9
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I PORADY OGÓLNE
•
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności konserwacyjnych należy odłączyć
urządzenie od zasilania elektrycznego.
•
Podczas korzystania z urządzenia oraz
wkrótce po jego wyłączeniu należy
dopilnować, aby dzieci nie zbliżały się do
niego.
•
Urządzenia muszą być regulowane i
naprawiane wyłącznie przez
wykwalifikowanego technika.
•
Należy upewnić się, że przewody
elektryczne innych urządzeń w pobliżu
płyty kuchennej nie stykają się z gorącymi
częściami.
•
Pola grzewcze nie włączą się, jeśli garnki
lub rondle nie będą miały prawidłowych
średnic lub nie zostaną wykryte
magnetycznie. Aby sprawdzić, czy garnki i
rondle zostały wykonane z materiału
ferromagnetycznego, należy użyć
magnesu. Zdjęcie garnka lub rondla z pola
grzewczego spowoduje jego wyłączenie i
wyświetlenie symbolu “U”. Pole grzewcze
pozostanie wyłączone aż do ponownego
umieszczenia na nim garnka lub rondla.
• Nie włączać płyt grzewczych, jeżeli nie
są ustawione na nich garnki.
•
Zabrania się czyszczenia urządzenia przy
pomocy ciśnieniowych lub parowych
urządzeń czyszczących.
•
W przypadku rozlania lub wykipienia płynu,
płyta kuchenna może się wyłączyć: aby
umożliwić ponowne włączenie, należy
dokładnie osuszyć obszar elementów
sterujących.
•
Na płycie nie wolno kłaść metalowych
obiektów, jak np. noże, widelce, łyżeczki
lub pokrywki, ponieważ mogą stać się
gorące.
Aby uniknąć trwałego uszkodzenia
ceramicznej płyty, nie należy używać:
- garnków z dnami, które nie są idealnie
płaskie;
- garnków metalowych z emaliowanym
dnem.
- Po zakończeniu gotowania, należy
nacisnąć przycisk .
•
Nie używać płyty kuchennej w charakterze
powierzchni roboczej lub wsporczej.
•
Nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru
podczas smażenia, ponieważ istnieje
ryzyko pożaru.
•
Jeżeli płyta ceramiczna złamie się lub
pęknie z powodu gwałtownego uderzenia
(spadające przedmioty itp.), należy
natychmiast odłączyć urządzenie od sieci i
skontaktować się z Działem Obsługi
Posprzedażnej.
•
Na gorących polach grzewczych nie należy
kłaść żywności zawiniętej w folię
aluminiową, w plastikowych pojemnikach
oraz ściereczkach.
•
Nie przesuwać garnków po powierzchni
ceramicznej, gdyż istnieje ryzyko jej
porysowania.
•
Unikać rozsypywana na płytę kuchenną
cukru lub podobnych substancji. W razie
konieczności, należy niezwłocznie
wyczyścić płytę kuchenną, przestrzegając
zaleceń czyszczenia i konserwacji
podanych w niniejszym podręczniku.
•
Zabrania się podgrzewania żywności w
puszkach bez uprzedniego otwarcia
puszki.
WYPOSAŻENIE DODATKOWE PŁYTY
KUCHENNEJ
Zabezpieczenie przed dziećmi AMH 122
Osprzęt ten można zamówić w punktach serwisowych jako
część nr 4819 310 18436.
31954801PL.fm Page 9 Tuesday, March 15, 2005 11:40 AM