IKEA OBU 228 B instrukcja

Typ
instrukcja
57
SPIS TREŚCI PL
INSTALOWANIE STRONA 58
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
ELEKTRYCZNEGO
STRONA 59
PRZED UŻYCIEM PIEKARNIKA STRONA 60
PORADY ODNOŚNIE OCHRONY ŚRODOWISKA STRONA 60
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
STRONA 60
AKCESORIA PIEKARNIKA STRONA 61
TABELA GOTOWANIA STRONA 62
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I
JEGO AKCESORIÓW
STRONA 63
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK STRONA 64
SERWIS TECHNICZNY STRONA 65
54804-pl.fm5 Page 57 Friday, April 6, 2001 3:13 PM
58
Informacja techniczna dla instalatora
Aby uchronić piekarnik przed uszkodzeniem,
po jego rozpakowaniu, a przed wykonaniem
podłączeń, należy go postawić na podstawie
z polistyrenu.
Nie należy próbować podnosić piekarnika za
uchwyt. Podnosić go za boki, tak jak
pokazano na rysunku (patrz strzałka).
Sprawdzić czy urządzenie nie zostało
uszkodzone podczas transportu.
Wymiary piekarnika i meblościanki zostały
podane na przeciwległym rysunku.
Przed przystąpieniem do instalowania płyty,
należy zapoznać się z kartą opisową płyty
kuchennej
Meblościanka kuchenna, stykająca się
z piekarnikiem, musi być odporna na ciepło
(min. 80°C).
Wykonać podłączenia elektryczne pomiędzy
płyta kuchenną i piekarnikiem (patrz rozdział
PodŁĄczenie do zasilania elektrycznego”).
Zainstalować piekarnik w obudowie,
podnosząc go za boki, uważając na to aby
nie zaplątać przewodów elektrycznego kabla
zasilającego.
Aby zapewnić właściwą wentylację, należy
posłużyć się wytycznymi podanymi na
rysunku (co najmniej 500 x 80 mm lub
powierzchnia równoważna). Należy
pozostawić dodatkowy odstęp równy 5 mm,
pomiędzy górnym brzegiem piekarnika, a
dolnym brzegiem płyty kuchennej. Odstęp
ten nie może być zamknięty przez paski ani
poprzeczki obudowy.
Podczas instalowania piekarnika należy
zadbać o to, aby jego boczne ścianki nie
stykały się z czołowymi krawędziami
obudowy lub sąsiednimi szufladami bądź
drzwiami (patrz rys.).
Zamocować piekarnik do meblościanki za
pomocą śrub (A) tak, jak to pokazano na rys.
INSTALOWANIE
Bez stykania się
54804-pl.fm5 Page 58 Friday, April 6, 2001 3:13 PM
59
Uwaga: Nie należy podłączać zasilania,
zanim nie zakończymy montażu
piekarnika i płyty kuchennej.
Urządzenie winno być zainstalowane i
podłączone do instalacji elektrycznej
przez wykwalifikowanego technika,
według instrukcji producenta i zgodnie
z lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za
właściwe podłączenie elektryczne
urządzenia oraz za przestrzeganie
odnośnych przepisów bezpieczeństwa.
Urządzenie musi być podłączone do sieci
elektrycznej, poprzez wyłącznik
wielobiegunowy posiadający odstęp
styków (w stanie otwartym) co najmniej
3mm.
Uziemienie urządzenia jest wymagane
przepisami prawa.
Nie używać rozdzielaczy ani
przedłużaczy.
Po wykonaniu instalacji piekarnika należy
zakryć dostęp do elementów instalacji
elektrycznej.
Patrz osobne instrukcje instalowania, dostarczone z płytą kuchenną.
Podłączenie elektryczne pomiędzy
różnymi modelami płyt i piekarnikiem
Uwaga: Rysunki pokazują prawą część
piekarnika, widzianą od góry, tak jak to widzi
osoba stojąca na wprost drzwi piekarnika.
Włożyć zacisk “B” do pierwszych otworów
bloku łączącego “C”, zaczynając od lewej
(tak jak pokazano).
Podłączyć przewód uziomowy (D) płyty
kuchennej do piekarnika (E), jak pokazano
na rysunku.
Założyć odpowiednio pokrętła regulacyjne.
INSTALOWANIE
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
B
C
B
C
B
C
Plyta kuchenna z 4 palnikami gazowymi:
rozmieszczenie pokręteł regulacyjnych na
panelu sterowania płyty.
Płyta kuchenna z 3 palnikami gazowymi/
1 elektryczną płytką grzewczą: rozmieszczenie
pokręteł regulacyjnych na panelu sterowania płyty.
Ceramiczna płyta kuchenna: rozmieszczenie
pokręteł regulacyjnych na panelu sterowania
płyty.
Ceramiczna płyta kuchenna (z 2 podwójnymi
strefami grzewczymi): rozmieszczenie pokręteł
regulacyjnych na panelu sterowania płyty.
54804-pl.fm5 Page 59 Friday, April 6, 2001 3:13 PM
60
Aby jak najlepiej wykorzystać nowy piekarnik,
należy przeczytać uważnie instrukcję obsługi i
zachować ją na przyszłość.
Usunąć zabezpieczenia z kartonu oraz
ochronną folię plastykową.
Wyjąć akcesoria z piekarnika i podgrzać go
do 200°C na czas jednej godziny, tak aby
usunąć przykre zapachy od smarów
ochronnych i materiałów izolacyjnych.
Podczas wykonywania tej czynności należy
pozostawić drzwiczki otwarte.
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100% na
surowce wtórne i jest oznakowany symbolem
surowców wtórnych ().
2. Urządzenie
Urządzenie zostało wyprodukowane
z materiałów nadających się na surowce
wtórne. Urządzenie należy złomować zgodnie
z lokalnymi przepisami uzdatniania odpadów.
Odciąć przewody zasilające tak, aby nie
można było ponownie podłączyć urządzenia.
.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności konserwacji piekarnika, należy go
odłączyć od zasilania elektrycznego.
Dzieci nie mogą mieć dostępu do piekarnika,
gdy jest on używany oraz zaraz po jego
wyłączeniu.
Piekarnik musi być naprawiany bądź
regulowany wyłącznie przez
wykwalifikowanego technika.
Należy zatroszczyć się o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących się
blisko piekarnika, nie stykały się z jego gorącymi
częściami i nie zaplątały się w drzwi piekarnika.
Podczas procesu pieczenia woda odparowuje
z potrawy. Para i inne opary muszą być
usuwane z komory piekarnika. Uznaliśmy, że
najlepszym rozwiązaniem, ze względów
bezpieczeństwa i estetyki, będzie
pozostawienie otworu w dolnej części drzwi.
Wskutek tego, może być widoczna
okazjonalnie para wychodząca z tego miejsca
(patrz rys.). Jest to zjawisko normalne; dolna
krawędź może być oczyszczona po zdjęciu
drzwi, tak jak to opisano w dalszej części tego
rozdziału “Czyszczenie piekarnika i jego
akcesoriów”. Należy pamiętać, że w
piekarniku może być para. Dlatego też
należy bardzo ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika.
Nie należy kłaść znacznych ciężarów na
otwartych drzwiach, gdyż może to
doprowadzić do uszkodzenia komory
i zawiasów. Maks. ciężar: 7 kg.
Aby wyjąć tacki do pieczenia lub inne akcesoria,
gdy piekarnik jest gorący, należy użyć rękawic.
Nie należy przykrywać dna piekarnika folia
aluminiową.
Nie należy przechowywać w piekarniku
materiałów palnych - stwarzają ryzyko pożaru
gdy piekarnik zostanie niechcący włączony.
Piekarnik jest wyposażony w system
chłodzenia powietrznego dla zapobieżenia
nadmiernemu rozgrzewaniu się jego ścianki
czołowej oraz obudowy.
Deklaracja zgodności
Urządzenia niniejsze są przeznaczone do
styczności z artykułami spożywczymi i są
skonstruowane zgodnie z Dyrektywą 89/109/EEC.
Urządzenia są przeznaczone wyłącznie do
użytku domowego, jako urządzenia do
pieczenia. Wszelkie inne zastosowania (np.
ogrzewanie pomieszczeń) są niewłaściwe
i w następstwie tego niebezpieczne.
Urządzenia niniejsze zostały
zaprojektowane, wytworzone i przeznaczone
do sprzedaży zgodnie z:
- Wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
“Niskie napięcie” 73/23/EEC.
- Wymaganiami w zakresie zabezpieczeń
z dyrektywy EMC- 89/336/EEC.
- Wymagań Dyrektywy 93/68/EEC.
PRZED UŻYCIEM PIEKARNIKA
PORADY ODNOŚNIE OCHRONY ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
W
y
l
o
t
o
p
a
r
ó
w
54804-pl.fm5 Page 60 Friday, April 6, 2001 3:13 PM
61
Dostarczone akcesoria zależą od modelu
(patrz osobna Karta Urządzenia).
Taca do ociekania
Taca do ociekania jest przeznaczona do zbierania
tłuszczu i kawałków żywności, po jej ustawieniu pod
siatką; może być także użyta jako blacha do pieczenia
mięsa, drobiu i ryb, z jarzynami lub bez. Jeśli jest
używana jako taca do ociekania, umieszczona pod
rusztem, należy wlać do niej trochę wody aby zapobiec
rozpryskiwaniu się tłuszczu i powstawaniu dymu.
Tacka do pieczenia
Służy do pieczenia herbatników, bez i pizzy.
Ruszt
Ruszt może być używany do pieczenia żywności, jak
również jako podparcie dla tac do pieczenia, foremek
do ciasta oraz innych naczyń kuchennych. Można go
umieścić na dowolnych prowadnicach piekarnika.
Panele katalityczne (zależnie od modelu)
Panele są pokryte warstwą mikroporów, która
pochłania rozpryskujący się tłuszcz. Zalecamy
wykonanie automatycznego czyszczenia po pieczeniu
szczególnie tłustych potraw.
1. Aby wyczyścić piekarnik, należy go rozgrzać do
200°C gdy jest pusty i pozostawić go załączonego
na okres około jednej godziny.
2. Po zakończeniu tego cyklu i wystygnięciu
piekarnika, należy usunąć resztki żywności za
pomocą wilgotnej gąbki.
Nie należy stosować detergentów ani środków
czyszczących - grozi to uszkodzeniem pokrycia
z emalii katalitycznej.
Rożen (zależnie od modelu)
Rożen należy używać zgodnie z odpowiednim
rozdziałem zawartym Karcie Opisowej Urządzenia,
dostarczonej osobno.
Zestaw do grillowania (zależnie od modelu)
Ruszt można ustawiać w dwóch położeniach.
W pozycji (1) jest on o 1 cm bliżej elementu
grzewczego niż w pozycji (2).
AKCESORIA PIEKARNIKA
54804-pl.fm5 Page 61 Friday, April 6, 2001 3:13 PM
62
UWAGA: Dostępne funkcje piekarnika zależą od modelu: patrz osobna Karta Urządzenia.
UWAGA: Czasy gotowania i temperatury są wyłącznie orientacyjne. Dostępne funkcje
piekarnika są zależnie od modelu. Patrz osobna Karta Urządzenia.
TABELA GOTOWANIA
Produkty Funkcja statyczna Funkcja wentylator Ciasta
Temp.
°C
Półka
na dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Temp.
°C
Półka
na dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Temp.
°C
Półka
na dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Mięso
Jagnie(1,5Kg) 220 2 80-90 200 2 75-85 180 2 70-80
Koźlę(1,5Kg) 220 2 80-90 200 2 75-85 180 2 70-80
Baranina(1,5Kg) 220 2 80-90 200 2 75-85 180 2 70-80
Cielęcina(1,5Kg) 220 2 80-90 200 2 75-85 175 2 70-80
Wołowina(1Kg) 220 2 70-80 200 2 65-75 175 2 60-70
Wieprzowina(1Kg) 220 2 70-80 200 2 65-75 175 2 60-70
Królik(1,5Kg) 220 2 80-90 200 3 75-85 180 2 70-80
Kurczak(1Kg) 220 2 65-75 200 2 60-70 200 2 55-65
Indyk(3Kg) 220 2 140-160 200 2 130-150 180 2 120-140
Gęś(2Kg) 220 2 100-120 200 2 90-100 200 2 85-95
Kaczka(1,5Kg) 220 2 80-90 200 2 75-85 200 2 70-80
Ryba (~ 1 kg)
Karp 200 2 45-55 180 2 40-50 170 2 40-50
Okoń 200 2 45-55 180 2 40-50 170 2 40-50
Łosoś 200 2 45-55 180 2 40-50 170 2 40-50
Tuńczyk 200 2 45-55 180 2 40-50 170 2 40-50
Pstrąg 200 2 45-55 180 3 40-50 170 2 40-50
Steki rybne(kg. 1)
Miecznik 200 2 45-55 180 3 35-45 170 2 30-40
Tuńczyk 200 2 40-50 180 3 35-45 170 2 30-40
Łosoś 200 2 40-50 180 3 35-45 170 2 30-40
Dorsz 200 2 40-50 180 3 35-45 170 2 30-40
Filety 200 2 40-50 180 3 30-35 170 2 30-40
Jarzyny
Nadziewana papryka 200 2 40-50 180 2 40-50 170 2 45-55
Nadziewane pomidory 200 2 60-70 180 3 55-65 180 2 50-60
Pieczone ziemniaki 200 2 60-70 200 3 55-65 190 2 55-65
Zapiekanki 200 2 70-80 200 3 65-75 190 2 60-70
Desery itp.
Ciastka 160 2 35-45 150 3 30-40 150 2 40-50
Ciasto z nadzieniem
(owoce - ser)
180 2 40-50 160 3 45-55 160 2 45-55
Ciasta owocowe 180 2 40-50 160 3 45-55 170 2 40-50
Strudel z jabłkami 200 2 45-55 190 3 45-50 180 2 45-55
Herbatniki 180 2 30-40 150 1-3 25-35 140 2-4 20-30
Ptysie 180 2 30-35 170 2-3 30-40 170 2-4 30-35
Placki 180 2 50-60 160 3 45-55 170 2 50-60
Chleb 250 2 50-60 220 2 50-60 220 2 50-60
Pizza 250 2 20-30 250 1-3 30-40 250 2 20-30
Łazanki 220 2 35-45 200 3 35-45 190 2 35-45
Paszteciki 225 2 15-20 200 1-3 15-20 190 2-4 15-20
Suflety 200 2 40-50 180 2 45-55 180 2 40-50
54804-pl.fm5 Page 62 Friday, April 6, 2001 3:13 PM
63
UWAGA: Czasy gotowania i temperatury są wyłącznie orientacyjne. Dostępne funkcje
piekarnika są zależnie od modelu. Patrz osobna Karta Urządzenia.
Po zakończeniu pieczenia należy odczekać,
aż piekarnik się wystudzi, a następnie
wyczyścić go tak, aby zapobiec gromadzeniu
się pozostałości z upieczonego jedzenia.
Jeśli resztki potrawy pozostaną zapieczone
na ściankach, należy użyć specjalnego
środka do czyszczenia piekarnika
i postępować według instrukcji producenta,
podanych na opakowaniu tego środka.
Zewnętrzne części piekarnika należy czyścić
gąbką i ciepłą wodą.
Nie należy stosować środków ściernych
ani myjek drucianych
Do czyszczenia okna w drzwiach piekarnika,
należy stosować ciekły detergent.
Akcesoria piekarnika należy myć
w zmywarce lub w zlewie, z dodatkiem
środka do czyszczenia piekarników.
Podczas przedłużonego używania
piekarnika oraz podczas pieczenia na
różnych poziomach (zwłaszcza potraw
o dużej zawartości wody, takich jak pizza,
nadziewane jarzyny, itp...), może wystąpić
kondensacja na drzwiach oraz na
wewnętrznej stronie uszczelnienia drzwi.
Gdy piekarnik jest ostudzony, usunąć
skondensowaną wodę za pomocą ściereczki
lub gąbki.
.
TABELA GOTOWANIA
Produkty Grill Grill - Wentylator
Temp. °C
Półka na
dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Temp. °C
Półka na
dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Befsztyk z polędwicy 250 4 20-30 225 3 30-40
Kotlety 250 4 15-20 225 3 20-40
Kiełbaski 250 4 20-30 225 3 30-40
Kotlety wieprzowe 250 4 20-30 225 3 30-40
Ryby 225 4 15-25 220 3 20-30
Pałeczki z kurczaka 225 4 15-25 200 3 25-35
Kebaby 225 4 20-30 200 3 35-45
Żeberka 225 4 30-40 200 3 40-50
Połówki kurczaka 225 3 35-45 200 3 40-50
Kurczak w całości - - - 200 3 60-70
Pieczeń (wieprzowa, wołowa,
cielęca) (ok. 1 kg)
- - - 175 2 90-100
Kaczka - - - 180 2 90-120
Udziec z jagnięcia - - - 200 2 80-90
Pieczeń wołowa - - - 200 2 50-60
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
54804-pl.fm5 Page 63 Friday, April 6, 2001 3:13 PM
64
Zdejmowanie drzwi piekarnika (do czyszczenia)
1. Otworzyć drzwi piekarnika.
2. Nacisnąć w przód zaczepy zawiasów (A).
3. Podnieść zaczepy aż zaskoczą i zdjąć drzwi.
4. Uwaga: Podczas czyszczenia drzwi
należy uważać, aby nie odłączyć
zaczepów zawiasów drzwi.
5. Założyć drzwi, wykonując powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
Aby wyczyścić sklepienie piekarnika należy
zdjąć element grzewczy grilla (zależnie od
modelu)
Nie należy czyścić piekarnika dopóki nie
wystygnie.
1. Aby wyczyścić sklepienie piekarnika należy
zdjąć element grzewczy grilla i obniżyć go na
tyle, na ile jest to możliwe.
2. Wyczyścić sklepienie piekarnika
i zamocować element grzewczy grilla na
swoim miejscu.
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika
1. Odłączyć zasilanie elektryczne piekarnika.
2. Odkręcić klosz.
3. Wymienić żarówkę (patrz UWAGA).
4. Założyć klosz.
5. Podłączyć zasilanie elektryczne.
Wymiana żarówki bocznej (zależnie od modelu)
1. Odłączyć zasilanie elektryczne piekarnika.
2. Zdjąć boczną siatkę z lewej strony.
3. Podważyć klosz za pomocą śrubokręta
i zdjąć go.
4. Wymienić żarówkę (patrz UWAGA).
5. Ustawić klosz lampy na miejscu i docisnąć do
ścianki piekarnika, aż zaskoczy.
6. Założyć boczną siatkę.
7. Podłączyć zasilanie.
UWAGA:
Stosować wyłącznie żarówki 25 W 230 V, typ
E-14, T300°C, dostępne w Serwisie.
.
Piekarnik nie działa
Wyłączyć i załączyć ponownie piekarnik, aby
upewnić się czy niedomaganie ustąpiło.
Sprawdzić czy jest napięcie w sieci.
Przełącznik piekarnika w pozycji “0” ?
Sprawdzić czy jest nastawiona temperatura i
została wybrana funkcja.
Jeśli na wyświetlaczu elektronicznym
widnieje napis “OFF” (zależnie od modelu),
nacisnąć dowolny przycisk, aby zresetować
piekarnik, a następnie ustawić zegar.
Sprawdzić czy programator mechaniczny
(zależnie od modelu) jest ustawiony na .
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
54804-pl.fm5 Page 64 Friday, April 6, 2001 3:13 PM
65
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu:
1. Należy sprawdzić czy nie ma możliwości
wyeliminowania usterek samemu
(patrz “Instrukcja wyszukiwania usterek”).
2. Wyłączyć i załączyć urządzenie, aby sprawdzić
czy usterka nie została usunięta.
Jeśli rezultat powyższych prób jest negatywny,
należy skontaktować się z najbliższym Serwisem.
Proszę podać:
Krótki opis usterki.
Dokładny typ i model urządzenia.
Numer serwisowy (numer ten znajduje się na
tabliczce znamionowej, po słowie SERVICE),
umieszczonej po prawej stronie wnęki piekarnika
(widoczny gdy drzwi piekarnika są otwarte).
Numer serwisowy jest jakże podany w karcie
gwarancyjnej.
Dokładny adres i numer telefonu.
W celu wykonania naprawy w czasie trwania
gwarancji, należy zawsze zgłaszać się do
Autoryzowanego Serwisu Producenta, jak zostało
wyszczególnione w warunkach gwarancji.
W przypadku konieczności wykonania naprawy przez
techników nie należących do Autoryzowanego
Serwisu Pruducenta, należy poprosić o
zaświadczenie wykonanej naprawy. Należy stosować
tylko oryginalne części zamienne.
Przestrzeganie tych podstawowych zasad
gwarantuje jakość i bezpieczeństwo w
użytkowaniu produktu.
SERWIS TECHNICZNY
54804-pl.fm5 Page 65 Friday, April 6, 2001 3:13 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

IKEA OBU 228 B instrukcja

Typ
instrukcja