Ustawianie czasu
Przed użyciem kuchenki mikrofalowej
należy ustawić aktualną godzinę.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania
lub po przerwie w dostawie energii na
wyświetlaczu pojawi się oznaczenie 0:00
oraz emitowany będzie sygnał dźwiękowy.
Czas można ustawić w
formacie 24-godzinnym.
1. Nacisnąć dwukrotnie .
2. Ustawić godzinę za pomocą pokrętła
sterowania.
3. Nacisnąć , aby potwierdzić.
4. Ustawić minuty za pomocą pokrętła
sterowania.
5. Nacisnąć , aby potwierdzić.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Ogólne informacje na temat
korzystania z urządzenia
• Po wyłączeniu urządzenia pozostawić
w nim żywność na kilka minut.
• Przed rozpoczęciem przyrządzania
potrawy należy usunąć opakowanie z
folii aluminiowej, metalową tackę itp.
Gotowanie
• W miarę możliwości należy gotować
produkty pod przykryciem w
naczyniach odpowiednich do używania
w kuchence mikrofalowej. Potrawę
można gotować bez przykrycia, tylko
jeśli ma być chrupiąca
• Należy uważać, aby nie rozgotować
potrawy poprzez ustawienie za
wysokiego poziomu mocy lub zbyt
długiego czasu gotowania. Może to
spowodować wysuszenie, przypalenie
lub zapalenie się potrawy.
• Nie gotować w urządzeniu ślimaków w
muszlach ani jajek w skorupkach,
ponieważ mogą eksplodować. Przed
smażeniem jajek należy nakłuć ich
żółtka.
• Przed przystąpieniem do gotowania
produktów ze „skórką”, takich jak
ziemniaki, pomidory czy kiełbaski,
należy kilkakrotnie nakłuć je widelcem,
aby nie eksplodowały.
• Schłodzoną lub mrożoną żywność
należy gotować dłużej.
• Potrawy z sosem wymagają
okresowego mieszania.
• Warzywa o zwartej strukturze, takie jak
marchew, groszek czy kalafior, muszą
być gotowane w wodzie.
• Większe porcje potraw należy obrócić
na drugą stronę po upływie połowy
czasu gotowania.
• W miarę możliwości należy pokroić
warzywa na kawałki podobnej
wielkości.
• Używać płaskich, szerokich naczyń.
• Nie używać naczyń z porcelany,
ceramiki lub fajansu mających
nieszkliwione dna lub małe otwory (np.
na uchwytach). Wilgoć znajdująca się
w otworach może po podgrzaniu
spowodować pęknięcie naczynia.
• Szklana taca do gotowania jest
niezbędna do prawidłowego działania
kuchenki mikrofalowej. Umieszcza się
na niej potrawy i płyny.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb
• Mrożoną żywność pozbawioną
opakowania należy położyć na
odwróconym małym talerzu,
umieszczonym w większym pojemniku,
tak aby umożliwić spływanie cieczy
powstającej podczas rozmrażania.
• Obrócić żywność w połowie czasu
rozmrażania. W miarę możliwości
rozdzielić, a następnie wyjąć kawałki,
które zaczęły się rozmrażać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i
twarogu
• Nie rozmrażać tych produktów
całkowicie w urządzeniu, lecz
dokończyć rozmrażanie w
Progress 9