4
PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
I NAPOJÓW
KOMORA CHŁODZIARKI
Używać pojemników wielokrotnego użytku
- plastikowych, metalowych, aluminiowych i
szklanych lub też z folii samoprzylegającej.
Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmować zapachy, należy zawsze
przechowywać w zamkniętych pojemnikach
lub pod przykryciem.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest
niewielka ilość żywności, zalecamy
skorzystanie z półek nad pojemnikiem na
owoce i warzywa, ponieważ jest to
najzimniejszy obszar w komorze.
Produkty żywnościowe wydzielające duże
ilości gazu etylenowego i produkty
wrażliwe na ten gaz, takie jak owoce,
warzywa, w tym sałaty, należy zawsze
umieszczać lub opakowywać osobno, aby
zapobiec skróceniu terminu ich
przydatności do spożycia; na przykład nie
przechowywać pomidorów razem z
owocami kiwi lub kapustą.
Butelki można umieścić w uchwycie, aby się
nie przewracały (występuje w wybranych
modelach).
Nie należy przechowywać artykułów
spożywczych zbyt blisko siebie, aby
zapewnić dostateczną cyrkulację powietrza.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki jest doskonałym
miejscem do przechowywania mrożonej
żywności, przygotowywania kostek lodu i
zamrażania świeżej żywności.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można
zamrozić w ciągu doby, jest przedstawiony
na tabliczce znamionowej (… kg/24 h).
Jeśli w zamrażarce ma być przechowywana
niewielka ilość produktów, zalecamy
umieścić je w środkowej części zamrażarki.
STREFA UMIARKOWANEJ
TEMPERATURY Zalecana do
przechowywania owoców tropikalnych,
puszek, napojów, jajek, sosów, marynat,
masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY Zalecana
do przechowywania serów, mleka,
produktów spożywanych na bieżąco,
produktów delikatesowych, jogurtów
NAJZIMNIEJSZA STREFA Zalecana do
przechowywania wędlin, deserów
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY)
Zalecana do zamrażania świeżej/
gotowanej żywności.
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADY ZAMRAŻARKI - ZWYKŁE
MROŻENIE
Uwaga: Odcienie szarości kolejnych pozycji
legendy nie odpowiadają kolorom szuad
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ORAZ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Procedury konserwacji i czyszczenia
oraz rozwiązywanie problemów opisano
w Instrukcji obsługi i konserwacji urządzenia.
Instrukcja obsługi i konserwacji urządzenia jest
dostępna:
> w serwisie technicznym; pod numerem telefonu
zamieszczonym w karcie gwarancyjnej.
> do pobrania ze strony internetowej Whirlpool
http://docs.whirlpool.eu
KONTAKT Z SERWISEM TECHNICZNYM
Kontaktując się z serwisem technicznym, należy podać oba numery
znajdujące się na naklejce serwisowej. http://www.whirlpool.com
Informacje techniczne podano na tabliczce
znamionowej wewnątrz urządzenia.
Whirlpool® Zastrzeżony znak towarowy/TM Znak towarowy Grupy Whirlpool -
© Copyright Whirlpool Europe s.r.l. 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone – http://www.whirlpool.eu
Legenda
400010773007