Franke FMY 99 HS BK Use & Care

Typ
Use & Care

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL Podręcznik użytkownika Piekarnik elektryczny
FMY 99 HS
JĘZYKI
PL PODRĘCZNIK UŻYTKOWNIKA ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 3
PL
3
SPIS TREŚCI
INFORMACJE OGÓLNE ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 4
PULPIT STERUJĄCY ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ 4
AKCESORIA �������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 5
FUNKCJE ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 6
JAK KORZYSTAĆ Z DOTYKOWEGO WYŚWIETLACZA ���������������������������������������������������������������������������������������������������� 7
PIERWSZE UŻYCIE �������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 7
CODZIENNA EKSPLOATACJA������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 9
PRAKTYCZNE PORADY ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������14
TABELA GOTOWANIA COOKASSIST ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������20
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA �����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������23
USUWANIE USTEREK ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 25
WSPARCIE TECHNICZNE ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������25
4
1� Pulpit sterujący
2� Wentylator
3� Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4� Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na
froncie piekarnika)
5� Drzwiczki
6� Szuflada na wodę
7� Grzałka górna / grill
8� Oświetlenie
9� Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
10� Dolna grzałka
(niewidoczna)
1. WŁĄCZANIE/WYŁĄCZANIE
Włączanie i wyłączanie piekarnika�
2. MENU GŁÓWNE
Szybki dostęp do głównego menu�
3. ULUBIONE
Odtworzenie listy ulubionych
funkcji�
4. WYŚWIETLACZ
5. NARZĘDZIA
Do wybierania spośród kilku
opcji piekarnika oraz do zmiany
ustawień i preferencji�
6. ANULUJ
Przerwanie działania danej
funkcji urządzenia poza zegarem,
minutnikiem kuchennym oraz
blokadą elementów sterujących�
1
2 3 4 56
INFORMACJE OGÓLNE
INSTRUKCJA OBSŁUGI
PULPIT STERUJĄCY
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
8
9
10
5
7
6
PL
5
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY
USZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
WYSUWANE
PROWADNICE *
Służy do pieczenia potraw lub
jako miejsce do położenia
patelni, form do pieczenia i
innych naczyń żaroodpornych
Do stosowania jako blacha do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw,
focaccii itp. lub w przypadku
umieszczenia pod rusztem, do
zbierania ociekającego
tłuszczu i soków.
Służy do pieczenia wszelkiego
rodzaju ciast i chleba oraz
mięsa, ryb w folii itd.
Ułatwiają wkładanie i
wyjmowanie akcesoriów.
TACA DO GOTOWANIA
NA PARZE
* Dostępne tylko w wybranych modelach
Liczba i rodzaj akcesoriów me różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
Ułatwia prawidłową cyrkulację
pary, zapewniając
równomiernie gotowanie się
potraw. Aby zebrać płyny
powstające podczas
gotowania/pieczenia,
umieścić blachę na ociekający
uszcz poziom niżej.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, przesuwając go wzdłuż
prowadnic i upewniając się, że strona z uniesioną
krawędzią jest skierowana ku górze�
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo, w taki
sam sposób, jak ruszt�
WYJMOWANIE I PONOWNY MONT
PROWADNIC
Aby wyjąć prowadnice półek, należy je podnieść
i następnie delikatnie wyciągnąć dolną część z
miejsca zamocowania:
Teraz można wyjąć prowadnice�
Aby z powrotem włożyć prowadnice półek,
najpierw trzeba je umieścić w górnym miejscu
zamocowania� Trzymając prowadnice uniesione
ku górze, wsunąć je do piekarnika, a następnie
opuścić do dolnego miejsca zamocowania�
MONTOWANIE PRZESUWNYCH PROWADNIC
JEŚLI TA OPCJA JEST DOSTĘPNA
Wyjąć prowadnice półki z piekarnika i zdjąć
plastikowe zabezpieczenie z przesuwnych prowadnic
Zamocować górny zacisk szyny do prowadnicy
półki i przesunąć ją wzdłuż tak daleko, jak to
możliwe� Opuścić drugi zacisk tak, aby znalazł się w
odpowiednim miejscu� Aby zabezpieczyć prowadnicę,
należy docisnąć mocno dolną część zacisku do
prowadnicy
Sprawdzić, czy szyny przesuwają się swobodnie�
Powtórzyć powyższe czynności dla drugiej
prowadnicy półki na tym samym poziomie
Uwaga: Przesuwne prowadnice można montować na
dowolnym poziomie.
6
FUNKCJE RĘCZNE
KONWENCJONALNE*
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie
PIECZENIE KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa, ciast z nadzieniem tylko na
jednej półce
WYMUSZONY NADMUCH
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze na kilku półkach (maksymalnie trzech)
równocześnie� Funkcja ta pozwala na pieczenie bez
wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych
potraw
GRILL
Do grillowania steków, kebabów i kiełbasek,
do zapiekania warzyw lub do przyrumieniania
pieczywa� Podczas grillowania mięsa zaleca
się zastosowanie blachy na ściekający tłuszcz:
Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na
dowolnym poziomie poniżej rusztu i nalać do niej
500 ml wody pitnej�
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak)� Zalecamy zastosowanie blachy
na ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz
można umieścić na dowolnym poziomie poniżej
blachy do pieczenia i nalać do niej ok� 500 ml
wody pitnej�
SZYBKIE PODGRZEWANIE WSTĘPNE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika�
FUNKCJE MULTICOOKING
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na czterech
poziomach� Funkcja polecana do pieczenia
ciastek, placków, okrągłych pizz (również
mrożonych) oraz do przygotowywania pełnych
posiłków� Należy postępować zgodnie ze
wskazówkami z tabeli pieczenia, aby uzyskać
najlepsze rezultaty
GOTOWANIE NA PARZE
» CZYSTA PARA
Do gotowania na parze świeżych i zdrowych
potraw, z zachowaniem ich naturalnych wartości
odżywczych� Ta funkcja nadaje się szczególnie
do gotowania warzyw, ryb i owoców oraz do
blanszowania� Przed umieszczeniem potrawy w
piekarniku należy usunąć całe jej opakowanie i
folię ochronną, o ile nie wskazano inaczej�
» WYMUSZONY NADMUCH + PARA
Łącząc właściwości pary z właściwościami
wymuszonego nawiewu, funkcja ta pozwala
na gotowanie potraw, które będą przyjemnie
chrupiące i zarumienione na zewnątrz, a przy
tym jednocześnie delikatne i soczyste w środku�
Aby uzyskać najlepsze efekty gotowania,
zalecamy wybór WYSOKIEGO poziomu pary
do gotowania ryb, ŚREDNIEGO do mięsa oraz
NISKIEGO do chleba i deserów
FUNKCJE SPECJALNE
» ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów
spożywczych� Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie� Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby
zapobiec wysuszeniu jej powierzchni�
» UTRZYMAJ CIEPŁE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo
upieczonych potraw
» WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych
rodzajów ciast� Aby zachować wysoką jakość
wyrastania ciasta, nie należy włączać tej funkcji,
kiedy urządzenie jest wciąż nagrzane po
poprzednim cyklu pieczenia�
» WYGODA
Do podgrzewania gotowych potraw,
przechowywanych w temperaturze pokojowej
lub w lodówce (biszkopty, różne ciasta, muffinki,
dania z makaronu oraz pieczywo)� Za pomocą
tej funkcji można szybko i delikatnie upiec
wszelkie potrawy oraz podgrzać wcześniej
upieczoną potrawę� Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika� Należy przestrzegać
wskazówek podanych na opakowaniu
» MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej
2,5 kg)� Zaleca się obrócenie mięsa podczas
pieczenia w celu zapewnienia równomiernego
przyrumienienia z obu stron� Od czasu do czasu
należy podlać mięso, aby nie dopuścić do jego
nadmiernego wysuszenia�
» WYMUSZONY NADMUCH ECO*
Do pieczenia nadziewanych kawałków
mięsa i filetów na jednej półce� Potrawy są
zabezpieczone przed nadmiernym wysychaniem
dzięki delikatnemu, przerywanemu obiegowi
powietrza� Jeżeli funkcja ECO jest włączona,
światełko kontrolki pozostaje zgaszone przez
cały czas gotowania� Aby skorzystać z funkcji
ECO i tym samym zoptymalizować zużycie
energii, drzwiczki piekarnika nie powinny b
otwierane, dopóki potrawa nie będzie gotowa�
FROZEN COOK PIECZENIE POTRAW MROŻONYCH
Funkcja automatycznie dobiera optymalną
temperaturę oraz tryb pieczenia dla 5 różnych
kategorii gotowych dań mrożonych� Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika�
ASYSTENT PRZYRZĄDZANIA
COOKASSIST
Funkcja ta umożliwia w pełni zautomatyzowane
pieczenie wszystkich rodzajów potrawAby
najlepiej wykorzystać możliwości tej funkcji, należy
stosować się do wskazówek zawartych w danej
tabeli pieczenia� Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
FUNKCJE
PL
7
JAK KORZYSTAĆ Z DOTYKOWEGO WYŚWIETLACZA
Aby przewinąć menu lub listę:
Wystarczy przeciągnąć palcem wzdłuż
wyświetlacza, aby przewinąć pozycje lub
wartości�
Aby wybrać lub zatwierdzić:
Dotknąć ekranu, aby wybrać wymaganą
wartość lub pozycję z menu�
Aby powrócić do poprzedniego ekranu:
dotknąć
Aby zatwierdzić ustawienie lub przejść do
następnego ekranu:
Dotknąć „USTAW” lub „DALEJ”
PIERWSZEYCIE
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy je
skonfigurować
Ustawienia można ponownie zmienić poprzez naciśnięcie
, aby wejść do menu „Narzędzia”.
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas�
Przeciągnąć palcem wzdłuż ekranu, aby przewinąć
listę dostępnych języków
Čeština, Český Jazyk
Czech
Dansk
Danish
Deutsch
German
Dotknąć wybranego języka�
Ελλνικά
Greek, Modern
English
English
Español
Spanish
Dotknięcie umożliwi powrót do poprzedniego ekranu.
2. WYBÓR TRYBU USTAWIEŃ
Po wybraniu języka na wyświetlaczu pokaże się
polecenie dokonania wyboru w „DEMO SKLEPOWE”
(przydatne dla sprzedawców detalicznych, jedynie
w celu wyświetlania) lub kontynuowania poprzez
dotknięcie „DALEJ
Dziękujemy za zakup!
Naciśnij Dalej, aby kontynuow
konfigurowanie użytkowania
domowego�
TRYB DEMONSTRACYJNY ZAPISYWANIA
DALEJ
8
. USTAWIANIE GODZINY ORAZ DATY
Połączenie piekarnika z domową siecią sprawi,
że godzina i data ustawią się automatycznie�
W przeciwnym razie konieczne będzie ręczne
ustawienie godziny i daty
Wprowadzić odpowiednie liczby, aby ustawić
godzinę�
09876
54321
Ustaw godzinę systemową..
Dotknąć „USTAW, aby potwierdzić
09876
54321
12:30
Czas w formacie 24 godzinnym
USTAW
Po ustawieniu godziny należy ustawić datę
Wprowadzić odpowiednie liczby, aby ustawić datę
Dotknąć „USTAW, aby potwierdzić
4. USTAWIENIE ZUŻYCIA ENERGII
Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem
mocy przez domową instalację elektryczną, większym
niż 3 kW (16 amperów): Jeśli w gospodarstwie
domowym wykorzystywana jest mniejsza moc, należy
zmniejszyć tę wartość (13amperów)
Dotknąć wartości po prawej stronie, aby wybrać
moc�
Zarządzanie mocą
13 amperów
16 amperów
Dotknąć „OK”, aby zakończyć początkową
konfigurację�
Konguracja zakończona
Urządzenie jest już skonfigurowane i
gotowe do użycia!
OK
5. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne�
Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania
potraw zalecamy rozgrzanie pustego piekarnika, co
ułatwi pozbycie się tego zapachu�
Należy wyjąć z komory urządzenia wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria�
Rozgrzać piekarnik do 200° C na około godzinę�
Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się przewietrz
pomieszczenie.
PL
9
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBRAĆ FUNKCJĘ
Aby włączyć piekarnik, nacisnąć lub dotknąć
ekranu w dowolnym miejscu
Wyświetlacz pozwala na wybór pomiędzy funkcją
Ręczne a funkcjami CookAssist�
Dotknąć głównej żądanej funkcji, aby przejść do
odpowiedniego menu�
20:00
FUNKCJE USTAWIANE
RĘCZNIE
FUNKCJA COOKASSIST
Przewijać do góry lub w dół, aby zapoznać się z
listą�
Wybrać funkcję
KONWENCJONALNE
WYMUSZONY
NADMUCH
GRILL
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Wybrać żądaną funkcję, dotykając jej�
Wybrać funkcję
KONWENCJONALNE
WYMUSZONY
NADMUCH
GRILL
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
2. USTAWIANIE FUNKCJI RĘCZNYCH
Po wybraniu żądanej funkcji istnieje możliwość
zmiany jej ustawień� Na wyświetlaczu będą pojawiać
się ustawienia, które można zmieniać�
TEMPERATURA / POZIOM GRILLA
Przewinąć sugerowane wartości i wybrać żądaną
wartość�
Wybrać
temperaturę
DALEJ
Jeśli pozwala na to dana funkcja można dotknąć ,
aby aktywować nagrzewanie wstępne�
Wybrać
temperaturę
DALEJ
CZAS TRWANIA
Nie trzeba ustawiać czasu pieczenia, jeśli ma być
ywany tryb ręcznyW trybie ograniczonym czasowo
piekarnik piecze potrawę przez ustawiony wcześniej
okres� Po zakończeniu czasu pieczenia kończy się ono
automatycznie
Aby uruchomić czas trwania pieczenia, dotknąć
„Ustaw czas gotowania
Ustaw czas gotowania
Wybrać
temperaturę
DALEJ
Wprowadzić odpowiednie liczby, aby ustawić
żądany czas pieczenia�
09876
54321
Ustawianie godziny
DALEJ
Dotknąć „DALEJ”, aby potwierdzić�
3. USTAWIANIE FUNKCJI COOKASSIST
Funkcje COOKASSIST umożliwiają przygotowywanie
szerokiej gamy potraw poprzez wybranie potrawy z
listyWiększość ustawień pieczenia jest wybierana
automatycznie przez urządzenie w celu osiągnięcia
najlepszych rezultatów
Wybrać przepis z listy
Funkcje wyświetlają się według kategorii jedzenia w menu
„ASYSTENT PRZYRZĄDZANIA COOKASSIST” (patrz
odpowiednie tabele) oraz według właściwości przepisu w
menuCOOKASSIST PRO.
Po wybraniu funkcji należy po prostu wskazać
cechy potrawy (ilość, waga itp�), która ma b
pieczona, aby uzyskać idealny efekt�
Postępować zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi
na ekranie, aby przejść przez proces gotowania�
10
4. USTAWIANIE OPÓŹNIENIA STARTU PIECZENIA
Można opóźnić pieczenie przed rozpoczęciem
działania funkcji: Funkcja rozpocznie działanie o
godzinie, która zostanie wcześniej ustawiona�
Naciśnij „OPÓŹNIENIE”, aby ustawić wymaganą
godzinę�
INSTRUKCJA GOTOWANIA:
Do pieczenia dowolnego rodzaju
potraw na jednym poziomie�
Umieścić jedzenie na poziomie 3�
yć rusztu z blachą lub tacą na
ściekający tłuszcz
OPÓŹNIENIE
Konwencjonalne
ROZPOCZNIJ
Po ustawieniu żądanego opóźnienia, dotknąć
„OPÓŹNIENIE ROZPOCZĘCIA, aby rozpocząć czas
oczekiwania�
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć
drzwiczki: Funkcja rozpocznie działanie
automatycznie po okresie, który został obliczony
Jeżeli wybrano nagrzewanie podczas ustawiania cyklu, opcja
opóźnienia zostanie wyłączona.
Aby natychmiast włączyć funkcję i anulować
zaprogramowany czas opóźnienia, dotknąć
5. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Po skonfigurowaniu ustawień, dotknąć
„ROZPOCZNIJ”, aby aktywować funkcję
W każdym momencie podczas pieczenia można zmien
wartości, kre zostały ustawione, dotykając wartości, która
ma być zmieniona.
Jeśli piekarnik jest gorący, a funkcja wymaga konkretnej
temperatury maksymalnej, na wyświetlaczu pojawi się
komunikat.
Nacisnąć , aby wyłączyć aktywną funkcję
w każdym momencie lub dotknąć wartości i
następnie wybrać „STOP”
6. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Jeśli wcześniej została aktywowana, po włączeniu
funkcji wyświetlacz pokazuje status fazy wstępnego
nagrzewania�
00:00:15 od
rozpoczęcia
KONWENCJONALNE
Nagrzewanie wstępne
200°C
USTAW
GOTOWANIE
CZAS
Po zakończeniu tej fazy zostanie wyemitowany sygnał
więkowy, a na wyświetlaczu pojawi się komunikat,
że piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę�
Podgrzewanie
wstępne
zakończone
Włóż jedzenie teraz
WYKONANO
Otworzyć drzwiczki�
Włożyć danie�
Zamknąć drzwiczki - pieczenie zostanie
automatycznie wznowione
Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem procesu
nagrzewania może mieć wpływ na jakość pieczonych potraw.
Otwarcie drzwiczek w trakcie fazy wstępnego nagrzewania
wstrzyma nagrzewanie piekarnika.
Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego nagrzewania.
7. WSTRZYMYWANIE PIECZENIA
Niektóre funkcje COOKASSIST wymagają obracania
potrawy podczas pieczenia� Urządzenie wyda sygnał
więkowy, a na wyświetlaczu pojawi się wskazówka
mówiąca o konieczności wykonania czynności�
Otworzyć drzwiczki�
Przeprowadzić czynność wskazaną na
wyświetlaczu�
Zamknąć drzwiczki, następnie dotknąć
WYKONANO”, aby wznowić pieczenie�
Przed zakończeniem pieczenia piekarnik może
wyświetlić polecenie sprawdzenia potrawy w ten sam
sposób
Urządzenie wyda sygnał dźwiękowy, a na
wyświetlaczu pojawi się wskazówka mówiąca o
konieczności wykonania czynności�
Sprawdzić potrawę
Zamknąć drzwiczki - pieczenie zostanie
automatycznie wznowione
8. KONIEC PIECZENIA
Sygnał dźwiękowy i wskazanie na wyświetlaczu
oznaczają, że pieczenie zostało zakończone
Przy niektórych funkcjach, po zakończeniu pieczenia
można dodatkowo przyrumienić potrawę, wydłuż
czas pieczenia lub zapisać funkcję jako ulubioną�
00:01 od gotowości
KONWENCJONALNE
Gotowanie
200°C
MINUTNIK
ZAKOŃCZONO
Dotknąć , aby zapisać w Ulubionych�
Wybrać „Dodatkowe przyrumienienie”, aby
rozpocząć pięciominutowy cykl przyrumieniania�
Dotknąć
, aby zapisać wydłużenie pieczenia�
PL
11
9. ULUBIONE
Funkcja Ulubione przechowuje ustawienia piekarnika
dla ulubionych przepisów użytkownika�
Piekarnik automatycznie rozpoznaje najczęściejywane
funkcje.
Po kilku użyciach danego przepisu urządzenie zaproponuje
dodanie funkcji do Ulubionych.
JAK ZAPISAĆ FUNKCJĘ
Po zakończeniu funkcji można dotknąć
, aby
zapisać ją jako ulubioną� Umożliwi to szybkie
ywanie danej funkcji w przyszłości przy
zachowaniu tych samych ustawień�
Wyświetlacz umożliwia zapisanie funkcji wskazując
maksymalnie 4 pory ulubionych posiłków, w tym
śniadania, obiadu, przekąski i kolacji�
Dotknąć ikony, aby wybrać przynajmniej jeden
posiłek�
1. Pizza na cienkim
cieście
ULUBIONY
EDYCJA
Dotknąć „ULUBIONY”, aby zapisać funkcję�
1. Pizza na cienkim
cieście
ULUBIONY
EDYCJA
WCZEŚNIEJ ZAPISANE
Aby zobaczyć menu Ulubione nacisnąć
: funkcje
będą podzielone według pory posiłku i podane będą
pewne sugestie�
Dotknąć ikony posiłków, aby zobacz
odpowiednie listy
Ulubione obiady
PIZZA NA
CIENKIM
CIEŚCIE
Szukasz czegoś innego?
Poniżej znajduje się kilka sugestii�
Przewinąć zaproponowaną listę
Dotknąć żądanego przepisu lub funkcji�
Dotknąć „ROZPOCZNIJ”, aby rozpocząć pieczenie�
ZMIANA USTAWIEŃ
Na ekranie Ulubionych można dodać obraz
lub nazwę, aby dostosować funkcję do swoich
preferencji�
Wybrać funkcję, która ma być zmieniona�
Dotknąć „EDYCJA
Wybrać właściwość, która ma być zmieniona�
Dotknąć „DALEJ”: Wyświetlacz pokaże nowe
właściwości�
Dotknąć „ZAPISZ”, aby zatwierdzić zmiany
Na ekranie Ulubionych można również usuwać
funkcje, które zostały zapisane:
Dotknąć
na danej funkcji�
Dotknąć „USUŃ TO”
Można również dostosować godzinę, o której są
wyświetlane różne posiłki:
Nacisnąć
Wybrać
„Preferencje
Wybrać „Godziny i daty
Dotknąć Twoje godziny posiłków”
Przewinąć listę i dotknąć odpowiedniej godziny
Dotknąć nazwy odpowiedniego posiłku, aby go
zmienić�
Możliwe będzie połączenie przedziału czasowego jedynie z
posiłkiem.
10. NARZĘDZIA
Nacisnąć , aby otworzyć menu „Narzędzia w
dowolnym momencie�
To menu umożliwia wybór spośród kilku opcji oraz
zmianę ustawień lub preferencji dla urządzenia lub
wyświetlacza�
Narzędzia
Minutnik
kuchenny
Oświetlenie
Samoczyszczenie
MINUTNIK KUCHENNY
Tę funkcję można aktywować podczas używania
jakiejś funkcji pieczenia lub jedynie do zachowania
czasu�
Po włączeniu funkcji minutnik kuchenny będzie nadal
niezależnie odliczać czas, nie zakłócając działania
funkcji�
Gdy minutnik kuchenny jest aktywny, można także
wybrać i włączyć funkcję�
Minutnik będzie nadal odliczał czas w prawym górnym rogu
ekranu.
Aby przywrócić lub zmienić minutnik kuchenny:
Nacisnąć
Dotknąć
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
pojawi się komunikat na wyświetlaczu i rozlegnie się
sygnał dźwiękowy
Naciśnij „USUŃ TO, aby wyłączyć minutnik�
Dotknąć „USTAW NOWY MINUTNIK”, aby ponownie
ustawić minutnik�
OŚWIETLENIE
Aby włączyć/wyłączyć lampę piekarnika�
12
CZYSZCZENIE
Uruchomić funkcję „Samoczyszczenie w celu
optymalnego oczyszczenia wewnętrznych powierzchni
urządzenia�
W trakcie cyklu czyszczenia zaleca się nie otwierać drzwiczek
piekarnika. W przeciwnym razie wydostaca się z komory
piekarnika para wodna może negatywnie wpłynąć na rezultat
czyszczenia.
Przed włączeniem tej funkcji wyjąć wszystkie
akcesoria z piekarnika�
Wlać 200 ml wody pitnej na dno piekarnika�
Dotknąć „ROZPOCZNIJ”, aby uruchomić funkcję
czyszczenia�
Po wybraniu cyklu można opóźnić rozpoczęcie
automatycznego czyszczenia. Dotknąć „OPÓŹNIENIE”, aby
ustawić czas zakończenia czyszczenia tak, jak zostało to
opisane w odpowiedniej sekcji.
OPRÓŻNIANIE
Funkcja opżniania umożliwia taki odpływ wody, aby
nie pozostawała w zbiorniku� Zaleca się
przeprowadzenie opróżniania po każdym użyciu
piekarnika�
W każdym razie, po kilku razach
ywania działanie to będzie
obowiązkowe i bez opróżnienia nie
będzie można uruchomić funkcji
gotowania na parze, przed jej
wykonaniem�
Po wybraniu funkcji „Opróżnianie
lub gdy zostanie ona zasugerowana na wyświetlaczu,
należy rozpocząć funkcję i wykonać wskazane
czynności: Otworzyć drzwiczki i umieścić duży dzbanek
pod dyszą odpływu zlokalizowaną na panelu na dole po
prawej stronie� Po rozpoczęciu opróżniania pozostawić
dzbanek na miejscu aż do ukończenia procesu�
Wyświetlacz pokaże, kiedy pojemnik musi zostać
całkowicie opróżniony
Uwaga: nie można wykonać tej czynności przed upływem 4
godzin od zakończenia ostatniego cyklu (lub od ostatniego
napełnienia produktu). W czasie oczekiwania na wyświetlaczu
pojawi się następujący komunikat „woda jest ZA GORĄCA,
poczekaj, aż temperatura obniży się". Kiedy woda będzie
wystarczająco zimna, można kontynuować, przyciskając
„KONTYNUUJ".
Naczynie musi mieć pojemność 2 litrów.
Funkcja opróżniania umożliwia taki odpływ wody,
aby nie pozostawała w zbiorniku� Zaleca się
przeprowadzenie opróżniania po każdym użyciu
piekarnika� Nalać wody lub opróżnić zbiornik, gdy
pojawi się komunikat na wyświetlaczu�
ODKAMIENIAJ
Ta specjalna funkcja, włączana w regularnych odstępach
czasu, umożliwia utrzymanie zbiornika i przepływu
pary w najlepszym stanie� Funkcja jest wykonywana w
kilku etapach: opróżnianie, odkamienianie, płukanie� Po
uruchomieniu funkcji należy wykonać wszystkie kroki
wskazane na wyświetlaczu�
Przeciętny czas trwania całej funkcji to około 190 minut�
Uwaga: Jeżeli funkcja zostanie zatrzymana w jakimkolwiek
momencie, cały cykl usuwania kamienia musi zostać
powtórzony.
» OPRÓŻNIANIE
Przed odkamienianiem konieczne będzie opróżnienie
wody ze zbiornika: aby wykonać tę operację w najlepszy
sposób, postępować zgodnie z opisem w odpowiednim
akapicie�
Uwaga: nie można wykonać tej czynności przed upływem 4
godzin od zakończenia ostatniego cyklu (lub od ostatniego
napełnienia produktu). W czasie oczekiwania na wyświetlaczu
pojawi się następujący komunikat „woda jest ZA GORĄCA,
poczekaj, aż temperatura obniży się". Kiedy woda będzie
wystarczająco zimna, można kontynuować, przyciskając
„KONTYNUUJ". Naczynie musi mieć pojemność 2 litrów.
» ODKAMIENIANIE
Aby odkamienianie było skuteczniejsze, zaleca się
napełnienie zbiornika specjalnym roztworem, dostępnym w
salonach obsługi posprzedażowej�
Po zakończeniu fazy odkamieniania należy opróżnić zbiornik�
» PŁUKANIE
Aby wyczyścić zbiornik i obwód przepływu pary, należy
wykonać cykl płukania� Napełnić zbiornik wodą pitną do
momentu, aż wyświetlacz pokaże komunikat ZBIORNIK
PEŁNY”, a następnie rozpocząć płukanie� Pod koniec na
wyświetlaczu pojawi się prośba o powtórzenie tej fazy
przez ponowne opróżnianie i płukanie� Nie wyłączać
piekarnika, dopóki wszystkie czynności wymagane przez
funkcję nie zostaną zakończone� Funkcje pieczenia nie
mogą być aktywowane podczas cyklu czyszczenia�
Uwaga: Na wyświetlaczu będzie pojawiać się komunikat
przypominający o konieczności regularnego wykonywania tej
operacji. Nalać wody lub opróżnić zbiornik, gdy pojawi się
komunikat na wyświetlaczu.
WYCISZ
Dotknąć ikony, aby wyciszyć lub anulować wyciszenie
wszystkich dźwięków i alarmów
BLOKADA ELEMENTÓW STERUJĄCYCH
Blokada elementów sterujących umożliwia
zablokowanie przycisków na ekranie dotykowym, tak
aby nie można było ich nacisnąć przez przypadek
Aby aktywować blokadę:
Dotknąć ikony
Aby dezaktywować blokadę:
Dotknąć wyświetlacza�
Przeciągnąć palcem w górę po wyświetlonym
komunikacie�
Blokada
elementów
sterujących
Produkt jest zablokowany
Przesuń w górę, aby
odblokować�
PL
13
WIĘCEJ TRYBÓW
Aby wybrać tryb szabatu lub uzyskać dostęp do
pozycji Moc�
Tryb szabatu umożliwia działanie piekarnika w trybie
pieczenia do momentu jego wyłączenia. Tryb szabatu
wykorzystuje działanie konwencjonalne. Wszystkie pozostałe
cykle pieczenia i czyszczenia są wyłączone. Nie są emitowane
ostrzeżenia dźwiękowe, a na wyświetlaczu nie pokazują s
zmiany temperatury. W przypadku otwarcia lub zamknięcia
drzwiczek piekarnika oświetlenie piekarnika nie włączy się ani
nie wyłączy, a elementy grzewcze nie włączą się natychmiast
ani nie wyłączą się.
W celu wyłączenia i wyjścia z trybu szabatu nacisć
lub
, a następnie nacisnąć i przytrzymać ekran wyświetlacza
przez 3 sekundy.
PREFERENCJE
Do zmiany kilku ustawień piekarnika�
INFO
Do wyłączania „Zapamiętaj tryb demonstracyjny,
resetowania urządzenia oraz pozyskiwania dalszych
informacji o urządzeniu�
14
PRAKTYCZNE PORADY
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELAMI PIECZENIA
Lista z tabeli: przepisy, jeśli nagrzewanie wstępne jest
wymagane, temperatura (°C), poziom grilla, czas pieczenia
(minuty), akcesoria oraz sugerowany poziom pieczenia�
Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia potrawy
do piekarnika, z wyjątkiem potraw wymagających
nagrzewania wstępnego� emperatury oraz czasy pieczenia
są orientacyjne i zależą od ilości potrawy lub od rodzaju
akcesoriów� Na początku należy stosować najniższe
zalecane wartości, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco
upieczona, należy ustawić wyższe wartości�
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie
oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z
ciemnego metalu� Można stosować również naczynia lub
akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne�
Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży� Aby uzysk
najlepsze rezultaty, należy przestrzegać zaleceń podanych
w tabeli pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich
rozmieszczenia na odpowiednich półkach�
KONWENCJONALNE
Elementy grzewcze w górnej i dolnej części komory
piekarnika równomiernie podgrzewają wnętrze
piekarnika� Należy używać 3� poziomu� Do pieczenia
pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z mokrym
nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1� lub 2�
Przed umieszczeniem potrawy w piekarniku należy go
wstępnie nagrzać�
Ta funkcja to najlepszy tryb pieczenia do
przygotowywania delikatnych deserów na jednej półce�
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze
na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem� Podczas
ywania dostarczonych blach należy wyjąć z komory
piekarnika inne akcesoria, które nie są używane, aby
uzyskać optymalne rezultaty i oszczędzać energię
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym punkcie�
Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę� W przeciwnym
razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach�
Jeśli ciasto opada w trakcie pieczenia, następnym razem
należy ustawić niższą temperaturę, zmniejszyć ilość
płynnych składników używanych do jego produkcji lub
delikatniej mieszać ciasto�
Ryba jest gotowa, gdy płetwa grzbietowa łatwo odchodzi�
Zaczynać od wybrania najniższej wskazanej temperatury,
nawet podczas przygotowywania większych ryb� Ogólnie
rzecz biorąc, im większa ryba, tym niższa musi być
temperatura i tym dłuższy czas pieczenia�
Przepis Nagrzewanie Temperatura (°C) Czas gotowania (min.) Poziom i akcesoria
Ciasta drożdżowe / biszkopty Tak 170 30 - 50
2
Ciasteczka / Kruche ciasteczka Tak 150 20 - 40
3
Ciastka / Muffiny Tak 170 20 - 40
3
Ptysie Tak 180 - 200 30 - 40
3
Bezy Tak 90 110 - 150
3
Pizza/ Chleb/ Focaccia Tak 190 - 250 15 - 50
2
Mrożona pizza Tak 250 10 - 15
3
Nadziewane ciasto francuskie/ przekąski z ciasta
ptysiowego
Tak 190 - 200 20 - 30
3
Lazania/ Tarta/ Zapiekanka makaronowa/ Cannelloni Tak 190 - 200 45 - 65
3
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/wieprzowina 1 kg Tak 190 - 200 80 - 110
3
Kurczak/królik/kaczka 1 kg Tak 200 - 230 50 - 100
3
Indyk/gęś 3 kg Tak 190 - 200 80 - 130
2
Ryba pieczona/ potrawy pieczone w papierze (filet, w
całości)
Tak 180 - 200 40 - 60
3
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do
ciasta na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
lub taca na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do
pieczenia
Blacha na ściekający
tłuszcz
napełniona 500 ml
wody
PL
15
GRILL
Górna grzałka umożliwia osiągnięcie optymalnych
efektów grillowania� Podczas grillowania należy
umieścić potrawę na 4� lub 5� półce� Podczas
grillowania mięs zaleca się używanie blachy-
ociekacza, na której będzie się zbierał skapujący
tłuszcz� Umieścić blachę na 3� lub 4� poziomie i wlać
do niej około 500 ml wody pitnej� Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika�
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte�
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę
samą grubość� Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego czasu pieczenia�
Aby zapobiec przypaleniu powierzchni mięsa,
należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na
niższym poziomie� Obrócić potrawę w połowie czasu
pieczenia�
Zaleca się stosowanie blachy na ściekający tłuszcz,
która będzie zbierała ściekające soki - należy do niej
wlać pół litra wody i umieścić bezpośrednio pod
rusztem, na którym ułożone jest mięso do grillowania�
W razie potrzeby uzupełniać wodę
Przepis Nagrzewanie Poziom grillowania Czas gotowania (min.) Poziom i akcesoria
Tost - 3 (Wysoka) 3 - 6
5
Filety / kawałki ryb - 2 (Środkowa) 20 - 30
4
3
Kiełbaski/ szaszłyki/ żeberka/ hamburgery -
2 - 3 (Środkowa
– Wysoka)
15 - 30
5
4
TURBO GRILL
W przypadku tej funkcji jednocześnie uruchomiony
jest górny element grzejny i wentylator
Zaleca się stosowanie blachy, która będzie zbierała
ociekający tłuszcz�
Umieścić blachę na 1� lub 2� poziomie i wlać do niej
500 ml wody pitnej� Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika� Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą
być zamknięte�
Obrócić potrawę po upływie dwóch trzecich czasu
pieczenia�
Można stosować dowolne blachy lub naczynia
żaroodporne, dopasowane do rozmiarów pieczonego
mięsa� W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na
dno naczynia niewielkiej ilości bulionu, aby nieco
zwilżyć mięso i dodać mu smaku� Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok� 10–15 min
lub zawinąć w folię aluminiową�
Przepis Nagrzewanie Poziom grillowania Czas gotowania (min.) Poziom i akcesoria
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - 2 (Środkowa) 55 - 70
2
1
Udziec jagnięcy/ golonka - 2 (Środkowa) 60 - 90
3
Pieczone ziemniaki - 2 (Środkowa) 35 - 55
3
Zapiekane warzywa - 3 (Wysoka) 10 - 25
3
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do
ciasta na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
lub taca na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do
pieczenia
Blacha na ściekający
tłuszcz
napełniona 500 ml
wody
16
WYMUSZONY NADMUCH
Okrągły element grzejny i wentylator są uruchamiane
jednocześnie� Wentylator na tylnej ścianie
równomiernie rozprowadza gorące powietrze w
piekarniku�
Funkcja Termoobieg umożliwia jednoczesne
pieczenie różnych potraw wymagających tej samej
temperatury (np� ryb lub warzyw) na różnych
półkach� Wyjąć potrawę, która wymaga krótszego
czasu gotowania i pozostawić w piekarniku tę, która
wymaga dłuższego czasu gotowania�
Użyć 4� poziomu do pieczenia tylko na jednym
poziomie, 1� i 4� poziomu do pieczenia na dwóch,
a 1�, 3� i 5� poziomu do pieczenia na trzech� Zawsze
umieszczać formy do pieczenia na ruszcie� Podgrzać
piekarnik przed pieczeniem�
Aby uzyskać równomierne zarumienienie, należy
upewnić się, że wszystkie porcje ciasta są tej samej
grubości�
Podczas pieczenia pizzy, nasmarować blachy
niewielką ilością tłuszczu, aby spód pizzy był bardziej
chrupiący� Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia
ułożyć na pizzy mozzarellę�
Przepis Nagrzewanie Temperatura (°C) Czas gotowania (min.) Poziom i akcesoria
Ciasta drożdżowe / biszkopty
Tak 170 30 - 50
2
Tak 160 30 - 50
4
1
Ciasta z nadzieniem (sernik, strucla, szarlotka) Tak 160 – 200 35 - 90
4
1
Ciasteczka / Kruche ciasteczka
Tak 140 30 - 50
4
Tak 140 30 - 50
4
1
Tak 135 40 - 60
5
3
1
Ciastka / Muffiny
Tak 150 30 - 50
4
Tak 150 30 - 50
4
1
Tak 150 40 - 60
5
3
1
Ptysie
Tak 180 - 190 35 - 45
4
1
Tak 180 - 190 35 - 45 *
5
3
1
Bezy
Tak 90 130 - 150
4
1
Tak 90 140 - 160 *
5
3 1
Pizza/ Chleb/ Focaccia Tak 190 - 230 20 - 50
4
1
Pizza (na cienkim lub grubym cieście, focaccia) Tak 220 - 240 25 - 50 *
5
3 1
Mrożona pizza
Tak 250 10 - 20
4 1
Tak 220 - 240 15 - 30
5
3 1
Tarty słone (warzywna, quiche)
Tak 180 - 190 45 - 60
4 1
Tak 180 - 190 45 - 70 *
5
3 1
Nadziewane ciasto francuskie/ przekąski z ciasta
ptysiowego
Tak 180 - 190 20 - 40
4
1
Tak 180 - 190 20 - 40 *
5
3 1
Lazania i mięso Tak 200 50 - 100 *
4
1
Mięso i ziemniaki Tak 200 45 - 100 *
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50 *
4
1
* Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
PL
17
MULTICOOKING
Przepis Talerz
Nagrzewa-
nie
Temperatura (°C) Czas gotowania (min.) Poziom i akcesoria
Ciasteczka Ciasteczka Tak 135 50 - 70
5
4 3 1
Tarty Tarty Tak 170 50 - 70
5
4 3 1
Pizze okrągłe
Pizza okrą-
gła
Tak 210 40 - 60
5
4 2 1
Pełne danie:
Tarta owocowa (poziom 5)
pieczone warzywa (poziom 4)
lazania (poziom 2)
kawałki mięsa (poziom 1)
Menu Cook
4
Tak 190 40 - 120
5
4 2 1
PIECZENIE KONWEKCYJNE
Funkcji tej należy używać w przypadku pieczenia
quiche'ów i tart warzywnych lub deserów z
wilgotnym nadzieniem, takich jak sernik i ciasto z
owocami�
Jest także idealna do pieczenia potraw z wysoką
zawartością wodyWentylator równomiernie
rozprowadza ciepło w całym piekarniku� Pomaga
to w utrzymaniu stałej temperatury i bardziej
równomiernym przyrządzaniu potraw, które są
przypieczone na wierzchu i soczyste w środku, oraz w
pieczeniu chrupiących chlebów
Korzystać z 2� lub 3� poziomu pieczenia� Produkty
żywnościowe mogą zostać umieszczone w piekarniku
dopiero po zakończeniu nagrzewania�
Jeśli spód ciasta będzie zbyt wilgotny, należy
korzystać z niższej półki i wyłożyć spód pokruszonymi
herbatnikami przed włożeniem nadzienia�
Przepis
Nagrzewa-
nie
Temperatura (°C) Czas gotowania (min.) Poziom i akcesoria
Ciasta z nadzieniem (sernik, strucla, szarlotka) Tak 160 – 200 30 - 85
3
Tarty słone (warzywna, quiche) Tak 180 - 190 45 - 55
3
Warzywa faszerowane (pomidory, cukinie, bakłażany) Tak 180 - 200 50 - 60
2
18
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do ciasta
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia lub taca na
ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do
pieczenia
Blacha na ściekający
tłuszcz
napełniona 500 ml wody
CZYSTA PARA
Przepis
Nagrze-
wanie
Temperatura (°C)
Czas gotowania
(min.)
Poziom i akcesoria
Świeże warzywa (całe) - 100 30 - 80
2
1
Świeże warzywa (kawałki) - 100 15 - 40
2
1
Mrożone warzywa - 100 20 - 40
2
1
Ryba w całości - 90 40 - 50
2
1
Filety rybne - 90 20 - 30
2
1
Filety z kurczaka - 100 15 - 50
2
1
Jajka - 100 10 - 30
2
1
Owoce (całe) - 100 15 - 45
2
1
Owoce (kawałki) - 100 10 - 30
2
1
WYMUSZONY NADMUCH + PARA
Przepis Poziom pary
Nagrze-
wanie
Temperatura (°C)
Czas gotowania
(min.)
Poziom i akcesoria
Ciasteczka / herbatniki
NISKIE - 140 - 150 35 - 55
3
NISKIE - 140 30 - 50
4
1
NISKIE - 140 40 - 60
5
3
1
Małe ciasta / mufIinka
NISKIE - 160 - 170 30 - 40
3
NISKIE - 150 30 - 50
4
1
NISKIE - 150 40 - 60
5
3
1
Ciasta drożdżowe NISKIE - 170 - 180 40 - 60
2
Biszkopty NISKIE - 160 - 170 30 - 40
2
Focaccia NISKIE - 200 - 220 20 - 40
3
Bochenek chleba NISKIE - 170 - 180 70 - 100
3
Mały chleb NISKIE - 200 - 220 30 - 50
3
Bagietka NISKIE - 200 - 220 30 - 50
3
Pieczone ziemniaki ŚREDNIE - 200 - 220 50 - 70
3
Cielęcina / wołowina / wieprzowina 1 kg ŚREDNIE - 180 - 200 60 - 100
3
Cielęcina / wołowina / wieprzowina (kawałki) ŚREDNIE - 160 - 180 60 - 80
3
Befsztyk krwisty 1 kg ŚREDNIE - 200 - 220 40 - 50
3
Befsztyk krwisty 2 kg ŚREDNIE - 200 55 - 65
3
Udziec jagnięcy ŚREDNIE - 180 - 200 65 - 75
3
Duszona golonka wieprzowa ŚREDNIE - 160 - 180 85 - 100
3
Kurczak / perliczka / kaczka 1 - 1,5 kg ŚREDNIE - 200 - 220 50 - 70
3
Kurczak / perliczka / kaczka (kawałki) ŚREDNIE - 200 - 220 55 - 65
3
Warzywa faszerowane
(pomidory, cukinie, bakłażany)
ŚREDNIE - 180 - 200 25 - 40
3
Filet rybny WYSOKI - 180 - 200 15 - 30
3
PL
19
MAXI COOKING
Ta funkcja jest bardzo przydatna do pieczenia
dużych kawałków mięsa (powyżej 2,5 kg)� Zaleca
się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać
równomierne przyrumienienie po obu stronach� Od
czasu do czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić
do jego nadmiernego wysuszenia�
Korzystać z 1� lub 2� poziomu w zależności od
wielkości potrawy� Piekarnik nie musi być wstępnie
nagrzewany
W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości bulionu, aby nieco zwilż
mięso i dodać mu smaku� Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok� 10–15 min
lub zawinąć w folię aluminiową�
Jeśli mięso jest zbyt chude, należy dodać trochę
płynu, skropić je tłuszczem lub przykryć go paskami
boczku, na przykład�
Jeśli chodzi o obracanie pieczeni, należy upewnić się,
że umieszczona jest najpierw skórką do dołu�
Przepis
Nagrzewa-
nie
Temperatura (°C) Czas gotowania (min.) Poziom i akcesoria
Kotlety wieprzowe z chrupiącą skórką 2 kg - 170 110 - 150
2
TERMOOBIEG ECO
Zaleca się korzystanie z poziomu 3� Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika�
Przepis
Nagrzewa-
nie
Temperatura (°C) Czas gotowania (min.) Poziom i akcesoria
Nadziewane i pieczone kawałki mięsa - 200 80 - 120 *
3
Plastry mięsa (królik, kurczak, jagnięcina) - 200 50 - 100 *
3
* Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
WYRASTANIE
Zleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed
umieszczeniem w piekarniku� Czas wyrastania przy
yciu tej funkcji jest krótszy o ok� jedną trzecią w
porównaniu z czasem wyrastania w temperaturze
pokojowej (20–25°C)�
Czas wyrastania 1 kg ciasta na pizzę to ok� jedna
godzina�
UTRZYMANIE CIEPŁA
Funkcja utrzymania ciepła pozwala na utrzymanie
ciepła gotowych posiłków� Zapobiega to tworzeniu
się wilgoci i eliminuje potrzebę czyszczenia komory
gotowania�
Zaleca się utrzymywanie w cieple gotowych potraw
przez ponad 2 godziny
Należy pamiętać, że niektóre potrawy nadal gotują
się, gdy są utrzymywane w cieple: w razie potrzeby
należy je przykryć, aby zapobiec wysuszeniu�
ROZMRAŻANIE
Potrawy gotowane, gulasze i sosy mięsne rozmrożą
się lepiej, gdy je czasami zamieszamy� Należy
oddzielać kawałki potraw, gdy zaczynają się
rozmrażać: rozdzielone części rozmrożą się szybciej�
20
TABELA GOTOWANIA COOKASSIST
Przepis Sugerowana ilość
Wyłączyć
(czas goto-
wania)
Poziom i akcesoria
Zapiekanki/
Makarony
pieczone
Świeża Lazania 500 - 3000 g -
2
Mrożona lazania 500 - 3000 g -
2
Ryż i zboża
Ryż
Ryż biały 100 - 500 g -
2
1
Ryż brązowy 100 - 500 g -
2
1
Ryż pełnoziarnisty 100 - 500 g
2
1
Ziarna i zboża
Quinoa 100 - 300 g -
2
1
Proso 100 - 300 g -
2
1
Pszenica orkisz 100 - 300 g -
2
1
Jęczmień 100 - 300 g -
2
1
Mięso
Wołowina
Pieczeń wołowa 600 - 2000 g -
3
Hamburger 1,5 - 3 cm 3/5
5
Wieprzowina
Wieprzowina 600 - 2500 g -
3
Żeberka wieprzowe jeden ruszt 2/3
5
4
Pieczony kurczak
Pieczony kurczak 600 - 3000 g -
2
Filet / Pierś z
kurczaka
1 - 5 cm 2/3
5
Mięso gotowane na parze
Filety z kurczaka 1 - 5 cm -
2
1
Filety z indyka 1 - 5 cm -
2
1
Dania mięsne
Kebab jeden ruszt 1/2
5
4
Kiełbasy i parówki 1,5 - 4 cm 2/3
5
4
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do ciasta
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia lub taca na
ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do
pieczenia
Blacha na ściekający
tłuszcz
napełniona 500 ml wody
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Franke FMY 99 HS BK Use & Care

Typ
Use & Care
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla