4
PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
I NAPOJÓW
KOMORA CHŁODZIARKI
Używać pojemników wielokrotnego użytku
- plastikowych, metalowych, aluminiowych i
szklanych lub też z folii samoprzylegającej.
Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmować zapachy, należy zawsze
przechowywać w zamkniętych pojemnikach
lub pod przykryciem.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest
niewielka ilość żywności, zalecamy
skorzystanie z półek nad pojemnikiem na
owoce i warzywa, ponieważ jest to
najzimniejszy obszar w komorze.
Produkty żywnościowe wydzielające duże
ilości gazu etylenowego i produkty wrażliwe
na ten gaz, takie jak owoce, warzywa, w tym
sałaty, należy zawsze umieszczać lub
opakowywać osobno, aby zapobiec skróceniu
terminu ich przydatności do spożycia; na
przykład nie przechowywać pomidorów
razem z owocami kiwi lub kapustą.
Butelki można umieścić w uchwycie, aby się
nie przewracały (występuje w wybranych
modelach).
Nie należy przechowywać artykułów
spożywczych zbyt blisko siebie, aby zapewnić
dostateczną cyrkulację powietrza.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki jest doskonałym miejscem
do przechowywania mrożonej żywności,
przygotowywania kostek lodu i zamrażania
świeżej żywności.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można
zamrozić w ciągu doby, jest przedstawiony na
tabliczce znamionowej (… kg/24 h).
Jeśli w zamrażarce ma być przechowywana
niewielka ilość produktów, zalecamy umieścić
je w środkowej części zamrażarki.
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania owoców
tropikalnych, puszek, napojów, jajek, sosów,
marynat, masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY Zalecana
do przechowywania serów, mleka,
produktów spożywanych na bieżąco,
produktów delikatesowych, jogurtów
NAJZIMNIEJSZA STREFA Zalecana do
przechowywania
wędlin, deserów
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY)
Zalecana do zamrażania świeżej/
gotowanej żywności.
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADY ZAMRAŻARKI - ZWYKŁE
MROŻENIE
Uwaga: Odcienie szarości kolejnych pozycji
legendy nie
odpowiadają kolorom szuad
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ORAZ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Procedury konserwacji i czyszczenia
oraz rozwiązywanie problemów można znaleźć
w Instrukcji obsługi i konserwacji urządzenia.
Instrukcja obsługi i konserwacji urządzenia jest
dostępna:
> w serwisie technicznym; pod numerem telefonu
zamieszczonym w karcie gwarancyjnej.
> do pobrania ze strony internetowej Whirlpool
http://docs.whirlpool.eu
KONTAKT Z SERWISEM TECHNICZNYM
Kontaktując się z serwisem technicznym, należy podać oba numery
znajdujące się na naklejce serwisowej. http://www.whirlpool.com
Informacje techniczne podano na tabliczce
znamionowej wewnątrz urządzenia.
Whirlpool® Zastrzeżony znak towarowy/TM Znak towarowy Grupy Whirlpool -
© Copyright Whirlpool Europe s.r.l. 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone – http://www.whirlpool.eu
Legenda
400010773001