacka do ociekania lub blacha do ciast
Poz. 1: blacha na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrzewanie Poziom pieczenia
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria
PL72
Lista sprawdzonych przepisów (zgodnie z normami IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 i DIN 3360-12:07:07)
W poniższej tabeli przedstawione zostały zalecane funkcje i temperatury umożliwiające uzyskanie optymalnych rezultatów dla wszystkich typów przepisów. W
przypadku korzystania z funkcji termoobiegu do pieczenia na jednym poziomie zaleca się umieszczenie potrawy na trzeciej półce i ustawienie tej samej temperatury,
która zalecana jest w przypadku pieczenia z “TERMOOBIEG” na kilku poziomach.
W przypadku grillowania zaleca się pozostawienie 3-4 cm wolnej przestrzeni od krawędzi przedniej rusztu, aby ułatwić jego wyciągnięcie.
Przepis Funkcja Nagrzewanie Poziom
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.4.1
Herbatniki kruche
- 3 170 20-30 Tacka do ociekania/blacha do ciast
- 1-4 160 20-30
Poz. 4: blacha do ciast
Poz. 1: tacka do ociekania
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.4.2
Ciasteczka
- 3 170 25-35 Tacka do ociekania/blacha do ciast
- 1-4 160 30-40
Poz. 4: blacha do ciast
Poz. 1: tacka do ociekania
- 1-3-5 160 35-45
Poz. 5: blacha na ruszcie
Poz. 3: blacha do ciast
Poz. 1: tacka do ociekania
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.5.1
Biszkopt beztłuszczowy - 2 170 30-40 Tortownica na ruszcie
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 8.5.2
Dwa jabłeczniki
- 2 / 3 185 70-90 Tortownica na ruszcie
- 1-4 175 75-95
Poz. 4: tortownica na ruszcie
Poz. 1: tortownica na ruszcie
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 9.1.1
Tosty - 5 Wysoka 3-5 Ruszt
IEC 60350:99+A1:05 +A2:08 § 9.2.1
Hamburgery - 5 Wysoka 20-30
Poz. 5: ruszt (obrócić potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Poz. 4: tacka do ociekania napełniona wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Jabłecznik, tarta owocowa
- 3 180 35-45 Tacka do ociekania/blacha do ciast
- 1-4 160 55-65
Poz. 4: blacha do ciast
Poz. 1: tacka do ociekania
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczeń wieprzowa - 3 190 150-170
Poz. 3: ruszt
Poz. 2: tacka do ociekania napełniona wodą
(uzupełnić wodę w razie potrzeby)
DIN 3360-12:07 Załącznik C
Placek
- 3 170 40-50 Tacka do ociekania/blacha do ciast
- 1-4 170 45-55
Poz. 4: blacha do ciast
Poz. 1: tacka do ociekania
PL73
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą
momentu włożenia potrawy do piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania (gdy jest przewidziane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości
potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo stosować niższe sugerowane wartości, a później, jeśli pieczenie nie jest zgodne z wymaganiami, przejść do wyższych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować również naczynia
lub akcesoria z pyrexu lub ceramiki. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać zaleceń podanych w tabeli pieczenia,
dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji “PIECZ. KONWEKCYJNE”, można równocześnie piec różne potrawy np. ryby i warzywa), przy czym potrawy te muszą wymagać tej samej
temperatury i muszą być ułożone na różnych półkach. Wyjąć potrawy, które wymagają krótszego pieczenia, i pozostawić potrawy, które wymagają dłuższego pieczenia.
Ciasta
- Delikatne ciasta piec z wykorzystanie funkcji pieczenia konwencjonalnego na jednym tylko poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na
ruszcie z kompletu. Do pieczenia na kilku poziomach wybierać funkcję Termoobieg i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby powietrze mogło swobodnie
cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć drewniany patyczek w najwyższym miejscu ciasta. Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest
gotowe.
- Jeśli stosowane są formy z nieprzywierającą powłoką, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto “pęcznieje” podczas pieczenia, podczas następnego pieczenia użyć niższej temperatury lub zmniejszyć ilość płynu lub delikatniej mieszać ciasto.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają funkcji “PIECZ. KONWEKCYJNE”. Jeśli spód ciasta będzie zbyt wilgotny, korzystać z niższej
półki i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięsa
- Stosować blachy lub naczynia żaroodporne dowolnego rodzaju, dopasowane do rozmiarów pieczonego mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia nieco rosołu, aby nieco zwilżyć mięso i dodać smaku. Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10-15 min. lub zawinąć w folię
aluminiową.
- Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać, że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa
wymagają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu powierzchni, należy mięso odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić
mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie tacki do ociekania, która będzie zbierała ociekający sok - należy do niej wlać pół litra wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym
ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu, umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Wsunąć mięso na szpikulec rożna, obwiązując go sznurkiem
kuchennym (w przypadku kurczaka) i upewnić się, że jest unieruchomione przed włożeniem szpikulca do gniazda na przedniej ściance piekarnika, po czym oprzeć go
na odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć ilość dymu i zebrać spływające soki, zaleca się umieszczenie na pierwszej półce tacki do ociekania, do której należy wlać
pół litra wody. Szpikulec posiada plastikowe pokrętło, które należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z którego należy korzystać po jego zakończeniu, aby wyjąć
mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować blachę, aby pizza była bardziej chrupiąca, nawet na spodzie. Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia dodać mozzarellę na pizzę.
Funkcja Wyrastanie
Zaleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed włożeniem do piekarnika. Czasy wyrastania w takiej funkcji skracają się o ok. jedną trzecią w porównaniu do
wyrastania w temperaturze otoczenia (20-25°C). Czas wyrastania dla ciasta na pizzę (1 kg) to ok. jedna godzina.
RADY I SUGESTIE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Whirlpool AKZM 656/IX instrukcja

Typ
instrukcja