30
•
Dysza wieńcząca rurkę wprowadzającą parę
nie może być nigdy zablokowana przez
żadne pojemniki czy formy.
•
Od czasu do czasu należy oczyścić dyszę
wylotu pary, aby nie dopuścić do jej zatkania
przez pozostałości potraw lub inne czynniki
mogące niekorzystnie wpływać na jej
sprawne działanie.
•
Z czasem, skraplanie może uszkodzić
piekarnik oraz sąsiednie meble. Zalecamy:
- ustawiać niższą temperaturę;
- przykrywać potrawy;
- wyjmować potrawy z piekarnika;
- gdy piekarnik jest zimny, osuszać części
wilgotne.
•
Piekarnik wytwarza parę, dlatego należy
zachować ostrożność podczas otwierania
drzwi.
•
Nie wlewać wody do szufladki w trakcie cyklu
czyszczenia.
•
Nie wlewać do szufladki łatwopalnych cieczy
lub alkoholu (grappa, whisky, koniak itp.).
•
Nie wlewać do szufladki nadmiernej ilości
wody - przestrzegać zawsze ilości podanych
w przepisach i tabelach pieczenia. Jeżeli w
wyniku nadmiernego napełnienia woda
wyleje się do wnętrza piekarnika, osuszyć jej
nadmiar gąbką lub szmatką.
•
Pieczenie musi przebiegać przy zamkniętych
drzwiach, chyba że podano inaczej.
•
Rozgrzane tłuszcze i oleje łatwo się
zapalają. Z tego powodu ich rozgrzewanie
wewnątrz piekarnika jest bardzo
niebezpieczne.
•
Nie pozostawiać nigdy urządzenia bez
nadzoru podczas suszenia potraw.
•
Podczas programów wykorzystujących parę
unikać przykrywania pojemników
pokrywkami.
•
W trakcie pieczenia i cyklu pyrolizy szufladka do
wlewania wody musi zawsze pozostawać
zamknięta.
•
Do napełniania szufladki zaleca się stosowanie
wody pitnej lub oligoceńskiej. Nie używać wody
destylowanej lub innych cieczy.
•
Należy unikać dotykania piekarnika
wilgotnymi częściami ciała i nie wolno
obsługiwać piekarnika boso.
•
Nie odłączać urządzenia od zasilania ciągnąc
za kabel lub przesuwając piekarnik.
• Nie wolno pozwalać dzieciom na kontakt z:
- panelem sterowania piekarnika ogólnie, a
w szczególności bezpośrednio po
zakończeniu jego pracy, co pozwoli na
uniknięcie obrażeń;
- opakowaniem (worki, styropian, części
metaliczne, itp.);
- piekarnikiem przeznaczonym do
złomowania.
•
Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne
innych urządzeń wykorzystywanych w
pobliżu piekarnika nie stykają się z gorącymi
częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez drzwiczki piekarnika.
•
Niektóre modele piekarnika posiadają
system chłodzenia powietrzem, co sprawia,
że przednia część piekarnika oraz wnęka
szafy nie osiągają nadmiernie wysokich
temperatur.
Uwaga:
gorące powietrze wychodzi przez otwór
umieszczony między panelem sterowania a
drzwiczkami piekarnika. Nie wolno blokować
otworów wentylacyjnych.
•
Nie wolno wkładać do piekarnika materiałów
łatwopalnych ani przechowywać je w jego
pobliżu: jeśli urządzenie zostałoby
przypadkowo włączone, stwarzałoby to
zagrożenie pożarowe.
•
Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z
gorącego piekarnika należy używać
odpowiednich rękawiczek.
•
Jeśli do pieczeni lub ciast dodano napoje
alkoholowe (np. rum, koniak, wino, itp.)
należy pamiętać, że alkohole wyparowują w
wysokiej temperaturze. Możliwe jest zatem,
że opary alkoholu mogą zapalić się,
wchodząc w kontakt z grzałką.
•
Nie wolno podgrzewać ani gotować w
piekarniku potraw w szczelnie zamkniętych
pojemnikach. Ciśnienie, jakie wytworzy się
wewnątrz może spowodować eksplozję
pojemnika i zniszczyć piekarnik.
•
Do gotowania nie używać pojemników
plastikowych (za wyjątkiem naczyń
specjalnych do tego przeznaczonych; patrz
wskazówki producenta). Mogą stopić się one
w wysokiej temperaturze.
•
Nie wyciągać akcesoriów z pełnym
obciążeniem. Używać z najwyższą
ostrożnością.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
EKSPLOATACJI PIEKARNIKA
•
Przed użyciem usunąć
- nalepki na panelu przednim oraz na
drzwiczkach piekarnika, za wyjątkiem
tabliczki znamionowej;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną
warstwę plastikową na panelu sterowania
i innych częściach piekarnika;
- ewentualnie, inne nalepione etykiety z
akcesoriów (np. pod spodem tacki do
ociekania).
•
Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go
do 200°C na około jedną godziną, co
umożliwi usunięcie woni materiału
izolacyjnego oraz smarów ochronnych. W
czasie tej operacji, należy otworzyć okno w
pomieszczeniu.
31056684PL.fm Page 30 Monday, March 17, 2008 1:01 PM