Kenwood IM200 series Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
English 2 - 5
Français 6 - 10
Deutsch 11 - 14
Dansk 15 - 18
Svenska 19 - 22
Norsk 23 - 26
Suomi 27 - 30
Türkçe 31 - 34
Русский 35 - 40
Ekkgmij 41 - 45
Nederlands 46 - 49
Italiano 50 - 54
Português 55 - 58
Español 59 - 62
Ïesky 63 - 66
Magyar 67 - 70
Polski 71 - 75
UNFOLD
´¸∂w
76 - 79
bezpieczeństwo
Przed przystąpieniem do montażu
lub demontażu części składowych
lub czyszczenia urządzenia należy
wyjąć wtyczkę z gniazdka
sieciowego.
Trzymać dzieci z dala od
urządzenia. Nigdy nie pozostawiać
zwisającego przewodu z uwagi na
ryzyko ściągnięcia urządzenia
przez dziecko.
Nie należy eksploatować
uszkodzonego urządzenia.
Urządzenie oddać do kontroli lub
naprawy: patrz pkt. ‘Serwis’.
Nie umieszczać urządzenia w
wodzie ani nie dopuścić do
zamoczenia przewodu sieciowego
lub wtyczki z uwagi na ryzyko
porażenia prądem elektrycznym.
Nigdy nie stosować
nieatestowanych przystawek.
Unikać kontaktu z ruchomymi
częściami. Chronić ręce, włosy,
odzież, szpatułki i inne naczynia w
trakcie pracy urządzenia, aby
zminimalizować ryzyko obrażeń
fizycznych i/lub uszkodzenia
urządzenia.
Nie eksploatować na zewnątrz
pomieszczeń.
Nigdy nie pozostawiać urządzenia
bez dozoru.
Nie pozwalać osobom
niepełnosprawnym na obsługę
urządzenia bez nadzoru.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę
urządzeniem.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do zastosowań
domowych.
Przed przystąpieniem do
przygotowywania lodów lub sorbetu
należy wszystko zawsze dokładnie
wysuszyć.
Nigdy nie zamrażać lodów, które
całkowicie lub częściowo się
rozmroziły.
Lody lub sorbet zawierający
nieprzetworzone składniki należy
spożyć w ciągu tygodnia. Lody
mają najlepszy smak, gdy
świeże, dlatego nie należy ich
przygotowywać z dużym
wyprzedzeniem przed spożyciem.
Lodów ani sorbetu zawierającego
surowe jaja nie należy podawać
małym dzieciom, kobietom w ciąży
ani starszym osobom.
Aby nie dopuścić do odmrożeń,
należy zawsze chronić dłonie przy
przenoszeniu naczynia, szczególnie
przy wyjmowaniu z zamrażarki.
Jeśli z naczynia zacznie wyciekać
płyn chłodniczy, przerwać pracę
urządzenia. Zastosowany płyn
chłodniczy nie jest toksyczny.
Nie stawiać urządzenia na
gorących powierzchniach, takich jak
piecyki i płyty grzewcze, ani w
pobliżu otwartych płomieni gazu.
przed podłączeniem urządzenia
do zasilania
Sprawdzić, czy parametry zasilania
odpowiadają danym znamionowym
podanym na spodzie obudowy
urządzenia.
Urządzenie jest zgodne z
Dyrektywą Europejskiej Wspólnoty
Gospodarczej 89/336/EWG.
przed pierwszym użyciem
1 Usunąć wszystkie materiały
opakowania.
2 Wymyć poszczególne części
składowe: patrz pkt. ‘Czyszczenie’.
3 Na 24 godziny wcześniej umieścić
naczynie w zamrażarce.
4 Przygotować lody lub sorbet (patrz
przepisy). Poczekać, aż mieszanka
schłodzi się w lodówce.
legenda
wyłącznik ON/OFF
zespół napędowy
wieko
trzpień obrotowy
mieszadło
naczynie
71
Polski
Prosímy roz¢o¯yç ilustracje na pierwszej stronie
obsługa maszynki do
lodów
1 Wsunąć zespół napędowy na
wieko, aż zaskoczy. Zaciski
znajdujące się na spodzie wskoczą
na miejsce.
2 Umieścić trzpień obrotowy w
zespole napędowym, a następnie
zamontować mieszadło.
3 Wyjąć naczynie z zamrażarki.
4 Opuścić zmontowany zespół do
naczynia i obróć zespół
napędowy/wieko w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek
zegara, aby zablokować w
położeniu.
5 Włączyć urządzenie.
URZĄDZENIE NALEŻY WŁĄCZYĆ
PRZED DODANIEM LODU LUB
SORBETU, ABY NIE DOPUŚCIĆ
DO NATYCHMIASTOWEGO
ZAMARZNIĘCIA MIESZANKI
WEWNĄTRZ NACZYNIA.
6 Użyć rynienki podającej i wlać
mieszankę lodu lub sorbetu do
naczynia.
Podczas nalewania mieszanki do
naczynia należy zawsze przerwać
co najmniej 2,5 cm poniżej górnego
poziomu, gdyż objętość mieszanki
wzrasta w trakcie zamrażania.
7 Pozwolić, aby zawartość była
mieszana do chwili zamarznięcia
lub uzyskania pożądanej
konsystencji. Może to zająć do 30-
40 minut, choć większość
przepisów będzie gotowa w
krótszym czasie.
Ważne
Nie należy zatrzymywać ani
uruchamiać urządzenia w trakcie
procesu zamrażania, gdyż
mieszanka może zamarznąć w
kontakcie z naczyniem,
uniemożliwiając obracanie się
mieszadła.
Aby nie dopuścić do przegrzania
silnika, kierunek obrotów zmieni się,
jeśli mieszanka stanie się zbyt
gęsta. Jeśli kierunek obrotów
będzie się dalej zmieniał, należy
wyłączyć urządzenie, gdyż oznacza
to, że mieszanka jest gotowa.
W mało prawdopodobnym
przypadku przegrzania silnika
uruchomi się układ
zabezpieczający, który wyłączy
silnik. W takiej sytuacji należy
wyłączyć urządzenie, wyjąć
wtyczkę z gniazdka sieciowego i
odczekać, aż zespół napędowy
ostygnie.
8 Wyłączyć urządzenie, a następnie
zdemontować zespół
napędowy/wieko, obracając w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Lody
gotowe do serwowania.
Przygotowane lody powinny
posiadać miękką konsystencję,
umożliwiającą ich nakładanie za
pomocą łyżki. Lody można
przełożyć do oddzielnego naczynia
i przechowywać w zamrażarce lub
dodatkowo zamrozić przed
podaniem.
ważne
Do wyjmowania mieszanki z
naczynia nie należy używać
metalowych przyrządów
kuchennych.
Nie należy wyjmować naczynia z
zamrażarki do momentu
rozpoczęcia przygotowywania
lodów.
wskazówki
Sugerujemy przechowywanie
naczynia w zamrażarce, aby było w
każdej chwili gotowe do użycia.
Przed zamrożeniem należy
umieścić je w torebce foliowej.
Naczynie należy zamrażać w
położeniu pionowym.
Naczynie należy zawsze dokładnie
osuszyć przed umieszczeniem w
zamrażarce.
72
Naczynia nie należy nakłuwać ani
podgrzewać.
Naczynie należy umieścić na 24
godziny przed użyciem w
zamrażarce pracującej w
temperaturze -18°C lub niższej.
Dla uzyskania najlepszych
rezultatów, składniki należy zawsze
włożyć do lodówki przed
rozpoczęciem przygotowywania
lodów.
Dodanie alkoholu do przepisu
spowoduje zahamowanie procesu
zamrażania.
czyszczenie
Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy zawsze
wyłączyć urządzenie, wyjąć
wtyczkę z gniazdka sieciowego i
zdemontować części składowe.
Nigdy nie należy umieszczać
zespołu napędowego w wodzie ani
dopuszczać do zamoczenia
przewodu sieciowego lub wtyczki.
Nie zmywać części urządzenia w
zmywarce do naczyń.
naczynie
Przed przystąpieniem do
czyszczenia odczekać, aż naczynie
do zamrażania osiągnie
temperaturę pokojową.
1 Wymyć wnętrze naczynia, a
następnie dokładnie je osuszyć. Nie
zanurzać w wodzie.
mieszadło, trzpień obrotowy
Zdemontować, a następnie
oddzielić.
1 Umyć i dokładnie osuszyć.
wieko
Zdemontować wieko z zespołu
napędowego:
1 Po odwróceniu wieka spodem do
góry ścisnąć jedną parę zacisków,
aby zwolnić jedną stronę wieka ,
a następnie powtórzyć czynność
dla drugiej pary zacisków.
2 Przytrzymać wieko z tyłu powyżej
gniazda przewodu sieciowego, a
następnie wyciągnąć wieko z
zespołu napędowego .
3 Umyć i dokładnie osuszyć wieko.
zespół napędowy
Wytrzeć wilgotną szmatką, a
następnie osuszyć.
dział serwisu i obsługi
klienta
Jeśli przewód ulegnie uszkodzeniu,
ze względów bezpieczeństwa jego
wymianę należy zlecić w serwisie
KENWOOD lub autoryzowanym
punkcie serwisowym KENWOOD.
Aby uzyskać pomoc w zakresie:
obsługi maszynki do lodów,
serwisu lub napraw
Należy skontaktować się z punktem
sprzedaży, w którym zakupiono
urządzenie.
73
przepisy
lody bananowe
2 dojrzałe banany
200ml mleka półtłustego
100ml śmietany kremowej
50g cukru pudru
Rozdrobnić banany, aby uzyskały
płynną konsystencję. Zmieszać
mleko, śmietanę kremową i cukier.
Wlać zawartość do naczynia,
uprzednio uruchamiając mieszadło.
Odczekać, aż składniki zamarzną i
osiągną żądaną konsystencję.
lodowy jogurt malinowy
200g malin (w przypadku malin
mrożonych należy je wcześniej
rozmrozić)
75g cukru pudru
250ml naturalnego jogurtu
Rozdrobnić lub rozetrzeć maliny do
konsystencji przecieru. Aby przecier
był jednorodny, usunąć pestki,
przecedzając roztarte maliny przez
sitko. Dodać cukier i naturalny
jogurt, a następnie wymieszać.
Wlać zawartość do naczynia,
uprzednio uruchamiając mieszadło.
Odczekać, aż składniki zamarzną i
osiągną żądaną konsystencję.
lody czekoladowo-
miętowe
225ml mleka półtłustego
50g cukru pudru
225ml śmietany kremowej
kilka kropli esencji mięty pieprzowej
75g tartej zwykłej czekolady
Umieścić mleko i cukier w rondlu.
Postawić rondel na niewielkim
ogniu i mieszać, cukier się
rozpuści, a następnie pozostawić
do ostygnięcia. Wymieszać
śmietanę i esencję mięty
pieprzowej w schłodzonym mleku.
Wlać mieszankę do naczynia,
uprzednio uruchamiając mieszadło.
Gdy mieszanka zacznie zamarzać,
dodać tartą czekoladę przy użyciu
rynienki podającej. Odczekać,
składniki zamarzną i osiągną
żądaną konsystencję.
lody truskawkowe
350g świeżych truskawek
75g cukru pudru
200ml śmietany kremówki
sok z połowy cytryny
Przetrzeć truskawki do płynnej
konsystencji, a następnie dodać
pozostałe składniki. Wlać
mieszankę do naczynia, uprzednio
uruchamiając mieszadło. Odczekać,
składniki zamarzną i osiągną
żądaną konsystencję.
74
niskokaloryczne lody
waniliowe
500ml chudego mleka
50g cukru pudru
75ml chudego mleka w proszku
2,5ml esencji waniliowej
Umieścić mleko i cukier w rondlu,
posypując z wierzchu mlekiem w
proszku. Umieścić na niewielkim
ogniu i mieszać, cukier i mleko
w proszku się rozpuszczą,
uważając, aby nie dopuścić do
zagotowania się mieszaniny. Zdjąć
z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Wmieszać esencję waniliową. Wlać
mieszankę do naczynia, uprzednio
uruchamiając mieszadło. Odczekać,
składniki zamarzną i osiągną
żądaną konsystencję.
sorbet cytrynowy
200g cukru kryształu
200ml wody
sok z połowy pomarańczy
175ml soku z cytryny (z około 4
cytryn)
białko z połowy jaja
Umieścić cukier i wodę w rondlu.
Mieszać na małym ogniu, aż cukier
się rozpuści. Doprowadzić ciecz do
wrzenia i pozwolić, aby wrzała
przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i
odstawić do ostygnięcia.
Dodać sok z pomarańczy i cytryny.
Ubić białko jaja, będzie prawie
sztywne, a następnie wymieszać z
mieszaniną cytrynową. Wlać
mieszankę do naczynia, uprzednio
uruchamiając mieszadło. Odczekać,
składniki zamarzną i osiągną
żądaną konsystencję.
lody waniliowe na bazie
słodkiego sosu z mleka
i jajek
3 żółtka
75g cukru pudru
225ml mleka półtłustego
225ml śmietany kremowej
2,5ml esencji waniliowej
Umieścić żółtka jaj i cukier w
szklanym naczyniu i ubić. Powoli
podgrzewać mleko w rondlu do
momentu wrzenia, a następnie wlać
do mieszaniny z jajami i ubić.
Przelać z powrotem mieszaninę do
garnka i ciągle mieszać,
zgęstnieje i będzie tworzyć błonę
na tylnej części łyżki. Nie dopuścić
do wrzenia, gdyż mieszanina
ulegnie wówczas rozdzieleniu.
Zdjąć z ognia i pozostawić do
ostygnięcia. Wymieszać śmietanę i
esencję waniliową. Wlać mieszankę
do naczynia, uprzednio
uruchamiając mieszadło. Odczekać,
składniki zamarzną i osiągną
żądaną konsystencję.
75
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82

Kenwood IM200 series Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi