Whirlpool FI9 891 SP IX HA instrukcja

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
instrukcja
1
PL
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
9
8
10
7
OPIS PRODUKTU
PRZEWODNIK
UŻYTKOWNIKA
PANEL STEROWANIA
1.
Panel sterowania
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na
froncie piekarnika)
5. Drzwiczki
6.
Grzałka górna/grill
7. wietlenie piekarnika
8. Podłączenie sondy do mięsa
9. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
10. Grzałka dolna
(niewidoczna)
Przed przystąpieniem do użytkowania produktu przeczytać uważnie instrukcje
bezpieczeństwa
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PIEKARNIKA
HOTPOINT - ARISTON
Aby móc korzystać z programu kompleksowej pomocy i
wsparcia, należy zarejestrować swój produkt na stronie
www.hotpoint-ariston.com/register
Instrukcje obsługi i konserwacji można pobrać
odwiedzając naszą strowww.hotpoint.eu i
postępując zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi
na odwrocie tej broszury.
WWW
6
1 432 5 76 8
1. WŁĄCZANIE/WYŁĄCZANIE
Do włączania i wyłączania
piekarnika.
2. MENU
Aby uzyskać szybki dostęp do
głównego menu.
3. ULUBIONE
Aby uzyskać dostęp do 10
ulubionych funkcji.
4. POWRÓT
Aby wrócić do poprzedniego
menu.
5. WYŚWIETLACZ
6. PRZYCISKI NAWIGACJI
Aby poruszać się po systemie
menu, przesuwać kursor i
zmieniać ustawienia.
7. OK / WYBIERZ
Aby wybierać funkcje i
potwierdz ustawienia.
8. START
Aby rozpocząć działanie funkcji,
która została wybrana.
2
ZAMOCOWANIE PRZESUWNYCH SZYN
Wyjąć z piekarnika prowadnice półek i zdjąć
plastikowe zabezpieczenie z przesuwnych szyn.
Zamocować górny zacisk
szyny do prowadnicy półki
i przesunąć ją wzdłuż tak
daleko, jak to możliwe.
Opuścić drugi zacisk tak,
aby znalazł się w
odpowiednim miejscu.
Aby zablokować położenie szyny,
mocno wcisnąć dolną część
zacisku do prowadnicy
półki. Sprawdzić, czy szyny
przesuwają się swobodnie.
Powtórzyć powyższe
czynności dla drugiej
prowadnicy półki na tym
samym poziomie.
Uwaga: Szyny przesuwne mogą być zamontowane na
dowolnym poziomie.
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
PROWADNICE
PRZESUWNE
SONDA DO MIĘSA
ROŻEN
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, wsuwac go po szynach i
pilnując aby strona z zawiniętym brzegiem
skierowana była ku górze.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający
tłuszcz, czy blacha do pieczenia są wsuwane w taki
sam sposób jak ruszt ().
WYJMOWANIE I PONOWNY MONT
PROWADNIC
. Aby wyjąć prowadnice półek, należy je podnieść i
następnie delikatnie wyciągnąć dolną część z
miejsca zamocowania: Teraz można wyjąć
prowadnice.
. Aby z powrotem włożyć prowadnice półek,
najpierw trzeba je umieścić w górnym miejscu
zamocowania. Trzymac w podniesionym
położeniu, wsunąć je do piekarnika, a następnie
opuścić do dolnego miejsca zamocowania. Wkręcić
śruby mocuce (jeśli są).
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od
zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
WWW
UŻYWANIE ROŻNA
Wbić szpikulec przez
środek porcji mięsa (jeśli
jest to drób, mięso należy
owiązać sznurkiem).
Przesunąć mięso wzdł
szpikulca, aż oprze się
mocno i nieruchomo na
widełkach. Wcisnąć drugie
widełki na szpikulec i
przesunąć je tak, aby
mocno
przytrzymywały mięso. Dokręcić śrubę mocucą, aby
zabezpiecz mięso w odpowiednim położeniu.
Wsunąć koniec
w odpowiednie
zagłębienie w komorze
piekarnika i oprzeć
zaokrągloną część na
przeznaczonym do tego
celu wsporniku.
Uwaga: Poniżej rożna trzeba
umieścić specjalną blachę
na ściekający tłuszcz i nalać
do niej ok. 500 ml wody. Aby uniknąć poparzeń, gdy
szpikulec jest gorący, należy używać specjalnego uchwytu
z tworzywa sztucznego (który trzeba zdjąć przed
włożeniem rożna do piekarnika).
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony www.hotpoint.eu
3
PL
FUNKCJE
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla
deklarowanej efektywności energetycznej, zgodnie z
rozporządzeniem (UE) nr 65/2014
TRADITIONAL (TRADYCYJNE)
SZYBKIE NAGRZEWANIE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
PIECZENIE TRADYCYJNE*
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do
przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania
mięsa, zaleca się zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić
na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia
i nalać do niej ok. 500 ml wody.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz
można umieścić na dowolnym poziomie poniżej
blachy do pieczenia i nalać do niej ok. 500 ml wody.
Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy użyć
rożna (zależnie od wyposażenia).
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na kilku półkach
(maksymalnie trzech) . Funkcja ta pozwala na
pieczenie bez wzajemnego przenikania się
zapachów pieczonych potraw.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa lub ciast z płynnym
nadzieniem, na jednej półce.
SPECIAL FUNCTIONS (FUNKCJE SPECJALNE)
ROZMRAŻANIE
Dla szybszego rozmrażania żywności.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo
ugotowanych potraw.
WYRASTANIE
Ułatwia wyrastanie ciast, słodkich i słonych.
Aby zachować doskonałą jakć wyrastania, nie
należy włączać tej funkcji kiedy piekarnik jest wciąż
gorący po poprzednim cyklu pieczenia.
UDOGODNIENIA
Ta funkcja umożliwia szybkie i łatwe
przygotowanie potraw każdego rodzaju. Może b
równieżywana do podgrzewania potraw, które
zostały wcześniej przygotowane i przechowywane w
temperaturze pokojowej lub w lodówce.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa
(powyżej 2,5 kg). Zaleca się obracanie mięsa podczas
pieczenia tak, aby pieczeń z każdej strony
przyrumieniła się równomiernie. Zalecamy również
polewanie pieczeni sosem, co jakiś czas, żeby
zapobiec nadmiernemu wysychaniu mięsa.
MROŻONKI
Lazania - pizza - strudel - frytki - pieczywo.
Funkcja automatycznie dobiera optymalną
temperaturę oraz tryb pieczenia dla pięciu różnych
kategorii gotowych dań mrożonych.
Aby ustawić temperaturę dla innych rodzajów
produktów, należy wybrać funkcję "Własne".
DUSZENIE
Do duszenia mięsa i ryb, które pozwala
zachować ich kruchość i soczystość. Zalecamy
najpierw podsmażyć kawałki mięsa lub ryby na
patelni tak, aby ułatwić wytopienie się ich
naturalnego tłuszczu. Czasy pieczenia wahają się od
dwóch godzin dla ryb o wadze 300 g, do czterech
lub pięciu godzin dla ryb o wadze 3 kg oraz od
czterech godzin dla kawałków mięsa o wadze 1 kg,
do sześciu lub siedmiu godzin dla kawałków mięsa o
wadze 3 kg.
WYM. OBIEG ECO*
Do pieczenia nadziewanych kawałków mięsa i
filetów na jednej półce. Potrawy są zabezpieczone
przed nadmiernym wysychaniem, dzięki
delikatnemu, przerywanemu obiegowi powietrza.
Gdy ta funkcja jest używana, kontrolka ECO
pozostaje wyłączona przez cały czas pieczenia, ale
można ją na jakiś czas włączyć z powrotem,
naciskając
.
4
PIERWSZE UŻYCIE
URZĄDZENIA
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy wybrać
język i czas: Wyświetlacz pokaże listę dostępnych
języw.
Please select language
Italiano
Português do Brasil
English
Nacisnąć lub , aby wyświetlić żądany język i
potwierdzić przyciskiem
.
Uwaga: Wyboru języka można również dokonać ponownie,
za pomocą menu "Ustawienia".
2. USTAWIENIE CZASU
Po dokonaniu wyboru języka, należy ustawić bieżący
czas: na wyświetlaczu będzie migać godzina 12:00.
Nacisnąć , aby ustawić czas, a następnie OK
HH MM
12:00
Za pomocą lub ustawić czas i potwierdzić
przyciskiem
.
Uwaga: Jeśli nastąpi przerwa w zasilaniu, czas musi b
ustawiony ponownie.
3. USTAWIENIE ZUŻYCIA ENERGII
Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem
mocy przez domową instalację elektryczną,
większym niż 3 kW: Jeśli gospodarstwo domowe
AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE
W celu usunięcia śladów zabrudzeń powstałych
podczas pieczenia, można skorzystać z cyklu
czyszczenia w bardzo wysokiej temperaturze (ok.
500 °C). Można wybrać jeden z dwóch cykli
czyszczenia automatycznego: Pełny cykl
(CZYSZCZENIE PIRO) oraz krótszy cykl (PIROLIZA
EXPRESS). Zalecamy korzystanie z krótszego cyklu w
regularnych odstępach czasu. Natomiast pełnego
cyklu należy używać tylko wtedy, gdy piekarnik jest
bardzo mocno zabrudzony.
USTAWIENIA
Pozwalają zmienić ustawienia piekarnika (moc,
język, czas, poziom głośności sygnałów
więkowych, jasność, tryb ECO).
Uwaga: Gdy piekarnik jest wyłączony, ale tryb ECO jest
aktywny, jasność wyświetlacza zostanie po kilku
sekundach zmniejszona, aby oszczędzać energię.
Wyświetlacz włączy się ponownie automatycznie, gdy
tylko zostanie wciśnięty któryś z przycisków, itp.
AUTOMATYCZNE PRZEPISY
Aby upewnić się, czy funkcja jest używana w
prawidłowy sposób, należy zapoznać się z naszą
książką kucharską, którą można pobrać ze strony
www.hotpoint.eu
Funkcja ta daje możliwość wyboru jednego z 28
różnych gotowych przepisów kulinarnych.
Piekarnik automatycznie ustawia optymalną
temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia.
PRZEPISY Z SON
Ta funkcja automatycznie wybiera optymalny tryb
pieczenia dla wielu różnych rodzajów mięsa.
Sugeruje optymalną temperaturę zarówno w
komorze piekarnika, jak i wewnątrz potrawy, w
zależnci od wybranego rodzaju mięsa.
Aby upewnić się, czy sonda jest prawidłowo włożona i
ywana, należy postępować zgodnie z instrukcjami
podanymi w odpowiednim punkcie instrukcji.
korzysta z niższego poziomu mocy, trzeba będzie tę
wartość zmniejszyć.
Za pomocą lub wybrać pozycję z menu
“Ustawienia”, nacisnąć , wybrać “Moc” i nacisnąć
, aby potwierdzić.
Mała
Duża
Ponad 2,5 kW
Za pomocą lub wybrać “Mała” i nacisnąć ,
aby potwierdzić
.
4. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach, który
jest pozostałością po produkcji: Jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika "na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające lub zdć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajduce się w nim akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 200 °C i pozostawić włączony na
około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji z
obiegiem powietrza (np. “Termoobieg” lub “Piecz.
konwekcyjne).
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy postępować
zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
5
PL
3. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
W tym piekarniku można przygotowywać dowolne
potrawy, korzystając lub nie, z fazy wstępnego
nagrzewania.
Wybór “Nie” skróci całkowity czas pieczenia (w tym
fazy nagrzewania) i zużycie energii aż do 25%.
Wstępne nagrzewanie może być wykonywane przy
większości funkcji.
Kiedy nagrzewanie zostanie zakończone, rozlegnie
się charakterystyczny sygnał dźwiękowy, a
wwietlacz pokaże, że piekarnik osiągnął
ustawioną temperaturę.
Włożyć potrawę do środka i piec zgodnie z
przepisem.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu nagrzewania może mieć wpływ na jakość
pieczonych potraw.
4.
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA
OPÓŹNIONY START
Wiele funkcji pozwala na opóźnienie rozpoczęcia
pieczenia, poprzez ustawienie czasu zakończenia.
Podczas ustawiania czasu trwania tej funkcji,
wyświetlacz będzie pokazywać o której godzinie
pieczenie zostanie zakończone. Uż
lub , by
przejść kursorem do opcji KONIEC, a następnie
wcisnąć
: Będzie migał czas.
200°C
19:20
02:00
TEMPERATURA
NAGRZEWANIE
KONIEC
CZAS PIECZENIA
Konwencjonalne
Nie
lub , by wybrać godzi, o krej ma
zakończyć się proces pieczenia i wcisnąć
.
Wcisnąć
i umieścić potrawę w piekarniku, a
następnie wcisnąć ponownie
, by włączyć funkcję:
1. Kursor
(wyświetla wybrane ustawienie)
2. Temperatura/moc grilla
3. Nagrzewanie wstępne
4. Czas trwania
5. Czas, po którym funkcja się wyłączy
6. Nazwa funkcji
2. USTAWIANIE I WŁĄCZANIE FUNKCJI
WPROWADZENIE USTAWIEŃ
Nacisnąć
lub , by przesuć kursor na
ustawienia, które można zmienić.
Gdy kursor znajdzie się we właściwej pozycji,
zmienić ustawienia wciskając : Wybrane
ustawienie zacznie migać.
lub , by zmienić wartość i potwierdzić,
wciskając .
WŁĄCZANIE FUNKCJI
Kiedy wyświetlane są żądane ustawienia, nacisnąć
, by włączyć funkcję. Włożyć potrawę do
piekarnika i następnie ponownie nacisnąć , aby
ącz funkcję.
Uwaga: Niektóre ustawienia można zmieniać w trakcie
pieczenia.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. Symbol wybranej funkcji
2. Wybrana funkcja
3. Inne dostępne funkcje
4. Opis wybranej funkcji
1. WYBÓR FUNKCJI
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA
Nacisć i przytrzymać
: Wyświetlacz pokaże
menu główne.
PORUSZANIE SIĘ PO MENU
Nacisnąć
lub , by poruszać się po głównym
menu i podświetlić pozycję, którą chcemy wybrać.
WYBIERANIE POZYCJI Z MENU
Kiedy żądana pozycja jest podświetlona na
wyświetlaczu, nacisnąć
, by potwierdzić i przejść
do ustawień menu dla tej funkcji lub do listy funkcji.
WYBIERANIE FUNKCJI
Nacisnąć
lub , aby poruszać się po dostępnej
liście. Nacisnąć , by potwierdzić i przejść do
menu ustawień.
1
4
2
3
Ustawienia
Tradycyjne
Funkcje pieczenia tradycyjnego
Funkcje specjalne
200°C
19:20
02:00
2
3
6
1
4
5
TEMPERATURA
NAGRZEWANIE
KONIEC
CZAS PIECZENIA
Konwencjonalne
Nie
6
Piekarnik włączy się automatycznie po upłynięciu
czasu obliczonego tak, by cykl pieczenia zakończył
się o ustawionej godzinie.
200°C
20:20
-07:10
TEMPERATURA
KONIEC
URUCHOM ZA
Opóźniony start
Uwaga: można włączyć tę funkcję natychmiast,
pomijając ustawiony czas opóźnienia, wciskając
.
To ustawienie może być stosowane tylko wówczas, gdy nie
jest wymagane wstępne nagrzewanie piekarnika.
. PRZYRUMIENIANIE
Niektóre funkcje piekarnika pozwalają na
przyrumienienie potrawy, poprzez włączenie funkcji
grill po zakończeniu pieczenia.
Koniec pieczenia: 20:00
aby przedłużyć, OK aby przyrumienić
W razie potrzeby, nacisć , aby aktywow
pięciominutowy cykl przyrumieniania potrawy.
Pieczenie za pomocą funkcji, która jest aktualnie
wybrana można również przedłuż, naciskac
.
Aby zatrzymać wykonywanie funkcji, nacisnąć , aby
wączyć piekarnik lub nacisnąć
, aby przejść do
głównego menu.
AUTOMATYCZNE PRZEPISY
W pamięci tego piekarnika zapisanych jest 28
automatycznych przepisów kulinarnych, w których
optymalne funkcje i temperatury pieczenia zostały
już wstępnie ustawione. Aby móc w pełni korzystać
z tej funkcji i uzyskać optymalne rezultaty
pieczenia, warto zapoznać się z naszą książką
kucharską, krą można pobrać ze strony
www.hotpoint.eu
Za pomocą lub , z głównego menu wybrać
“Przepisy. Nacisnąć
, aby potwierdzić i przejść
do listy dostępnych potraw.
Za pomocą
lub przewić listę, a następnie
nacisnąć
, aby potwierdzić wybór.
Pollo arrosto
CONTROLLO
Automatico
TEMPO COTTURA
TEMPO FINE
19:20
-00:32
STEROWANIE
KONIEC
CZAS PIECZENIA
Pieczony kurczak
Automat
Nacisnąć i włożyć potrawę do piekarnika.
Nacisnąć ponownie
, aby włączyć wykonywanie
funkcji.
Te przepisy pozwalają ustawić koniec czasu
pieczenia.
Uwaga: Rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawi się polecenie wskazujące czynność, jaką trzeba
wykonać w związku z wybraną funkcją, np. obrócenie
potrawy na drugą stronę lub sprawdzenie postępu
pieczenia.
. PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM SONDY
Sonda do mięsa umożliwia mierzenie temperatury
wewnątrz potraw, podczas pieczenia.
Za pomocą
lub , z głównego menu wybrać
“Przepisy z sondą” i nacisnąć
.
Wybrać danie z dostępnych na liście i nacisć
,
aby potwierdzić.
Uwaga: Wybranie “Mięso wypiek wl.” pozwala na zmianę
wszystkich ustawień (temperatury piekarnika i
temperatury sondy). Inne przepisy umożliwiają zmianę
tylko niektórych ustawień.
Sondę należy wprowadzić
głęboko do mięsa, omijając
lub tłuszcz.
W przypadku drobiu, umieścić sondę
na całej długości w środku piersi,
omijając puste przestrzenie.
Włożyć potrawę do piekarnika i
podłączyć wtyczkę, wkładając ją do
gniazdka znajdującego się na prawej
stronie komory piekarnika
.
150°C
79°
100°
TEMPERATURA
AKTUALNA
SONDA DO MIĘSA
Pieczenie
W razie potrzeby zmienić (jeśli to mliwe)
zaprogramowane ustawienia lub nacisnąć
.
Urządzenie wyda charakterystyczny sygnał
dźwiękowy, a kiedy sonda do potraw osiągnie
żądaną temperaturę, na wwietlaczu pojawi się
odpowiednia informacja.
Po zakończeniu pieczenia, można poprawić
uzyskany rezultat, wydłużac dodatkowo czas
pieczenia.
Nacisnąć
lub , aby ustawić długość czasu:
Piekarnik automatycznieyje funkcji
“Konwencjonalne”.
Uwaga: Jeśli sonda nie została prawidłowo podłączona,
będzie słychać sygnał dźwiękowy i na wyświetlaczu pojawi
się komunikat.
ZASTOSOWANIE SONDY DO MIĘSA PRZY
UŻYWANIU FUNKCJI USTAWIANYCH RĘCZNIE
Sonda do mięsa może być również używana w
przypadku niektórych funkcji ustawianych ręcznie,
co pozwoli na uzyskanie optymalnych rezultatów
pieczenia.
Wybrać funkcję ustawianą ręcznie i podłącz
sondę: W lewym górnym rogu wyświetlacza pojawi
się temperatura, którą musi osiągnąć sonda.
180°C
100°
TEMPERATURA
SONDA DO MIĘSA
Konwencjonalne
Aby zmienić to ustawienie, za pomocą lub
przesunąć kursor obok wartości i nacisć
Kiedy ustawienie zacznie migać na wyświetlaczu,
należy ustawić wymaganą wartość, za pomocą
lub
, a następnie nacisnąć , aby potwierdzić.
Tabelę zalecanych temperatur dla każdego rodzaju
mięsa, można znaleźć w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, dostępnych na stronie
www.hotpoint.eu
7
PL
. ULUBIONE
Aby ułatwić sobie korzystanie z piekarnika, można
zapisać w jego pamięci do 10 ulubionych funkcji.
Jeśli chcieliby Państwo zapamiętać jakąś funkcję
jako ulubioną i zapisać bieżące ustawienia do
wykorzystania w przyszłości, należy w tym celu
nacisnąć
po zakończeniu pieczenia.
Nacisnąć , aby potwierdzić: Na wyświetlaczu
zostanie wyświetlony komunikat z prośbą o zapisanie
funkcji na liście ulubionych, pod numerem od 1 do 10.
1
Termoobieg
Nacisnąć OK, aby zapisać lub << aby anulować
Za pomocą lub wybrać odpowiedni numer, a
następnie potwierdzić naciskając .
Uwaga: Nacisnąć , aby anulować.
Jeśli pamięć jest pełna lub dany numer został już wykorzysta-
ny, wcześniej przypisana funkcja zostanie zastąpiona.
Aby w późniejszym czasie wywołać zapisane
funkcje, nacisnąć : Na wyświetlaczu pojawi się
lista ulubionych funkcji użytkownika.
Termoobieg
Wybór ulubionych przepisów
Pizza
Konwencjonalne
Za pomocą lub wybrać funkcję naciskając
, a następnie nacisnąć , aby uaktywnić.
. CZAS
Kiedy piekarnik jest wyłączony, wyświetlacz może
być używany do pokazywania czasu. Aby włączyć tę
funkcję, upewnić się, że piekarnik jest wyłączony i
nacisnąć
: Na wyświetlaczu będzie migać czas.
Premere per impostare il timer, OK per avviare
00 : 00 : 00
(HH) (MM) (SS)
Nacisnąć , aby ustawić czas i OK aby rozpocząć
lub , by ustawić żądany czas, a następnie
wcisnąć , by rozpocząć odliczanie czasu.
Gdytylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
urządzenie wyda charakterystyczny sygnał
więkowy.
Uwaga: W każdym momencie można zatrzymać czas,
wciskając przycisk .
. BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Aby zablokować klawiaturę, należy wcisnąć i
przytrzymać jednocześnie przyciski
i ,
przynajmniej przez pięć sekund. Powtórzenie tej
procedury spowoduje zdjęcie blokady klawiatury.
Uwaga: Funkcję tę można włączyć również podczas
pieczenia.
Ze względów bezpieczeństwa, piekarnik można w każdym
momencie wyłączyć, naciskając przycisk .
. AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE  PIRO
Za pomocą lub , z głównego menu wybrać
“Czyszczenie” i nacisnąć
.
Czyszczenie piro
2 godziny czyszczenia w wysokiej temperaturze
Piroliza express
Z głównego menu wybrać “Czyszczenie piro” lub
“Piroliza express" i nacisnąć
: Na wyświetlaczu
pojawi się czas trwania wybranego cyklu i czas,
kiedy cykl się skończy.
Nacisnąć przycisk
: Na wyświetlaczu będą
pojawiać się instrukcje czynności, które trzeba
wykonać, aby rozpocząć cykl czyszczenia.
Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika i
nacisnąć OK
2/3
Należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy
wszystkie akcesoria z piekarnika zostały wyjęte
przed czyszczeniem, w tym także prowadnice
półek.
Po wykonaniu każdego polecenia, nacisnąć
,
aby przejść do następnego kroku.
Po potwierdzeniu wszystkich instrukcji, piekarnik
rozpocznie cykl czyszczenia, a drzwiczki zostaną
automatycznie zablokowane: Na wyświetlaczu
natychmiast pojawi się komunikat z paskiem
postępu wskazującym przebieg cyklu czyszczenia.
Drzwiczki będą zablokowane
podczas czyszczenia
15:00
-00:59
KONIEC
CZAS
Czyszczenie
Po zakończeniu cyklu czyszczenia, na wyświetlaczu
zacznie migać odpowiedni komunikat. Wyświetlacz
będzie pokazywał temperaturę wnętrza piekarnika
po czyszczeniu, a drzwiczki pozosta
zablokowane, dopóki ta temperatura nie spadnie
do bezpiecznego poziomu.
Wtedy wyświetlacz pokaże aktualny czas.
8
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM
PIEKARNIKA I
AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
- 160-180 30-90
2/3
- 160-180 30-90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strucla, tarta owocowa)
- 160-200 35-90
3
- 160-200 40-90
4
1
Kruche ciasteczka/Rogaliki
- 160-180 20-45
3
- 160-170 20-45
4
1
- 160-170 20-45 ***
5
3
1
Ptysie
- 180-200 30-40
3
- 180-190 35-45
4
1
- 180-190 35-45 ***
5
3
1
Bezy
- 90 110 -150
3
- 90 140-160
4
1
- 90 140-160 ***
5
3 1
Chleb/pizza/focaccia
- 190-250 15-50
1 / 2
- 190-250 20-50
4
1
- 190-250 25-50 ***
5
3
1
one ciasta
(tarta warzywna, quiche)
- 180-190 40-55
2 / 3
- 180-190 45-70
4
1
- 180-190 45-70 ***
5
3 1
Vols-au-vent/krakersy
- 190-200 20-30
3
- 180-190 20-40
4
1
- 180-190 20-40 ***
5
3 1
Lazania/zapiekany makaron/
cannelloni/zapiekanki
- 190-200 45-65
3
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina 1 kg
- 190-200 80 -110
3
Kurczak/królik/kaczka 1 kg - 200-230 50-100
3
Indyk/gęś 3 kg - 190-200 80-130
2
9
PL
*Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia
**
Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia
(wrazie potrzeby).
***Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z
piekarnika w różnym czasie, w zależności od
indywidualnych preferencji.
WWW
Pobrać Instrukcje obsługi i konserwacji z
www.hotpoint.eu , w których można znaleźć tabelę
sprawdzonych przepisów opracowanych w celu
certyfikacji zgodnie z normą IEC 60350-1
WWW
Pobrać Instrukcje obsługi i konserwacji z www.hotpoint.eu , w których można znaleźć tabelę przepisów
wymagających użycia sondy do mięsa.
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM
PIEKARNIKA I
AKCESORIA
Ryba pieczona/potrawy pieczone w
papierze (let, w całości)
- 180-200 50-60
3
Warzywa faszerowane
(pomidory, cukinie, bakłażany)
- 180-200 40-60
2
Tosty - Wysoka 3-6
5
Filety rybne/kawałki - łtwardo 20-30 *
4
3
Kiełbaski/szaszłyki/kotlety/
hamburgery
- Średnia–wysoka 15-30 *
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - łtwardo 55-70 **
2
1
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - Wysoka 60-80
2
1
Befsztyk krwisty 1 kg - łtwardo 35-50 **
3
Udziec barani/golonka - łtwardo 60-90 **
3
Pieczone ziemniaki - łtwardo 35-55 **
3
Zapiekanka warzywna (typu gratin) - Wysoka 10-25
3
Lazania i mięso - 200 50-100 ***
4
1
Mięsa i ziemniaki - 180 45-100 ***
4
1
Ryby i warzywa - 190 30-50 ***
4
1
Pełne danie: Tarta owocowa (poziom
5)/lazania (poziom 3)/mięso (poziom 1)
- 190 40-120 ***
5
3 1
Mrożona pizza
- Automat. 10-15
3
- Automat. 15-20
4
1
- Automat. 20-30
4
2 1
- Automat. 20-30
4
3-2 1
Nadziewane i pieczone kawałki
mięsa
- 200 80-120 ***
3
Plastry mięsa (królik, kurczak,
jagnięcina)
- 200 50-100 ***
3
AKCESORIA
Ruszt
Naczynia lub
blachy do pieczenia
na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz/blacha do
pieczenia
Blacha na
ściekający tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona
500ml wody
Blacha do
pieczenia
Rożen
Sonda do mięsa
(opcjonalnie)
FUNKCJE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Termoobieg
Pieczenie
konwekcyjne
Rozmrażanie Wym. obieg Eco
10
KONSERWACJA
ICZYSZCZENIE
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czcić wilgotną ściereczką z
mikrofibry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel
detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do sucha
ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergenw.
Jeślitego rodzaju substancje zostały przypadkowo
rozprowadzone po powierzchni urządzenia, należy
natychmiast je usuć za pomocą wilgotnej ściereczki z
mikrofibry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu należy poczekać aż piekarnik
ostygnie i wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż jest ciepły,
usuwając z niego wszystkie osady i zabrudzenia
powstałe z resztek potraw. Aby usunąć wszelkie
skropliny, które powstały w wyniku pieczenia potraw z
dużą zawartością wody, należy pozostawić piekarnik do
całkowitego ostygnięcia, a następnie wytrzeć go
szmatką lub gąbką.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy
stosować odpowiedni detergent w płynie.
Aby sobie ułatwić czyszczenie urządzenia, można
zdemontować drzwiczki.
AKCESORIA
Po każdym użyciu, akcesoria należy zanurzyć w wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń, używając rękawic
kuchennych, jeśli akcesoria są jeszcze gorące. Resztki
żywności mogą być łatwo usunięte za pomocą
szczoteczki
lub gąbki do mycia naczyń.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia,
upewnić się, że piekarnik
ostygł.
Nie należy stosować urządzeń
c
zyszczących parą.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodzić
powierzchnie
urządzenia.
ywać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych, upewnić się, że
piekarnik został oączony od
zasilania.
WWW
Funkcja ta pozwala na wyeliminowanie śladów
zabrudzenia po pieczeniu, przy użyciu temperatury
ok. 500 °C. W tej temperaturze resztki żywności
zamieniają się w osady, które można łatwo wytrzeć
wilgotną gąbką po ostygnięciu piekarnika.
Jeśli piekarnik jest zainstalowany pod płytą grzejną,
należy sprawdzić, czy w czasie działania funkcji
samoczyszczenia (pirolizy) wszystkie palniki lub pola
grzejne są wączone.
Przed uruchomieniem funkcji czyszczenia piro
należy wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika
(wtym prowadnice półek).
Aby uzyskać optymalne rezultaty czyszczenia, naly
usunąć wszystkie większe zabrudzenia za pomocą
wilgotnej gąbki przed zastosowaniem funkcji
czyszczenia piro.
Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu
czyszczenia piro.
Uważać, aby dzieci i zwierzęta pozostawy
zdala od piekarnika w trakcie i po
(ażpomieszczenie zostanie wywietrzone)
zakończeniu cyklu czyszczenia piro.
CZYSZCZENIE KOMORY PIEKARNIKA ZA POMOCĄ CYKLU CZYSZCZENIA PIRO
WYMIANA ŻARÓWKI
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Odkręcić osłonę od lampki, wymienić żarówkę i
przykręcić osłonę z powrotem do lampki.
3. Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: Stosować wyłącznie żarówki 25-40 W/230 V, typ
E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40 W/230 V, typ
G9, T300°C. Żarówka stosowana wtym piekarniku jest
przeznaczona do urządzeń domowych inie nadaje się do
ogólnego oświetlania pomieszczeń wgospodarstwie
domowym (dyrektywa WE 244/2009). Żarówki można
kupić w autoryzowanym serwisie.
- Jeśli używane są żarówki halogenowe, nie wolno dotykać
ich gołymi rękami - ślady palców pozostawione na
powierzchni mogą doprowadzić do uszkodzenia żarówek.
Nie używać piekarnika, dopóki osłona lampy nie zostanie
ponownie zamontowana.
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony www.hotpoint.eu
Ten piekarnik jest wyposażony w dwie różne
funkcje czyszczenia za pomocą pirolizy:
Standardowy cykl (Czyszczenie piro) zapewnia
dokładne czyszczenie, jeśli piekarnik jest mocno
zabrudzony, natomiast cykl ekonomiczny (Piroliza
express) jest krótszy i zużywa mniej energii niż cykl
standardowy, co sprawia, że można go stosować w
regularnych odstępach czasu.
Funkcję "Czyszczenie piro" należy włączać tylko
wtedy, jeżeli urządzenie jest bardzo brudne lub
wydziela nieprzyjemne zapachy podczas pieczenia.
Uwaga: Drzwiczek piekarnika nie można otworzyć, jeśli
czyszczenie za pomocą pirolizy jest w toku. Pozostaną
one zablokowane, dopóki temperatura nie spadnie do
dopuszczalnego poziomu.
W trakcie i po zakończeniu cyklu czyszczenia piro,
pomieszczenie należy wietrzyć.
11
PL
USUWANIE USTEREK
WWW
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa.
Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy piekarnik
jest prawidłowo podłączony do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Nie można otworzyć drzwiczek.
Uszkodzony zamek
drzwiczek. Wykonywany
jest cykl czyszczenia.
Wyłączyć i ponownie włączyć piekarnik, aby
sprawdzić czy usterka nie ustąpiła. Poczekać, aż
wykonywanie funkcji zostanie zakończone i
piekarnik ostygnie.
Wyświetlacz pokazuje literę “F,
po której następuje liczba.
Problem związany z
oprogramowaniem.
Skontaktować się z najbliższym Biurem Obsługi
Klienta i podać numer następujący po literze “F”.
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie
otworzyć i odblokować, opuszczając zaczepy.
b
a
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to
możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami - nie
trzymać ich za uchwyt.
Teraz można zdć drzwiczki w prosty sposób,
dociskając je przez cały czas i jednocześnie
wycgac do góry, aż wysuną się z miejsc
zamocowania. Odłożyć drzwiczki na bok, opierac
je na miękkim podłożu.
a
b
~15°
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę
piekarnika, wyrównując haki zawiasów z miejscami
ich zamocowania i zablokowując górną część na
swoim miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je
otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia:
Upewnić się, czy zostały opuszczone do końca.
b
a
Delikatnie nacisnąć, aby sprawdzić, czy położenie
zaczepów jest prawidłowe.
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy
ich położenie jest wyrównane z panelem
sterowania. Jeśli nie, należy powtórzyć powyżej
opisane czynności: Drzwiczki mogą ulec
zniszczeniu, jeśli nie działają prawidłowo.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony www.hotpoint.eu
12
PRAKTYCZNE PORADY
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera najlepsze funkcyjne, akcesoria i
poziom do gotowania różnych rodzajów żywności.
Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia
potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego. Temperatury
oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości
potrawy lub od rodzaju akcesoriów. Początkowo
należy stosować najniższe sugerowane ustawienia, a
jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona,
należy użyć wyższych. Zaleca się stosowanie
akcesoriów dołączonych w zestawie lub, w miarę
możliwci, blach lub form do pieczenia z ciemnego
metalu. Można stosować również naczynia i akcesoria
ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne.
Czaspieczenia nieco się wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Funkcja “Termoobieg” umożliwia pieczenie różnych
potraw (takich jak ryby, warzywa) na różnych półkach,
w tym samym czasie.
Potrawy wymagające krótszego pieczenia naly
wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które powinny piec
się dłużej.
WWW
KONTAKT Z NASZYM BIUREM OBSŁUGI KLIENTA
Nasze dane kontaktowe
znajdują się w książeczce
gwarancyjnej. Przy kontakcie
z Biurem Obsługi Klienta
należy podać kody z tabliczki
znamionowej urdzenia.
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
XX
X
X
xxx
-
xxx
xx
-
xx
DANE TECHNICZNE
WWW
Pełna specyfikacja produktu, w tym ocena
wydajności energetycznej, może być pobrana z
naszej strony www.hotpoint.eu
JAK OTRZYMAĆ INSTRUKCJE OBSŁUGI I
KONSERWACJI
>
WWW
Pobrać Instrukcje obsługi i
konserwacji z naszej strony
www.hotpoint.eu
(można użyć kodu QR po prawej),
podająckod produktu.
> Można również skontaktować się z
naszym Biurem Obsługi Klienta
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony www.hotpoint.eu
400010849912
Wydrukowano we Włoszech
001
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool FI9 891 SP IX HA instrukcja

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
instrukcja