KARTA URZĄDZENIA
PL
Urządzenie, które Państwo zakupili jest połączeniem
chłodziarki z zamrażarką, wyposażonym w system
nawiewanego zimna No-Frost i przeznaczonym wyłącznie do
użytku domowego.
Chłodziarko-zamrażarki Whirlpool Total-no-frost zapewniają
cyrkulację chłodnego powietrza wokół obszarów przechowywania
żywności, redukują wilgotność i uniemożliwiają tworzenie się lodu,
całkowicie eliminując w ten sposób konieczność odszraniania.
Artykuły zamrożone nie przyklejają się do ścianek, napisy na
naklejkach pozostają czytelne, a przestrzeń do przechowywania
jest uporządkowana i czysta. Kontrola temperatury w urządzeniach
No-Frost przedłuża czas przechowywania świeżej żywności.
A. Komora chłodziarki
1. Półki /Obszar półek
1a. Plastikowa półka na butelki “Dual” (w zależności od modelu)
2. Oświetlenie
3. Przedział chłodzący (w zależności od modelu)
4. Pojemniki na owoce i warzywa
5. Półki drzwiowe
6. Wyjmowana półka na butelki (w zależności od modelu)
6a. Przegroda (w zależności od modelu)
7. Półka na butelki
8. Tabliczka znamionowa
9. Filtr antybakteryjny (w zależności od modelu)
10. Regulator powietrza (w zależności od modelu)
B. Komora zamrażarki
11. Kosz górny (strefa zamrażania)
12. Pojemnik na lód
13. Półki (w zależności od modelu)
14. Kosz do przechowywania mrożonych produktów
spożywczych
15. Drzwi komory zamrażarki
16. Półki drzwiowe zamrażarki na pizzę lub inne produkty
mrożone o krótkim okresie przydatności do spożycia (w
zależności od modelu)
C. Wyłącznik oświetlenia (w zależności od modelu)
D. Wewnętrzne elementy sterowania
Uwaga:
• Ilość półek oraz układ wyposażenia może się różnić,
zależnie od modelu. Wszystkie półki oraz półki drzwiowe są
wyjmowane.
• Akcesoria urządzenia nie nadają się do mycia w
zmywarce.
• Temperatura wewnątrz urządzenia zależy od temperatury
otaczającego powietrza, częstotliwości otwierania drzwi oraz
od miejsca, w którym stoi urządzenie. Pokrętło termostatu
należy ustawić biorąc pod uwagę powyższe czynniki.
Filtr antybakteryjny umożliwia wychwytywanie
mikroorganizmów z powietrza i ich unieszkodliwianie.
Wyjąć filtr z pudełka znajdującego się w pojemniku na owoce i
warzywa (poz. 4) i zamontować w kratce (poz. 9).
Aby zapewnić optymalną sprawność filtra antybakteryjnego,
należy wymieniać go co 6 miesięcy.
1. Wyjąć filtr i w całości wyrzucić (obudowa + wkład).
2. Wymienić kratkę z filtrem na nową.
3. Sposób wymiany opisano w instrukcji dołączonej do filtra.
Filtr można kupić w naszych autoryzowanych punktach
serwisowych.
OBSŁUGA CHŁODZIARKI
Uruchomienie urządzenia
• Podłączyć urządzenie do sieci zasilającej.
• Urządzenie włącza się automatycznie, chyba że pokrętło (2)
jest ustawione w pozycji OFF.
• Po otwarciu drzwi zapala się światło wewnętrzne
Aby wyłączyć urządzenie, należy ustawić pokrętło (2) w
pozycji OFF.
Uwaga:
• Nie ma potrzeby regulacji pokrętła termostatu, gdyż zostało
ono ustawione fabrycznie tak, aby zapewnić prawidłową
temperaturę do przechowywania odpowiedniej ilości
świeżych produktów, gdy temperatura otoczenia wynosi od
+20°C do +25°C.
• Aby temperatura urządzenia osiągnęła wartość roboczą
odpowiednią do przechowywania typowej ilości żywności,
należy odczekać około 2 godzin od chwili włączenia.
Jeśli zajdzie potrzeba regulacji temperatury wewnętrznej
należy:
Przekręcić pokrętło regulacji termostatu (2):
- W kierunku pozycji 1, jeśli temperatura wewnątrz komory jest
zbyt niska
- W kierunku pozycji 7, aby uzyskać niższą temperaturę.
- Na pozycję OFF, aby wyłączyć urządzenie.
Zalecane ustawienie termostatu: 3-4
Uwaga:
W wersjach bez Przedziału chłodzącego, pokrętło (4)
umożliwia regulację cyrkulacji powietrza w dolnej części
chłodziarki.
Wakacje
Jest to funkcja, która utrzymuje podwyższoną
temperaturę w wyrobie w przypadku dłuższej
nieobecności użytkownika.
W celu włączenia tej funkcji, należy przekręcić oba
pokrętła na ikonę . Aby ponownie przywrócić
pracę wyrobu przy codziennym użytkowaniu należy
ustawić oba pokrętła na pozycje zalecane.
Uwaga: po włączeniu tej funkcji należy usunąć z
chłodziarki produkty, które szybko się psują.
Pozostawić urządzenie z zamknietymi drzwiami.
Utrzymywana temperatura wewnętrzna redukuje
powstawanie nieprzyjemnych zapachów.