Rohnson R-986 Barista Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Espresso R-986 Barista
PL
1
Instrukcja obsługi
ESPRESSO
R-986 Barista
Przed użyciem urządzenia należy zapoznać się z jego instrukcją. Z urządzenia należy
korzystać tylko w sposób opisany w niniejszej instrukcji obsługi. Instrukcję należy
zachować.
Espresso R-986 Barista
PL
2
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAJ UWAŻNIE I ZACHOWAJ NA PRZYSZŁOŚĆ
Jeżeli urządzenie zostanie uszkodzone wskutek nieprzestrzegania zasad
podanych w niniejszej instrukcji, gwarancja traci ważność. Producent ani
importer nie ponoszą odpowiedzialności za szkody wynikające z
nieprzestrzegania zasad podanych w instrukcji. Nieostrożne korzystanie z
urządzenia nie jest zgodne z warunkami niniejszej instrukcji.
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka el. należy upewnić się, że
napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada napięciu w gniazdku.
Urządzenie podłączaj tylko do prawidłowo uziemionego gniazdka.
PRZESTROGA
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci w wieku 8 lat i starsze oraz
osoby o ograniczonej sprawności ruchowej, zmysłowej lub umysłowej, lub
osoby bez doświadczenia i wiedzy, jeżeli pod nadzorem lub zostały
pouczone odnośnie instrukcji bezpieczeństwa obsługi urządzenia i rozumieją
potencjalne zagrożenia. Czyszczenie i konserwację wykonywaną przez
użytkownika nie mogą wykonywać dzieci, które nie starsze niż 8 lat i nie
znajdują się pod nadzorem. Urządzenie i jego przewód zasilający należy
przechowywać poza zasięgiem dzieci młodszych niż 8 lat.
Dzieciom nie wolno bawić się z urządzeniem.
Urządzenia używaj tylko do celów, do których jest ono przeznaczone.
Urządzenie nie jest przeznaczone do obsługi za pośrednictwem programatora,
zewnętrznego timera lub zdalnego sterowania.
Jeżeli urządzenia się nie używa lub zaplanowane jest jego czyszczenie, należy
wyłączyć je i odłączyć od gniazdka elektrycznego.
Jeżeli urządzenie nie funkcjonuje prawidłowo, zostało upuszczone,
uszkodzone lub zanurzone w wodzie, nie wolno go używać. Nie wolno używać
urządzenia z uszkodzoną wtyczką przewodu zasilającego. Pod żadnym
pozorem nie wolno naprawiać urządzenia samemu. Nie wolno dokonywać
żadnych modyfikacji urządzenia - grozi to porażeniem prądem elektrycznym.
Naprawy i regulację niniejszego urządzenia może dokonywać tylko
autoryzowane centrum serwisowe.
Nie wolno odłączać urządzenia od gniazdka el. ciągnąc za przewód zasilający
- istnieje ryzyko uszkodzenia przewodu zasilającego lub gniazdka.
Espresso R-986 Barista
PL
3
Nie wolno kłaść ciężkich przedmiotów na przewodzie zasilającym. Upewnij się,
że przewód zasilający nie zwisa przez krawędź stołu ani nie dotyka ostrych lub
gorących powierzchni.
To urządzenie jest przeznaczone do użytku domowego. Nie jest przeznaczone
do użytku na zewnątrz.
Nie wolno używać urządzenia nad gorącymi powierzchniami lub w pobliżu
źródeł ciepła, takich jak np. kuchenki gazowe lub elektryczne, piecyki itp.
Przed podłączaniem akcesoriów lub przed czyszczeniem należy pozostawić
urządzenie do ostygnięcia.
Urządzenie należy umieszczna stabilnej, płaskiej i suchej powierzchni. Nie
umieszczaj urządzenia na krawędzi powierzchni roboczej, aby uniknąć jego
upadkowi i uszkodzeniu.
Nie dotykaj gorących powierzchni urządzenia (takich jak dysza parowa i filtr ze
stali nierdzewnej podczas gotowania). Zawsze używaj tylko uchwytu lub
przycisków. Należy unikać kontaktu z gorącą parą.
Przed przystąpieniem do manipulacji z urządzeniem i akcesoriami najpierw
wyłącz je i pozostaw do ostygnięcia.
Zachowaj szczególną ostrożność, aby uniknąć oparzenia parą podczas obsługi
urządzenia.
Nie pozwól, aby ekspres do kawy pracował bez wody.
Podczas pracy urządzenia nie wolno wyjmować metalowego lejka.
Po zaparzeniu kawy odczekaj co najmniej 10 sekund, aby ponownie napełnić
metalowy lejek. Nie dotykaj gorącej powierzchni, użyj tylko uchwytu i blokady
filtra, aby usunąć kawę z filtra.
Przed odłączeniem od sieci el. zawsze wyłącz urządzenie.
Nie zanurzaj urządzenia ani przewodu zasilającego w wodzie lub w innych
cieczach.
Używaj tylko z dołączonymi akcesoriami.
Przydatne wskazówki
Nie parz kawy, jeżeli regulator pary nie jest w pozycji wyłączonej.
Nie parz kawy natychmiast po użyciu pary. Najpierw napełnij małą filiżankę
wodą, aby ochłodzić urządzenie.
Ilość mielonej kawy w filtrze nie może przekraczać znaku MAX.
Espresso R-986 Barista
PL
4
Po zaparzeniu kawy zawsze napełnij małą filiżankę wodą, aby usunąć resztki
kawy z urządzenia.
Lejek musi być podczas parzenia kawy odpowiednio ustawiony w urządzeniu,
dokręcony z lewej do prawej, tak aby jego uchwyt był skierowany do przodu
pod kątem 90°.
Nie wyjmuj lejka podczas parzenia kawy.
OPIS URZĄDZENIA
1. Przycisk włącz/wyłącz
2. Przycisk kawa/woda gorąca
3. Przycisk pary
4. Taca ociekowa
5. Kratka ociekowa
6. Regulacja pary
7. Pokrywa pojemnika na wodę
8. Pojemnik na wo
9. Górna obudowa
10. Dopływ pary
11. Dysza pary
12. Korpus urządzenia
13. Podstawa
14. Filtr ze stali nierdzewnej
15. Miarka z popychaczem
16. Metalowy lejek
17. Uchwyt lejka
18. Bezpiecznik filtra
Espresso R-986 Barista
PL
5
KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Wyjmij pojemnik na wodę z urządzenia. Napełnij pojemnik na wodę do znaku
„MAX“ i włóż go z powrotem do urządzenia.
Pamiętaj: Urządzenie wyposażone jest w wyjmowany pojemnik ułatwiający
czyszczenie.
Włóż metalowy filtr do metalowego lejka (bez kawy).
Umieść metalowy lejek w uchwycie lejka na urządzeniu i zamocuj, obracając w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do pozycji „LOCK“.
Połóż filiżankę na kratce ociekowej. Upewnij się, że regulator pary znajduje się
w pozycji wyłącz (O).
Podłącz urządzenie do sieci el. Naciśnij przycisk włącz/wyłącz i poczekaj,
wskaźnik sygnalizacyjny przestanie migać.
Upewnij się, że przycisk pary znajduje się w pozycji wyłącz. Po ustawieniu
przycisku kawa/gorąca woda, woda zostanie pompowana z pojemnika do
urządzenia. Gdy woda zacznie wyciekać z lejka, ustaw przełącznik
kawa/gorąca woda do pozycji wyłącz. Poczekaj chwilę. Urządzenie zaczyna
się nagrzewać (wskaźnik sygnalizacyjny miga). Gdy tylko wskaźnik
sygnalizacyjny przestanie migać, proces podgrzewania jest zakończony. Znów
ustaw przycisk kawa/gorąca woda do pozycji włącz, a woda zacznie wyciekać
z lejka. Zostaw całą wodę wyciec do przygotowanych pojemników. Urządzenie
jest teraz gotowe do użytku.
Pamiętaj: Możliwe jest, że pompa będzie podczas pierwszego użycia głośna,
zanim powietrze zostanie wypompowane z urządzenia. To normalne zjawisko, które
znika po około 20 sekundach.
WSTĘPNE PODGRZEWANIE
Jeżeli chcesz delektować się swoją filiżanką kawy, zalecamy przed
przygotowaniem kawy wstępnie podgrzać urządzenie łącznie z lejkiem, filtrem
i filiżanką, aby zimne części urządzenia nie wpłynęły na smak kawy.
Wyjmij wyjmowany pojemnik na wodę i napełnij wymaganą ilością wody.
Poziom wody nie może przekraczać znaku „MAX“. Następnie włóż pojemnik z
powrotem do urządzenia.
Espresso R-986 Barista
PL
6
Włóż filtr ze stali nierdzewnej (bez kawy) do
metalowego lejka. Umieść lejek w uchwycie lejka
na urządzeniu i zamocuj, obracając w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do
pozycji „LOCK“.
Połóż filiżankę na kratce ociekowej.
Podłącz urządzenie do sieci el. Upewnij się, że regulator pary znajduje się w
pozycji wyłączonej i ustaw przycisk włącz/wyłącz do pozycji włącz. Poczekaj,
aż wskaźnik sygnalizacyjny przestanie migać.
Po ustawieniu przycisku kawa/gorąca woda, woda zostanie pompowana z
pojemnika do urządzenia. Gdy woda zacznie wyciekać z lejka, ustaw
przełącznik kawa/gorąca woda do pozycji wyłącz.
Jeżeli wskaźnik sygnalizacyjny świeci, ustaw ponownie przycisk kawa/gorąca
woda w pozycji włączonej (w przeciwnym razie poczekaj, wskaźnik
sygnalizacyjny przestanie migać). Z lejka zaczyna wypływać gorąca woda. Gdy
wskaźnik sygnalizacyjny zacznie migać, ustaw przełącznik kawa/gorąca woda
do pozycji wyłącz. Proces podgrzewania wstępnego jest zakończony.
PRZYGOTOWANIE KAWY ESPRESSO
Wyjmij metalowy lejek z urządzenia, obracając nim w kierunku ruchu
wskazówek zegara. Za pomocą miarki napełnij filtr ze stali nierdzewnej kawą
(jedna miarka kawy wystarczy do przygotowania 1 filiżanki dobrej kawy) i za
pomocą popychacza ubij kawę. Włóż filtr do metalowego lejka.
Umieść lejek w uchwycie lejka na urządzeniu i zamocuj, obracając w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do pozycji „LOCK“.
Wylej gorącą wodę z filiżanki. Umieść gorącą filiżankę na wyjmowanej kratce.
Upewnij się, że zarówno regulator pary, jak i przycisk pary są w pozycji
wyłączonej.
Jeżeli zielony wskaźnik sygnalizacyjny miga, poczekaj chwilę, a gdy wskaźnik
sygnalizacyjny przestanie migać, ustaw przełącznik kawa/gorąca woda do
pozycji włącz. Po chwili zacznie wyciekać kawa.
Pamiętaj: Jeżeli wskaźnik sygnalizacyjny zacznie migać podczas parzenia kawy,
przerwij pompowanie wody (ustaw przycisk kawa/gorąca woda do pozycji wyłącz).
Po ponownym zaświeceniu się wskaźnika sygnalizacyjnego można kontynuować
LOCK
INSERT
Espresso R-986 Barista
PL
7
przygotowanie kawy. Wskaźnik sygnalizacyjny zapala się i miga podczas pracy.
Oznacza to, że urządzenie utrzymuje odpowiednią temperaturę.
Gdy filiżanka kawy zostanie napełniona żądaną ilością kawy, lub jeżeli z lejka
wycieka już tylko słaba kawa, ustaw przełącznik kawa/gorąca woda do pozycji
wyłącz.
Po zakończeniu przygotowania można wyjąć metalowy lejek, obracając go w
kierunku ruchu wskazówek zegara, i za pomocą blokady, aby filtr nie wypadł,
wylać resztę kawy z filtra. Zostaw do całkowitego ostygnięcia i opłukaj pod
bieżącą wodą.
Przestroga: Nie pozostawiaj ekspresu do kawy podczas pracy bez nadzoru.
Czasami trzeba obsługiwać urządzenie ręcznie!
SPIENIANIE MLEKA/PRZYGOTOWANIE CAPPUCINO
Filiżan cappuccino można uzyskać zalewając espresso spienionym
mlekiem.
Najpierw przygotuj espresso, patrz rozdział powyżej. Upewnij się, że regulator
pary znajduje się w pozycji wyłącz.
Uwaga: Podczas przygotowania pary metalowy lejek musi znajdować się w
urządzeniu.
Ustaw przycisk pary do pozycji włączonej i poczekaj, wskaźnik
sygnalizacyjny pary przestanie migać.
Napełń pojemnik około 100 ml mleka dla każdego cappuccino. Zaleca się użyć
mleka nieodtłuszczonego z lodówki (nigdy gorącego!).
Pamiętaj: Zaleca się wybrać naczynie o średnicy co najmniej 70 ±5 mm. Należy
pamiętać, że objętość mleka zwiększy się podwójne, więc upewnij się, że wysokość
naczynia jest wystarczająca.
Zanurz dyszę w mleku na głębokość ok. 2 cm. Obracaj regulatorem pary powoli
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Z dyszy zacznie
wychodzić para. Aby uzyskać spienienie, poruszaj naczyniem w górę i w dół,
przez co osiągniesz żądanego wyniku.
Pamiętaj: Jeżeli wskaźnik sygnalizacyjny zacznie migać w trakcie, ustaw regulator
pary w pozycji wyłączonej. Ustaw przycisk kawa/gorąca woda do pozycji włączonej
i pozwól wodzie płynąć przez ok. 30 sekund. Następnie ustaw przełącznik
kawa/gorąca woda w pozycji wyłączonej i poczekaj, wskaźnik sygnalizacyjny
Espresso R-986 Barista
PL
8
przestanie migać. Następnie powoli ustaw regulator pary w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara i kontynuuj spienianie.
Pamiętaj.: Aby uzyskać lepsze spienienie mleka, najpierw pozostaw regulator pary
w pozycji otwartej nad pustym naczyniem przez około 15 sekund, ponieważ
początkowa para zawiera większą ilość wody.
Przestroga: Nigdy nie dotykaj dyszy pary podczas pracy i zachowaj ostrożność,
aby uniknąć poparzeń.
Przestroga: Nigdy nie obracaj regulatorem pary zbyt szybko, aby para nie
gromadziła się zbyt szybko w krótkim czasie (aby uniknąć potencjalnego zagrożenia
wybuchem).
Po osiągnięciu pożądanego rezultatu ustaw regulator pary w pozycji
wyłączonej (O).
Wlej spienione mleko do przygotowanego espresso. I cappuccino jest gotowe.
Osłodź do smaku, a jeśli chcesz, posyp pianę odrobiną kakao.
Po każdym użyciu wyczyść dyszę pery wilgotną gąbką. Zachowaj szczególną
ostrożność, ponieważ dysza jest po użyciu gorąca!
Ustaw przycisk pary w pozycji wyłączonej i wyłącz urządzenie, naciskając
przycisk włącz/wyłącz.
Zalecamy pozostawienie urządzenia do ostygnięcia przez co najmniej 5 minut
przed zaparzeniem kolejnej kawy.
WYTWARZANIE PARY DO GORĄCYCH NAPOJÓW
Dyszy parowej można również używać do przygotowania gorących napojów, takich jak
gorąca czekolada, woda lub herbata.
Wyjmij wyjmowany pojemnik na wodę i napełnij wymaganą ilością wody.
Poziom wody nie może przekraczać znaku „MAX“. Następnie włóż pojemnik z
powrotem do urządzenia.
Podłącz urządzenie do sieci el. i naciśnij przycisk włącz/wyłącz.
Upewnij się, że regulator pary jest w pozycji wyłączonej.
Ustaw przycisk kawa/gorąca woda do pozycji włącz. Gdy woda zacznie
wyciekać z lejka, ustaw przełącznik kawa/gorąca woda do pozycji wyłącz.
Naciśnij przycisk pary i poczekaj, wskaźnik sygnalizacyjny pary przestanie
migać.
Espresso R-986 Barista
PL
9
Zanurz dyszę pary (bez końcówki do spieniania) w płynie. Obracaj regulatorem
pary powoli w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby
wytworzyć parę.
Przestroga: Nigdy nie obracaj regulatorem pary zbyt szybko, aby para nie
gromadziła się zbyt szybko w krótkim czasie (aby uniknąć potencjalnego zagrożenia
wybuchem).
Po osiągnięciu żądanej temperatury ustaw regulator pary w pozycji wyłączonej
(O).
Po każdym użyciu wyczyść dyszę pery wilgotną gąbką. Zachowaj szczególną
ostrożność, ponieważ dysza jest po użyciu gorąca!
Wyłącz urządzenie, ustawiając przycisk włącz/wyłącz do pozycji wyłączonej.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed czyszczeniem odłącz zawsze urządzenie od sieci el. i pozostaw je do
całkowitego ostygnięcia.
Aby przedłużyć żywotność urządzenia i uzyskać lepszy smak kawy, wyczyść
urządzenie po każdym użyciu.
Regularnie czyść osłonę ekspresu do kawy zwilżoną gąbką, a następnie
wysusz.
Regularnie czyść pojemnik na wodę, tacę ociekową oraz kratkę ociekową, a
następnie osusz.
Wyjmij metalowy lejek, obracając go w kierunku ruchu wskazówek zegara,
usuń z niego resztki kawy, umyj środkiem czyszczącym i spłucz pod bieżą
wodą. Nie myj lejka w zmywarce do naczyń.
Nie używaj alkoholu ani rozpuszczalników do czyszczenia. Nie używaj
agresywnych ani ściernych środków czyszczących.
Nie zanurzaj urządzenia w wodzie ani w innych płynach.
USUWANIE OSADÓW
Aby zapewnić sprawne działanie ekspresu do kawy, konieczne jest usuwanie
osadów raz na 2-3 miesiące. Procedura:
Nalej do pojemnika wodę ze środkiem do usuwania osadów aż po znak „MAX“
(stosunek wody do środka czyszczącego wynosi 4:1, stosuj się do instrukcji
podanych na opakowaniu środka). Stosuj tylko środków czyszczących do
Espresso R-986 Barista
PL
10
gospodarstw domowych albo także wodę z kwasem cytrynowym (można kupić
w aptece lub w drogerii) w stosunku 100:3.
Zgodnie z programem PODGRZEWANIE WSTĘPNE wstaw do urządzenia
metalowy lejek (bez kawy), a na kratkę ociekową umieść pojemnik.
Włącz urządzenie, ustawiając przełącznik włącz/wyłącz do pozycji ącz.
Upewnij się, że regulator pary znajduje się w pozycji wyłącz. Ustaw przycisk
kawa/gorąca woda do pozycji włącz. Gdy woda zacznie wyciekać z lejka, ustaw
przełącznik kawa/gorąca woda do pozycji wyłącz. Poczekaj chwilę. Urządzenie
zaczyna się nagrzewać, aż wskaźnik sygnalizacyjny przestanie migać. Po
ponownym ustawieniu przycisku kawa/gorąca woda do pozycji włącz woda
zacznie wyciekać z lejka. Napełnij dwie filiżanki wodą i ustaw przełącznik
kawa/gorąca woda do pozycji wyłącz. Odczekaj 5 sekund.
Naciśnij przycisk do pozycji włączonej i poczekaj, aż wskaźnik sygnalizacyjny
przestanie migać. Obracaj powoli regulatorem pary, aby para wychodziła przez
2 minuty, a następnie ustaw regulator pary w pozycji wyłączonej (O). Ustaw
przełącznik pary w pozycji wyłączonej, wyłącz urządzenie i pozwól, aby środek
do usuwania osadów w urządzeniu pracował przez co najmniej 15 minut.
Procedurę tą powtórz co najmniej 3 razy.
Ustaw przełącznik włącz/wyłącz do pozycji włącz. Gdy wskaźnik sygnalizacyjny
przestanie migać, ustaw przycisk kawa/gorąca woda do pozycji włączonej i
pozwól, aby cała woda ze środkiem czyszczącym spłynęła.
Następnie napełnij pojemnik czystą wodą (do znaku „MAX“) i powtórz
powyższą procedurę 3 razy (nie trzeba pozostawiać wody stać przez 15 minut).
Wygotuj wodę całkowicie z pojemnika. Procedurę tą powtórz co najmniej trzy
razy, aby zapewnić, że rurki są czyste.
Espresso R-986 Barista
PL
11
USUWANIE PROBLEMÓW
Problem
Przyczyna
Rozwiązanie
Woda wycieka z
dolnej części
ekspresu do kawy.
W tacy ociekowej jest za
dużo wody.
Opróżnij tacę ocieko
Ekspres do kawy jest
zepsuty.
Skontaktuj się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Z zewnętrznej
części filtra wycieka
woda.
Na krawędzi filtra jest
kawa.
Usuń kawę z krawędzi filtra.
Kwaśny smak
kawy.
Nieprawidłowe usuwanie
osadów.
Kilka razy wyczyść ekspres do
kawy, patrz rozdział PRZED
PIERWSZYM UŻYCIEM.
Kawa jest
przechowywana w
ciepłym i wilgotnym
środowisku, przez długi
czas. Kawa się zepsuła.
Używaj świeżej kawy lub
przechowuj nieużywaną kawę w
chłodnym, suchym miejscu. Po
otwarciu paczki kawy zamknij ją
ponownie szczelnie i przechowuj
w lodówce, aby zachować
świeżość.
Ekspres do kawy
przestał działać.
Wtyczka jest
nieprawidłowo
podłączona do sieci.
Podłącz przewód zasilający
prawidłowo do zasilania. Jeżeli
urządzenie nadal nie działa,
skontaktuj się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Urządzenia do
wytwarzania pary
nie pieni.
Nie świeci wskaźnik
sygnalizacyjny pary
Parę można wytwarzać dopiero
po zapaleniu się wskaźnika
sygnalizacyjnego pary.
Pojemnik jest zbyt duży
lub ma niewłaściwy
kształt.
Użyj wyższej i węższej filiżanki.
Użyto mleka
odtłuszczonego.
Użyj mleka nieodtłuszczonego.
Espresso R-986 Barista
PL
12
SPECYFIKACJA TECHNICZNA
Zakres napięcia znamionowego
220-240 V
Częstotliwość znamionowa
50 Hz
Znamionowy pobór mocy
850 W
Zmiany tekstu i danych technicznych zastrzeżone.
INSTRUKCJE ORAZ INFORMACJE DOTYCZĄCE USUWANIA ZUŻYTYCH
OPAKOWAŃ
Zużyty materiał opakowaniowy należy przekazać do miejsca wyznaczonego przez
gminę do utylizacji odpadów.
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH I ELEKTRONICZNYCH
Ten symbol umieszczony na urządzeniach lub w dokumentacji towarzyszącej
oznacza, że zużytych urządzelektrycznych i elektronicznych nie można
łączyć z odpadami z gospodarstw domowych. W celu odpowiedniej likwidacji,
odzysku i recyklingu należy przekazać te urządzenia do wyznaczonych
punktów zbiórki. Alternatywnie, w niektórych krajach Unii Europejskiej lub
innych krajach europejskich, można zwrócić te urządzenia lokalnemu
dystrybutorowi podczas zakupu innego ekwiwalentnego urządzenia. Właściwa
utylizacja tych urządzeń pozwoli na zachowanie cennych zasobów naturalnych
i uniknięcie ewentualnego negatywnego wpływu na środowisko naturalne i
zdrowie ludzi, który mógłby zaistnieć w przypadku niewłaściwego
zagospodarowania odpadów.
Urządzenie to spełnia wszystkie podstawowe wymagania dyrektyw UE, które
go dotyczą.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Rohnson R-986 Barista Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi