Zanussi ZFC410 Instrukcja obsługi

Kategoria
Zamrażarki
Typ
Instrukcja obsługi
NÁVOD K INSTALACI A OBSLUZE -
KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ -
INSTRUKCJA OBS£UGI -
INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE
820 41 76 39
TRUHLICOVÁ MRAZNIÈKA
FAGYASZTÓLÁDA
ZAMRZOVALNA SKRINJA
ZAMRA¯ARKA
ZFC 410
ZANUSSI
22-26RO
16-21
PL
10-15
HU
4-9
CZ
2
1.
6.
8.
2.
3.
4.
9.
5.
1
2
3
5
4
FREEZING
CAPACITY
7.
3
12.
10.
11.
16
DANE TECHNICZNE
SPIS TRECI
DANE TECHNICZNE.........................................................................................................................................16
WSKAZÓWKI BEZPIECZEÑSTWA .....................................................................................................................17
Wskazówki i ostrze¿enia ................................................................................................................................17
INSTALACJA....................................................................................................................................................18
Ustawienie ..................................................................................................................................................18
Pod³¹czenie elektryczne................................................................................................................................18
W³¹czanie ...................................................................................................................................................18
EKSPLOATACJA...............................................................................................................................................18
Regulacja temperatury ..................................................................................................................................18
Otwieranie / Zamykanie pokrywy zamra¿arki ....................................................................................................18
Rola zawora cinieniowego ..............................................................................................................................18
Panel sterujacy ............................................................................................................................................19
Zamra¿anie ¿ywnoci ....................................................................................................................................19
Pakowanie ¿ywnoci .....................................................................................................................................19
Zamek ........................................................................................................................................................19
Kosze zamra¿arki .........................................................................................................................................19
WA¯NE WSKAZÓWKI .......................................................................................................................................19
Przechowywanie ..........................................................................................................................................19
Zamra¿anie ¿ywnoci ....................................................................................................................................19
Odmra¿anie.................................................................................................................................................19
Wyposa¿enie ...............................................................................................................................................20
KONSERWACJA...............................................................................................................................................20
Odmra¿anie ................................................................................................................................................20
Czyszczenie ................................................................................................................................................20
D³u¿sze przerwy w pracy zamra¿arki ...............................................................................................................20
CO ROBIÆ, GDY ZAMRA¯ARKA NIE DZIA£A ......................................................................................................21
Wymiana ¿arówki..........................................................................................................................................21
SERWIS I CZÊCI ZAMIENNE...........................................................................................................................21
Przed instalacj¹ i uruchomieniem urz¹dzenia nale¿y zapoznaæ siê z niniejsz¹ instrukcj¹ obs³ugi. Zawiera ona wiele
cennych wskazówek i rad dotycz¹cych prawid³owej i bezpiecznej eksploatacji zakupionej przez Pañstwa ch³odziarki.
Poni¿sze symbole pozwol¹ Pañstwu znaleæ potrzebne informacje:
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Przestrzeganie informacji i ostrze¿eñ oznaczonych tym symbolem sprzyja bezpieczeñstwu urz¹dzenia i u¿ytkownika.
Praktyczne wskazówki
Wskazówki dotycz¹ce ochrony rodowiska
ZFC 410
414
404
87,6/88,3
132,5
66,5
56
1,395
19
32
105
Model
Pojemnoæ (brutto) litry
Pojemnoæ (netto) litry
Wysokoæ cm
Szerokoæ cm
G³êbokoæ cm
Waga kg
Zu¿ycie engerii/24godz. kWh
Zdolnoæ zamar¿ania kg/24g
Zdolnoæ do utrzymania
temperatury w przypadku godziny
braku zasilania
Moc nominalna W
PL
17
WSKAZÓWKI BEZPIECZEÑSTWA
WSKAZÓWKI I OSTRZE¯ENIA
Prosimy o dok³adne przeczytanie poni¿szej instrukcji
obs³ugi i zapoznanie siê ze wskazówkami, które umo¿liwi¹
Pañstwu bezpieczne korzystanie z zakupionej zamra¿arki.
Przed przyst¹pieniem do eksploatacji
urz¹dzenia nale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z
instrukcj¹ obs³ugi. Instrukcjê obs³ugi nale¿y zachowaæ
przez ca³y czas eksploatacji urz¹dzenia, a w przypadku
odst¹pienia urz¹dzenia innemu u¿ytkownikowi nale¿y
pamiêtaæ równie¿ o przekazaniu instrukcji obs³ugi.
Zalecenia i wskazówki opracowalimy z myl¹ o
bezpiecznej i prawid³owej eksploatacji urz¹dzenia.
Ka¿dy u¿ytkownik urz¹dzenia musi zapoznaæ siê ze
wskazówkami dotycz¹cymi bezpieczeñstwa.
Urz¹dzenie przeznaczone jest do u¿ytkowania i obs³ugi
wy³¹cznie przez osoby doros³e. Dzieciom nie nale¿y
zezwalaæ na obs³ugê urz¹dzenia i manipulowanie
elementami steruj¹cymi.
Wszelkie przeróbki instalacji elektrycznej w urz¹dzeniu
mog¹ byæ dokonywane wy³¹cznie przez uprawnionego
montera z autoryzowanego punktu serwisowego.
U¿ytkownikowi nie wolno dokonywaæ ¿adnych
przeróbek sprzêtu, gdy¿ mo¿e to spowodowaæ
uszkodzenie sprzêtu i cofniêcie gwarancji.
Po pod³¹czeniu urz¹dzenia do sieci elektrycznej nale¿y
sprawdziæ, czy nie stoi ono na przewodzie zasilaj¹cym.
Przed przyst¹pieniem do prac konserwacyjnych lub
mycia nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie od ród³a zasilania
elektrycznego wyjmuj¹c wtyczkê z gniazdka lub
wykrêcaj¹c zabezpieczenia.
Urz¹dzenie przeznaczone jest wy³¹cznie do
przechowywania i zamra¿ania artyku³ów
¿ywnociowych na u¿ytek gospodarstwa domowego.
U¿ytkowanie urz¹dzenia niezgodnie z jego
przeznaczeniem mo¿e byæ niebezpieczne i przyczynic
siê do uszkodzenia urz¹dzenia.
Rozmro¿one produkty nie powinny byæ ponownie
zamra¿ane.
Przechowywanie i zamra¿anie artyku³ów spo¿ywczych
powinno odbywaæ siê wed³ug wskazówek producenta
produktu oraz zaleceñ przedstawionych w rozdziale
Wa¿ne wskazówki.
Podczas pracy urz¹dzenia skraplacz i sprê¿arka
nagrzewaj¹ siê i dlatego nale¿y zwróciæ szczególn¹
uwagê na zapewnienie swobodnego dop³ywu powietrza
do tych elementów. Niedostateczna cyrkulacja
powietrza mo¿e spowodowaæ wadliw¹ pracê agregatu
(zepsucie siê ¿ywnoci) lub nawet uszkodzenie sprzêtu.
Przy ustawianiu urz¹dzenia nale¿y przestrzegaæ
wskazówek zawartych w instrukcji obs³ugi.
Urz¹dzenie powinno staæ ty³em do ciany, a
nagrzewaj¹ce siê elementy powinny znajdowaæ siê z
dala od róde³ ciep³a.
Przed przyst¹pieniem do mycia elementów
wewnêtrznych i zewnêtrznych urz¹dzenia oraz przy
wymianie ¿arówki, nale¿y urz¹dzenie od³¹czyæ od
ród³a zasilania elektrycznego.
Podczas transportu olej znajduj¹cy siê w sprê¿arce
mo¿e dostaæ siê do uk³adu ch³odniczego. Z tego
wzglêdu nale¿y odczekaæ 12 godzin, aby olej ciek³
ponownie do sprê¿arki i dopiero wówczas w³¹czyæ
urz¹dzenie do sieci elektrycznej.
We wszystkich urz¹dzeniach ch³odniczych elementy
uk³adu ch³odniczego pokrywaj¹ siê z biegiem czasu
warstw¹ szronu lub lodu. Warstwa ta usuwana jest
automatycznie wzglêdnie rêcznie - w zale¿noci od
modelu urz¹dzenia.
Warstwy szronu nie wolno usuwac metalowymi
przedmiotami, gdy¿ w ten sposób mo¿na uszkodziæ
urz¹dzenie. Do tego celu nale¿y u¿ywaæ plastikowej
³opatki bêd¹cej na wyposa¿eniu urz¹dzenia (w trakcie
czynnoci odmra¿ania - patrz Konserwacja").
Do wyjmowania zamarzniêtego pojemnika na lód nie
u¿ywaæ przedmiotów o ostrych krawêdziach.
Do przypieszenia procesu odmra¿ania nie wolno u¿ywaæ
¿adnych mechanicznych urz¹dzeñ lub innych rodków, z
wyj¹tkiem tych, które zaleci³ producent sprzêtu.
W komorze zamra¿arki nie wolno przechowywaæ
napojów gazowanych, musuj¹cych, gdy¿ mog¹
eksplodowaæ powoduj¹c uszkodzenie urz¹dzenia.
Nie nale¿y spo¿ywaæ lodów bezporednio po wyjêciu
z zamra¿arki, gdy¿ mo¿na spowodowaæ uszkodzenie
skóry.
Urz¹dzenie jest ciê¿kie i elementy na tylnej ciance
posiadaj¹ ostre zakoñczenia. Zaleca siê, aby do
przesuwania urz¹dzenia zak³adaæ rêkawice ochronne.
W przypadku wyst¹pienia zak³óceñ w pracy sprzêtu nie
wolno dokonywaæ samodzielnie ¿adnych napraw, lecz
zwróciæ siê do autoryzowanej placówki serwisowej. Do
napraw stosuje siê oryginalne czêci zamienne.
Urz¹dzenie powinno byæ ustawione z dala od róde³
ciep³a (piece, grzejniki) oraz bezporedniego
oddzia³ywania promieni s³onecznych.
Czynnikiem ch³odniczym w tym urz¹dzeniu jest
ekologiczny gaz, izobutan (R 600a). Jest on palny.
Podczas transportu i instalacji urz¹dzenia nale¿y
upewniæ siê, ¿e ¿aden z elementów uk³adu
ch³odniczego nie zosta³ uszkodzony.
Je¿eli jakikolwiek elementu uk³adu ch³odniczego
zosta³ uszkodzony nale¿y:
- wywietrzyæ pomieszczenie, w którym znajduje siê
ch³odziarka.
- unikaæ otwartego ognia lub innych róde³ substancji
palnych.
Nale¿y upewniæ siê, ¿e przewód zasilaj¹cy nie
jest zgnieciony lub uszkodzony przez tyln¹
ciankê ch³odziarki/zamra¿arki.
- Zniszczony przewód zasilaj¹cy mo¿e ulec
przegrzaniu i zapaleniu.
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów lub
ch³odziarki/zamra¿arki na przewodzie zasilaj¹cym.
- Istnieje ryzyko zwarcia i po¿aru.
Nie ci¹gn¹æ za przewód zasilaj¹cy wyjmuj¹c go z
gniazdka, zw³aszcza podczas wysuwania
ch³odziarki/zamra¿arki z wnêki.
- Zniszczenie przewodu mo¿e spowodowaæ zwarcie,
po¿ar lub pora¿enie elektryczne.
- Zniszczony przewód zasilaj¹cy mo¿e byæ wymieniony
wy³¹cznie przez uprawnionego technika z
autoryzowanego serwisu.
PL
18
Nie wk³adaæ wtyczki przewodu zasilaj¹cego do
obluzowanego gniazdka.
- Istnieje ryzyko po¿aru lub pora¿enia elektrycznego.
OCHRONA RODOWISKA (1)
Uk³ad ch³odniczy i izolacja urz¹dzenia nie zawieraj¹ gazu
szkodliwego dla warstwy ozonowej. Nale¿y jednak
zwracaæ uwagê na to, aby nie uszkodziæ uk³adu
ch³odniczego. Z³omowanie urz¹dzenia nale¿y wykonaæ
zgodnie z przepisami ochrony rodowiska. Materia³y u¿yte
do produkcji tego urz¹dzenia, oznaczone symbolem
( ) nadaj¹ siê do powtórnego przetworzenia.
INSTALACJA
USTAWIENIE (1)
Warunkiem bezawaryjnego funkcjonowania urz¹dzenia
jest prawid³owe ustawienie i pod³¹czenie. Ustawiæ
zamra¿arkê na stabilnym pod³o¿u i wypoziomowaæ za
pomoc¹ czterech nó¿ek regulacyjnych.
Pomieszczenie, w którym bêdzie sta³a zamra¿arka
musi byæ odpowiednio wentylowane.
Je¿eli temperatura pomieszczenia przekracza 32 °C
albo spada poni¿ej 16 °C, wtedy zamra¿arka nie
bêdzie prawid³owo funkcjonowa³a.
Temperatura zewnetrzna ma wplyw na zu¿ycie energii
aparatu:
- Nie nale¿y ustawiaæ aparatu w miejscu, w którym
by³by nara¿ony na bezporednie dzia³anie promieni
s³onecznych, ani w pobli¿u kaloryfera, czy pieca.
- W takim miejscu nale¿y ustawiæ, w którym
temperatura otoczenia odpowiada klasie klimatyzacji,
dla której aparat zosta³ zaprojektowany.
Klasa klimytyzacji temperatura otoczenia od - do
SN od +10 do +32 °C
N od +16 do +32 °C
ST od +18 do +38 °C
T od +18 do +43 °C
Urz¹dzenie nie powinno byæ ustawione w pobli¿u
róde³ ciep³a (np. w pobli¿u pieca, kuchenki,
grzejników) lub byæ nara¿one na bezporednie
oddzia³ywanie promieni s³onecznych. Wybieraj¹c
miejsce ustawienia urz¹dzenia nale¿y pamiêtaæ o
zapewnieniu prawid³owej wentylacji z ka¿dej strony
urz¹dzenia, gdy¿ ma to zasadnicze znaczenie dla
bezawaryjnej pracy.
Je¿eli zamra¿arka sta³a lub by³a przewo¿ona w
pozycji innej ni¿ pionowa, nale¿y ustawiæ w
prawid³owym po³o¿eniu i odczekaæ oko³o 12 godzin
przed w³¹czeniem.
Wybieraj¹c miejsce ustawienia zamra¿arki nale¿y
zwróciæ uwagê, ¿eby by³ do niej ³atwy dostêp w
przypadku koniecznoci naprawy urz¹dzenia.
W£¥CZENIE (2)
Przed przyst¹pieniem do eksploatacji nale¿y umyæ
urz¹dzenie, aby usun¹æ charakterystyczny zapach
fabryczny. Urz¹dzenie nale¿y myæ letni¹ wod¹ i
neutralnym rodkiem do mycia, a po umyciu starannie
wytrzeæ do sucha. Do mycia nie stosowac rodków
szoruj¹cych, gdy¿ mo¿na uszkodziæ urz¹dzenie.
Ustawic przycisk termostatu w po³owie zakresu
(ustawienie rednie) i pozostawiæ w³¹czone na kilka
godzin przed w³o¿eniem ¿ywnoci.
POD£¥CZENIE ELEKTRYCZNE
Przed pod³¹czeniem zamra¿arki do zasilania
elektrycznego nale¿y upewniæ siê, ¿eparametry sieci
elektrycznej znajduj¹cej siê w miejscu eksploatacji
urz¹dzenia odpowiadaj¹ wartociom umieszczonym na
tabliczce znamionowej zamra¿arki.
Nie nale¿y przed³u¿aæ przewodu zasilaj¹cego.
OSTRZE¯ENIE:
Zamra¿arka musi byæ uziemiona.
Urz¹dzenie spe³nia nastêpuj¹ce normy EWG :
- 87/308 z 02.06.87 w zakresie t³umienia zak³óceñ
radiowych.
- 73/23 EWG z 19.02.73 (niskie napiêcia) ze zmianami;
- 89/336 z 03.05.1989 wraz ze zmianami.
EKSPLOATACJA
REGULACJA TEMPERATURY (3)
Termostat zapewnia utrzymanie w³aciwej temperatury
wewn¹trz zamra¿arki. Ustawiæ pokrêt³o termostatu za
pomoc¹ np. monety.
Ustawiaj¹c pokrêt³o termostatu w kierunku poz. 7
uzyskujemy ni¿sz¹ temperaturê.
Ustawiaj¹c pokrêt³o w kierunku poz. 1 uzyskujemy
wy¿sz¹ temperaturê.
Wed³ug obowi¹zuj¹cych norm bezpieczeñstwa
temperatura wewn¹trz zamra¿arki nie powinna byæ
wy¿sza ni¿ -18 °C.
OTWIERANIE/ZAMYKANIE ZAMRA¯ARKI
Pokrywa jest wyposa¿ona w cile przylegaj¹c¹
uszczelkê, która zapobiega narastaniu szronu w komorze
wewnêtrznej.
Podczas otwierania pokrywy powietrze wewn¹trz
zamra¿arki stopniowo siê ociepla. Wytwarzane
podcinienie mo¿e powodowaæ trudnoci w otworzeniu
pokrywy bezporednio po jej zamkniêciu. Jest to naturalna
konsekwencja i wiadczy o sprawnoci uszczelki.
Przed powtórnym otworzeniem pokrywy nale¿y odczekaæ
2 do 3 minut, gdy¿ ze wzglêdu na nisk¹ temperaturê w
zamra¿arce skrzyniowej tworzy siê pró¿nia.
Dlatego pokrywê nale¿y otwieraæ z zachowaniem
ostro¿noci i bez u¿ycia si³y, gdy¿ mo¿na oprócz
uszczelki uszkodziæ tak¿e r¹czkê pokrywy.
ROLA ZAWORA CINIENIOWEGO (4)
Wbudowany w urz¹dzenie zawór cinieniowy
automatycznie likwiduje ró¿nicê cinieñ,która utrudnia
lub uniemo¿liwia otwieranie wieka zamra¿alki.
Funkcjonowanie jego - w danym wypadku - mo¿na s³yszeæ
na skutek przep³ywaj¹cego powietrza przez otwór
oddechowy znajduj¹cy siê na tylnej cianie zamra¿alki.
W celu bezpiecznego funkcjonowania obydwa otwory
zaworu nale¿y trzymaæ odkryte, nie wolno ich zakrywaæ!
PL
19
PANEL STERUJ¥CY (5)
W celu w³¹czenia urz¹dzenia nale¿y w³o¿yæ wtyczkê do
gniazdka zasilaj¹cego. Lampka kontrolna zawieci siê
wskazuj¹c na pod³¹czenie do zasilania elektrycznego.
Lampka ¿ó³ta zawieci siê po wciniêciu przycisku
Super (patrz Zamra¿anie").
Lampka czerwona zawieci siê wtedy, gdy temperatura
wewn¹trz zamra¿arki bêdzie wy¿sza ni¿ ustawienie
pokrêt³a termostatu (alarm).
1. Prokrêt³o termostatu
2. Zielona lampka
3. Czerwona lampka
4. ¯ó³ta lampka
5. Przycisk SUPER
Taka sytuacja mo¿e byæ spowodowana m.in. przez:
w³o¿enie zbyt du¿ej iloci wie¿ych produktów.
Lampka otrzegawcza powinna siê po chwili wy³¹czyæ.
pozostawienie otwartej zamra¿arki na zbyt d³ugi okres
czasu. Lampka otrzegawcza powinna siê po chwili
wy³¹czyæ.
uszkodzenie zamra¿arki - patrz Co robiæ, jeli
zamra¿arka nie dzia³a.
ZAMRA¯ANIE
Bardzo istotn¹ rzecz¹ jest, aby wie¿e produkty by³y
zamra¿ane tak szybko, jak to tylko mo¿liwe.
Aby zamrozic wiêcej ni¿ 3 - 4 kg:
wcisn¹æ kwadratowy przycisk Super (zawieci siê
¿ó³ta lampka). Zamra¿arka bêdzie teraz kontynuowa³a
pracê stwarzaj¹c odpowiednie warunki termiczne.
przycisk Super wcisn¹æ na 6 - do 24 godzin przed
w³o¿eniem do zamra¿arki wie¿ych artyku³ów
¿ywnociowych, w zale¿noci od ich iloci.
ponownie wcisn¹æ przycisk Super (¿ó³ta lampka
zganie). Temperatura wewn¹trz zamra¿arki osi¹gnie
normaln¹ wartoæ (maksymalnie -18 °C). Je¿eli
zapomnicie Pañstwo wcisn¹æ ponownie przycisk
Super - praca intensywna przez nieco d³u¿szy czas
nie spowoduje uszkodzenia, lecz zamra¿arka bêdzie
zu¿ywa³a wiêcej energii elektrycznej.
PAKOWANIE ¯YWNOCI
Przed w³o¿eniem do zamra¿arki wie¿ej ¿ywnoci nale¿y
j¹ sch³odziæ (przynajmniej do temperatury pokojowej).
Zamra¿an¹ ¿ywnoæ nale¿y szczelnie opakowaæ w
foliê aluminiow¹ lub plastikow¹, zabezpieczaj¹c¹
produkty przed wysuszeniem.
Zwrócic uwagê, aby produkty ju¿ zamro¿one nie
styka³y siê ze wie¿ymi.
Nale¿y zwróciæ uwagê, aby po w³o¿eniu ¿ywnoci
pozosta³o jeszcze 5 mm od górnej krawêdzi (nie
przepe³niaæ zamra¿arki).
POJEMNOÆ (6)
Wartoæ maksymalnej iloci produktów, która mo¿e
zostaæ zamro¿ona w ci¹gu 24 godzin, jest pokazana na
tabliczce znamionowej urz¹dzenia. Tabliczka znajduje siê
pod wiekiem zamra¿arki.
Nie przekraczac maksymalnej iloci produktów, gdy¿
wyd³u¿y to okres zamra¿ania ¿ywnoci.
Proces zamra¿ania trwa 24 godziny i w czasie jego trwania
nie nale¿y dok³adaæ dodatkowych produktów do zamro¿enia.
ZAMEK (7)
(nie wystêpuje jako wyposa¿enie podstawowe wszystkich
modeli)
Sposób zamykania przedstawiono na rysunku. Kluczyk
przechowywac w miejscu niedostêpnym dla dzieci.
UWAGA !
Ca³kowit¹ zdolnoæ zamra¿ania (kg/24 godz.)
mo¿na wykorzystywaæ okazjonalnie. Je¿eli
zamra¿arka bêdzie codziennie wype³niana du¿ymi
ilociami ¿ywnoci, zdolnoæ zamra¿ania zostanie
zredukowana o 1/3.
KOSZE (8)
Kosze s¹ przeznaczone do przechowywania zamro¿onej
wczeniej ¿ywnoci. R¹czki mo¿na ustawiæ w dwóch
pozycjach, tak jak pokazano na rysunku. Kosze mo¿na
w³o¿yæ do wnêtrza zamra¿arki lub zawiesiæ.
PRAKTYCZNE PORADY (10)
PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW
¯YWNOCIOWYCH
Mro¿onki mo¿na przechowywaæ w zamra¿arce (z
zachowaniem 5 mm przestrzeni miêdzy
produktami, a górn¹ krawêdzi¹ urz¹dzenia).
Nale¿y upewniæ siê, czy mro¿onki by³y przechowywane u
sprzedawcy we w³aciwy sposób. Nie kupowaæ
produktów z mokrym lub uszkodzonym opakowaniem.
Nale¿y postaraæ siê aby czas miêdzy kupnem towaru, a
w³o¿eniem go do zamra¿arki by³ jak najkrótszy. Zalecamy
u¿ywanie toreb termicznych do przenoszenia ¿ywnoci ze
sklepu do domu.
Nie wk³adaæ butelek, napojów gazowanych oraz ciep³ych
lub gor¹cych produktów do zamra¿arki.
ZAMRA¯ANIE PRODUKTÓW
¯YWNOCIOWYCH
Do zamra¿ania nale¿y przeznaczaæ produkty
wie¿e i oczyszczone, o wysokiej jakoci.
Gor¹ce potrawy sch³odziæ przed w³o¿eniem do zamra¿arki.
Produkty ¿ywnociowe nale¿y podzieliæ w niewielkie
porcje tak, aby przyspieszyc ich zamra¿anie, a tak¿e
u³atwiæ rozmra¿anie takiej iloci, jaka jest w danej chwili
potrzebna. Nale¿y pamiêtaæ o tym, ¿e t³uszcze i sól
zawarta w zamro¿onych produktach skraca ich
przydatnoæ do spo¿ycia. ¯ywnoæ opakowac w foliê lub
woreczki przeznaczone do zamra¿ania ¿ywnoci.
Kostki lodu nie nadaj¹ siê do spo¿ycia bezporednio po
wyjêciu z zamra¿arki, gdy¿ mog¹ spowodowaæ podra¿nienie
lub uszkodzenie skóry. Zalecamy oznaczanie opakowañ z
¿ywnoci¹ dat¹ ich zamro¿enia tak, abyzachowac termin ich
przydatnoci do spo¿ycia. Wolno przebiegaj¹cy proces
zamra¿ania zmniejsza wartoci od¿ywcze i smakowe
¿ywnoci. Dlatego nie zalecamy mro¿enia wiêkszej iloci
PL
20
produktów, ni¿ pokazuje tabliczka znamionowa. Nale¿y
zwracaæ uwagê na prawid³owe zamykanie pokrywy
zamra¿arki. Mro¿onki, które zosta³y ju¿ rozmro¿one nie
nadaj¹ siê do powtórnego zamro¿enia.
Nie nale¿y przekraczaæ terminów przydatnoci do
spo¿ycia wskazanych przez producenta mro¿onek.
ROZMRA¯ANIE PRODUKW
¯YWNOCIOWYCH
Mro¿onki mo¿na pozostawiæ do rozmro¿enia w
komorze ch³odziarki. Niektóre z produktów (w
ma³ych porcjach) mog¹ byæ przyrz¹dzane w stanie
zamro¿onym. Nale¿y wtedy pamiêtaæ, ¿e czas ich
gotowania, pieczenia itp. ulega wyd³u¿eniu. Chleb mo¿na
odmra¿aæ w tradycyjnym piekarniku.
Do szybkiego odmra¿ania produktów mo¿na u¿yæ
kuchenki mikrofalowej. Nale¿y przestrzegaæ instrukcji i
zaleceñ producenta kuchenki oraz produktu, który ma
byæ w niej rozmra¿any.
WYPOSA¯ENIE
Poni¿sze rysunki pokazuj¹, jak mo¿na ca³kowicie
wype³niæ zamra¿arkê koszami (ka¿dy z podanych
wymiarów wskazuje na konkretny model urz¹dzenia).
Iloæ koszy bêd¹cych wyposa¿eniem podstawowym jest
uzale¿niona od modelu zamra¿arki.
KONSERWACJA
ODMRA¯ANIE (9)
Z biegiem czasu wnêtrze zamra¿arki pokrywa siê
szronem. Je¿eli przekroczy on gruboæ 10-15 mm nale¿y
go usun¹æ u¿ywaj¹c w tym celu plastikowej ³opatki,
znajduj¹cej siê w urz¹dzeniu. Podczas wykonywania tej
operacji nie jest konieczne wy³¹czanie urz¹dzenia lub
wyjmowanie produktów.
UWAGA !
Do usuwania szronu nie nale¿y u¿ywaæ metalowych i
ostrych narzêdzi, gdy¿ mo¿na uszkodziæ urz¹dzenie.
Jednak¿e, je¿eli warstwa szronu jest ju¿ znacznej
gruboci, nale¿y przeprowadziæ ca³kowite odmro¿enie,
postêpuj¹c w poni¿szy sposób:
Wyj¹æ wtyczkê przewodu zasilaj¹cego z gniazdka. Wyj¹æ
wszystkie produkty (owin¹æ np. w gazety i pozostawic w
ch³odnym miejscu) Odmra¿anie mo¿na przyspieszyæ
wstawiaj¹c do wnêtrza zamra¿arki naczynia z gor¹c¹ (ale
nie gotuj¹c¹ siê wod¹) i zamkniêcie pokrywy. Po chwili
otworzyæ zamra¿ar i ostro¿nie zdj¹æ lód. Podstawic
naczynie na zbieraj¹c¹ siê w trakcie odmra¿ania wodê.
Nie nale¿y u¿ywaæ innych, ni¿ zalecone przez
producenta, rodków do przyspieszenia odmra¿ania. Po
zakoñczeniu odmra¿ania nale¿y oczyciæ i wysuszyc
wnêtrze. Po dwóch lub trzech godzinach mo¿na
ponownie w³o¿yæ produkty.
UWAGA !
Nie nale¿y zapomnieæ o w³o¿eniu do otworu
odp³ywowego zatyczki.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst¹pieniem do wszelkich prac
konserwacyjnych nale¿y wy³¹czyæ urz¹dzenie z sieci
wyjmuj¹c wtyczkê z gniazdka.
Do czyszczenia najlepiej jest przyst¹piæ po odmro¿eniu
urz¹dzenia.
Wnêtrze urz¹dzenia nale¿y regularnie myæ letni¹ wod¹ i
³agodnym rodkiem do mycia (np. roztworem z sody
oczyszczonej), a po umyciu wytrzeæ do sucha.
UWAGA !
Nie u¿ywaæ do czyszczenia metalowych przyrz¹dów,
silnie aromatyzowanych rodków czyszcz¹cych,
rodków szoruj¹cych.
CZYSZCZENIE ELEMENTÓW
ZEWNÊTRZNYCH
Obudowê zamra¿arki myæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem
rodków czyszcz¹cych. Nie u¿ywaæ rodków szoruj¹cych.
D£U¯SZA PRZERWA W PRACY
ZAMRA¯ARKI
wy³¹czyæ urz¹dzenie wyjmuj¹c wtyczkê z gniazdka
lub wykrêcaj¹c zabezpieczenie;
wyj¹æ produkty z zamra¿arki;
odmroziæ oraz umyæ wnêtrze urz¹dzenia i elementy
wyposa¿enia;
pozostawiæ otwarte drzwi, aby zapobiec tworzeniu
siê nieprzyjemnego zapachu.
PL
21
CO ZROBIÆ, JE¯ELI ZAMRA¯ARKA
NIE DZIA£A ?
CO ROBIÆ JE¯ELI URZ¥DZENIE NIE
DZIA£A PRAWID£OWO
Zanim zwróc¹ siê Pañstwo do punktu serwisowego,
prosimy sprawdziæ, czy zak³ócenia mo¿na usun¹æ we
w³asnym zakresie.
Jeli po wykonaniu opisanych czynnoci sprawdzaj¹cych
nadal wystêpuj¹ zak³ócenia, nale¿y zwróciæ siê do
autoryzowanego punktu serwisowego. Przy zg³oszeniu
nale¿y podaæ typ i numer seryjny sprzêtu. Dane te
znajduj¹ siê na tabliczce znamionowej, (wewn¹trz
zamra¿arki po lewej stronie na dole). Informacje te
umo¿liwi¹ szybsze za³atwienie Pañstwa zg³oszenia.
PRZERWY W DOP£YWIE PR¥DU
W przypadku krótkich przerw w dop³ywie pr¹du (6 do 8
godzin) system ch³odniczy i izolacja zapewni¹
prawid³ow¹ temperaturê dla przechowywanych
produktów.
W przypadku d³u¿szej przerwy w dostawie pr¹du, przed
ponownym zamro¿eniem produktów, nale¿y sprawdziæ
ich stan. Poni¿ej podajemy pomocne wskazówki:
lody: nie nale¿y zamra¿aæ ponownie;
owoce i warzywa: lekko podgotowac i spo¿yæ;
chleb i ciasta: mo¿na zamroziæ ponownie;
ryby: w³o¿yæ do ch³odziarki; spo¿yæ jak
najszybciej;
dania gotowe: w³o¿yæ do ch³odziarki; spo¿yæ jak
najszybciej;
du¿e kawa³ki miêsa: mog¹ byæ zamro¿one ponownie
(jeli zawieraj¹ kryszta³ki lodu);
Usterka
Zamra¿arka
nie zamra¿a
prawid³owo
Zamra¿arka
osi¹ga zbyt
niskie
temperatury
Powsta³o
zbyt du¿o
szronu
Sprawd jeli:
Zielona lampka nie wieci
siê
Zielona i czerwona lampka
wiec¹ siê
Zielona lampka wieci siê,
a czerwona lampka nie
wieci siê
¯ó³ta lampka wieci siê
¯ó³ta lampka nie wieci siê
Pokrywa zamra¿arki nie
jest prawid³owo zamkniêta
Du¿a wilgotnoæ
powietrzalub suszarki
¯le opakowana ¿ywnoæ
Zawór cinieniowy nie
zamyka siê odpowiednio
Prawdopodobna przyczyna:
Niew³aciwie w³o¿ona wtyczka do
gniazdka
Usterka bezpiecznika lub instalacji
elektrycznej
Przerwa w dop³ywie pr¹du
Do zamra¿arki w³o¿ono wie¿e
produkty
Pokrywa zamra¿arki by³a zbyt
d³ugo otwarta
Termostat ustawiony na wy¿sz¹
temperaturê
Powsta³o zbyt du¿o szronu i lodu
W³¹czono przycisk Super"
Termostat ustawiono na zbyt nisk¹
temperaturê
Pokrywa zamra¿arki dotyka do
¿ywnoci
Wilgoc pochodzi z pralki
automatycznej
Wilgoc pochodzi z produktów
Do zawora dosta³o siê
zanieczyszczenie
Dzia³anie:
Sprawd wtyczkê i gniazdko
Sprawd bezpiecznik, wezwij elektryka
Czekac na w³¹czenie dop³ywu pr¹du
Odczekac kilka godzin
Odczekac kilka godzin
Ustawic termostat na ni¿sz¹ temperaturê
Odmrozic zamra¿ar
Wy³¹czyæ przycisk Super"
Ustawic termostat na wy¿sz¹
temperaturê
Zmienic u³o¿enie produktów, sprawdziæ,
czy pokrywa zamyka siê prawid³owo
Zmienic miejsce ustawienia zamra¿arki
na pomieszczenie o mniejszej
wilgotnoci i w³aciwej wentylacji
Zmienic opakowania ¿ywnoci
Zawó r od strony otworu oddechowego
na tylnej cianie nale¿y przedmuchaæ
ma³e kawa³ki miêsa:nale¿y ugotowaæ i zamrozic
jako dania gotowe;
kurczak: ugotowac i zamrozic jako danie
gotowe.
WYMIANA ¯ARÓWKI (11)
Przed wymian¹ ¿arówki nale¿y od³¹czyæ zamra¿arkê od
zasilania elektrycznego. Postêpuj¹c tak, jak pokazano na
rysunku, wymieniæ ¿arówkê (max. 15 W). Po wymianie
W³o¿yæ wtyczkê przewodu zasilaj¹cego do gniazdka.
SERWIS I CZÊCI ZAMIENNE
SERWIS I CZÊCI ZAMIENNE (12)
Adresy punktów serwisowych znajd¹ Pañstwo u
sprzedawcy.
Producent zastrzega mo¿liwoæ wprowadzania zmian
(bez wczeniejszego powiadomienia) , nie wp³ywaj¹cych
jednak ujemnie na u¿ytkowanie urz¹dzenia.
PL
1 / 1

Zanussi ZFC410 Instrukcja obsługi

Kategoria
Zamrażarki
Typ
Instrukcja obsługi