Zanussi ZCG564GW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi
Kuchenka
ZCG564G
PL
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa _ _ 3
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja _ _ 8
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Piekarnik – codzienna eksploatacja _ _ _ 10
Piekarnik – korzystanie z akcesoriów _ _ 12
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki _ 12
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie _ 15
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 17
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 18
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 23
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy
dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie
odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane nie-
prawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję
wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego ro-
ku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające odpo-
wiedniej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane
przez dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bezpie-
czeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
2
www.zanussi.com
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, za-
leca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci
bez nadzoru dorosłych.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
•Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy nagrzewają się
podczas pracy do wysokiej temperatury. Nie dotykać elemen-
tów grzejnych.
Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego zegara
ani niezależnego układu zdalnego sterowania.
Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających tłuszcz lub
olej na włączonej płycie grzejnej może być przyczyną pożaru.
•Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie, a na-
stępnie przykryć płomień pokrywą lub kocem gaśniczym.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchni goto-
wania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść przedmiotów me-
talowych, takich jak sztućce lub pokrywki do garnków, ponie-
waż mogą one bardzo się rozgrzać.
•Jeśli na pokrywę rozlał się płyn, należy go usunąć przed jej ot-
warciem. Przed zamknięciem pokrywy odczekać, aż powierz-
chnia płyty grzejnej ostygnie.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może
zainstalować wyłącznie wykwalifikowana
osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzone-
go urządzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji
dostarczoną wraz z urządzeniem.
3
www.zanussi.com
Zachować ostrożność podczas przenosze-
nia urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie.
Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdu-
jące się obok urządzenia i nad nim spełnia-
ły odpowiednie wymogi bezpieczeństwa.
•Boki urządzenia powinny sąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej wy-
sokości.
Nie instalować urządzenia na platformie.
Nie instalować urządzenia przy drzwiach
ani pod oknem. Zapobiegnie to możliwości
strącenia gorącego naczynia z urządzenia
przy otwieraniu okna lub drzwi.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagro
żenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wyko-
nać wszystkie połączenia elektryczne.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o podłą-
czeniu elektrycznym podane na tabliczce
znamionowej są zgodne z parametrami in-
stalacji zasilającej. W przeciwnym razie na-
leży skontaktować się z elektrykiem.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamon-
towanych gniazd elektrycznych z uziemie-
niem.
•Nie stosować rozgałęźników ani przedłuża-
czy.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymia-
nę uszkodzonego przewodu zasilającego
należy zlecić przedstawicielowi serwisu lub
wykwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajduj
ą-
cych się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki sposób,
aby nie można go było odłączyć bez użycia
narzędzi.
•Podłączyć wtyczkę do gniazda elektryczne-
go dopiero po zakończeniu instalacji. Nale-
ży zadbać o to, aby po zakończeniu insta-
lacji urządzenia wtyczka przewodu zasila-
jącego była łatwo dostępna.
•Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane,
nie wolno podłączać do niego wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączni-
ków automatycznych, bezpieczników topi-
kowych (typu wykręcanego – wyjmowa-
nych z oprawki), wyłączników różnicowo-
prądowych (RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający odłą-
czenie urządzenia od zasilania na wszyst-
kich biegunach. Wyłącznik obwodu musi
mieć rozwarcie styków wynoszące mini-
mum 3 mm.
Podłączenie do instalacji gazowej
Wszystkie połączenia instalacji gazowej
powinna wykonać wykwalifikowana osoba.
Zapewnić cyrkulację powietrza wokół urzą-
dzenia.
Informacje dotyczące dopływu gazu znaj-
dują się na tabliczce znamionowej.
Omawiane urządzenie nie jest podłączone
do wyciągu gazów spalinowych. Urządze-
nie należy podłączyć zgodnie z aktualnie
obowiązującymi przepisami dotyczącymi
instalacji. Zwrócić uwagę na wymagania
dotyczące odpowiedniej wentylacji.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Zagrożenie odniesienia
obrażeń ciała, oparzenia lub porażenia
pr
ądem.
•Urządzenia należy używać w warunkach
domowych.
4
www.zanussi.com
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie są
zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze
mocno się nagrzewa. Nie dotykać elemen-
tów grzejnych w urządzeniu. Podczas wy-
jmowania i wkładania akcesoriów piekarni-
ka lub naczyń należy zawsze używać ręka-
wic kuchennych.
Podczas pracy urządzenia należy zacho-
wać ostrożność przy otwieraniu jego drzwi.
Może dojść do uwolnienia gorącego powie-
trza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi ręko-
ma lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi
powinny być zamknięte.
•Nie kłaść sztućców ani pokrywek naczyń
na polach grzejnych. Pola grzejne mocno
się nagrzewają.
•Po każdym użyciu wyłączyć pole grzejne.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Zapewnić odpowiednią wentylację w po-
mieszczeniu, w którym zainstalowane jest
urządzenie.
•Stosować wyłącznie stabilne naczynia o
prawidłowym kształcie i średnicy większej
od średnicy palników.
•Należy uważać, aby płomień nie zgasł pod-
czas szybkiego obracania pokrętła z poło-
żenia płomienia maksymalnego do mini-
malnego.
Upewnić się, ż
e naczynia umieszczono
centralnie nad palnikami; naczynia nie po-
winny wystawać poza krawędź powierzchni
gotowania.
•Używać wyłącznie akcesoriów dostarczo-
nych z urządzeniem.
Nie instalować na palniku dyfuzora płomie-
nia.
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem lub wybuchem.
•Pod wpływem wysokiej temperatury tłusz-
cze i olej mogą uwalniać łatwopalne opary.
Podczas podgrzewania tłuszczów i oleju
nie wolno zbliżać do nich źródeł ognia ani
rozgrzanych przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej mogą
ulec samoczynnemu zapłonowi.
•Zużyty olej zawierający pozostałości pro-
duktów spożywczych ma niższą temperatu-
rę zapłonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzą
cych przed-
miotów ani otwartego płomienia.
•Należy ostrożnie otwierać drzwi urządze-
nia. Stosowanie składników zawierających
alkohol może spowodować powstanie mie-
szanki alkoholu i powietrza.
Ostrzeżenie! Występuje ryzyko
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie urzą-
dzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej bezpo-
średnio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio
do rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń-
czeniu pieczenia.
–Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na dzia-
łanie urządzenia. Nie stanowi to wady w ro-
zumieniu warunków gwarancji.
5
www.zanussi.com
W przypadku pieczenia wilgotnych ciast
należy stosować głęboką blachę do piecze-
nia. Sok z owoców może trwale zaplamić
emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na panelu
sterowania.
Nie dopuszczać do wygotowania się po-
traw.
Nie dopuszczać do upadku naczyń lub in-
nych przedmiotów na powierzchnię urzą-
dzenia. Może to spowodować jej uszkodze-
nie.
•Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani z
pustymi naczyniami.
•Nie kłaść na urządzeniu folii aluminiowej.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze zni-
szczonym spodem mogą spowodować za-
rysowanie szkła ceramicznego. Dlatego nie
należy przesuwać ich po powierzchni goto-
wania.
Pokrywa
Nie modyfikować pokrywy.
Regularnie czyścić pokrywę.
•Nie otwierać pokrywy jeśli na jej powierzch-
ni rozlał się
płyn.
Nie zamykać pokrywy do czasu całkowite-
go ostygnięcia płyty grzejnej i piekarnika.
Szklana pokrywa może pęknąć pod wpły-
wem wysokiej temperatury (jeśli dotyczy).
Grill gazowy
Ostrzeżenie! Zagrożenie pożarem
i poparzeniem.
Nie umieszczać rusztu piekarnika z żyw-
nością na najwyższym poziomie.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji nale-
ży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazda elektrycz-
nego.
•Upewnić się, że urządzenie ostygło. Wy-
stępuje zagrożenie pęknięcia szyb w
drzwiach urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie-
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować
się z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czy
ścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urzą-
dzeniu mogą stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne
środki czyszczące. Nie używać produktów
ściernych, myjek do szorowania, rozpusz-
czalników ani metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa umieszczo-
nych na opakowaniu.
•Nie używać do czyszczenia emalii katali-
tycznej (jeśli dotyczy) żadnych detergen-
tów.
•Nie myć palników w zmywarce.
Wewnętrzne oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastoso-
wana w tym urządzeniu jest przeznaczona
wyłącznie do urządzeń domowych. Nie na-
leży używać
jej do oświetlania pomie-
szczeń.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
należy odłączyć urządzenie od źródła zasi-
lania.
•Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
6
www.zanussi.com
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemoż-
liwić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia
w urządzeniu.
Serwis
Aby zlecić naprawę urządzenia, należy
skontaktować się z serwisem. Zaleca się
stosowanie wyłącznie oryginalnych części
zamiennych.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
9
1
2
3
4
10
7
1
32 64 5
8
1
Panel sterowania
2
Płyta grzejna
3
Pokrętła płyty grzejnej
4
Przycisk zapalarki
5
Przycisk oświetlenia piekarnika
6
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7
Grill
8
Oświetlenie piekarnika
9
Tabliczka znamionowa
10
Poziomy umieszczania potraw
Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1
Mały palnik
2
Średni palnik
3
Średni palnik
4
Duży palnik
7
www.zanussi.com
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Płytka blacha do pieczenia z powłoką
aluminiową
Do pieczenia ciast i ciastek.
Osłona grilla
Do ochrony pokręteł podczas używania
grilla.
Schowek
Pod piekarnikiem znajduje się schowek na
przybory kuchenne.
Aby uzyskać dostęp do schowka, należy
unieść przednie dolne drzwi, a następnie
pociągnąć je w dół.
Ostrzeżenie! Podczas pracy urządzenia
schowek może się nagrzewać.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się z
rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Nagrzewanie wstępne
Ustawić maksymalną temperaturę piekarnika
i pozostawić włączony piekarnik na 45 minut,
aby wypalić wszelkie pozostałości w komorze
piekarnika. Akcesoria mogą rozgrzać się sil-
niej niż w przypadku ich normalnego użytko-
wania. W tym czasie może być wyczuwalny
intensywny zapach. Jest to normalne zjawi-
sko. Należy zapewnić odpowiednią wentyla-
cję pomieszczenia.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Zapalanie palnika
Ostrzeżenie! Należy zachować
szczególną ostrożność podczas
korzystania z otwartego płomienia w kuchni.
Producenci nie ponoszą żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego obchodzenia się z ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie-
niem na nim naczyń.
Aby zapalić palnik, należy:
1. Nacisnąć i przytrzymać przycisk zapalar-
ki
.
2. Obrócić pokrętło w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara do pozycji
maksymalnego płomienia
.
3. Zwolnić przycisk zapalarki, ale przytrzy-
mać pokrętło w tym położeniu przez oko-
ło 5 sekund, aby termopara mogła się
rozgrzać. W przeciwnym wypadku do-
pływ gazu zostanie przerwany.
4. Dostosować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
zapalić płomienia, należy sprawdzić, czy
korona i pokrywka palnika znajdują się we
właściwym położeniu.
8
www.zanussi.com
1
2
3
4
1
Pokrywka palnika
2
Głowica palnika
3
Elektroda zapłonowa
4
Termopara
Ostrzeżenie! Nie należy wciskać
pokrętła sterującego dłużej niż 15
sekund.
Jeśli palnik nie zapali się w ciągu 15 sekund,
należy zwolnić pokrętło, obrócić je do
położenia wyłączenia i odczekać co najmniej
1 minutę przed ponowną próbą zapalenia.
Ważne! W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbliżyć
płomień do palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło regulacyjne i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchów wskazówek zegara,
aż do pozycji maksymalnego przepływu
gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale-
ży obrócić pokrętło sterowania do poło-
żenia wyłączenia i odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną próbą zapalenia palni-
ka.
Podczas włączania zasilania po zakoń-
czeniu instalacji lub po przerwie w dosta-
wie prądu iskrownik może uruchomić się sa-
moczynnie. Jest to zjawisko normalne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
do pozycji
.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć
płomień tak, aby tylko utrzymać stan goto-
wania.
Ostrzeżenie! Należy używać garnków i
patelni o średnicy dna pasującej do
wielkości palnika.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 - 220 mm
Średni 140 - 220 mm
Mały 120 - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej
grube i płaskie.
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Ostrzeżenie! Przed czyszczeniem
urządzenia należy je wyłączyć i
poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa zabrania się
czyszczenia urządzenia parą i myjkami
wysokociśnieniowymi.
Ostrzeżenie! Nie stosować ściernych
preparatów czyszczących, myjek
stalowych ani kwasów, ponieważ mogą one
spowodować uszkodzenie urządzenia.
9
www.zanussi.com
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i ko-
ronę palnika należy myć ciepłą wodą z do-
datkiem mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy umyć
wodą, a następnie osuszyć miękką ście-
reczką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmywar-
ce; muszą być myte ręcznie.
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona
rusztu powinny przecinać się w środku pal-
nika.
Należy zachować szczególną ostroż-
ność podczas zakładania rusztów nad
palnikami, aby nie uszkodzić powierzch-
ni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do
sucha miękką szmatką.
Piekarnik – codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Funkcje piekarnika
Piekarnik posiada następujące funkcje:
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja wyłączenia Wyłączanie urządzenia.
Maksymalny dopływ
gazu
Regulacja temperatury piekarnika – najwyższe ustawienie.
Pizza Wypiek pizzy.
Minimalny dopływ
gazu
Regulacja temperatury piekarnika – najniższe ustawienie.
Grill Do grillowania potraw płaskich na środku grilla. Do przyrządzania tostów.
Oświetlenie piekar-
nika
Oświetlenie wnętrza piekarnika bez włączania funkcji pieczenia. Aby
użyć tej funkcji, należy nacisnąć przycisk oświetlenia piekarnika.
Pieczenie w piekarniku gazowym
Podczas korzystania z piekarnika należy
pozostawić lekko uchylone drzwi, aby
nie dopuścić do przegrzania.
Zapalanie palnika gazowego:
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk zapalar-
ki
.
3. Obrócić pokrętło piekarnika gazowego w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazó-
wek zegara do pozycji maksymalnego
płomienia
. Zwolnić przycisk zapalarki,
ale przytrzymać pokrętło piekarnika ga-
zowego w tym położeniu przez około 15
sekund. Nie zwalniać go, aż nie pojawi
się płomień.
4. Ustawić pokrętło piekarnika w położeniu
odpowiedniej temperatury.
Jeśli palnik piekarnika nie zapali się lub
zgaśnie przypadkowo:
1. Zwolnić pokrętło piekarnika gazowego i
ustawić w położeniu wyłączenia
.
2. Otworzyć drzwi piekarnika.
3. Po jednej minucie spróbować ponownie
zapalić palnik piekarnika gazowego.
Zapalanie ręczne:
Tymczasowo, jeśli nie ma zasilania.
10
www.zanussi.com
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Przytrzymać płomień w pobliżu otworu w
dolnej części komory piekarnika.
3. W tym samym czasie należy przekręcić
pokrętło piekarnika gazowego w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
do pozycji maksymalnej temperatury.
4. Gdy pojawi się płomień, należy przytrzy-
mać pokrętło piekarnika gazowego przez
około 15 sekund w pozycji maksymalne-
go płomienia.
5. Ustawić pokrętło piekarnika w położeniu
odpowiedniej temperatury.
Płomień można kontrolować patrząc
przez otwory w spodniej płycie piekarni-
ka.
Zabezpieczenie piekarnika:
Piekarnik gazowy jest wyposażony w termo-
parę. W przypadku wygaśnięcia płomienia
dopływ gazu zostaje odcięty.
Wyłączenie palnika piekarnika
Aby zgasić pł
omień, należy obrócić pokrętło
w położenie wyłączenia.
Korzystanie z grilla
Ostrzeżenie! Włączonego urządzenia
nie wolno pozostawiać bez nadzoru.
Dostępne części urządzenia nagrzewają się
do wysokiej temperatury. Występuje
zagrożenie poparzeniem.
Ostrzeżenie! Dzieci nie mogą zbliżać
się do urządzenia, gdy grill jest
włączony. Występuje zagrożenie
poparzeniem.
Ostrzeżenie! Nigdy nie korzystać z grilla
przy zamkniętych drzwiach urządzenia.
Występuje zagrożenie pożarem.
Uruchamianie grilla:
1. Otworzyć drzwi urządzenia.
2. Umieścić osłonę grilla
A w odpowiednim
położeniu nad drzwiami.
A
3. Nacisnąć i przytrzymać przycisk zapalar-
ki, a następnie obrócić pokrętło sterujące
piekarnika w położenie Grill
.
4. Zwolnić przycisk zapalarki.
5. Przytrzymać wciśnięte pokrętło sterujące
piekarnika przez 15 sekund.
6. Zwolnić pokrętło sterujące piekarnika.
7. Rozgrzewać wstępnie grill przez 5 do 10
minut
8. Położyć mięso na ruszcie piekarnika i
umieścić ruszt na poziomie 3.
Ostrzeżenie! Nie umieszczać rusztu z
mięsem na najwyższym poziomie.
Występuje zagrożenie pożarem.
9. Umieścić blachę do pieczenia lub bryt-
fannę poniżej rusztu, na poziomie 2, aby
zebrać soki.
Nie umieszczać mięsa bezpośrednio na
blasze ani w brytfannie.
10. Pozostawić drzwi piekarnika lekko uchy-
lone.
11. Po upieczeniu jednej strony, obrócić mię-
so za pomocą widelca, aby zapobiec
utracie soczysto
ści.
12. Po upieczeniu drugiej strony wyjąć mięso
z piekarnika.
11
www.zanussi.com
Jeśli grill nie uruchomi się lub zgaśnie
przypadkowo:
1. Zwolnić pokrętło piekarnika gazowego i
ustawić w położeniu wyłączenia.
2. Otworzyć drzwi urządzenia.
3. Po minucie spróbować ponownie zapalić
grilla.
Zapalanie ręczne:
Jeśli nie ma zasilania:
1. Otworzyć drzwi urządzenia.
2. Zbliżyć płomień do palnika grilla i obrócić
pokrętło sterujące piekarnika w położenie
.
Wyłączanie palnika grilla
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
w położenie wyłączenia.
Piekarnik – korzystanie z akcesoriów
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Wkładanie blachy do pieczenia
Umieścić blachę pośrodku komory piekarni-
ka, pomiędzy przednią a tylną ścianką.
Umożliwia to obieg powietrza z przodu i z tyłu
blachy. Należy upewnić się, że blacha jest
ustawiona zgodnie z rysunkiem, tj. strona ze
spadkiem ma się znajdować z tyłu.
Ostrzeżenie! Nie wsuwać blachy na
sam tył komory piekarnika. Uniemożliwia
to obieg powietrza wokół blachy. Żywność
może się przypalić, szczególnie w tylnej
części blachy.
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
Uwaga! W przypadku pieczenia bardzo
wilgotnych ciast należy stosować
głęboką blachę do pieczenia. Sok z owoców
może trwale zaplamić emalię.
•Urządzenie posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw. Poziomy umieszczania
potraw są liczone od dołu.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normalne
zjawisko. Zawsze należy odsunąć się od
12
www.zanussi.com
urządzenia otwierając jego drzwi podczas
pieczenia. Aby ograniczyć zjawisko kon-
densacji, należy rozgrzewać urządzenie
przez 10 minut przed rozpoczęciem pie-
czenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym uży-
ciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani zakrywać jego elementów folią alumi-
niową. Może to wpłynąć na efekty piecze-
nia i spowodować uszkodzenie emaliowa-
nej powłoki.
Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia należy roz-
grzewać piekarnik przez około 10 minut.
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego cza-
su pieczenia.
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1
kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa po-
woduje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potra-
wy, należy stosować tacę ociekacza, aby
nie dopuścić do zabrudzenia piekarnika,
które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
•Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy wlać nieco wody
do tacki ociekacza. Aby nie dopuścić do
zadymienia, należy uzupełniać wodę.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pracy
piekarnika. Należy znaleźć optymalne usta-
wienia (ustawienie temperatury, czasu pie-
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą-
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Tabela pieczenia
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępne-
go rozgrzewa-
nia piekarnika
(min)
Temperatura
(°C)
Wielkość
płomie-
nia
1)
Czas piecze-
nia (w minu-
tach)
Paluchy (250 g) blacha aluminio-
wa na poziomie 3
15 150 3 - 4 20 - 30
Placek (1000 g) blacha aluminio-
wa na poziomie 3
10 175 5 30 - 40
Ciasto drożdżo-
we z jabłkami (2
kg)
blacha aluminio-
wa na poziomie 3
10 200 6 40 - 50
Szarlotka
(1200 + 1200 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 3
10 200 6 60 - 70
Małe ciasteczka
(500 g)
lacha aluminiowa
na poziomie 3
10 175 5 30 - 40
Biszkopt nisko-
kaloryczny (350
g)
1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
na poziomie 3
10 175 5 30 - 40
13
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępne-
go rozgrzewa-
nia piekarnika
(min)
Temperatura
(°C)
Wielkość
płomie-
nia
1)
Czas piecze-
nia (w minu-
tach)
Ciasto w głębo-
kiej blasze
(1500 g)
blacha aluminio-
wa na poziomie 3
- 175 5
50 - 60
2)
Kurczak cały
(1400 g)
ruszt piekarnika +
płytka blacha do
pieczenia na po-
ziomie 2
- 265 7 50 - 60
Tarta (800 g) blacha aluminio-
wa na poziomie 3
20 265 7 10 - 15
Nadziewane
ciasto drożdżo-
we (1200 g)
blacha aluminio-
wa na poziomie 3
15 200 6 40 - 50
Pizza (1000 g) blacha aluminio-
wa na poziomie 3
10 265 7 25 - 35
Sernik (2600 g) blacha aluminio-
wa na poziomie 3
- 175 5 90 - 100
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha aluminio-
wa na poziomie 3
15 6 - 7 50 - 60
Keks (2400 g) blacha aluminio-
wa na poziomie 3
15 175 5
60 - 70
3)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
na poziomie 2
15 230 6 - 7 40 - 50
Chleb wiejski
(750 + 750 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 3
15 200 6 50 - 60
Rumuński bisz-
kopt
(600 + 600 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 25 cm)
na poziomie 3
10 175 5 40 - 50
Rumuński bisz-
kopt tradycyjny
(600 + 600 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 25 cm)
na poziomie 3
10 175 5 30 - 40
Rolada biszkop-
towa (500 g)
blacha aluminio-
wa na poziomie 3
10 175 5 20 - 30
Bezy (400 g) blacha aluminio-
wa na poziomie 3
- 165 4 45 - 55
Petit Choux
(500 g)
blacha aluminio-
wa na poziomie 3
10 200 6 30 - 40
Placek z kru-
szonką (1500 g)
blacha aluminio-
wa na poziomie 3
15 230 6 - 7 35 - 45
14
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępne-
go rozgrzewa-
nia piekarnika
(min)
Temperatura
(°C)
Wielkość
płomie-
nia
1)
Czas piecze-
nia (w minu-
tach)
Biszkopt (600 g) blacha aluminio-
wa na poziomie 3
10 175 5 30 - 40
Ciasto maślane
(600 g)
blacha aluminio-
wa na poziomie 3
15 190 5 - 6 30
1) Przybliżone ustawienie dopływu gazu (1 – minimalny dopływ gazu, 8 – maksymalny dopływ gazu).
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
Do przyrządzania pizzy najlepiej jest
przekręcić pokrętło wyboru funkcji pie-
karnika w położenie Pizza.
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej akryloamidy powstające
podczas przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu
zaleca się pieczenie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem
środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do czy-
szczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i po-
zwoli zapobiec przypaleniu resztek potraw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy myć
miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą z
dodatkiem środka do czyszczenia, po każ-
dym użyciu i pozostawić je, aż
wyschną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobiega-
jącą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przedmio-
tami ani myć w zmywarce. Może to spowo-
dować uszkodzenie powłoki zapobiegają-
cej przywieraniu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto-
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia czy-
szczenia należy wymontować drzwi piekarni-
ka.
Ostrzeżenie! Przy wyjmowaniu
wewnętrznej szyby z zamontowanych
drzwi może dojść do nagłego zamknięcia
drzwi.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia drzwi należy upewnić się,
że szyby ostygły. Istnieje zagrożenie
pęknięcia szyby.
Ostrzeżenie! Uszkodzenia lub
zadrapania szyb drzwi powodują
osłabienie szkła grożące jego pęknięciem.
Aby tego uniknąć, konieczna jest ich
wymiana. Więcej informacji na ten temat
można uzyskać w lokalnym punkcie
serwisowym.
15
www.zanussi.com
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1
Otworzyć całko-
wicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró-
cić dźwignie umie-
szczone na obu za-
wiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia
(do połowy). Następ-
nie pociągnąć drzwi
do siebie, wyjmując
je z mocowania.
1
1
4
Umieścić drzwi
na stabilnej powierz-
chni przykrytej mięk-
ką szmatką.
Za pomocą śrubok-
ręta wykręcić 2 śru-
by z dolnej krawędzi
drzwi.
Ważne! Nie zgubić
śrub.
.
3
2
2
5
Za pomocą drew-
nianej lub plastiko-
wej łopatki podwa-
żyć wewnętrzne
drzwi.
Przytrzymać zew-
nętrzne drzwi, a na-
stępnie popchnąć
wewnętrzne drzwi w
stronę górnej krawę-
dzi.
6
Unieść wewnętrz-
ne drzwi.
7
Wyczyścić wew-
nętrzną stronę drzwi.
Umyć szybę wodą z
dodatkiem mydła.
Starannie ją osu-
szyć.
Ostrzeżenie! Szybę należy czyścić
wyłącznie wodą z mydłem. Ścierne
preparaty czyszczące, odplamiacze i ostre
przedmioty (np. noże lub skrobaki) mogą
spowodować uszkodzenie szkła.
Zakładanie drzwi i szyb
Po zakończeniu czyszczenia założyć drzwi
piekarnika. W tym celu należy wykonać po-
wyższe czynności w odwrotnej kolejności.
4
4
5
5
6
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność
podczas wymiany żarówki oświetlenia
piekarnika. Występuje zagrożenie porażenia
prądem.
16
www.zanussi.com
Przed wymianą żarówki oświetlenia
piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bez-
pieczników lub wyłączyć wyłącznik obwo-
du.
Na dnie piekarnika umieścić szmatkę,
aby zapobiec uszkodzeniu żarówki i
szklanego klosza.
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika
1. Klosz oświetlenia znajduje się na tylnej
ściance komory.
Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby
go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokiej temperatury do 300°C.
Ważne! Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Co zrobić, gdy…
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić, czy urządzenie jest
podłączone do zasilania i czy za-
silanie jest włączone.
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić bezpiecznik w domo-
wej instalacji elektrycznej.
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Pokrywka i korona palnika nie są
prawidłowo ułożone
Sprawdzić, czy pokrywka i koro-
na palnika są prawidłowo ułożo-
ne.
Płomień gaśnie natychmiast po
zapaleniu
Termopara nie została wystar-
czająco rozgrzana
Po zapaleniu płomienia przytrzy-
mać wciśnięte pokrętło przez
około 5 sekund.
Nierówny płomień w palniku ga-
zowym
Korona palnika jest zatkana
resztkami żywności
Sprawdzić, czy dysza nie jest za-
blokowana i czy w koronie palni-
ka nie nagromadziły się resztki
żywności.
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w skrzyn-
ce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli
bezpiecznik zadziała więcej niż
jeden raz, należy skontaktować
się z wykwalifikowanym elektry-
kiem.
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbędnych
ustawień
Sprawdzić ustawienia
Nie działa oświetlenie piekarnika Oświetlenie piekarnika jest usz-
kodzone
Wymienić żarówkę oświetlenia
piekarnika
Na potrawach i w komorze pie-
karnika osiada skroplona para
wodna
Potrawa pozostawała zbyt długo
w piekarniku
Nie należy pozostawiać potraw
w piekarniku na dłużej niż
15-20 minut po zakończeniu pie-
czenia
17
www.zanussi.com
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za-
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub serwisem.
Dane niezbędne dla serwisu znajdują się na
tabliczce znamionowej. Tabliczka znamiono-
wa znajduje się na przednim obramowaniu
komory piekarnika.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
Instalacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Miejsce instalacji urządzenia
B
C
A
C
Minimalne odległości
Wymiar mm
A 690
B 150
C 20
Dane techniczne
Wymiary
Wysokość 855 mm
Szerokość 500 mm
Głębokość 600 mm
Całkowity pobór mocy 15,6 W
Napięcie 230 V
Częstotliwość 50 Hz
Kategoria gazu II2ELs3B/P
Dopływ gazu G20 (2E) 20 mbar
G2.350(2Ls) 13 mbar
G30/G31(3B/P) 37
mbar
Średnice by-passów
Palnik Średnica by-passu w
1/100 mm.
Mały 25
Średni 30
Duży 38
Piekarnik 40
Palniki gazowe
18
www.zanussi.com
Palnik Moc nomi-
nalna
Moc mini-
malna
Rodzaj gazu Ciśnie-
nie
Średnica dyszy Zuży-
cie
kW kW mbar mm g/godz.
Mały palnik 1,00 0,35 Gaz ziemny G20 20 0,70 -
1,00 0,35 Gaz ziemny
G2.350
13 1,05 -
0,85 0,35 Butan G30 37 0,43 71,6
1,00 0,35 Propan G31 37 0,50 76,4
Średni pal-
nik
2,00 0,43 Gaz ziemny G20 20 0,96 -
2,10 0,43 Gaz ziemny
G2.350
13 1,50 -
1,90 0,43 Butan G30 37 0,65 143,2
2,00 0,43 Propan G31 37 0,71 152,8
Duży pal-
nik
3,00 0,72 Gaz ziemny G20 20 1,19 -
2,90 0,72 Gaz ziemny
G2.350
13 1,80 -
2,70 0,72 Butan G30 37 0,77 214,8
3,00 0,72 Propan G31 37 0,88 229,2
Piekarnik 2,70 0,90 Gaz ziemny G20 20 1,20 -
2,70 0,90 Gaz ziemny
G2.350
13 1,68 -
2,50 0,90 Butan G30 37 0,70 196,33
2,70 0,90 Propan G31 37 0,80 167,82
Grill 1,90 - Gaz ziemny G20 20 1,08 -
1,90 - Gaz ziemny
G2.350
13 1,30 -
1,90 - Butan G30 37 0,62 -
1,90 - Propan G31 37 0,71 -
Podłączenie do instalacji gazowej
Należy zastosować połączenia sztywne lub
wąż z oplotem ze stali nierdzewnej, zgodnie z
obowiązującymi przepisami. W przypadku
użycia metalowych węży należy zagwaranto-
wać, aby nie dotykały części ruchomych lub
nie uległy zgnieceniu.
Podłączenie za pomocą elastycznych
węży niemetalowych
Wąż elastyczny można zastosować, gdy
przyłącze gazu można w łatwy sposób nad-
zorować na całej długości. Wąż należy do-
kładnie przymocować za pomocą obejm.
Na potrzebę instalacji użyć uchwytu węża.
Należy dokładnie przymocować uchwyt węża
do uszczelki, a następnie kontynuować mon-
taż przyłącza gazu. Wąż elastyczny zamonto-
wano prawidłowo, gdy:
Nie nagrzewa się on do temperatury wy-
ższej niż pokojowa lub przekraczającej
30°C.
Jego długość nie przekracza 1500 mm.
Nie jest on przygnieciony.
Nie jest on narażony na ocieranie lub skrę-
canie.
19
www.zanussi.com
Nie styka on się z ostrymi krawędziami lub
narożnikami.
–Można łatwo sprawdzić jego stan technicz-
ny.
Konserwacja węża elastycznego polega na
potwierdzeniu, że:
Nie jest on pęknięty lub rozcięty, a także
nie ma śladów przypalenia na obu końcach
oraz na całej długości.
Materiał, z którego wykonano wąż, zacho-
wuje elastyczność i nie twardnieje.
Obejmy mocujące nie są zardzewiałe.
–Nie został przekroczony jego okres eks-
ploatacji.
Po stwierdzeniu jednej lub kilku wad nie nale-
ży naprawiać węża, lecz go wymienić.
Ważne! Po zakończeniu instalacji należy za
pomocą roztworu mydła sprawdzić, czy
wszystkie połączenia węża są szczelne. Nie
używać w tym celu otwartego płomienia.
Przyłą
cze doprowadzenia gazu znajduje się
za panelem sterowania.
Ostrzeżenie! Przed podłączaniem
gazu należy wyjąć wtyczkę przewodu
zasilającego z gniazdka lub wyłączyć
bezpiecznik w skrzynce bezpieczników.
Zamknąć główny zawór gazu.
1
2
32
4
1
Miejsce do podłączenia gazu (w urządze-
niu istnieje tylko jeden punkt przyłączenia
gazu)
2
Uszczelka
3
Kolanko
4
Złączka gumowego węża gazu LPG
Urządzenie zostało fabrycznie ustawione
do konkretnego rodzaju gazu. Aby zmie-
nić rodzaj gazu, należy wybrać złączkę gazu
nr 4. Należy pamiętać o tym, aby zawsze za-
łożyć uszczelkę.
Dostosowanie do różnych rodzajów gazu
Ostrzeżenie! Dostosowanie urządzenia
do spalania dostępnego rodzaju gazu
powinno być przeprowadzone wyłącznie
przez osobę posiadającą odpowiednie
uprawnienia.
To urządzenie jest przystosowane do za-
silania gazem ziemnym.
Dzięki odpowiednim dyszom można je rów-
nież przystosować do spalania gazu płynne-
go.
Ostrzeżenie! Przed wymianą dysz
należy sprawdzić, czy pokrętła
regulacyjne gazu znajdują się w położeniu
wyłączone oraz odłączyć urządzenie od
źródła zasilania elektrycznego. Odczekać, aż
urządzenie cał
kowicie ostygnie. Występuje
zagrożenie odniesienia obrażeń ciała.
Wymiana dysz
1. Zdjąć ruszty palników.
2. Zdjąć pokrywki i korony palników.
3. Za pomocą klucza nasadowego nr 7 wy-
montować dysze, a następnie wymienić
je na nowe, odpowiednie do rodzaju sto-
sowanego gazu.
4. Zamontować ponownie części, wykonu-
jąc wyżej opisane czynności w odwrotnej
kolejności.
5. Wymienić tabliczkę znamionową (znajdu-
jącą się obok króćca przyłączeniowego
gazu) na odpowiednią dla nowego rodza-
ju gazu. Tabliczka znajduje się w torebce
dołączonej do urządzenia.
W przypadku, gdy ciśnienie doprowadzanego
gazu jest niestabilne lub żni się od wyma-
ganej wartości ciśnienia, na rurze doprowa-
dzającej gaz należy zainstalować odpowiedni
regulator ciśnienia.
Przestawienie na gaz G2.350
Palnik mały i
średni: Po założeniu dysz
(C na ilustracji), nakręcić na nie nakrętki
20
www.zanussi.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zanussi ZCG564GW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi