Polar WBE3413 A+S Program Chart

Typ
Program Chart
A. Komora chłodziarki
1. Wentylator z filtrem
1a. przycisk wentylatora
1b. pokrywa wentylatora
2. Blok termostatu wraz z oświetleniem
3. Półki / Obszar półek
4. Komora chłodziarki (najlepsza na mięso i ryby)
5. Tabliczka znamionowa z nazwą handlową
6. Pojemnik na owoce i warzywa
7. Przegroda pojemnika na owoce i warzywa
8. Zestaw do zmiany kierunku otwierania drzwi
9. Pojemnik na jajka
10. Przegroda
11. Półki drzwiowe
B. Komora zamrażarki
12.
Miejsce na mrożone artykuły spożywcze (kosz lub klapka)
12a Kosz „Eco green" (tylko w modelach z funkcją ECO
GREEN)
13. Pojemnik na lód i/lub akumulator zimna
14. Kosz dolny (strefa zamrażania)
15. Uszczelki drzwiowe
16. Półki drzwiowe zamrażarki na pizzę lub inne produkty
mrożone o krótkim okresie przydatności do spożycia
(komora do przechowywania z 2**).
Ochrona przed bakteriami (w zależności od modelu):
- Filtr antybakteryjny wentylatora (1)
- Dodatki antybakteryjne w pojemniku na owoce i warzywa
(6)
- Uszczelki drzwiowe są wykonane z materiałów
ograniczających rozwój bakterii (15).
Używanie zamrażarki:
- Z komory zamrażarki można korzystać bez szuflad i
klapek, dzięki czemu powiększa się miejsce na
przechowywanie dużych artykułów. Umieścić żywność
bezpośrednio na półkach.
- Po wyjęciu dolnej szuflady do komory zamrażarki należy
włożyć półkę (dodatkowy element wyposażenia).
Przestrzeń poniżej półki jest oznaczona 2 gwiazdkami
(-12 °C) i jest przeznaczona do mrożonych artykułów
spożywczych o krótkim czasie przechowywania.
- Szuflada dolna jest specjalnie przeznaczona do
zamrażania dużych artykułów spożywczych.
Po włożeniu produktów sprawdzić, czy drzwi komory
zamrażarki zamykają się prawidłowo.
Uwagi:
- Liczba oraz rodzaj akcesoriów zależą od modelu.
- W razie przerwy w dostawie prądu akumulator zimna
będzie pomagać w dłuższym utrzymaniu optymalnej
temperatury przechowywania.
- Wszystkie półki oraz półki drzwiowe są wyjmowane.
- Temperatury wewnętrzne urządzenia są zależne od
temperatury otaczającego powietrza, częstotliwości
otwierania drzwi oraz od miejsca, w którym stoi
urządzenie. Podczas ustawiania temperatury należy
uwzględnić te czynniki.
- Akcesoria urządzenia nie nadają się do mycia w
zmywarce.
URUCHOMIENIE URZĄDZENIA
Zamontować rozpórki (jeśli
dostarczono w komplecie) na gónej
części skraplacza znajdującego się z
tyłu urządzenia. Po podłączeniu
urządzenia do zasilania zaczyna ono działać automatycznie.
Po uruchomieniu urządzenia należy odczekać co najmniej
4-6 godzin przed włożeniem żywności do środka.
Uwaga:
- Włożenie do chłodziarki produktów spożywczych zanim
osiągnie ona wymaganą temperaturę grozi zepsuciem się
żywności.
MATA USTAWCZA (w zależności od modelu)
Mata ustawcza, to mata, która
pozwala lepiej zorganizować
miejsce na półce i zapewnia
odpowiednią amortyzację
podczas układania ciężkich
artykułów spożywczych. Niektóre
szczeliny maty można również
wykorzystać do układania
butelek (w położeniu poziomym). W celu wyjęcia maty (np.
do czyszczenia lub aby położyć matę na innej półce), należy
najpierw wyjąć półkę, na której leży mata. Matę można myć
w zmywarce.
PÓŁKA SIATKOWA (w zależności od modelu)
Półkę siatkową można
wykorzystać do przechowywania
małych artykułów bezpośrednio
pod półką szklaną, co pozwala
maksymalnie wykorzystać
dostępną pojemność. Pociągnąć
półkę siatkową, aby ją
załadować/wyładować (używając
do tego celu uchwytu z przodu).
Siatka jest elastyczna: nie należy jej przeładowywać,
wkładając do niej duże lub ciężkie rzeczy. Maksymalna
dopuszczalna waga produktów: 2 kg.
W celu wyjęcia siatki (np. do czyszczenia lub aby użyć ją na
innej półce), należy najpierw wyjąć półkę szklaną, pod którą
zamocowano siatkę. Półkę siatkową można myć w
zmywarce.
Funkcja ECO GREEN (w zależności od modelu)
Funkcja ta zapewnia optymalne przechowywanie
żywności przy możliwie jak najniższym zużyciu
energii elektrycznej (ok. 5-10% mniejszym niż
przy normalnym ustawieniu), jeśli w urządzeniu
ma być przechowywana niewielka ilość żywności.
Najlepsze warunki przechowywania żywności przy
włączonej funkcji ECO są w komorach ECO:
- 2 półki "eco green" w chłodziarce
(z zielonymi ramkami)
- 1 kosz "eco green" w komorze zamrażarki
Aby wybrać tę funkcję, ustawić pokrętło regulatora
na symbolu ECO.
GB PL UKRROBGRUSHSKCZ
KARTA URZĄDZENIA
PL
WENTYLATOR Z PRZYCISKIEM (w zależności od
modelu)
Wentylator zapewnia korzystniejszy rozkład temperatur w
komorze chłodziarki, a w konsekwencji lepsze
przechowywanie artykułów spożywczych.
Wentylator jest domyślnie WŁĄCZONY.
Zaleca się włączenie wentylatora, gdy temperatura
otoczenia przekroczy 27 ÷ 28°C, w przypadku zauważenia
kropel wody na szklanych półkach lub w przypadku dużej
wilgotności powietrza.
Uwaga
Nie zasłaniać strefy wlotu powietrza produktami
spożywczymi.
Aby zoptymalizować zużycie energii oraz zagwarantować
prawidłowe parametry pracy, kiedy temperatura otoczenia
spadnie poniżej 18°C, zaleca się wyłączenie wentylatora.
Aby włączyć wentylator, nacisnąć przycisk (1a).
Jeśli w urządzeniu jest wentylator, można go wyposażyć w
filtr antybakteryjny.
Wyjąć go z pudełka znajdującego się w szufladzie na owoce
i warzywa (poz. 6) i włożyć w osłonę wentylatora (poz. 1b).
Sposób wymiany opisano w instrukcji dołączonej do filtra.
ELEMENTY STEROWANIA CHŁODZIARKI/ZAMRAŻARKI
A. Pokrętło termostatu
B. Przycisk oświetlenia
C. Wskaźnik ustawienia
termostatu
D. Żarówka
Termostat reguluje temperaturę w obydwu komorach.
Pokrętło termostatu w położeniu 1/MIN: minimalne
chłodzenie.
Termostat pomiędzy 1/MIN a 7/MAX: intensywność
chłodzenia może być regulowana zgodnie z
preferencjami.
Pokrętło termostatu w położeniu 7/MAX: maksymalne
chłodzenie.
Aby uzyskać optymalne warunki przechowywania żywności,
zaleca się ustawienie termostatu na pozycji 3-5/MED.
Termostat na : chłodzenie i oświetlenie wyłączone.
Termostat na ECO GREEN: włączona funkcja ECO.
ZAMRAŻANIE ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
Włożyć świeże artykuły spożywcze przeznaczone do
zamrożenia do dolnego kosza. Nie dopuszczać do
bezpośredniego kontaktu z artykułami już zamrożonymi.
Aby zamrozić ilość żywności podanej na tabliczce
znamionowej, tuż przed włożenie produktów ustawić
pokrętło termostatu na temperaturę nieco wyższą (np. w
przypadku oznaczeń numerycznych, jeśli ustawiona wartość
wynosi 4, przełączyć z powrotem na 3,5).
Po 24 godzinach artykuły będą zamrożone. Ustawić
pokrętło termostatu z powrotem na poprzedniej pozycji.
WYMIANA ŻARÓWKI
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy odłączyć
urządzenie od zasilania.
Wykręcić żarówkę, obracając ją w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara, tak jak na rysunku.
Sprawdzić żarówkę. W razie potrzeby odkręcić przepaloną
żarówkę i zamienić ją na żarówkę tradycyjną (o takich
samych parametrach jak poprzednia) lub żarówkę LED.
Właściwy rodzaj żarówek LED jest dostępny jedynie w
naszych serwisach technicznych lub u autoryzowanych
sprzedawców.
CZYSZCZENIE
Należy regularnie czyścić urządzenie szmatką zwilżoną
roztworem ciepłej wody i neutralnego detergentu
przeznaczonego do mycia wnętrza chłodziarki.
Nigdy nie stosować ściernych detergentów ani narzędzi.
Aby zapewnić stałe i
prawidłowe odprowadzanie
skroplin, należy regularnie
czyścić otwór odpływowy
znajdujący się na ściance
tylnej komory chłodziarki, w
pobliżu szuflady na owoce i
warzywa, używając w tym celu
dostarczonego przyrządu.
Przed przystąpieniem do czyszczenia lub dowolnych
czynności konserwacyjnych należy wyjąć wtyczkę przewodu
zasilającego urządzenia z gniazdka sieciowego lub odłączyć
je od zasilania.
ODSZRANIANIE KOMORY CHŁODZIARKI
Odszranianie komory chłodziarki przebiega całkowicie
automatycznie.
Krople wody na tylnej ściance komory chłodziarki
oznaczają, że trwa faza automatycznego odszraniania.
Skropliny automatycznie spływają do otworu spustowego i
zbierają się w pojemniku, skąd wyparowują.
ROZMRAŻANIE KOMORY ZAMRAŻARKI
Zaleca się rozmrażanie zamrażarki
raz lub dwa razy w roku oraz wtedy,
gdy powstała warstwa szronu o
grubości 3 mm.
Tworzenie się szronu jest zjawiskiem
normalnym.
Ilość i szybkość odkładania się
szronu zależy od warunków
otoczenia oraz od częstotliwości
otwierania drzwi.
Aby rozmrozić urządzenie, należy wyłączyć zamrażarkę i
wyjąć z niej wszystkie artykuły spożywcze.
Pozostawić otwarte drzwi zamrażarki, aby umożliwić
roztopienie się szronu.
Wyjąć kanalik spustowy na skropliny i podstawić pod
spodem naczynie (patrz rysunek).
Po zakończeniu czynności włożyć spust skroplin z
powrotem.
Wyczyścić wnętrze zamrażarki. Dokładnie przepłukać i
wytrzeć. Włączyć komorę zamrażarki (lub całe urządzenie) i
włożyć z powrotem żywność.
5019 637 01101/A Printed in Poland 12/11
UKRROBGRUSHSKCZPLGB
KARTA URZĄDZENIA
PL
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Polar WBE3413 A+S Program Chart

Typ
Program Chart