4
PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
I NAPOJÓW
KOMORA CHŁODZIARKI
Korzystać z nadających się do ponownego
przetworzenia pojemników plastikowych,
metalowych, aluminiowych i szklanych bądź też z
folii samoprzylegającej.
Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmować zapachy, należy zawsze
przechowywać w zamkniętych pojemnikach lub
pod przykryciem.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest niewielka
ilość żywności, zalecamy skorzystanie z półek nad
pojemnikiem na owoce i warzywa, ponieważ jest
to najzimniejszy obszar w komorze.
Produkty żywnościowe wydzielające duże ilości
gazu etylenowego i produkty wrażliwe na ten gaz,
takie jak owoce, warzywa, w tym sałaty, należy
zawsze umieszczać lub opakowywać osobno, aby
zapobiec skróceniu terminu ich przydatności do
spożycia; na przykład nie przechowywać
pomidorów razem z owocami kiwi lub kapustą.
Butelki można umieścić w uchwycie, aby się nie
przewracały (występuje w wybranych modelach).
Nie należy przechowywać artykułów
spożywczych zbyt blisko siebie, aby zapewnić
dostateczną cyrkulację powietrza.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki jest doskonałym miejscem do
przechowywania mrożonej żywności,
przygotowywania kostek lodu i zamrażania
świeżej żywności.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można
zamrozić w ciągu doby, jest przedstawiony na
tabliczce znamionowej (… kg/24 h).
Jeśli w zamrażarce ma być przechowywana
niewielka ilość produktów, zalecamy umieścić je w
środkowej części zamrażarki.
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania owoców
tropikalnych, puszek, napojów, jajek, sosów,
marynat, masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY Zalecana do
przechowywania serów, mleka, produktów do
spożycia w danym dniu, produktów
delikatesowych, jogurtów, wędlin, deserów
STREFA NAJZIMNIEJSZA Zalecana do
przechowywania wędlin i deserów
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY)
Zalecana do zamrażania świeżej/gotowanej
żywności.
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADY ZAMRAŻARKI - ZWYKŁE
MROŻENIE
Uwaga: Odcienie szarości kolejnych pozycji
legendy nie odpowiadają kolorom szuad
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ORAZ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Procedury konserwacji i czyszczenia
oraz rozwiązywanie problemów opisano
w Instrukcji obsługi i konserwacji urządzenia.
Instrukcja obsługi i konserwacji urządzenia
jest dostępna:
> w Zakładzie serwisowym; pod numerem
telefonu zamieszczonym w karcie gwarancyjnej.
> do pobrania ze strony internetowej Whirlpool
http://docs.whirlpool.eu
KONTAKT Z PUNKTEM SERWISOWYM
Kontaktując się z Zakładem serwisowym, należy podać oba numery
znajdujące się na naklejce serwisowej. http://www.whirlpool.com
Informacje techniczne podano na tabliczce znamionowej
wewnątrz urządzenia.
Whirlpool® Registered trademark/TM Trademark of Whirlpool group of companies -
© Copyright Whirlpool Europe s.r.l. 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone – http://www.whirlpool.eu
Legenda
400010772458