Whirlpool AKZ 360/IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKZ 360 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56555
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący
1)
(niewidoczny)
3. Ochrona grilla
2)
4. Blokada drzwiczek
3)
5. Katalizator
6. Zabezpieczenie grzałki górnej
7. Grzałka górna
8. Oświetlenie tylne piekarnika
4)
9. Grzałka dolna
10. Wentylator piekarnika
11. Grzałka dolna (niewidoczna)
12. Drzwiczki piekarnika
1)
Uruchomienie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i może trwać, po wyłączeniu
piekarnika, jeszcze przez kilka minut. W trakcie pirolizy
prędkość działania wentylatora jest większa niż podczas
funkcji pieczenia.
2)
Uniemożliwia bezpośredni kontakt z grillem. W trakcie
działania piekarnika radzimy nie dotykać zabezpieczenia.
3)
W trakcie działania funkcji pyrolizy uaktywnia się “blokada
drzwiczek” a na wyświetlaczu ukazuje się odpowiednia ikona
“”.
W trakcie pirolizy wzrasta temperatura drzwi, w związku z tym
zalecamy niedopuszczanie do drzwi dzieci.
4)
Gdy piekarnik jest wyłączony, po otwarciu drzwi lampka
zapala się automatycznie.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło włączanie / wyłączanie - wybór funkcji
2. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu
3. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy)
Pokrętła ukryte
Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na
środku.
Pokrętło się wysuwa.
Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia ustawić pokrętło na pozycji
“0” i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na
swoje miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
2 kratki:
Tacka do ociekania:
3
1
2
Ostrzeżenia:
Zalecamy wyjęcie wszystkich akcesoriów, w które został wyposażony piekarnik, co zapobiegnie dalszemu
wzrostowi zewnętrznej temperatury drzwiczek oraz zapewni większą skuteczność czyszczenia dolnej części
pieca.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogra-
mowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony - - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
UTRZYMYWANIE
CIEPŁA 35°/60°
35°C -
Aby utrzymać stałą temperaturę wewnątrz piekarnika.
35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°C: do utrzymywania ciepła ostatnio przygotowanych
posiłków.
Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
KONWENCJONALNE 225°C 50°C - 250°C
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę do
piekarnika, zanim kontrolka “C” zgaśnie.
Zaleca się umieszczanie potraw na drugiej lub trzeciej półce.
TERMOWENTYLATOR
200°C 50°C - 250°C
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na
jednej lub więcej półkach - potraw, które wymagają takiej samej
temperatury pieczenia (np: ryby, warzywa, ciasta), bez
wzajemnego przenikania zapachów.
GRILL 3 -
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków,
kiełbasek), do zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania
chleba.
Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem mocy
(1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu.
Zaleca się obracanie potrawy w czasie gotowania.
TURBOGRILL 3 -
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem mocy
(1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu.
Zaleca się obracanie potrawy w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB
-
P1- 260°C
P2- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
EKO
160°C 50°C - 250°C
Funkcja oszczędzająca energię, do gotowania na jednym
poziomie bez uprzedniego rozgrzewania piekarnika.
PIROLIZA
Szczegóły znaleźć można w
instrukcji obsługi.
Czas trwania samoczynnego oczyszczania może b
regulowany w zakresie obejmującym minimalnie 2 i
maksymalnie 3 godziny.
PYROLIZA
EKSPRESOWA
Szczegóły znaleźć można w
instrukcji obsługi.
Przewidziano dla samoczynnego oczyszczania piekarnika w
zaprogramowanym czasie 1 godziny i 15 min.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY
Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
łka
od dołu
Poziom
przyrumieniania
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Jagnięcina, baranina
X 2
2
200 90 - 110
X 2 2 200 90 - 110
Pieczeń
(cielęcina, wieprzowina,
wołowina)
(kg 1)
X 2
2
200
100 - 110
X 2 2 200 100 - 110
Kurczak, królik,
kaczka
X 2
2
200 80 - 90
X 2 2 200
80 - 90
Indyk
(kg 3-4)
X 1
3
200 160 - 180
X 1 3 200 160 - 180
Gęś (kg 2)
X 2
3
200 100 - 130
X 2 3
200
100 - 130
(W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2
1
200 50 - 60
X 2 1 190 50 - 60
(W KAWAŁKACH)
(1 kg)
Siodłak, tuńczyk
X 2
-
200 50 - 60
X 2 - 190 50 - 60
Nadziewane papryki i pomidory
X 2
-
200 60 - 70
X 2 - 190 60 - 70
Pieczone ziemniaki
X 2 3
200
50 - 60
X 2 3 200 50 - 60
Pizza - Chleb
P1
X 2 -
260 - 240
15 - 20
P2
X 2 - 220 - 240 15 - 20
P1
X 1-3 -
260 - 240
20 - 30
P2
X 1-3 -
220 - 240
20 - 30
Ciasta drożdżowe
X 2
-
170 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Ciasta z nadzieniem
serowym
X 2
-
190 70 - 90
X 2 - 180 70 - 90
Tar ta
X 2
-
180
50 - 60
X 2 -
180
50 - 60
Strudel jabłkowy
X 2
-
200
50 - 60
X 2 - 190 50 - 60
Biszkopty
X 2
-
160 30 - 40
X 1-3 - 150 30 - 40
M
I
Ę
S
O
R
Y
B
Y
W
A
R
Z
Y
W
A
P
I
Z
Z
A
C
H
L
E
B
C
I
A
S
T
A
W
Y
P
I
E
K
I
I
T
D
TABELA GRILLOWANIA
Uwaga: GRILL, obrócić mięso w połowie pieczenia.
POTRAWY
Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
łka
od dołu
Poziom
przyrumieniania
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Ptysie
X 2
-
190
40 - 50
X 1-3 - 180 40 - 50
Tarta pikantna
X 2
-
200 50 - 60
X 2 - 180 50 - 60
Ciasta z nadzieniem owocowym
np. z ananasem, brzoskwinią
X 2
-
180 50 - 60
X 2 - 180 50 - 60
Bezy
X 2
-
120 150 - 180
X 1-3 - 120 150 - 180
Babeczki z ciasta francuskiego
X 2
-
200 30 - 40
X 2 -
190
30 - 40
Suflet
X 2
-
200 50 - 60
X 2 - 190 50 - 60
Lasagne
X 2
1
200 50 - 60
X 2 - 190 50 - 60
POTRAWY Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
łka
od dołu
Poziom
mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot X 3-4 4-5 40 - 50
Kotlety X 3-4 4-5 30 - 40
Kiełbaski X 3-4 4-5 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3-4 4-5 30 - 40
Udka kurczaka X 3-4 4-5 40 - 50
Szaszłyki X 3-4 4-5 40 - 50
Żeberka X 3-4 4-5 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 4-5 50 - 60
1/2 kurczaka X 2 3-4 50 - 60
Kurczak w całości X 2 2-3 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
X 2 3 70 - 80
Kaczka X 2 3 80 - 90
Udziec jagnięcy X 2 3 70 - 80
Pieczeń wołowa X 2 3 50 - 60
Pieczone ziemniaki X 3 3-4 50 - 60
Ryby (dorada, pstrąg) X 2 2-3 50 - 60
Ryby (w kawałkach) X 3-4 4-5 30 - 40
C
I
A
S
T
A
W
Y
P
I
E
K
I
I
T
D
M
I
Ę
S
O
R
Y
B
Y
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 360/IX Program Chart

Typ
Program Chart