Kenwood AT910003, AT910, AT910007, AT910011, AT910013 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Kenwood AT910003 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
English 2 - 8
Nederlands 9 - 16
Français 17 - 24
Deutsch 25 - 32
Italiano 33 - 40
Português 41 - 48
Español 49 - 56
Dansk 57 - 63
Svenska 64 - 70
Norsk 71 - 77
Suomi 78 - 84
Türkçe 85 - 91
Ïesky 92 - 98
Magyar 99 - 106
Polski 107 - 114
Русский 115 - 123
Ekkgmij 124 - 131
UNFOLD
´¸∂w
132
- 138
bezpieczeństwo
Zbyt sucha lub zbyt szybko
podawana mieszanka makaronowa
może spowodować uszkodzenie
przystawki do wyrobu makaronu
i/lub miksera.
Nie wkładać do tuby podajnikowej
palców ani żadnych innych
przedmiotów z wyjątkiem
załączonego w zestawie
klucza/popychacza.
Do dopychania ciasta w tubie
podajnikowej używać wyłącznie
uchwytu klucza/popychacza. Nie
dociskać zbyt silnie.
Nigdy nie zakładać ani nie
demontować przystawki do wyrobu
makaronu w trakcie pracy miksera.
Podawać równomiernie ciasto w
niewielkich porcjach. Nie dopuścić
do przepełnienia tuby podajnikowej.
Zachować ostrożność podczas
obchodzenia się i czyszczenia,
gdyż ostrze zespołu tnącego jest
ostre.
Aby uzyskać dodatkowe informacje
dotyczące bezpieczeństwa
zapoznaj się z instrukcją obsługi.
Niniejsze urządzenie jest zgodne z
dyrektywą 2004/108/WE dotyczącą
kompatybilności
elektromagnetycznej oraz z
rozporządzeniem WE nr 1935/2004
z dnia 24 października 2004 r.
dotyczącym materiałów
przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
legenda
zespół lejowy
tuba podajnikowa
obudowa
śruba spiralna
tłocznik*
nakrętka zabezpieczająca
pierścień zaciskowy zespołu
tnącego
ostrze tnące
klucz/popychacz
narzędzie do czyszczenia
*Ten element znajduje się w
zestawie tłocznika Maccheroni
Rigati przedstawionym na ilustracji.
Aby zakupić dodatkowe tłoczniki
przedstawione na ostatniej stronie
niniejszej instrukcji, należy
skontaktować się z punktem
sprzedaży, w którym zakupiono
przystawkę.
przed pierwszym użyciem
Wymyć części urządzenia – patrz
punkt ‘Czyszczenie’.
sposób montażu
1 Opcjonalnie: Aby usprawnić proces
przygotowania makaronu, podgrzać
obudowę, tłocznik i nakrętkę
pierścienia w gorącej wodzie, a
następnie je osuszyć.
2 Zdjąć pokrywę wylotu
wolnoobrotowego, zsuwając, a
następnie odciągając zatrzask .
3 Przytrzymać zatrzask w pozycji
cofniętej i wsunąć obudowę
przystawki do wyrobu makaronu.
4 Zamontować śrubę spiralną
wewnątrz obudowy i obracać, aż
zazębi się z mechanizmem.
5 Zamontować tłocznik.
6 Założyć nakrętkę zabezpieczającą i
dokręcić ręką. (Nie używać
klucza/popychacza, gdyż służy on
jedynie do demontażu).
107
Polski
Przed przyståpieniem do czytania instrukcji prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë z
ilustracjami
Sprawdzić, czy śruba
zabezpieczająca znajduje się w
przybliżeniu w jednej płaszczyźnie z
obudową przystawki.
7 Zamontować zespół lejowy.
opcjonalnie: Aby ułatwić proces
cięcia makaronu na żądaną
długość, w zmontowanej
przystawce do wyrobu makaronu
można założyć zespół tnący.
1 Po przesunięciu uchwytu ostrza
tnącego w najwyższe położenie
odkręcić lekko pierścień zaciskowy.
Umieścić nakrętkę zabezpieczającą
i w razie potrzeby obrócić, aż
znajdzie się w położeniu
wyjściowym na przystawce.
Tłocznik powinien znaleźć się w
jednej płaszczyźnie z przednią
powierzchnią zespołu tnącego.
2 Przytrzymać krawędź zespołu
tnącego i jednocześnie dokręcić
pierścień zaciskowy, obracając w
kierunku od siebie. .
uwaga – Przy każdej czynności
montażu lub demontażu zespołu
tnącego należy zawsze trzymać
jedną ręką za krawędź zespołu, a
drugą obracać pierścień zaciskowy.
obsługa przystawki do
wyrobu makaronu
1 Przygotować mieszankę na
makaron zgodnie z przepisem.
Mieszanka nie może być zbyt
sucha, gdyż mogłoby to
doprowadzić do uszkodzenia
przystawki do wyrobu makaronu lub
miksera. Mieszanka powinna mieć
konsystencję przypominającą grubo
startą bułkę lub gruboziarnistą
kruszonkę. Cząsteczki mieszanki
powinny być rozdzielone, ale po
ściśnięciu powinny tworzyć łatwo
wiążącą się masę.
2 Ustawić mikser na szybkość 2-3.
3 Umieścić porcję mieszanki na
zespole lejowym. Wprowadzać na
raz niewielką ilość mieszanki do
tuby podajnikowej. Przed
kontynuacją odczekać, aż
mieszanka zejdzie ze śruby
spiralnej. W przypadku
zaczopowania tuby podajnikowej
użyć końcówki uchwytu
klucza/popychacza, aby
przepchnąć mieszankę na śrubie
spiralnej (nie używać żadnych
innych przedmiotów poza
uchwytem klucza, ani nie
przepychać zbyt silnie). Nigdy nie
należy dopuścić do przepełnienia
tuby podajnikowej.
4 Gdy makaron osiągnie dostateczną
długość, przesuwać uchwyt na
zespole tnącym do tyłu i do przodu,
aby pociąć makaron na odcinki o
żądanej długości. Alternatywnie,
jeśli zespół tnący nie jest
zamontowany, do cięcia makaronu
można użyć noża.
Aby zmienić tłoczniki, należy
zdemontować zespół tnący. Należy
przytrzymać jedną ręką za krawędź
zespołu tnącego i obrócić pierścień
zaciskowy ku sobie, a następnie
zdjąć. Zdemontować nakrętkę
zabezpieczającą (w razie potrzeby
użyć klucza/popychacza, aby
poluzować nakrętkę
zabezpieczającą) i przełączyć
krótko na prędkość 1, aby tłocznik
odskoczył. Zdjąć tłocznik i widoczny
nadmiar makaronu, a następnie
zamontować wybrany tłocznik.
Założyć z powrotem nakrętkę
zabezpieczającą i zespół tnący.
ostrzeżenie
Przystawka do wyrobu makaronu
nagrzewa się w trakcie pracy; jest
to normalne zjawisko
spowodowane ściskaniem
makaronu w przystawce.
108
czyszczenie
Nie zmywać żadnej części miksera
w zmywarce do naczyń.
demontaż przystawki
Należy przytrzymać jedną ręką za
krawędź zespołu tnącego i obrócić
pierścień zaciskowy ku sobie, a
następnie zdemontować.
Zdemontować nakrętkę
zabezpieczającą; w razie potrzeby
użyć klucza/popychacza, aby
poluzować nakrętkę
zabezpieczającą. Zdjąć przystawkę
z miksera, odsuwając zatrzask i
odciągając przystawkę.
Zdemontować części składowe.
tłoczniki
Tłoczniki Maccheroni Rigati,
Maccheroni Lisci i Bucatini można
rozmontować, aby usprawnić
proces czyszczenia .
Czyścić bezpośrednio po użyciu,
gdyż w przeciwnym razie makaron
zaschnie i jego usunięcie będzie
bardzo trudne. Użyć narzędzia do
czyszczenia, aby usunąć
pozostałości makaronu z
tłoczników. Grubsza końcówka
narzędzia idealnie nadaje się do
czyszczenia większych otworów w
tłoczniku Maccheroni Rigati,
podczas gdy cieńsza końcówka
przeznaczona jest do czyszczenia
pozostałych tłoczników. Umyć w
gorącej wodzie z mydłem, a
następnie dokładnie osuszyć.
śruba spiralna
Nie zanurzać w wodzie.
Wytrzeć do czysta, a następnie
osuszyć.
zespół lejowy, nakrętka
pierścienia, obudowa, klucz,
zespół tnący.
Usunąć pozostałości ciasta
makaronowego i w razie potrzeby
umyć w gorącej wodzie z mydłem,
a następnie dokładnie osuszyć.
obsługa i ochrona
konsumenta
Ze względu na bezpieczeństwo,
jeśli uszkodzony został przewód,
musi on zostać wymieniony przez
specjalistę firmy KENWOOD lub
przez upoważnionego przez tę
firmę specjalistę .
Jeśli potrzebujesz pomocy w
związku z:
eksploatacją swojego urządzenia
albo
obsługą lub naprawą
skontaktuj się ze sklepem, w
którym nabyłeś urządzenie.
UWAGI DOTYCZĄCE
PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
PRODUKTU ZGODNIE Z
DYREKTYWĄ EUROPEJSKĄ
2002/96/EC.
W momencie zakończenia okresu
użyteczności produktu nie należy
wyrzucać go do odpadów miejskich.
Można dostarczyć go do
odpowiednich ośrodków
segregujących odpady
przygotowanych przez władze
miejskie lub do jednostek
zapewniających takie usługi. Osobne
usuwanie sprzętu AGD pozwala
uniknąć negatywnych skutków dla
środowiska naturalnego i zdrowia
wynikających z jego
nieodpowiedniego usuwania i
umożliwia odzyskiwanie materiałów, z
których jest złożony, oraz osiągnięcia
w ten sposób znaczącej oszczędności
energii i zasobów.
Na obowiązek osobnego usuwania
sprzętu AGD wskazuje umieszczony
na produkcie symbol przekreślonego
pojemnika na śmieci.
109
przepis na zwykły
makaron
Zalecamy użycie mąki typu 00, ale
jeśli nie jest dostępna, można użyć
zwykłej mąki ogólnego
zastosowania. Odmierzyć starannie
składniki, gdyż zbyt sucha
mieszanka może spowodować
uszkodzenie przystawki i/lub
miksera. Jeśli jednak mieszanka
tworzy kulę ciasta, oznacza to, że
dodano zbyt dużo płynu.
200 g mąki typu 00
100 g ubitych jaj (około 2 jaja
średniej wielkości)
Sposób przyrządzenia
Umieścić mąkę w misce razem z
zamontowaną ubijaczką K i
stopniowo dodawać ubite jaja przy
prędkości minimalnej, zwiększając
do prędkości 1. Miksować przez 30-
45 sekund, a następnie zeskrobać
na środek. Włączyć i kontynuować
mieszanie przez kolejne około 30
sekund. Konsystencja mieszaniny
powinna przypominać grubo startą
bułkę lub gruboziarnistą kruszonkę.
Cząsteczki mieszanki powinny być
rozdzielone, ale po ściśnięciu
niewielkiej ilości powinny tworzyć
łatwo wiążącą się masę.
sposób przyrządzania
makaronu
aromatyzowanego
makaron ziołowy
Skorzystać z powyższego przepisu,
ale dodać do ubitych jaj 20 ml
wymytych i drobno posiekanych
ziół, takich jak natka pietruszki.
makaron razowy – zastąpić mąkę
zwykłą mąką razową.
makaron verdi – zastąpić 30 ml
ubitych jaj 30 ml drobno przetartego
szpinaku.
makaron bezjajeczny
200 g mąki typu 00
szczypta soli
25 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
około 100 ml wody
Przyrządzić zgodnie z przepisem
na zwykły makaron, dodając sól do
mąki oraz zastępując jaja oliwą i
wodą.
Japońskie kluski
gryczane soba
- Idealne dla osób na diecie
bezglutenowej.
300 g mąki gryczanej
150 g ubitych jaj
Przyrządzić zgodnie z przepisem
na zwykły makaron. Przepuścić
mieszankę przez przystawkę do
wyrobu makaronu zaopatrzoną w
sito Bigoli i pociąć na odpowiednią
długość. Gotować we wrzącej
wodzie.
kluski udon
350 g zwykłej mąki ogólnego
zastosowania
140 ml zimnej wody
20 g soli
Wymieszać sól w wodzie aż do jej
całkowitego rozpuszczenia.
Przyrządzić zgodnie z przepisem
na zwykły makaron, zastępując
ubite jaja wodą z solą.
Przepuścić mieszankę przez
przystawkę do wyrobu makaronu
zaopatrzoną w sito Bigoli i pociąć
na odpowiednią długość. Gotować
w nieosolonej wrzącej wodzie przez
około 5 minut – kluski powinny być
sprężyste, ale miękkie.
Bezzwłocznie odcedzić i wypłukać
w zimnej wodzie. Bezpośrednio
serwować z wybranym sosem.
110
gotowanie makaronu
Przed rozpoczęciem gotowania
makaron można nieco wysuszyć
(maksymalnie przez godzinę przed
gotowaniem). Czas suszenia jest
zmienny w zależności od rodzaju
przygotowywanego makaronu.
1 Zagotować wodę w rondlu
wypełnionym w 3/4 wodą. Dodać
soli do smaku.
2 Dodać makaron i zagotować, od
czasu do czasu mieszając.
Gotować, aż makaron ugotuje się al
dente. Makaron powinien być
miękki, ale jednocześnie sprężysty
przy jedzeniu. Orientacyjnie należy
gotować przez 1-10 minut, ale
długość gotowania jest zależna od
rodzaju makaronu i pożądanej
konsystencji. Należy zawsze
regularnie kontrolować
konsystencję, gdyż makaron będzie
dalej się gotować przez chwilę po
zdjęciu z ognia.
Nigdy nie dodawać oliwy do wody,
gdyż makaron będzie wówczas
śliski, uniemożliwiając odpowiednie
przyleganie do niego sosu.
dobór sosu do
makaronu
Odpowiednie dobranie makaronu
do sosu ma zasadnicze znacznie.
Makarony rurkowe dobrze
komponują się z gęstymi sosami,
podłużne odmiany makaronu
dobrze wchłaniają sok z sosów
pomidorowych i sosów z owoców
morza, jednocześnie nie mięknąc,
podczas gdy grubsze makarony
zwykle podaje się z sosami o
silnym aromacie.
przystawka do wyrobu
ciasteczek (AT910014)
Rysunek przystawki do wyrobu
ciasteczek przedstawiono na
ostatniej stronie.
1 Skorzystać z jednego z
przedstawionych przepisów na
ciasteczka i schłodzić w lodówce,
aby mieszanka nabrała
odpowiedniej konsystencji.
Użyć niewielkich jaj, gdyż inaczej
mieszanka będzie zbyt miękka.
2 Zdjąć kształtkę z tłocznika do
wyrobu ciasteczek. Zmontować
przystawkę do wyrobu makaronu z
tłocznikiem do ciasteczek,
upewniając się, że szczeliny w
tłoczniku wychodzą na obie strony.
Zamontować przystawkę w
mikserze. (Nie należy montować
zespołu tnącego.)
3 Wsunąć kształtkę w szczeliny po
każdej stronie tłocznika i
przesuwać, aż żądany kształt
znajdzie się w środku otworu.
zwykłe ciasteczka
150 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
2 niewielkie ubite jaja
300 g zwykłej przesianej mąki
Utrzeć masło i cukier w misce przy
użyciu trzepaczki K, aż mieszanka
nabierze lekkiej, puszystej
konsystencji. Wbić jaja, a następnie
dodać przesianą mąkę. Przepuścić
mieszankę przez przystawkę,
uprzednio wybrawszy żądany
kształt, i przyciąć na odpowiednią
długość. Umieścić na
posmarowanej tłuszczem blasze do
pieczenia i piec na środku
piekarnika rozgrzanego do
temperatury 190°C (oznaczenie ‘5’
na kurku gazu) przez około 10
minut lub aż do upieczenia.
Pozostawić do ostygnięcia w
koszyku drucianym.
111
ciasteczka
czekoladowe
125 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
2 niewielkie ubite jaja
250 g zwykłej mąki
}
przesiać
25 g kakao w proszku razem
Należy postępować zgodnie z
przepisem na zwykłe ciasteczka.
Po ostygnięciu ciasteczek można je
udekorować, zanurzając w
roztopionej czekoladzie lub
posypując cukrem pudrem.
Rozwiązywanie problemów
technicznych
112
Odpowiedź Wskazówka
Makaron ma szorstką powierzchnię
Sita/tłoczniki są wykonane ze
specjalnego brązu. Tłocznik
wykonany z brązu nadaje
makaronowi szorstką powierzchnię,
która jest pożądana, gdyż pozwala
na przyleganie sosu do makaronu.
Jakość uzyskiwanego makaronu
Jest to normalne zjawisko, które
z tej samej mieszanki jest zmienna można jednak zminimalizować
poprzez:-
- zapewnienie względnie jednolitej
konsystencji mieszanki,
- podawanie mieszanki do przystawki
do wyrobu makaronu w
równomiernym tempie,
- wykorzystanie całej mieszanki w
jednej partii,
-niedopuszczenie do wyschnięcia
mieszanki.
Makaron nie wydostaje się
Przed przystąpieniem do wyrobu
z otworów makaronu sprawdzić, czy tłoczniki
są czyste. Makaron zaschnięty w
otworach uniemożliwi wydostawanie
się świeżego makaronu przez
otwory.
Sprawdzić drożność tuby
podajnikowej.
Użyć klucza/popychacza, aby
usprawnić podawanie makaronu do
śruby spiralnej.
Tłoczniki trudno oczyścić
Zawsze czyścić bezpośrednio po
użyciu. Nie dopuścić do zaschnięcia
mieszanki na tłoczniku.
Zawsze czyścić bezpośrednio po
Użyć dostarczonego narzędzia.
Grubsza końcówka narzędzia
idealnie nadaje się do czyszczenia
większych otworów w tłoczniku
Maccheroni Rigati, podczas gdy
cieńsza końcówka przeznaczona
jest do czyszczenia pozostałych
tłoczników.
113
pytanie
Odpowiedź Wskazówka
Makaron jest postrzępiony
Niekiedy pierwsza partia makaronu
jest nieco postrzępiona. Dodawać
mieszankę makaronu w stałym
tempie; spróbować dostosować
tempo dodawania mieszanki.
Podgrzać obudowę, tłocznik i
nakrętkę pierścienia w gorącej
wodzie i dokładnie wysuszyć je
przed użyciem.
Tłocznik nie pasuje do
Sprawdzić, czy otwór środkowy
śruby spiralnej w tłoczniku jest wolny od
pozostałości zaschniętej mieszanki
z poprzednich prób wyrobu
makaronu.
Sprawdzić, czy w przypadku zmiany
tłoczników podczas pracy między
tłocznik a śrubę spiralną nie dostała
się mieszanka, uniemożliwiając
poprawne zamontowanie tłocznika.
Tuba podajnikowa ciągle
Dodawać na raz niewielkie porcje
się zapycha makaronu w równomiernym tempie.
Kolejną porcję dodawać dopiero po
opróżnieniu się tuby podajnikowej.
Mieszanka jest zbyt wilgotna.
Użyć końcówki klucza/popychacza,
aby przepchnąć mieszankę w dół
tuby podajnikowej. (Zdemontowanie
zespołu lejowego pozwoli na
dosięgnięcie kluczem głębiej w tubie
podajnikowej).
Zmienić prędkość dodawania
mieszanki.
Trudno zdemontować zespół tnący
Odczekać około 30 minut, aż
przystawka ostygnie.
Trudno zamontować zespół tnący
Przed umieszczeniem na
przystawce sprawdzić, czy
metalowy pierścień zaciskowy jest
częściowo odkręcony od
plastikowego wnętrza.
114
/