PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY
KUCHENNEJ
•
Materiały z opakowania (plastikowe worki,
części polistyrenowe itd.) stanowią
potencjalne zagrożenie i należy trzymać je
poza zasięgiem dzieci.
•
Sprawdzić, czy podczas transportu płyta
kuchenna nie uległa uszkodzeniu.
• Instalacja i podłączenie elektryczne
powinny być wykonywane przez
wykwalifikowanego technika, zgodnie z
instrukcjami producenta i lokalnymi
przepisami bezpieczeństwa.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie
do przetworzona i jest oznaczony symbolem
recyklingu , który oznacza, że materiał ten
musi być dostarczony do lokalnego zakładu
przetwarzania.
2. Produkt
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia
zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC
w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia przyczynią się
Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia
negatywnego wpływu produktu na środowisko
i zdrowie ludzi, które mogłoby zaistnieć w
przypadku niewłaściwej utylizacji urządzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza,
że niniejszy produkt nie jest klasyfikowany jako
odpad z gospodarstwa domowego.
Urządzenie należy zdać w odpowiednim
punkcie utylizacji w celu recyklingu
komponentów elektrycznych i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z
lokalnymi przepisami dot. utylizacji odpadów.
Dodatkowe informacje na temat utylizacji,
złomowania i recyklingu opisywanego
urządzenia można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie
utylizacji odpadów lub w sklepie, w którym
produkt został zakupiony.
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
•
Przed czyszczeniem lub konserwacją należy
odłączyć płytę kuchenną od zasilania.
•
Przy długotrwałej pracy, konieczna może
być dodatkowa wentylacja (otwarcie okna
lub zwiększenie mocy wyciągu w okapie).
•
Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do
urządzenia, gdy jest włączone i zaraz po
jego wyłączeniu.
•
Po zakończeniu gotowania wszystkie
pokrętła powinny znajdować się w pozycji
“0”
.
Deklaracja zgodności
•
Płyta kuchenna jest przeznaczona do
kontaktu z żywnością i jest zgodna z
dyrektywą EWG 89/109.
•
Płyta kuchenna (klasa Y) jest przeznaczona
wyłącznie do gotowania. Jakiekolwiek inne
użycie (np. ogrzewanie pomieszczeń) jest
niewłaściwe i niebezpieczne.
•
Płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i wprowadzona na rynek
zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
“Niskie napięcie” 73/23/EEC;
- warunkami ochrony UE podanymi w
dyrektywie “EMC” 89/336;
- wymogami dyrektywy EEC 93/68.
• Aby osiągnąć pełną satysfakcję z płyty
kuchennej, należy uważnie przeczytać
instrukcję i zachować ją na przyszłość.