• Przed rozpoczęciem przyrządzania
potrawy należy usunąć opakowanie z
folii aluminiowej, metalową tackę itp.
Gotowanie
• W miarę możliwości należy gotować
produkty pod przykryciem w
naczyniach odpowiednich do
używania w kuchence mikrofalowej.
Potrawę można gotować bez
przykrycia, tylko jeśli ma być
chrupiąca
• Należy uważać, aby nie rozgotować
potrawy poprzez ustawienie za
wysokiego poziomu mocy lub zbyt
długiego czasu gotowania. Może to
spowodować wysuszenie, przypalenie
lub zapalenie się potrawy.
• Nie gotować w urządzeniu ślimaków
w muszlach ani jajek w skorupkach,
ponieważ mogą eksplodować. Przed
smażeniem jajek należy nakłuć ich
żółtka.
• Przed przystąpieniem do gotowania
produktów ze „skórką”, takich jak
ziemniaki, pomidory czy kiełbaski,
należy kilkakrotnie nakłuć je
widelcem, aby nie eksplodowały.
• Schłodzoną lub mrożoną żywność
należy gotować dłużej.
• Potrawy z sosem wymagają
okresowego mieszania.
• Warzywa o zwartej strukturze, takie
jak marchew, groszek czy kalafior,
muszą być gotowane w wodzie.
• Większe porcje potraw należy obrócić
na drugą stronę po upływie połowy
czasu gotowania.
• W miarę możliwości należy pokroić
warzywa na kawałki podobnej
wielkości.
• Używać płaskich, szerokich naczyń.
• Nie używać naczyń z porcelany,
ceramiki lub fajansu mających
nieszkliwione dna lub małe otwory
(np. na uchwytach). Wilgoć
znajdująca się w otworach może po
podgrzaniu spowodować pęknięcie
naczynia.
• Szklana taca do gotowania jest
niezbędna do prawidłowego działania
kuchenki mikrofalowej. Umieszcza się
na niej potrawy i płyny.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb
• Mrożoną żywność pozbawioną
opakowania należy położyć na
odwróconym małym talerzu,
umieszczonym w większym
pojemniku, tak aby umożliwić
spływanie cieczy powstającej podczas
rozmrażania.
• Obrócić żywność w połowie czasu
rozmrażania. W miarę możliwości
rozdzielić, a następnie wyjąć kawałki,
które zaczęły się rozmrażać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i
twarogu
• Nie rozmrażać tych produktów
całkowicie w urządzeniu, lecz
dokończyć rozmrażanie w
temperaturze pokojowej. Zapewnia to
bardziej równomierne efekty. Przed
rozpoczęciem rozmrażania należy
usunąć wszystkie metalowe lub
aluminiowe elementy opakowania.
Rozmrażanie owoców i warzyw
• Jeśli owoce i warzywa mają pozostać
surowe, nie należy rozmrażać ich
całkowicie w urządzeniu. Dokończyć
ich rozmrażanie w temperaturze
pokojowej.
• Aby ugotować warzywa i owoce bez
ich uprzedniego rozmrażania, należy
użyć wyższej mocy mikrofal.
Dania gotowe
• Gotowe dania można przygotowywać
w urządzeniu jedynie wtedy, gdy ich
opakowanie nadaje się do stosowania
w kuchenkach mikrofalowych.
• Należy przestrzegać wskazówek
producenta żywności podanych na
opakowaniu (np. zdjąć metalową
pokrywkę i nakłuć plastikową folię).
www.aeg.com10