PL
MAX 30
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
K
URCZAK
(w
całości)
1000
G
700 W
18 - 20
MIN.
5 - 10
MIN.
Obrócić kurc-
zaka w połowie
gotowania.
Sprawdzić, czy
sos mięsny jest
bezbarwny po
zakończeniu
gotowania.
K
URCZAK
( lety lub
kawałki)
500
G
8 - 10
MIN.
5
MIN.
S
PRAWDZIĆ, czy
sos mięsny jest
bezbarwny po
zakończeniu
gotowania.
B
EKON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
Ułożyć na pa-
pierze kuchen-
nym na talerzuw 2
lub 3 warstwach i
przykryć papierem
kuchennym.
W
ARZYWA
(świeże)
300
G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
Gotować bez
przykrycia i dodać
2 łyżki soli.
WARZYWA
(mrożone)
250 -
400
G
3 - 4 MIN.
5 - 6
MIN.
1 - 2
MIN.
G
OTOWAĆ POD PRZYKRY-
CIEM
ZIEMNIAKI
W MUNDUR-
KACH
1 SZT.
4
SZT.
4 - 6
MIN.
12 - 15
MIN.
2
MIN.
5
MIN.
Nakłuć widelcem.
(1 szt. = 250 g).
Obrócić w połowie
gotowania.
M
IĘSO
(pieczeń)
600 -
700
G
600 W
12 - 14
MIN.
5
MIN.
R
YBA
(w
całości)
600
G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
Naciąć skórę i
gotować pod
przykryciem.
R
YBA (steki
lub lety)
400
G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
Umieścić
cieńszymi
częściami w stronę
środka talerza.
Gotować pod
przykryciem.
TABELA GOTOWANIA
IM WIĘCEJ ŻYWNOŚCI GOTUJEMY tym
dłużej to trwa. Podwójna ilość
żywności wymaga w praktyce
prawie dwukrotnie dłuższego
czasu gotowania.
IM NIŻSZA TEMPERATURA
POCZĄTKOWA, tym dłuższy
jest wymagany czas
gotowania. Żywność
będąca w temperaturze
pokojowej gotuje się
szybciej od tej która została
właśnie wyjęta z lodówki.
J
EŻELI GOTUJEMY WIĘKSZĄ ILOŚĆ tego
samego produktu, np. ziem-
niaki w mundurkach, należy je
rozmieścić pierścieniowo, aby
uzyskać równomierny stopień
ugotowania.
NIEKTÓRE PRODUKTY SĄ POKRYTE
SKÓRKĄ LUB BŁONKĄ , np. ziemnia-
ki, jabłka i żółtka jajek. Produkty
takie winny być nakłute widel-
cem lub wykałaczką tak, aby
uwolnić ciśnienie wewnętrzne i
zapobiec pęknięciu.
MNIEJSZE KAWAŁKI ŻYWNOŚCI GOTUJĄ
SIĘ SZYBCIEJ niż duże, zaś jednoro-
dne kawałki gotują się bardziej
równomiernie od nieregu-
larnych.
M
IESZANIE I OBRACANIE POTRAWY to
sposoby stosowane zarówno
podczas gotowania tradycyj-
nego, jak i w kuchence mi-
krofalowej, służące szyb-
kiemu rozprowadze-
niu ciepła ku środkowi
talerza i uniknięciu
rozgotowania na
brzegach.
J
EŚLI GOTUJEMY PRODUKT
o nieregularnym kształcie
lub grubości, należy umieścić
cieńszą część w kierunku
środka talerza, gdzie zostanie
rozgrzana najpóźniej.
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE DUŻO
TŁUSZCZU I CUKRU będą gotować
się krócej od produktów
zawierających dużo wody.
Tłuszcz i cukier ogrzewają się
do wyższej temperatury niż
woda.
PO PROCESIE GOTOWANIA NALEŻY
ZAWSZE przewidzieć czas
dochodzenia. Czas dochodze-
nia, zawsze polepsza rezultaty,
ponieważ następuje wyrów-
nanie temperatury wewnątrz
potrawy.
SKRÓCONA INSTRUKCJA OBSŁUGI
PANEL STEROWANIA
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
PRZERWANIE PROCESU GOTOWANIA
Gotowanie można przerwać otwierając drzwiczki,
aby sprawdzić, odwrócić lub wymieszać potrawę.
ABY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE
Zamknąć drzwiczki. Gotowanie będzie kontynuowane od momentu
przerwania.
JEŚLI NIE CHCEMY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIA
należy wyjąć potrawę, ustawić pokrętło regulacyjne na zero i
zamknąć drzwi.
q
WYBRAĆ POZIOM mocy
i funkcję obracając
pokrętłem wielofunk-
cyjnym.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE
zgodnie z ruchem wska-
zówek zegara, aby ustawić
żądany czas gotowania.
Kuchenka uruchomi się sa-
moczynnie.
ZASILANIE SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
M
AKS.
(700 W)
PODGRZEWANIE NAPOJÓW, wody, rzadkich zup, kawy,
herbaty lub innych produktów o dużej zawartości
wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe,
należy wybrać mniejszą moc.
600 W G
OTOWANIE ryb, warzyw, mięsa, itp.
400 W
G
OTOWANIE wymagające dużej dokładności, np. sosów
z dużą zawartością białka, potraw, których głównymi
składnikami są jaja i ser oraz do dogotowywania
potraw duszonych. Gotowanie gulaszu, roztapianie
masła.
R
OZMRAŻANIE ROZMRAŻANIE. Zmiękczanie masła, sera.
U
TRZYMYWANIE
TEMPERATURY
UTRZYMANIE ciepła już ugotowanej żywności.
WYBÓR MOCY MIKROFAL