HOTPOINT/ARISTON FI9 891 SC IX HA instrukcja

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
instrukcja
PL
1
OPIS PRODUKTU
PRZEWODNIK UŻYTKOWNIKA
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie Zasad
bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PIEKARNIKA
HOTPOINT - ARISTON
Aby móc korzystać z programu
kompleksowej pomocy i wsparcia, należy
zarejestrować swój produkt na stronie
www. hotpoint. eu/ register
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukc
obsługi i konserwacji urządzenia można
pobrać odwiedzając naszą stronę
docs.hotpoint.eu i postępując zgodnie ze
wskazówkami zamieszczonymi na odwrocie
tej broszury.
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice łek
(poziom jest zaznaczony na
froncie piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Oświetlenie piekarnika
8. Podłączenie sondy do mięsa
9. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
10. Grzałka dolna
(niewidoczna)
1. ĄCZANIE/WYŁĄCZANIE
Do włączania i wyłączania
piekarnika.
2. MENU
Aby uzyskać szybki dostęp do
głównego menu.
3. ULUBIONE
Aby zapamiętać i szybko
przywrócić do 10 ulubionych
funkcji.
4. POWRÓT
Aby wrócić do poprzedniego
menu.
5. WYŚWIETLACZ
6. PRZYCISKI NAWIGACJI
Aby poruszać się po systemie
menu, przesuwać kursor i zmieniać
ustawienia.
7. OK / WYBIERZ
Aby wybierać funkcje i
potwierdzać ustawienia.
8. START
Aby rozpocząć działanie funkcji,
kra została wybrana.
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
9
8
10
7
6
1 432 5 76 8
2
AKCESORIA
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
PROWADNICE
PRZESUWNE
SONDA DO MIĘSA
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od
zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, wsuwając go po
prowadnicach i pilnując, aby strona z zawiniętym
brzegiem była skierowana ku górze.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz,
czy blacha do pieczenia są wsuwane poziomo, w taki
sam sposób jak ruszt.
ZAMOCOWANIE PRZESUWNYCH SZYN
Wyjąć z piekarnika prowadnice półek i zdjąć
plastikowe zabezpieczenie z przesuwnych szyn.
Zamocować górny zacisk
szyny do prowadnicy półki
i przesunąć ją wzdłuż tak
daleko, jak to możliwe.
Opuścić drugi zacisk tak, aby
znalazł się w odpowiednim
miejscu.
Aby zabezpiecz
prowadnicę, dociśnij mocno
dolną część zacisku do
prowadnicy półki.
Sprawdzić, czy szyny
przesuwają się swobodnie.
Powtórzyć powsze czynności dla drugiej
prowadnicy półki na tym samym poziomie.
Uwaga: Szyny przesuwne mogą być zamontowane na
dowolnym poziomie
WYJMOWANIE I PONOWNY MONT
PROWADNIC
Aby wyjąć prowadnice półek, unieś je ku górze i
wyciągnij dolne części z mocowania: Teraz można
wyjąć prowadnice.
Aby z powrotem włożyć prowadnice półek, najpierw
trzeba je umieścić w górnym miejscu zamocowania.
Trzymając w podniesionym położeniu, wsunąć je do
piekarnika, a następnie opuścić do dolnego miejsca
zamocowania. Wkręcić śruby mocujące (jeśli).
PL
3
TRADYCYJNE
SZYBKIE NAGRZEWANIE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
KONWENCJONALNE*
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub
do przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania
mięsa zaleca się zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić
na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i
nalać do niej ok. 500 ml wody.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy
na ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz
można umieścić na dowolnym poziomie poniżej
blachy do pieczenia i nalać do niej ok. 500 ml wody.
Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy użyć
rożna (zależnie od wyposażenia).
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na kilku półkach
(maksymalnie trzech). Funkcja ta pozwala na
pieczenie bez wzajemnego przenikania się
zapachów pieczonych potraw.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa lub ciast z płynnym
nadzieniem, na jednej półce.
FUNKCJE SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Dla szybszego rozmrażania żywności.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo
ugotowanych potraw.
WYRASTANIE
Ułatwia wyrastanie ciast, słodkich i słonych.
Aby zachować doskonałą jakość wyrastania, nie
należy włączać tej funkcji kiedy piekarnik jest wciąż
gorący po poprzednim cyklu pieczenia.
FUNKCJE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
FUNKCJE SPECJALNE
UDOGODNIENIA
Ta funkcja umożliwia szybkie i łatwe
przygotowanie potraw każdego rodzaju. Może b
równieżywana do podgrzewania potraw, które
zostały wcześniej przygotowane i przechowywane w
temperaturze pokojowej lub w lodówce.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej
2,5 kg). Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia
tak, aby pieczeń z każdej strony przyrumieniła się
równomiernie. Zalecamy również polewanie pieczeni
sosem, co jakiś czas, żeby zapobiec nadmiernemu
wysychaniu mięsa.
MROŻONKI
Lazania - pizza - strudel - frytki - pieczywo.
Funkcja automatycznie dobiera optymalną
temperaturę oraz tryb pieczenia dla pięciu różnych
kategorii gotowych dań mrożonych. Aby ustawić
temperaturę dla innych rodzajów produktów, należy
wybrać funkcję „Własne”.
DUSZENIE
Do duszenia mięsa i ryb, które pozwala
zachować ich kruchość i soczystość. Zalecamy
najpierw podsmażyć kawałki mięsa lub ryby
na patelni tak, aby ułatwić wytopienie się ich
naturalnego tłuszczu. Czasy pieczenia wahają się od
dwóch godzin dla ryb o wadze 300 g, do czterech
lub pięciu godzin dla ryb o wadze 3 kg oraz od
czterech godzin dla kawałków mięsa o wadze 1 kg,
do sześciu lub siedmiu godzin dla kawałków mięsa o
wadze 3 kg.
WYM. OBIEG ECO*
Do pieczenia nadziewanych kawałków
mięsa i filetów na jednej półce. Potrawy są
zabezpieczone przed nadmiernym wysychaniem,
dzięki delikatnemu, przerywanemu obiegowi
powietrza. Gdy ta funkcja jest używana, kontrolka
ECO pozostaje wyłączona przez cały czas pieczenia,
ale można ją na jakiś czas włączyć z powrotem,
naciskając
. Aby użyć cyklu ECO i obniżyć zużycie
energii, nie należy otwierać drzwiczek pierkarnika, aż
do zakończenia pieczenia potrawy.
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem
(UE) nr 65/2014
4
USTAWIENIA
Pozwalają zmienić ustawienia piekarnika (moc, język,
czas, poziom głośności sygnałówwiękowych,
jasność, tryb ECO).
Uwaga: Gdy piekarnik jest wyłączony, ale tryb ECO jest
aktywny, jasność wyświetlacza zostanie po kilku sekundach
zmniejszona, aby oszczędzać energię. Wyświetlacz włączy
się ponownie automatycznie, gdy tylko zostanie wciśnięty
któryś z przycisków, itp.
AUTOMATYCZNE PRZEPISY
Aby upewnić się, czy funkcja jest używana w
prawidłowy sposób, należy zapoznać się z naszą
książką kucharską, krą można pobrać ze strony
docs . hotpoint . eu
Funkcja ta daje możliwość wyboru jednego z 28
różnych gotowych przepisów kulinarnych.
Piekarnik automatycznie ustawia optymalną
temperaturę, funkcję oraz czas pieczenia.
PRZEPISY Z SON
Ta funkcja automatycznie wybiera optymalny
tryb pieczenia dla wielu różnych rodzajów mięsa.
Sugeruje optymalną temperaturę zarówno w
komorze piekarnika, jak i wewnątrz potrawy, w
zależności od wybranego rodzaju mięsa.
Aby upewnić się, czy sonda jest prawidłowo
włożona iywana, należy postępować zgodnie z
instrukcjami podanymi w odpowiednim punkcie
instrukcji.
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
1. WYBIERZ JĘZYK
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Wyświetlacz pokaże listę
dostępnych języków.
Please select language
Italiano
Português do Brasil
English
Nacisnąć lub , aby wyświetlić żądany język i
potwierdzić przyciskiem
.
Uwaga: Wyboru języka można również dokonać ponownie,
za pomocą menu „Ustawienia".
2. USTAWIENIE CZASU
Po dokonaniu wyboru języka, naly ustawić bieżący
czas: na wyświetlaczu będzie migać godzina 12:00.
Premere per impostare il tempo, OK per terminare
HH MM
12:00
Naciśnij aby ustawić czas, a później
OK aby zakończyć
GG MM
Za pomocą lub ustawić czas i potwierdzić
przyciskiem
.
Uwaga: Jeśli nastąpi przerwa w zasilaniu, czas musi być
ustawiony ponownie.
3. USTAWIENIE ZUŻYCIA ENERGII
Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużyw
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem
mocy przez domową instalację elektryczną, większym
niż 3 kW: Jeśli gospodarstwo domowe korzysta z
niższego poziomu mocy, trzeba będzie tę wartość
zmniejsz.
Za pomocą
lub wybrać pozycję z menu
“Ustawienia”, nacisnąć
, wybrać “Moc” i nacisnąć
, aby potwierdzić.
Più di 2,5 kW
Bassa
Alta
Ponad 2,5 kW
Cicho
Głośno
Za pomocą lub wybrać „Niska” i nacisnąć ,
aby potwierdzić.
4. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
kry jest pozostałością po produkcji: Jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające lub zdć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w nim akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 200 °C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przyyciu funkcji
z obiegiem powietrza (np. „Termoobieg” lub „Piecz.
konwekcyjne).
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PL
5
3. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
W tym piekarniku można przygotowywać dowolne
potrawy, korzystając lub nie, z fazy wstępnego
nagrzewania.
Wybór “Nie” skróci całkowity czas pieczenia (w tym
fazy nagrzewania) i zużycie energii aż do 25%.
Wstępne nagrzewanie może być wykonywane przy
większości funkcji.
Kiedy nagrzewanie zostanie zakończone, rozlegnie się
charakterystyczny sygnałwiękowy, a wyświetlacz
pokaże, że piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę.
Włożyć potrawę do środka i piec zgodnie z przepisem.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu nagrzewania może mieć wpływ na jakość
pieczonych potraw.
4. USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA
PIECZENIA OPÓŹNIONY START
Wiele funkcji pozwala na opóźnienie rozpoczęcia
pieczenia, poprzez ustawienie czasu zakończenia.
Podczas ustawiania czasu trwania tej funkcji,
wyświetlacz będzie pokazywać o której godzinie
pieczenie zostanie zakończone. Uż
lub ,
by przejść kursorem do opcji KONIEC, a następnie
wcisnąć
: Będzie migał czas.
PRERISC.
No
TEMPERATURA
200°C
TEMPO COTTURA
TEMPO FINE
Statico
19:20
02:00
Konwencjonalne
TEMPERATURA
NAGRZEWANIE
CZAS PIECZENIA
KONIEC
Nie
lub , by wybrać godzinę, o której ma
zakończyć się proces pieczenia i wcisnąć
. Wcisnąć
i umieścić potrawę w piekarniku, a następnie
wcisnąć ponownie
, by włączyć funkcję.
WPROWADZENIE USTAWIEŃ
Nacisnąć
lub , by przesunąć kursor na
ustawienia, które można zmienić.
Gdy kursor znajdzie się we właściwej pozycji, zmienić
ustawienia wciskając
: Wybrane ustawienie
zacznie migać.
lub , by zmienić wartość i potwierdzić,
wciskając
.
WŁĄCZANIE FUNKCJI
Kiedy wyświetlane są żądane ustawienia, nacisnąć
,
by włączyć funkcję. Włożyć potrawę do piekarnika
i następnie ponownie nacisnąć
, aby włącz
funkcję.
Uwaga: Niektóre ustawienia można zmieniać w trakcie
pieczenia.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBÓR FUNKCJI
Funzioni di cottura tradizionali manuali
Funzioni Speciali
Impostazioni
Tradizionali
1
4
2
3
Tradycyjne
Funkcje pieczenia tradycyjnego
Ustawienia
Funkcje specjalne
1. Symbol wybranej funkcji
2. Wybrana funkcja
3. Inne dostępne funkcje
4. Opis wybranej funkcji
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA
Nacisnąć i przytrzymać
: Wyświetlacz pokaże menu
ówne.
PORUSZANIE SIĘ PO MENU
Nacisnąć
lub , by poruszać się po głównym
menu i podświetlić pozycję, którą chcemy wybrać.
WYBIERANIE POZYCJI Z MENU
Kiedy żądana pozycja jest podświetlona na
wyświetlaczu, nacisnąć
, by potwierdzić i przejść
do ustawień menu dla tej funkcji lub do listy funkcji.
WYBIERANIE FUNKCJI
Nacisnąć
lub , aby poruszać się po dostępnej
liście. Nacisnąć
, by potwierdzić i przejść do menu
ustawień.
2. USTAWIANIE I WŁĄCZANIE FUNKCJI
Statico
PRERISC.
No
TEMPERATURA
200°C
TEMPO COTTURA
TEMPO FINE
19:20
02:00
2
3
6
1
4
5
Konwencjonalne
TEMPERATURA
NAGRZEWANIE
CZAS PIECZENIA
KONIEC
Nie
1. Kursor
(wyświetla wybrane ustawienie)
2. Temperatura/moc grilla
3. Nagrzewanie
4. Czas trwania
5. Czas, po którym funkcja się wyłączy
6. Nazwa funkcji
6
Piekarnik włączy się automatycznie po upłynięciu
czasu obliczonego tak, by cykl pieczenia zakończył się
o ustawionej godzinie.
Partenza ritardata
TEMPERATURA
200°C
AVVIO IN
TEMPO FINE
20:20
-07:10
Opóźniony start
TEMPERATURA URUCHMOM ZA
KONIEC
Uwaga: można włączyć tę funkcję natychmiast, pomijając
ustawiony czas opóźnienia, wciskając .
To ustawienie może być stosowane tylko wówczas, gdy nie
jest wymagane wstępne nagrzewanie piekarnika.
. PRZYRUMIENIANIE
Niektóre funkcje piekarnika pozwalają na
przyrumienienie potrawy poprzez włączenie funkcji
grill po zakończeniu pieczenia.
per prolungare, OK per dorare
Cottura terminata alle 20:00
Koniec pieczenia: 20:00
: przedłużyć, OK: przyrumienić
W razie potrzeby nacisnąć , aby aktywować
pięciominutowy cykl przyrumieniania potrawy.
Pieczenie za pomocą funkcji, która jest aktualnie
wybrana można również przedłużyć, naciskając
.
Aby zatrzymać wykonywanie funkcji, nacisnąć
, aby
wyłączyć piekarnik lub nacisnąć
, aby przejść do
głównego menu.
. AUTOMATYCZNE PRZEPISY
W pamięci tego piekarnika zapisanych jest 28
automatycznych przepisów kulinarnych, w których
optymalne funkcje i temperatury pieczenia zostały już
wstępnie ustawione. Aby móc w pełni korzystać z tej
funkcji i uzyskać optymalne rezultaty pieczenia, warto
zapoznać się z naszą książką kucharską, którą można
pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
Za pomocą
lub , z głównego menu wybrać
„Przepisy”. Nacisnąć
, aby potwierdzić i przejść do
listy dostępnych potraw.
Za pomocą
lub przewinąć listę, a następnie
nacisnąć
, aby potwierdzić wybór.
Pollo arrosto
CONTROLLO
Automatico
TEMPO COTTURA
TEMPO FINE
19:20
-00:32
Pieczony kurczak
STEROWANIE
Automatyczna
CZAS PIECZENIA
KONIEC
Nacisnąć i włożyć potrawę do piekarnika. Nacisnąć
ponownie
, aby włączyć wykonywanie funkcji.
Te przepisy pozwalają ustawić koniec czasu pieczenia.
Uwaga: Rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawi się polecenie wskazujące czynność, jaką trzeba
wykonać w związku z wybraną funkcją, np. obrócenie
potrawy na drugą stronę lub sprawdzenie postępu pieczenia.
. PRZEPISY Z SONDĄ
Sonda do mięsa umożliwia mierzenie temperatury
wewnątrz potraw, podczas pieczenia.
Za pomocą
lub , z głównego menu wybrać
„Przepisy z sondą” i nacisnąć
.
Wybrać danie z dostępnych na liście i nacisnąć
,
aby potwierdzić.
Uwaga: Wybranie „Mięso wypiek wł. pozwala na zmianę
wszystkich ustawień (temperatury piekarnika i temperatury
sondy). Inne przepisy umożliwiają zmianę tylko niektórych
ustawień.
Umieścić sondę do potraw głęboko
w pieczonym mięsie, omijając kości
i tłuste fragmenty.
W przypadku drobiu, umieścić
sondę na całej długości w środku
piersi, omijając puste przestrzenie.
Włożyć potrawę do piekarnika i
podłączyć wtyczkę, wkładając ją
do gniazdka znajdującego się na
prawej stronie komory piekarnika.
COTTURA
TEMPERATURA
150°C
SONDA CARNE
ATTUALE
79°
100°
PIECZENIE
TEMPERATURA SONDA DO MIĘSA
BIEŻĄCE
W razie potrzeby zmienić (jeśli to możliwe)
zaprogramowane ustawienia lub nacisnąć
.
Urządzenie wyda charakterystyczny sygnał
dźwiękowy, a kiedy sonda do potraw osiągnie żądaną
temperaturę, na wyświetlaczu pojawi się odpowiednia
informacja.
Po zakończeniu pieczenia można poprawić uzyskany
rezultat, wydłużając dodatkowo czas pieczenia.
Nacisnąć
lub , aby ustawić długość
czasu: Piekarnik automatycznie użyje funkcji
„Konwencjonalne”.
Uwaga: Jeśli sonda nie została prawidłowo podłączona,
będzie słychać sygnał dźwiękowy i na wyświetlaczu pojawi
się odpowiedni komunikat.
ZASTOSOWANIE SONDY DO MIĘSA PRZY UŻYWANIU
FUNKCJI USTAWIANYCH RĘCZNIE
Sonda do mięsa może być również używana w
przypadku niektórych funkcji ustawianych ręcznie,
co pozwoli na uzyskanie optymalnych rezultaw
pieczenia.
Wybrać funkcję ustawianą ręcznie i podłączyć sondę:
W lewym górnym rogu wyświetlacza pojawi s
temperatura, którą musi osiągnąć sonda.
Statico
TEMPERATURA
180°C
SONDA CARNE
100°
TEMPERATURA SONDA DO MIĘSA
Konwencjonalne
Aby zmienić to ustawienie, za pomocą lub
przesunąć kursor obok wartości i nacisnąć
.
Kiedy ustawienie zacznie migać na wyświetlaczu,
należy ustawić wymaganą wartość, za pomocą
lub
, a następnie nacisnąć , aby potwierdzić.
Tabelę zalecanych temperatur dla każdego rodzaju
mięsa, można znaleźć w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, dostępnych na stronie docs.hotpoint.eu
PL
7
. ULUBIONE
Aby ułatwić sobie korzystanie z piekarnika, można
zapisać w jego pamięci do 10 ulubionych funkcji.
Jeśli chcieliby Państwo zapamiętać jakąś funkc
jako ulubioną i zapisać bieżące ustawienia do
wykorzystania w przyszłości, należy w tym celu
nacisnąć
po zakończeniu pieczenia.
Nacisnąć
, aby potwierdzić: Na wyświetlaczu
zostanie wyświetlony komunikat z prośbą o zapisanie
funkcji na liście ulubionych, pod numerem od 1 do 10.
Premere OK per salvare << per annullare
Termoventilato1
Naciśnij OK, aby zapamiętać, anulowanie
Termoobieg
Za pomocą lub wybrać odpowiedni numer, a
następnie potwierdzić naciskając
.
Uwaga: Nacisnąć , aby anulować.
Jeśli pamięć jest pełna lub dany numer został już
wykorzystany, wcześniej przypisana funkcja zostanie
zastąpiona.
Aby w późniejszym czasie wywołać zapisane
funkcje, nacisnąć
: Na wyświetlaczu pojawi się lista
ulubionych funkcji użytkownika.
La selezione delle tue ricette preferite
Termoventilato
Statico
Pizza
Wybór ulubionych przepisów
Konwencjonalne
Termoobieg
Pizza
Za pomocą lub wybrać funkcję naciskając ,
a następnie nacisnąć
, aby uaktywnić.
. CZAS
Kiedy piekarnik jest wyłączony, wyświetlacz może
być używany do pokazywania czasu. Aby włączyć tę
funkcję, upewnić się, że piekarnik jest wyłączony i
nacisnąć
: Na wyświetlaczu będzie migać czas.
Premere per impostare il timer, OK per avviare
00 : 00 : 00
(HH) (MM) (SS)
Naciśnij aby ustawić zegar i OK aby
rozpocząć
MM SSGG
lub , by ustawić żądany czas, a następnie
wcisnąć
, by rozpocząć odliczanie czasu. Gdy tylko
zakończy się odliczanie wybranego czasu, urządzenie
wyda charakterystyczny sygnał dźwiękowy.
Uwaga: W każdym momencie można zatrzymać czas,
wciskając przycisk .
. BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Aby zablokować klawiaturę, należy wcisnąć i
przytrzymać jednocześnie przyciski
i ,
przynajmniej przez pięć sekund. Powtórzenie tej
procedury spowoduje zdjęcie blokady klawiatury.
Uwaga: Funkcję tę można włączyć również podczas
pieczenia.
Ze względów bezpieczeństwa, piekarnik można w każdym
momencie wyłączyć, naciskając przycisk .
8
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
- 160-180 30-90
2/3
- 160-180 30-90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
- 160-200 35-90
3
- 160-200 40-90
4
1
Kruche ciasteczka/Rogaliki
- 160-180 20-45
3
- 160 -170 20-45
4
1
- 160 -170 20-45 ***
5
3 1
Ptysie
- 180-200 30-40
3
- 180-190 35-45
4
1
- 180-190 35-45 ***
5
3 1
Bezy
- 90 110-150
3
- 90 140-160
4
1
- 90 140-160 ***
5
3 1
Chleb/pizza/focaccia
- 190-250 15-50
1 / 2
- 190-250 20-50
4
1
- 190-250 25-50 ***
5
3
1
Ciasta wytrawne
(tarta warzywna, quiche)
- 180-190 40-55
2 / 3
- 180-190 45-70
4
1
- 180-190 45-70 ***
5
3 1
Vols-au-vent/krakersy
- 190-200 20-30
3
- 180-190 20-40
4
1
- 180-190 20-40 ***
5
3 1
Lasagne/zapiekany makaron/
cannelloni/zapiekanki
- 190-200 45-65
3
Jagnięcina/cielęcina/ wołowina/
wieprzowina
1 kg
- 190-200 80 -110
3
Kurczak/królik/kaczka 1 kg - 200-230 50-100
3
Indyk/gęś 3 kg - 190-200 80-130
2
Ryba pieczona/potrawy pieczone
w papierze
(filet, w całości)
- 180-200 50-60
3
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany)
- 180-200 40-60
2
TABELA GOTOWANIA
PL
9
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Tosty - Wysoka 3-6
5
Filety rybne/kawki - Półtwardo 20-30 *
4
3
Kiełbaski/kebab/kotlety/
hamburgery
-
Średni –
wysoki
15-30 *
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - Średnia 55-70 **
2
1
Befsztyk krwisty 1 kg - Średnia 35-50 **
3
Udziec barani/golonka - Półtwardo 60-90 **
3
Pieczone ziemniaki - Średnia 35-55 **
3
Zapiekanka warzywna - Wysoka 10-25
3
Lazania i mięso - 200 50-100 ***
4
1
Mięsa i ziemniaki - 180 45-100 ***
4
1
Ryby i warzywa - 190 30-50 ***
4
1
Pełne danie: Tarta owocowa
(poziom 5)/lasagne (poziom 3)/
mięso
(poziom 1)
- 190 40-120 ***
5
3 1
Mrożona pizza
- Automat. 10-15
3
- Automat. 15-20
4
1
- Automat. 20-30
4
2 1
- Automat. 20-30
4
3-2 1
Nadziewane i pieczone kawałki
mięsa
- 200 80-120 ***
3
Plastry mięsa (królik, kurczak,
jagnięcina)
- 200 50-100 ***
3
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia.
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie
potrzeby).
*** Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika
w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
WWW
Pobrać Instrukcję obsługi i konserwacji ze strony
docs.hotpoint.eu, aby uzyskać dostęp do tabeli
sprawdzonych przepisów, opracowanej przez ośrodki
certyfikacji, zgodnie ze standardem IEC 60350-1.
WWW
Pobrać Instrukcje obsługi i konserwacji z docs.hotpoint.eu, w których można znaleźć tabelę przepisów
wymagających użycia sondy do mięsa.
FUNKCJE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Termoobieg Piecz. konwekcyjne Rozmrażanie Wym. obieg Eco
AKCESORIA
Ruszt
Naczynia lub
blachy do
pieczenia na
ruszcie
Blacha-ociekacz
/ blacha do
pieczenia
Blacha-ociekacz
Blacha na
ściekający tłuszcz
napniona 500 ml
wody
Blacha do
pieczenia
Sonda do mięsa
(opcja)
10
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką
z mikrofibry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka
kropel detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do
sucha ściereczką.
Nie stosow żrących ani ściernych detergentów.
Jeśli tego rodzaju substancje zostały przypadkowo
rozprowadzone po powierzchni urządzenia, należy
natychmiast je usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki
z mikrofibry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu należy poczekać, aż piekarnik
ostygnie i wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż
jest ciepły, usuwając z niego wszystkie osady i
zabrudzenia powstałe z resztek potraw. Aby usunąć
wszelkie skropliny, które powstały w wyniku pieczenia
potraw z dużą zawartością wody, należy pozostawić
piekarnik do całkowitego ostygnięcia, a następnie
wytrzeć go szmatką lub gąbką.
Wewnętrzna powierzchnia szklanej szyby w
drzwiczkach jest pokryta specjalną powłoką, która
ułatwia czyszczenie. Aby szklana szyba jak najlepiej
spełniała swoje funkcje, do czyszczenia używać
miękkiej gąbki zwilżonej czystą wodą. Aby usunąć
resztki tłuszczu, można dolać do wody kilka kropli
obojętnego chemicznie detergentu.
Aby sobie ułatwić czyszczenie urządzenia, można
zdemontować drzwiczki.
Górny element grzewczy grilla można obniżyć, aby
oczyścić górną płytę piekarnika.
AKCESORIA
Po każdym użyciu, akcesoria należy zanurzyć w
wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, używając
rękawic kuchennych, jeśli akcesoria są jeszcze gorące.
Resztki żywności mogą być łatwo usunięte za pomocą
szczoteczki lub gąbki do mycia naczyń.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia,
upewnić się, że piekarnik ostygł.
Nie należy stosować urządzeń
czyszczących parą.
Nie stosować wny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
Używać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych, upewnić się, że
piekarnik został odłączony od
zasilania.
WYMIANA ŻARÓWKI
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Odkręcić osłonę od lampki, wymienić żarówkę i
przykręcić osłonę z powrotem do lampki.
3. Ponownie poącz piekarnik do zasilania.
Uwaga: Stosować wyłącznie żarówki 25-40 W/230 V, typ
E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40 W/230 V, typ
G9, T300°C. Żarówka stosowana w tym piekarniku jest
przeznaczona do urządzeń domowych i nie nadaje się
do ogólnego oświetlania pomieszczeń w gospodarstwie
domowym (dyrektywa WE 244/2009). Żarówki można kupić
w autoryzowanym serwisie.
- Jeśli używane są żarówki halogenowe, nie wolno dotyk
ich gołymi rękami - ślady palców pozostawione na
powierzchni mogą doprowadzić do uszkodzenia żarówek.
Nie używać piekarnika, dopóki osłona lampy nie zostanie
ponownie zamontowana.
KONSERWACJA
I CZYSZCZENIE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
PL
11
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa.
Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy piekarnik jest
prawidłowo podłączony do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Wyświetlacz pokazuje literę „F”,
po której następuje liczba.
Problem związany z
oprogramowaniem.
Skontaktować się z najbliższym Biurem Obsługi
Klienta i podać numer następujący po literze "F".
USUWANIE USTEREK
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie
otworzyć i odblokować, opuszczając zaczepy.
2.
b
a
Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to
możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie
trzymać ich za uchwyt.
Teraz można zdjąć drzwiczki w prosty sposób,
dociskając je przez cały czas i jednocześnie
wyciągając do góry, aż wysuną się z miejsc
zamocowania. Odłożyć drzwiczki na bok, opierając je
na miękkim podłożu.
a
b
~15°
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę
piekarnika, wyrównując haki zawiasów z miejscami ich
zamocowania i zablokowując górną część na swoim
miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je
otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia:
Upewnić się, czy zostały opuszczone do końca.
b
a
Delikatnie nacisnąć, aby sprawdzić, czy położenie
zaczepów jest prawidłowe.
5.
“CLICK”
Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania. Jeśli
nie, powtórzyć wyżej opisane czynności: Drzwiczki
mogą ulec zniszczeniu, jeśli nie działają prawidłowo.
12
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera najlepsze funkcyjne, akcesoria i
poziom do gotowania różnych rodzajów żywności.
Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia
potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego. Temperatury
oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości
potrawy lub od rodzaju akcesoriów. Początkowo
należy stosować najniższe sugerowane ustawienia,
a jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona,
należy użyć wszych. Zaleca się stosowanie
akcesoriów dołączonych w zestawie lub, w miarę
możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego
metalu. Można stosować również naczynia i akcesoria
ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas
pieczenia nieco się wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Funkcja “Termoobieg” umożliwia pieczenie różnych
potraw (takich jak ryby, warzywa) na różnych półkach,
w tym samym czasie.
Potrawy wymagające krótszego pieczenia należy
wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które powinny piec
się dłużej.
KARTA PRODUKTU
WWW
Karta produktu z danymi dotyczącymi zużycia
energii przez urządzenie może zostać pobrana ze
strony docs.hotpoint.eu
JAK OTRZYMAĆ INSTRUKCJE OBSŁUGI I
KONSERWACJI
>
WWW
Instrukcję obsługi i konserwacji
można pobrać z naszej strony
docs . hotpoint . eu (możliwe jest użycie
tego kodu QR), podając kod produktu.
> Można również skontaktować się z naszym
serwisem technicznym dla klientów.
KONTAKT Z NASZYM BIUREM OBSŁUGI KLIENTA
Nasze dane kontaktowe
znajdują się w książeczce
gwarancyjnej. Przy
kontakcie z Biurem
Obsługi Klienta
należy podać kody z
tabliczki znamionowej
urządzenia.
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
Model: xxxXXXXxx
XX
X
X
XXX
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
XX
XX
X
X
X
X
X
X
XXX
XXX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
400010849867
Wydrukowano we Włoszech
001
PRAKTYCZNE PORADY
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

HOTPOINT/ARISTON FI9 891 SC IX HA instrukcja

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
instrukcja