De Dietrich DOP890BS Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
ES MANUAL DE UTILIZACIÓN
IT MANUALE D'USO
NL GEBRUIKSAANWIJZING
PL INSTRUKCJA OBSŁUGI
PT MANUAL DE UTILIZAÇĂO
SV BRUKSANVISNING
Horno
Forno
Oven
Piekarnik
Forno
Ugnen
2
Szanowny Kliencie,
Właśnie nabyłeś piekarnik DE DIETRICH. Pragniemy podziękować Ci
za okazane zaufanie.
Nasze ekipy badawczo-rozwojowe stworzyły dla Ciebie nową
generację urządzeń. Ich jakość, wygląd, funkcje i postępy
technologiczne czynią z nich wyjątkowe produkty, będące witryną
naszych unikalnych umiejętności.
Twój nowy piekarnik DE DIETRICH stanie się harmonijną częścią
Twojej kuchni, łącząc wydajne pieczenie z łatwym użytkowaniem.
Chcieliśmy zaoferować Ci perfekcyjny produkt.
Pośród produktów DE DIETRICH znajdują się również szerokie gamy
kuchenek, płyt grzejnych, okapów, zmywarek i lodówek, z których
wszystkie mogą być zabudowane i skoordynowane z Twoim nowym
piekarnikiem DE DIETRICH.
Naszą nieustanną troską jest coraz lepsze zaspokajanie potrzeb
klientów, dlatego też nasz serwis posprzedażny jest do Twojej
dyspozycji, gotowy wysłuchać Twoich uwag i opowiedzieć na
wszelkie pytania i sugestie (dane kontaktowe znajdują się na końcu
instrukcji).
Możesz również odwiedzić nasze strony internetowe:
www.dedietrich-electromenager.com na których znajdziesz nasze
najnowsze pomysły i dodatkowe, przydatne informacje.
DE DIETRICH
Wprowadzanie Nowych Wartości
Jako część naszego zaangażowania w nieustanne ulepszanie naszych produktów, zastrzegamy
sobie prawo wprowadzania do nich zmian w oparciu o postępy techniczne, funkcjonalne i/lub
estetyczne.
Uwaga:
Przed zainstalowaniem i użyciem sprzętu, należy przeczytać uważnie niniejszą
Instrukcję Instalacji i Obsługi, ponieważ pozwoli ona użytkownikowi na szybkie
zaznajomienie się z zasadami funkcjonowania.
3
SPIS TREŚCI
PL
1 / OPIS URZĄDZENIA
Wstępne uwagi na temat piekarnika
___________________________
4
Obrotowy panel
____________________________________________
5
Opis przycisków kontrolnych
________________________________
5
2 / KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
Pieczenie
_________________________________________________
6
Korzystanie z programatora
º
Jak ustawić czas
______________________________________
7
Korzystanie z funkcji „EXPERT”
______________________________
8
Korzystanie z funkcji „COOKING GUIDE”
______________________
14
Korzystanie z funkcji „ICS”
___________________________________
16
Korzystanie z funkcji „LOW TEMPERATURE”
___________________
24
Korzystanie z funkcji „INFORMATION”
_________________________
26
º
Wyłącznik czasowy
____________________________________
26
º
Czyszczenie
__________________________________________
27
º
Godzina / Data
________________________________________
28
º
Zabezpieczenia
_______________________________________
28
º
Sygnał dźwiękowy
_____________________________________
28
º
Zużycie energii
________________________________________
29
º
Języki
_______________________________________________
29
4
1 / OPIS URZĄDZENIA
PL
WSTĘPNE UWAGI NA TEMAT PIEKARNIKA
A
B
Programator
Przyciski kontrolne
Lampka
C
D
E
Zespół prowadnic
Końcówka napędu rożna
D
C
B
A
E
F
F
Przycisk paska obrotowego
z napędem.
(
W ZALE
ż
NOŚCI OD MODELU
)
5
1 / OPIS URZĄDZENIA
PL
Aby ułatwić dokonanie odczytu programatora
i jego użycie, pasek obraca się o 30°.
MMooddeell mmeecchhaanniicczznnyy ((RRYYSS.. 11))
Otwarcie i zamknięcie następuje po
naciśnięciu przycisków sterowania na środku
paska.
MMooddeell zz nnaappęęddeemm ((RRYYSS.. 22))
Otwarcie i zamknięcie następuje po
naciśnięciu przycisku (należy uważać,
żeby nie blokować otwarcia).
UWAGA: W zakresie funkcji „Piroliza” pasek
pozostaje zablokowany w pozycji wyjściowej
(otwarte lub zamknięte).
OBROTOWY PANEL
(
W ZALEżNOŚCI OD MODELU)
rys. 1
rys. 2
OPIS PRZYCISKÓW
E
F
G
B
C
A
A
B
Przycisk wyboru (na górze)
Przycisk wyboru (na dole)
Przycisk potwierdzenia
C
D
E
Wyświetlacz
Przyciski regulacji (+ lub -)
do ustawień czasu / temperatury
Przycisk „Go back”
F
G
D
6
2 / KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
PL
Piekarnik umożliwia trzy różne typy programowania w zależności od Twojej wiedzy na temat
przygotowywanej portawy:
- Przepis, dla którego znasz wszystkie ustawienia (wybierzesz wówczas własny typ, temperaturę
i czas pieczenia): wybierz bezpośrednio funkcję „EXPERT”, przyciskając przycisk wyboru
funkcji.
- Przepis, dla którego nie znasz ustawień i potrzebujesz pomocy piekarnika (po prostu wybierz
z listy rodzaj żywności do pieczenia i wagę, piekarnik wybierze najodpowiedniejsze ustawienia:
temperaturę, czas pieczenia i typ pieczenia): wybierz funkcję „COOKING GUIDE”.
- Piekarnik sam dostosuje się do przepisu: wybierzesz danie, które chcesz przygotować z listy
12 najpopularniejszych dań (temperatura, czas pieczenia i program są określone przez
piekarnik): wybierz funkcję “ICS” (Intelligent Cooking System).
- Przepis elektronicznie wykonywany przez piekarnik zapewni nieporównywalnie delikatną
pieczeń mięsa i wyjątkowy smak; specjalne akcesoria dostarczone wraz z piekarnikiem
umożliwiają podniesienie mięsa, aby uzyskać idealny obieg gorącego powietrza wokół niego
(patrz zalecenia użytkowania akcesoriów). Gwarantuje to delikatne, nie wysuszone mięso, z
zachowanym sosem własnym i nie przypalonymi brzegami.
Wybierz funkcję „LOW TEMPERATURE”.
PIECZENIE
7
2 / KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
PL
KORZYSTANIE Z PROGRAMATORA
•Jak ustawić czas
- Przyciśnij OK (rys. 1).
- Wybierz „Information”, przyciskając
(rys. 2).
- Zatwierdź, przyciskając OK.
- Wybierz linijkę „3. Time/Date” przyciskając
(rys. 3).
Wyświetlacz Godziny/daty
Wyświetlacz daty
- Zatwierdź, przyciskając OK.
Ustaw za pomocą przycisków kontrolnych +
lub (rys. 4).
- Przyciśnij aby wyświetlić:
- Ustaw za pomocą przycisków kontrolnych +
lud .
- Zatwierdź, przyciskając OK.
rys. 1
rys. 2
rys. 3
rys. 4
8
2 / KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
PL
TEMPERATURA
W zależności od wybranego typu pieczenia,
piekarnik zaleci idealną temperaturę
pieczenia. Proponowaną temperaturę
można wyregulować w następujący sposób:
- Naciśnij przyciski + lub (rys. 1) i wybierz
żądaną temperaturę.
- Potwierdź wybór, przyciskając OK.
KORZYSTANIE Z FUNKCJI
„EXPERT”
Funkcja ta umożliwia użytkownikowi
samodzielny wybór ustawień piekarnika:
temperatury, typu pieczenia i czasu pieczenia
- Potwierdź, przyciskając OK. Pojawia się
ekran funkcji „Expert” (rys.1).
- Ponownie potwierdź, przyciskając OK.
- Wybierz typ pieczenia z poniższej listy,
przyciskając (rys. 2).
(Przy wyborze tej funkcji, należy odnieść się
do załączonych instrukcji pieczenia):
1• Termoobieg
2• Grzanie połączone
3• Grzanie eko
4• Pieczenie tradycyjne
5• Turbo - opiekanie
6• Opiekanie grzałką górną
7• Opiekanie grzałką środkową
8• Utrzymywanie ciepła
9• Rozmrażanie
10• Pamięć
- Potwierdź wybór, przyciskając OK.
rys. 1
rys. 2
rys. 1
9
2 / KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
PL
rys. 1
Możesz wpisać czas pieczenia Twojego
dania, wybierając opcję (rys. 1) naciskając
.
Wpisz czas pieczenia, naciskając + (rys. 2).
- Potwierdź wybór, przyciskając OK.
Po ustawieniu czasu pieczenia, czas
zakończenia pieczenia (opcja )
automatycznie się zmniejsza (rys. 2). Możesz
zmienić czas zakończenia pieczenia jeżeli
pragniesz opóźnić rozpoczęcie pieczenia. W
tym przypadku, postępuj w taki sam
sposób jak przy ustawianiu czasu pieczenia
(rys. 3). Po wybraniu godziny zakończenia
pieczenia, potwierdź przez OK.
Piekarnik przechodzi w tryb czuwania
(symbol na wyświetlaczu) aż do
rozpoczęcia pieczenia (czas zakończenia
pieczenia-całkowity czas pieczenia).
Uwaga: Możesz nie wybierać czasu
pieczenia. W takim przypadku, nie wpisuj
czasu pieczenia i czasu zakończenia
pieczenia i przejdź bezpośrednio do „OK”.
Potwierdź, aby rozpocząć pieczenie. Kiedy
stwierdzisz, że danie jest już gotowe,
wystarczy nacisnąć jakikolwiek przycisk, a
następnie wybrać „Stop” i nacisnąć OK.
CZAS PIECZENIA I CZAS
ZAKOŃCZENIA PIECZENIA
rys. 2
rys. 3
10
2 / KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
PL
Nie jest ona aktywna podczas następujących
funkcji: Eko, grzałka opiekacza i wentylator,
utrzymywanie ciepła, górny opiekacz i
środkowy opiekacz.
Po ustawieniu czasu pieczenia, jeżeli
przyciśniesz „OK” jeden raz, piekarnik
zaproponuje „option biogrill+” (rys. 1) .
Funkcja ta umożliwia połączenie wybranego
sposobu pieczenia z funkcją, która „rumieni”
pieczeń pod koniec pieczenia, może
towarzyszyć temu włączenie się opiekacza
przez ostatnie pięć minut programu.
Wybierz „tak”, naciskając przycisk kontrolny
, a następnie potwierdź za pomocą „OK”.
Na wyświetlaczu pojawi się:
Pamięć ustawień pieczenia.
Wybierz czy chcesz zapisać ustawienia czy
też nie, następnie potwierdź przez „OK” (zob.
następny rozdział).
Ponownie potwierdź przez „OK”, a następnie
rozpocznij pieczenie (rys. 2).
Aby uniknąć zbyt szybkiego opiekania, nie
umieszczaj dań zbyt blisko grzałki. Korzystaj
z pierwszego lub drugiego poziomu
prowadnic (licząc od dołu).
Przykład programowania:
Francuska zupa cebulowa:
- Wybierz tryb pieczenia (np. połączone
grzanie)
- Wybierz temperaturę (np. 180°C)
- Wybierz czas pieczenia (np. 25 min)
- Wybierz program „biogrill +”
Zupa będzie się grzała się przez 20 minut a
ser przyrumieni się w przeciągu pozostałych
5 minut.
rys. 1
rys. 2
KORZYSTANIE Z FUNKCJI
„OPTION BIOGRILL +”
11
2 / KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
PL
KORZYSTANIE Z FUNKCJI „MEMORY”
- Pamięć pieczenia.
Funkcja MEMORY umożliwa zachowanie 3
trybów pieczenia, które wybróbowałeś przy
użyciu funkcji „Expert”. Nie musisz więc za
każdym razem wpisywać tych samych
danych. Używając tych samych składników i
ilości uzyskasz zawsze ten sam wynik.
Po każdym wpisaniu ustawień pieczenia,
pojawi się pytanie czy chcesz je zachować
(rys. 1).
Wybierz „tak”, naciskając przycisk kontrolny
, a następnie potwierdź za pomocą „OK”.
Wyświetlacz zaproponuje wówczas nagranie
parametrów w pustym polu pamięciu lub
zastąpienie nagranego wcześniej programu
nowymi parametrami (rys. 2).
rys. 1
rys. 2
Wykorzystanie ustawień zapisanych w
funkcji „Memory”.
Idź do menu „Expert”.
- Potwierdź przez „OK”.
- Za pomocą przycisku kontrolnego ,
przeglądnij wszystkie funkcje aż do
„Memory” (rys.1).
- Wybierz daną pamięć w zależności od
planowanego pieczenia i potwierdź przez
„OK”.
rys. 1
12
TRYBY PIECZENIA Z FUNKCJĄ „EXPERT”
PL
*
Program(y), które otrzymywały wyniki wskazane na oznakowaniu energetycznym zgodnym z europejską
normą EN 50304 i Dyrektywą Europejską 2002/40/WE.
TERMOOBIEG
(zalecana temperatura 180°C min. 35°C maks. 235°C)
Piekarnik jest sterowany przez element grzewczy znajdujący się z tyłu i przez
wentylator.
Szybki wzrost temperatury: Niektóre dania można umieścić w piekarniku nawet kiedy
jest jeszcze zimny.
Zalecany do potraw wymagających utrzymania wilgoci białego mięsa, ryb i warzyw.
Do pieczenia różnorodnych dań na maksymalnie 3 poziomach.
POŁĄCZONE GRZANIE
(zalecana temperatura 205°C min. 35°C maks. 275°C)
Piekarnik jest sterowany przez górną i dolną grzałkę i przez wentylatory.
Trzy połączone źródła ciepła: duża moc grzewcza z dołu, mała z termoobiegu i z
górnego opiekacza.
Zalecane do pieczenia potraw typu quiche, szarlotek, tart ze świeżymi owocami,
najlepiej w glinianych naczyniach.
GRZANIE EKO
(zalecana temperatura 200°C min. 35°C maks. 275°C)
Piekarnik jest sterowany przez górną i dolną grzałkę.
Pozwala to na oszczędzanie energii, zachowując wysoką jakość pieczenia.
Pozycja ECO jest używana do pieczenia odpowiadającego normom oszczędności
energii.
Wszystkie typy pieczenia odbywają się bez wcześniejszego rozgrzewania.
PIECZENIE TRADYCYJNE
(zalecana temperatura 240°C min. 35°C maks. 275°C)
Piekarnik jest sterowany przez górną i dolną grzałkę bez wentylatora.
Wymaga wcześniejszego rozgrzania przed umieszczeniem dania w piekarniku.
Zalecane do wolnego, delikatnego pieczenia: pełnego bogatego smaku...
Utrzymaniu sosu własnego w pieczeniach z czerwonych mięs. Do duszenia dań w
przykrytym naczyniu, wcześniej podgotowanych na płycie grzejnej (drób duszony w
winie, gulasz).
TURBO OPIEKANIE + ROŻNO
(zalecana temperatura 200°C min. 180°C maks. 230°C)
Piekarnik jest sterowany na zmianę przez górną grzałkę i przez wentylator.
Wcześniejsze rozgrzewanie nie jest konieczne. Pieczeń i drób są soczyste i chrupiące
na całej powierzchni.
Rożno obraca się dopóki nie otworzysz drzwiczek.
Wsuń ociekacz na dolną prowadnicę.
Zalecane do pieczenia drobiu i pieczeni na rożnie, do dogłębnego pieczenia udźców
*
*
13
TRYBY PIECZENIA Z FUNKCJĄ „EXPERT”
PL
GÓRNY OPIEKACZ + ROŻNO
(zalecane pozycje 4 - min. 1 - maks. 4)
Pieczenie górnym opiekaczem bez wentylatora.
Należy rozgrzać wcześniej piekarnik przez 5 minut.
Zalecane do opiekania potraw z warzyw, makaronu, owoców, itp. umieszczonych pod
opiekaczem.
ŚRODKOWA GRZAŁKA + ROŻNO
(zalecane pozycje 2 - min. 1 - maks. 4)
Pieczenie górną grzałką
Wcześniejsze rozgrzewanie nie jest konieczne. Pieczeń i drób są soczyste i chrupiące
na całej powierzchni.
Rożno obraca się dopóki nie otworzysz drzwiczek.
Wsuń ociekacz na dolną prowadnicę.
Zalecane do wszystkich rodzajów pieczeni na rożnie, do dogłębnego pieczenia
udźców, wołowiny. Do zachowania wilgoci w filetach rybnych.
UTRZYMYWANIE CIEPŁA
(zalecana temperatura 80°C min 35°C maks. 100°C)
Ta pozycja umożliwia przechowywanie gorących dań poprzez regularne
podgrzewanie z dołu piekarnika wraz z wetylatorem.
Zalecane do przygotowania ciast chlebowych i drożdżowych... bez przekroczenia
40°C (podgrzewanie dania, rozmrażanie).
ROZMRAŻANIE
(zalecana temperatura 30°C min. 30°C maks. 50°C)
Dania są rozmrażane przez małą ilość ciepła i wentylator.
Idealne do delikatnych potraw (tarta owocowa, ciasto z masą budyniową, itp.).
Mięso, bułeczki, itp. rozmraża się w 50°C (mięso umieścić pod opiekaczem, a pod
mięsem – ociekacz do zbierania kapiącej cieczy z rozmrażania, która jest niejadalna).
14
2 / KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
PL
KORZYSTANIE Z FUNKCJI
„COOKING GUIDE”
Funkcja ta wybiera dla Ciebie odpowiednie
parametry pieczenia w zależności od
przygotowywanej potrawy i jej wagi.
- Naciśnij „OK” (rys.1)
Piekarnik zaproponuje różne kategorie
żywności.
- Naciśnij , aby wybrać jedną z
proponowanych kategorii (rys.2):
- Potwierdź wybór, naciskając „OK”.
- Następnie wybierz konkretną potrawę i
potwierdź przez „OK” (rys.3).
Po wybraniu kategorii żywności, piekarnik
poprosi o podanie wagi (pole rys. 4) lub
materiału, z którego wykonane jest naczynie
(np. aluminium, porcelana, itp.) w przypadku
ciast, tart i warzyw lub wielkości, np. bułki.
- Wpisz wagę lub rodzaj naczynia a piekarnik
automatycznie obliczy i wyświetli idealny czas
pieczenia. Możesz zmienić czas zakończenia
pieczenia, wybierając pole „ ” i wpisując
nowy czas zakończenia pieczenia.
- Włóż naczynie do piekarnika na zalecanym
poziomie prowadnicy (od 1 na spodzie do 5
na górze) (rys.5).
- Zatwierdź, przyciskając „OK”.
Piekarnik zaczyna się nagrzewać.
- Piekarnik wydaje sygnał i wyłącza się po
upływie czasu pieczenia a wyświetlacz
pokazuje, iż danie jest gotowe.
Réglages
+
-
rys. 1
rys. 2
rys. 3
rys. 4
rys. 5
15
TRYBY PIECZENIA Z FUNKCJĄ „COOKING GUIDE”
PL
Nr 1 BIAŁE MIĘSO:
Nr 1 kurczak (naczynie)
2 kurczak (rożno)
3 kaczka
4 udziec indyczy
5 królik
6 gęś
7 perliczka
8 schab
9 polędwica wieprzowa
10 pasztet
11 pieczeń cielęca
Nr 2 C
ZERWONE MIĘSO:
Nr 1 baranina-karkówka
2 baranina-udziec
3 baranina-comber
4 wołowina półkrwista
5 wołowina krwista
6 bażant
7 zając
Nr 3 R
YBY:
Nr 1 szczupak
2 leszcz
3 witlinek
4 pieczona ryba
5 łosoś
6 pasztet rybny
7 pstrąg
Nr 4 WARZYWA:
Nr 1 endywia
2 musy warzywne
3 zapiekanka ziemniaczana
4 lasagna
5 faszerowane papryki
6 faszerowane pomidory
Nr 5 T
ARTY/QUICHES:
Nr 1 quiche
2 chrupiąca skórka
3 skórka w łuski
4 tarta serowa
5 skórka wyrośnięta
6 tarta owocowa
7 ciasto z mięsnym
nadzieniem
8 suflet
9 chleb
Nr 6 W
YPIEKI:
Nr 1 bułeczki
2 ciasto
3 ciasto ptysiowe
4 ciasto czekoladowe
5 ciasto jogurtowe
6 biszkopt
7 kugelhopf
8 bezy
9 babka
10 kruche ciasteczka
DODATKOWE SZCZEGÓŁY ODNOŚNIE PIECZENIA Z FUNKCJĄ
„COOKING GUIDE”
Każde pieczenie odbywa się BEZ wcześniejszego rozgrzewania piekarnika.
PROGRAM PIECZENIA: WYPIEKI:
Wybrać typ formy do pieczenia:
Aluminium: Kolorowe formy z nieprzylepiającymi ściankami i giętkie sylikonowe formy są
odpowiednie do wilgotnych ciast (quiche i tarty owocowe).
PROGRAM PIECZENIA: PASZTETY
Umieścić pasztet „garnek w garnek” (tzn. w szerszym naczyniu wypełnionym do połowy
wrzątkiem).
16
2 / KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
PL
KORZYSTANIE Z FUNKCJI „ICS”
Funkcja ICS (Intelligent Cooking System)
całkowicie upraszcza pieczenie, gdyż
piekarnik automatycznie oblicza wszystkie
parametry pieczenia (temperaturę, czas
pieczenia, tryb pieczenia) w zależności od
wybranej potrawy, dzięki elektronicznym
czujnikom umieszczonym w piekarniku, które
nieustannie mierzą poziom wilgoci i wahania
temperatury.
OBSŁUGA FUNKCJI ICS:
Ten tryb piecznia odbywa się w dwóch
etapach:
1) etap zbierania danych, podczas którego
piekarnik zaczyna grzać i określa idealny czas
pieczenia. Etap ten trwa od 5 do 40 minut w
zależności od potrawy.
- Przyciśnij przycisk „ICS” (rys. 1).
Piekarnik oferuje wybór 12 potraw:
· Pizza
· Tarta na słono
· Pieczeń wołowa (krwista, półkrwista,
upieczona)
· Pieczeń wieprzowa
· Kurczak
· Jagnię (krwiste lub upieczone)
· Ryby
· Faszerowane warzywa
· Tarta
· Ciasta
· Ciasteczka
· Suflet
- Nacisnąć aby wybrać potrawę (rys. 2).
Przykład: suflet
Po wybraniu potrawy, potwierdź przez „OK”.
Możesz zmienić czas zakończenia pieczenia
przed włożeniem naczynia do piekarnika na
zalecanym poziomie.
- Potwierdź przez
„OK”
, aby rozpocząć
pieczenie (rys. 3).
rys. 3
rys. 1
rys. 2
17
2 / KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
PL
N.B.: Wcześniejsze rozgrzanie nie jest
konieczne przy użyciu funkcji ICS. Pieczenie
musi KONIECZNIE rozpocząć się w zimnym
piekarniku. Musisz odczekać, aż piekarnik
całkowicie ostygnie przed rozpoczęciem
drugiego programu.
UWAGA: Nie otwieraj drzwiczek w trakcie
trwania tego etapu, w przeciwnym razie
możesz zakłócić nagrywanie danych.
Ten etap jest przedstawiony przez symbol
~
“ znajdujący się obok czasu pieczenia
(zob. strzałka w rys. 1).
2) drugi etap pieczenia: Piekarnik obliczył
potrzebny czas, symbol „
~
“ znika. Wskazany
pozostający czas pieczenia bierze pod
uwagę czas pieczenia z pierwszego etapu.
Możesz teraz otworzyć drzwiczki (np. aby
polać pieczeń).
- Piekarnik wydaje sygnał i wyłącza się po
upływie czasu pieczenia a wyświetlacz
pokazuje, iż danie jest gotowe.
FUNKCJA OPÓŹNIONEGO STARTU:
Aby zaprogramować opóźniony start,
- Wybierz funkcję zakończenia pieczenia i
zmień czas zakończenia pieczenia.
ZAUWAŻ: Jeżeli chcesz zaprogramować
następnie pieczenie z funkcją ICS, poczekaj
aż piekarnik całkowicie ostygnie. Jednakże
możesz użyć funkcji „Expert” nawet jeżeli
piekarnik jest gorący.
rys. 1
KORZYSTANIE Z FUNKCJI „ICS”
18
INSTRUKCJA OBSŁUGI „I.C.S.” FUNKCJE
PL
Pizza
• Świeża, kupiona w sklepie pizza
• Gotowe ciasto na pizzę
• Ciasto na pizzę domowej roboty
• Zamrożona pizza
Tarty
(na słono)
• Świeże quiches
• Zamrożone quiches
• Zamrożone przekąski
Pieczeń
wołowa
• Pieczeń wołowa
(na krwisto)
Połóż pieczeń na siatce używając zestawu
siatka + ociekacz.
Po ustaleniu czasu pieczenia, możesz obrócić
pieczeń na drugą stronę.
Pieczeń
wieprzowa
• Pieczenie
- Schab
- Polędwica
Kurczak
• Kurczaki ważące od 1 do 1,7 kg
• Kaczka, perliczka, itp.
Jagnię
• Udziec od 1kg do 2,500kg
Połóż pieczeń na siatce używając zestawu
siatka + ociekacz.
Po ustaleniu czasu pieczenia, możesz obrócić pieczeń
na drugą stronę.
Ryby
• Ryba w całości
(leszcz, pstrąg, makrela, itp.)
• Pieczona ryba
Faszerowane
warzywa
• Pomidory, faszerowane papryki i warzywa
• Lasagna (świeża i mrożona)
• Zapiekanki z mięsem, rybą itp.
Tarty
(na słodko)
• Swieże tarty
• Zamrożone tarty
Wypieki
• Ciasta domowe: słodkie lub pikantne ciata, torty.
• Gotowe ciata w torebkach.
Ciasteczka
• Małe indywidualne wypieki: ciasteczka, croissanty,
babeczki, tosty.
Suflet
• Użyj wysokiej formy z prostymi brzegami i średnicą
21cm.
19
INSTRUKCJA OBSŁUGI „I.C.S.” FUNKCJE
PL
• Połóż na siatce, aby uzyskać chrupiące ciasto (możesz umieścić papier pergaminowy między siatką a pizzą,
aby zabezpieczyć piekarnik przed kapiącym serem).
• Połóż pizzę na blasze, aby uzyskać miękkie ciasto.
• Używając alumioniowej, nieprzylepnej formy: spód ciasta będzie chrupiący.
• Przed umieszczeniem zamrożonych quiches na siatce, usuń ich tackę.
• Wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia:
• Jeżeli wolisz krwiste mięso; jeżeli wolisz dobrze upieczone mięso, wybierz funkcje pieczenia tradycyjnego.
• Usuń jak najwięcej widocznego tłuszczu: wytwarza dym.
• Po zakończeniu pieczenia, pozostaw mięso na 7-10 minut, okryte folią aluminiową, przed przystąpieniem do
krojenia.
• Wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia: Im zimniejsze mięso, tym bliższe
zakończenie pieczenia.
• Użyj gliniane naczynie. Dodaj łyżkę lub dwie wody.
• Po zakończeniu pieczenia, pozostaw mięso na 7-10 minut, okryte folią aluminiową, przed przystapieniem do
krojenia. Dodaj soli po zakończeniu pieczenia.
• Pieczenie na rożnie: Nie zapomnij o umieszczeniu ociekacza na pierwszej prowadnicy na zbieranie kapiącego
tłuszczu.
• Pieczenie w naczyniu: Używaj glinianych naczyni, aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu.
• Nadetnij skórę drobiu, aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu.
• Wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia:
• Wybierz zaokrąglony i tłusty udziec a nie długi i chudy.
• Okręć mięso folią aluminiową i pozostaw po zakończeniu pieczenia.
• Używaj tej funkcji wyłącznie do ryb pieczonych w całości, razem z ziołami i białym winem. (Ryby opiekane
lub duszone wymagają wcześnejszego rozgrzania piekarnika.)
• Dopasuj rozmiar naczynia do ilości pieczonego pokarmu, aby zapobiec rozlaniu się soków.
• Używając alumioniowej, nieprzylepnej formy:
• Spód ciasta będzie chrupiący.
• Ciasta w tortownicach, kwadratowych lub okrągłych formach... zawsze umieszczane na siatce.
Można umieścić dwie formy obok siebie.
Małe, indywidualne ciastka, umieszczone na blasze do ciastek i na siatce.
Ciasto ptysiowe musi być pieczone z ustawieniem na „CAKES”, aby się udało.
• Posmaruj formę masłem i nie dotykaj środka palcami, w przeciwny razie suflet nie urośnie.
20
PORADY I WSKAZÓWKI ODNOŚNIE ICS
PL
Pizza
Aby zapobiec kapaniu sera lub sosu pomidorowego możesz umieścić papier pergaminowy
między siatką a pizzą.
Tarty/Quiches
Unikaj szklanych i porcelanowych naczyń: są one zbyt grube, przez co czas pieczenia jest
dłuższy a spód ciasta nie jest chrupiący. Spód tarty owocowej może stać się zbyt miękki: aby
temu zapobiec, dodaj kilka łyżek drobnej kaszki, pokruszonych biszkoptów czy zmielonych
migdałów, podczas pieczenia zaabsorbują one sok. Piecząc warzywa o dużej zawartości wody
lub mrożonki (pory, szpinak, brokuły czy pomidory), możesz posypać je mączką kukurydzianą.
Ryby
Kupując ryby, zwróć uwagę na ich zapach, powinien być przyjemny, a nie „rybi”. Ich mięśnie
powinny być twarde i sztywne a łuski mocno przyczepione do skóry, oczy powinny być jasne i
okrągłe a skrzela błyszczące i wilgotne.
Wołowina / Wieprzowina / Jagnię
Przed rozpoczęciem pieczenia, każde mięso powinno być wyjęte z lodówki dużo wcześniej:
Wstrząsy temperatury powodują, iż mięso staje się twardsze, w ten sposób przyrządzisz
pieczeń wołową, która będzie rumiana na zewnątrz, czerwona w wewnątrz i ciepła w środku. Nie
sól przed pieczeniem: sól absorbuje krew i wysusza mięso. Obracaj mięso za pomocą
szpachełek: jeżeli mięso zostanie nadcięte, wycieknie z niego krew. Zawsze pozostaw mięso w
piekarniku 5-15 minut po zakończeniu pieczenia: okręć je folią aluminiową i włóż do ciepłego
piekarnika: Dzięki temu, krew, która wydostała się na zewnętrzne warstwy podczas pieczenia,
powróci do środka i zwilży mięso.
Używaj glinianych naczyń do pieczenia: szkło sprzyja rozpryskiwaniu tłuszczu.
Nie piecz w emaliowanym ociekaczu.
Nie przecinaj udźca jagnięcego, aby umieścić w nim ząbki czosnku, ponieważ jagnię utraci soki.
Możesz umieścić czosnek pod skórą lub upiec nieobrany czosnek obok udźca i zmiażdżyć go
pod koniec pieczenia, aby dodać aromatu sokom, po czym przecedzić je i podawać bardzo
gorące jako dodatek.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29

De Dietrich DOP890BS Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi