Panasonic NNSD27HSUPG Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja obsługi i książka kucharska
Kuchenka mikrofalowa
Model nr NN-SD27HS
Ważne instrukcje dotyczące bezpieczeństwa
Przeczytaj uważnie i zachowaj na przyszłość
Wyłącznie do użytku domowego
2
2
Dziękujemy za zakup kuchenki mikrofalowej Panasonic.
Twoja kuchenka ma moc znamionową 1000 W (IEC). Korzystając z innych książek
kucharskich pamiętaj o odpowiednim dostosowaniu czasu gotowania. Powyższy symbol
umieszczony na drzwiczkach kuchenki wskazuje kategorię grzania podczas gotowania
lub podgrzewania dań gotowych.
Twoja kuchenka ma klasę „E”, czyli jest bardzo wydajna. Dlatego bardzo ważne jest,
aby dokładnie zapoznać się z instrukcjami na opakowaniach gotowych dań.
Niektóre instrukcje na opakowaniu zawierają tylko informacje dotyczące kuchenek
z oceną B lub D. Dlatego na stronach 36-42 tej książki podajemy dodatkowe
wskazówki dotyczące podgrzewania i gotowania.
Zawsze sprawdzaj stan jedzenia podczas gotowania lub podgrzewania, po prostu
otwierając drzwiczki.
Po sprawdzeniu postępu naciśnij Start, aby kontynuować czas gotowania.
Niezastosowanie się do zaleceń podanych w niniejszej Instrukcji obsługi i książce
kucharskiej może wpłynąć na rezultat przepisu, a w niektórych przypadkach może
być niebezpieczne.
Moc wyjściowa IEC (60705)
(watów)
Kategoria podgrzewania
małych opakowań żywności
Symbol mikrofali
Ważna uwaga
33
Instrukcje bezpieczeństwa
Utylizacja odpadów
Przed użyciem kuchenki
Umiejscowienie kuchenki
Pielęgnacja i czyszczenie kuchenki
Konserwacja kuchenki
Części twojej kuchenki
Ważne instrukcje dla użytkownika
Zasady korzystania z kuchenki
mikrofalowej
Panel kontrolny
Ogólne wskazówki
Stosowane pojemniki
Ustawianie zegara
Zabezpieczenie przed dziećmi
Gotowanie i rozmrażanie w kuchence
mikrofalowej
Wskazówki dotyczące rozmrażania
Tabele rozmrażania
Korzystanie z timera
...........
..................
.............
............
....
..............
............
...
......................
....................
...............
............
.................
........
.......................
....
.................
................
4-8
9
10
10
11
12
12-13
14-16
17
18
19-20
21-22
23
23
24
25
26
27
Korzystanie z programu Aqua Clean
Gotowanie wieloetapowe
Rozmrażanie w trybie Chaos
Programy automatycznego podgrzewania/
gotowania
Wskazówki dotyczące gotowania i
podgrzewania
Tabele podgrzewania
Tabele gotowania
....
............
.......
......................
.....................
.............
................
28
29
30-31
32-34
35
36-38
39-42
Przepisy
Zupy i przekąski
Mięso i drób
Ryby
Warzywa
Desery/Ciasta
Sosy/Dżemy
Pytania i odpowiedzi
Specykacja techniczna
...................
....................
.............................
.........................
...................
.......................
................
.............
43
44-45
46
47
48-49
50
51
52
Dziękujemy za zakup tego urządzenia Panasonic.
Spis treści
4
Ważne instrukcje dotyczące bezpieczeństwa. Przed
uruchomieniem kuchenki prosimy o uważne przeczytanie
niniejszej instrukcji i zachowanie jej na przyszłość.
To urządzenie może być używane przez dzieci w wieku
od 8 lat oraz osoby o ograniczonych zdolnościach
zycznych, sensorycznych i umysłowych lub
nieposiadające doświadczenia i wiedzy, jeżeli będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
korzystania z urządzenia w bezpieczny sposób przez
osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo i
rozumieją związane z tym zagrożenia. Dzieciom nie wolno
bawić się urządzeniem. Czyszczenie i konserwacja
urządzenia nie mogą być wykonywane przez dzieci
bez nadzoru. Przechowuj urządzenie i jego przewód w
miejscu niedostępnym dla dzieci w wieku poniżej 8 lat.
Po zainstalowaniu tej kuchenki możliwe powinno być
łatwe odłączenie urządzenia od zasilania elektrycznego
poprzez wyciągnięcie wtyczki lub uruchomienie
wyłącznika automatycznego.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi zostać
wymieniony przez producenta, jego przedstawiciela
serwisowego lub osobę o podobnych kwalikacjach,
aby uniknąć zagrożenia.
Ostrzeżenie! Urządzenie należy sprawdzić pod kątem
uszkodzeń uszczelek drzwi i obszarów uszczelek drzwi,
a jeśli te obszary są uszkodzone, urządzenia nie należy
używać, dopóki nie zostanie naprawione przez technika
serwisowego przeszkolonego przez producenta.
Ostrzeżenie! Nie umieszczaj tej kuchenki w pobliżu
kuchenki elektrycznej lub gazowej.
Instrukcje bezpieczeństwa
Płynów i innych produktów spożywczych nie wolno
podgrzewać w szczelnych pojemnikach, ponieważ grozi
to wybuchem.
55
Ostrzeżenie! Nie próbuj przerabiać ani dokonywać
jakichkolwiek regulacji lub napraw drzwiczek, obudowy
panelu sterowania, wyłączników blokad bezpieczeństwa
lub jakiejkolwiek innej części kuchenki. Nie zdejmuj z
kuchenki zewnętrznego panelu, który chroni przed
ekspozycją na energię mikrofal.
Naprawy powinny być wykonywane wyłącznie przez
wykwalikowanego pracownika serwisu.
Ostrzeżenie! Dzieciom należy zezwalać na korzystanie z
kuchenki bez nadzoru tylko wtedy, gdy udzielono im
odpowiednich instrukcji, dzięki którym dziecko jest w
stanie korzystać z kuchenki w bezpieczny sposób i rozumie
niebezpieczeństwa związane z niewłaściwym użytkowaniem.
Ta kuchenka jest przeznaczona wyłącznie do użytku na
blacie. Nie jest przeznaczona do użytku w zabudowie
ani do użytku w szafce.
Do użytku na blacie:
Kuchenkę należy ustawić na płaskiej, stabilnej powierzchni
85 cm / 33 ½" nad podłogą. Do prawidłowego działania
kuchenka musi mieć wystarczający przepływ powietrza, tj.
5 cm / 2" z jednej strony, a druga strona musi być otwarta;
15 cm / 6" wolnej przestrzeni u góry; 10 cm / 4" z tyłu.
Podczas podgrzewania żywności w plastikowych lub
papierowych pojemnikach należy często sprawdzać
kuchenkę, ponieważ pojemniki tego typu zapalają się
w przypadku przegrzania.
W przypadku wydobywania się dymu lub pożaru w
kuchence należy nacisnąć przycisk Stop/Anuluj i
pozostawić zamknięte drzwi, aby zdusić płomienie.
Odłącz przewód zasilający lub wyłącz zasilanie na panelu
bezpieczników lub wyłączników automatycznych.
To urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku
domowego.
Instrukcje bezpieczeństwa
6
6
Podgrzewanie napojów w kuchence mikrofalowej może
spowodować opóźnione gwałtowne wrzenie, dlatego
należy zachować ostrożność podczas obchodzenia się
z pojemnikiem.
Zawartość butelek do karmienia i słoiczków z jedzeniem
dla dzieci należy wymieszać lub wstrząsnąć. Przed
spożyciem należy sprawdzić temperaturę, aby uniknąć
oparzeń.
Nie gotuj jajek w skorupkach ani całych jajek na twardo
w kuchence mikrofalowej. Ciśnienie może wzrosnąć,
a jajka mogą eksplodować, nawet po zakończeniu
ogrzewania mikrofalowego.
Regularnie czyść wnętrze kuchenki, uszczelki drzwi i
obszary uszczelek drzwi. Gdy rozpryski żywności lub
rozlane płyny przylgną do ścianek kuchenki, uszczelki
drzwi i ich obszary należy wytrzeć wilgotną ściereczką.
W przypadku silnego zabrudzenia można użyć
łagodnego detergentu. Nie zaleca się stosowania
ostrych detergentów ani środków ściernych. Nie używaj
komercyjnych środków do czyszczenia piekarników.
Nieutrzymywanie kuchenki w czystości może prowadzić
do pogorszenia stanu powierzchni, co może wpłynąć na
żywotność urządzenia i może doprowadzić do
niebezpiecznych sytuacji.
Do czyszczenia urządzenia nie należy używać
odkurzacza parowego.
Używać wyłącznie przyborów kuchennych, które
nadają się do użytku w kuchenkach mikrofalowych.
Nie używaj ostrych, ściernych środków czyszczących ani
ostrych metalowych skrobaków do czyszczenia szklanych
drzwiczek kuchenki, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może spowodować pęknięcie szyby.
Instrukcje bezpieczeństwa
7
Instrukcje bezpieczeństwa
To urządzenie nie jest przeznaczone do obsługi za
pomocą zewnętrznego timera lub oddzielnego systemu
zdalnego sterowania.
W przypadku awarii elektroniki kuchenkę można
wyłączyć tylko z gniazdka ściennego.
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej nie należy
używać metalowych pojemników ani naczyń z
metalowymi wykończeniami. Wystąpi iskrzenie.
Ta kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona wyłącznie
do podgrzewania żywności i napojów. Należy zachować
ostrożność podczas podgrzewania potraw o niskiej
zawartości wilgoci, np. pieczywo, czekolada, herbatniki
i ciastka. Mogą się łatwo spalić, wyschnąć lub zapalić,
jeśli są gotowane zbyt długo. Nie zalecamy
podgrzewania potraw o niskiej zawartości wilgoci,
takich jak popcorn czy poppadomy.
Suszenie żywności, gazet lub odzieży oraz
podgrzewanie poduszek rozgrzewających, kapci,
gąbek, wilgotnych ściereczek, worków z pszenicą,
termoforów itp. może prowadzić do obrażeń, zapłonu
lub pożaru.
Oświetlenie kuchenki musi być wymieniane przez
technika serwisowego przeszkolonego przez
producenta. Nie próbuj zdejmować zewnętrznej
obudowy z kuchenki.
Uwaga! Aby uniknąć niebezpieczeństwa związanego
z nieumyślnym zresetowaniem wyłącznika termicznego,
tego urządzenia nie należy uruchamiać przez
zewnętrzne urządzenie przełączające, takie jak timer,
ani podłączać do obwodu, który jest regularnie
włączany i wyłączany przez zakład energetyczny.
8
Przeczytaj uważnie i zachowaj na
przyszłość.
Ostrzeżenie!
To urządzenie musi być
uziemione.
Ważny!
Przewody w tym przewodzie
zasilającym są pokolorowane
zgodnie z następującym kodem:
Zielono-żółty: uziemienie.
Niebieski: neutralny.
Brązowy: na żywo.
Ponieważ kolory przewodów w
przewodzie zasilającym tego urządzenia
mogą nie odpowiadać kolorowym
oznaczeniom identykującym zaciski
we wtyczce, wykonaj następujące
czynności:
Przewód w kolorze zielono-żółtym
należy podłączyć do zacisku we wtyczce
oznaczonego literą E lub symbolem
uziemienia lub kolorem zielonym
lub zielono-żółtym.
Przewód w kolorze niebieskim należy
podłączyć do zacisku we wtyczce
oznaczonego literą N lub koloru
czarnego.
Przewód w kolorze brązowym należy
podłączyć do zacisku we wtyczce
oznaczonego literą L lub koloru
czerwonego.
Po zainstalowaniu tej kuchenki powinno
być łatwo odłączyć urządzenie od
zasilania elektrycznego, wyciągając
wtyczkę lub uruchamiając wyłącznik
automatyczny.
Napięcie i moc
Stosowane napięcie musi być takie
samo, jak podano na tej kuchence
mikrofalowej. Używanie napięcia
wyższego niż podane jest
niebezpieczne i może spowodować
pożar lub inny wypadek powodujący
uszkodzenia.
Nie zanurzaj przewodu, wtyczki ani kuchenki
w wodzie. Przewód należy trzymać z dala
od nagrzanych powierzchni. Nie pozwól,
aby przewód zwisał z krawędzi stołu lub
blatu roboczego. Nie podłączaj kuchenki
za pomocą przedłużacza, ponieważ może
to być niebezpieczne. Ważne jest, aby
podłączyć kuchenkę bezpośrednio do
gniazdka ściennego.
Tylna część urządzenia nagrzewa się
podczas użytkowania. Nie pozwól, aby
przewód stykał się z tylną częścią
urządzenia lub powierzchnią szafki.
Instrukcje bezpieczeństwa
99
Utylizacja odpadów
Informacja dotycząca
utylizacji dla
użytkowników
zużytego sprzętu
elektrycznego i
elektronicznego (gospodarstwa
domowe).
Ten symbol na produktach i/lub
dołączonych dokumentach oznacza,
że zużytych produktów elektrycznych
i elektronicznych nie należy mieszać
z innymi odpadami domowymi.
W celu właściwej obróbki, odzysku i
recyklingu prosimy o zanoszenie tych
produktów do wyznaczonych punktów
zbiórki, gdzie zostaną one bezpłatnie
przyjęte. Alternatywnie, w niektórych
krajach możesz zwrócić swoje produkty
do lokalnego sprzedawcy po zakupie
równoważnego nowego produktu.
Prawidłowa utylizacja tego produktu
pomoże zaoszczędzić cenne zasoby i
zapobiegnie wszelkim potencjalnym
negatywnym skutkom dla zdrowia
ludzi i środowiska, które mogłyby
wyniknąć z niewłaściwego
obchodzenia się z odpadami.
Więcej informacji na temat
najbliższego wyznaczonego punktu
zbiórki można uzyskać u władz
lokalnych.
Za nieprawidłowe usuwanie tych
odpadów mogą zostać nałożone
kary, zgodnie z ustawodawstwem
krajowym.
Dla użytkowników biznesowych
w Unii Europejskiej
Jeśli chcesz wyrzucić sprzęt elektryczny
i elektroniczny, skontaktuj się ze
sprzedawcą lub dostawcą w celu
uzyskania dalszych informacji.
Informacje dotyczące utylizacji
w innych krajach poza
Unią Europejską
Ten symbol obowiązuje tylko w Unii
Europejskiej.
Jeśli chcesz wyrzucić ten produkt,
skontaktuj się z lokalnymi władzami
lub sprzedawcą i zapytaj o właściwą
metodę utylizacji.
10
Sprawdź swoją kuchenkę
1. Rozpakuj kuchenkę, usuń wszystkie
materiały opakowaniowe i obejrzyj
kuchenkę pod kątem uszkodzeń, takich
jak wgniecenia, złamane zatrzaski drzwi
lub pęknięcia w drzwiach. Natychmiast
powiadom sprzedawcę, jeśli urządzenie
jest uszkodzone. Nie instaluj, jeśli
urządzenie jest uszkodzone.
Gwarancja
2. Gwarancją jest paragon, prosimy o
bezpieczne przechowywanie.
Przewód
3. Jeśli przewód zasilający tego urządzenia
jest uszkodzony, musi zostać wymieniony
przez producenta lub jego przedstawiciela
serwisowego lub osobę o podobnych
kwalikacjach, aby uniknąć
niebezpieczeństwa.
Ta kuchenka jest przeznaczona wyłącznie
do użytku domowego na blacie kuchennym.
Nie jest przeznaczona do użytku w
zabudowie ani do użytku w szafce.
1. Kuchenkę należy ustawić na płaskiej,
stabilnej powierzchni, 85 cm / 33 ½"
nad poziomem podłogi.
Do prawidłowego działania kuchenka
musi mieć wystarczający przepływ
powietrza, tj. 5 cm / 2" z jednej strony,
a druga strona musi być otwarta;
15 cm / 6" wolnej przestrzeni u góry;
10 cm / 4" z tyłu.
2. Nie umieszczaj kuchenki mikrofalowej
na półce bezpośrednio nad kuchenką
gazową lub elektryczną. Może to
zagrażać bezpieczeństwu, a kuchenka
może ulec uszkodzeniu.
3. Nie blokuj otworów wentylacyjnych po
bokach i z tyłu kuchenki. Jeśli te otwory
zostaną zablokowane podczas pracy
kuchenki, może dojść do jej
przegrzania.
W takim przypadku kuchenka jest
chroniona przez zabezpieczenie
termiczne i wznowi pracę dopiero po
ostygnięciu. Kuchenka nie będzie
działała z pustym wyświetlaczem,
dopóki nie ostygnie.
4. To urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
5 cm
15 cm
10 cm
Przed użyciem kuchenki
Umiejscowienie kuchenki
Uwaga
Urządzenie należy sprawdzić pod
kątem uszkodzeń uszczelek drzwi
i okoli uszczelek drzwi. Jeśli te
obszary są uszkodzone, nie należy
używać urządzenia, dopóki nie
zostanie ono naprawione przez
serwisanta przeszkolonego przez
producenta.
Przestrzeń
Blat
11
Ważne
Dla bezpiecznego działania
kuchenki istotne jest utrzymywanie
jej w czystości i wycieranie po
każdym użyciu. Nieutrzymywanie
kuchenki w czystości może
prowadzić do pogorszenia stanu
powierzchni, co może niekorzystnie
wpłynąć na żywotność urządzenia i
być może spowodować
niebezpieczną sytuację.
1. Wyłącz kuchenkę przed czyszczeniem
i jeśli to możliwe, wyjmij wtyczkę z
gniazdka.
2. Utrzymuj w czystości wnętrze
kuchenki, uszczelki drzwi i obszary
uszczelek drzwi. Gdy rozpryski jedzenia
lub rozlane płyny przylgną do ścianek
kuchenki, uszczelki drzwi i ich okolice
należy wytrzeć wilgotną ściereczką.
W przypadku silnego zabrudzenia można
użyć łagodnego detergentu. Nie zaleca
się stosowania ostrych detergentów ani
materiałów ściernych. Zachowaj
ostrożność podczas czyszczenia wokół
osłony falowodu.
3. Komora kuchenki jest wykonana ze stali
ocynkowanej, pomalowanej niezwykle
trwałą powłoką. Po użyciu wnętrze
kuchenki należy wytrzeć, aby usunąć
pozostałą wodę, aby zmniejszyć ryzyko
korozji komory i drzwiczek.
Wnętrze i drzwi mogą zostać uszkodzone
przez ścierne środki czyszczące i ostre
przedmioty, dlatego należy zachować
ostrożność, aby uniknąć uszkodzeń
spowodowanych w ten sposób. Jeśli
wnęka lub drzwi zostaną uszkodzone,
wykładzina może zacząć korodować.
Pod warunkiem przestrzegania
powyższych środków ostrożności
dotyczących czyszczenia i pielęgnacji
kuchenki, żywotność komory i
drzwiczek może zostać przedłużona.
4. Zewnętrzną powierzchnię kuchenki
należy czyścić wilgotną ściereczką.
Aby zapobiec uszkodzeniu części
roboczych wewnątrz kuchenki, nie
należy dopuścić do przedostania się
wody do otworów wentylacyjnych.
5. Jeśli panel sterowania ulegnie
zabrudzeniu, wyczyść go miękką,
suchą ściereczką.
Nie używaj ostrych detergentów ani
materiałów ściernych do czyszczenia
panelu sterowania. Podczas czyszczenia
panelu sterowania należy pozostawić
otwarte drzwiczki kuchenki, aby
zapobiec przypadkowemu włączeniu
się kuchenki. Po czyszczeniu naciśnij
przycisk Stop/Anuluj, aby wyczyścić
wyświetlacz.
6. Do czyszczenia szyby w drzwiczkach
kuchenki nie używaj ostrych środków
ściernych ani ostrych metalowych
skrobaków, ponieważ mogą one
porysować powierzchnię, co może
spowodować pęknięcie szyby.
7. Utrzymuj otwory wentylacyjne w
czystości przez cały czas. Sprawdź,
czy kurz lub inny materiał nie blokuje
otworów wentylacyjnych na górze,
na dole lub z tyłu kuchenki.
Jeśli otwory wentylacyjne zostaną
zablokowane, może to spowodować
przegrzanie, które wpłynie na działanie
kuchenki i może spowodować
niebezpieczną sytuację.
8. Jeśli wewnątrz lub na zewnątrz
drzwiczek kuchenki gromadzi się para,
wytrzyj je miękką ściereczką. Może się
to zdarzyć, gdy kuchenka mikrofalowa
pracuje w warunkach dużej wilgotności
iw żaden sposób nie wskazuje na
awarię urządzenia lub wyciek mikrofal.
9. Od czasu do czasu konieczne jest
wyjęcie szklanego talerza obrotowego
w celu wyczyszczenia. Umyj szklany
talerz obrotowy w ciepłej wodzie z
mydłem.
10. Pierścień rolkowy i dno komory
kuchenki należy regularnie czyścić, aby
uniknąć nadmiernego hałasu. Wystarczy
przetrzeć dolną powierzchnię kuchenki
łagodnym detergentem i gorącą wodą,
a następnie wytrzeć do sucha czystą
szmatką. Pierścień rolkowy można myć
w łagodnej wodzie z mydłem.
Po wyjęciu pierścienia rolkowego z dna
wnęki w celu wyczyszczenia, pamiętaj o
umieszczeniu go we właściwej pozycji.
11. Do czyszczenia nie należy używać
myjki parowej.
12. Użytkownikom zaleca się unikanie
naciskania w dół na otwarte drzwiczki
kuchenki mikrofalowej. Istnieje ryzyko
przechylenia kuchenki do przodu.
Pielęgnacja i czyszczenie kuchenki
12
12
Serwis
1. Jeśli kuchenka wymaga naprawy,
zadzwoń do lokalnego serwisu rmy
Panasonic (Centrum komunikacji z
klientem pod numerem 0344 844 3899
może polecić serwisanta).
Uszczelki drzwi
2. Nie próbuj manipulować przy drzwiach,
obudowie panelu sterowania,
przełącznikach blokad bezpieczeństwa
ani żadnych innych częściach kuchenki,
ani nie dokonuj żadnych regulacji lub
napraw. Nie zdejmuj zewnętrznego
panelu z kuchenki. Uszczelki drzwi i
obszary uszczelek drzwi należy zawsze
utrzymywać w czystości – należy
używać wilgotnej szmatki.
Światło w kuchence
3. Lampkę kuchenki musi wymieniać
technik serwisowy przeszkolony
przez rmę Panasonic.
Nie próbuj zdejmować zewnętrznej
obudowy z kuchenki.
Urządzenie należy sprawdzić pod
kątem uszkodzeń uszczelek drzwi i
okolic uszczelek drzwi. Jeśli te
obszary są uszkodzone, nie należy
używać urządzenia, dopóki nie
zostanie ono naprawione przez
serwisanta przeszkolonego przez
producenta.
Wykonywanie czynności
serwisowych lub naprawczych
obejmujących zdejmowanie osłony
chroniącej przed promieniowaniem
mikrofalowym jest niebezpieczne
dla kogokolwiek innego niż
kompetentna osoba.
1. Nie uruchamiaj kuchenki bez
zamontowanego pierścienia obrotowego
i szklanego talerza obrotowego.
2. Używaj wyłącznie szklanego talerza
obrotowego przeznaczonego specjalnie
do tej kuchenki. Nie zastępuj żadnym
innym szklanym talerzem obrotowym.
3. Jeśli szklany talerz obrotowy jest
gorący, poczekaj, aż ostygnie przed
czyszczeniem lub włożeniem go do
wody.
4. Nie gotuj bezpośrednio na szklanym
talerzu obrotowym. Zawsze umieszczaj
żywność w naczyniu bezpiecznym dla
kuchenek mikrofalowych. Jedynym
wyjątkiem jest gotowanie ziemniaków
w mundurkach lub ziemniaków w
mundurkach z programem
automatycznym.
5. Jeśli jedzenie lub sztućce na szklanym
talerzu obrotowym dotkną ścianek
kuchenki, talerz obrotowy zatrzyma się.
Następnie automatycznie obróci się w
przeciwnym kierunku. To normalne.
Otwórz drzwi kuchenki, przełóż
potrawę i uruchom ponownie.
6. Szklany talerz obrotowy może obracać
się w dowolnym kierunku. Maksymalny
ciężar, jaki można umieścić na talerzu
obrotowym, wynosi 3 kg (6 funtów
10 uncji, w tym całkowity ciężar
żywności i naczynia).
7. Podczas gotowania w kuchence
mikrofalowej talerz obrotowy może
wibrować. Nie wpłynie to na
wydajność gotowania.
8. Wyładowanie łukowe może wystąpić
w przypadku użycia niewłaściwej
wagi żywności lub przypadkowego
użycia metalowego pojemnika.
W takim przypadku należy
natychmiast zatrzymać urządzenie.
Konserwacja kuchenki
Części twojej kuchenki
Ostrzeżenie!
13
1. Otwarcie drzwi
Naciśnij, aby otworzyć drzwi. Otwarcie
drzwi podczas gotowania zatrzyma
proces gotowania bez anulowania
programu. Gotowanie zostanie
wznowione natychmiast po zamknięciu
drzwiczek i naciśnięciu przycisku Start.
2. Przeszklone drzwiczki kuchenki
3. System blokady bezpieczeństwa
drzwi
4. Otwór wentylacyjny kuchenki
5. Osłona falowodu (nie zdejmować)
6. Zewnętrzne otwory wentylacyjne
kuchenki
7. Panel sterowania
8. Przewód zasilający
9. Wtyczka
10. Etykieta identykacyjna
11. Szklany talerz obrotowy
12. Pierścień rolkowy
(i). Pierścień rolkowy i dno kuchenki
należy często czyścić, aby zapobiec
nadmiernemu hałasowi.
(ii). Pierścienia obrotowego należy
zawsze używać razem ze szklanym
talerzem obrotowym podczas
gotowania.
13. Etykieta menu
14. Etykieta ostrzegawcza
Części twojej kuchenki
Uwaga
Ilustracja służy wyłącznie jako odniesienie.
1
12
2
7
9
10
6
11 14 6
4
13
8
353
14
14
Bezpieczeństwo
Jeśli wydobywa się dym lub w kuchence
wybuchnie pożar, naciśnij przycisk
Stop/Anuluj i pozostaw drzwiczki
zamknięte, aby zdusić płomienie. Odłącz
przewód zasilający lub wyłącz zasilanie
na bezpieczniku lub panelu wyłączników
automatycznych.
Krótki czas gotowania
Ponieważ czas gotowania w kuchence
mikrofalowej jest znacznie krótszy niż
w przypadku innych metod gotowania,
ważne jest, aby nie przekraczać zalecanego
czasu gotowania bez uprzedniego
sprawdzenia potrawy.
Czasy gotowania podane w książce
kucharskiej są orientacyjne. Czynniki,
które mogą mieć wpływ na czas gotowania
to: preferowany stopień ugotowania,
temperatura początkowa, wysokość nad
poziomem morza, objętość, rozmiar i
kształt potraw oraz używanych przyborów
kuchennych. Gdy zapoznasz się z
kuchenką, będziesz mógł dostosować
te czynniki.
Lepiej jest niedogotować niż rozgotować
potrawy. Jeśli potrawa jest niedogotowana,
zawsze można ją włożyć z powrotem do
kuchenki w celu dalszego dopiekania.
Gdy jedzenie jest rozgotowane, nic nie
można zrobić. Zawsze zaczynaj od
minimalnego czasu gotowania.
Ważne
Jeśli zalecane czasy gotowania
zostaną przekroczone, żywność
ulegnie zepsuciu, a w skrajnych
przypadkach może się zapalić i
uszkodzić wnętrze kuchenki.
Nigdy nie włączaj kuchenki bez
jedzenia w środku.
Małe ilości jedzenia
Zachowaj ostrożność podczas
podgrzewania małych ilości żywności,
ponieważ mogą one łatwo się spalić,
wyschnąć lub zapalić, jeśli są gotowane
zbyt długo. Zawsze ustawiaj krótkie czasy
gotowania i często sprawdzaj potrawy.
Żywność o niskiej zawartości
wilgoci
Należy zachować ostrożność podczas
podgrzewania potraw o niskiej zawartości
wilgoci, np. pieczywo, czekolada, prażona
kukurydza, herbatniki i ciastka. Mogą się
łatwo spalić, wyschnąć lub zapalić, jeśli
są gotowane zbyt długo.
Nie zalecamy podgrzewania potraw o
niskiej zawartości wilgoci, takich jak
popcorn czy poppadomy. Kuchenka
została zaprojektowana do użytku
spożywczego. Kuchenka mikrofalowa
jest przeznaczona wyłącznie do
podgrzewania żywności i napojów.
Suszenie żywności, gazet lub odzieży
oraz podgrzewanie podkładek
rozgrzewających, kapci, gąbek,
wilgotnych ściereczek, worków z pszenicą,
termoforów itp. może prowadzić do
obrażeń, zapłonu lub pożaru.
Świąteczny pudding
Puddingów bożonarodzeniowych i innych
potraw bogatych w tłuszcze lub cukier,
np. dżemów, pasztecików, nie wolno
przegrzewać. Tej żywności nigdy nie wolno
pozostawiać bez nadzoru, ponieważ w
przypadku przegotowania może się ona
zapalić.
Gotowane jajka
Jajek w skorupkach oraz całych jajek na
twardo nie należy podgrzewać w
kuchenkach mikrofalowych, ponieważ
mogą eksplodować nawet po zakończeniu
podgrzewania mikrofalowego.
Produkty ze skórkami
Ziemniaki, jabłka, żółtka jaj, całe warzywa
i kiełbaski to przykłady żywności z
nieporowatą skórką. Przed gotowaniem
należy je nakłuć widelcem, aby nie pękły.
Ostrzeżenie!
Płynów i innych produktów
spożywczych nie wolno
podgrzewać w szczelnych
pojemnikach, ponieważ grozi
to wybuchem.
Ważne instrukcje dla użytkownika
15 15
Płyny
Podczas podgrzewania płynów, np. zup,
sosów i napojów w kuchence mikrofalowej,
może dojść do przegrzania płynu powyżej
punktu wrzenia, bez oznak bulgotania.
Może to spowodować nagłe wykipienie
gorącego płynu. Aby zapobiec takiej
możliwości, należy podjąć następujące
kroki:
a) Unikaj używania pojemników o
prostych ściankach i wąskich
szyjkach.
b) Nie przegrzewać.
c) Zamieszać płyn przed włożeniem
naczynia do kuchenki i ponownie
w połowie czasu nagrzewania.
d) Po podgrzaniu pozostawić na chwilę
w kuchence, ponownie mieszając
przed ostrożnym wyjęciem
pojemnika.
e) Podgrzewanie napojów w kuchence
mikrofalowej może spowodować
opóźnione gwałtowne wrzenie,
dlatego należy zachować
ostrożność podczas obchodzenia
się z pojemnikiem.
Pokrywki
Zawsze zdejmuj pokrywki słoików i
pojemników oraz pojemników na
żywność na wynos przed włożeniem ich
do mikrofalówki. W przeciwnym razie
para i ciśnienie mogą wzrosnąć wewnątrz
i spowodować eksplozję nawet po
zatrzymaniu gotowania w kuchence
mikrofalowej.
Smażenie w głębokim tłuszczu
Nie próbuj smażyć tłuszczu w kuchence.
Termometr do mięsa
Używaj termometru do mięsa, aby
sprawdzić stopień ugotowania pieczeni
i drobiu tylko wtedy, gdy mięso zostało
wyjęte z kuchenki mikrofalowej. Jeśli jest
niedogotowane, włóż z powrotem do
kuchenki i gotuj jeszcze przez kilka minut
przy zalecanej mocy. Nie pozostawiaj
tradycyjnego termometru do mięsa w
kuchence podczas podgrzewania.
Nie używaj drucianych opasek zaciskowych
do worków do pieczenia, ponieważ może
dojść do wyładowania łukowego.
Nie używaj produktów z makulatury, np.
rolki kuchenne, chyba że mówią, że są
specjalnie zaprojektowane do użytku w
kuchence mikrofalowej. Produkty te
zawierają zanieczyszczenia, które
podczas użytkowania mogą powodować
iskry i/lub pożary.
Podgrzewanie
Istotne jest, aby odgrzane jedzenie było
podawane „na gorąco”. Wyjmij potrawę z
kuchenki i sprawdź, czy jest „gorąca”, tj.
Ze wszystkich części wydobywa się para,
a sos bulgocze (Jeśli chcesz, możesz
sprawdzić, czy jedzenie osiągnęło
temperaturę 75 ˚C za pomocą termometru
do żywności – ale pamiętaj, aby nie używać
tego termometru w kuchence mikrofalowej).
W przypadku produktów, których nie można
mieszać, np. lasagne, ciasto pasterskie,
środek należy naciąć nożem, aby sprawdzić,
czy jest dobrze rozgrzany. Nawet jeśli
postępowano zgodnie z instrukcjami
producenta na opakowaniu, zawsze przed
podaniem należy sprawdzić, czy jedzenie
jest gorące, a w razie wątpliwości ponownie
włożyć jedzenie do kuchenki w celu
dalszego podgrzania.
Czas oczekiwania
Czas oczekiwania odnosi się do okresu na
koniec gotowania lub podgrzewania, kiedy
żywność pozostaje przed spożyciem, tj. jest
to czas odpoczynku, który umożliwia dalsze
przewodzenie ciepła w żywności do środka,
eliminując w ten sposób zimne miejsca.
Utrzymywanie kuchenki w
czystości
Regularne przecieranie kuchenki ma
zasadnicze znaczenie dla bezpiecznego
działania kuchenki. Użyj ciepłej wody z
mydłem, dobrze wyciśnij szmatkę i użyj do
usunięcia tłuszczu lub jedzenia z wnętrza.
Szczególną uwagę należy zwrócić na obszar
uszczelki drzwi oraz obszary wokół
prowadnicy mikrofalowej znajdującej się po
prawej stronie ścianki komory. Podczas
czyszczenia kuchenka powinna być
odłączona od zasilania.
Ważne instrukcje dla użytkownika
Papier, plastik
Podczas podgrzewania żywności w
plastikowych lub papierowych pojemnikach
należy uważać na kuchenkę ze względu na
możliwość zapłonu.
16
16
Praca silnika wentylatora
Po użyciu kuchenki silnik wentylatora
może obracać się przez kilka minut w
celu schłodzenia elementów elektrycznych.
Jest to normalne i można wyjąć jedzenie,
mimo że silnik wentylatora działa. W tym
czasie można nadal korzystać z kuchenki.
Przybory/Pojemniki
Przed użyciem sprawdź, czy naczynia/
pojemniki nadają się do użytku w
kuchenkach mikrofalowych.
Patrz strony 21-22.
Butelki dla niemowląt i słoiki
na żywność
Podczas podgrzewania butelek dla
niemowląt zawsze zdejmuj nakrętkę i
smoczek. Ciecz na górze butelki będzie
znacznie gorętsza niż na dole i przed
sprawdzeniem temperatury należy ją
dokładnie wstrząsnąć. Pokrywki należy
również zdjąć ze słoików z jedzeniem
dla niemowląt, zawartość należy również
wymieszać lub wstrząsnąć przed
sprawdzeniem temperatury. Należy to
zrobić przed spożyciem, aby uniknąć
oparzeń. Patrz strona 35.
Iskrzenie
Wyładowanie łukowe może wystąpić, jeśli
przypadkowo użyto metalowego pojemnika,
użyto niewłaściwej wagi żywności lub ruszt
został uszkodzony. Wyładowanie łukowe
występuje, gdy w kuchence mikrofalowej
widoczne są niebieskie błyski światła.
W takim przypadku należy natychmiast
zatrzymać urządzenie. Pozostawienie
kuchenki bez nadzoru może spowodować
uszkodzenie urządzenia.
Maksymalna waga na talerzu
obrotowym
Maksymalny ciężar, jaki można umieścić
na talerzu obrotowym, to 3 kg (6 funtów
10 uncji) (obejmuje całkowitą wagę
żywności i naczynia).
Przechowywanie akcesoriów
Nie przechowuj żadnych przedmiotów
innych niż akcesoria kuchenki wewnątrz
kuchenki na wypadek przypadkowego
włączenia.
Ważne instrukcje dla użytkownika
Nie uruchamiać pustej kuchenki.
Nie wolno uruchamiać urządzenia
bez jedzenia w kuchence.
Eksploatacja pustego urządzenia
spowoduje uszkodzenie
urządzenia.
Ostrzeżenie!
17 17
Mikrofale są obecne w atmosferze przez
cały czas, zarówno naturalnie, jak i ze źródeł
stworzonych przez człowieka. Źródła
stworzone przez człowieka obejmują radar,
radio, telewizję, łącza telekomunikacyjne i
telefony komórkowe.
W kuchence mikrofalowej energia
elektryczna jest przekształcana w
mikrofale przez magnetron.
Mikrofale odbijają się od metalowych
ścian i metalowej siatki drzwi.
Przenoszenie
Następnie przechodzą przez naczynia do
gotowania, aby zostać wchłonięte przez
cząsteczki wody w żywności, wszystkie
produkty spożywcze zawierają wodę w
mniejszym lub większym stopniu.
Uwaga
Naczynie używane do gotowania lub
podgrzewania żywności nagrzewa
się podczas gotowania, ponieważ
ciepło przewodzi ciepło z żywności.
Nawet przy kuchence mikrofalowej
wymagane są rękawice kuchenne!
Mikrofale nie przechodzą przez
metal, dlatego metalowe naczynia
do gotowania nigdy nie mogą być
używane w kuchence mikrofalowej,
do gotowania w trybie mikrofal.
Jak mikrofale gotują jedzenie
Mikrofale powodują drgania cząsteczek
wody, co powoduje tarcie, tj. ciepło.
To ciepło następnie gotuje jedzenie.
Cząsteczki tłuszczu i cukru są również
przyciągane przez mikrofale, a produkty
bogate w nie gotują się szybciej.
Mikrofale mogą wnikać tylko na głębokość
1½ -2 cali (4-5 cm), a ponieważ ciepło
rozprzestrzenia się w żywności przez
przewodzenie, podobnie jak w
tradycyjnym piekarniku, żywność gotuje
się od zewnątrz do wewnątrz.
Żywność nieodpowiednia do
gotowania przez mikrofale
Odbicie
Yorkshire puddingi i suety. Wynika to
z faktu, że prawidłowe gotowanie tych
produktów wymaga suchego ciepła z
zewnątrz, dlatego nie należy próbować
gotować ich w kuchence mikrofalowej.
Pokarmy wymagające smażenia w
głębokim tłuszczu również nie mogą
być gotowane.
Czas oczekiwania
Gdy kuchenka mikrofalowa jest wyłączona,
żywność będzie nadal gotowana przez
przewodzenie, a nie energię mikrofal,
dlatego czas odczekania jest bardzo
ważny w przypadku mikrofal, szczególnie
w przypadku gęstych potraw, np. mięso,
ciasta i dania odgrzewane (patrz str. 19)).
Gotowane jajka
Nie gotuj jajek w kuchence
mikrofalowej. Surowe jajka
gotowane w skorupkach mogą
eksplodować i spowodować
poważne obrażenia.
Zasady korzystania z kuchenki mikrofalowej
Magnetron
Wnętrze kuchenki
Talerz obrotowy
Falowód
18
18
Panel kontrolny NN-SD27HS
3
6
7
10
13
2
5
4
9
11
8
12
1
Uwaga
W trybie czuwania jasność
wyświetlacza zostanie zmniejszona.
Kuchenka przejdzie w tryb czuwania
po pierwszym podłączeniu i
natychmiast po zakończeniu
ostatniej operacji. Jeśli operacja jest
ustawiona, a przycisk Start nie
zostanie wciśnięty, po 6 minutach
kuchenka automatycznie anuluje
operację. Wyświetlacz powróci do
trybu zegara.
Sygnał dźwiękowy
Prawidłowe naciśnięcie przycisku
spowoduje wyemitowanie sygnału
dźwiękowego. Jeśli przycisk
zostanie naciśnięty i nie słychać
sygnału dźwiękowego, oznacza to,
że urządzenie nie zaakceptowało
lub nie może przyjąć instrukcji. Na
koniec każdego pełnego programu,
kuchenka wyemituje 5 sygnałów
dźwiękowych.
1 Wyświetlacz
2 Przycisk poziomów mocy mikrofal
(strona 24)
3 Przycisk rozmrażania Chaos (strona 30-31)
4 Przycisk automatycznego podgrzewania
(strona 32-33)
5 Przycisk automatycznego gotowania
(strona 32, 34)
6 Pokrętło czasu/wagi
7 Przycisk Aqua Clean (strona 28)
8 Przycisk timera (strona 27)
9 Przycisk zegara (strona 23)
10 Przycisk Zatrzymaj/Anuluj:
Przed gotowaniem:
Jedno naciśnięcie usuwa instrukcje
Podczas gotowania:
Jedno naciśnięcie tymczasowo zatrzymuje
program gotowania. Kolejne naciśnięcie
anuluje wszystkie instrukcje, a na
wyświetlaczu pojawi się godzina.
11 Przycisk Start
Naciśnij, aby rozpocząć obsługę kuchenki.
Jeśli podczas gotowania zostaną otwarte
drzwi lub jednokrotnie zostanie naciśnięty
przycisk Stop/Anuluj, należy ponownie
nacisnąć przycisk Start, aby kontynuować
gotowanie.
12 Kategoria ogrzewania mikrofalowego
13 Zwolnienie drzwi
Ta kuchenka jest wyposażona w funkcję
oszczędzania energii.
19 19
Ogólne wskazówki
Czas odstania
Gęsta żywność, np. mięso, ziemniaki w
mundurkach i ciasta, wymagają po
upieczeniu czasu odstania (wewnątrz lub
na zewnątrz kuchenki), aby mogło
zakończyć się przewodzenie ciepła i
całkowicie ugotować środek.
Ziemniaki w mindurkach
Odstawić na 5 minut zawinięte w folię
aluminiową po ugotowaniu w kuchence
mikrofalowej.
Ryba
Odstaw na 2-3 minuty.
Potrawy z jaj
Odstaw na 1-2 minuty.
Wstępnie ugotowane dania
gotowe
Odstaw na 1-2 minuty.
Posiłki na talerzu
Odstaw na 2-3 minuty
Warzywa
Gotowane ziemniaki dobrze odstawić na
1-2 minuty, jednak większość innych
rodzajów warzyw można podawać od
razu.
Jeśli jedzenie nie jest ugotowane po czasie
odstania, włóż ponownie do kuchenki i
gotuj przez dodatkowy czas.
Rozmrażanie
Istotne jest, aby pozwolić na czas odstania,
aby zakończyć proces. Może to trwać od
5 minut, np. maliny, do 1 godziny na
kawałek mięsa. Patrz strony 25-26.
Zawartość wilgoci
Wiele świeżych produktów
spożywczych, np. warzywa i
owoce różnią się zawartością
wilgoci w ciągu sezonu, w
szczególności ziemniaki w
mundurkach.
Z tego powodu czas gotowania
może wymagać dostosowania.
Suche składniki np. ryż i
makaron mogą wyschnąć
podczas przechowywania,
więc czas gotowania może
siężnić.
Nakłuwanie
Skórka lub membrana na
niektórych produktach
spożywczych powoduje
gromadzenie się pary
podczas gotowania.
Te produkty spożywcze należy
nakłuć lub zdjąć pasek skóry
przed gotowaniem, aby
umożliwić ujście pary.
Jajka, ziemniaki, jabłka,
kiełbaski itp. będą musiały
zostać przekłute przed
gotowaniem.
Nie próbuj gotować jajek
w skorupkach.
Folia spożywcza
Folia spożywcza pomaga
utrzymać wilgotność żywności,
a uwięziona para pomaga
przyspieszyć czas gotowania.
Nakłuć przed gotowaniem,
aby nadmiar pary mógł się
wydostać. Zawsze zachowaj
ostrożność podczas
zdejmowania folii spożywczej
z naczynia, ponieważ
gromadząca się para będzie
bardzo gorąca.
20
20
Rozmiar naczynia
Przestrzegaj rozmiarów naczyń
podanych w przepisach,
ponieważ mają one wpływ na
czas gotowania i podgrzewania.
Potrawa rozłożona w większym
naczyniu gotuje się i podgrzewa
szybciej.
Ilość
Małe ilości gotują się szybciej
niż duże, więc małe posiłki
podgrzewają się szybciej niż
duże porcje.
Rozłożenie
Jedzenie gotuje się szybciej i
równomiernie, jeśli jest
oddalone od siebie.
Nigdy nie układaj żywności
jedna na drugiej.
Kształt
Równe kształty gotują się
równomiernie. Jedzenie gotuje
się lepiej w kuchence
mikrofalowej w okrągłym
pojemniku niż w kwadratowym.
Gęstość
Porowate, przewiewne potrawy
nagrzewają się szybciej niż
gęste, ciężkie potrawy.
Pokrywka
Przykryj żywność folią spożywczą
do kuchenek mikrofalowych lub
samoprzylepną pokrywką.
Przykryj ryby, warzywa,
zapiekanki, zupy. Nie przykrywać
ciast, sosów, ziemniaków w
mundurkach, wyrobów
cukierniczych.
Ułożenie
Pojedyncze potrawy, np. porcje
lub kotlety z kurczaka należy
układać na półmisku tak, aby
grubsze części znajdowały się
na zewnątrz.
Temperatura
początkowa
Im zimniejsze jedzenie, tym
dłużej trwa podgrzewanie.
Jedzenie z lodówki wymaga
dłuższego podgrzewania niż
jedzenie w temperaturze
pokojowej. Temperatura
żywności przed gotowaniem
powinna wynosić 5-8ºC.
Obracanie i mieszanie
Niektóre potrawy wymagają
mieszania podczas gotowania.
Mięso i drób należy obrócić
po upływie połowy czasu
gotowania.
Płyny
Wszystkie płyny należy
mieszać przed, w trakcie i po
podgrzaniu. Szczególnie wodę
należy mieszać przed iw
trakcie podgrzewania, aby
uniknąć erupcji. Nie podgrzewać
wcześniej gotowanych płynów.
Nie przegrzewać.
Sprawdzanie jedzenia
Istotne jest, aby żywność była
sprawdzana w trakcie i po
zalecanym czasie gotowania,
nawet jeśli używany był
program automatyczny
(tak jak sprawdza się żywność
gotowaną w konwencjonalnym
piekarniku). W razie potrzeby
ponownie włóż jedzenie do
kuchenki do dalszego
gotowania.
Czyszczenie
Ponieważ mikrofale oddziałują
na cząstki jedzenia, utrzymuj
kuchenkę w czystości przez
cały czas. Wytrzyj miękką
wilgotną ściereczką, po
czyszczeniu zawsze wytrzyj
kuchenkę do sucha. Unikaj
jakichkolwiek plastikowych
części, górnej części
kuchenki i obszaru drzwi.
Ogólne wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53

Panasonic NNSD27HSUPG Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi