Aeg-Electrolux 66200K-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
66200 K-MN
Szklano-ceramiczna p³yta kuchenna
Instrukcja monta¿u i obs³ugi
2
Szanowna Klientko, Szanowny Kliencie
Prosimy o dokladne przeczytanie niniejszych wskazówek
dotycz¹cych obs ugi oraz ich przechowanie na wypadek potrzeby
skorzystania z nich w przyszlosci.
Prosimy o przekazanie niniejszych wskazówek nastepnemu
posiadaczowi urzadzenia.
W tekscie u¿ywane bêd¹ nastêpuj¹ce symbole:
1 Wskazówki dotyczace bezpieczeñstwa
Ostrze¿enie! Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika.
Uwaga! Wskazówki pozwalaj¹ce zapobiec uszkodzeniu
obs³ugiwanego urz¹dzenia.
3 Wskazówki oraz rady praktyczne
2 Informacje dotycz¹ce ochrony srodowiska
3
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Opis urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Wyposa¿enie p³yty kuchennej. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Wyposa¿enie pola panelu sterowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Czujniki dotykowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
WskaŸniki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Obs³uga urz¹dzenia. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
W³¹czenie i wy³¹czenie urz¹dzenia. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Ustawienie mocy grzania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
W³¹czanie i wy³¹czanie obwodów grzewczych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Blokowanie / odblokowywanie pola panelu sterowania . . . . . . . . . . . . 10
Stosowanie funkcji automatycznego zagotowania . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Stosowanie blokady dzieciêcej. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Stosowanie minutnika. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Wy³¹cznik bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Rady dotycz¹ce gotowania i pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Naczynia kuchenne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Oszczêdzanie energii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Przyk³ady zastosowania w gotowaniu: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Czyszczenie i pielêgnacja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Co zrobiæ, gdy … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Recykling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Instrukcja monta¿u . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Monta¿ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Tabliczka znamionowa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Warunki gwarancji/Biura obs³ugi klienta . . . . . . . . . . . 28
Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
4
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce
bezpieczeñstwa
3
Nale¿y stosowaæ siê do podanych wskazówek. Je¿eli wyst¹pi¹
uszkodzenia urz¹dzenia spowodowane nieprzestrzeganiem
podanych zaleceñU¿ytkownik traci prawo do roszczeñ
gwarancyjnych.
5 Urz¹dzenie to odpowiada nastêpuj¹cym Dyrektywom UE:
73/23/EWG z dnia 19.02.1973 (Dyrektywa dot. niskiego
napiêcia)
89/336/EWG z dnia 03.05.1989 (Dyrektywa dot. kompatybilnoœci
elektromagnetycznej ³¹cznie z jej nowelizacj¹ 92/31/EWG)
93/68/EWG z dnia 22.07.1993 (Dyrektywa dot. znaku jakoœci UE-
znaku CE).
Przeznaczenie urz¹dzenia
Niniejsze urz¹dzenie mo¿e byæ stosowane wy³¹cznie do
gotowania i pieczenia potraw w gospodarstwie domowym.
Nie nale¿y stosowaæ urz¹dzenia jako powierzchni roboczej lub
odstawczej.
Obudowywanie lub wprowadzanie zmian w urz¹dzeniu jest
zabronione.
Nie wolno stawiaæ lub przechowywaæ cieczy palnych,
³atwopalnych materia³ów lub przedmiotów topliwych (np. folii,
tworzyw sztucznych, aluminium) na urz¹dzeniu lub w jego pobli¿u.
Bezpieczeñstwo dzieci
Nie dopuszczaæ ma³ych dzieci w pobli¿e urz¹dzenia.
Wiêksze dzieci mog¹ korzystaæ z urz¹dzenia tylko pod nadzorem
doros³ych.
5
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e byæ wykonywane
wy³¹cznie przez autoryzowanych specjalistów.
Urz¹dzenia przeznaczone do zabudowy mog¹ byæ u¿ywane
wy³¹cznie po zabudowaniu w szafkach odpowiadaj¹cych normom
i blatach roboczych o stosownych rozmiarach.
W przypadku usterek urz¹dzenia lub uszkodzeñ ceramiki szklanej
(pêkniêæ, rys) nale¿y wy³¹czyæ urz¹dzenie i od³¹czyæ od sieci
elektrycznej, aby unikn¹æ ewentualnego pora¿enia pr¹dem.
Napraw urz¹dzenia mog¹ dokonywaæ wy³¹cznie autoryzowani
specjaliœci.
Bezpieczne stosowanie urz¹dzenia
Usun¹æ z ceramiki szklanej naklejki i folie.
Nieostro¿na praca przy urz¹dzeniu mo¿e groziæ oparzeniami.
Kable urz¹dzeñ elektrycznych nie mog¹ stykaæ siê z gor¹c¹
powierzchni¹ urz¹dzenia lub z gor¹cymi garnkami.
Przegrzany t³uszcz lub olej mo¿e siê ³atwo zapaliæ. Nale¿y
nadzorowaæ sma¿enie potraw na oleju lub t³uszczu (np. frytek).
Strefy gotowania nale¿y wy³¹czaæ po ka¿dym zastosowaniu.
Bezpieczeñstwo podczas czyszczenia
urz¹dzenia
W celu czyszczenia urz¹dzenie musi byæ wy³¹czone i zimne.
Ze wzglêdów bezpieczeñstwa zabrania siê czyœciæ urz¹dzenie
przy pomocy pary sprê¿onej lub urz¹dzeñ wysokociœnieniowych.
Zapobieganie uszkodzeniom urz¹dzenia
Spadaj¹ce przedmioty mog¹ uszkodziæ p³ytê ceramiczn¹.
Uderzenia naczyniami kuchennymi mog¹ uszkodziæ krawêdŸ p³yty
ceramicznej.
Naczynia kuchenne wykonane z ¿eliwa, aluminium lub z
uszkodzonym spodem mog¹ podczas przesuwania zarysowaæ
p³ytê ceramiczn¹.
Przedmioty topliwe i ciecze, które uleg³y wykipieniu mog¹
przypaliæ siê na p³ycie ceramicznej, nale¿y je niezw³ocznie
usuwaæ.
Nie u¿ywaæ stref gotowania przy pustych naczyniach lub bez
naczyñ kuchennych.
6
Opis urz¹dzenia
Wyposa¿enie p³yty kuchennej
Wyposa¿enie pola panelu sterowania
Dwuobwodowa strefa grzejna
750/2200W
Dwuobwodowa strefa grzejna
700/1700W
Jednoobwodowa strefa gotowania
1200W
Pole panelu
sterowania
Jednoobwodowa strefa gotowani
a
1200W
W z lampk¹ kontroln¹
WskaŸnik
WskaŸniki stref gotowania
Funkcja minutnika
Blokada
z lampk¹ kontroln¹
Wybór mocy grzania
Minutnik
WskaŸnik
Obwód
zewnêtrzny
W³./Wy³.
Obwód zewnêtrzny
W³./Wy³.
Lampka kontrolna
obwodu
podwójnego
Lampka kontrolna
obwodu podwójnego
7
Czujniki dotykowe
Urz¹dzenie obs³uguje siê za pomoc¹ czujników dotykowych.
Funkcje urz¹dzenia s¹ sterowane poprzez dotykanie czujników i
potwierdzane wyœwietlanymi wskaŸnikami oraz sygna³ami
dŸwiêkowymi.
Nale¿y dotykaæ górnych czujników nie przykrywaj¹c pozosta³ych pól
z czujnikami.
Czujnik Funkcja
W³. / Wy³. W³¹czanie i wy³¹czanie
urz¹dzenia
Zmiana ustawieñ Zwiêkszenie mocy grzania/
czasu.
Zmiana ustawieñ Zmniejszenie mocy grzania/
czasu.
TIMER Minutnik Wybór minutnika
Blokada Blokowanie/Odblokowywanie
pola panelu obs³ugi
W³¹czanie obwodu
podwójnego
W³¹czyæ i wy³¹czyæ zewnêtrzny
obwód grzejny.
8
WskaŸniki
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego
1 Ostrze¿enie! Niebezpieczeñstwo oparzenia stygn¹cymi p³ytkami
grzejnymi. Po wy³¹czeniu strefy gotowania potrzebuj¹ pewnej iloœci
czasu, aby ostygn¹æ. Zwracaæ uwagê na wskaŸnik ciep³a
pozosta³ego
h.
3 Ciep³o pozosta³e mo¿e byæ wykorzystywane do topienia i
podtrzymywania temperatury potraw.
WskaŸnik Opis
¾ Strefa gotowania jest wy³¹czona.
u Stopieñ utrzymywania
ciep³a
Utrzymywanie ciep³a jest
w³¹czone.
¿ - Ç Moc grzania Moc grzania jest ustawiona
a Funkcja
automatycznego
zagotowania
Funkcja automatycznego
zagotowania jest aktywna.
e Usterki Wyst¹pi³a usterka.
h Ciep³o pozosta³e Strefa gotowania jest jeszcze
ciep³a.
l Blokada dzieciêca Blokada/Blokada dzieciêca jest
w³¹czona
_ Wy³¹cznik
bezpieczeñstwa
Wy³¹cznik bezpieczeñstwa jest
aktywny.
9
Obs³uga urz¹dzenia
W³¹czenie i wy³¹czenie urz¹dzenia
3 Po w³¹czeniu urz¹dzenia nale¿y w ci¹gu ok. 10 sekund ustawiæ moc
grzania lub funkcjê, w przeciwnym razie kuchenka automatycznie
siê wy³¹czy.
Ustawienie mocy grzania
3 Stopieñ utrzymywania ciep³a u kszta³tuje siê pomiêdzy ¾ a ¿.
Stopieñ utrzymywania ciep³a ustawia siê razem z oder i s³u¿y
do podtrzymania temperatury potrawy.
W³¹czanie i wy³¹czanie obwodów grzewczych
Dziêki w³¹czaniu lub wy³¹czaniu zewnêtrznych obwodów
grzewczych mo¿na dostosowaæ powierzchniê grzewcz¹ do
wielkoœci stosowanych naczyñ kuchennych.
3 Przed w³¹czeniem zewnêtrznego obwodu grzewczego nale¿y za
ka¿dym razem w³¹czyæ wewnêtrzny obwód grzewczy.
Pole panelu
sterowania
WskaŸnik Lampka
kontrolna
W³¹czenie Przytrzymaæ przez
2 sekundy
¾ / h œwieci siê
Wy³¹czenie Przytrzymaæ przez
1 sekundê
h / brak gaœnie
Pole panelu sterowania WskaŸnik
Zwiêkszenie przytrzymaæ u do Ç
Zmniejszenie przytrzymaæ Ç do ¾
Wy³¹czenie i równoczeœnie przytrzymaæ ¾
Dwuobwodowe strefy
grzewcze
Czujnik Lampka kontrolna
W³¹czyæ zewnêtrzny
obwód grzewczy
przytrzymaæ przez 1-2
sekundy.
œwieci siê
Wy³¹czyæ zewnêtrzny
obwód grzewczy
przytrzymaæ przez 1-2
sekundy.
gaœnie
10
Blokowanie / odblokowywanie pola panelu
sterowania
W ka¿dej chwili mo¿na zablokowaæ pole panelu sterowania - za
wyj¹tkiem czujnika W³./Wy³. -, aby zapobiec zmianie wykonanych
ustawieñnp. na skutek przetarcia panelu œcierk¹.
3 Wy³¹czenie urz¹dzenia powoduje automatyczne wy³¹czenie
blokady.
Stosowanie funkcji automatycznego zagotowania
Ka¿da strefa gotowania jest wyposa¿ona w funkcjê automatycznego
zagotowania. Podczas ustawiania strefy gotowania przy pomocy ,
zaczynaj¹c od
¾, strefa gotowania w³¹cza siê na pewien czas na
pe³n¹ moc, a nastêpnie prze³¹cza automatycznie na ustawion¹ moc
grzania.
3 Je¿eli w trakcie pracy funkcji zagotowania a zostanie wybrana
wiêksza moc grzania, np.
Á po à urz¹dzenie dostosuje czas
zagotowania.
3 Je¿eli strefa gotowania jest jeszcze ciep³a (wskaŸnik h), urz¹dzenie
nie uruchomi funkcji zagotowania.
Pole panelu
sterowania
WskaŸnik
W³¹czenie przytrzymaæ. l (na 5 sekund)
Wy³¹czenie przytrzymaæ. Uprzednio ustawiona moc
grzania
Pole
obs³ugi
Dostêpna moc
gotowania
WskaŸnik
W³¹czenie
(tylko poprzez
¾)
dotkn¹æ
¿ do Æ a (po
5 sekundach)
Wy³¹czenie
dotkn¹æ
Æ do ¿ / u Æ do u
nie u¿ywaæ
dotkn¹æ
Ç do u Ç do u
11
Czas trwania automatycznego zagotowania zale¿y od ustawionej
mocy grzania.
Moc
grzania
Czas trwania
zagotowania
[min.:sek.]
Moc
poœrednia
Czas trwania
zagotowania
[min.:sek.]
v 0:30
1 1:00
2 1:40 2. 2:40
3 4:50 3. 5:30
4 6:30 4. 8:10
5 10:10 5. 12:20
6 2:00 6. 2:30
7 3:30
8 4:30
9 ---
12
Stosowanie blokady dzieciêcej
Blokada dzieciêca uniemo¿liwia niepo¿¹dane korzystanie z
urz¹dzenia.
W³¹czenie blokady dzieciêcej
Wy³¹czenie blokady dzieciêcej
Czasowe wy³¹czenie blokady dzieciêcej
Blokadê dzieciêc¹ mo¿na dezaktywowaæ na czas jednego procesu
gotowania; po jego zakoñczeniu blokada bêdzie nadal aktywna.
3 Po czasowym dezaktyowaniu blokady dzieciêcej nale¿y w ci¹gu
ok. 10 sekund ustawiæ moc grzania lub funkcjê, w przeciwnym
razie urz¹dzenie automatycznie siê wy³¹czy.
Krok Pole panelu sterowania WskaŸnik/Sygna³
1. w³¹czyæ urz¹dzenie (nie
ustawiaæ mocy grzania).
¾
2. przytrzymaæ, dopóki nie
rozlegnie siê sygna³ dŸwiêkowy.
Sygna³ dŸwiêkowy
3. przytrzymaæ. l
Urz¹dzenie wy³¹czy siê. Blokada dzieciêca jest w³¹czona.
Krok Pole panelu sterowania WskaŸnik/Sygna³
1. w³¹czyæ urz¹dzenie. l
2. przytrzymaæ, dopóki nie
rozlegnie siê sygna³ dŸwiêkowy.
Sygna³ dŸwiêkowy
3. przytrzymaæ.
Urz¹dzenie wy³¹cza siê. Bloka dzieciêca jest wy³¹czona.
Krok Pole panelu sterowania WskaŸnik/Sygna³
1. w³¹czyæ urz¹dzenie. l
2. i równoczeœnie przytrzymaæ ¾ / sygna³ akustyczny
Mo¿na normalnie korzystaæ z urz¹dzenia do jego ponownego
wy³¹czenia.
13
Stosowanie minutnika
3 Je¿eli minutnik jest w³¹czony, nie mo¿na stosowaæ ¿adnej strefy
gotowania.
3 Zasadniczo nie mo¿na stosowaæ minutnika, je¿eli strefa gotowania
jest w³¹czona.
3 Je¿eli strefa gotowania zostanie wy³¹czona, ustawiona funkcja
minutnika zostanie wy³¹czona razem z ni¹.
Wybór strefy gotowania
3 Kiedy lampka kontrolna zaczyna pulsowaæ wolniej, mo¿na ustawiæ
lub zmieniæ moc grzania.
3 Je¿eli zosta³y ustawione inne funkcje minutnika, po kilku sekundach
urz¹dzenie wyœwietli najkrótszy czas pozosta³y wszystkich funkcji
minutnika i bêdzie pulsowaæ stosowna lampka kontrolna.
Funkcja Warunek Wynik po up³ywie
czasu
Automatyczne
wy³¹czanie
w przypadku
ustawionej jednej mocy
grzania.
Sygna³ dŸwiêkowy.
00 pulsuje.
Strefa gotowania
wy³¹cza siê.
Minutnik Strefy gotowania nie s¹
w³¹czone.
Sygna³ dŸwiêkowy.
00 pulsuje.
Krok Pole panelu
sterowania
WskaŸnik
1. TIMER dotkn¹æ
1raz.
Zapala siê lampka
kontrolna pierwszej
strefy gotowania.
2. TIMER dotkn¹æ
1raz.
Zapala siê lampka
kontrolna drugiej strefy
gotowania.
3. TIMER dotkn¹æ
1raz.
Zapala siê lampka
kontrolna trzeciej
strefy gotowania.
4. TIMER dotkn¹æ
1raz.
Zapala siê lampka
kontrolna czwartej
strefy gotowania.
14
Ustawienie czasu
Wy³¹czenie funkcji minutnika
Krok Pole panelu
sterowania
WskaŸnik
1. TIMER wybraæ strefê
gotowania.
Pulsuje lampka kontrolna wybranej
strefy gotowania.
2. lub przytrzymaæ
00 do 99 minut.
Po kilku sekundach pulsowanie lampki kontrolnej ulega
spowolnieniu.
Czas jest ustawiony.
Urz¹dzenie odlicza czas od koñca.
Krok Pole panelu
sterowania
WskaŸnik
1. TIMER wybraæ strefê
gotowania.
Lampka kontrolna wybranej strefy
gotowania zaczyna szybciej
pulsowaæ.
Urz¹dzenie wskazuje czas
pozosta³y.
2. przytrzymaæ. Czas pozosta³y jest odliczany od
koñca do 00.
Lampka kontrolna gaœnie.
Funkcja minutnika dla wybranej strefy gotowania jest wy³¹czona.
15
Zmiana ustawienia czasu
Wyœwietlenie czasu pozosta³ego strefy
gotowania
Wy³¹czenie sygna³u dŸwiêkowego
Krok Pole panelu
sterowania
WskaŸnik
1. TIMER wybraæ strefê
gotowania.
Lampka kontrolna wybranej strefy
gotowania zaczyna szybciej
pulsowa.
Urz¹dzenie wskazuje czas
pozosta³y.
2. lub przytrzymaæ
01 do 99 minut.
Po kilku sekundach pulsowanie lampki kontrolnej ulega
spowolnieniu.
Czas jest ustawiony.
Urz¹dzenie odlicza czas od koñca.
Krok Pole panelu
sterowania
WskaŸnik
1. TIMER wybraæ strefê
gotowania.
Lampka kontrolna wybranej strefy
gotowania zaczyna szybciej
pulsowa.
Urz¹dzenie wskazuje czas
pozosta³y.
Po kilku sekundach pulsowanie lampki kontrolnej ulega
spowolnieniu.
Krok Pole panelu
obs³ugi
Sygna³ dŸwiêkowy
1. TIMER przytrzymaæ. Wy³¹czenie dŸwiêku.
Sygna³ dŸwiêkowy milknie.
16
Wy³¹cznik bezpieczeñstwa
P³ytka grzejna
Je¿eli po w³¹czeniu p³ytki grzejnej w ci¹gu ok. 10 sekund nie
zostanie ustawiona moc grzania dla danej p³ytki, p³ytka grzejna
wy³¹czy siê automatycznie.
Je¿eli jeden lub kilka czujników bêdzie przykrytych dlu¿ej ni¿ ok.
10 sekund, np. przez postawiony na nich garnek, rozlegnie siê
sygna³ dŸwiêkowy i p³ytka grzejna wy³¹czy siê automatycznie.
Po wy³¹czeniu wszystkich stref gotowania p³ytka grzejna wy³¹czy
siê automatycznie po ok. 10 sekundach.
Pole panelu sterowania
3 W przypadku, gdy pole panelu sterowania ulegnie zawilgoceniu (np.
mokr¹ œciereczk¹lub zalaniu przez kipi¹c¹ ciecz, urz¹dzenie
natychmiast wy³¹cza ca³¹ p³ytê kuchenki.
Strefy gotowania
Je¿eli po pewnym czasie jedna ze stref gotowania nie zostanie
wy³¹czona lub moc grzania nie zostanie zmieniona, odpowiednia
strefa gotowania wy³¹czy siê automatycznie.
Moc grzania Wy³¹czenie po
V, 1 - 2
6 godzinach
3 - 4
5 godzinach
5
4 godzinach
6 - 9
1,5 godziny
17
Rady dotycz¹ce gotowania i pieczenia
3
Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie
(w trakcie obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie
w przypadku produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ
zagro¿enie dla zdrowia wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿
zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich temperaturach i niezbyt
intensywne zrumienianie potraw.
Naczynia kuchenne
Dobre naczynia kuchenne mo¿na rozpoznaæ po ich spodzie. Spód
garnka powinien byæ mo¿liwie jak najgrubszy i jak najbardziej
p³aski.
Naczynia ze stali emaliowanej lub ze spodami z aluminium, lub
miedzi mog¹ zostawiaæ przebarwienia na p³ycie ceramicznej,
których usuniêcie jest trudne lub wrêcz niemo¿liwe.
Oszczêdzanie energii
2 Ustawiaæ naczynia kuchenne na
strefie gotowania przed
w³¹czeniem strefy.
2 Je¿eli to mo¿liwe, zawsze nale¿y
zamykaæ garnki przykrywk¹.
2 Wy³¹czaæ strefy gotowania przed
koñcem czasu gotowania, aby
wykorzystaæ ciep³o pozosta³e.
2 Rozmiar spodu garnka powinien
odpowiadaæ rozmiarowi strefy
gotowania.
18
Przyk³ady zastosowania w gotowaniu:
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami orientacyjnymi.
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-
dzenia
Odpowiednie dla
Czas
trwania
Wskazówki/rady
0
Ciep³o
pozosta³ewy³¹czenie
Trzymanie
ciep³a
Trzymanie ciep³a
ugotowanych potraw
W
zale¿noœci
od potrzeb
Przykryæ
1-2
Wytapianie
Sos holenderski,
topienie mas³a,
czekolady, ¿elatyny
5-25 min.
Zamieszaæ od
czasu do czasu
Œcinanie
Omlet piankowy,
œciête jajko
10-40 min.
Gotowaæ pod
przykrywk¹
2-3
Pêcznienie
Pêcznienie ry¿u i
potraw mlecznych
rozgrzewanie potraw
gotowych
25-50 min.
Dolaæ do ry¿u
przynajmniej
podwójn¹ iloœæ
wody, potrawy
mleczne mieszaæ
od czasu do czasu
3-4
Parowanie
Duszenie
Duszenie warzyw,
ryb
duszenie miêsa
20-45 min.
W przypadku
warzyw dodaæ
niewielk¹ iloœæ
wody (kilka ma³ych
³y¿eczek)
4-5 Gotowanie
Parowanie
ziemniaków
20-60 min.
Stosowaæ niewielk¹
iloϾ wody, np.
maks.
¼ l wody na
750 g ziemniaków
Gotowanie
wiêkszych iloœci
potraw, potraw
jednogarnkowych i
zup
60-150
min.
Do 3 l wody plus
przyprawy
6-7
Delikatne
sma¿enie
Sma¿enie sznycli,
cordon bleu,
kotletów, klopsów,
sma¿onych kie³bas,
w¹tróbki, zasma¿ek,
jajek, naleœników,
p¹czków
Sma¿yæ na
bie¿¹co
Od czasu do czasu
obróciæ
19
7-8
Silne
sma¿enie
Placki ziemniaczane,
kawa³ki polêdwicy,
steki, kluski
k³adzione
5-15 min.
na patelniê
Od czasu do czasu
obróciæ
9
Zagotowy
wanie
zapiekanie
sma¿enie
Zagotowywanie wiêkszych iloœci wody, gotowanie
makaronu typu szpecle, zapiekanie miêsa (gulasz,
pieczeñ duszona), sma¿enie frytek
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-
dzenia
Odpowiednie dla
Czas
trwania
Wskazówki/rady
20
Czyszczenie i pielêgnacja
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo oparzenia ciep³em pozosta³ym.
1 Uwaga! ¯r¹ce œrodki do czyszczenia oraz œrodki o w³aœciwoœciach
tr¹cych mog¹ uszkodziæ urz¹dzenie. Czyœciæ wod¹ i œrodkiem
myj¹cym.
1 Uwaga! Pozosta³oœci œrodków czyszcz¹cych mog¹ uszkodziæ
urz¹dzenia. Usun¹æ pozosta³oœci œrodków wod¹ i œrodkiem
myj¹cym.
Czyœciæ urz¹dzenie po ka¿dym zastosowaniu.
1. Przetrzeæ urz¹dzenie wilgotn¹ œciereczk¹ i niewielk¹ iloœci¹ œrodka
myj¹cego.
2. Wytrzeæ urz¹dzenie do sucha czyst¹ œciereczk¹.
Usuwanie zabrudzeñ
1. Skrobaka nale¿y u¿ywaæ pod k¹tem do powierzchni ceramicznej.
2. Usuwaæ zabrudzenia œliskim ostrzem.
3. Przetrzeæ urz¹dzenie wilgotn¹ œciereczk¹ i niewielk¹ iloœci¹ œrodka
myj¹cego.
4. Wytrzeæ urz¹dzenie do sucha czyst¹ œciereczk¹.
*Skrobaki do czyszczenia, œrodki do czyszczenia ceramiki szklanej lub stali szlachetnej s¹
dostêpne w handlu.
Usuwaæ
Rodzaj zabrudzenia natychmiast
przy zimnym
urz¹dzeniu
przy pomocy
Cukier, potrawy zawieraj¹ce
cukier
tak ---
skrobaka do
czyszczenia *
Tworzywa sztuczne, folie
aluminiowe
tak ---
Zacieki z kamienia i wody --- tak
œrodków do
czyszczenia ceramiki
szklanej lub stali
szlachetnej *
Krople t³uszczu --- tak
Metalicznie po³yskuj¹ce
przebarwienia
--- tak
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux 66200K-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi