28
Noże ze stali nierdzewnej wysokiej jakością są bardzo ostre. Zachować niezbędną ostrożność i chronić
palce podczas kontaktu z nożami. Zaleca się używanie rękawiczek.
Używać rotorów w pojemniku przewidzianym w tym celu z zamkniętą pokrywą.
Urządzenie umożliwia siekanie składników stałych.
Nie włączać urządzenia, jeżeli:
- pojemnik jest pusty,
- noże rotora są uszkodzone,
- urządzenie jest widocznie uszkodzone lub nie działa prawidłowo
- mechanizm zablokował się.
Po zakończeniu używania urządzenia odkładaćrotory do pokrowca ochronnego.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytkowania w domu, a zatem nie może być używane do celów
komercyjnych.
Używanie do celów komercyjnych wiąże się z utratą gwarancji, a producent jest zwolniony z wszelkiej
odpowiedzialności.
Obsługa
1. Wyjąć wszystkie części z pudełka i dokładnie umyć ręcznie przed pierwszym użyciem. Stosować się do
zaleceń zawartych w części „Czyszczenie”.
2. Umieścić pojemnik na stabilnej i suchej powierzchni.
3. Wyjąć rotor z pokrowca ochronnego.
4. Położyć akcesorium do siekania na stole, akcesorium musi być stabilne, (w przeciwnym razie obrócić je).
Chwycić akcesorium jedną ręką, a rotor drugą za nieruchomy element (jasno zielony) z ostrzami skierowanymi
w ten sam sposób i nałożyć rotor na akcesorium. Akcesorium przemieści zioła, czosnek i przyprawy na dno
pojemnika, aby posiekać je drobno. Wyjąć element podczas używania innych składników. - rys. C
5. Następnie umieścić rotor w pojemniku, wyrównując ostrza w celu optymalnego przygotowania miejsca na
produkty do posiekania. - rys. D, E
(6) Pociąć większe produkty, takie jak cebula lub marchewka na części mniejsze nić długość ostrza, aby nie
blokować noży rotora.
7. Następnie umieścić je w pojemniku, upewniając się, że rotor jest prosty.
8. Nałożyć pokrywę na pojemnik, tak aby sześciokątna głowica rotora znalazła się w odpowiednim otworze
pokrywy.
9. Położyć rękę na pokrywie w celu utrzymania urządzenia na powierzchni roboczej i chwycić mocno uchwyt
drugą ręką.
10. Pierwszy ruch należy wykonać z odpowiednią siłą i szybkością. Ruch należy wykonywać zawsze w sposób
poziomy.
11. Powrót uchwytu następuje wtedy, gdy sznurek rozwinie się całkowicie, nie należy go wypuszczać.
12. Jeżeli ostrza rotora zablokują się, nie używać siły. Wyjąć rotor, aby móc ostrożnie wyjąć produkty i pokroić
je na mniejsze kawałki przed ponownym włożeniem rotora. Należy dopilnować dostosowania noży, aby
optymalnie wykorzystać dostępną ilość.
13. Przeźroczysty pojemnik pozwala obserwować uzyskany stopień siekania. Powtarzać ruch uchwytu do
czasu uzyskania pożądanego efektu. Należy wykonać około 5 ruchów w celu uzyskania pierwszego stopnia
rozdrobnienia, jednak zależy to również od rodzaju produktu.
Czyszczenie
Wszystkie części można myć w zmywarce z wyjątkiem pokrywy, którą należy umyć ręcznie gąbką, unikając
zamoczenia sznurka, zatem nie należy zanurzać jej w wodzie.
Aby wydłużyć czas użytkowania patelni, rekomendujemy zmywanie ręczne.
CST-13-17-000496B MANUAL_CHOPPER 900 Use&care.indd 28 09/08/2018 17:29