Franke FMY 99 P BK Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL Podręcznik użytkownika Piekarnik z pyrolizą
FMY 99 P
JĘZYKI
PL PODRĘCZNIK UŻYTKOWNIKA ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 3
PL
3
SPIS TREŚCI
INFORMACJE OGÓLNE ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 4
PANEL STEROWANIA ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 4
AKCESORIA �������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 5
FUNKCJE ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 6
JAK KORZYSTAĆ Z DOTYKOWEGO WYŚWIETLACZA ���������������������������������������������������������������������������������������������������� 7
PIERWSZE UŻYCIE �������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 7
CODZIENNA EKSPLOATACJA������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 9
PRAKTYCZNE PORADY ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 13
TABELA GOTOWANIA COOKASSIST ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������18
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA �����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������20
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 21
WSPARCIE TECHNICZNE ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ 21
4
1� Panel sterowania
2� Wentylator i grzałka okrągła
(niewidoczne)
3� Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na
froncie piekarnika)
4� Drzwiczki
5� Grzałka górna / grill
6� Oświetlenie piekarnika
7� Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
8� Dolna grzałka
(niewidoczna)
1. WŁĄCZANIE/WĄCZANIE
Do włączania i wyłączania
piekarnika�
2. MENU GŁÓWNE
Szybki dostęp do głównego menu�
3. ULUBIONE
Odtworzenie listy ulubionych
funkcji�
4. WYŚWIETLACZ
5. NARZĘDZIA
Do wybierania spośród kilku
opcji piekarnika oraz do zmiany
ustawień i preferencji�
6. ANULUJ
Przerwanie działania danej
funkcji urządzenia poza zegarem,
minutnikiem kuchennym oraz
blokadą elementów sterujących�
1
2 3 4 56
INFORMACJE OGÓLNE
INSTRUKCJA OBSŁUGI
PANEL STEROWANIA
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
7
8
6
5
PL
5
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY
USZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
PROWADNICE
PRZESUWNE
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, przesuwając go wzdłuż
prowadnic i upewniając się, że strona z uniesioną
krawędzią jest skierowana ku górze�
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo, w taki
sam sposób, jak ruszt�
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ
PROWADNIC
Aby wyjąć prowadnice półek, należy je podnieść
i następnie delikatnie wyciągnąć dolną część
z miejsca zamocowania: Teraz można wyjąć
prowadnice�
Aby z powrotem włożyć prowadnice półek,
najpierw trzeba je umieścić w górnym miejscu
zamocowania� Trzymając prowadnice uniesione
ku górze, wsunąć je do piekarnika, a następnie
opuścić do dolnego miejsca zamocowania�
2
1
MONTOWANIE PRZESUWNYCH PROWADNIC
JEŚLI TA OPCJA JEST DOSTĘPNA
Wyjąć prowadnice półki z piekarnika i zdjąć
plastikowe zabezpieczenie z przesuwnych prowadnic
Zamocować górny zacisk szyny do prowadnicy
półki i przesunąć ją wzdłuż tak daleko, jak to
możliwe� Opuścić drugi zacisk tak, aby znalazł się w
odpowiednim miejscu� Aby zabezpieczyć prowadnicę,
należy docisnąć mocno dolną część zacisku do
prowadnicy półki� Sprawdzić, czy szyny przesuwają
się swobodnie� Powtórzyć powyższe czynności dla
drugiej prowadnicy półki na tym samym poziomie�
Uwaga: Przesuwne prowadnice można montować na
dowolnym poziomie.
6
FUNKCJE RĘCZNE
SZYBKIE NAGRZEWANIE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika�
KONWENCJONALNE*
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie
GRILL
Do grillowania steków, kebabów i kiełbasek,
do zapiekania warzyw lub do przyrumieniania
pieczywa� Podczas grillowania mięsa zaleca
się zastosowanie blachy na ściekający tłuszcz:
Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na
dowolnym poziomie poniżej rusztu i nalać do
niej 500 ml wody pitnej�
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak)� Zalecamy zastosowanie blachy
na ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz
można umieścić na dowolnym poziomie poniżej
blachy do pieczenia i nalać do niej ok� 500 ml
wody pitnej�
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, na kilku półkach (maksymalnie
trzech) równocześnie� Funkcja ta pozwala na
pieczenie bez wzajemnego przenikania się
zapachów pieczonych potraw
FUNKCJE MULTICOOKING
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na czterech
poziomach� Funkcja polecana do pieczenia
ciastek, placków, okrągłych pizz (również
mrożonych) oraz do przygotowywania pełnych
posiłków� Należy postępować zgodnie ze
wskazówkami z tabeli pieczenia, aby uzyskać
najlepsze rezultaty
PIECZENIE KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa, ciast z nadzieniem tylko na
jednej półce�
FUNKCJE SPECJALNE
» ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów
spożywczych� Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie� Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby
zapobiec wysuszeniu jej powierzchni�
» UTRZYMAJ CIEPŁE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo
upieczonych potraw
» WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych
rodzajów ciast� Aby zachować wysoką jakość
wyrastania ciasta, nie należy włączać tej
funkcji, kiedy urządzenie jest wciąż nagrzane
po poprzednim cyklu pieczenia�
» WYGODA
Do podgrzewania gotowych potraw,
przechowywanych w temperaturze
pokojowej lub w lodówce (biszkopty, różne
ciasta, muffinki, dania z makaronu oraz
pieczywo)� Za pomocą tej funkcji można
szybko i delikatnie upiec wszelkie potrawy
oraz podgrzać wcześniej upieczoną potrawę�
Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika�
Należy przestrzegać wskazówek dotyczących
przygotowania podanych na opakowaniu�
» MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa
(powyżej 2,5 kg)� Zaleca się obrócenie mięsa
podczas pieczenia w celu zapewnienia
równomiernego przyrumienienia z obu stron�
Od czasu do czasu należy podlać mięso,
aby nie dopuścić do jego nadmiernego
wysuszenia�
» TERMOOBIEG ECO*
Do pieczenia nadziewanych kawałków
mięsa i filetów na jednej półce� Potrawy
są zabezpieczone przed nadmiernym
wysychaniem, dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza� Jeżeli
funkcja ECO jest włączona, światełko kontrolki
pozostanie wyłączone podczas pieczenia�
Aby skorzystać z funkcji ECO i tym samym
zoptymalizować zużycie energii, drzwiczki
piekarnika nie powinny być otwierane,
dopóki potrawa nie będzie gotowa�
FROZEN COOK PIECZENIE POTRAW
MROŻONYCH
Funkcja automatycznie dobiera optymalną
temperaturę oraz tryb pieczenia dla 5 różnych
kategorii gotowych dań mrożonych� Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika�
ASYSTENT PRZYRZĄDZANIA
COOKASSIST
Funkcja ta umożliwia w pełni zautomatyzowane
pieczenie wszystkich rodzajów potraw� Aby najlepiej
wykorzystać możliwości tej funkcji, należy stosować
się do wskazówek zawartych w danej tabeli
pieczenia�
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
FUNKCJE
PL
7
JAK KORZYSTAĆ Z DOTYKOWEGO WYŚWIETLACZA
Aby przewinąć menu lub listę:
Wystarczy przeciągnąć palcem wzdłuż
wyświetlacza, aby przewinąć pozycje lub
wartości�
Aby wybrać lub zatwierdzić:
Dotknąć ekranu, aby wybrać wymaganą
wartość lub pozycję z menu�
Aby powrócić do poprzedniego ekranu:
dotknąć
Aby zatwierdzić ustawienie lub przejść do
następnego ekranu:
Dotknąć „USTAW lub „DALEJ”
PIERWSZEYCIE
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy je
skonfigurować
Ustawienia można ponownie zmienić poprzez naciśnięcie
, aby wejść do menu „Narzędzia.
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas�
Przeciągnąć palcem wzdłuż ekranu, aby przewinąć
listę dostępnych języków
Čeština, Český Jazyk
Czech
Dansk
Danish
Deutsch
German
Dotknąć wybranego języka�
Ελλνικά
Greek, Modern
English
English
Español
Spanish
Dotknięcie umożliwi powrót do poprzedniego ekranu.
2. WYBÓR TRYBU USTAWIEŃ
Po wybraniu języka na wyświetlaczu pokaże się
polecenie dokonania wyboru w „DEMO SKLEPOWE”
(przydatne dla sprzedawców detalicznych, jedynie
w celu wyświetlania) lub kontynuowania poprzez
dotknięcie „DALEJ
Dziękujemy za zakup!
Naciśnij Dalej, aby kontynuow
konfigurowanie użytkowania
domowego�
TRYB DEMONSTRACYJNY ZAPISYWANIA
DALEJ
8
. USTAWIANIE GODZINY ORAZ DATY
Połączenie piekarnika z domową siecią sprawi,
że godzina i data ustawią się automatycznie�
W przeciwnym razie konieczne będzie ręczne
ustawienie godziny i daty
Wprowadzić odpowiednie liczby, aby ustawić
godzinę�
09876
54321
Ustawić godzinę systemową.
Dotknąć „USTAW, aby potwierdzić
09876
54321
12:30
Czas w formacie 24 godzinnym
USTAW
Po ustawieniu godziny należy ustawić datę
Wprowadzić odpowiednie liczby, aby ustawić datę�
Dotknąć „USTAW, aby potwierdzić
4. USTAWIENIE ZUŻYCIA ENERGII
Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem
mocy przez domową instalację elektryczną, większym
niż 3 kW (16 amperów): Jeśli w gospodarstwie
domowym wykorzystywana jest mniejsza moc, należy
zmniejszyć tę wartość (13amperów)
Dotknąć wartości po prawej stronie, aby wybrać
moc�
Zarządzanie mocą
13 amperów
16 amperów
Dotknąć „OK, aby zakończyć początkową
konfigurację�
Konguracja zakończona
Urządzenie jest już skonfigurowane i
gotowe do użycia!
OK
5. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne�
Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania
potraw zalecamy rozgrzanie pustego piekarnika, co
ułatwi pozbycie się tego zapachu�
Należy wyjąć z komory urządzenia wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria�
Rozgrzać piekarnik do 200° C na około godzinę�
Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się przewietrz
pomieszczenie.
PL
9
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBÓR FUNKCJI
Aby włączyć piekarnik, nacisnąć lub dotknąć
ekranu w dowolnym miejscu
Wyświetlacz pozwala na wybór pomiędzy funkcją
Ręczne a funkcjami CookAssist�
Dotknąć głównej żądanej funkcji, aby przejść do
odpowiedniego menu�
20:00
FUNKCJE RĘCZNE
FUNKCJA COOKASSIST
Przewijać do góry lub w dół, aby zapoznać się z
listą�
Wybrać funkcję
KONWENCJONALNE
TERMOOBIEG
GRILL
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Wybrać żądaną funkcję, dotykając jej�
Wybrać funkcję
KONWENCJONALNE
TERMOOBIEG
GRILL
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
2. USTAWIANIE FUNKCJI RĘCZNYCH
Po wybraniu żądanej funkcji istnieje możliwość
zmiany jej ustawień� Na wyświetlaczu będą pojawiać
się ustawienia, które można zmieniać�
TEMPERATURA / POZIOM GRILLA
Przewinąć sugerowane wartości i wybrać żądaną
wartość�
Wybrać
temperaturę
DALEJ
Jeśli pozwala na to dana funkcja można dotknąć ,
aby aktywować nagrzewanie wstępne�
Wybrać
temperaturę
DALEJ
CZAS TRWANIA
Nie trzeba ustawiać czasu pieczenia, jeśli ma być
ywany tryb ręczny� W trybie ograniczonym czasowo
piekarnik piecze potrawę przez ustawiony wcześniej
okres� Po zakończeniu czasu pieczenia kończy się ono
automatycznie
Aby uruchomić czas trwania pieczenia, dotknąć
„Ustaw czas gotowania
Ustaw czas gotowania
Wybrać
temperaturę
DALEJ
Wprowadzić odpowiednie liczby, aby ustawić
żądany czas pieczenia�
09876
54321
Ustawianie godziny
DALEJ
Dotknąć „DALEJ, aby potwierdzić
3. USTAWIANIE FUNKCJI COOKASSIST
Funkcje COOKASSIST umożliwiają przygotowywanie
szerokiej gamy potraw poprzez wybranie potrawy z
listyWiększość ustawień pieczenia jest wybierana
automatycznie przez urządzenie w celu osiągnięcia
najlepszych rezultatów
Wybrać przepis z listy
Funkcje wyświetlają się według kategorii jedzenia w menu
„ASYSTENT PRZYRZĄDZANIA COOKASSIST” (patrz
odpowiednie tabele) oraz według właściwości przepisu w
menuCOOKASSIST PRO.
