Zanussi ZK64X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Szklano-ceramiczna p³yta kuchenna
Kerámiaüveg-fõzõlap
ZK 64
Instrukcja monta¿u i obs³ugi
Szerelési és használati útmutató
o
h
12
Szanowna Klientko, Szanowny
Kliencie
Prosimy o dokladne przeczytanie niniejszych
wskazówek dotycz¹cych obs ugi oraz ich przechowanie
na wypadek potrzeby skorzystania z nich w przyszlosci.
Prosimy o przekazanie niniejszych wskazówek
nastepnemu posiadaczowi urzadzenia.
W tekscie u¿ywane bêd¹ nastêpuj¹ce
symbole:
1 Wskazówki dotyczace bezpieczeñstwa
Ostrze¿enie! Wskazówki dotycz¹ce
bezpieczeñstwa u¿ytkownika.
Uwaga! Wskazówki pozwalaj¹ce zapobiec
uszkodzeniu obs³ugiwanego urz¹dzenia.
3 Wskazówki oraz rady praktyczne
2 Informacje dotycz¹ce ochrony srodowiska
13
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Opis urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Wyposa¿enie p³yty kuchennej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Obs³uga p³yty do gotowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Rady dotycz¹ce gotowania i pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Naczynia kuchenne. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Oszczêdzanie energii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Czyszczenie i pielêgnacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Co zrobiæ, gdy … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Recykling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Instrukcja monta¿u . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Monta¿ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
14
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
3
Nale¿y stosowaæ siê do podanych wskazówek.
Je¿eli wyst¹pi¹ uszkodzenia urz¹dzenia
spowodowane nieprzestrzeganiem podanych
zaleceñU¿ytkownik traci prawo do roszczeñ
gwarancyjnych.
5 Urz¹dzenie to odpowiada nastêpuj¹cym
Dyrektywom UE:
73/23/EWG z dnia 19.02.1973 (Dyrektywa dot.
niskiego napiêcia)
89/336/EWG z dnia 03.05.1989 (Dyrektywa dot.
kompatybilnoœci elektromagnetycznej ³¹cznie z jej
nowelizacj¹ 92/31/EWG)
93/68/EWG z dnia 22.07.1993 (Dyrektywa dot. znaku
jakoœci UE-znaku CE).
Przeznaczenie urz¹dzenia
Niniejsze urz¹dzenie jest przeznaczone do gotowania i
sma¿enia potraw w gospodarstwie domowym.
P³yta urz¹dzenia nie mo¿e byæ wykorzystywana jako
powierzchnia robocza lub odstawcza.
Dokonywanie zmian lub przebudowy urz¹dzenia jest
zabronione.
Nie wolno stawiaæ lub przechowywaæ cieczy palnych,
³atwopalnych materia³ów lub przedmiotów topliwych
(np. folii, tworzyw sztucznych, aluminium) na
urz¹dzeniu lub w jego pobli¿u.
Zasady bezpieczeñstwa dotycz¹ce
dzieci
Zasadniczo nie nale¿y pozwalaæ dzieciom na
przebywanie w pobli¿u urz¹dzenia.
Wiêksze dzieci mog¹ obs³ugiwaæ urz¹dzenie
wy³¹cznie po ponistruowaniu i pod nadzorem osób
doros³ych.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia mog¹ byæ dokonane
wy³¹cznie przez autoryzowanych specjalistów.
Urz¹dzenia przeznaczone do zabudowy mog¹ byæ
u¿ywane wy³¹cznie po zabudowaniu w szafach i pod
blatami o odpowiednich wymiarach i
odpowiadaj¹cych normom.
W przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia lub
uszkodzenia p³yty szklano-ceramicznej (od³amania siê
fragmentu p³yty, pêkniêcia lub zarysowania) nale¿y
wy³¹czyæ urz¹dzenie i od³¹czyæ je od zasilania, aby nie
dopuœciæ do zagro¿enia pora¿enia pr¹dem.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ wykonywane
wy³¹cznie przez autoryzowanych specjalistów.
Zasady bezpiecznego korzystania z
urz¹dzenia
Usun¹æ nalepki i folie ze szklano-ceramicznej p³yty
kuchennej.
Nieostro¿noœæ podczas pracy przy urz¹dzeniu grozi
oparzeniem.
Przewody urz¹dzeñ elektrycznych nie mog¹ dotykaæ
gor¹cej powierzchni urz¹dzenia lub gor¹cych
garnków.
Przegrzany t³uszcz i olej szybko ulega zap³onowi.
Gotowanie lub sma¿enie (np. frytek) przy u¿yciu
t³uszczu lub oleju nie mo¿e odbywaæ siê bez nadzoru.
Pola grzejne nale¿y wy³¹czaæ po ka¿dym u¿yciu.
Zasady bezpieczeñstwa podczas
czyszczenia urz¹dzenia
W celu przeprowadzenia czyszczenia nale¿y wy³¹czyæ
i ostudziæ urz¹dzenie.
Ze wzglêdów bezpieczeñstwa czyszczenie urz¹dzenia
strumieniem pary lub wysokociœnieniowymi
urz¹dzeniami czyszcz¹cymi jest zabronione.
Aby nie dopuœciæ do uszkodzeñ
urz¹dzenia, nale¿y pamiêtaæ, ¿e:
Spadaj¹ce przedmioty mog¹ uszkodziæ p³ytê szklano-
ceramiczn¹.
Uderzenia naczyniami do gotowania mog¹ uszkodziæ
brzeg p³yty szklano-ceramicznej.
¯eliwne i aluminiowe naczynia do gotowania lub
garnki z uszkodzonym spodem mog¹ podczas
przesuwania zarysowaæ powierzchniê p³yty szklano-
ceramicznej.
Topliwe przedmioty i wykipia³e ciecze mog¹ siê
przypaliæ na p³ycie szklano-ceramicznej i powinny byæ
natychmiast usuwane.
Nie u¿ywaæ stref gotowania przy pustych naczyniach
lub bez naczyñ kuchennych.
15
Opis urz¹dzenia
Wyposa¿enie p³yty
kuchennej
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego podœwietla siê, gdy tylko
odpowiednia stefa gotowania stanie siê gor¹ca.
1 Ostrze¿enie! Niebezpieczeñstwo oparzenia
ciep³em pozosta³ym. Po wy³¹czeniu urz¹dzenia
strefy gotowania potrzebuj¹ czasu, aby ostygn¹æ.
Zwracaæ uwagê na wskaŸnik ceip³a pozosta³ego.
2 Ciep³o pozosta³e mo¿e byæ wykorzystane do
topienia lub podtrzymywania temperatury potraw.
Jednoobwodowa strefa gotowania
1700W
Jednoobwodowa strefa gotowania
1700W
Jednoobwodowa strefa gotowania
1200W
WskaŸnik zgromadzonego ciep³a
Jednoobwodowa strefa gotowania
1200W
16
Obs³uga p³yty do gotowania
3
Przy w³¹czaniu pola grzejnego mo¿e byæ
s³yszalny odg³os szumu. Jest to cecha
charakterystyczna wszystkich ceramicznych p³yt i
nie ma ona ujemnego wp³ywu na funkcjonowanie
oraz trwa³oœæ p³yty.
P³ytê obs³uguje siê przy pomocy
prze³¹czników pól grzejnych urz¹dzenia
³¹czonego. Obs³uga i funkcja prze³¹czników
pól grzejnych jest opisana w instrukcji
obs³ugi urz¹dzenia ³¹czonego.
Rady dotycz¹ce gotowania i pieczenia
Naczynia kuchenne
Dobre naczynia kuchenne mo¿na rozpoznaæ po ich
spodzie. Spód garnka powinien byæ mo¿liwie jak
najgrubszy i jak najbardziej p³aski.
Naczynia ze stali emaliowanej lub ze spodami z
aluminium, lub miedzi mog¹ zostawiaæ przebarwienia
na p³ycie ceramicznej, których usuniêcie jest trudne
lub wrêcz niemo¿liwe.
Oszczêdzanie energii
2 Ustawiaæ naczynia kuchenne na strefie gotowania
przed w³¹czeniem strefy.
2 Je¿eli to mo¿liwe, zawsze nale¿y zamykaæ garnki
przykrywk¹.
2 Wy³¹czaæ strefy gotowania przed koñcem czasu
gotowania, aby wykorzystaæ ciep³o pozosta³e.
2 Rozmiar spodu garnka powinien odpowiadaæ
rozmiarowi strefy gotowania.
17
Czyszczenie i pielêgnacja
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo oparzenia ciep³em
pozosta³ym.
1 Uwaga! ¯r¹ce œrodki do czyszczenia oraz œrodki
o w³aœciwoœciach tr¹cych mog¹ uszkodziæ
urz¹dzenie. Czyœciæ wod¹ i œrodkiem myj¹cym.
1 Uwaga! Pozosta³oœci œrodków czyszcz¹cych
mog¹ uszkodziæ urz¹dzenia. Usun¹æ
pozosta³oœci œrodków wod¹ i œrodkiem myj¹cym.
Czyœciæ urz¹dzenie po ka¿dym zastosowaniu.
1. Przetrzeæ urz¹dzenie wilgotn¹ œciereczk¹ i niewielk¹
iloœci¹ œrodka myj¹cego.
2. Wytrzeæ urz¹dzenie do sucha czyst¹ œciereczk¹.
Usuwanie zabrudzeñ
1. Skrobaka nale¿y u¿ywaæ pod k¹tem do powierzchni
ceramicznej.
2. Usuwaæ zabrudzenia œliskim ostrzem.
3. Przetrzeæ urz¹dzenie wilgotn¹ œciereczk¹ i niewielk¹
iloœci¹ œrodka myj¹cego.
4. Wytrzeæ urz¹dzenie do sucha czyst¹ œciereczk¹.
*Skrobaki do czyszczenia, œrodki do czyszczenia ceramiki
szklanej lub stali szlachetnej s¹ dostêpne w handlu.
3 Uporczywe zabrudzenia usuwaæ przy pomocy
œrodków do czyszczenia ceramiki szklanej lub
stali szlachetnej.
3 Powsta³e zarysowania lub ciemne plamy na
ceramice szklanej nie dadz¹ siê ju¿ usun¹æ,
jednak¿e nie maj¹ wp³ywu na funkcjonowanie
urz¹dzenia.
Usuwaæ
Rodzaj zabrudzenia natychmiast
przy zimnym
urz¹dzeniu
przy pomocy
Cukier, potrawy zawieraj¹ce cukier tak ---
skrobaka do czyszczenia*
Tworzywa sztuczne, folie aluminiowe tak ---
Zacieki z kamienia i wody --- tak
œrodków do czyszczenia
ceramiki szklanej lub stali
szlachetnej*
Krople t³uszczu --- tak
Metalicznie po³yskuj¹ce przebarwienia --- tak
18
Co zrobiæ, gdy …
Je¿eli uszkodzenie nie odpowiada ¿adnemu
podanemu powy¿ej, nale¿y skontaktowaæ siê z
autoryzowanym serwisem.
1 Ostrze¿enie! Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ
przeprowadzane tylko przez specjalistê.
Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ
powa¿ne zagro¿enia dla u¿ytkownika.
3 B³êdna obs³uga urz¹dzenia mo¿e spowodowaæ
p³atn¹ wizytê technika serwisu lub specjalisty
nawet w okresie objêtym gwarancj¹.
Recykling
2
Materia³ opakowania
Materia³y opakowania mog¹ bez ograniczeñ
zostaæ powtórnie przetworzone. Elementy z
tworzyw sztucznych s¹ oznakowane, np. >PE<,
>PS<, itd. Usuwaæ materia³y opakowañ zgodnie z
ich oznaczeniem w komunalnych zak³adach
utylizacyjnych, do przewidzianych w tym celu
pojemników zbiorczych.
2 Wyeksploatowane urz¹dzenie
Symbol W na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, ze tego produktu nie wolno traktowaæ
tak, jak innych odpadów domowych. Nalezy
oddaæ go do w³asciwego punktu skupu
suroww wtórnych zajmuj¹cego siê z³omowanym
sprzêtem elektrycznym i elektronicznym.asciwa
utylizacja i z³omowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wp³ywu z³omowanych produktów
na srodowisko naturalne oraz zdrowie. Aby
uzyskaæ szczegó³owe dane dotycz¹ce mozliwosci
recyklingu niniejszego urz¹dzenia, nalezy
skontaktowaæ siê z lokalnym urzêdem miasta,
s³uzbami oczyszczania miasta lub sklepem, w
którym produkt zosta³ zakupiony.
Usterka Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczy
Strefy gotowania nie funkcjonuj¹. Nie zosta³a ustawiona ¿¹dana moc
grzania.
Ustawiæ moc grzania.
Spali³ siê bezpiecznik w instalacji
domowej (skrzynka z bezpieczniki).
Sprawdziæ bezpieczniki.
Je¿eli bezpieczniki bêd¹ siê paliæ
wielokrotnie, nale¿y wezwaæ
elektryka.
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego nie
wskazuje ¿adnej wartoœci.
Strefa gotowania by³a stosowana
przez krótki czas i nie zd¹¿y³a siê
nagrzaæ.
Je¿eli strefa gotowania jest gor¹ca,
powiadomiæ serwis.
19
Instrukcja monta¿u
Wskazówki dotycz¹ce
bezpieczeñstwa
Nale¿y przestrzegaæ ustaw, rozporz¹dzeñwytycznych i
norm obowi¹zuj¹cych w kraju stosowania urz¹dzenia
(przepisy bezpieczeñstwa, przepisowy recycling itp.).
Monta¿ urz¹dzenia mo¿e byæ wykonywany wy³¹cznie
przez specjalistê.
Nale¿y przestrzegaæ odleg³oœci minimalnych od innych
urz¹dzeñ i mebli.
Szuflady mog¹ zostaæ zamontowane wy³¹cznie z
p³yt¹ ochronn¹, umieszczon¹ bezpoœrednio pod
urz¹dzeniem.
P³aszczyzny przekroju na blacie roboczym nale¿y
zabezpieczyæ przed wilgoci¹ odpowiednim materia³em
uszczelniaj¹cym.
Uszczelka dok³adnie wype³nia przestrzeñ pomiêdzy
urz¹dzeniem a blatem roboczym.
Nie wype³niaæ przestrzeni pomiêdzy urz¹dzeniem a
blatem roboczym uszczelniaj¹c¹ mas¹ silikonow¹.
Unikaæ monta¿u urz¹dzenia bezpoœrednio obok drzwi i
pod oknami. Otwieraj¹ce siê drzwi i odchylaj¹ce siê
okna mog¹ zrzuciæ gor¹ce naczynia z pola grzejnego.
1 OSTRZE¯ENIE!
Niebezpieczeñstwo pora¿enia pr¹dem.
Urz¹dzenie ³¹czone jest pod napiêciem.
Przestrzegaæ zasad bezpieczeñstwa
elektrotechnicznego.
Zadbaæ o izolacjê bezpieczeñstwa poprzez w³aœciwy
monta¿.
Napiêcie nominalne ³¹czonych urz¹dzeñ musi byæ
zgodne.
1 UWAGA!
Uszkodzenia spowodowane pr¹dem.
LuŸne i niew³aœciwie wykonane po³¹czenia
wtykowe mog¹ prowadziæ do przegrzania
wtyczek.
W³aœciwie spi¹æ po³¹czenia wtykowe.
W instalacji elektrycznej nale¿y zamontowaæ
wielobiegunowy wy³¹cznik oddzielaj¹cy p³ytê od sieci
elektrycznej z rozwarciem styków powy¿ej 3 mm.
Do takich urz¹dzeñ wy³¹czaj¹cych nale¿¹ np. wy³¹czniki
LS, zabezpieczenia (zabezpieczenia wkrêcane mo¿na
wyjmowaæ z oprawy), wy³¹czniki FI i inne
zabezpieczenia.
20
Serwis
W przypadku wyst¹pienia usterek nale¿y spróbowaæ
samodzielnie usun¹æ problem przy pomocy instrukcji
obs³ugi (rozdzia³: Co zrobiæ, gdy...)
Jeœli nie bêd¹ Pañstwo w stanie samodzielnie usun¹æ
problemu, nale¿y zg³osiæ awariê w autoryzowanym
zak³adzie serwisowym.
Szybk¹ reakcjê na zg³oszenie umo¿liwi podanie
nastêpuj¹cych danych:
Model
Numer produktu (PNC)
Numer serii (S-No.)
(Numery, patrz tabliczka znamionowa)
Rodzaj usterki
Ewentualny komunikat b³êdu, wyœwietlany przez
urz¹dzenie.
Zalecamy wpisanie poni¿ej danych dotycz¹cych
zmywarki, aby by³y pod rêk¹:
Model: .............................................
........
PNC: .............................................
........
S-Nr.: .............................................
........
21
Beszerelés / Monta¿
22
23
Típustáblák / Tabliczki znamionowe
KEE2006
ZK 64 X
5,8 kW
949 591 333
230 V 50 Hz
ZANUSSI
KEE2006
ZK 64 X
5,8 kW
949 592 097
230 V 50 Hz
ZANUSSI
The Electrolux Group. The world´s No.1 choice.
The Electrolux Group is the world´s largest producer of powered appliances for kitchen, cleaning and outdoor use. More than 55 million Electrolux Group products
(such as refrigerators, cookers, washing machines, vacuum cleaners, chain saws and lawn mowers) are sold each year to a value of approx. USD 14 billion in
more than 150 countries around the world.
822 930 105-A-271005-01 Mo¿e ulec zmianie bez powiadomienia
A változtatások jogát fenntartjuk
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14

Zanussi ZK64X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi