Electrolux EKG51103OW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EKG51103O
.......................................................... .......................................................
PL KUCHENKA INSTRUKCJA OBSŁUGI
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. OPIS URZĄDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
6. PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
9. PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
10. PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
11. PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
12. CO ZROBIĆ, GDY… . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
13. INSTALACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci doświadczeń i innowacji. To
pomysłowe i stylowe urządzenie zaprojektowano z myślą o Tobie. Użytkując je masz zawsze pewność uzyskania
wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:
Wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w rozwiązywaniu problemów oraz informacje
dotyczące serwisu:
www.electrolux.com
Zarejestruj swój produkt, aby uprościć jego obsługę serwisową:
www.electrolux.com/productregistration
Kupuj akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z serwisem, należy przygotować poniższe dane.
Informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej. Model, numer produktu, numer seryjny.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
2
www.electrolux.com
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy do‐
kładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie od‐
powiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane niepra‐
widłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz
z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesieniem obrażeń
mogących skutkować trwałym kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego ro‐
ku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające odpowied‐
niej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane przez
dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeń‐
stwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, zale‐
ca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez
nadzoru dorosłych.
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy nagrzewają się pod‐
czas pracy do wysokiej temperatury. Nie dotykać elementów
grzejnych.
Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego zegara ani
niezależnego układu zdalnego sterowania.
POLSKI 3
Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających tłuszcz lub
olej na włączonej płycie grzejnej może być przyczyną pożaru.
Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie, a następ‐
nie przykryć płomień pokrywą lub kocem gaśniczym.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchni goto‐
wania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść przedmiotów me‐
talowych, takich jak sztućce lub pokrywki do garnków, ponieważ
mogą one bardzo się rozgrzać.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponie‐
waż mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
Zachować ostrożność, dotykając szufladę. Może się ona mocno
nagrzać.
Jeśli na pokrywę rozlał się płyn, należy go usunąć przed jej ot‐
warciem. Przed zamknięciem pokrywy odczekać, aż powierz‐
chnia płyty grzejnej ostygnie.
2.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie jest przeznaczone na następujące
rynki: PL
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może zainstalować wyłącz‐
nie wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego
urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją instalacji do‐
starczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia
urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych urzą‐
dzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące
się obok urządzenia i nad nim spełniały odpo‐
wiednie wymogi bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z urzą‐
dzeniami lub meblami o tej samej wysokości.
Nie instalować urządzenia na platformie.
Nie instalować urządzenia przy drzwiach ani
pod oknem. Zapobiegnie to możliwości strące‐
nia gorącego naczynia z urządzenia przy ot‐
wieraniu okna lub drzwi.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem i pora
żeniem prądem elektrycznym.
4
www.electrolux.com
Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać
wszystkie połączenia elektryczne.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o podłącze‐
niu elektrycznym podane na tabliczce znamio‐
nowej są zgodne z parametrami instalacji za‐
silającej. W przeciwnym razie należy skontak‐
tować się z elektrykiem.
Należy zawsze używać prawidłowo zamonto‐
wanych gniazd elektrycznych z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymianę
uszkodzonego przewodu zasilającego należy
zlecić przedstawicielowi serwisu lub wykwalifi‐
kowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi
urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdują‐
cych się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem prą‐
dem należy zamocować w taki sposób, aby
nie można go było odłączyć bez użycia narzę‐
dzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego
dopiero po zakończeniu instalacji. Należy za‐
dbać o to, aby po zakończeniu instalacji urzą‐
dzenia wtyczka przewodu zasilającego była
łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie
wolno podłączać do niego wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za wtycz‐
kę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników topikowych
(typu wykręcanego – wyjmowanych z opraw‐
ki), wyłączników różnicowo-prądowych (RCD)
oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować
wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegu‐
nach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
Podłączenie do instalacji gazowej
Wszystkie połączenia instalacji gazowej po‐
winna wykonać wykwalifikowana osoba.
Zapewnić cyrkulację powietrza wokół urządze
nia.
Informacje dotyczące dopływu gazu znajdują
się na tabliczce znamionowej.
Omawiane urządzenie nie jest podłączone do
wyciągu gazów spalinowych. Urządzenie na‐
leży podłączyć zgodnie z aktualnie obowiązu‐
jącymi przepisami dotyczącymi instalacji.
Zwrócić uwagę na wymagania dotyczące od‐
powiedniej wentylacji.
2.2 Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesienia obrażeń ciała,
oparzenia lub porażenia prądem.
Urządzenia należy używać w warunkach do‐
mowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych urzą‐
dzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie są
zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze moc‐
no się nagrzewa. Nie dotykać elementów
grzejnych w urządzeniu. Podczas wyjmowania
i wkładania akcesoriów piekarnika lub naczyń
należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Podczas pracy urządzenia należy zachować
ostrożność przy otwieraniu jego drzwi. Może
dojść do uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękoma
lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą‐
dzenia.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi po‐
winny być zamknięte.
Nie kłaść sztućców ani pokrywek naczyń na
polach grzejnych. Pola grzejne mocno się na‐
grzewają.
Po każdym użyciu wyłączyć pole grzejne.
Nie używać urządzenia jako powierzchni robo‐
czej ani miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
Zapewnić odpowiednią wentylację w pomie‐
szczeniu, w którym zainstalowane jest urzą‐
dzenie.
Stosować wyłącznie stabilne naczynia o pra‐
widłowym kształcie i średnicy większej od
średnicy palników.
Należy uważać, aby płomień nie zgasł pod‐
czas szybkiego obracania pokrętła z położe‐
nia płomienia maksymalnego do minimalnego.
POLSKI 5
Upewnić się, że naczynia umieszczono cen‐
tralnie nad palnikami; naczynia nie powinny
wystawać poza krawędź powierzchni gotowa‐
nia.
Używać wyłącznie akcesoriów dostarczonych
z urządzeniem.
Nie instalować na palniku dyfuzora płomienia.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem lub wy‐
buchem.
Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcze i
olej mogą uwalniać łatwopalne opary. Pod‐
czas podgrzewania tłuszczów i oleju nie wolno
zbliżać do nich źródeł ognia ani rozgrzanych
przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej mogą ulec
samoczynnemu zapłonowi.
Zużyty olej zawierający pozostałości produk‐
tów spożywczych ma niższą temperaturę za‐
płonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani w
jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi sub‐
stancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie wol‐
no zbliżać do niego iskrzących przedmiotów
ani otwartego płomienia.
Należy ostrożnie otwierać drzwi urządzenia.
Stosowanie składników zawierających alkohol
może spowodować powstanie mieszanki alko‐
holu i powietrza.
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uszkodzenia urzą‐
dzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych przed‐
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej bezpo‐
średnio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio do
rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność podczas wy‐
jmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działa‐
nie urządzenia. Nie stanowi to wady w rozu‐
mieniu warunków gwarancji.
W przypadku pieczenia wilgotnych ciast nale‐
ży stosować głęboką blachę do pieczenia.
Sok z owoców może trwale zaplamić emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na panelu stero‐
wania.
Nie dopuszczać do wygotowania się potraw.
Nie dopuszczać do upadku naczyń lub innych
przedmiotów na powierzchnię urządzenia.
Może to spowodować jej uszkodzenie.
Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani z
pustymi naczyniami.
Nie kłaść na urządzeniu folii aluminiowej.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze zni‐
szczonym spodem mogą spowodować zary‐
sowanie szkła ceramicznego. Dlatego nie na‐
leży przesuwać ich po powierzchni gotowania.
Pokrywa
Nie modyfikować pokrywy.
Regularnie czyścić pokrywę.
Nie otwierać pokrywy, jeśli na jej powierzchni
rozlał się płyn.
Przed zamknięciem pokrywy należy wyłączyć
wszystkie palniki.
Nie zamykać pokrywy do czasu całkowitego
ostygnięcia płyty grzejnej i piekarnika.
Szklana pokrywa może pęknąć pod wpływem
wysokiej temperatury (jeśli dotyczy).
Grill gazowy
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem i poparzeniem.
Nie umieszczać rusztu piekarnika z żywnością
na najwyższym poziomie.
2.3 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob
rażeń, pożarem lub uszkodzeniem urzą‐
dzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy
wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę przewo‐
du zasilającego z gniazda elektrycznego.
6
www.electrolux.com
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Występu‐
je zagrożenie pęknięcia szyb w drzwiach urzą‐
dzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie‐
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować się
z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urzą‐
dzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu
mogą stać się przyczyną pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne środki
czyszczące. Nie używać produktów ściernych,
myjek do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do piekar‐
ników należy przestrzegać wskazówek doty‐
czących bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii katalitycz‐
nej (jeśli dotyczy) żadnych detergentów.
Nie myć palników w zmywarce.
2.4 Wewnętrzne oświetlenie
piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana
w tym urządzeniu jest przeznaczona wyłącz‐
nie do urządzeń domowych. Nie należy uży‐
wać jej do oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki na‐
leży odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego samego ty‐
pu.
2.5 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob
rażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemożli‐
wić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia w
urządzeniu.
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Widok urządzenia
1
2
3
4
1 542 3
7
9
8
6
1
Pokrętła płyty grzejnej
2
Przycisk zapalarki
3
Przycisk oświetlenia piekarnika
4
Pokrętło minutnika
5
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6
Grill
7
Oświetlenie piekarnika
8
Tabliczka znamionowa
9
Poziomy umieszczania potraw
POLSKI 7
3.2 Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1
Mały palnik
2
Średni palnik
3
Średni palnik
4
Duży palnik
3.3 Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia
mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Płytka blacha do pieczenia z powłoką alumi‐
niową
Do pieczenia ciast i ciastek.
Osłona grilla
Do ochrony pokręteł podczas używania grilla.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szuflada
na przybory kuchenne.
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
UWAGA!
W celu otwarcia drzwi należy zawsze
trzymać za uchwyt na środku.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić
urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czy‐
szczących! Może to uszkodzić powierz‐
chnię. Zapoznać się z rozdziałem "Kon‐
serwacja i czyszczenie".
4.2 Nagrzewanie wstępne
Ustawić maksymalną temperaturę piekarnika i
pozostawić włączony piekarnik na 45 minut, aby
wypalić wszelkie pozostałości w komorze piekar‐
nika. Akcesoria mogą rozgrzać się silniej niż w
przypadku ich normalnego użytkowania. W tym
czasie może być wyczuwalny intensywny za‐
pach. Jest to normalne zjawisko. Należy zapew‐
nić odpowiednią wentylację pomieszczenia.
8
www.electrolux.com
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
5.1 Zapalanie palnika
OSTRZEŻENIE!
Podczas korzystania z otwartego pło‐
mienia w kuchni należy zachować
szczególną ostrożność. Producent nie
ponosi żadnej odpowiedzialności w
przypadku niewłaściwego obchodzenia
się z ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie‐
niem na nim naczynia.
Aby zapalić palnik, należy:
1.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk zapalarki
.
2.
W tym samym czasie należy obrócić pokręt
ło w kierunku przeciwnym do ruchu wskazó‐
wek zegara do położenia maksymalnego
płomienia
i wcisnąć je, aby zapalić pal‐
nik.
3.
Po zapaleniu się palnika zwolnić przycisk
zapalarki, ale przytrzymać pokrętło w tym
położeniu przez około 5 sekund, aby umoż‐
liwić rozgrzanie się termopary. W przeciw‐
nym razie dopływ gazu zostanie przerwany.
4.
Wyregulować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
zapalić płomienia, należy sprawdzić,
czy korona i pokrywka palnika znajdują
się we właściwym położeniu.
A
B
C
D
A)
Pokrywka palnika
B)
Głowica palnika
C)
Elektroda zapłonowa
D)
Termopara
OSTRZEŻENIE!
Nie należy wciskać pokrętła sterującego
dłużej niż 15 sekund.
Jeśli palnik nie zapali się w ciągu 15 se‐
kund, należy zwolnić pokrętło, obrócić
je do położenia wyłączenia i odczekać
co najmniej 1 minutę przed ponowną
próbą zapalenia.
W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbli‐
żyć płomień do palnika, wcisnąć odpo‐
wiednie pokrętło regulacyjne i obrócić je
w kierunku przeciwnym do ruchów
wskazówek zegara, aż do pozycji mak‐
symalnego przepływu gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale‐
ży obrócić pokrętło sterowania do poło‐
żenia wyłączenia i odczekać co naj‐
mniej 1 minutę przed ponowną próbą
zapalenia palnika.
Podczas włączania zasilania po zakoń‐
czeniu instalacji lub po przerwie w do‐
stawie prądu iskrownik może uruchomić
się samoczynnie. Jest to zjawisko nor‐
malne.
5.2 Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło do
położenia oznaczonego symbolem
.
OSTRZEŻENIE!
Przed zdjęciem naczyń z palnika należy
zawsze zmniejszyć lub zgasić płomień.
POLSKI 9
6. PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
6.1 Oszczędność energii
W miarę możliwości zawsze przykrywać na‐
czynia pokrywką.
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć pło‐
mień tak, aby tylko utrzymać stan gotowania.
OSTRZEŻENIE!
Należy używać garnków i patelni z
dnem o średnicy pasującej do wielkości
palnika.
Nie należy ustawiać na płytce grzejnej
naczyń, które wystają poza jej obrys.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 - 220 mm
Średni 140 - 220 mm
Mały 120 - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej grube
i płaskie.
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
OSTRZEŻENIE!
Przed czyszczeniem urządzenia należy
je wyłączyć i poczekać, aż ostygnie.
OSTRZEŻENIE!
Ze względów bezpieczeństwa zabrania
się czyszczenia urządzenia parą i myj‐
kami wysokociśnieniowymi.
OSTRZEŻENIE!
Nie stosować ściernych preparatów
czyszczących, myjek stalowych ani
kwasów, ponieważ mogą one spowodo‐
wać uszkodzenie urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i koronę
palnika należy myć ciepłą wodą z dodatkiem
mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy umyć
wodą, a następnie osuszyć miękką ścierecz‐
ką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmywarce;
muszą być myte ręcznie.
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są umie‐
szczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona ru‐
sztu powinny przecinać się w środku palnika.
Należy zachować szczególną ostrożność pod‐
czas zakładania rusztów nad palnikami, aby
nie uszkodzić powierzchni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do su‐
cha miękką szmatką.
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
10
www.electrolux.com
8.1 Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
0 Położenie wyłączenia Wyłączanie urządzenia.
1-8
Zakres poziomów regu‐
lacji temperatury
Zakres poziomów regulacji temperatury dla pieczenia trady
cyjnego.
(1 – 145°C; 2 – 160°C; 3 – 175°C; 4 – 190°C; 5 – 205°C; 6
– 220°C; 7 – 235°C; 8 – 250°C)
Grill
Do grillowania płaskich potraw na środku grilla. Do przyrzą‐
dzania tostów.
Oświetlenie piekarnika
Oświetlenie wnętrza piekarnika bez włączania funkcji pie‐
czenia. Aby użyć tej funkcji, należy nacisnąć przycisk oś‐
wietlenia piekarnika.
8.2 Pieczenie w piekarniku gazowym
Zapalanie palnika gazowego:
1.
Otworzyć drzwi piekarnika.
2.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk zapalarki
.
3.
Obrócić pokrętło piekarnika gazowego w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara do położenia maksymalnego płomie‐
nia. Wcisnąć i przytrzymać pokrętło. Zwolnić
przycisk zapalarki, ale przytrzymać pokrętło
piekarnika gazowego w tym położeniu przez
około 10 sekund. Nie zwalniać go, aż nie
pojawi się płomień.
4.
Ustawić pokrętło piekarnika w położeniu od‐
powiedniej temperatury.
Jeśli palnik piekarnika nie zapali się lub
zgaśnie przypadkowo:
1.
Zwolnić pokrętło piekarnika gazo‐
wego i ustawić w położeniu wyłą‐
czenia
.
2.
Otworzyć drzwi piekarnika.
3.
Po jednej minucie spróbować po‐
nownie zapalić palnik piekarnika
gazowego.
Zapalanie ręczne:
Tymczasowo, jeśli nie ma zasilania.
1.
Otworzyć drzwi piekarnika.
2.
Przytrzymać płomień w pobliżu otworu w
dolnej części komory piekarnika.
3.
W tym samym czasie należy obrócić pokręt
ło piekarnika gazowego w kierunku przeciw‐
nym do ruchu wskazówek zegara do poło‐
żenia maksymalnej temperatury.
4.
Gdy pojawi się płomień, przytrzymać pokręt‐
ło piekarnika gazowego przez około 10 se‐
kund w położeniu maksymalnego płomienia.
5.
Ustawić pokrętło piekarnika w położeniu od‐
powiedniej temperatury.
Płomień można kontrolować, patrząc
przez otwory w spodniej płycie piekarni‐
ka.
Zabezpieczenie piekarnika:
Piekarnik gazowy jest wyposażony w termoparę.
Gdy płomień zgaśnie, dopływ gazu zostaje od‐
cięty.
8.3 Wyłączenie palnika piekarnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło w
położenie wyłączenia.
8.4 Korzystanie z grilla
OSTRZEŻENIE!
Włączonego urządzenia nie wolno pozostawiać
bez nadzoru. Dostępne części urządzenia na‐
grzewają się do wysokiej temperatury. Występu‐
je zagrożenie poparzeniem.
OSTRZEŻENIE!
Dzieci nie mogą zbliżać się do urządze‐
nia, gdy grill jest włączony. Występuje
zagrożenie poparzeniem.
OSTRZEŻENIE!
Nigdy nie korzystać z grilla przy za‐
mkniętych drzwiach urządzenia. Wystę‐
puje zagrożenie pożarem.
POLSKI 11
1.
Otworzyć drzwi piekarnika.
2.
Umieścić osłonę grilla A w odpowiednim po‐
łożeniu nad drzwiami.
A
3.
Przytrzymać płomień w pobliżu otworów
palnika grilla.
4.
Obrócić pokrętło piekarnika gazowego do
położenia grilla
. Przytrzymać wciśnięte
pokrętło w tym położeniu przez około 15 se‐
kund. Nie zwalniać go, aż nie pojawi się pło‐
mień.
5.
Rozgrzewać wstępnie grill przez 5 do 10 mi‐
nut.
6.
Położyć mięso na ruszcie piekarnika i
umieścić ruszt na poziomie 3.
OSTRZEŻENIE!
Nie umieszczać rusztu z mięsem na
najwyższym poziomie. Występuje za‐
grożenie pożarem.
7.
Umieścić blachę do pieczenia lub brytfannę
poniżej rusztu, na poziomie 2, aby zebrać
soki.
Nie umieszczać mięsa bezpośrednio na
blasze ani w brytfannie.
8.
Pozostawić drzwi piekarnika lekko uchylo‐
ne.
9.
Po upieczeniu jednej strony, obrócić mięso
za pomocą widelca, aby zapobiec utracie
soczystości.
10.
Po upieczeniu drugiej strony wyjąć mięso z
piekarnika.
Jeśli grill nie uruchomi się lub zgaśnie
przypadkowo:
1.
Zwolnić pokrętło piekarnika gazo‐
wego i ustawić w położeniu wyłą‐
czenia.
2.
Otworzyć drzwi piekarnika.
3.
Po minucie spróbować ponownie
zapalić palnik grilla.
8.5 Wyłączanie palnika grilla
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło w
położenie wyłączenia.
8.6 Minutnik
Służy do odliczania ustawionego czasu.
Najpierw przekręcić pokrętło minutnika (patrz
„Opis produktu”) zgodnie z ruchem wskazówek
zegara do samego końca. Następnie nastawić je
na żądany czas. Po upływie danego okresu roz‐
legnie się sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
9. PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
9.1 Wkładanie blachy do pieczenia
Umieścić blachę pośrodku komory piekarnika,
pomiędzy przednią a tylną ścianką. Umożliwia to
obieg powietrza z przodu i z tyłu blachy. Należy
upewnić się, że blacha jest ustawiona zgodnie z
rysunkiem, tj. strona ze spadkiem ma się znajdo‐
wać z tyłu.
12
www.electrolux.com
OSTRZEŻENIE!
Nie wsuwać blachy na sam tył komory
piekarnika. Uniemożliwia to obieg po‐
wietrza wokół blachy. Żywność może
się przypalić, szczególnie w tylnej częś‐
ci blachy.
10. PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
UWAGA!
W przypadku pieczenia bardzo wilgot‐
nych ciast należy stosować głęboką bla‐
chę do pieczenia. Sok z owoców może
trwale zaplamić emalię.
Urządzenie posiada cztery poziomy umie‐
szczania potraw. Poziomy umieszczania po‐
traw są liczone od dołu.
Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi mo‐
że skraplać się wilgoć. Jest to normalne zjawi‐
sko. Zawsze należy odsunąć się od urządze‐
nia otwierając jego drzwi podczas pieczenia.
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji, należy
rozgrzewać urządzenie przez 10 minut przed
rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym użyciu
urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przedmio‐
tów bezpośrednio na dnie urządzenia ani za‐
krywać jego elementów folią aluminiową. Mo‐
że to wpłynąć na efekty pieczenia i spowodo‐
wać uszkodzenie emaliowanej powłoki.
10.1 Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik nale‐
ży rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch blach
do pieczenia jednocześnie, należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi
10.2 Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1 kg.
Pieczenie zbyt małych ilości mięsa powoduje
jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potrawy,
należy stosować tacę ociekacza, aby nie do‐
puścić do zabrudzenia piekarnika, które może
okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać około
15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie wy‐
ciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy wlać nieco wody
do tacki ociekacza. Aby nie dopuścić do zady‐
mienia, należy uzupełniać wodę.
10.3 Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju po‐
trawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pracy
piekarnika. Należy znaleźć optymalne ustawienia
(ustawienie temperatury, czasu pieczenia itp.)
dla naczyń używanych w urządzeniu, przepisów
oraz ilości potraw.
10.4 Tabela pieczenia
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
piekarnika
Czas
wstępnego
nagrzewa
nia (minu‐
ty)
Położe
nie ter‐
mostatu
Czas piecze‐
nia (minuty)
Paluchy (250 g) blacha aluminiowa na po‐
ziomie 3
10 2 25 - 30
Paluchy (250 g) blacha emaliowana na po‐
ziomie 3
10 2 20 - 25
POLSKI 13
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
piekarnika
Czas
wstępnego
nagrzewa
nia (minu‐
ty)
Położe
nie ter‐
mostatu
Czas piecze‐
nia (minuty)
Placek (1000 g) blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
10 2 - 3 35 - 40
Ciasto drożdżowe z jabłka‐
mi (2000 g)
blacha aluminiowa na po‐
ziomie 3
10 5 50 - 60
Szarlotka (1200 + 1200 g) 2 okrągłe aluminiowe bla‐
chy (średnica: 20 cm) na
poziomie 3
10 6 55 - 65
Małe ciasteczka (500 g) blacha aluminiowa na po‐
ziomie 3
10 2 - 3 25- 30
Biszkopt niskokaloryczny
(350 g)
1 okrągła blacha (średni‐
ca: 26 cm) na poziomie 3
10 3 30 - 35
Ciasto w głębokiej blasze
(1500 g)
blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
- 2 - 3
45 - 55
1)
Kurczak cały (1400 g)
ruszt na poziomie 3
2)
- 8 50 - 60
Tarta (800 g) blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
20 7 15 - 20
Nadziewane ciasto droż‐
dżowe (1200 g)
blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
15 4 - 5 40 - 50
Pizza (1000 g) blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
10 5 - 6 25 - 35
Sernik (2600 g) blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
- 2 70 - 90
Tarta jabłkowa (1900 g) blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
15 6 - 7 40 - 60
Keks (2400 g) blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
15
3)
3 - 4
60
4)
Quiche Lorraine (1000 g) 1 okrągła blacha (średni‐
ca: 26 cm) na poziomie 3
15 5 - 6 50 - 60
Chleb wiejski (750 + 750 g) 2 okrągłe aluminiowe bla‐
chy (średnica: 20 cm) na
poziomie 3
15
3)
4 - 5 50 - 60
Rumuński biszkopt (600 +
600 g)
2 okrągłe aluminiowe bla‐
chy (średnica: 25 cm) na
poziomie 3
10 2 - 3 50 - 60
Rumuński biszkopt trady‐
cyjny (600 + 600 g)
2 okrągłe aluminiowe bla‐
chy (średnica: 25 cm) na
poziomie 3
10 2 - 3 40 - 50
Rolada biszkoptowa (500
g)
blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
10 2 - 3 20 - 30
14
www.electrolux.com
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
piekarnika
Czas
wstępnego
nagrzewa
nia (minu‐
ty)
Położe
nie ter‐
mostatu
Czas piecze‐
nia (minuty)
Bezy (400 g) blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
- 1 - 2 40 - 50
Petit Choux (500 g) blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
10 3 - 4 30 - 40
Placek z kruszonką (1500
g)
blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
15 5 - 6 30 - 40
Biszkopt (600 g) blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
10 2 35 - 40
Ciasto maślane (600 g) blacha aluminiowa/emalio‐
wana na poziomie 3
15 3 20 - 30
1)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 5-7 minut.
2)
Umieścić blachę do pieczenia pod rusztem, na poziomie 2.
3)
Położenie termostatu: 8
4)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 5-10 minut.
11. PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
Przód urządzenia należy myć miękką szmatką
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem środka do
czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić przy
użyciu standardowego środka do czyszczenia.
Wnętrze piekarnika należy czyścić po każdym
użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i pozwoli za‐
pobiec przypaleniu resztek potraw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć spe‐
cjalnym środkiem do czyszczenia piekarni‐
ków.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy myć
miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą z do‐
datkiem środka do czyszczenia, po każdym
użyciu i pozostawić je, aż wyschną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobiegającą
przywieraniu nie wolno czyścić ich agresywny‐
mi środkami, ostrymi przedmiotami ani myć w
zmywarce. Może to spowodować uszkodzenie
powłoki zapobiegającej przywieraniu!
11.1 Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamontowane
jedna za drugą. Należy wymontować drzwi pie‐
karnika, aby ułatwić ich czyszczenie.
OSTRZEŻENIE!
Przy wyjmowaniu wewnętrznej szyby z
zamontowanych drzwi może dojść do
nagłego zamknięcia drzwi.
OSTRZEŻENIE!
Przed przystąpieniem do czyszczenia
szyb w drzwiach należy upewnić się, że
szyby są zimne. Występuje zagrożenie
pęknięcia szyby.
OSTRZEŻENIE!
Uszkodzenia lub zarysowania na szy‐
bach drzwi powodują osłabienie szkła
grożące jego pęknięciem. Aby tego
uniknąć, konieczna jest ich wymiana.
Więcej informacji na ten temat można
uzyskać w miejscowym punkcie serwi‐
sowym.
POLSKI 15
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1.
Otworzyć całkowicie drzwi i chwycić za oba
zawiasy.
2.
Unieść i obrócić dźwignie umieszczone na
obu zawiasach.
3.
Przymknąć drzwi piekarnika do pierwszej
pozycji otwarcia (do połowy). Następnie po‐
ciągnąć drzwi do siebie, wyjmując je z mo‐
cowania.
16
www.electrolux.com
1
1
4.
Umieścić drzwi na stabilnej powierzchni
przykrytej miękką szmatką. Za pomocą śru‐
bokręta wykręcić 2 śruby z dolnej krawędzi
drzwi.
Nie zgubić śrub.
2
2
3
5.
Za pomocą drewnianej lub plastikowej ło
patki podważyć wewnętrzne drzwi. Przy‐
trzymać zewnętrzne drzwi, a następnie po‐
pchnąć wewnętrzne drzwi w stronę górnej
krawędzi.
6.
Unieść wewnętrzne drzwi.
7.
Wyczyścić wewnętrzną stronę drzwi.
Umyć szybę wodą z dodatkiem mydła. Starannie
ją osuszyć.
OSTRZEŻENIE!
Szybę należy czyścić wyłącznie wodą z
mydłem. Ścierne preparaty czyszczące,
odplamiacze i ostre przedmioty (np. no‐
że lub skrobaki) mogą spowodować
uszkodzenie szkła.
Zakładanie drzwi i szyb
4
4
5
5
6
Po zakończeniu czyszczenia założyć drzwi pie‐
karnika. W tym celu należy wykonać powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
11.2 Wyjmowanie szuflady
Szufladę pod piekarnikiem można wyjąć w celu
wyczyszczenia.
POLSKI 17
Wyjmowanie szuflady
1.
Wyciągnąć szufladę do oporu.
2.
Powoli unieść szufladę.
3.
Całkowicie wyciągnąć szufladę.
Wkładanie szuflady
Aby włożyć szufladę, należy wykonać powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
OSTRZEŻENIE!
Nie przechowywać w szufladzie łatwo‐
palnych produktów (takich jak materiały
do czyszczenia, torebki foliowe, rękawi‐
ce kuchenne, papier czy środki do czy‐
szczenia w aerozolu). Podczas używa‐
nia piekarnika szuflada może stać się
gorąca. Występuje zagrożenie poża‐
rem.
11.3 Oświetlenie piekarnika
OSTRZEŻENIE!
Zachować ostrożność podczas wymia‐
ny żarówki oświetlenia piekarnika. Za‐
wsze należy wyłączyć urządzenie przed
wymianą żarówki oświetlenia. Występu‐
je zagrożenie porażenia prądem.
OSTRZEŻENIE!
Do oświetlenia urządzenia zastosowano
specjalne żarówki przeznaczone wy‐
łącznie do urządzeń domowych. Nie na‐
leży ich używać do oświetlania pokoi
ani innych pomieszczeń domowych.
Uszkodzoną żarówkę należy wymienić
na żarówkę o takiej samej mocy prze‐
znaczoną do urządzeń domowych.
Przed wymianą żarówki oświetlenia piekarnika:
Wyłączyć urządzenie.
Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bezpieczni‐
ków lub wyłączyć wyłącznik obwodu.
Umieścić szmatkę na dnie piekarnika. Zabez‐
piecza ona lampę i klosz przed uszkodze‐
niem.
Wymiana oświetlenia piekarnika:
1.
Klosz oświetlenia znajduje się na tylnej
ściance komory.
Obrócić szklany klosz w lewo, aby go zdjąć.
2.
Wyczyścić klosz.
3.
Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią
do piekarnika, odporną na działanie wyso‐
kiej temperatury do 300°C.
Należy użyć żarówki tego samego typu, co
wymieniana żarówka. Musi mieć ona taką
samą moc i być przeznaczona do urządzeń
domowych.
4.
Zamontować klosz.
12. CO ZROBIĆ, GDY…
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Podczas zapalania gazu
nie pojawia się iskra
Brak zasilania elektrycz‐
nego
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłą‐
czone do zasilania i czy zasilanie jest
włączone.
Podczas zapalania gazu
nie pojawia się iskra
Brak zasilania elektrycz‐
nego
Sprawdzić bezpiecznik w domowej in‐
stalacji elektrycznej.
Podczas zapalania gazu
nie pojawia się iskra
Pokrywka i korona palni‐
ka nie są prawidłowo uło‐
żone
Sprawdzić, czy pokrywka i korona pal‐
nika są prawidłowo ułożone.
18
www.electrolux.com
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Płomień gaśnie natych‐
miast po zapaleniu
Termopara nie została
wystarczająco rozgrzana
Po zapaleniu płomienia przytrzymać
wciśnięte pokrętło przez około 5 se‐
kund.
Nierówny płomień w pal‐
niku gazowym
Korona palnika jest za‐
tkana resztkami żywności
Sprawdzić, czy dysza nie jest zabloko‐
wana i czy w koronie palnika nie na‐
gromadziły się resztki żywności.
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w
skrzynce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli bez‐
piecznik zadziała więcej niż jeden raz,
należy skontaktować się z wykwalifiko‐
wanym elektrykiem.
Piekarnik nie nagrzewa
się
Piekarnik nie jest włączo‐
ny
Włączyć piekarnik.
Piekarnik nie nagrzewa
się
Nie wprowadzono nie‐
zbędnych ustawień
Sprawdzić ustawienia.
Nie działa oświetlenie pie‐
karnika
Oświetlenie piekarnika
jest uszkodzone
Wymienić żarówkę.
Na potrawach i w komo‐
rze piekarnika osiada
skroplona para wodna
Potrawa pozostawała
zbyt długo w piekarniku
Nie należy pozostawiać potraw w pie‐
karniku na dłużej niż 15-20 minut po
zakończeniu pieczenia.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym zakre‐
sie nie jest możliwe, należy skontaktować się ze
sprzedawcą lub serwisem.
Dane niezbędne dla serwisu znajdują się na tab
liczce znamionowej. Tabliczka znamionowa znaj‐
duje się na przednim obramowaniu komory pie
karnika.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
13. INSTALACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
13.1 Miejsce instalacji urządzenia
A
B
C
C
A
POLSKI 19
Minimalne odległości
Wymiar mm
A 690
B 150
C 20
13.2 Dane techniczne
Wymiary
Wysokość 855 mm
Szerokość 500 mm
Głębokość 600 mm
Całkowity pobór mo‐
cy
15 W
Napięcie 230 V
Częstotliwość 50 Hz
Kategoria gazu II2ELs3B/P
Dopływ gazu G20 (2E) 20 mbar
G2.350 (2ELs) 13
mbar
G30/G31 (3B/P)
37/37 mbar
Średnice by-passów
Palnik Średnica by-passu w
1/100 mm.
Mały 25
Średni 30
Duży 38
Piekarnik 40
Palniki gazowe
Palnik Moc nomi‐
nalna
Moc mini‐
malna
Rodzaj gazu Ciśnie‐
nie
Średnica dyszy Zuży‐
cie
kW kW mbar mm g/
godz.
Mały pal‐
nik
1,00 0,35 Gaz ziemny
G20
20 0,70 -
1,00 0,35 Gaz ziemny
G2.350
13 1,05 -
0,85 0,35 Butan G30 37 0,43 71,6
1,00 0,35 Propan G31 37 0,50 76,4
Średni
palnik
2,00 0,43 Gaz ziemny
G20
20 0,96 -
2,10 0,43 Gaz ziemny
G2.350
13 1,50 -
1,90 0,43 Butan G30 37 0,65 143,2
2,00 0,43 Propan G31 37 0,71 152,8
Duży pal‐
nik
3,00 0,72 Gaz ziemny
G20
20 1,19 -
2,90 0,72 Gaz ziemny
G2.350
13 1,80 -
2,70 0,72 Butan G30 37 0,77 214,8
3,00 0,72 Propan G31 37 0,88 229,2
Piekarnik 2,70 0,90 Gaz ziemny
G20
20 1,20 -
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKG51103OW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi