Kenwood KAX910ME Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
bezpieczeństwo obsługi
Przeczytać uważnie poniższą instrukcję i
zachować na wypadek potrzeby
skorzystania z niej w przyszłości.
Usunąć wszelkie materiały pakunkowe i
etykiety.
Wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z
gniazda sieciowego:
przed przystępowaniem do montażu i
demontażu części;
gdy urządzenie nie jest w użyciu;
przed przystępowaniem do
czyszczenia.
Włączonego urządzenia nie wolno
zostawiać bez nadzoru.
Zbyt suche lub zbyt szybko podawane do
nasadki ciasto na makaron może
spowodować uszkodzenie maszynki lub
robota.
Nie wkładać do podajnika palców ani
żadnych innych przedmiotów z wyjątkiem
załączonego w zestawie
klucza/popychacza.
Ciasto w głąb podajnika popychać
wyłącznie za pomocą trzonka
klucza/popychacza – nie używając przy
tym nadmiernej siły.
Nigdy nie zakładać ani nie demontować
maszynki do makaronu w trakcie pracy
miksera.
Ciasto podawać w równym tempie, w
małych ilościach na raz. Nie dopuszczać
do przepełnienia się podajnika.
109
P
rzed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
Polski
Urządzenie spełnia wymogi
dyrektywy Wspólnoty Europejskiej
nr 2004/108/WE, dotyczącej
kompatybilności
elektromagnetycznej oraz
rozporządzenia WE nr 1935/2004
z dnia 27 października 2004 r.,
dotyczącego materiałów i
wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością.
Niniejsza nasadka KAX910ME
wyposażona jest w gniazdo typu
obrotowego i przeznaczona
do bezpośredniego montażu na
najnowszej generacji modelach
robotów z serii Kenwood Chef
(serie KVC oraz KVL).
Z nasadki można także korzystać
na robotach Kmix wyposażonych
w gniazdo obrotów wolnych
(seria KMX).
Niniejsza nasadka jest
kompatybilna z danym modelem
robota kuchennego, jeżeli oba
komponenty wyposażone są w
gniazdo typu obrotowego .
Jeżeli robot wyposażony jest w
gniazdo typu belkowego ,
przed użytkowaniem nasadki
konieczne będzie zamocowanie
nakładki przejściowej. Kod
referencyjny nakładki:
KAT001ME. Więcej informacji na
temat nakładki oraz sposobu jej
zamawiania znajduje się na
stronie:
www.kenwoodworld.com/twist.
przed pierwszym użyciem
Umyć części (zob. ustęp pt.
„czyszczenie”).
oznaczenia
taca
podajnik
komora mieląca
ślimak
foremka*
nakrętka zabezpieczająca
pierścień zaciskowy zespołu
tnącego
ostrze tnące
klucz/popychacz
czyścik
* Zestaw zawiera foremkę do rurek
maccheroni rigati, pokazaną na
stronie z ilustracjami. Dodatkowe
foremki (pokazane na ostatniej
stronie niniejszej instrukcji) można
zamówić kontaktując się z
punktem sprzedaży, w którym
zakupiono nasadkę.
sposób montażu
1 Czynność opcjonalna: proces
wyrobu makaronu można
usprawnić, ogrzewając komorę
mielącą, foremkę oraz nakrętkę
pierścieniową w gorącej wodzie
(należy je następnie osuszyć).
2 Wewnątrz komory mielącej
zamocować ślimak.
3 Zamontować foremkę.
110
Podczas czyszczenia i eksploatacji
nasadki zachować ostrożność, ostrze
zespołu tnącego jest bardzo ostre.
Stosowanie nasadki w sposób niezgodny
z przeznaczeniem może grozić
wypadkiem.
Dodatkowe informacje na temat
bezpieczeństwa znajdują się w instrukcji
obsługi robota kuchennego, do którego
przeznaczona jest nasadka.
4
Założyć nakrętkę zabezpieczającą
i dokręcić ręcznie. (Nie używać
k
lucza/popychacza, gdyż służy on
j
edynie do demontażu).
Sprawdzić, czy nakrętka
z
abezpieczająca znajduje się w
p
rzybliżeniu w jednej płaszczyźnie
z komorą mielącą nasadki.
5
Zdjąć osłonę gniazda obrotów
niskich, naciskając na jej wierzch i
zdejmując ją .
6 Układając nasadkę w pozycji
pokazanej na rysunku, przyłożyć
do gniazda obrotów niskich i
przekręcić ją, aby zablokować we
właściwym położeniu .
7 Zamontować podajnik.
Czynność opcjonalna: do
zmontowanej maszynki do
makaronu można przymocować
zespół tnący, który ułatwia
krojenie makaronu na kawałki
żądanej długości.
1 Uchwyt zespołu tnącego ustawić w
pozycji skierowanej do góry i
poluzować nieco pierścień
zaciskowy. Nałożyć nakrętkę
zabezpieczającą, przekręcając
w razie konieczności do oporu na
nasadce. Foremka powinna
znaleźć się w jednej płaszczyźnie
z przednią powierzchnią zespołu
tnącego.
2 Jedną ręką trzymając krawędź
zespołu tnącego, jednocześnie
dokręcić pierścień zaciskowy,
przekręcając go w kierunku od
siebie .
uwaga podczas każdej
czynności montażu lub
demontażu zespołu tnącego
należy zawsze jedną ręką
przytrzymywać krawędź zespołu
tnącego, a drugą obracać
pierścień zaciskowy.
obsługa maszynki do
makaronu
1 Przygotować ciasto na makaron
zgodnie z podanym przepisem.
C
iasto nie powinno być zbyt
s
uche, ponieważ może to
spowodować uszkodzenie
maszynki do makaronu lub
robota. Ciasto powinno mieć
konsystencję grubo mielonej bułki
tartej lub grubej kruszonki.
Składniki powinny być
niepołączone, ale ściśnięcie
ciasta powinno powodować
powstanie spoistej grudki.
2 Przełączyć robot na prędkość 2-3.
3 Porcję ciasta umieścić na tacy.
Podawać do podajnika niewielkie
porcje ciasta na raz. Przed
podaniem kolejnej porcji
zaczekać, aż na ślimaku nie
będzie już poprzedniej porcji
ciasta.
Jeżeli podajnik się zapcha, użyć
trzonka klucza/popychacza, aby
popchnąć ciasto na ślimak (do
tego celu używać wyłącznie
trzonka klucza/popychacza
nigdy innych przedmiotów – i nie
używać zbyt dużej siły). Nie
dopuszczać do przepełnienia się
podajnika.
4 Przesuwając uchwyt zespołu
tnącego z jednego położenia w
drugie, kroić makaron na odcinki
żądanej długości.
Jeżeli zespół tnący nie został
zamocowany, ciasto można także
kroić nożem.
Aby wymienić foremkę na inną,
zdjąć zespół tnący. Podczas
demontażu zawsze jedną ręką
trzymać krawędź zespołu
tnącego. Przekręcić pierścień
zaciskowy do siebie, a następnie
zdjąć nasadkę. Zdjąć nakrętkę
zabezpieczającą (w razie
konieczności poluzować ją za
pomocą klucza/popychacza) i na
chwilę przełączyć robot na
prędkość 1, aby wysunąć
foremkę. Zdjąć foremkę i usunąć
wszelki widoczny nadmiar ciasta,
111
a
następnie zamocować wybraną
foremkę. Ponownie zamocować
n
akrętkę zabezpieczającą i zespół
t
nący.
U
waga
Maszynka do makaronu
nagrzewa się w trakcie pracy –
jest to całkowicie normalne
z
jawisko, spowodowane
ciśnieniem ciasta wewnątrz
nasadki.
czyszczenie
Żaden z elementów nie nadaje się
do mycia w zmywarce do naczyń.
demontaż nasadki
Podczas demontażu zawsze
jedną ręką trzymać krawędź
zespołu tnącego. Przekręcić
pierścień zaciskowy do siebie, a
następnie zdjąć nasadkę. Zdjąć
nakrętkę zabezpieczającą (w
razie konieczności poluzować ją
za pomocą klucza/popychacza).
Zdjąć nasadkę z robota i
rozmontować części.
foremki
Foremki Maccheroni Rigati,
Maccheroni Lisci i Bucatini można
rozmontować, aby usprawnić
proces czyszczenia .
Czyścić bezpośrednio po użyciu,
gdyż w przeciwnym razie ciasto
zaschnie na foremce i jego
usunięcie będzie bardzo trudne.
Za pomocą załączonego czyścika
dokładnie usunąć resztki ciasta z
foremek. Grubsza końcówka
narzędzia idealnie nadaje się do
czyszczenia większych otworów
w foremce Maccheroni Rigati,
podczas gdy cieńsza końcówka
przeznaczona jest do czyszczenia
pozostałych foremek. Umyć w
gorącej wodzie z dodatkiem płynu
do naczyń, a następnie dokładnie
osuszyć.
ślimak
Nie zanurzać w wodzie.
Wytrzeć do czysta, a następnie
osuszyć.
t
aca, nakrętka pierścieniowa,
komora mieląca, klucz, zespół
t
nący
U
sunąć pozostałości ciasta i w
razie potrzeby umyć w gorącej
w
odzie z dodatkiem płynu do
m
ycia naczyń, a następnie
dokładnie osuszyć.
serwis i punkty obsługi
klienta
Pomocy w zakresie:
użytkowanie nasadki
czynności serwisowych bądź
naprawczych
skontaktować się z punktem
sprzedaży, w którym zakupiono
nasadkę.
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
Wyprodukowano w Chinach.
112
przepis na zwykły
makaron
Zalecamy użycie mąki
makaronowej (typ 00), jeżeli
j
ednak nie jest ona dostępna,
m
ożna użyć mąki zwykłej. Ilości
składników należy starannie
odmierzyć, ponieważ zbyt suche
ciasto może spowodować
uszkodzenie maszynki do
makaronu lub robota. Jeżeli
jednak ciasto zaczyna zlepiać się
w kulę, oznacza to, że dodano za
dużo składników płynnych.
200 g mąki typu 00
100 g ubitych jaj (około 2 jaja
średniej wielkości)
Sposób przyrządzenia
Umieścić mąkę w misce,
zamontować ubijak „K” i
stopniowo dodawać ubite jaja
przy prędkości minimalnej,
zwiększając do prędkości 1.
Miksować przez 30-45 sekund, a
następnie zgarnąć masę ze
ścianek miski. Włączyć
urządzenie i kontynuować
mieszanie przez kolejne około 30
sekund. Ciasto powinno mieć
konsystencję grubo mielonej bułki
tartej lub grubej kruszonki.
Składniki powinny być
niepołączone, ale ściśnięcie
niewielkiej porcji ciasta powinno
powodować powstanie spoistej
grudki, która pozostanie sklejona.
sposób przyrządzania
makaronu
aromatyzowanego
makaron ziołowy
Skorzystać z powyższego
przepisu, ale do ubitych jaj dodać
20 ml umytych i drobno
posiekanych ziół, takich jak natka
pietruszki.
makaron razowy – zastąpić
mąkę zwykłą mąką razową.
makaron verdi zastąpić 30 ml
ubitych jaj 30 ml drobno
przetartego szpinaku.
makaron bezjajeczny
2
00 g mąki typu 00
szczypta soli
25 ml oliwy z pierwszego
t
łoczenia
około 100 ml wody
Przyrządzić zgodnie z przepisem
n
a zwykły makaron, dodając sól
do mąki oraz zastępując jaja
oliwą i wodą.
japońskie kluski
gryczane soba
- Idealne dla osób na diecie
bezglutenowej.
300 g mąki gryczanej
150 g ubitych jaj
Przyrządzić zgodnie z przepisem
na zwykły makaron. Uformować
ciasto przy użyciu maszynki z
zamocowaną foremką bigoli,
krojąc makaron na odcinki
odpowiedniej długości. Gotować
we wrzącej wodzie.
kluski udon
350 g zwykłej mąki ogólnego
zastosowania
140 ml zimnej wody
20 g soli
Wodę osolić i wymieszać do
całkowitego rozpuszczenia się
soli.
Przyrządzić zgodnie z przepisem
na zwykły makaron, zastępując
ubite jaja wodą z solą.
Uformować ciasto przy użyciu
maszynki z zamocowaną foremką
bigoli, krojąc makaron na odcinki
odpowiedniej długości. Gotować
w nieosolonej wrzącej wodzie
przez około 5 minut – kluski
powinny być sprężyste, ale
miękkie.
Natychmiast odcedzić i przelać
zimną wodą. Podawać z
wybranym sosem, bezpośrednio
po przygotowaniu.
113
gotowanie makaronu
P
rzed rozpoczęciem gotowania
makaron można nieco wysuszyć
(maksymalnie przez godzinę
p
rzed gotowaniem). Czas
suszenia jest zmienny w
zależności od rodzaju
p
rzygotowywanego makaronu.
1 Zagotować wodę w rondlu
wypełnionym w 3/4 wodą. Posolić
do smaku.
2 Dodać makaron i zagotować, od
czasu do czasu mieszając.
Gotować, aż makaron ugotuje się
al dente. Makaron powinien być
miękki, ale jednocześnie
sprężysty w smaku. Trwa to
zazwyczaj 1-10 minut, ale długość
czasu gotowania uzależniona jest
od typu makaronu i żądanej
konsystencji. Konsystencję należy
regularnie sprawdzać, ponieważ
po zdjęciu garnka z ognia
makaron jeszcze przez chwilę
będzie się gotować.
Nigdy nie dodawać oliwy do wody,
gdyż makaron będzie wówczas
śliski, i nie będzie się dobrze
łączyć z sosem.
dobór sosu do
makaronu
Odpowiednie dobranie makaronu
do sosu ma zasadnicze znacznie.
Makarony rurkowe dobrze
komponują się z gęstymi sosami,
długie nitki dobrze wchłaniają sok
z sosów pomidorowych i sosów z
owoców morza, nie mięknąc przy
tym, a grubsze makarony zwykle
podaje się z sosami o
intensywnym smaku.
nasadka do ciastek
(AT910014)
(zob. rys. na ostatniej stronie)
1 Przygotować ciasto na ciasteczka
w
edług jednego z poniższych
p
rzepisów i schłodzić je w
lodówce, aby stężało.
Użyć niewielkich jaj, gdyż w
przeciwnym razie ciasto będzie
zbyt miękkie.
2 Zdjąć foremkę z nasadki do
ciastek. Złożyć maszynkę do
makaronu z foremką do ciastek,
pamiętając, że wcięcia w foremce
powinny znaleźć się po obu
stronach. Zamocować nasadkę
na robocie. (Nie mocować
zespołu tnącego.)
3 Wsunąć foremkę do wcięć po obu
stronach nasadki do ciastek i
wybrać kształt ciasteczek –
przesuwając foremkę do
momentu, aż wybrany kształt
znajdzie się w otworze.
zwykłe ciasteczka
150 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
2 niewielkie ubite jaja
300 g zwykłej przesianej mąki
Utrzeć masło i cukier w misce
przy użyciu ubijaka „K” , aż masa
nabierze lekkiej, puszystej
konsystencji. Wbić jaja, a
następnie dodać przesianą mąkę.
Uformować ciasteczka przy
użyciu nasadki do ciastek
(wybrawszy uprzednio żądany
kształt), krojąc ciasto na
odpowiednią długość. Umieścić
ciastka na posmarowanej
tłuszczem blasze do pieczenia i
piec na środkowej półce
piekarnika rozgrzanego uprzednio
do temperatury 190°C przez ok.
10 minut lub do upieczenia.
Ostudzić, wykładając na druciany
ruszt.
114
ciasteczka
czekoladowe
125 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
2
niewielkie ubite jaja
2
50 g zwykłej mąki
}
p
rzesiać
25 g kakao razem
P
ostępować zgodnie z przepisem
na zwykłe ciasteczka.
Po ostygnięciu ciasteczek można
je udekorować, zanurzając w
roztopionej czekoladzie lub
posypując cukrem pudrem.
115
Pytanie Odpowiedź/wskazówka
Makaron ma szorstką
Sita/foremki są wykonane ze
powierzchnię specjalnego brązu. Foremka
wykonana z brązu nadaje
makaronowi szorstką powierzchnię,
która jest pożądana, gdyż pozwala
na dobre łączenie sosu z makaronem.
Jakość makaronu
Jest to normalne zjawisko, które
uzyskiwanego z tego można jednak zminimalizować
samego ciasta jest zmienna poprzez:
- zapewnienie względnie jednolitej
konsystencji ciasta,
- podawanie ciasta do maszynki do
makaronu w równomiernym tempie,
- wykorzystanie całego ciasta za jednym
razem,
- niedopuszczenie do wyschnięcia
ciasta.
Makaron nie wydostaje
Przed przystąpieniem do wyrobu
się z otworów makaronu sprawdzić, czy foremki
są czyste. Ciasto zaschnięte w
otworach uniemożliwi wydostawanie się
przez nie świeżego makaronu.
Sprawdzić drożność podajnika.
Użyć klucza/popychacza, aby
usprawnić podawanie ciasta na ślimak.
Foremki trudno oczyścić
Zawsze czyścić bezpośrednio po
użyciu. Nie dopuścić do zaschnięcia
ciasta na foremce.
Użyć załączonego czyścika.
Grubsza końcówka czyścika
idealnie nadaje się do czyszczenia
większych otworów w foremce
Maccheroni Rigati, podczas gdy
cieńsza końcówka przeznaczona
jest do czyszczenia pozostałych
foremek.
Rozwiązywanie problemów
116
Pytanie Odpowiedź/wskazówka
M
akaron jest postrzępiony
N
iekiedy pierwsza partia makaronu
jest nieco postrzępiona. Ciasto podawać
w stałym tempie; spróbować
d
ostosować tempo podawania ciasta.
Przed użyciem komorę mielącą,
f
oremkę oraz nakrętkę pierścieniową
ogrzać w gorącej wodzie, a następnie
dobrze osuszyć.
Foremki nie da się
Sprawdzić, czy otwór środkowy
zamontować na ślimaku w foremce jest wolny od
pozostałości zaschniętego ciasta
z poprzednich prób.
Sprawdzić, czy w przypadku zmiany
foremek podczas pracy między
foremkę a ślimak nie dostało się ciasto,
uniemożliwiając poprawne
zamontowanie foremki.
Podajnik ciągle się zapycha
Dodawać na raz niewielkie porcje
makaronu w równomiernym tempie.
Kolejną porcję dodawać dopiero po
opróżnieniu się podajnika.
Mieszanka jest zbyt wilgotna.
Ciasto w głąb podajnika popychać za
pomocą trzonka klucza/popychacza.
(Zdjęcie tacy umożliwi głębsze
wsunięcie klucza do wewnątrz
podajnika).
Zmienić prędkość dodawania
ciasta.
Trudno zdemontować
Odczekać około 30 minut,
zespół tnący maszynka ostygnie.
Trudno zamontować zespół
Przed nakładaniem metalowego
tnący pierścienia zaciskowego na nasadkę
sprawdzić, czy jest on częściowo
odkręcony od plastikowego wnętrza.
851
«∞ºR«‰ «ù§U°W/«∞∑KLO`
¥∫bÀ «≤ºb«œ ±º∑Ld ≠w √≤∂u»
√{OHw ØLOW ÅGOd… ±s ´πOs «∞LJdË≤W ≠w
¢Gc¥W «∞LJu≤U‹ «∞Ld… «∞u«•b… °LFb‰ £U°X Ë√{OHw «∞Le¥b ±s
«∞FπOs ≠Ij ´Mb±U ¥JuÊ √≤∂u» ¢Gc¥W «∞LJu≤U‹
≠U¸¨UÎ.
«∞ªKOj ±∂Kq §b«Î.
«∞ªKOj ±∂Kq §b«Î.
(≈“«∞W ÅOMOW «∞∑πLOl ß∑∑O` ∞LH∑UÕ «∞d°j
«∞uÅu‰ ≈∞v √ßHq √≤∂u» ¢Gc¥W «∞LJu≤U‹).
¨OdÍ ßd´W ≈{U≠W «∞ªKOj.
≥MU„ ÅFu°W ≠w ≠p ±πLu´W «∞∑IDOl
«¢dØw «∞LK∫o ∞O∂dœ ∞H∑d… “±MOW •u«∞w 03
ϮOIW.
≥MU„ ÅFu°W ≠w ¢dØOV ±πLu´W «∞∑IDOl
¢QØbÍ ±s «∞Hp «∞πezw ∞∫KIW «∞LA∂p «∞LFb≤OW
´s «∞πe¡ «∞b«îKw «∞∂öß∑OJw Æ∂q œ≠l
«∞LπLu´W ≠w «¢πUÁ «∞LK∫o.
«ß∑ªb«Â ±K∫o ¢∫COd
«∞LJdË≤W
1 •CdÍ îKDW «∞LJdË≤W °Uß∑ªb«Â
ËÅHU‹ «∞∑∫COd «∞LeËœ….
ô ¢πFKw îKOj «∞LJdË≤W §U· §b«Î
≠Ib ¥∑º∂V ≠w غd ±K∫o ¢∫COd
«∞LJdË≤W √Ë «∞πNU“. ¥πV √Ê ¥A∂t
«∞ªKOj Æu«Â غd «∞ª∂e «∞ªAMW √Ë Æu«Â
«∞H∑U‹ «∞ªAMW. ¥πV √Ê ¢JuÊ «∞πe¥µU‹
±MHBKW Ë∞Js ≠w •U∞W «≤b±Uà ±l °FCNU
∞∑JuÊ Ø∑q ¢∂Iv ±∑LUßJW ±l °FCNU.
2 ®GKw «∞πNU“ ´Kv «∞ºd´W 2 ≈∞v 3.
3 {Fw ÆKOöÎ ±s «∞ªKOj ≠w ÅOMOW
«∞∑πLOl. √œîKw ØLOU‹ ÅGOd… ±s
«∞ªKOj ≠w √≤∂u» ¢Gc¥W «∞LJu≤U‹ ≠w
«∞Ld… «∞u«•b…. ¥πV √Ê ¥JuÊ «∞Ku∞V
≠U¸¨UÎ Æ∂q ≈{U≠W ØLOW §b¥b… ±s «∞ªKOj.
≠w •U∞W «≤ºb«œ √≤∂u» ¢Gc¥W «∞LJu≤U‹,
«ß∑ªb±w ©d· ±H∑UÕ «∞d°j/´BU œ≠l
«∞LJu≤U‹ ∞b≠l «∞ªKOj ≠w «¢πUÁ «∞Ku∞V (ô
¢º∑ªb±w √Í ®w¡ ¬îd °ªö· ±H∑UÕ
«∞d°j Ëô ¢CGDw °Iu… ±Hd©W). ô
¢ºL∫w _≤∂u» «∞∑Gc¥W °Uô±∑ö¡ ´s
√îdÁ.
4 •OMLU ¢B∂` «∞LJdË≤W °Du‰ ØU·, •dØw
±I∂i ±πLu´W «∞∑IDOl ∞KªKn Ë«_±UÂ
∞IDl «∞LJdË≤W •ºV «∞Du‰ «∞LDKu».
√Ë °Dd¥IW √îdÈ, ≠w •U∞W ´b ¢dØOV
±πLu´W «∞∑IDOl, «ß∑ªb±w ßJOMUÎ ∞IDl
«∞LJdË≤W.
∞∑GOOd Æu«∞V «∞∑AJOq ≠Jw ±πLu´W
«∞∑IDOl. «±ºJw œ«zLUÎ •U≠W ±πLu´W
«∞IDl °S•bÈ ¥b¥p £r Æu±w °∏Mw •KIW
«∞LA∂p ≤U•O∑p Ë√“¥KONU. √“¥Kw ÅU±u∞W
«ù•JU («ß∑ªb±w ±H∑UÕ «∞d°j/´BU
«∞b≠l ∞Hp ÅU±u∞W «ù•JU ≈–« ∞e «_±d)
£r ®GKw «∞πNU“ ∞H∑d… ÆBOd… §b«Î ´Kv
«∞ºd´W 1 ùîd«Ã ÆU∞V «∞∑AJOq. √“¥Kw
ÆU∞V «∞∑AJOq Ë√¥W ØLOW “«zb… ±s
«∞LJdË≤W £r ¸Ø∂w ÆU∞V «∞∑AJOq «∞LDKu».
√´ObÍ ¢dØOV ÅU±u∞W «∞d°j ˱πLu´W
«∞∑IDOl.
¢∫c¥d
√£MU¡ «ôß∑ªb«Â ¢d¢Hl œ¸§W •d«¸… ±K∫o
¢∫COd «∞LJdË≤W Ë¥B∂` ßUîMUÎ - ≥c«
√±d ©∂OFw ≤∑OπW {Gj «∞LJdË≤W œ«îq
«∞LK∫o.
«∞∑MEOn
ô ¢GºKw √Í ±s «_§e«¡ ≠w ¨ºU∞W
«_©∂U‚.
≠Jw «∞LK∫o
«±ºJw œ«zLUÎ •U≠W ±πLu´W «∞IDl °S•bÈ
¥b¥p £r Æu±w °∏Mw •KIW «∞LA∂p ≤U•O∑p
Ë√“¥KONU. √“¥Kw ÅU±u∞W «ù•JUÂ;
«ß∑ªb±w ±H∑UÕ «∞d°j/´BU «∞b≠l ∞Hp
ÅU±u∞W «ù•JU ≈–« ∞e «_±d. √“¥Kw
«∞LK∫o ´s «∞πNU“ Ë≠Jw «_§e«¡.
Æu«∞V «∞∑AJOq
¥LJs ≠p Æu«∞V «∞∑AJOq ±JdË≤w ¸¥πU¢w
˱JdË≤w ∞OAw Ë°uØU¢OMw ∞KLºU´b… ≠w
´LKOW «∞∑MEOn .
≤EHw ÆU∞V «∞∑AJOq ≠u¸ «ô≤∑NU¡ ±s
«ôß∑ªb«Â, •OY ≠w •U∞W ¢dØt ß∑πn
«∞LJdË≤W ´Kv «∞IU∞V Ë¥B∂` ±s «∞BFV
§b«Î ¢MEOHt. «ß∑ªb±w √œ«… «∞∑MEOn
ù“«∞W °IU¥U «∞LJdË≤W ´s ÆU∞V «∞∑AJOq.
«∞Dd· «∞Fd¥i ±s «_œ«… ±∏U∞w ∞∑MEOn
«∞H∑∫U‹ «∞J∂Od… ≠w ÆU∞V «∞∑AJOq
±JdË≤w ¸¥πU¢w, √ «∞Dd· «∞d≠Ol ≠Nu
±∏U∞w ∞∑MEOn Æu«∞V «∞∑AJOq «_îdÈ.
«¨ºKw √§e«¡ Æu«∞V «∞∑AJOq ≠w ±∫Ku‰
ßUîs ±s «∞LU¡ Ë«∞BU°uÊ £r §HHONU
§Ob«Î.
«∞Ku∞V
ô ¢GLd¥t ≠w «∞LU¡.
«±º∫Ot °IDFW ÆLU‘ ¸©∂W ∞∑MEOHt £r
§HHOt.
ÅOMOW «∞∑πLOl Ë«∞BU±u∞W «∞b«zd¥W
˱H∑UÕ «∞d°j ˱πLu´W «∞∑IDOl.
√“¥Kw √¥W °IU¥U ±s ´πOs «∞LJdË≤W Ë≈–«
∞e «_±d «¨ºKw ≥cÁ «_§e«¡ ≠w ±∫Ku‰
ßUîs ±s «∞LU¡ Ë«∞BU°uÊ £r §HHONU
§Ob«Î.
351
¥∑u«≠o ≥c« «∞πNU“ ±l ¢u§ONU‹ «ô¢∫Uœ
«_˸˰w
CE/801/4002 °AQÊ «∞∑u«≠o
«∞JNd˱GMU©Oºw Ë¢MEOLU‹ «ô¢∫Uœ
«_˸˰w ¸Ær
4002/5391 «∞BUœ¸…
°∑U¸¥a 72/01/4002 Ë«∞L∑FKIW °U∞Lu«œ
«∞L∑ö±ºW ±l «_©FLW.
±K∫o
EM019XAK ±πNe ∞öß∑ªb«Â ±l
≤EUÂ
metsyS noitcennoC tsiwT
ËÆb ¢r ¢BLOLt ∞O∑r ¢dØO∂t ±∂U®d… ±l
√•bÀ √§OU‰ ±uœ¥ö‹
fehC doowneK
(Ë≥w ¢Kp «∞Luœ¥ö‹ «∞∑w ¢∫Lq «_Øu«œ
CVK ËLVK).
¥LJs ¢dØOV ≥c« «∞LK∫o √¥CUÎ ±l √§Ne…
«∞LD∂a «∞L∑JU±q ximK «∞LπNe… °LªdÃ
«∞ºd´W «∞LMªHCW ∞KLK∫IU‹ («∞ºKºKW
XMK).
∞K∑∫Io ±s ±bÈ ¢u«≠o ≥c« «∞LM∑Z ±l
§NU“ «∞LD∂a «∞L∑JU±q ∞b¥p, ≠FKOp «∞∑QØb
±s ¢πNOe Øö «∞LJu≤Os ∞KFLq ±l ≤EUÂ
metsyS noitcennoC tsiwT.
≈–« ØUÊ §NU“ «∞LD∂a «∞L∑JU±q ∞b¥p
±πNe °MEUÂ
metsyS noitcennoC
raB, ≠Hw ≥cÁ «∞∫U∞W ß∑∫∑U§Os ≈∞v
±MEr ∞K∑LJs ±s «ß∑ªb«Â «∞LK∫o. «∞Juœ
«∞Ld§Fw ∞KLMEr ≥u
EM100TAK.
∞K∫Bu‰ ´Kv ±FKu±U‹ •u‰ ØOHOW ©KV
«∞LMEr, ¸«§Fw ±uÆl «ù≤∑d≤X
tsiwt/moc.dlrowdoownek.www.
Æ∂q «ß∑ªb«Â «∞πNU“ ∞KLd… «_Ë∞v
«¨ºKw «_§e«¡ «∞LºLuÕ °GºKNU: ¸«§Fw
ƺr "«∞∑MEOn".
«∞b∞Oq
ÅOMOW «∞∑πLOl
√≤∂u» ≈œîU‰ «∞LJu≤U‹
§ºr «∞LK∫o
«∞Ku∞V
ÆU∞V «∞∑AJOq*
ÅU±u∞W «∞d°j
•KIW «∞LA∂p «∞ªUÅW °LπLu´W
«∞∑IDOl
®Hd«‹ «∞∑IDOl
±H∑UÕ «∞d°j/´BU œ≠l «∞LJu≤U‹
√œ«… «∞∑MEOn
* ¢∑CLs «∞FK∂W ÆU∞V ±FJdË≤W ¸¥πU¢w
«∞L∂Os ≠w ÅH∫W «∞dßr «∞∑u{O∫w.
Ë∞Ad«¡ «Í ±s «∞Iu«∞V «ô{U≠OW «∞L∂OMW
´Kv «∞BH∫W «∞ªKHOW ±s «∞J∑U», «∞d§U¡
«ô¢BU‰ °U∞L∑πd «∞cÍ «®∑d¢r ±Mt «∞IDFW
«∞LK∫IW.
«∞∑dØOV
1 îDu… «î∑OU¸¥W: ∞∑ºNOq ¢∫COd
«∞LJdË≤W, ¥LJs ¢b≠µW §ºr «∞LK∫o ËÆU∞V
«∞∑AJOq Ë«∞BU±u∞W «∞b«zd¥W ≠w ±U¡
ßUîs, £r «∞∑πHOn.
2 ¸Ø∂w ±∫u¸ «∞b˸«Ê œ«îq §ºr «∞πNU“.
3 ¸Ø∂w ÆU∞V «∞∑AJOq.
4 ¸Ø∂w ÅU±u∞W «∞d°j ±l ≈•JU ¸°DNU
§Ob«Î °Ob¥p. (ô ¢º∑ªb±w ±H∑UÕ
«∞d°j/´BU œ≠l «∞LJu≤U‹ •OY ¥º∑ªb±U
∞KLºU´b… ≠w «∞Hp ≠Ij).
¢QØbÍ ±s √Ê ÅU±u∞W «∞d°j ¢GLd
(±K∑∫LW ±l) §ºr «∞LK∫o.
5 «¸≠Fw ¨DU¡ ±ªdà «∞ºd´W «∞LMªHCW
∞KªU¸Ã ±s îö‰ «∞CGj ´Kv ÆL∑t ˸≠Ft
∞KªU¸Ã .
6 °U∞LK∫o ≠w «∞Lu{l «∞Lu{`, {Fw
±ªdà «∞ºd´W «∞LMªHCW Ë∞HOt ∞Oº∑Id
≠w ±u{l «∞∑FAOo .
7 ¸Ø∂w ÅOMOW «∞∑πLOl.
îDu… «î∑OU¸¥W: ¥LJs ¢dØOV ±πLu´W
«∞∑IDOl ≈∞v ±K∫o ¢∫COd «∞LJdË≤W °Fb
¢πLOFt ∞KLºU´b… ≠w ¢IDOl «∞LJdË≤W
°U_©u«‰ «∞LDKu°W.
1 √£MU¡ ˧uœ ±I∂i ®Hd«‹ «∞∑IDOl _´Kv,
≠Jw •KIW «∞LA∂p ÆKOöÎ. {Fw ®Hd«‹
«∞∑IDOl ´Kv ÅU±u∞W «∞d°j Ë∞HONU ≈–« ∞eÂ
«_±d ∞∫Os ¸°DNU §Ob«Î ±l «∞LK∫o. ¥πV
√Ê ¥∑r ¢FAOo ÆU∞V «∞∑AJOq §Ob«Î ±l
±Ib±W ±πLu´W «∞∑IDOl.
2 «±ºJw •U≠W ±πLu´W «∞∑IDOl Ë≠w ≤Hf
«∞uÆX «¸°Dw •KIW «∞LA∂p ´s ©d¥o ∞HNU
≠w «ô¢πUÁ °FOb«Î ´Mp .
±ö•EW - ´Mb ¢dØOV √Ë ≈“«∞W ±πLu´W
«∞∑IDOl, «±ºJONU œ«zLUÎ ±s «∞∫U≠W
°S•bÈ ¥b¥p ËÆu±w °∏Mw •KIW «∞LA∂p
°U∞Ob «_îdÈ.
251
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158

Kenwood KAX910ME Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi