7
Czas przechowywania produktów,
temperatura
Przedstawione na ostatnich stronach instrukcji tabele
zawieraj¹ informacje o czasie przechowywania wie¿ej
¿ywnoci i mro¿onek.
Czasu przechowywania nie mo¿na dok³adnie okreliæ z
góry, gdy¿ jest to uzale¿nione od stopnia wie¿oci
produktu oraz jego wczeniejszego przechowywania.
Dlatego podane przez nas wartoci maj¹ charakter
wy³¹cznie orientacyjny.
Nale¿y zwracaæ uwagê, aby czas miêdzy kupnem
mro¿onek, a w³o¿eniem ich do komory zamra¿ania by³ jak
najkrótszy (rozmro¿ona ¿ywnoæ nie nadaje siê do
powtórnego zamro¿enia).
Je¿eli nie zamierzacie Pañstwo wk³adaæ do komory
zamra¿ania w³anie kupionych mro¿onek, mo¿na je
zostawiæ w ch³odziarce na 1 dzieñ (nadaj¹ siê do
natychmiastowego spo¿ycia po rozmro¿eniu).
Eksploatacja zamra¿arki
Zamra¿anie
Do zamra¿ania nale¿y przeznaczaæ produkty, które do tego
siê nadaj¹ (po w³aciwym ich przygotowaniu).
Jednorazowo nale¿y wk³adaæ nie wiêcej ni¿ 4 - 6 kg
(w zale¿noci od typu urz¹dzenia). Maksymaln¹ iloæ
produktów mo¿na odczytaæ na tabliczce znamionowej,
znajduj¹cej siê po lewej stronie na dole komory ch³odziarki.
Ustawiæ pokrêt³o kontroli temperatury w pozycji Max.
Nie nale¿y zamra¿aæ wiêkszej iloci produktów,
ni¿ wartoæ podana na tabliczce znamionowej
(lub w rozdziale Dane techniczne), gdy¿ proces
zamra¿ania nie bêdzie przebiega³ prawid³owo, a
produkty mog¹ straciæ swoje walory smakowe i
zapachowe.
Podczas zamra¿ania wie¿ej ¿ywnoci nie nale¿y
przygotowywaæ kostek lodu, gdy¿ zmniejsza to
zdolnoæ zamra¿ania produktów.
Przechowywanie mro¿onek
Zalecamy przechowywanie produktów po zamro¿eniu w
komorach (koszykach) do ¿ywnoci, zwalniaj¹c w ten
sposób miejsce dla nastêpnej ¿ywnoci przeznaczonej do
mro¿enia.
Nale¿y przestrzegaæ terminów przydatnoci do
spo¿ycia wskazanych przez producentów. Czas
przechowywania mro¿onek domowych umieszczony jest na
wewnêtrznych drzwiach zamra¿arki. Symbole oznaczaj¹
rodzaje ¿ywnoci, a cyfry - maksymalny czas
przechowywania w miesi¹cach.
Mro¿enie ¿ywnoci, która uleg³a wczeniej
rozmro¿eniu nie jest zalecane. Radzimy spo¿yæ te
produkty jak najszybciej.
Przygotowanie kostek lodu
Nape³niæ wod¹ pojemnik na kostki lodu, który znajduje siê
na wyposa¿eniu urz¹dzenia i wstawiæ do komory
zamra¿ania. Zwil¿enie spodniej strony pojemnika oraz
ustawienie pokrêt³a termostatu w najwy¿szej pozycji skróci
czas przygotowania. Po zamro¿eniu kostek nale¿y
przywróciæ poprzednie ustawienie termostatu.
Gotowe kostki lodu mo¿na wyj¹æ z pojemnika pod bie¿¹c¹
wod¹ lub np. uderzaj¹c w pojemnik. Je¿eli pojemnik
przymarznie do cianek komory nie nale¿y go usuwaæ za
pomoc¹ ostrych przedmiotów (no¿a), gdy¿ mo¿na
uszkodziæ urz¹dzenie.
Praktyczne rady i wskazówki
Pó³ki s³u¿¹ do przechowywania ¿ywnoci i mo¿na
zmieniaæ ich po³o¿enie po otwarciu drzwi (k¹t 90) zgodnie
z indywidualnymi potrzebami u¿ytkownika.
Po otwarciu i zamkniêciu drzwi zamra¿arki wytwarza siê
cinienie (z powodu niskiej temperatury). Po zamkniêciu
drzwi nale¿y odczekaæ przynajmniej 2-3 minuty, jeli
zechc¹ Pañstwo je otworzyæ ponownie (do czasu
wyrównania poziomu cinieñ).
Nale¿y zwracaæ uwagê na ustawienie termostatu, gdy¿
temperatura wewn¹trz zamra¿arki nie powinna spaæ
poni¿ej -18 °C (wy¿sza temperatura powoduje szybsz¹
utratê w³aciwoci od¿ywczych i smakowych produktów).
Nale¿y regularnie upewniaæ siê, czy urz¹dzenie pracuje
prawid³owo, gdy¿ w ten sposób bêdzie mo¿na w miarê
szybko wyeliminowaæ usterkê i nie dopuciæ do popsucia
siê ¿ywnoci.
Wskazówki i porady
W tym rozdziale znajdziecie Pañstwo praktyczne
wskazówki dotycz¹ce eksploatacji urz¹dzenia w sposób
energooszczêdny i przyjazny rodowisku.
Oszczêdzanie energii
Upewniæ siê, ¿e sprê¿arka i skraplacz maj¹
odpowiedni¹ wentylacjê. Nie nale¿y przykrywaæ
kratek wentylacyjnych itp.
Szczelnie opakowane produkty powoduj¹ mniejszy
przyrost niepotrzebnego szronu.
Nie nale¿y pozostawiaæ otwartych drzwi d³u¿ej, ni¿ to
konieczne. Nie otwieraæ drzwi z nadmiern¹
czêstotliwoci¹.
P³yny nale¿y przechowywaæ w zamkniêtych
pojemnikach.
Przed w³o¿eniem do ch³odziarki napojów i ¿ywnoci
nale¿y och³odziæ je do temperatury pokojowej.
Skraplacz urz¹dzenia nale¿y utrzymywaæ w czystoci.
Urz¹dzenie i rodowisko naturalne
Urz¹dzenie, jego materia³y izolacyjne oraz uk³ad
ch³odniczy nie zawieraj¹ gazów, które mog¹ ujemnie
wp³ywaæ na warstwê ozonow¹. Zu¿yte urz¹dzenia nie
mog¹ byæ wyrzucane i sk³adowane wraz z innymi
odpadami przemys³owymi. Zachowaæ ostro¿noæ, aby
nie uszkodziæ uk³adu ch³odz¹cego z ty³u urz¹dzenia.
Informacji o punktach zbiórki mo¿na zasiêgn¹æ u w³adz
lokalnych.
Materia³y u¿yte do produkcji i oznaczone symbolem
nadaj¹ siê do powtórnego przetworzenia.
PL