Czas gotowania
Mniejsze ilości produktów gotują się szybciej niż duże. Jeżeli ilośæ produktów
zostanie podwojona, czas gotowania musi zostaæ zwiększony ponad dwukrotnie.
Mniejsze kawałki mięsa, małe ryby oraz krojone warzywa gotują się szybciej niż
duże kawałki. Z tego samego powodu zaleca się podzielenie mięsa na kawałki o
maksymalnych wymiarach 2 x 2 cm w celu przygotowania np. gulaszu, duszonego
mięsa lub podobnych potraw.
Gęstośæ żywności również wpływa na czas gotowania. Im bardziej zwarta żywnośæ,
tym dłużej należy ją gotowaæ.
• Mięso przygotowywane w całości (stek) wymaga dłuższego czasu gotowania
niż dania gulaszowe.
• Stek wymaga dłuższego gotowania niż danie z mięsa mielonego.
Im zimniejsze pożywienie, tym dłuższy czas gotowania. Żywnośæ w temperaturze
pokojowej będzie się więc gotowaæ szybciej niż żywnośæ z lodówki lub
zamrażalnika.
Czas gotowania warzyw zależy od ich świeżości. Należy sprawdzaæ stan warzyw i
odpowiednio zwiększyæ lub zmniejszyæ czas gotowania.
Krótki czas gotowania w kuchence mikrofalowej oznacza, że żywnośæ nie jest
rozgotowana.
• W razie potrzeby można dodaæ trochę wody.
• Do gotowania ryb i warzyw potrzeba jedynie minimalnej ilości wody.
Moc mikrofal
Wybór ustawień mocy zależy od stanu gotowanej żywności.
W większości wypadków żywnośæ jest gotowana przy największej mocy.
• Pełna moc jest miedzy innymi używana do szybkiego podgrzewania, gotowania
wody itp.
• Niska moc jest używana głównie do rozmrażania żywności i przygotowywania
dań zawierających ser, mleko i jaja. (W kuchence mikrofalowej nie wolno
gotowaæ całych jaj w skorupkach ze względu na ryzyko ich wybuchu.) Niskie
wartości mocy są używane również do dogotowywania i w celu zachowania
doskonałego aromatu dania.
Informacje ogólne dotyczące gotowania
• Jeżeli cały posiłek ma zostaæ przygotowany w kuchence mikrofalowej, zaleca
się rozpoczęcie od najbardziej zwartych produktów, takich jak ziemniaki.
Kiedy są już gotowe, należy je przykryæ na czas przygotowywania pozostałych
produktów.
• Większośæ produktów należy przykrywaæ. Dopasowana pokrywka utrzymuje
parę i wilgoæ, co skraca czas gotowania w kuchence mikrofalowej. Sprawdza
się to w szczególności podczas gotowania warzyw, dań rybnych oraz
zapiekanek. Przykrywanie żywności powoduje także lepsze rozprowadzanie
ciepła, co zapewnia szybkie i doskonałe wyniki.
• Aby uzyskaæ najlepsze możliwe rezultaty, ważne jest właściwe rozmieszczenie
żywności, ponieważ promieniowanie mikrofalowe jest najmocniejsze w
centralnej części kuchenki. Na przykład podczas pieczenia ziemniaków,
należy umieściæ je wzdłuż krawędzi szklanego talerza obrotowego, aby się
równomiernie gotowały.
• Aby równomiernie ugotowaæ dania zwarte, takie jak mięso i drób, należy je
kilkakrotnie obróciæ.
• W kuchence mikrofalowej możliwe jest pieczenie, jednak do tych wypieków nie
wolno używaæ drożdży.
• Podczas przygotowywania produktów o grubej skórce, np. ziemniaków, jabłek,
całej dyni lub kasztanów, skórkę należy przedziurawiæ, aby zapobiec rozerwaniu
produktu podczas gotowania.
• Podczas przygotowywania pożywienia w tradycyjnym piekarniku zwykle
unika się otwierania drzwiczek. Nie jest tak jednak w przypadku kuchenki
mikrofalowej: nie ma strat energii czy też ciepła. Innymi słowy, można otwieraæ
drzwiczki kuchenki i zaglądaæ do środka tak często, jak tylko się chce.
Zasady bezpiecznego użytkowania podczas przygotowywania żywności
• W przypadku korzystania z urządzenia do podgrzewania jedzenia dla dzieci lub
płynów w butelkach do karmienia, należy zawsze przed podaniem wymieszaæ
pokarm/płyny i sprawdziæ dokładnie ich temperaturę. Zapewnia to równomierne
rozprowadzenie ciepła i uniknięcie poparzeń.
NIE WOLNO zakładaæ pokrywki i/lub smoczka na butelki do karmienia, gdy
umieszcza się je w kuchence mikrofalowej.
• Jeżeli niektóre potrawy podgrzewa się zbyt długo, mogą ulec zwęgleniu i
zacząæ dymiæ. Jeżeli tak się stanie, należy pozostawiæ zamknięte drzwiczki i
całkowicie wyłączyæ urządzenie.
• Niektóre produkty z niską zawartością wody, np. czekolada w kostkach
lub ciasta ze słodkim nadzieniem powinny byæ podgrzewane ostrożnie. W
przeciwnym razie zniszczeniu mogą ulec same produkty lub naczynia, w
których się znajdują.
KORZYSTANIE Z NACZYŃ PODCZAS PRZYGOTOWANIA POŻYWIENIA
Przed rozpoczęciem przygotowywania pożywienia w pojemnikach należy sprawdziæ,
czy pojemniki, których zamierzasz użyæ, wykonane są z odpowiedniego materiału,
gdyż niektóre rodzaje plastiku mogą staæ się miękkie i ulec deformacji, a niektóre
typy naczyń ceramicznych mogą popękaæ (w szczególności podczas podgrzewania
niewielkiej ilości żywności).
Aby sprawdziæ, czy dany pojemnik jest odpowiedni do użycia w kuchence
mikrofalowej należy:
• Umieściæ pojemnik w urządzeniu.
• Umieściæ w pojemniku szklankę do połowy napełnioną wodą.
• Włączyæ urządzenie i pozwoliæ mu pracowaæ przez 15-30 sekund przy
maksymalnej mocy.
• Jeżeli pojemnik bardzo się nagrzeje, należy unikaæ jego stosowania.
Odpowiednie naczynia i materiały
Podczas przygotowywania żywności w kuchence mikrofalowej POWINNY byæ
używane następujące naczynia i materiały:
• Szkło i szklane miski
• Naczynia kamionkowe (emaliowane i nie emaliowane). Żywnośæ pozostaje
dłużej gorąca w kamionkowych naczyniach emaliowanych.
• Naczynia plastikowe. Mogą byæ używane do podgrzewania na wiele sposobów.
Uwaga! NIE WOLNO używaæ pojemników plastikowych wykonanych z
melaminy, polietylenu i fenolu.
• Porcelana. Wszelkie porcelanowe naczynia mogą byæ stosowane w kuchenkach
mikrofalowych, chociaż najlepiej używaæ naczyń żaroodpornych.
• Żaroodporne naczynia z pokrywką. Naczynia szklane ze szczelnymi
pokrywkami, które uniemożliwiają wydostawanie się pary, idealnie nadają się
do warzyw i owoców, do których nie dodano żadnych płynów (jednak czas
gotowania nie może przekraczaæ 5 minut).
• Naczynia opalane. Trzeba bardzo uważaæ podczas korzystania z tego typu
naczyń. Nigdy nie należy podgrzewaæ naczyń opalanych na talerzu obrotowym
dłużej niż 5 minut. Pomiędzy naczyniem opalanym a talerzem obrotowym
należy umieściæ odpowiednią izolację, np. talerz żaroodporny, aby zapobiec
przegrzaniu talerza obrotowego.
• Specjalnej folii przeznaczonej do pieczenia w kuchence mikrofalowej można
używaæ szczególnie do zup, sosów, dań duszonych lub podczas rozmrażania.
Można jej także użyæ jako luźnego przykrycia, aby zapobiec rozpryskiwaniu się
tłuszczu wewnątrz kuchenki.
• Ręczniki papierowe są idealne, ponieważ wchłaniają wilgoæ i tłuszcz. Na
przykład boczek można poprzekładaæ ręcznikami papierowymi. Boczek będzie
wówczas chrupiący, ponieważ nie będzie pływał we „własnym sosie”. Chleb
domowej roboty można wyjąæ bezpośrednio z zamrażarki, zawinąæ w ręczniki
papierowe i podgrzaæ w kuchence mikrofalowej.
• Mokre ręczniki papierowe nadają się do ryb lub warzyw. Nakrywanie żywności
chroni ją przed wysychaniem.
• Papier pergaminowy. Ryby, duże warzywa, takie jak kalaor, kaczan kukurydzy
itp., można owijaæ w wilgotny papier pergaminowy.
• Torebki do pieczenia są idealne do mięs, ryb i warzyw. Nie wolno ich
jednak zamykaæ metalowymi spinaczami. Zamiast tego należy używaæ nitki
bawełnianej. Zrób małe otwory w torebce i umieśæ ją w kuchence mikrofalowej
na talerzu lub szklanym naczyniu.
Nieodpowiednie naczynia i materiały
Podczas przygotowywania żywności w kuchence mikrofalowej NIE WOLNO używaæ
następujących naczyń i materiałów:
• Zamkniętych szklanych pojemników/butelek z małymi otworami, ponieważ
mogą one wybuchnąæ.
• Termometrów ogólnego zastosowania
• Folii aluminiowej/tacek aluminiowych, ponieważ mikrofale nie mogą przez nie
przeniknąæ i jedzenie nie zostanie ugotowane.
• Papieru makulaturowego, ponieważ może zawieraæ metalowe cząstki, które
mogą spowodowaæ iskrzenie i/lub pożar.
• Zamkniętych pudełek/pojemników ze szczelnymi pokrywkami, ponieważ zbyt
wysokie ciśnienie może spowodowaæ ich eksplozję.
• Metalowe zapinki, pokrywki/folia zawierające włókna metalowe mogą
powodowaæ iskrzenie wewnątrz kuchenki, dlatego należy je usunąæ.
• Metalowych misek/pojemników i opakowań, o ile nie są one specjalnie
zaprojektowane do użytku w kuchenkach mikrofalowych. Promieniowanie
mikrofalowe jest odbijane i nie może przeniknąæ do żywności poprzez metal.
• Talerzy, naczyń i misek/pojemników z metalowymi, złotymi i srebrnymi
ozdobami. Mogą one pęknąæ i/lub powodowaæ iskrzenie we wnętrzu kuchenki.
CZYSZCZENIE
Podczas czyszczenia urządzenia należy uwzględniæ następujące zalecenia:
• Przed rozpoczęciem czyszczenia wyłączyæ kuchenkę i wyjąæ wtyczkę z
gniazdka ściennego.
• Do czyszczenia elementów wewnętrznych lub zewnętrznych urządzenia nie
należy stosowaæ proszków ścierających, skrobaczek metalowych ani innych
silnych środków czyszczących, gdyż mogą one porysowaæ powierzchnię.
Należy korzystaæ z dobrze odciśniętej szmatki i ciepłej wody. Jeżeli urządzenie
jest bardzo zabrudzone, można dodaæ niewielką ilośæ detergentu.
• Należy uważaæ, aby woda nie dostała się do otworów wentylacyjnych.
• Oś obrotowa, pierścień obrotowy i dno urządzenia muszą byæ regularnie
czyszczone, tak aby szklany talerz obrotowy mógł się obracaæ bez przeszkód.
• Szklany talerz obrotowy może byæ myty w zmywarce do naczyń.
• Nie wolno zdejmowaæ płytki mikowej (2) znajdującej się wewnątrz kuchenki!
• Wskazówka: Po użytkowaniu kuchenki przez pewien czas komora kuchenki
może wydzielaæ zapach. Jeżeli zapach nie znika po normalnym czyszczeniu,
należy umieściæ kilka plasterków cytryny w liżance i gotowaæ w kuchence
mikrofalowej na pełnej mocy przez 2-3 minuty. Czynnośæ ta skutecznie usunie
zapach.
ZANIM UDASZ SIĘ DO PUNKTU SERWISOWEGO
Jeżeli kuchenka mikrofalowa nie chce się uruchomiæ:
• Sprawdź, czy wtyczka jest prawidłowo włożona do gniazdka. Jeżeli wtyczka
jest włożona, należy ją wyjąæ, odczekaæ 10 sekund i włożyæ ponownie.
• Sprawdź, czy nie przepalił się bezpiecznik lub czy nie został wyłączony
bezpiecznik automatyczny. Jeżeli tak nie jest, można sprawdziæ, czy działa
samo gniazdko, podłączając inne urządzenie.
• Sprawdź, czy drzwiczki zostały prawidłowo zamknięte. Jeżeli nie, automatyczny
system bezpieczeństwa zabezpiecza urządzenie przed uruchomieniem poprzez
kołki zamka (1).