Aeg-Electrolux 66030K-MN 92F Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
66030K-MN
Szklano-ceramiczna p³yta kuchenna
Instrukcja monta¿u i obs³ugi
2
Szanowna Klientko, Szanowny Kliencie
Prosimy o dokladne przeczytanie niniejszych wskazówek
dotycz¹cych obs ugi oraz ich przechowanie na wypadek potrzeby
skorzystania z nich w przyszlosci.
Prosimy o przekazanie niniejszych wskazówek nastepnemu
posiadaczowi urzadzenia.
W tekscie u¿ywane bêd¹ nastêpuj¹ce symbole:
1 Wskazówki dotyczace bezpieczeñstwa
Ostrze¿enie! Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika.
Uwaga! Wskazówki pozwalaj¹ce zapobiec uszkodzeniu
obs³ugiwanego urz¹dzenia.
3 Wskazówki oraz rady praktyczne
2 Informacje dotycz¹ce ochrony srodowiska
3
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Opis urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Wyposa¿enie p³yty kuchennej. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Wyposa¿enie pola panelu sterowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Czujniki dotykowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
WskaŸniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Obs³uga urz¹dzenia. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
W³¹czenie i wy³¹czenie urz¹dzenia. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Ustawienie mocy grzania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Blokowanie / odblokowywanie pola panelu sterowania . . . . . . . . . . . . 10
Stosowanie funkcji automatycznego zagotowania . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Stosowanie blokady dzieciêcej. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Stosowanie minutnika. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Wy³¹cznik bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Rady dotycz¹ce gotowania i pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Naczynia kuchenne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Oszczêdzanie energii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Przyk³ady zastosowania w gotowaniu: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Czyszczenie i pielêgnacja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Co zrobiæ, gdy … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Recykling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Instrukcja monta¿u . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Monta¿ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Tabliczka znamionowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Warunki gwarancji/Biura obs³ugi klienta . . . . . . . . . . . 28
Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
4
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
3
Nale¿y stosowaæ siê do podanych wskazówek. Je¿eli wyst¹pi¹
uszkodzenia urz¹dzenia spowodowane nieprzestrzeganiem
podanych zaleceñU¿ytkownik traci prawo do roszczeñ
gwarancyjnych.
5 Urz¹dzenie to odpowiada nastêpuj¹cym Dyrektywom UE:
73/23/EWG z dnia 19.02.1973 (Dyrektywa dot. niskiego napiêcia)
89/336/EWG z dnia 03.05.1989 (Dyrektywa dot. kompatybilnoœci
elektromagnetycznej ³¹cznie z jej nowelizacj¹ 92/31/EWG)
93/68/EWG z dnia 22.07.1993 (Dyrektywa dot. znaku jakoœci UE-
znaku CE).
Przeznaczenie urz¹dzenia
Niniejsze urz¹dzenie jest przeznaczone do gotowania i sma¿enia
potraw w gospodarstwie domowym.
P³yta urz¹dzenia nie mo¿e byæ wykorzystywana jako powierzchnia
robocza lub odstawcza.
Dokonywanie zmian lub przebudowy urz¹dzenia jest zabronione.
Nie wolno stawiaæ lub przechowywaæ cieczy palnych, ³atwopalnych
materia³ów lub przedmiotów topliwych (np. folii, tworzyw
sztucznych, aluminium) na urz¹dzeniu lub w jego pobli¿u.
Zasady bezpieczeñstwa dotycz¹ce dzieci
Zasadniczo nie nale¿y pozwalaæ dzieciom na przebywanie w
pobli¿u urz¹dzenia.
Wiêksze dzieci mog¹ obs³ugiwaæ urz¹dzenie wy³¹cznie po
ponistruowaniu i pod nadzorem osób doros³ych.
Aby zapobiec przypadkowemu w³¹czeniu urz¹dzenia przez dzieci i
zwierzêta domowe, zaleca siê aktywowanie blokady dzieciêcej.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia mog¹ byæ dokonane wy³¹cznie
przez autoryzowanych specjalistów.
Urz¹dzenia przeznaczone do zabudowy mog¹ byæ u¿ywane
wy³¹cznie po zabudowaniu w szafach i pod blatami o
odpowiednich wymiarach i odpowiadaj¹cych normom.
5
W przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia lub uszkodzenia p³yty
szklano-ceramicznej (od³amania siê fragmentu p³yty, pêkniêcia lub
zarysowania) nale¿y wy³¹czyæ urz¹dzenie i od³¹czyæ je od
zasilania, aby nie dopuœciæ do zagro¿enia pora¿enia pr¹dem.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ wykonywane wy³¹cznie przez
autoryzowanych specjalistów.
Zasady bezpiecznego korzystania z urz¹dzenia
Przegrzany t³uszcz i olej szybko ulega zap³onowi. Gotowanie lub
sma¿enie (np. frytek) przy u¿yciu t³uszczu lub oleju nie mo¿e
odbywaæ siê bez nadzoru.
Nieostro¿noœæ podczas pracy przy urz¹dzeniu grozi oparzeniem.
Usun¹æ nalepki i folie ze szklano-ceramicznej p³yty kuchennej.
Przewody urz¹dzeñ elektrycznych nie mog¹ dotykaæ gor¹cej
powierzchni urz¹dzenia lub gor¹cych garnków.
Pola grzejne nale¿y wy³¹czaæ po ka¿dym u¿yciu.
Zasady bezpieczeñstwa podczas czyszczenia
urz¹dzenia
W celu przeprowadzenia czyszczenia nale¿y wy³¹czyæ i ostudziæ
urz¹dzenie.
Ze wzglêdów bezpieczeñstwa czyszczenie urz¹dzenia
strumieniem pary lub wysokociœnieniowymi urz¹dzeniami
czyszcz¹cymi jest zabronione.
Aby nie dopuœciæ do uszkodzeñ urz¹dzenia,
nale¿y pamiêtaæ, ¿e:
Spadaj¹ce przedmioty mog¹ uszkodziæ p³ytê szklano-ceramiczn¹.
Uderzenia naczyniami do gotowania mog¹ uszkodziæ brzeg p³yty
szklano-ceramicznej.
¯eliwne i aluminiowe naczynia do gotowania lub garnki z
uszkodzonym spodem mog¹ podczas przesuwania zarysowaæ
powierzchniê p³yty szklano-ceramicznej.
Topliwe przedmioty i wykipia³e ciecze mog¹ siê przypaliæ na
p³ycie szklano-ceramicznej i powinny byæ natychmiast usuwane.
Unikaæ stawiania pustych garnków i patelni na gor¹cych polach
grzejnych, gdy¿ mo¿e to spowodowaæ uszkodzenia naczyñ
kuchennych lub p³yty szklano-ceramicznej.
Nie u¿ywaæ stref gotowania przy pustych naczyniach lub bez
naczyñ kuchennych.
6
Opis urz¹dzenia
Wyposa¿enie p³yty kuchennej
Wyposa¿enie pola panelu sterowania
Pole grzejne
jednoobwodowe
2300W
Jednoobwodowa strefa
gotowania 1800W
Jednoobwodowa strefa
gotowania 1200W
Pole panelu
sterowania
Jednoobwodowa strefa
gotowania
1200W
W z lampk¹ kontroln¹
WskaŸnik
WskaŸniki stref
Blokada
z lampk¹ kontroln¹
Wybór mocy grzania
Minutnik
WskaŸnik
7
Czujniki dotykowe
Urz¹dzenie obs³uguje siê za pomoc¹ czujników dotykowych.
Funkcje urz¹dzenia s¹ sterowane poprzez dotykanie czujników i
potwierdzane wyœwietlanymi wskaŸnikami oraz sygna³ami
dŸwiêkowymi.
Nale¿y dotykaæ górnych czujników nie przykrywaj¹c pozosta³ych pól
z czujnikami.
Czujnik Funkcja
W³. / Wy³. W³¹czanie i wy³¹czanie
urz¹dzenia
Zmiana ustawieñ Zwiêkszenie mocy grzania
Zmiana ustawieñ Zmniejszenie mocy grzania
TIMER Minutnik Wybór minutnika
Zmiana ustawieñ Wyd³u¿enie czasu minutnika
Zmiana ustawieñ Skrócenie czasu minutnika
Blokada Blokowanie/Odblokowywanie
pola panelu obs³ugi
8
WskaŸniki
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego
1 Ostrze¿enie! Niebezpieczeñstwo oparzenia stygn¹cymi p³ytkami
grzejnymi. Po wy³¹czeniu strefy gotowania potrzebuj¹ pewnej iloœci
czasu, aby ostygn¹æ. Zwracaæ uwagê na wskaŸnik ciep³a
pozosta³ego
h.
3 Ciep³o pozosta³e mo¿e byæ wykorzystywane do topienia i
podtrzymywania temperatury potraw.
WskaŸnik Opis
¾ Strefa gotowania jest wy³¹czona.
u Stopieñ utrzymywania
ciep³a
Utrzymywanie ciep³a jest
w³¹czone.
¿ - Ç Moc grzania Moc grzania jest ustawiona
2 - 6 Moc grzania z punktem
dziesiêtnym
Moc poœrednia jest ustawiona.
a Funkcja
automatycznego
zagotowania
Funkcja automatycznego
zagotowania jest aktywna.
e Usterki Wyst¹pi³a usterka.
h Ciep³o pozosta³e Strefa gotowania jest jeszcze
ciep³a.
l Blokada dzieciêca Blokada/Blokada dzieciêca jest
w³¹czona
_ Wy³¹cznik
bezpieczeñstwa
Wy³¹cznik bezpieczeñstwa jest
aktywny.
9
Obs³uga urz¹dzenia
W³¹czenie i wy³¹czenie urz¹dzenia
3 Po w³¹czeniu urz¹dzenia nale¿y w ci¹gu ok. 10 sekund ustawiæ moc
grzania lub funkcjê, w przeciwnym razie kuchenka automatycznie
siê wy³¹czy.
Ustawienie mocy grzania
3 Stopieñ utrzymywania ciep³a u kszta³tuje siê pomiêdzy ¾ a ¿.
Funkcja ta s³u¿y do podtrzymania temperatury potrawy.
Pole panelu
sterowania
WskaŸnik Lampka
kontrolna
W³¹czenie Przytrzymaæ przez
2 sekundy
¾ / h œwieci siê
Wy³¹czenie Przytrzymaæ przez
1 sekundê
h / brak gaœnie
Pole panelu sterowania WskaŸnik
Zwiêkszenie przytrzymaæ u do Ç
Zmniejszenie przytrzymaæ Ç do ¾
Wy³¹czenie i równoczeœnie przytrzymaæ ¾
10
Blokowanie / odblokowywanie pola panelu
sterowania
W ka¿dej chwili mo¿na zablokowaæ pole panelu sterowania - za
wyj¹tkiem czujnika W³./Wy³. -, aby zapobiec zmianie wykonanych
ustawieñnp. na skutek przetarcia panelu œcierk¹.
3 Wy³¹czenie urz¹dzenia powoduje automatyczne wy³¹czenie
blokady.
Pole panelu
sterowania
WskaŸnik
W³¹czenie przytrzymaæ. l (na 5 sekund)
Wy³¹czenie przytrzymaæ. Uprzednio ustawiona moc
grzania
11
Stosowanie funkcji automatycznego zagotowania
Ka¿da strefa gotowania jest wyposa¿ona w funkcjê automatycznego
zagotowania. Podczas ustawiania strefy gotowania przy pomocy ,
zaczynaj¹c od
¾, strefa gotowania w³¹cza siê na pewien czas na
pe³n¹ moc, a nastêpnie prze³¹cza automatycznie na ustawion¹ moc
grzania.
3 Je¿eli w trakcie pracy funkcji zagotowania a zostanie wybrana
wiêksza moc grzania, np.
Á po à urz¹dzenie dostosuje czas
zagotowania.
3 Je¿eli strefa gotowania jest jeszcze ciep³a (wskaŸnik h), urz¹dzenie
nie uruchomi funkcji zagotowania.
Czas trwania automatycznego zagotowania zale¿y od ustawionej
mocy grzania.
Pole
obs³ugi
Dostêpna moc
gotowania
WskaŸnik
W³¹czenie
(tylko poprzez
¾)
dotkn¹æ
¿ do Æ a (po
5 sekundach)
Wy³¹czenie
dotkn¹æ
Æ do ¿ / u Æ do u
nie u¿ywaæ
dotkn¹æ
Ç do u Ç do u
Moc
grzania
Czas trwania
zagotowania
[min.:sek.]
Moc
poœrednia
Czas trwania
zagotowania
[min.:sek.]
v 0:30
1 1:00
2 1:40 2. 2:40
3 4:50 3. 5:30
4 6:30 4. 8:10
5 10:10 5. 12:20
6 2:00 6. 2:30
7 3:30
8 4:30
9 ---
12
Stosowanie blokady dzieciêcej
Blokada dzieciêca uniemo¿liwia niepo¿¹dane korzystanie z
urz¹dzenia.
W³¹czenie blokady dzieciêcej
Wy³¹czenie blokady dzieciêcej
Czasowe wy³¹czenie blokady dzieciêcej
Blokadê dzieciêc¹ mo¿na dezaktywowaæ na czas jednego procesu
gotowania; po jego zakoñczeniu blokada bêdzie nadal aktywna.
3 Po czasowym dezaktyowaniu blokady dzieciêcej nale¿y w ci¹gu
ok. 10 sekund ustawiæ moc grzania lub funkcjê, w przeciwnym
razie urz¹dzenie automatycznie siê wy³¹czy.
Krok Pole panelu sterowania WskaŸnik/Sygna³
1. w³¹czyæ urz¹dzenie (nie
ustawiaæ mocy grzania).
¾
2. przytrzymaæ, dopóki nie
rozlegnie siê sygna³ dŸwiêkowy.
Sygna³ dŸwiêkowy
3. przytrzymaæ. l
Urz¹dzenie wy³¹czy siê. Blokada dzieciêca jest w³¹czona.
Krok Pole panelu sterowania WskaŸnik/Sygna³
1. w³¹czyæ urz¹dzenie. l
2. przytrzymaæ, dopóki nie
rozlegnie siê sygna³ dŸwiêkowy.
Sygna³ dŸwiêkowy
3. przytrzymaæ.
Urz¹dzenie wy³¹cza siê. Bloka dzieciêca jest wy³¹czona.
Krok Pole panelu sterowania WskaŸnik/Sygna³
1. w³¹czyæ urz¹dzenie. l
2. i równoczeœnie przytrzymaæ ¾ / sygna³ akustyczny
Mo¿na normalnie korzystaæ z urz¹dzenia do jego ponownego
wy³¹czenia.
13
Stosowanie minutnika
3 Je¿eli dodatkowo do ustawionego minutnika przy danej strefie
gotowania zostanie ustawiona moc grzania, wówczas po up³ywie
ustawionego czasu strefa gotowania zostanie wy³¹czona.
3 Je¿eli strefa gotowania zostanie wy³¹czona, ustawiona funkcja
minutnika zostanie wy³¹czona razem z ni¹.
Wybór strefy gotowania
3 Kiedy lampka kontrolna zaczyna pulsowaæ wolniej, mo¿na ustawiæ
lub zmieniæ moc grzania.
3 Je¿eli zosta³y ustawione inne funkcje minutnika, po kilku sekundach
urz¹dzenie wyœwietli najkrótszy czas pozosta³y wszystkich funkcji
minutnika i bêdzie pulsowaæ stosowna lampka kontrolna.
Funkcja Warunek Wynik po up³ywie
czasu
Wy³¹cznik
automatyczny
ustawiona moc grzania sygna³ akustyczny
00 pulsuje
strefa gotowania
wy³¹cza siê
Minutnik nie u¿ywane strefy
gotowania
sygna³ akustyczny
00 pulsuje
Krok Pole panelu
sterowania
WskaŸnik
1. TIMER dotkn¹æ
1raz.
Zapala siê lampka
kontrolna pierwszej
strefy gotowania.
2. TIMER dotkn¹æ
1raz.
Zapala siê lampka
kontrolna drugiej strefy
gotowania.
3. TIMER dotkn¹æ
1raz.
Zapala siê lampka
kontrolna trzeciej
strefy gotowania.
4. TIMER dotkn¹æ
1raz.
Zapala siê lampka
kontrolna czwartej
strefy gotowania.
14
Ustawienie czasu
Wy³¹czenie funkcji minutnika
Krok Pole panelu
sterowania
WskaŸnik
1. TIMER wybraæ strefê
gotowania.
Pulsuje lampka kontrolna wybranej
strefy gotowania.
2. lub przytrzymaæ
00 do 99 minut.
Po kilku sekundach pulsowanie lampki kontrolnej ulega
spowolnieniu.
Czas jest ustawiony.
Urz¹dzenie odlicza czas od koñca.
Krok Pole panelu
sterowania
WskaŸnik
1. TIMER wybraæ strefê
gotowania.
Lampka kontrolna wybranej strefy
gotowania zaczyna szybciej
pulsowaæ.
Urz¹dzenie wskazuje czas
pozosta³y.
2. przytrzymaæ. Czas pozosta³y jest odliczany od
koñca do 00.
Lampka kontrolna gaœnie.
Funkcja minutnika dla wybranej strefy gotowania jest wy³¹czona.
15
Zmiana ustawienia czasu
Wyœwietlenie czasu pozosta³ego strefy
gotowania
Wy³¹czenie sygna³u dŸwiêkowego
Krok Pole panelu
sterowania
WskaŸnik
1. TIMER wybraæ strefê
gotowania.
Lampka kontrolna wybranej strefy
gotowania zaczyna szybciej
pulsowa.
Urz¹dzenie wskazuje czas
pozosta³y.
2. lub przytrzymaæ
01 do 99 minut.
Po kilku sekundach pulsowanie lampki kontrolnej ulega
spowolnieniu.
Czas jest ustawiony.
Urz¹dzenie odlicza czas od koñca.
Krok Pole panelu
sterowania
WskaŸnik
1. TIMER wybraæ strefê
gotowania.
Lampka kontrolna wybranej strefy
gotowania zaczyna szybciej
pulsowa.
Urz¹dzenie wskazuje czas
pozosta³y.
Po kilku sekundach pulsowanie lampki kontrolnej ulega
spowolnieniu.
Krok Pole panelu
obs³ugi
Sygna³ dŸwiêkowy
1. TIMER przytrzymaæ. Wy³¹czenie dŸwiêku.
Sygna³ dŸwiêkowy milknie.
16
Wy³¹cznik bezpieczeñstwa
P³ytka grzejna
Je¿eli po w³¹czeniu p³ytki grzejnej w ci¹gu ok. 10 sekund nie
zostanie ustawiona moc grzania dla danej p³ytki, p³ytka grzejna
wy³¹czy siê automatycznie.
Zakrycie pola czujników przez d³u¿ej ni¿ 10 sekund (garnek,
œciereczka, itp.) spowoduje w³¹czenie siê sygna³u dŸwiêkowego i
automatyczne wy³¹czenie pola grzejnego.
Po wy³¹czeniu wszystkich stref gotowania p³ytka grzejna wy³¹czy
siê automatycznie po ok. 10 sekundach.
Pole panelu sterowania
Je¿eli przy wy³¹czonym urz¹dzeniu na d³u¿ej ni¿ 10 sekund
jzakryte zostanie jedno lub wiêcej pól dotykowych, zabrzmi sygna³
dŸwiêkowy. Sygna³ dŸwiêkowy wy³¹cza siê automatycznie po
ods³oniêciu pól dotykowych.
Strefy gotowania
Je¿eli po pewnym czasie jedna ze stref gotowania nie zostanie
wy³¹czona lub moc grzania nie zostanie zmieniona, odpowiednia
strefa gotowania wy³¹czy siê automatycznie.
Moc grzania Wy³¹czenie po
V, 1 - 2
6 godzinach
3 - 4
5 godzinach
5
4 godzinach
6 - 9
1,5 godziny
17
Rady dotycz¹ce gotowania i pieczenia
3
Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie
(w trakcie obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie
w przypadku produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ
zagro¿enie dla zdrowia wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿
zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich temperaturach i niezbyt
intensywne zrumienianie potraw.
Naczynia kuchenne
Dobre naczynia kuchenne mo¿na rozpoznaæ po ich spodzie. Spód
garnka powinien byæ mo¿liwie jak najgrubszy i jak najbardziej
p³aski.
Naczynia ze stali emaliowanej lub ze spodami z aluminium, lub
miedzi mog¹ zostawiaæ przebarwienia na p³ycie ceramicznej,
których usuniêcie jest trudne lub wrêcz niemo¿liwe.
Oszczêdzanie energii
2 Ustawiaæ naczynia kuchenne na
strefie gotowania przed
w³¹czeniem strefy.
2 Je¿eli to mo¿liwe, zawsze nale¿y
zamykaæ garnki przykrywk¹.
2 Wy³¹czaæ strefy gotowania przed
koñcem czasu gotowania, aby
wykorzystaæ ciep³o pozosta³e.
2 Rozmiar spodu garnka powinien
odpowiadaæ rozmiarowi strefy
gotowania.
18
Przyk³ady zastosowania w gotowaniu:
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami orientacyjnymi.
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-
dzenia
Odpowiednie dla
Czas
trwania
Wskazówki/rady
0
Ciep³o
pozosta³e wy³¹czenie
Trzymanie
ciep³a
Trzymanie ciep³a
ugotowanych potraw
W
zale¿noœci
od potrzeb
Przykryæ
1-2
Wytapianie
Sos holenderski,
topienie mas³a,
czekolady, ¿elatyny
5-25 min.
Zamieszaæ od
czasu do czasu
Œcinanie
Omlet piankowy,
œciête jajko
10-40 min.
Gotowaæ pod
przykrywk¹
2-3
Pêcznienie
Pêcznienie ry¿u i
potraw mlecznych
rozgrzewanie potraw
gotowych
25-50 min.
Dolaæ do ry¿u
przynajmniej
podwójn¹ iloœæ
wody, potrawy
mleczne mieszaæ
od czasu do czasu
3-4
Parowanie
Duszenie
Duszenie warzyw,
ryb
duszenie miêsa
20-45 min.
W przypadku
warzyw dodaæ
niewielk¹ iloœæ
wody (kilka ma³ych
³y¿eczek)
4-5 Gotowanie
Parowanie
ziemniaków
20-60 min.
Stosowaæ niewielk¹
iloϾ wody, np.
maks.
1/4 l
wody na
750 g ziemniaków
Gotowanie
wiêkszych iloœci
potraw, potraw
jednogarnkowych i
zup
60-150
min.
Do 3 l wody plus
przyprawy
6-7
Delikatne
sma¿enie
Sma¿enie sznycli,
cordon bleu,
kotletów, klopsów,
sma¿onych kie³bas,
w¹tróbki, zasma¿ek,
jajek, naleœników,
p¹czków
Sma¿yæ na
bie¿¹co
Od czasu do czasu
obróciæ
19
7-8
Silne
sma¿enie
Placki ziemniaczane,
kawa³ki polêdwicy,
steki, kluski
k³adzione
5-15 min.
na patelniê
Od czasu do czasu
obróciæ
9
Zagotowy
wanie
zapiekanie
sma¿enie
Zagotowywanie wiêkszych iloœci wody, gotowanie
makaronu typu szpecle, zapiekanie miêsa (gulasz,
pieczeñ duszona), sma¿enie frytek
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-
dzenia
Odpowiednie dla
Czas
trwania
Wskazówki/rady
20
Czyszczenie i pielêgnacja
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo oparzenia ciep³em pozosta³ym.
1 Uwaga! ¯r¹ce œrodki do czyszczenia oraz œrodki o w³aœciwoœciach
tr¹cych mog¹ uszkodziæ urz¹dzenie. Czyœciæ wod¹ i œrodkiem
myj¹cym.
1 Uwaga! Pozosta³oœci œrodków czyszcz¹cych mog¹ uszkodziæ
urz¹dzenia. Usun¹æ pozosta³oœci œrodków wod¹ i œrodkiem
myj¹cym.
Czyœciæ urz¹dzenie po ka¿dym zastosowaniu.
1. Przetrzeæ urz¹dzenie wilgotn¹ œciereczk¹ i niewielk¹ iloœci¹ œrodka
myj¹cego.
2. Wytrzeæ urz¹dzenie do sucha czyst¹ œciereczk¹.
Usuwanie zabrudzeñ
1. Skrobaka nale¿y u¿ywaæ pod k¹tem do powierzchni ceramicznej.
2. Usuwaæ zabrudzenia œliskim ostrzem.
3. Przetrzeæ urz¹dzenie wilgotn¹ œciereczk¹ i niewielk¹ iloœci¹ œrodka
myj¹cego.
4. Wytrzeæ urz¹dzenie do sucha czyst¹ œciereczk¹.
*Skrobaki do czyszczenia, œrodki do czyszczenia ceramiki szklanej lub stali szlachetnej s¹
dostêpne w handlu.
3 Uporczywe zabrudzenia usuwaæ przy pomocy œrodków do
czyszczenia ceramiki szklanej lub stali szlachetnej.
Usuwaæ
Rodzaj zabrudzenia natychmiast
przy zimnym
urz¹dzeniu
przy pomocy
Cukier, potrawy zawieraj¹ce
cukier
tak ---
skrobaka do
czyszczenia *
Tworzywa sztuczne, folie
aluminiowe
tak ---
Zacieki z kamienia i wody --- tak
œrodków do
czyszczenia ceramiki
szklanej lub stali
szlachetnej *
Krople t³uszczu --- tak
Metalicznie po³yskuj¹ce
przebarwienia
--- tak
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux 66030K-MN 92F Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi