6
Piekarnik włączy się automatycznie po upłynięciu
czasu obliczonego tak, by cykl pieczenia zakończył się
o ustawionej godzinie.
Partenza ritardata
TEMPERATURA
200°C
AVVIO IN
TEMPO FINE
20:20
-07:10
Opóźniony start
TEMPERATURA URUCHMOM ZA
KONIEC
Uwaga: można włączyć tę funkcję natychmiast, pomijając
ustawiony czas opóźnienia, wciskając .
To ustawienie może być stosowane tylko wówczas, gdy nie
jest wymagane wstępne nagrzewanie piekarnika.
. PRZYRUMIENIANIE
Niektóre funkcje piekarnika pozwalają na
przyrumienienie potrawy poprzez włączenie funkcji
grill po zakończeniu pieczenia.
per prolungare, OK per dorare
Cottura terminata alle 20:00
Koniec pieczenia: 20:00
: przedłużyć, OK: przyrumienić
W razie potrzeby nacisnąć , aby aktywować
pięciominutowy cykl przyrumieniania potrawy.
Pieczenie za pomocą funkcji, która jest aktualnie
wybrana można również przedłużyć, naciskając
.
Aby zatrzymać wykonywanie funkcji, nacisnąć
, aby
wyłączyć piekarnik lub nacisnąć
, aby przejść do
głównego menu.
. AUTOMATYCZNE PRZEPISY
W pamięci tego piekarnika zapisanych jest 28
automatycznych przepisów kulinarnych, w których
optymalne funkcje i temperatury pieczenia zostały już
wstępnie ustawione. Aby móc w pełni korzystać z tej
funkcji i uzyskać optymalne rezultaty pieczenia, warto
zapoznać się z naszą książką kucharską, którą można
pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
Za pomocą
lub , z głównego menu wybrać
„Przepisy”. Nacisnąć
, aby potwierdzić i przejść do
listy dostępnych potraw.
Za pomocą
lub przewinąć listę, a następnie
nacisnąć
, aby potwierdzić wybór.
Pollo arrosto
CONTROLLO
Automatico
TEMPO COTTURA
TEMPO FINE
19:20
-00:32
Pieczony kurczak
STEROWANIE
Automat
CZAS PIECZENIA
KONIEC
Nacisnąć i włożyć potrawę do piekarnika. Nacisnąć
ponownie
, aby włączyć wykonywanie funkcji.
Te przepisy pozwalają ustawić koniec czasu pieczenia.
Uwaga: Rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawi się polecenie wskazujące czynność, jaką trzeba
wykonać w związku z wybraną funkcją, np. obrócenie
potrawy na drugą stronę lub sprawdzenie postępu pieczenia.
. PRZEPISY Z SONDĄ
Sonda do mięsa umożliwia mierzenie temperatury
wewnątrz potraw, podczas pieczenia.
Za pomocą
lub , z głównego menu wybrać
„Przepisy z sondą” i nacisnąć
.
Wybrać danie z dostępnych na liście i nacisnąć
,
aby potwierdzić.
Uwaga: Wybranie „Mięso wypiek wł.” pozwala na zmianę
wszystkich ustawień (temperatury piekarnika i temperatury
sondy). Inne przepisy umożliwiają zmianę tylko niektórych
ustawień.
Umieścić sondę do potraw głęboko
w pieczonym mięsie, omijając kości
i tłuste fragmenty.
W przypadku drobiu, umieścić
sondę na całej długości w środku
piersi, omijając puste przestrzenie.
Włożyć potrawę do piekarnika i
podłączyć wtyczkę, wkładając ją
do gniazdka znajdującego się na
prawej stronie komory piekarnika.
COTTURA
TEMPERATURA
150°C
SONDA CARNE
ATTUALE
79°
100°
PIECZENIE
TEMPERATURA SONDA DO MIĘSA
BIEŻĄCE
W razie potrzeby zmienić (jeśli to możliwe)
zaprogramowane ustawienia lub nacisnąć
.
Urządzenie wyda charakterystyczny sygnał
dźwiękowy, a kiedy sonda do potraw osiągnie żądaną
temperaturę, na wyświetlaczu pojawi się odpowiednia
informacja.
Po zakończeniu pieczenia można poprawić uzyskany
rezultat, wydłużając dodatkowo czas pieczenia.
Nacisnąć
lub , aby ustawić długość
czasu: Piekarnik automatycznie użyje funkcji
„Konwencjonalne”.
Uwaga: Jeśli sonda nie została prawidłowo podłączona,
będzie słychać sygnał dźwiękowy i na wyświetlaczu pojawi
się odpowiedni komunikat.
ZASTOSOWANIE SONDY DO MIĘSA PRZY UŻYWANIU
FUNKCJI USTAWIANYCH RĘCZNIE
Sonda do mięsa może być również używana w
przypadku niektórych funkcji ustawianych ręcznie,
co pozwoli na uzyskanie optymalnych rezultatów
pieczenia.
Wybrać funkcję ustawianą ręcznie i podłączyć sondę:
W lewym górnym rogu wyświetlacza pojawi się
temperatura, którą musi osiągnąć sonda.
Statico
TEMPERATURA
180°C
SONDA CARNE
100°
TEMPERATURA SONDA DO MIĘSA
Konwencjonalne
Aby zmienić to ustawienie, za pomocą lub
przesunąć kursor obok wartości i nacisnąć
.
Kiedy ustawienie zacznie migać na wyświetlaczu,
należy ustawić wymaganą wartość, za pomocą
lub
, a następnie nacisnąć . aby potwierdzić.
Tabelę zalecanych temperatur dla każdego rodzaju
mięsa, można znaleźć w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, dostępnych na stronie docs.hotpoint.eu