PL
MAX 32
SKRÓCONA INSTRUKCJA OBSŁUGI
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
D
ANIE NA
TALERZU
300 G
450 G
700 W
3 - 5
MIN.
4 - 5 MIN.
1 - 2 MIN.
PRZYKRYĆ TALERZ
RYŻ
0,2 L
0,6 L
1 - 2 MIN.
3 - 4 MIN.
1 MIN.
2 MIN
PRZYKRYĆ POTRAWĘ
KLOPSIKI 250 G 2 MIN. 1 - 2 MIN.
PODGRZEWAĆ BEZ
PRZYKRYCIA
NAPÓJ 0,2 L 1 - 2,5 MIN.1 MIN.
UMIEŚCIĆ ŁYŻECZKĘ
METALOWĄ W nac-
zyniu, aby nie
dopuścić do
przegrzania.
Z
UPA
(klarowna)
0,25 L 2 - 2,5 MIN.1 MIN.
PODGRZEWAĆ BEZ
PRZYKRYCIA w
głębokim talerzu
lub miseczce.
Z
UPY I SOSY
NA BAZIE
MLEKA
0,25 L 2,5 - 3 MIN.1 MIN.
NIE NAPEŁNIAĆ nac-
zynia powyżej
3/4 objętości.
Zamieszać jeden
raz podczas
podgrzewania.
H
OT DOGI
1 SZT.
2
SZT.
600 W
0,5 - 1
MIN.
1 - 1,5
MIN.
1
MIN.
LAZANIA 500 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
P
IECZENIE
800 -
1000 G
ROZMRAŻANIE
20 -
22 MIN.
10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
M
IĘSO
MIELONE
500 G
8 - 10
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
P
ŁATY,
KOTLETY,
STEKI
500 G
7 - 9
MIN.
5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
K
URCZAK
(w całości)
1200 G 25 MIN. 10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
KURCZAK w
kawałkach
lub lety
500 G
7 - 9
MIN.
5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ / ODZIELIĆ w
połowie rozmrażania.
Osłonić folią końce
skrzydeł i nóg aby zapo-
biec przegrzaniu.
R
YBA
(w całości)
600 G
8 - 10
MIN.
5 - 10 MIN.
OBROCIĆ w połowie
odmrażania i osłonić
ogon folią, aby zapo-
biec przegrzaniu.
R
YBA (steki
lub lety)
400 G
6 - 7
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
B
OCHEN
CHLEBA
500 G
4 - 6
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
B
UŁKI I
BUŁECZKI
4 SZT.
(150 -
200 G)
1,5 - 2
MIN.
2 - 3 MIN.ROZŁOŻYĆ kołowo.
O
WOCE I
JAGODY
200 G
2 - 3
MIN.
2 - 3 MIN.
ODDZIELAĆ podczas
rozmrażania.
TABELA PODGRZEWANIA
PODOBNIE JAK PODCZAS GOTOWANIA TRADY-
CYJNEGO, potrawa podgrzewana w
kuchence mikrofalowej musi być
doprowadzona do wrzenia.
N
AJLEPSZE REZULTATY UZYSKAMY gdy
grubsze kawałki umieścimy na
brzegu talerza zaś cieńsze na
jego środku.
CIENKIE PLASTRY MIĘSA NALEŻY
UŁOŻYĆ jeden na drugim lub
częściowo nałożyć na siebie.
Grubsze plastry mięsa i kiełbaski
powinny być ułożone ciasno obok
siebie.
PODCZAS PODGRZEWANIA WYWARÓW LUB
SOSÓW najlepiej je raz zamieszać, aby
rozprowadzić ciepło.
G
OTOWANIE POD PRZYKRYCIEM pomaga
w zatrzymaniu wilgoci w potrawie,
zmniejsza rozpryskiwanie i skraca
czas podgrzewania.
P
ODCZAS PODGRZEWANIA
ZAMROŻONEJ ŻYWNOŚCI porcjo-
wanej należy stosować się
do instrukcji producenta po-
danych na opakowaniu.
POTRAWY KTÓRYCH NIE DAJE SIĘ
MIESZAĆ, jak zapiekanki, najlepiej jest
rozgrzewać przy mocy 400-600 W.
ODSTAWIENIE NA KILKA MINUT CZASU
DOCHODZENIA zapewni równomierne
rozprowadzenie ciepła wewnątrz
potrawy.
TABELA ROZMRAŻANIA
ZAMROŻONE POTRAWY, UMIESZCZONE W
TOREBKACH Z TWORZYW SZTUCZNYCH ,
folii plastikowej lub opakowaniach
kartonowych można umieszczać
bezpośrednio w kuchence, o ile nie
mają one metalowych części (np.
metalowe zszywki).
KSZTAŁT OPAKOWANIA wpływa
na czas rozmrażania. Opa-
kowania płytkie rozmrażają
się szybciej niż opakowania
głębokie.
NALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE
KAWAŁKI, kiedy zaczynają się
rozmrażać. Oddzielne plastry szyb-
ciej się rozmrażają.
ZABEZPIECZYĆ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUKTU
niewielkimi kawałkami folii aluminio-
wej, kiedy zaczynają się rozgrzewać (np.
nóżki kurczaka lub skrzydełka).
DUŻE KAWAŁKI NALEŻY ODWRACAĆ w
połowie procesu rozmrażania.
POTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY
MIĘSNE rozmrażają się lepiej gdy
je zamieszamy.
ZALECA SIĘ NIE ROZMRAŻAĆ
całkowicie produktu i pozwolić
na dokończenie procesu w czasie
dochodzenia.
CZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRAŻANIU,
zawsze polepsza rezultaty, ponieważ
następuje wyrównanie
temperatury wewnątrz
potrawy.
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ USTAWIE
NIE
OKOŁO PORADY
T
OSTY Z SEREM 3 SZT
GRILL
4 - 5 MINUT.
R
OZMIEŚCIĆ na podstawce
drucianej
Z
IEMNIAKI Z SEREM 2 PORCJE 6 - 8 MINUT.
UMIEŚCIĆ naczynie na
podstawce drucianej.
P
ARÓWKI (100 G
/ SZT)
2 - 3 SZT 10 - 12 MINUT.
ROZMIEŚCIĆ na podstaw-
ce drucianej. Obrócić w
połowie gotowania.
K
AWAŁKI KURCZA-
KA
1 000 G
700
WNASTĘPNIE
ZASTOSOWAĆ
GRILL
13 - 15 MINUT.
8 - 9 MINUT.
U
MIEŚCIĆ w naczyniu
skórą do góry.
Z
APIEKANKA ZIEM-
NIACZANA
4 PORCJE
18 - 20 MINUT.
5 - 6 MINUT.
U
MIEŚCIĆ naczynie na
talerzu obrotowym.
LASAGNE
(ZAMROŻONA)
500 G
600 W
NASTĘPNIE
ZASTOSOWAĆ
GRILL
18 - 20 MINUT.
5 - 6 MINUT.
UMIEŚCIĆ naczynie na
talerzu obrotowym.
ZAPIEKAN-
KA RYBNA
(ZAMROŻONA)
600 G
15 - 18 MINUT.
5 - 7 MINUT.
UMIEŚCIĆ naczynie na
talerzu obrotowym.
TABELA FUNKCJI GRILLA
FUNKCJA “GRILL” DOSKONALE nadaje
się do zarumienienia potrawy po
gotowaniu za pomocą mikrofal.
D
O ZBLIŻENIA POTRAW do grzałki grilla,
aby przyspieszyć zarumienien-
ie, można wykorzystać podstawkę
drucianą.
CIENKIE POTRAWY, np. tosty i parówki
należy umieszczać na podstawce
drucianej i podgrzewać wyłącznie za
pomocą grilla.
GRUBSZE POTRAWY, np. zapiekanki i
kurczak należy gotować najpierw
za pomocą mikrofal, a następnie
zastosować grill, aby górna część
potrawy uległa zarumienieniu.
Z
APIEKANKI lub naczynia można
również umieszczać bezpośrednio
na szklanym talerzu obrotowym.
P
RZED UŻYCIEM jakiegokol-
wiek sprzętu do funkcji kom-
binowanej Mikrofale + Grill należy
się upewnić, czy jest on odporny na
wysoką temperaturę, nadaje się do
gotowania oraz czy przepuszcza mi-
krofale.
PODCZAS stosowania funkcji gril-
lowania nie wolno używać plas-
tikowych przyborów. Ulegną one st-
opieniu. Kawałki drewna lub papieru
także nie są odpowiednie.
461966204771