71
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
•
Materiały z opakowania (plastikowe worki,
części polistyrenowe itd.) stanowią
potencjalne zagrożenie i należy trzymać je
poza zasięgiem dzieci.
•
Sprawdzić, czy podczas transportu płyta
kuchenna nie uległa uszkodzeniu.
• Instalacja i podłączenie elektryczne
powinny być wykonywane przez
wykwalifikowanego technika, zgodnie z
instrukcjami producenta i lokalnymi
przepisami bezpieczeństwa.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie
do przetworzenia i jest oznaczony symbolem
recyklingu , który oznacza, że materiał ten
musi być dostarczony do lokalnego zakładu
przetwarzania.
2. Produkt
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE oraz
polską Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym symbolem
przekreślonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt
ten, po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzący
zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy
oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się
do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i
środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu. .
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
•
Przed czyszczeniem lub konserwacją
odłączyć płytę kuchenną od zasilania.
•
Przy długotrwałej pracy, konieczna może
być dodatkowa wentylacja (otwarcie
okna lub zwiększenie mocy wyciągu w
okapie).
•
Nie należy pozwalać dzieciom zbliżać się
do płyty kuchennej, gdy jest włączona.
•
Po zakończeniu gotowania wszystkie
pokrętła powinny znajdować się w
pozycji zero.
•
Zabrania się mycia kuchenki przy
pomocy wysokociśnieniowych urządzeń
do mycia wodnego lub parowego.
Deklaracja zgodności
•
Płyta kuchenna jest przeznaczona do
kontaktu z żywnością i jest zgodna z
dyrektywą EEC 89/109.
•
Płyta kuchenna (klasa Y) została
zaprojektowana tylko do gotowania.
Jakiekolwiek inne użycie (np. ogrzewanie
pomieszczeń) jest niewłaściwe i niebezpieczne.
•
Płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i sprzedana zgodnie z:
- warunkami bezpieczeństwa UE podanymi
w Dyrektywie dotyczącej niskiego napięcia
73/23;
- wymogami ochrony podanymi w
dyrektywie EEC 89/336 dotyczącej
kompatybilności elektromagnetycznej;
- wymogami dyrektywy EEC 93/68.
•
Aby osiągnąć pełną satysfakcję z płyty
kuchennej, należy uważnie przeczytać
instrukcję i zachować ją na przyszłość.
61963002PL.fm Page 71 Tuesday, July 12, 2005 4:56 PM