Po wybraniu funkcji należy po prostu wskazać
cechy potrawy (ilość, waga itp�), która ma b
pieczona, aby uzyskać idealny efekt�
Postępować zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi
na ekranie, aby przejść przez proces gotowania�
10
4. USTAWIANIE OPÓŹNIENIA STARTU PIECZENIA
Można opóźnić pieczenie przed rozpoczęciem
działania funkcji: Funkcja rozpocznie działanie o
godzinie, która zostanie wcześniej ustawiona�
Naciśnij „OPÓŹNIENIE”, aby ustawić wymaganą
godzinę�
INSTRUKCJA GOTOWANIA:
Do pieczenia dowolnego rodzaju
potraw na jednym poziomie�
Umieścić jedzenie na poziomie 3�
yć rusztu z blachą lub tacą na
ściekający tłuszcz
OPÓŹNIENIE
Konwencjonalne
ROZPOCZNIJ
Po ustawieniu żądanego opóźnienia, dotknąć
„OPÓŹNIENIE ROZPOCZĘCIA, aby rozpocząć czas
oczekiwania�
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć
drzwiczki: Funkcja rozpocznie działanie
automatycznie po okresie, który został obliczony
Jeżeli wybrano nagrzewanie podczas ustawiania cyklu, opcja
opóźnienia zostanie wyłączona.
Aby natychmiast włączyć funkcję i anulować
zaprogramowany czas opóźnienia, dotknąć
5. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Po skonfigurowaniu ustawień, dotknąć
„ROZPOCZNIJ”, aby aktywować funkcję�
W każdym momencie podczas pieczenia można zmien
wartości, kre zostały ustawione, dotykając wartości, która
ma być zmieniona.
Jeśli piekarnik jest gorący, a funkcja wymaga konkretnej
temperatury maksymalnej, na wyświetlaczu pojawi się
komunikat.
Nacisnąć , aby wyłączyć aktywną funkcję
w każdym momencie lub dotknąć wartości i
następnie wybrać „STOP”
6. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Jeśli wcześniej została aktywowana, po włączeniu
funkcji wyświetlacz pokazuje status fazy wstępnego
nagrzewania�
00:00:15 od
rozpoczęcia
KONWENCJONALNE
Nagrzewanie wstępne
200°C
USTAW
COOK
GODZINA
Po zakończeniu tej fazy zostanie wyemitowany sygnał
więkowy, a na wyświetlaczu pojawi się komunikat,
że piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę�
Podgrzewanie
wstępne zakończone
Włóż jedzenie teraz
WYKONANO
Otworzyć drzwiczki�
Włożyć danie�
Zamknąć drzwiczki - pieczenie zostanie
automatycznie wznowione
Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem procesu
wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na jakość
przygotowywanych potraw. Otwarcie drzwiczek w trakcie
fazy wstępnego nagrzewania wstrzyma nagrzewanie
piekarnika. Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego
nagrzewania.
7. WSTRZYMYWANIE PIECZENIA
Niektóre funkcje COOKASSIST wymagają obracania
potrawy podczas pieczenia� Urządzenie wyda sygnał
więkowy, a na wyświetlaczu pojawi się wskazówka
mówiąca o konieczności wykonania czynności�
Otworzyć drzwiczki�
Przeprowadzić czynność wskazaną na
wyświetlaczu�
Zamknąć drzwiczki - pieczenie zostanie
automatycznie wznowione
Przed zakończeniem pieczenia piekarnik może
wyświetlić polecenie sprawdzenia potrawy w ten sam
sposób
Urządzenie wyda sygnał dźwiękowy, a na
wyświetlaczu pojawi się wskazówka mówiąca o
konieczności wykonania czynności�
Sprawdzić potrawę
Zamknąć drzwiczki - pieczenie zostanie
automatycznie wznowione
8. KONIEC PIECZENIA
Sygnał dźwiękowy i wskazanie na wyświetlaczu
oznaczają, że pieczenie zostało zakończone
Przy niektórych funkcjach, po zakończeniu pieczenia
można dodatkowo przyrumienić potrawę, wydłuż
czas pieczenia lub zapisać funkcję jako ulubioną�
00:01 od gotowości
KONWENCJONALNE
Gotowanie
200°C
MINUTNIK
ZAKOŃCZONO
Dotknąć , aby zapisać w Ulubionych�
Wybrać „Dodatkowe przyrumienienie”, aby
rozpocząć pięciominutowy cykl przyrumieniania�
Dotknąć
, aby zapisać wydłużenie pieczenia�
PL
11
9. ULUBIONE
Funkcja Ulubione przechowuje ustawienia piekarnika
dla ulubionych przepisów użytkownika�
Piekarnik automatycznie rozpoznaje najczęściejywane
funkcje. Po kilku użyciach danego przepisu urządzenie
zaproponuje dodanie funkcji do Ulubionych.
JAK ZAPISAĆ FUNKCJĘ
Po zakończeniu funkcji można dotknąć
, aby
zapisać ją jako ulubioną� Umożliwi to szybkie
ywanie danej funkcji w przyszłości przy
zachowaniu tych samych ustawień�
Wyświetlacz umożliwia zapisanie funkcji wskazując
maksymalnie 4 pory ulubionych posiłków, w tym
śniadania, obiadu, przekąski i kolacji�
Dotknąć ikony, aby wybrać przynajmniej jeden
posiłek�
1. Pizza na cienkim
cieście
ULUBIONY
EDYCJA
Dotknąć „ULUBIONY”, aby zapisać funkcję�
1. Pizza na cienkim
cieście
ULUBIONY
EDYCJA
WCZEŚNIEJ ZAPISANE
Aby zobaczyć menu Ulubione nacisnąć
: funkcje
będą podzielone według pory posiłku i podane będą
pewne sugestie�
Dotknąć ikony posiłków, aby zobacz
odpowiednie listy
Ulubione obiady
PIZZA NA CIENKIM
CIEŚCIE
Szukasz czegoś innego?
Poniżej znajduje się kilka sugestii�
Przewinąć zaproponowaną listę
Dotknąć żądanego przepisu lub funkcji�
Dotknąć „ROZPOCZNIJ, aby rozpocząć pieczenie
ZMIANA USTAWIEŃ
Na ekranie Ulubionych można dodać obraz
lub nazwę, aby dostosować funkcję do swoich
preferencji�
Wybrać funkcję, która ma być zmieniona�
Dotknąć „EDYCJA
Wybrać właściwość, która ma być zmieniona�
Dotknąć „DALEJ”: Wyświetlacz pokaże nowe
właściwości�
Dotknąć ZAPISZ”, aby zatwierdzić zmiany
Na ekranie Ulubionych można również usuwać
funkcje, które zostały zapisane:
Dotknąć
na danej funkcji�
Dotknąć „USUŃ TO”
Można również dostosować godzinę, o której są
wyświetlane różne posiłki:
Nacisnąć
Wybrać
„Preferencje
Wybrać „Godziny i daty
Dotknąć Twoje godziny posiłków
Przewinąć listę i dotknąć odpowiedniej godziny
Dotknąć nazwy odpowiedniego posiłku, aby go
zmienić�
Możliwe będzie połączenie przedziału czasowego jedynie z
posiłkiem.
10. NARZĘDZIA
Nacisnąć , aby otworzyć menu „Narzędzia w
dowolnym momencie�
To menu umożliwia wybór spośród kilku opcji oraz
zmianę ustawień lub preferencji dla urządzenia lub
wyświetlacza�
Narzędzia
Minutnik
kuchenny
Oświetlenie
Samoczyszczenie
MINUTNIK KUCHENNY
Tę funkcję można aktywować podczas używania
jakiejś funkcji pieczenia lub jedynie do zachowania
czasu�
Po włączeniu funkcji minutnik kuchenny będzie nadal
niezależnie odliczać czas, nie zakłócając działania
funkcji�
Gdy minutnik kuchenny jest aktywny, można także
wybrać i włączyć funkcję�
Minutnik będzie nadal odliczał czas w prawym górnym rogu
ekranu.
Aby przywrócić lub zmienić minutnik kuchenny:
Nacisnąć
Dotknąć
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
pojawi się komunikat na wyświetlaczu i rozlegnie się
sygnał dźwiękowy
Naciśnij „USUŃ TO”, aby wyłączyć minutnik�
Dotknąć „USTAW NOWY MINUTNIK”, aby ponownie
ustawić minutnik�
OŚWIETLENIE
Aby włączyć/wyłączyć lampę piekarnika�
12
CZYSZCZENIE ZA POMOCĄ PIROLIZY
Do usuwania zabrudzeń powstałych w
wyniku pieczenia, przy użyciu cyklu w bardzo
wysokiej temperaturze� Dostępne są trzy cykle
samoczyszczenia o różnej długości: Wysoki, średni,
niski� Zalecamy korzystanie z krótszego cyklu w
regularnych odstępach czasu� Natomiast pełnego
cyklu należy używać tylko wtedy, gdy piekarnik jest
bardzo mocno zabrudzony
Nie dotykać piekarnika w trakcie cyklu
czyszczenia Pyro.
Dopilnować, aby dzieci i zwierzęta pozostawały z
dala od piekarnika w trakcie i po zakończeniu
cyklu czyszczenia Pyro (aż pomieszczenie zostanie
wywietrzone).
Przed uruchomieniem funkcji czyszczenia piro
należy wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika
(w tym prowadnice półek)� Jeśli piekarnik jest
zainstalowany pod płytą grzejną, należy sprawdzić,
czy w czasie działania funkcji samoczyszczenia
(pirolizy) wszystkie palniki lub pola grzejne są
wyłączone�
Dla uzyskania optymalnych wyników czyszczenia
należy usunąć pozostałości wewnątrz wnęki i
oczyścić wewnętrzną szybę drzwiczek przed
zastosowaniem funkcji pyrolitycznego czyszczenia
piekarnika�
Wybrać jeden z dostępnych cykli dostosowany do
potrzeb użytkownika�
Dotknąć „ROZPOCZNIJ, aby włączyć wybraną
funkcję� Piekarnik rozpocznie cykl samoczynnego
czyszczenia, natomiast drzwiczki zamkną się
automatycznie: na wyświetlaczu pojawi się
komunikat z ostrzeżeniem i rozpocznie się
odliczanie czasu, wskazujące stan cyklu�
Po ukończeniu cyklu drzwiczki pozostaną zamknięte
do czasu, aż temperatura wewnątrz piekarnika
powróci do bezpiecznego poziomu�
Po wybraniu cyklu można opóźnić rozpoczęcie
automatycznego czyszczenia. Dotknąć „OPÓŹNIENIE”, aby
ustawić czas zakończenia czyszczenia, zgodnie z opisem w
odpowiednim paragrae.
WYCISZ
Dotknąć ikony, aby wyciszyć lub anulować wyciszenie
wszystkich dźwięków i alarmów
BLOKADA ELEMENTÓW STERUCYCH
Blokada elementów sterujących umożliwia
zablokowanie przycisków na ekranie dotykowym, tak
aby nie można było ich nacisnąć przez przypadek
Aby aktywować blokadę:
Dotknąć ikony
Aby dezaktywować blokadę:
Dotknąć wyświetlacza�
Przeciągnąć palcem w górę po wyświetlonym
komunikacie�
Blokada elementów
sterujących
Produkt jest zablokowany
Przesuń w górę, aby
odblokować�
WIĘCEJ TRYBÓW
Aby wybrać tryb szabatu lub uzyskać dostęp do
pozycji Moc�
Tryb szabatu umożliwia działanie piekarnika w trybie
pieczenia do momentu jego wyłączenia. Gdy włączony jest
tryb szabatu, działa jedynie cykl konwencjonalny. Wszystkie
pozostałe cykle pieczenia i czyszczenia są wyłączone. Nie są
emitowane ostrzeżenia dźwiękowe, a na wyświetlaczu nie
pokazują się zmiany temperatury. W przypadku otwarcia lub
zamknięcia drzwiczek piekarnika oświetlenie piekarnika nie
włączy się ani nie wyłączy, a elementy grzewcze nie włączą
się natychmiast ani nie wyłączą się.
W celu wyłączenia i wyjścia z trybu szabatu nacisnąć
lub
, a następnie nacisnąć i przytrzymać ekran wyświetlacza
przez 3 sekundy.
PREFERENCJE
Do zmiany kilku ustawień piekarnika�
INFO
Do wyłączania „Zapamiętaj tryb demonstracyjny,
resetowania urządzenia oraz pozyskiwania dalszych
informacji o urządzeniu�
PL
13
PRAKTYCZNE PORADY
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELAMI PIECZENIA
Lista z tabeli: przepisy, jeśli nagrzewanie wstępne
jest wymagane, temperatura (°C), poziom grilla,
czas pieczenia (minuty), akcesoria oraz sugerowany
poziom pieczenia� Czasy pieczenia są liczone
od momentu włożenia potrawy do piekarnika, z
wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania
wstępnego� Temperatury oraz czasy pieczenia
są orientacyjne i zależą od ilości potrawy lub od
rodzaju akcesoriów� Na początku należy stosować
najniższe zalecane wartości, a jeśli potrawa nie jest
wystarczająco upieczona, należy ustawić wyższe
wartości�
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych
w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub
form do pieczenia z ciemnego metalu� Można
stosować również naczynia lub akcesoria ze szkła
żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne� Czas
pieczenia nieco się wtedy wydłuży� Aby uzyskać
najlepsze rezultaty, należy przestrzegać zaleceń
podanych w tabeli pieczenia, dotyczących wyboru
akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich
półkach�
KONWENCJONALNE
Elementy grzewcze w górnej i dolnej części komory
piekarnika równomiernie podgrzewają wnętrze
piekarnika� Należy używać 3� poziomu� Do pieczenia
pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z mokrym
nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1� lub 2�
Przed umieszczeniem potrawy w piekarniku należy
go wstępnie nagrzać� Ta funkcja to najlepszy tryb
pieczenia do przygotowywania delikatnych deserów
na jednej półce� Stosować formy z ciemnego metalu
i stawiać je zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z
piekarnikiem� Podczas używania dostarczonych blach
należy wyjąć z komory piekarnika inne akcesoria,
które nie są używane, aby uzyskać optymalne
rezultaty i oszczędzać energię�
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym
punkcie� Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe� Nie smarować masłem ścianek form, w
których zastosowano nieprzywierającą powłokę� W
przeciwnym razie, ciasto może nierówno wyrosnąć
po bokach� Jeśli ciasto opada w trakcie pieczenia,
następnym razem należy ustawić niższą temperaturę,
zmniejszyć ilość płynnych składników używanych do
jego produkcji lub delikatniej mieszać ciasto
Ryba jest gotowa, gdy płetwa grzbietowa łatwo
odchodzi� Zaczynać od wybrania najniższej wskazanej
temperatury, nawet podczas przygotowywania
większych ryb� Ogólnie rzecz biorąc, im większa ryba,
tym niższa musi być temperatura i tym dłuższy czas
pieczenia�
Przepis Nagrzewanie Temperatura (°C) Czas pieczenia (min.) Poziom i akcesoria
Ciasta drożdżowe / biszkopty Tak 170 30 - 50
2
Ciasteczka / Kruche ciasteczka Tak 150 20 - 40
3
Ciastka / Muffiny Tak 170 20 - 40
3
Ptysie Tak 180 - 200 30 - 40
3
Bezy Tak 90 110 - 150
3
Pizza/ Chleb/ Focaccia Tak 190 - 250 15 - 50
2
Mrożona pizza Tak 250 10 - 15
3
Nadziewane ciasto francuskie/ przekąski z ciasta
ptysiowego
Tak 190 - 200 20 - 30
3
Lazania/ Tarta/ Zapiekanka makaronowa/ Cannelloni Tak 190 - 200 45 - 65
3
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/wieprzowina 1 kg Tak 190 - 200 80 - 110
3
Kurczak/królik/kaczka 1 kg Tak 200 - 230 50 - 100
3
Indyk/gęś 3 kg Tak 190 - 200 80 - 130
2
Ryba pieczona/ potrawy pieczone w papierze (filet, w
całości)
Tak 180 - 200 40 - 60
3
14
GRILL
Górny element grzejny umożliwia osiągnięcie
optymalnych wyników podczas grillowania� Zaleca
się umieszczenie potrawy na poziomie 4� lub 5�
Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-
ociekacza, na której będzie się zbierał skapujący
tłuszcz� Umieścić blachę na 3� lub 4� poziomie i wlać
do niej około 500 ml wody pitnej� Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika� Podczas pieczenia drzwiczki
piekarnika muszą być zamknięte�
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę
samą grubość� Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego czasu pieczenia�
Aby zapobiec przypaleniu powierzchni mięsa,
należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na
niższym poziomie� Obrócić potrawę w połowie czasu
pieczenia�
Zaleca się stosowanie blachy na ściekający tłuszcz,
która będzie zbierała ściekające soki - należy do niej
wlać pół litra wody i umieścić bezpośrednio pod
rusztem, na którym ułożone jest mięso do grillowania�
W razie potrzeby uzupełniać wodę
Przepis Nagrzewanie Poziom grillowania Czas pieczenia (min.) Poziom i akcesoria
Tost - 3 (Wysoka) 3 - 6
5
Filety / kawałki ryb - 2 (Środkowa) 20 - 30
4
3
Kiełbaski/ szaszłyki/ żeberka/ hamburgery -
2 - 3 (Środkowa
– Wysoka)
15 - 30
5
4
TURBO GRILL
W przypadku tej funkcji jednocześnie uruchomiony
jest górny element grzejny i wentylator
Zaleca się stosowanie blachy, która będzie zbierała
ociekający tłuszcz� Umieścić blachę na 1� lub 2�
poziomie i wlać do niej 500 ml wody pitnej� Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika� Podczas
pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte�
Obrócić potrawę po upływie dwóch trzecich czasu
pieczenia�
Można stosować dowolne blachy lub naczynia
żaroodporne, dopasowane do rozmiarów pieczonego
mięsa� W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na
dno naczynia niewielkiej ilości bulionu, aby nieco
zwilżyć mięso i dodać mu smaku� Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok� 10–15 min
lub zawinąć w folię aluminiową�
Przepis Nagrzewanie Poziom grillowania Czas pieczenia (min.) Poziom i akcesoria
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - 2 (Środkowa) 55 - 70
2
1
Udziec jagnięcy/ golonka - 2 (Środkowa) 60 - 90
3
Pieczone ziemniaki - 2 (Środkowa) 35 - 55
3
Zapiekane warzywa - 3 (Wysoka) 10 - 25
3
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do
ciasta na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
lub taca na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do
pieczenia
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona
500 ml wody
PL
15
TERMOOBIEG
Okrągły element grzejny i wentylator są uruchamiane
jednocześnie� Wentylator na tylnej ścianie
równomiernie rozprowadza gorące powietrze w
piekarniku�
Funkcja Termoobieg” umożliwia jednoczesne
pieczenie różnych potraw wymagających tej samej
temperatury (np� ryb lub warzyw) na rożnych
półkach� Wyjąć potrawę, która wymaga krótszego
czasu gotowania i pozostawić w piekarniku tę, która
wymaga dłuższego czasu gotowania�
Użyć 4� poziomu do pieczenia tylko na jednym
poziomie, 1� i 4� poziomu do pieczenia na dwóch,
a 1�, 3� i 5� poziomu do pieczenia na trzech� Zawsze
umieszczać formy do pieczenia na ruszcie� Podgrzać
piekarnik przed pieczeniem�
Aby uzyskać równomierne zarumienienie, należy
upewnić się, że wszystkie porcje ciasta są tej samej
grubości�
Podczas pieczenia pizzy, nasmarować blachy
niewielką ilością tłuszczu, aby spód pizzy był bardziej
chrupiący� Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia
ułożyć na pizzy mozzarellę�
Przepis Nagrzewanie Temperatura (°C) Czas pieczenia (min.) Poziom i akcesoria
Ciasta drożdżowe / biszkopty
Tak 170 30 - 50
2
Tak 160 30 - 50
4
1
Ciasta z nadzieniem (sernik, strucla, szarlotka) Tak 160 – 200 35 - 90
4
1
Ciasteczka / Kruche ciasteczka
Tak 140 30 - 50
4
Tak 140 30 - 50
4
1
Tak 135 40 - 60
5
3
1
Ciastka / Muffiny
Tak 150 30 - 50
4
Tak 150 30 - 50
4
1
Tak 150 40 - 60
5
3
1
Ptysie
Tak 180 - 190 35 - 45
4
1
Tak 180 - 190 35 - 45 *
5
3
1
Bezy
Tak 90 130 - 150
4
1
Tak 90 140 - 160 *
5
3 1
Pizza/ Chleb/ Focaccia Tak 190 - 230 20 - 50
4
1
Pizza (na cienkim lub grubym cieście, focaccia) Tak 220 - 240 25 - 50 *
5
3 1
Mrożona pizza
Tak 250 10 - 20
4 1
Tak 220 - 240 15 - 30
5
3 1
Tarty słone (warzywna, quiche)
Tak 180 - 190 45 - 60
4 1
Tak 180 - 190 45 - 70 *
5
3 1
Nadziewane ciasto francuskie/ przekąski z ciasta
ptysiowego
Tak 180 - 190 20 - 40
4
1
Tak 180 - 190 20 - 40 *
5
3 1
Lazania i mięso Tak 200 50 - 100 *
4
1
Mięso i ziemniaki Tak 200 45 - 100 *
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50 *
4
1
* Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
16
MULTICOOKING
Przepis Talerz Nagrzewanie Temperatura (°C) Czas pieczenia (min.) Poziom i akcesoria
Ciasteczka Ciasteczka Tak 135 50 - 70
5
4 3 1
Tarty Tarty Tak 170 50 - 70
5
4 3 1
Pizze okrągłe
Pizza
okrągła
Tak 210 40 - 60
5
4 2 1
Pełne danie:
Tarta owocowa (poziom 5)
pieczone warzywa (poziom 4)
lazania (poziom 2)
kawałki mięsa (poziom 1)
Menu Cook
4
Tak 190 40 - 120
5
4 2 1
PIECZENIE KONWEKCYJNE
Funkcji tej należy używać w przypadku pieczenia
quiche'ów i tart warzywnych lub deserów z
wilgotnym nadzieniem, takich jak sernik i ciasto z
owocami�
Jest także idealna do pieczenia potraw z wysoką
zawartością wodyWentylator równomiernie
rozprowadza ciepło w całym piekarniku� Pomaga
to w utrzymaniu stałej temperatury i bardziej
równomiernym przyrządzaniu potraw, przypiekając je
na wierzchu i pozostawiając soczyste w środku oraz
piekąc chrupiące chleby
Użyć 3� lub 2� poziomu� Produkty żywnościowe
mogą zostać umieszczone w piekarniku dopiero po
zakończeniu nagrzewania�
Jeśli spód ciasta będzie zbyt wilgotny, należy
korzystać z niższej półki i wyłożyć spód pokruszonymi
herbatnikami przed włożeniem nadzienia�
Przepis Nagrzewanie Temperatura (°C) Czas pieczenia (min.) Poziom i akcesoria
Ciasta z nadzieniem (sernik, strucla, szarlotka) Tak 160 – 200 30 - 85
3
Tarty słone (warzywna, quiche) Tak 180 - 190 45 - 55
3
Warzywa faszerowane (pomidory, cukinie, bakłażany) Tak 180 - 200 50 - 60
2
MAXI COOKING
Ta funkcja jest bardzo przydatna do pieczenia
dużych kawałków mięsa (powyżej 2,5 kg)� Zaleca
się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać
równomierne przyrumienienie po obu stronach� Od
czasu do czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić
do jego nadmiernego wysuszenia�
Korzystać z 1� lub 2� poziomu w zależności od
wielkości potrawy� Piekarnik nie musi być wstępnie
nagrzewany
W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości bulionu, aby nieco zwilż
mięso i dodać mu smaku� Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok� 10–15 min
lub zawinąć w folię aluminiową�
Jeśli mięso jest zbyt chude, należy dodać trochę
płynu, skropić je tłuszczem lub przykryć go paskami
boczku, na przykład�
Jeśli chodzi o obracanie pieczeni, należy upewnić się,
że umieszczona jest najpierw skórką do dołu�
Przepis Nagrzewanie Temperatura (°C) Czas pieczenia (min.) Poziom i akcesoria
Kotlety wieprzowe z chrupiącą skórką 2 kg - 170 110 - 150
2
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do
ciasta
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
lub taca na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do
pieczenia
Blacha na ściekający
tłuszcz
napełniona 500 ml
wody
PL
17
TERMOOBIEG ECO
Zaleca się korzystanie z poziomu 3� Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika�
Przepis Nagrzewanie Temperatura (°C) Czas pieczenia (min.) Poziom i akcesoria
Nadziewane i pieczone kawałki mięsa - 200 80 - 120 *
3
Plastry mięsa (królik, kurczak, jagnięcina) - 200 50 - 100 *
3
* Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
WYRASTANIE
Zleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed
umieszczeniem w piekarniku� Czas wyrastania przy
yciu tej funkcji jest krótszy o ok� jedną trzecią w
porównaniu z czasem wyrastania w temperaturze
pokojowej (20-25°C)�
Czas wyrastania 1 kg ciasta na pizzę wynosi ok� jednej
godziny
UTRZYMANIE CIEPŁA
Funkcja utrzymania ciepła pozwala na utrzymanie
ciepła gotowych posiłków� Zapobiega to tworzeniu
się kondensatu i eliminuje konieczność czyszczenia
komory pieczenia�
Odradza się utrzymywania gotowego posiłku w cieple
dłużej niż dwie godziny
Należy pamiętać, że niektóre potrawy nadal gotują
się, gdy są utrzymywane w cieple: w razie potrzeby
należy je przykryć, aby zapobiec wysuszeniu�
ROZMRAŻANIE
Potrawy gotowane, gulasze i sosy mięsne rozmrożą
się lepiej, gdy je czasami zamieszamy� Należy
oddzielać kawałki potraw, gdy zaczynają się
rozmrażać: rozdzielone części rozmrożą się szybciej�
18
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do
ciasta
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
lub taca na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do
pieczenia
Blacha na ściekający
tłuszcz
napełniona 500 ml
wody
Kategorie żywności Poziom i akcesoria Ilość Informacje dotyczące przygotowywania potraw
ZAPIEKANKA I
PIECZONY MAKARON
Świeża Lazania
2
500 - 3000 g
Przygotować według ulubionego przepisu. Aby uzyskać
doskonałe przyrumienienie, polać sosem beszamelowym i
posypać serem
Mrożona lazania
2
500 - 3000 g
MIĘSO
Wołowina
Pieczeń wołowa
3
600 - 2000 g
Posmarować olejem i natrzeć solą i pieprzem. Doprawić
czosnkiem i ziołami według gustu. Po zakończeniu
pieczenia przed rozkrojeniem, pozostawić na przynajmniej
15 minut
Hamburger
5
4
1,5 - 3 cm
Przed pieczeniem należy natrzeć olejem i posolić.
Obrócić na drugą stronę przy 3/5 czasu pieczenia.
Wieprzowina
Pieczona
wieprzowina
3
600 - 2500 g
Żeberka
wieprzowe
5
4
500 - 2000 g
Przed pieczeniem należy natrzeć olejem i posolić.
Obrócić na drugą stronę przy 2/3 czasu pieczenia
Kurczak
Pieczony kurczak
2
600 - 3000 g
Posmarować olejem i doprawić według gustu. Natrzeć solą i
pieprzem. Umieścić w piekarniku częścią piersiową do góry
Filet / Pierś
5
4
1 - 5 cm
Przed pieczeniem należy natrzeć olejem i posolić.
Obrócić na drugą stronę przy 2/3 czasu pieczenia
Dania mięsne
Kebab
5
4
jeden ruszt
Przed pieczeniem należy natrzeć olejem i posolić.
Obrócić przy 1/2 czasu pieczenia
Kiełbasy i parówki
5
4
1,5 - 4 cm
Rozłożyć równomiernie na ruszcie. Nakłuć kiełbaski
widelcem, aby zapobiec ich pękaniu.
Obrócić na drugą stronę przy 2/3 czasu pieczenia
RYBY
Świeże filety
3
2
0,5 - 3 cm
Posmarować olejem i natrzeć solą i pieprzem. Doprawić
czosnkiem i ziołami zgodnie z preferencjami
Mrożone filety
3
2
0,5 - 3 cm
Owoce morza
grillowane
Przegrzebki
4
jedna taca
Posypać bułką tartą i doprawić olejem, czosnkiem, papryką i
pietruszką
Zapiekane małże
4
jedna taca
Posmarować olejem i natrzeć solą i pieprzem. Doprawić
czosnkiem i ziołami zgodnie z preferencjami
Krewetki
4
3
jedna taca
Krewetki
koktajlowe
4
3
jedna taca
WARZYWA
Pieczone
warzywa
Ziemniaki
3
500 - 1500 g
Przed umieszczeniem w piekarniku pokroić na kawałki,
doprawić olejem, solą i ziołami
Warzywa
faszerowane
3
100 - 500 g każde
Posmarować olejem i natrzeć solą i pieprzem. Doprawić
czosnkiem i ziołami zgodnie z preferencjami
Inne warzywa
3
500 - 1500 g
Zapiekane
warzywa
Ziemniaki
3
1 taca
Przed umieszczeniem w piekarniku pokroić na kawałki,
doprawić olejem, solą i ziołami
Pomidory
3
1 taca
Posypać bułką tartą i doprawić olejem, czosnkiem, papryką i
pietruszką
Papryka
3
1 taca
Przygotować według ulubionego przepisu. Aby uzyskać
doskonałe przyrumienienie, posypać serem
Brokuły
3
1 taca
Przygotować według ulubionego przepisu. Aby uzyskać
doskonałe przyrumienienie, polać sosem beszamelowym i
posypać serem
Kalafior
3
1 taca
Inne
3
1 taca
TABELA GOTOWANIA COOKASSIST
PL
19
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do
ciasta
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / Blacha do
pieczenia
lub taca na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz / blacha do
pieczenia
Blacha na ściekający
tłuszcz
napełniona 500 ml
wody
Kategorie żywności Poziom i akcesoria Ilość Informacje dotyczące przygotowywania potraw
ONE CIASTA
2
800 - 1200 g
Wyłożyć ciastem naczynie pozwalające na wypiek 8-10
porcji i nakłuć ciasto widelcem. Dodać farsz zgodnie ze
swoim ulubionym przepisem
CHLEB
Bułki
3
60 - 150 g na
sztukę
Przygotować ciasto według ulubionej receptury na
pieczywo lekkie. Uformować bułki przed wyrośnięciem.
Użyć funkcji piekarnika przeznaczonej specjalnie do
wyrastania
Bochenek kanapkowy w formie
2
400 - 600 g na
każde
Przygotować ciasto według ulubionej receptury na
pieczywo lekkie. Przed wyrośnięciem umieścić w formie do
pieczenia chleba. Użyć funkcji piekarnika przeznaczonej
specjalnie do wyrastania
Chleb duży
2
700 - 2000 g
Przygotować ciasto zgodnie z ulubionym przepisem i
umieścić je na blasze do pieczenia
Bagietki
3
200 - 300 g na
sztukę
Przygotować ciasto według ulubionej receptury na
pieczywo lekkie. Uformować bagietki przed wyrośnięciem.
Użyć funkcji piekarnika przeznaczonej specjalnie do
wyrastania
PIZZA
Pizza na cienkim cieście
2
okrągła - taca
Przygotować ciasto na pizzę, używając 150 ml wody, 15 g
świeżych droży, 200-225 g mąki i soli + oleju. Pozostawić
do wyrośnięcia, używając specjalnej funkcji piekarnika.
Rozprowadzić ciasto na lekko natłuszczonej blasze do
pieczenia. Dodać dodatki, np. pomidory, ser mozzarella i
szynkę
Pizza na grubym cieście
2
okrągła - taca
Pizza mrożona
2
1 - 4 poziomy
Wyjąć danie z opakowania. Rozłożyć równomiernie na
ruszcie
4
1
5 3
1
5 4 2 1
CIASTA I WYROBY PIEKARNICZE
Biszkopt w blasze
2
500 - 1200 g
Przygotować beztłuszczowe ciasto biszkoptowe o wadze
500-900 g. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia i
nasmarowaną tłuszczem for
Wyroby
piekarnicze
i placki z
nadzieniem
Ciasteczka
3
200 - 600 g
Przygotować ciasto z 500 g mąki, 200 g solonego masła, 200
g cukru i 2 jajek. Do smaku dodać aromat owocowy.
Pozostawić do ostygnięcia. Rozciągnąć równomiernie ciasto
i uformować żądany kształt. Położyć ciasteczka na blasze do
pieczenia
Croissanty
(świeże)
3
jedna taca
Rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia. Przed
podaniem pozostawić do ostygnięcia
Ciasto ptysiowe
3
jedna taca
Tarta w blasze
3
400 - 1600 g
Przygotować ciasto z 500 g mąki, 200 g solonego masła, 200
g cukru i 2 jajek. Do smaku dodać aromat owocowy.
Pozostawić do ostygnięcia. Rozciągnąć równomiernie ciasto
i ułożyć na blasze. Wypełnić marmoladą do pieczenia
Strudel
3
400 - 1600 g
Przygotować mieszankę z jabłka pokrojonego w kostkę,
orzeszków piniowych, cynamonu i gałki muszkatołowej.
Włożyć na patelnię trochę masła, posypać cukrem i piec
przez 10-15 minut. Zawinąć nadzienie w cieście, zaginając
zewnętrzną część
20
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia
upewnić się, że piekarnik ostygł.
Nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodzić
powierzchnie urządzenia.
Używać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych upewnić się, że
piekarnik został odłączony od
zasilania.
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z
mikrofibry� Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka
kropel detergentu o neutralnym pH� Wytrzeć do
sucha ściereczką�
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów
Jeśli tego rodzaju substancje zostały przypadkowo
rozprowadzone po powierzchni urządzenia, należy
natychmiast je usunąć za pomocą wilgotnej
ściereczki z mikrofibry
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu poczekać, aż piekarnik ostygnie,
a następnie oczyścić go (najlepiej jeżeli urządzenie
jest jeszcze ciepłe), żeby usunąć osad lub plamy
spowodowane resztkami jedzenia� Aby usunąć
wilgoć zgromadzoną podczas pieczenia potraw
o dużej zawartości wody, pozostawić piekarnik
do całkowitego schłodzenia, a następnie wytrzeć
szmatką lub gąbką�
W przypadku uporczywych zabrudzeń na
powierzchniach wewnętrznych zalecamy
uruchomienie funkcji automatycznego
czyszczenia, aby uzyskać optymalne rezultaty
czyszczenia�
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem
do mycia�
Aby ułatwić sobie czyszczenie piekarnika, można
zdemontować drzwiczki�
AKCESORIA
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurz
w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń,
ywając rękawic kuchennych, jeśli akcesoria są
jeszcze gorące� Resztki żywności można łatwo
usunąć za pomocą szczoteczki lub gąbki do mycia
naczyń�
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworz
i odblokować, opuszczając zaczepy
b
a
Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to
możliwe� Mocno przytrzymać drzwiczki obiema
rękami – nie trzymać ich za uchwyt�
Można teraz łatwo zdjąć drzwiczki, dociskając je
przez cały czas i jednocześnie wyciągając do góry,
aż wysuną się z miejsc zamocowania� Odłożyć
drzwiczki na bok, umieszczając je na miękkim
podłożu�
a
b
~15°
Założyć drzwiczki , przysuwając je w stronę
piekarnika, wyrównując haki zawiasów z miejscami ich
zamocowania i blokując górną część na swoim miejscu�
Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je
otworzyć� Opuścić zaczepy do ich pierwotnego
położenia: Upewnić się, czy zostały opuszczone do
końca�
b
a
Delikatnie nacisnąć, aby sprawdzić, czy położenie
zaczepów jest prawidłowe
“CLICK”
Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania�
W przeciwnym wypadku powtórzyć wyżej opisane
czynności: Drzwiczki mogą ulec zniszczeniu, jeśli
nie działają prawidłowo
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Franke FMY 99 P BK Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla