KARTA URZĄDZENIA
PL
Urządzenie, które Państwo zakupili, jest połączeniem chłodziarki
z zamrażarką pracującą w systemie zimnej wentylacji No-Frost.
Jest ono przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
Chłodziarko-zamrażarki Whirlpool Total-no-frost zapewniają
cyrkulację chłodnego powietrza wokół obszarów
przechowywania żywności, redukują wilgotność i
uniemożliwiają tworzenie się lodu, całkowicie eliminując w ten
sposób konieczność odszraniania. Zamrożone artykuły nie
przyklejają się do ścianek, napisy na naklejkach pozostają
czytelne, a przestrzeń do przechowywania jest uporządkowana
i czysta. Kontrola temperatury w urządzeniach No-Frost
wydłuża czas przechowywania świeżej żywności.
A. Komora chłodziarki
1. Półki / Obszar półek
1a. Plastikowa półka na butelki “Dual” (w zależności od modelu)
2. Oświetlenie
3. Przedział chłodzący (w zależności od modelu)
4. Pojemniki na owoce i warzywa
5. Półki drzwiowe
6. Wyjmowana półka na butelki (w zależności od modelu)
6a. Przegroda (w zależności od modelu)
7. Półka na butelki
8. Tabliczka znamionowa
9. Filtr antybakteryjny (w zależności od modelu)
10. Regulator powietrza (w zależności od modelu)
B. Komora zamrażarki
11. Kosz górny (strefa zamrażania)
12. Pojemnik na lód
13. Półki (w zależności od modelu)
14. Kosz do przechowywania mrożonych produktów
spożywczych
15. Drzwi komory zamrażarki
16. Półki drzwiowe zamrażarki na pizzę lub inne produkty
mrożone o krótkim okresie przydatności do spożycia
(w zależności od modelu)
C. Wyłącznik oświetlenia (w zależności od modelu)
D. Wewnętrzne elementy sterowania
Uwaga:
• Ilość półek oraz układ wyposażenia może się różnić,
zależnie od modelu. Wszystkie półki, w tym półki drzwiowe,
można wyjmować.
• Akcesoria urządzenia nie nadają się do mycia w
zmywarce.
• Temperatura wewnątrz urządzenia zależy od temperatury
otaczającego powietrza, częstotliwości otwierania drzwi oraz
od miejsca, w którym stoi urządzenie. Pokrętło termostatu
należy ustawić biorąc pod uwagę powyższe czynniki.
Filtr antybakteryjny umożliwia wychwytywanie
mikroorganizmów z powietrza i ich unieszkodliwienie.
Wyjąć filtr z pudełka znajdującego się w pojemniku na owoce i
warzywa (poz. 4) i zamontować w kratce (poz. 9)
W celu zapewnienia optymalnej sprawności filtra
antybakteryjnego, należy wymieniać go co 6 miesięcy.
1. Wyjąć filtr i w całości wyrzucić (obudowa + wkład).
2. Wymienić filtr na nowy.
3. Sposób wymiany opisano w instrukcji dołączonej do filtra.
Filtr można kupić w naszych autoryzowanych punktach
serwisowych.
OBSŁUGA CHŁODZIARKI
Uruchomienie urządzenia
• Podłączyć urządzenie do sieci zasilającej.
• Urządzenie włączy się automatycznie, chyba że pokrętło (2)
jest ustawione w pozycji OFF.
• Po otwarciu drzwi zapala się światło wewnętrzne.
Aby wyłączyć chłodziarkę, należy obrócić pokrętło (2) w
położenie OFF.
Uwaga:
• Nie ma potrzeby regulacji pokrętła termostatu, gdyż zostało
ono fabrycznie ustawione w taki sposób, aby zapewnić
prawidłową temperaturę do przechowywania odpowiedniej
ilości świeżych produktów, gdy temperatura otoczenia wynosi
od +20°C do +25°C.
• Aby temperatura komory chłodziarki osiągnęła wartość
roboczą odpowiednią do przechowywania typowej ilości
żywności, należy odczekać około 2 godzin od chwili
włączenia.
Jeśli zajdzie potrzeba regulacji temperatury wewnętrznej
należy:
Obrócić pokrętło regulacji termostatu (2):
- w kierunku pozycji Min/1, jeśli temperatura wewnątrz komory
jest zbyt niska,
- w kierunku pozycji Max/7, aby uzyskać niższą temperaturę,
- na pozycję OFF, aby wyłączyć urządzenie.
Zalecamy ustawienie termostatu w pozycji Med/3-4.
Uwagi:
W wersjach bez komory do przechowywania świeżej żywności,
pokrętło (4) umożliwia regulację cyrkulacji powietrza w dolnej
części chłodziarki.