7
Obsługa
Akustyczny sygnał ostrzegawczy milknie automatycznie i symbol
alarmu gaśnie, gdy osiągnięta zostanie odpowiednio niska
temperatura.
Jeżeli stan alarmu nadal się utrzymuje: (patrz Usterki).
Wskazówka
Jeżeli temperatura nie jest wystarczająco niska, produkty
spożywcze mogą się zepsuć.
Skontrolować jakość produktów spożywczych. Nie spożywać
popsutej żywności.
5.3.1 Wyciszanie alarmu temperatury
Akustyczny sygnał ostrzegawczy można wyłączyć.
Gdy temperatura będzie ponownie wystarczająco niska, funkcja
alarmu jest ponownie aktywna.
Nacisnąć przycisk alarmu – rys. 11 (8).
5.4 Tryb szabatowy
Funkcja ta spełnia religijne wymogi w okresie szabatu lub
świąt żydowskich. Po uaktywnieniu trybu szabatowego niektóre
funkcje elektroniki sterującej zostają wyłączone. Po ustawieniu
trybu Sabbath nie trzeba się martwić o lampki kontrolne, cyfry,
symbole, wskaźniki, komunikaty alarmowe i wentylatory. Cykl
rozmrażania pracuje przez zadany czas bez uwzględnienia
użytkowania lodówki. Po usunięciu braku zasilania urządzenie
przełącza się samoczynnie na tryb Sabbath.
Listę urządzeń z certykatem Star-K zamieszczono na stronie
www.star-k.org/appliances .
OSTRZEŻENIE
Niebezpieczeństwo zatrucia żywnością!
Jeżeli brak zasilania pojawi się w trakcie, gdy włączony będzie
tryb Sabbath, komunikat nie zostanie zapisany. Po usunięciu
braku zasilania urządzenie pracuje ponownie w trybie Sabbath.
W przypadku braku awarii, na wskaźniku temperatury nie będzie
się wyświetlał komunikat dotyczący braku zasilania.
Jeżeli w trakcie działania trybu Sabbath pojawi się awaria zasila-
nia:
Skontrolować jakość produktów spożywczych. Nie spożywać
rozmrożonych produktów spożywczych!
- Wszystkie funkcje są zablokowane do momentu wyłączenia
trybu szabatowego.
- Jeżeli w trakcie uruchamiania trybu Sabbath funkcje takie jak
SuperFrost, SuperCool, wentylacja itp. są włączone, pozos-
taną one nadal aktywne.
- Nie są przekazywane żadne sygnały akustyczne, a na ws-
kaźniku temperatury nie wyświetlają się żadne ostrzeżenia/
ustawienia (np. alarm temperatury, alarm drzwi)
- Oświetlenie wewnętrzne jest nieaktywne.
5.4.1 Ustawianie trybu szabatowego
Uaktywnienie trybu regulacji: Nacisnąć przycisk SuperFrost –
rys. 11 (7) – i przytrzymać go przez około 5 s.
Na wskaźniku miga S.
Świeci się symbol menu – rys. 11 (13).
W celu wywołania funkcji trybu szabatowego: Nacisnąć krótko
przycisk SuperFrost – rys. 11 (7).
Jeśli wskaźnik wskazuje S1:
W celu włączenia trybu szabatowego nacisnąć przycisk
SuperFrost – rys. 11 (7).
W celu wyłączenia trybu szabatowego nacisnąć przycisk
SuperFrost – rys. 11 (7).
Jeśli wskaźnik wskazuje S0:
Potwierdzić, naciskając przycisk SuperFrost – rys. 11 (7).
Dezaktywacja trybu regulacji: Nacisnąć przycisk On/O
zamrażalnika – rys. 11 (9).
-lub-
Odczekać 5 minut.
Tryb szabatowy jest sygnalizowany na wskaźniku temperatury,
dopóki jest aktywny.
Tryb szabatowy wyłącza się automatycznie po
120 godzinach, o ile nie zostanie wcześniej wyłączony
ręcznie.
5.5 Chłodziarka
Przez naturalną cyrkulację powietrza w chłodziarce następuje
stworzenie różnych stref temperatury. Bezpośrednio nad
szuadami na warzywa i przy ściance tylnej jest najzimniej.
W górnej przedniej części oraz w drzwiach jest najcieplej.
5.5.1 Chłodzenie żywności
Wskazówka
Przy niewystarczającej wentylacji wzrasta zużycie energii,
a wydajność chłodzenia spada.
Nie blokować kratek wentylatora.
Łatwo psujące się produkty spożywcze, takie jak gotowe
potrawy, mięso i wędliny należy przechowywać w najzimnie-
jszej stree. U góry drzwi umieścić masło i konserwy. (patrz
Prezentacja urządzenia)
Do pakowania produktów nadają się pojemniki wielokrotnego
użytku z tworzywa sztucznego, metalu, aluminium, szkła oraz
folie zachowujące świeżość potraw.
Surowe mięso lub ryby należy zawsze przechowywać w czy-
stych, szczelnie zamkniętych pojemnikach na najniższej półce
komory chłodniczej, tak aby zapobiegać stykaniu się z innymi
produktami spożywczymi lub ociekaniu na nie.
Produkty łatwo oddające lub przyjmujące zapachy i smaki oraz
również płyny należy przechowywać zawsze w zamkniętych
pojemnikach lub pod przykryciem.
Przednią część dna chłodziarki można wykorzystywać
wyłącznie do krótkotrwałego przechowywania żywności, np.
podczas porządkowania lub sortowania. Nie pozostawiać tam
żadnych produktów, ponieważ po zamknięciu drzwi produkty
mogą zostać przesunięte do tyłu lub przewrócone.
Nie stawiać produktów spożywczych za blisko siebie, aby
zapewnić dobrą cyrkulację powietrza.
5.5.2 Ustawianie temperatury
Temperatura zależy od następujących czynników:
- częstotliwość otwierania drzwi
- czas, w którym drzwi pozostają otwarte
- temperatura w miejscu ustawienia
- rodzaj, temperatura i ilość żywności
Zalecane ustawienie temperatury: 5 °C
Temperatura może być zmieniana w sposób ciągły.
Po osiągnięciu temperatury 1°C, następuje ponowne rozpoczęcie
od 9°C.
Wywoływanie funkcji temperatury: Nacisnąć przycisk regulacji
chłodziarki – rys. 11 (3).
Na wskaźniku temperatury pojawia się migająca ustawiona
obecnie wartość.
Zmienianie temperatury w krokach co 1°C: Naciskać przycisk
regulacji chłodziarki – rys. 11 (3) – tyle razy, aż na wskaźniku
temperatury pojawi się żądana temperatura.
Podczas ustawiania miga wybrana wartość.
Po upływie około 5 sekund od ostatniego naciśnięcia przycisku
zaczyna obowiązywać nowe ustawienie. Temperatura wnętrza
powoli ustawia się na nową wartość.
5.5.3 Wentylator
Chłodzenie powietrzem obiegowym jest polecane
w następujących przypadkach:
-
przy wysokiej temperaturze pomieszczenia (wyższej niż 33 °C )
- przy wysokiej wilgotności powietrza
Chłodzenie powietrzem obiegowym powoduje nieco większe
zużycie energii. Aby oszczędzać energię, wentylator wyłącza się
automatycznie przy otwarciu drzwi.
Włączanie wentylatora
Nacisnąć przycisk wentylacji – rys. 11 (2).
Na wskaźniku pojawi się symbol wentylatora – rys. 11 (15).
Wentylator jest aktywny. W przypadku niektórych urządzeń
włącza się on dopiero po uruchomieniu sprężarki.
* w zależności od modelu i wyposażenia