Whirlpool MAX 32/WH Program Chart

Typ
Program Chart
PL
MAX 32
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
K
URCZAK
(w całci)
1000 G
700 W
18 - 20
MIN.
5 - 10 MIN.
Obrócić kurczaka w
połowie gotowania.
Sprawdzić, czy sos
mięsny jest bezbar-
wny po zakończeniu
gotowania.
K
URCZAK
( lety lub
kawałki)
500 G
8 - 10
MIN.
5 MIN.
SPRAWDZIĆ, czy sos
mięsny jest bezbar-
wny po zakończeniu
gotowania.
B
EKON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
Ułożyć na papierze
kuchennym na taler-
zuw 2 lub 3 warst-
wach i przykryć pa-
pierem kuchennym.
W
ARZYWA
(świeże)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
Gotować bez
przykrycia i dodać 2
łyżki soli.
W
ARZYWA
(mrożone)
250 -
400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.
GOTOWAĆ POD PRZYKRY-
CIEM
ZIEMNIAKI
W MUNDUR-
KACH
1 SZT.
4 SZT.
4 - 6 MIN.
12 - 15
MIN.
2 MIN.
5 MIN.
Nakłuć widelcem.
(1 szt. = 250 g).
Obrócić w połowie
gotowania.
M
IĘSO
(pieczeń)
600 -
700 G
600 W
12 - 14
MIN.
5 MIN.
R
YBA
(w całci)
600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
Naciąć skórę i
gotować pod
przykryciem.
R
YBA (steki
lub  lety)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
Umieścić cieńszymi
częściami w stronę
środka talerza.
Gotować pod
przykryciem.
TABELA GOTOWANIA
IM WIĘCEJ ŻYWNOŚCI GOTUJEMY tym
dłużej to trwa. Podwójna ilość
żywności wymaga w praktyce
prawie dwukrotnie dłszego czasu
gotowania.
IM NIŻSZA TEMPERATURA POCZĄTKOWA,
tym dłuższy jest wymaga-
ny czas gotowania. Żywność
dąca w temperaturze po-
kojowej gotuje się szybciej
od tej która została właśnie
wyjęta z lodówki.
JEŻELI GOTUJEMY WIĘKSZĄ ILĆ tego
samego produktu, np. ziemniaki w
mundurkach, należy je rozmieścić
pierścieniowo, aby uzyskać równo-
mierny stopień ugotowania.
NIEKTÓRE PRODUKTY POKRYTE
SKÓRKĄ LUB BŁONKĄ , np. ziemnia-
ki, jaka i żółtka jajek. Produkty
takie winny być nakłute widelcem
lub wykaczką tak, aby uwolnić
ciśnienie wewnętrzne i zapobiec
pęknięciu.
MNIEJSZE KAWKI ŻYWNOŚCI GOTUJĄ SIĘ
SZYBCIEJ niż duże, zaś jednorodne
kawałki gotują się bardziej równo-
miernie od nieregularnych.
M
IESZANIE I OBRACANIE POTRAWY to
sposoby stosowane zarówno
podczas gotowania tradycyjne-
go, jak i w kuchence mikrofalowej,
służące szybkiemu rozprowadze-
niu ciepła ku środkowi talerza i
uniknięciu rozgotowania
na brzegach.
JLI GOTUJEMY PRODUKT o
nieregularnym kształcie
lub grubości, naly
umieścić cieńszą cść w ki-
erunku środka talerza, gdzie zos-
tanie rozgrzana najpóźniej.
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE DUŻO USZCZU
I CUKRU dą gotować się krócej od
produktów zawierających dużo
wody. Tłuszcz i cukier ogrzewają się
do wyższej temperatury niż woda.
PO PROCESIE GOTOWANIA NALEŻY ZAWSZE
przewidzieć czas dochodzenia.
Czas dochodzenia, zawsze polep-
sza rezultaty, ponieważ następuje
wyrównanie tem-
peratury wewnątrz
potrawy.
SKRÓCONA INSTRUKCJA OBSŁUGI
PANEL STEROWANIA
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
PRZERWANIE PROCESU GOTOWANIA
Gotowanie mna przerwać otwierając drzwiczki,
aby sprawdzić, odwrócić lub wymieszać potrawę.
ABY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE
Zamknąć drzwiczki. Gotowanie będzie kontynuowane od momentu
przerwania.
JLI NIE CHCEMY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIA
należy wyjąć potrawę, ustawić pokrętło regulacyjne na zero i
zamknąć drzwi.
q
WYBRAĆ POZIOM mocy
i funkcję obracając
pokrętłem wielofunk-
cyjnym.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE
zgodnie z ruchem wska-
zówek zegara, aby ustawić
żądany czas gotowania.
Kuchenka uruchomi się sa-
moczynnie.
ZASILANIE SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
M
AKS.
(700 W)
P
ODGRZEWANIE NAPOJÓW, wody, rzadkich zup, kawy, herbaty
lub innych produktów o dużej zawartości wody. Jeśli
produkt zawiera jaja lub masy kremowe, naly wybrać
mniejszą moc.
600 W G
OTOWANIE ryb, warzyw, mięsa, itp.
400 W
G
OTOWANIE wymagające dużej dokładności, np. sosów
z dużą zawartością białka, potraw, których głównymi
składnikami są jaja i ser oraz do dogotowywania potraw
duszonych. Gotowanie gulaszu, roztapianie masła.
R
OZMRAŻANIE ROZMRAŻANIE. Zmiękczanie masła, sera.
U
TRZYMYWANIE
TEMPERATURY
U
TRZYMANIE ciepła już ugotowanej żywności.
WYBÓR MOCY MIKROFAL
UTRZYMYWANIE TEMPERATURY
SPOSÓB UŻYCIA:
q Umieścić gorącą, ugotowaną żywność na stole obrotowym i zamknąć
drzwi.
w Obrócić pokrętło funkcji do położenia Keep Warm (Utrzymuj cieo).
e Obracać pokrętło regulacji tak, aby ustawić wymagany czas
podgrzewania.
Kuchenka uruchomi się automatycznie.
TECHNICAL SPECIFICATION
NAPIĘCIE ZASILANIA
230 V/50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY
110 0 W
BEZPIECZNIK
10 A (UK 13 A)
WYJŚCIOWA MOC MIKROFAL
700 W
MOC GRILLA
650W
WYMIARY WEWNĘTRZNE (WYS. X
SZER. X GŁ.)
360 X 392 X 350
I
NNER DIMENSIONS (WYS. X
S
ZER. X GŁ.)
149 X 290 X 290
PL
MAX 32
SKRÓCONA INSTRUKCJA OBSŁUGI
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
D
ANIE NA
TALERZU
300 G
450 G
700 W
3 - 5
MIN.
4 - 5 MIN.
1 - 2 MIN.
PRZYKR TALERZ
R
0,2 L
0,6 L
1 - 2 MIN.
3 - 4 MIN.
1 MIN.
2 MIN
PRZYKR POTRAWĘ
KLOPSIKI 250 G 2 MIN. 1 - 2 MIN.
PODGRZEW BEZ
PRZYKRYCIA
NAPÓJ 0,2 L 1 - 2,5 MIN.1 MIN.
UMIEŚCIĆ ŁYŻECZKĘ
METALOWĄ W nac-
zyniu, aby nie
dopuścić do
przegrzania.
Z
UPA
(klarowna)
0,25 L 2 - 2,5 MIN.1 MIN.
PODGRZEW BEZ
PRZYKRYCIA w
głębokim talerzu
lub miseczce.
Z
UPY I SOSY
NA BAZIE
MLEKA
0,25 L 2,5 - 3 MIN.1 MIN.
NIE NAPEŁNIAĆ nac-
zynia powyżej
3/4 objętości.
Zamieszać jeden
raz podczas
podgrzewania.
H
OT DOGI
1 SZT.
2
SZT.
600 W
0,5 - 1
MIN.
1 - 1,5
MIN.
1
MIN.
LAZANIA 500 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
P
IECZENIE
800 -
1000 G
ROZMRAŻANIE
20 -
22 MIN.
10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
M
IĘSO
MIELONE
500 G
8 - 10
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
P
ŁATY,
KOTLETY,
STEKI
500 G
7 - 9
MIN.
5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
K
URCZAK
(w całci)
1200 G 25 MIN. 10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
KURCZAK w
kawałkach
lub  lety
500 G
7 - 9
MIN.
5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ / ODZIELIĆ w
połowie rozmrażania.
Osłonić folią końce
skrzydeł i nóg aby zapo-
biec przegrzaniu.
R
YBA
(w całci)
600 G
8 - 10
MIN.
5 - 10 MIN.
OBROCIĆ w połowie
odmrania i osłonić
ogon folią, aby zapo-
biec przegrzaniu.
R
YBA (steki
lub  lety)
400 G
6 - 7
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
B
OCHEN
CHLEBA
500 G
4 - 6
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
B
UŁKI I
BUŁECZKI
4 SZT.
(150 -
200 G)
1,5 - 2
MIN.
2 - 3 MIN.ROZŁ kołowo.
O
WOCE I
JAGODY
200 G
2 - 3
MIN.
2 - 3 MIN.
ODDZIELAĆ podczas
rozmrażania.
TABELA PODGRZEWANIA
PODOBNIE JAK PODCZAS GOTOWANIA TRADY-
CYJNEGO, potrawa podgrzewana w
kuchence mikrofalowej musi być
doprowadzona do wrzenia.
N
AJLEPSZE REZULTATY UZYSKAMY gdy
grubsze kawałki umieścimy na
brzegu talerza zaś cieńsze na
jego środku.
CIENKIE PLASTRY MIĘSA NALEŻY
UŁOŻYĆ jeden na drugim lub
częściowo nałożyć na siebie.
Grubsze plastry mięsa i kiełbaski
powinny być ułożone ciasno obok
siebie.
PODCZAS PODGRZEWANIA WYWARÓW LUB
SOSÓW najlepiej je raz zamiesz, aby
rozprowadzić ciepło.
G
OTOWANIE POD PRZYKRYCIEM pomaga
w zatrzymaniu wilgoci w potrawie,
zmniejsza rozpryskiwanie i skraca
czas podgrzewania.
P
ODCZAS PODGRZEWANIA
ZAMROŻONEJ ŻYWNOŚCI porcjo-
wanej należy stosować się
do instrukcji producenta po-
danych na opakowaniu.
POTRAWY KTÓRYCH NIE DAJE SIĘ
MIESZAĆ, jak zapiekanki, najlepiej jest
rozgrzewać przy mocy 400-600 W.
ODSTAWIENIE NA KILKA MINUT CZASU
DOCHODZENIA zapewni równomierne
rozprowadzenie ciea wewnątrz
potrawy.
TABELA ROZMRAŻANIA
ZAMROŻONE POTRAWY, UMIESZCZONE W
TOREBKACH Z TWORZYW SZTUCZNYCH ,
folii plastikowej lub opakowaniach
kartonowych można umieszcz
bezpośrednio w kuchence, o ile nie
mają one metalowych części (np.
metalowe zszywki).
KSZTAŁT OPAKOWANIA wpływa
na czas rozmrania. Opa-
kowania płytkie rozmrażają
się szybciej niż opakowania
głębokie.
NALEŻY ODDZIEL POSZCZEGÓLNE
KAWKI, kiedy zaczynają się
rozmrażać. Oddzielne plastry szyb-
ciej się rozmrażają.
ZABEZPIECZYĆ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUKTU
niewielkimi kawałkami folii aluminio-
wej, kiedy zaczynają się rozgrzewać (np.
nóżki kurczaka lub skrzydełka).
DUŻE KAWAŁKI NALEŻY ODWRACAĆ w
połowie procesu rozmrażania.
POTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY
MIĘSNE rozmrażają się lepiej gdy
je zamieszamy.
ZALECA SIĘ NIE ROZMRAŻAĆ
całkowicie produktu i pozwolić
na dokończenie procesu w czasie
dochodzenia.
CZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRAŻANIU,
zawsze polepsza rezultaty, ponieważ
następuje wyrównanie
temperatury wewnątrz
potrawy.
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ USTAWIE
NIE
OKOŁO PORADY
T
OSTY Z SEREM 3 SZT
GRILL
4 - 5 MINUT.
R
OZMICIĆ na podstawce
drucianej
Z
IEMNIAKI Z SEREM 2 PORCJE 6 - 8 MINUT.
UMIEŚCIĆ naczynie na
podstawce drucianej.
P
ARÓWKI (100 G
/ SZT)
2 - 3 SZT 10 - 12 MINUT.
ROZMIEŚCIĆ na podstaw-
ce drucianej. Obrócić w
połowie gotowania.
K
AWAŁKI KURCZA-
KA
1 000 G
700
WNASTĘPNIE
ZASTOSOW
GRILL
13 - 15 MINUT.
8 - 9 MINUT.
U
MIEŚCIĆ w naczyniu
skórą do góry.
Z
APIEKANKA ZIEM-
NIACZANA
4 PORCJE
18 - 20 MINUT.
5 - 6 MINUT.
U
MIEŚCIĆ naczynie na
talerzu obrotowym.
LASAGNE
(ZAMRONA)
500 G
600 W
NASTĘPNIE
ZASTOSOW
GRILL
18 - 20 MINUT.
5 - 6 MINUT.
UMIEŚCIĆ naczynie na
talerzu obrotowym.
ZAPIEKAN-
KA RYBNA
(ZAMRONA)
600 G
15 - 18 MINUT.
5 - 7 MINUT.
UMIEŚCIĆ naczynie na
talerzu obrotowym.
TABELA FUNKCJI GRILLA
FUNKCJA “GRILLDOSKONALE nadaje
się do zarumienienia potrawy po
gotowaniu za pomocą mikrofal.
D
O ZBLIŻENIA POTRAW do grzałki grilla,
aby przyspieszyć zarumienien-
ie, można wykorzystać podstawkę
drucianą.
CIENKIE POTRAWY, np. tosty i parówki
należy umieszczać na podstawce
drucianej i podgrzewać wyłącznie za
pomocą grilla.
GRUBSZE POTRAWY, np. zapiekanki i
kurczak należy gotować najpierw
za pomocą mikrofal, a następnie
zastosować grill, aby górna część
potrawy uległa zarumienieniu.
Z
APIEKANKI lub naczynia można
również umieszczać bezpośrednio
na szklanym talerzu obrotowym.
P
RZED UŻYCIEM jakiegokol-
wiek sprzętu do funkcji kom-
binowanej Mikrofale + Grill naly
się upewnić, czy jest on odporny na
wysoką temperaturę, nadaje się do
gotowania oraz czy przepuszcza mi-
krofale.
PODCZAS stosowania funkcji gril-
lowania nie wolno używać plas-
tikowych przyborów. Ulegną one st-
opieniu. Kawałki drewna lub papieru
także nie są odpowiednie.
461966204771
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool MAX 32/WH Program Chart

Typ
Program Chart