4
PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻEJ
ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW
KOMORA CHŁODZIARKI
Używać pojemników wielokrotnego użytku
- plastikowych, metalowych, aluminiowych i
szklanych lub folii samoprzylegającej.
Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmować zapachy należy zawsze
przechowywać w zamkniętych pojemnikach
lub pod przykryciem.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest
niewielka ilość żywności, zaleca się
korzystanie z półek nad pojemnikiem na
owoce i warzywa, ponieważ jest to
najzimniejszy obszar w komorze.
Produkty żywnościowe wydzielające duże
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ORAZ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Procedury konserwacji i czyszczenia oraz
rozwiązywanie problemów można znaleźć w
Instrukcji obsługi i konserwacji urządzenia.
Instrukcja obsługi i konserwacji urządzenia
jest dostępna:
> w serwisie technicznym; pod numerem
telefonu widocznym w karcie gwarancyjnej.
> do pobrania ze strony internetowej Whirlpool
http://docs.whirlpool.eu
KONTAKT Z ZAKŁADEM SERWISOWYM
Kontaktując się z serwisem technicznym, należy podać oba numery
znajdujące się na naklejce serwisowej.
http://www.whirlpool.eu
Informacje techniczne podano na tabliczce
znamionowej wewnątrz urządzenia.
Whirlpool® jest zastrzeżonym znakiem towarowym Whirlpool USA
001
400010824893
ilości gazu etylenowego i produkty
wrażliwe na ten gaz, takie jak owoce,
warzywa, w tym sałaty, należy zawsze
umieszczać lub opakowywać osobno, aby
zapobiec skracaniu ich terminu
przydatności do spożycia; na przykład nie
przechowywać pomidorów razem z
owocami kiwi lub kapustą.
Butelki można umieścić w uchwycie, aby się
nie przewracały (dostępne w wybranych
modelach).
Nie przechowywać artykułów spożywczych
zbyt blisko siebie, by zapewnić dostateczną
cyrkulację powietrza.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki jest doskonałym
miejscem do przechowywania mrożonej
żywności, przygotowywania kostek lodu i
zamrażania świeżej żywności.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można
zamrozić w ciągu doby przedstawiono na
tabliczce znamionowej (…kg/24 godz.).
Jeśli w zamrażarce ma być przechowywana
niewielka ilość produktów zaleca się
umieszczenie ich w najzimniejszym miejscu
komory zamrażarki, tzn. w jej środkowej
części.
Legenda
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania owoców
tropikalnych, puszek, napojów, jajek, sosów,
marynat, masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY Zalecana do
przechowywania serów, mleka, produktów do
spożycia w danym dniu, produktów
delikatesowych, jogurtów, wędlin, deserów
STREFA NAJZIMNIEJSZA Zalecana do
przechowywania wędlin i deserów
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY) Zalecana do
zamrażania świeżej / gotowanej żywności.
SZUFLADY ZAMRAŻARKI - ZWYKŁE MROŻENIE
Uwaga: Odcienie szarości kolejnych pozycji
legendy nie odpowiadają kolorom szuad