11
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne:
nie wolno stosować środków
czyszczących pod ciśnieniem na bazie wody
lub produktów czyszczących parą.
Zewnętrzne części piekarnika
_
Należy czyścić wilgotną ściereczką. W razie
większych zabrudzeń, zastosować wodę z
niewielką ilością płynu do naczyń. Wytrzeć
do sucha ściereczką.
_
Nie stosować detergentów korozyjnych ani
ściernych, ponieważ powodują one
matowienie powłoki piekarnika.
Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w
kontakt z piekarnikiem, należy natychmiast
wytrzeć go delikatnie wilgotną ściereczką.
_
Niewielkie różnice w odcieniach koloru w
części przedniej urządzenia wynikają z
zastosowania różnych rodzajów materiału,
np. plastiku, szkła i metalu.
Piekarniki z aluminiowym panelem
przednim
_
Czyścić delikatnym detergentem i miękką
ściereczką do mycia szyb lub ściereczką z
mikrowłókien, która nie zostawia śladów.
Przecierać ściereczką powierzchnie w
kierunku poziomym, bez naciskania.
_
Nie stosować środków korozyjnych,
twardych gąbek ani szorstkich ściereczek.
Powierzchnie aluminiowe czyścić suchą
ściereczką.
Akcesoria
_
Akcesoria zmywać płynem do mycia naczyń
po każdym użyciu. Pozostałości żywności
można łatwo usunąć za pomocą specjalnej
szczoteczki lub gąbki.
Funkcja samooczyszczania (pyroliza)
Funkcja ta umożliwia wyeliminowanie zabrudzeń
zbierających się podczas gotowania.
Zabrudzenia spalają się (w temperaturze około
500 °C), wytwarzając osady, które po
wystygnięciu piekarnika z łatwością można
usunąć za pomocą wilgotnej gąbki.
_
Włączanie funkcji samooczyszczania po
zakończeniu każdego cyklu
przygotowywania potraw nie jest jednak
konieczne, należy korzystać z niej tylko w
przypadku silnego zabrudzenia piekarnika.
_
Jeżeli piekarnik zainstalowany został pod
płytą kuchenną należy upewnić się, czy
podczas trwania cyklu samooczyszczania
(pyrolizy) palniki lub płyty elektryczne
pozostają wyłączone.
_
Przed włączeniem funkcji pyrolizy należy
opróżnić piekarnik z wszelkich akcesoriów.
_
Aby otrzymać optymalne rezultaty czyszczenia
drzwiczek, przed zastosowaniem funkcji
pyrolizy należy usunąć większe osady brudu,
posługując się wilgotną gąbką.
_
Aby zapewnić oczyszczanie w każdych
warunkach, dla piekarnika przewidziano 2
cykle samooczyszczania:
- cykl oszczędnościowy (PYRO EXPRESS),
podczas którego zużycie mediów zmniejsza
się o około 25% w stosunku do cyklu
standardowego. Regularnie stosowany (co 2
lub 3 cykle przygotowywania potraw z
mięsa), pozwala na utrzymanie piekarnika w
czystości.
- cykl standardowy (PYRO), gwarantujący
skuteczne oczyszczanie bardzo brudnego
piekarnika.
W przypadku modeli wyposażonych w
urządzenie Szósty zmysł czas trwania cyklu
samooczyszczania jest obliczany
automatycznie w zależności od stopnia
zabrudzenia piekarnika.
_
Po potwierdzeniu uruchomienia funkcji
pyrolizy drzwiczki blokują się, zapewniając
bezpieczeństwo użytkowania.
Z powodu wysokiej temperatury osiąganej
przez urządzenie podczas pyrolizy otwarcie
piekarnika jest niemożliwe nawet po
ustawieniu przełącznika funkcji na 0.
Kiedy należy uruchomić funkcję system
samooczyszczania
Funkcję należy uruchomić, gdy piekarnik
wytwarza dym podczas nagrzewania, dużą ilość
dymu podczas pieczenia, lub gdy w zimnym
piekarniku wyczuwalny jest nieprzyjemny
zapach, pozostały po zakończeniu pieczenia
(jagnięcia, ryb, potraw z grilla…)
GOTOWANIE
POWODUJĄCE
OGRANICZONY
POZIOM ZABRUDZENIA
Ciastka, jarzyny,
ciasta, quiche
(kisz), suflety.
Gotowanie nie
powodujące
pryskania.
GOTOWANIE
POWODUJĄCE
NORMALNY POZIOM
ZABRUDZENIA
Mięso, ryby (w
naczyniu ze
szkła
żaroodpornego),
warzywa
faszerowane.
GOTOWANIE
POWODUJĄCE WYSOKI
POZIOM ZABRUDZENIA
Duże kawałki
mięsa z rożna.
31055026aPL.fm Page 11 Tuesday, June 27, 2006 6:19 PM