Whirlpool JT 369 SL instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
PL
JT 369
www.whirlpool.com
2
PL
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
S
PRAWDZIĆ, CZY URZĄDZENIE NIE JEST USZKODZONE.
Sprawdzić, czy drzwi kuchenki dokładnie przyle-
gają do urządzenia po zamknięciu oraz, czy we-
wnętrzna uszczelka drzwi nie jest uszkodzona.
Opróżnić kuchenkę i oczyścić jej wnętrze przy po-
mocy miękkiej, wilgotnej ściereczki.
PO PODŁĄCZENIU
U
ZIEMIENIE URZĄDZENIA jest obowiązkowe.
Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za obrażenia ciała osób, zwie-
rząt oraz uszkodzenia przedmiotów wy-
nikłe z niespełnienia tego wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za jakiekol-
wiek problemy spowodowane niezastosowaniem się
ytkownika do niniejszych instrukcji.
N
IE NALEŻY URUCHAMIAĆ URZĄDZENIA , jeśli prze-
wód zasilający lub wtyczka są uszkodzo-
ne, jeśli urządzenie nie działa prawidłowo
lub, gdy zostało uszkodzone, bądź spad-
ło. Nie zanurzać przewodu zasilającego ani
wtyczki w wodzie. Przewód zasilający na-
leży utrzymywać z dala od gorących po-
wierzchni. Nieprzestrzeganie powyższych
poleceń może spowodować porażenie
prądem, pożar i inne zagrożenia.
N
IE WOLNO ZDEJMOWAĆ YTEK OCHRONNYCH OTWORÓW
WENTYLACYJNYCH znajdują-
cych się na bocznej ściance
komory kuchenki. Zapobie-
gają one dostawaniu się
tłuszczu i cząstek żywno-
ści do kanałów wlotowych
mikrofal.
S
PRAWDZIĆ, CZY NAPIĘCIE PODANE na tabliczce
znamionowej jest zgodne z napięciem w
Państwa mieszkaniu.
PO PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA do sieci po raz pierw-
szy lub po przerwie w dopływie prądu, wwiet-
lacz jest wygaszony. Jeśli jest to wymagane, ku-
chenka może wyświetlać zegar w formacie 24 go-
dzinnym. Jeżeli funkcja zegara nie została zapro-
gramowana, wyświetlacz pozostanie wygaszo-
ny, aż do momentu ustawienia czasu gotowania
lub minutnika.
KUCHENKĘ MOŻNA UŻYWAĆ
WYŁĄCZNIE przy szczelnie za-
mkniętych drzwiach.
JEŚLI KUCHENKA JEST ZAIN-
STALOWANA w pobliżu odbiornika ra-
diowego, telewizyjnego lub anteny, mogą
wystąpić zakłócenia w odbiorze.
K
UCHENKĘ NALEŻY USTAWIĆ NA PŁASKIEJ
I STABILNEJ POWIERZCHNI, wy-
starczająco wytrzymałej do
utrzymania ciężaru ku-
chenki wraz z naczyniami, jakie
zostaną włożone do środka.
Z urządzeniem należy obchodzić się ostrożnie.
NINIEJSZA KUCHENKA NIE JEST PRZEZNACZONA do um-
ieszczenia ani używania na blacie kuchennym
niższym niż 850 mm nad podłogą.
K
UCHENKĘ NALEŻY UMIEŚCIĆ W PEWNEJ ODLEGŁOŚCI od in-
nych źródeł ciepła. Aby zapewnić dostatecz
wentylację, należy pozostawić nad kuchenką
przynajmniej 20 cm wolnej przestrzeni.
Sprawdzić, czy przestrzeń pod kuchenką, nad i
wokół niej jest wolna umożliwiając prawidłowy
przepływ powietrza.
Nie wolno umieszcz
kuchenki mikrofalowej w szafce.
3
PL
DZIECI MOGĄ obsługiwać urządzenie bez
nadzoru osób dorosłych jedynie wówczas,
gdy zostały odpowiednio poinstruowa-
ne, jak naly bezpiecznie obchodzić się z
urządzeniem i rozumieją zagrożenia wyni-
kające z niewłaściwego użycia urządzenia.
Dzieci powinny być nadzorowane podczas
korzystania z innych źródeł ciepła (jeśli do-
stępne) niezależnie lub w połączeniu z ku-
chenką mikrofalową ze względu na wy-
twarzane wysokie temperatury.
N
INIEJSZE URZĄDZENIE NIE JEST PRZEZNACZONE DO
ytku przez osoby (w tym dzieci) o ograni-
czonych zdolnościach ruchowych, postrze-
gania lub umysłowych, a także przez oso-
by nie posiadające odpowiedniej wiedzy i
doświadczenia, z wyjątkiem sytuacji, gdy
osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeń-
stwo udzieliła odpowiedniego instruktażu
z zakresu obsługi urządzenia i nadzorowa-
ła takie czynności.
NALEŻY DOPILNOWAĆ, aby urządzenie nie było
przedmiotem zabaw dzieci.
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZSTWA
WEWNĄTRZ LUB W POBLIŻU KUCHENKI NIE NALEŻY
PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ MATERIAŁÓW PAL-
NYCH . Opary mogą spowodować zagroże-
nie pożarem lub wybuchem.
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do susze-
nia tkanin, papieru, przypraw, ziół, drewna,
kwiatów, owoców lub innych materiałów
palnych. Może to spowodować pożar.
N
IE NALEŻY GOTOW ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU zwłasz-
cza, gdy do gotowania używa się pojemni-
ków papierowych lub wykonanych z two-
rzyw sztucznych i innych łatwopalnych ma-
teriałów. Papier może się zwęglić lub zapa-
lić, zaś niektóre rodzaje plastiku mogą się
topić podczas podgrzewania żywności.
Nie wolno pozostawiać kuchenki bez
nadzoru, jeśli do gotowania używa
się dużych ilości tłuszczu lub ole-
ju, ponieważ może się on przegrzać i
spowodować pożar!
JEŚLI MATERI ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy po-
zostawić drzwi zamknięte i wyłączyć ku-
chenkę. Odłączyć kabel zasilający lub
wyłączyć zasilanie na tablicy bezpieczni-
kowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
N
IE NALEŻY YWAĆ KUCHENKI mi-
krofalowej do podgrzewa-
nia potraw w szczelnie za-
mkniętych pojemnikach.
Podczas otwierania wzrost
ciśnienia może spowodować uszkodzenie,
a nawet wybuch.
JAJKA
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do gotowania
lub podgrzewania całych jaj w skorupce lub bez
skorupki, gdyż mogą eksplodować nawet po za-
kończeniu gotowania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ , czy nie zosta-
ły uszkodzone uszczelki drzwi oraz po-
wierzchnie w ich pobliżu. W przypadku
stwierdzenia uszkodzeń, nie należy uży-
wać kuchenki, aż do czasu naprawienia
uszkodzeń przez wykwali kowany perso-
nel serwisu technicznego.
N
IE UŻYWAĆ W URZĄDZENIU żrących środków
ani oparów. Zakupiona kuchenka zosta-
ła zaprojektowana specjalnie do podgrze-
wania i gotowania produktów żywnościo-
wych. Nie jest ona przeznaczona do celów
przemysłowych ani laboratoryjnych.
NIE WIESZAĆ ANI NIE KŁAŚĆ ciężkich przed-
miotów na drzwiach, ponieważ może to
spowodować uszkodzenie mechanizmu
otwierania i zawiasów kuchenki. Nie na-
leży wieszać żadnych przedmiotów na
klamce drzwi.
4
PL
UWAGI OGÓLNE
N
INIEJSZE URZĄDZENIE PRZEZNACZONE JEST WYŁĄCZNIE DO
UŻYTKU DOMOWEGO!
N
IE WOLNO WŁĄCZAĆ KUCHENKI bez potraw w środku,
jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja
urządzenia może spowodować jego uszkodzenie.
PODCZAS ĆWICZ OBSŁUGI kuchenki należy umieś-
cić w niej szklankę z wodą. Woda pochłania
energię mikrofal i kuchenka nie ulegnie uszko-
dzeniu.
ZANIM TOREBKI PAPIEROWE lub plastikowe
zostaną umieszczone w kuchence na-
leży zdjąć z nich metalowe wiązania .
SMAŻENIE NA OLEJU
KUCHENKI MIKROFALOWEJ NIE WOLNO UŻYWAĆ do sma-
żenia w głębokim oleju, ponieważ nie
jest możliwe kontrolowanie
jego temperatury.
YNY
N
P. NAPOJE LUB WODA. Przegrzanie płynu ponad
punkt wrzenia może nastą-
pić bez oznak wrzenia. Może to
prowadzić do nagłego wygo-
towania się gorącego płynu.
Aby do tego nie dopuścić,
należy wykonać następujące czynności:
1. Unikać używania pojemników o prostych
ścianach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem na-
czynia do kuchenki i pozostawić w naczy-
niu łyżeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu należy odczekać chwilę,
ponownie zamieszać, a następnie ostroż-
nie wyjąć naczynie z kuchenki.
OSTRZEŻENIE
S
ZCZEGÓŁOWYCH INFORMACJI NALEŻY SZUKAĆ w książ-
kach kucharskich podających przepisy goto-
wania w kuchenkach mikrofalowych. Szczegól-
nie w przypadku gotowania i podgrzewania
potraw zawierających alkohol.
P
O PODGRZANIU POTRAW DLA DZIECI w słoicz-
ku lub płynów w butelce dla
niemowląt, należy zawsze wy-
mieszać zawartość i sprawdzić
temperaturę przed podaniem. Zapewni to rów-
nomierne rozprowadzenie ciepła i uniknięcie ry-
zyka poparzeń.
Przed podgrzaniem należy zdjąć pokrywkę i
smoczek!
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
NALEŻY UŻYWAĆ RĘKAWIC LUB OCHRANIACZY,
aby uniknąć poparzeń podczas dotyka-
nia pojemników, części kuchenki i na-
czyń. Dostępne elementy mocno się na-
grzewają podczas pracy urządzenia.
Małe dzieci nie powinny przebywać w
jego pobliżu.
K
OMORY KUCHENKI nie należy wykorzystywać
jako szafki.
O
TWORY WENTYLACYJNE w kuchence nie mogą być
zasłonięte. Zablokowanie otworów wlotowych
lub wylotowych powietrza może spowodować
uszkodzenie kuchenki i niezadowalające rezul-
taty gotowania.
U
RZĄDZENIA NIE NALEŻY YWAĆ ani pozostawiać
na zewnątrz.
NIE UŻYWAĆ niniejszego urządzenia w pobliżu
zlewu kuchennego, w wilgotnej piwnicy, w
pobliżu basenu i tym podobnych miejscach.
5
PL
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
W PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ PRZEDMIOTÓW
WYKONANYCH Z METALU z wnętrzem pracującej ku-
chenki może dojść do powstania iskier, które
mogą spowodować uszkodzenie kuchenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY MUSI BYĆ YWANY za-
wsze, niezależnie od sposobu gotowania. Słu-
ży on do zbierania kapiącego sosu oraz cząstek
żywności, które moyby za-
brudzić i zaplamić wnętrze ku-
chenki.
Szklany talerz obrotowy na-
leży umieścić na podstawce pod talerz ob-
rotowy.
POKRYWKA
POKRYWKA UŻY DO przykrywania
potraw podczas gotowania i
odgrzewania za pomocą mikro-
fal i pomaga w zmniejszeniu ro-
zpryskiwania, zatrzymaniu wil-
goci w potrawie oraz skróceniu czasu gotowania.
P
OKRYWKĘ ależy stosować do podgrzewania
dwupoziomowego.
PRZED UŻYCIEM NACZYŃ, NALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, CZY
one odporne na działa-
nie wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I AKCESORIÓW do kuchen-
ki, naly sprawdzić, czy nie stykają się z po-
wierzchniami wewnętrznymi kuchenki.
PRZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI, należy zawsze
sprawdzić, czy talerz obrotowy może się swo-
bodnie obracać. Jeśli talerz obrotowy nie
może się swobodnie obracać, należy uż
mniejszego naczynia.
TALERZ CRISP
Ż
YWNOŚĆ NALEŻY UMIESZCZAĆ
BEZPOŚREDNIO NA TALER ZU CRISP.
Zawsze używać szklanego talerza obrotowego
jako podstawy podczas używania talerza Crisp.
NIE WOLNO UMIESZCZAĆ ŻADNYCH NACZYŃ na talerzu
Crisp, ponieważ bardzo szybko się nagrzewa i
może uszkodzić naczynie.
TALERZ CRISP można wstępnie nagrzać przed
yciem (maks. 3 minuty). Zawsze należy uży-
wać funkcji „Crisp” w przypadku wstępnego
nagrzewania talerza Crisp.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
N
ALEŻY STOSOW NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PAR-
ZE WRAZ Z ZAŁOŻONYM FILTREM SIATKOWYM do
gotowania potraw takich jak
ryby, warzywa i ziemniaki.
NALEŻY STOSOW NACZYNIE DO
GOTOWANIA NA PARZE BEZ ZAŁOŻONEGO
FILTRA SIATKOWEGO do gotowania
potraw takich jak ryż, makaron i biała fasola.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE NALEŻY ZAWSZE
umieszczać na szklanym talerzu obrotowym.
N
A RYNKU DOSTĘPNYCH jest wiele różnorodnych ak-
cesoriów. Przed ich zakupem, należy upewnić się,
czy nadają się do kuchenek mikrofalowych.
RĄCZKA DO TALERZA CRISP
W
CELU WYJĘCIA TALER ZA CRISP Z KUCHEN-
KI należy używać specjalnej rączki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALE RZ OBROTOWY należy sta-
wiać na podstawce obrotowej. Na
podstawce talerza obrotowego nie
należy kłaść żadnych innych naczyń.
Zainstalować podstawkę pod
talerz obrotowy wewtrz kuchenki.
FORMA DO PIECZENIA
PODCZAS KORZYSTANIA WYŁĄCZNIE
Z FUNKCJI TERMOOBIEGU, DO PRZY-
GOTOWANIA POTRAW NALEŻY STOSOWAĆ
formę do pieczenia. Nigdy nie wolno jej używać w
połączeniu z mikrofalami.
Jest to szczególnie ważne w przypadku
sprtów wykonanych z metalu lub zawie-
rających elementy metalowe.
PODSTAWKA DRUCIANA
P
ODCZAS KORZYSTANIA Z FUNKCJI GRILL
lub trybu łączonego do przygotowania po-
traw należy stosować wysoką podstawkę drucianą.
PODCZAS KORZYSTANIA Z FUNKCJI TERMOOBIEGU lub trybu
łączonego do przygotowania potraw należy sto-
sować niską podstawkę drucianą.
6
PL
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM /
BLOKADA URUCHOMIENIA PRZEZ DZIECI
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM WŁĄCZA SIĘ AU-
TOMATYCZNIE PO upływie jednej minuty od
chwili, kiedy kuchenka znajdzie się w
„trybie czuwania”. (Kuchenka jest w
„trybie czuwania”, gdy na wwietla-
czu widoczny jest zegar 24 godzinny lub
(gdy zegar nie został ustawiony) wyświetlacz
jest wygaszony).
ZWOLNIENIE BLOKADY NASTĄPI PO OTWARCIU I
ZAMKNIĘCIU DRZWI , np. w celu włożenia potrawy
do środka. W przeciwnym razie na wyświetla-
czu pojawi się napis D OOR (Drzwi).
D OOR
WSTRZYMANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
WSTRZYMANIE PROCESU
GOTOWANIA:
GOTOWANIE MOŻNA WSTRZYM
otwierając drzwi, aby
sprawdzić, odwrócić lub
wymieszać potrawę. Usta-
wienia kuchenki są zacho-
wywane w pamięci przez 10 minut.
ABY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE:
NALEŻY ZAMKNĄĆ DRZWI i JEDEN RAZ nacisnąć
przycisk „Start. Gotowanie będzie kontynuo-
wane od momentu wstrzymania.
DWUKROTNE NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU Start” prze-
uża czas gotowania o 30 sekund.
P
RZERWANIE PROCESU GOTOWANIA:
NALEŻY WYJĄĆ POTRAWĘ, zamknąć drzwi i nacisnąć
przycisk „STOP”.
S
YGNAŁ AKUSTYCZNY KUCHENKI będzie sygnalizował
co minutę przez 10 minut, że gotowanie zo-
stało zakończone. Aby wą-
czyć sygnał, należy nacisnąć
przycisk „STOP” lub otwo-
rzyć drzwi.
FUNKCJĘ można włączać lub wączać
przytrzymując wciśnięty przycisk „Stop” przez
3 sekundy, aż do usłyszenia sygnału akustyc-
znego.
UWAGA: Należy pamiętać, że jeśli po zakończe-
niu procesu gotowania drzwi zostaną otwarte,
a następnie zamknięte, to ustawienia pozosta-
ną zachowane tylko przez 60 sekund.
7
PL
MINUTNIK TIMER KUCHENNY
Z FUNKCJI TEJ MOŻNA KORZYSTAĆ , gdy naly zmierzyć doadny czas, np. podczas gotowania jajek lub
wyrastania ciasta przed jego pieczeniem itd.
MINUTNIK KUCHENNY jest całkowicie niezależny od pozostałych funkcji i można z niego korzystać w
dowolnej chwili bez względu na to, czy kuchenka w danej chwili pracuje, czy nie.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „CLOCK” (ZEGAR).
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE ZGODNIE Z RUCHEM WSKAZÓWEK ZEGARA, aby ustawić żądany czas
gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
G
DY MINUTNIK ZAKOŃCZY ODLICZANIE , wyemitowany zostanie sygnał akustyczny.
J
EDNORAZOWE NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU ZEGARA wyświetla czas, jaki pozostał do „odliczenia” na minutniku.
Wyświetlanie trwa 3 sekundy, po czym następuje powrót do wyświetlania czasu gotowania (jeśli
gotowanie właśnie trwa).
A
BY ZATRZYMAĆ MINUTNIK, gdy działa on niezależnie od innej funkcji, należy przywołać jego funkcję,
naciskając przycisk „Clock, a następnie zatrzymać go ponownie naciskając przycisk „Clock.
q
w
e
8
PL
ZEGAR
PO PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA do sieci po raz pierwszy lub po przerwie w dopływie prądu, wyświetlacz
jest wygaszony. Jeżeli zegara nie został ustawiony, wyświetlacz pozostanie wygaszony, aż do mo-
mentu ustawienia czasu gotowania.
q
NACISNĄĆ I PRZYTRZYMAĆ (PRZEZ 3 SEKUNDY) PRZYCISK „CLOCK, aż zaczną migać cyfry z lewej strony
(godziny).
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić godzinę i NACISNĄĆ JE, aby potwierdzić. (Migają cyfry
z prawej strony (minuty).
e
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić minuty.
r
NACISNĄĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE, PRZYCISK „CLOCKlub PRZYCISK „START”.
Z
EGAR JEST NASTAWIONY i uruchomiony.
A
BY WYZEROW ZEGAR po jego ustawieniu, wystarczy ponownie nacisnąć i przytrzymać przez 3 se-
kundy przycisk „Clock, aż zaczną migać cyfry z lewej strony (godziny), a następnie nacisnąć przy-
cisk „Stop”.
ABY PONOWNIE USTAWIĆ ZEGAR, należy postępować według powyższej procedury.
UWAGA: PODCZAS USTAWIANIA ZEGARA DRZWI POWINNY BYĆ OTWARTE. Zapewnia to 10-minutowy czas na
ustawienie zegara. W przeciwnym razie, na każdy krok należy wykonać w ciągu 60 sekund.
q
w
e
r
r
r
9
PL
GOTOWANIE I PODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
FUNKCJA TA JEST PRZEZNACZONA do normalnego gotowania i podgrzewania takich potraw, jak warzy-
wa, ryby, ziemniaki i mięso.
P
O ROZPOCZĘCIU PROCESU GOTOWANIA:
Czas gotowania można regulować obracając pokrętło regulacyjne, a moc mikrofal poprzez
naciśnięcie pokrętła regulacyjnego, a następnie jego obrócenie. Jeśli podczas gotowania zostan-
ie naciśnięte pokrętło regulacyjne, zacznie migać wartość mocy mikrofal. Nowe ustawienie mocy
mikrofal zostanie potwierdzone po naciśnięciu pokrętła regulacyjnego lub po upływie 3 sekund
bez wykonywania żadnego ruchu pokrętłem regulacyjnym. Gdy wartość mocy mikrofal nie
będzie już migać, oznacza to, że nowe ustawienie zostało potwierdzone.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „MICROWAVE.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić moc mikrofal i NACISNĄĆ JE, aby potwierdzić. (Cyfry
zegara zaczną migać.)
e
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas gotowania.
r
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
M
OŻNA ŁATWO ZWIĘKSZAĆ CZAS GOTOWANIA o kolejne 30-sekundowe okresy naciskając przycisk „Start.
Każde naciśnięcie zwiększa czas gotowania o 30 sekund. Obracając pokrętło regulacji można
również zmienić czas, wydłużając lub skracając go.
q
w
e
r
TYLKO MIKROFALE
M
OC
SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
JET
P
ODGRZEWANIE napojów, wody, klarownych zup, kawy, herbaty lub innych produktów o
dużej zawartości wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe, należy wybr
mniejszą moc.
750 W G
OTOWANIE ryb , mięsa, warzyw itp.
650 W D
O potraw, których nie można mieszać.
500 W
G
OTOWANIE wymagające dużej dokładności , np. sosów z dużą zawartością białka, potraw, któ-
rych głównymi składnikami są jaja i ser oraz do dokończenia gotowania potraw duszonych.
350 W
G
OTOWANIE potraw duszonych, roztapianie masła.
160 W
R
OZMRAŻANIE.
90 W
D
O ZMIĘKCZANIA masła, serów i lodów.
10
PL
FUNKCJA TA SŁUŻY do szybkiego podgrzewania potraw zawierających dużo wody, np. klarowne
zupy, kawa lub herbata.
FUNKCJA „JET START” SZYBKIE PODGRZEWANIE
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
FUNKCJA TA URUCHAMIA SIĘ AUTOMATYCZNIE z pełną mocą mikrofal oraz czasem gotowania ustawionym
na 30 sekund. Każde dodatkowe naciśnięcie zwiększa czas o kolejne 30 sekund. Po uruchomieniu
funkcji, obracając pokrętło można wydłużyć lub skrócić czas gotowania.
ROZMRAŻANIE W TRYBIE RĘCZNYM
RĘCZNE ROZMRAŻANIE należy wykonać według
procedury podanej w punkcie „Gotowanie i pod-
grzewanie za pomocą mikrofal, nastawiając moc
na 160 W.
NALEŻY REGULARNIE SPRAWDZAĆ POTRAWĘ. Ustale-
nie prawidłowego czasu dla małych ilości ulu-
bionych potraw jest możliwe po zdobyciu do-
świadczenia.
D
UŻE KAWKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie proce-
su rozmrażania.
ZAMROŻONE POTRAWY UMIESZCZONE W OPAKOWANIACH
Z FOLII PLASTIKOWEJ lub kartonowych, można
umieszczać bezpośrednio w kuchence, o
ile nie mają one metalowych części (np.
metalowe wiązania).
KSZTAŁT OPAKOWANIA wywa na czas roz-
mrażania. Opakowania płytkie rozmraża-
ją się szybciej niż opakowania głębokie.
N
ALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWKI, w miarę
ich rozmrażania.
Pojedyncze plastry szybciej się rozmrażają.
Z
ABEZPIECZ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUK-
TU niewielkimi kawałkami folii
aluminiowej, jeżeli zaczyna-
ją się rozgrzewać (np. nóżki
kurczaka lub skrzydełka).
POTRAWY GOTOWANE, POTRAWKI I SOSY MIĘSNE
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane w
trakcie rozmrażania.
Z
ALECA SIĘ niepełne rozmrażanie produk-
tu i pozostawienie go w celu dokończe-
nia procesu w czasie dochodzenia.
C
ZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRAŻANIU ZAWSZE PO-
PRAWIA wynik, ponieważ nastę-
puje wyrównanie temperatu-
ry wewnątrz potrawy.
q
11
PL
FUNKCJA „JET DEFROST” SZYBKIE ROZMRAŻANIE
FUNKCJI NALEŻY UŻYĆ do rozmrażania mięsa, drobiu, ryb, warzyw i chleba.
ABY SKORZYST Z FUNKCJI „JET DEFROST”, należy podać wagę netto produktów. Funkcję należy stosować
wyłącznie, jeśli waga produktów wynosi od 100 g do 3 kg (patrz tabela funkcji „Jet Defrost).
ŻYWNOŚĆ NALEŻY ZAWSZE umieszczać na szklanym talerzu obrotowym.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „JET DEFROST.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby wybrać rodzaj potrawy i NACISNĄĆ JE, w celu zatwierdzenia.
(Cyfry wagi zaczną migać.)
e
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić wagę żywności.
r
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
W
POŁOWIE PROCESU ROZMRAŻANIA kuchenka zatrzyma się i wyświetli komunikat TURN FOOD (obróć potrawę).
Otworzyć drzwi.
Obrócić potrawę.
Zamknąć drzwi i ponownie włączyć kuchenkę naciskając przy-
cisk „Start.
UWAGA: Kuchenka ponownie uruchomi się po upływie 2 minut, jeśli
potrawa nie zostanie odwrócona. W takim przypadku czas rozmraża-
nia wydły się.
e
w
q
r
12
PL
POTRAWY MROŻONE:
JEŚLI WAGA POTRAWY JEST MNIEJSZA LUB
WIĘKSZA OD ZALECANEJ: Rozmrażanie na-
leży wykonać wg procedury podanej
w punkcie „Gotowanie i podgrzewa-
nie za pomocą mikrofal”, nastawiając
moc na 160 W.
POTRAWY MROŻONE:
JEŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST WYŻSZA
od głęboko zamrożonej (-18 °C), nale-
ży wybrać mniejszą wagę żywności.
J
EŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST NIŻSZA
od głęboko zamrożonej (-18°C), naly
wybrać większą wagę żywności.
FUNKCJA „JET DEFROST” SZYBKIE ROZMRANIE
RODZAJ ŻYWNOŚCI WAGA WSKAZÓWKI
q
MIĘSO 100 G - 2 KG Mięso mielone, kotlety, steki lub pieczenie.
w
DRÓB 100 G - 3 KG Kurczak w całości, w kawałkach lub  lety.
e
RYBY 100 G - 2 KG Steki lub  lety w całości.
r
WARZYWA 100 G - 2 KG Mieszane warzywa, groszek, brokuły itp.
t
CHLEB 100 G - 2 KG Bochenek, bułki lub rogale.
W
ODNIESIENIU DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, które nie zostały wymienione w tabeli oraz, jeśli waga
jest mniejsza lub większa niż zalecana, należy postępować zgodnie z instrukcją „Gotowanie i
podgrzewanie za pomocą mikrofal”, a do rozmrażania ustawić moc 160 W.
13
PL
GRILL
NALEŻY STOSOW FUNKCJĘ do szybkiego przyrumienienia powierzchni potrawy.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „GRILL”.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
P
ODCZAS STOSOWANIA FUNKCJI „GRILLNIE NALEŻY POZOSTAWIAĆ ZBYT UGO OTWARTYCH DRZWI , ponieważ spo-
woduje to spadek temperatury.
POTRAWY TAKIE, JAK ser, tosty, steki i kiełbaski należy umieszczać na wysokiej podstawce drucianej.
P
RZED UŻYCIEM NACZYŃ PODCZAS KORZYSTANIA Z TEJ FUNKCJI, naly upewnić się, że są one odporne na
działanie wysokich temperatur.
P
ODCZAS stosowania funkcji grillowania nie wolno używać plastikowych przyborów. Ulegną
one stopieniu. Kawałki drewna lub papieru także nie są odpowiednie.
NALEŻY ZACHOW OSTROŻNOŚĆ I NIE DOTYKAĆ sufitu kuchenki, za grzałką grilla.
w
q
e
14
PL
FUNKCJA „GRILL COMBI” GRILL W TRYBIE ŁĄCZNYM
FUNKCJA UŻY DO przyrządzania takich potraw, jak zapiekanki, lasagne, potrawy z drobiu oraz pie-
czone ziemniaki.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „GRILL COMBI”.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE, aby ustawić moc mikrofal i NACISNĄĆ JE, w celu potwierdzenia.
(Cyfry zegara zaczną migać.)
e
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas gotowania.
r
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
MAKSYMALNY, MOŻLIWY POZIOM MOCY MIKROFAL podczas używania funkcji Grill jest ograniczony do
wartości ustawionej fabrycznie.
GOTUJĄC Z UŻYCIEM TEJ FUNKCJI, potrawy należy umieszczać na wysokiej podstawce drucianej lub na
szklanym talerzu obrotowym.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
PODCZAS STOSOWANIA FUNKCJI „GRILLNIE NALEŻY POZOSTAWIAĆ ZBYT UGO OTWARTYCH DRZWI , ponieważ spo-
woduje to spadek temperatury.
P
RZED UŻYCIEM NACZYŃ PODCZAS KORZYSTANIA Z TEJ FUNKCJI, należy upewnić się, że są one odporne na
działanie mikrofal.
P
ODCZAS stosowania funkcji grillowania nie wolno używać plastikowych przyborów. Ulegną one
stopieniu. Kawałki drewna lub papieru także nie są odpowiednie.
NALEŻY ZACHOW OSTROŻNOŚĆ I NIE DOTYKAĆ sufitu kuchenki, za grzałką grilla.
M
IKROFALE MOŻNA wyłączyć zmniejszając poziom mocy mikrofal do 0 W (wystarczy nacisnąć i obró-
cić pokrętło regulacyjne). Po wybraniu 0 W, kuchenka przełączy się wyłącznie na funkcję „Grill.
e
w
q
r
FUNKCJA „GRILL COMBI” GRILL W TRYBIE ŁĄCZNYM
M
OC SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
650 W G
OTOWANIE warzywa, zapiekanki
350 - 500 W G
OTOWANIE drób i lasagne
160 - 350 W GOTOWANIE ryby i zamrożone zapiekanki
160 W G
OTOWANIE mięso
90 W Z
APIEKANIE owoce
0 W Z
ARUMIENIANIE wyłącznie podczas gotowania
15
PL
FUNKCJA „CRISP” PODPIEKANIE
FUNKCJA UŻY DO podgrzewania i pieczenia pizzy oraz innych potraw na cieście. Doskonale nadaje
się też do smażenia boczku i jajek, kibasek, hamburgerów itp.
N
ALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, że talerz Crisp został umieszczony dokładnie na środku szklanego talerza ob-
rotowego.
W
CELU WYJĘCIA GORĄCEGO TALER ZA CRISP NALEŻY SKORZYST Z RĘKAWIC KUCHENNYCH
lub specjalnej rączki do talerza Crisp.
N
ALEŻY ZACHOW OSTROŻNOŚĆ I NIE DOTYK su tu kuchenki, za grzałką grilla.
NIE WOLNO UMIESZCZAĆ GORĄCEGO TALERZA CRISP na żadnej powierzchni wrażliwej na działanie wyso-
kich temperatur.
K
UCHENKA I TALERZ CRISP ulegają silnemu nagrzaniu podczas stosowania tej funkcji.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „CRISP”.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
PODCZAS KORZYSTANIA Z FUNKCJI „CRISPnie można zmienić lub włączyć/wyłączyć poziomu mocy lub
grzałki grilla.
Z
FUNKC należy stosować wyłącznie dączony talerz Crisp. Inne dostępne na rynku talerze
Crisp nie zapewnią poprawnych wyników podczas używania tej funkcji.
K
UCHENKA AUTOMATYCZNIE wykorzystuje mikrofale i grzałkę grilla do nagrzania talerza Crisp. Dzięki
temu talerz Crisp szybko osiągnie swoją temperaturę roboczą i zacznie podpiekać potrawę.
w
q
e
16
PL
FUNKCJA „FORCED AIR” TERMOOBIEG
FUNKCJA UŻY DO pieczenia bez, ciastek, ciast, sufletów, drobiu i pieczeni.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „FORCED AIRJEDEN RAZ. (Cyfry temperatury zaczną migać.)
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE, aby ustawić żądaną temperaturę i NACISNĄĆ JE, w celu potwi-
erdzenia. (Cyfry zegara zaczną migać.)
e
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE, aby ustawić żądany czas gotowania.
r
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
U
MIEŚCIĆ POTRA NA niskiej podstawce drucianej, aby umożliwić prawidłową cyrkulację powietrza
wokół potrawy.
W PRZYPADKU PIECZENIA MAŁYCH POTRAW JAK, NP. CIASTECZKA LUB BUŁKI NALEŻY UŻYĆ FORMY DO PIECZENIA.
PODCZAS GOTOWANIA MOŻNA REGULOW czas gotowania obracając pokrętło regulacyjne, a temperaturę
poprzez naciśnięcie pokrętła regulacyjnego, a następnie jego obrócenie. Jeśli pokrętło regula-
cyjne zostanie naciśnięte podczas gotowania, cyfry temperatury zaczną migać. Nowe ustawie-
nie temperatury zostanie potwierdzone dopiero po naciśnięciu pokrętła regulacyjnego lub po
upływie 3 sekund bez żadnego ruchu pokrętłem regulacyjnym Gdy cyfry temperatury nie będą
już migać, oznacza to, że nowe ustawienie zostało potwierdzone.
UWAGA: Dwukrotne naciśnięcie przycisku „Forced Air” powoduje przełączenie na funkcję „Quick
heat”(Szybkie podgrzewanie), a kolejne naciśnięcie przycisku „Forced Air” przełącza ponownie
na funkcję „Forced Air". Pomiędzy tymi dwiema funkcjami można przełączać się za pomocą przy-
cisku „Forced Air. Szczełowy opis funkcji „Quick heat” znajduje się w części „Quick Heat.
PRZED UŻYCIEM NACZYŃ PODCZAS KORZYSTANIA Z TEJ FUNKCJI, należy upewnić się, że nadają się one do
używania w kuchence.
e
q
w
r
17
PL
FUNKCJA „FORCED AIR COMBI” TERMOOBIEG
W TRYBIE ŁĄCZNYM
M
OC
SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
350 W
P
RZYRZĄDZANIE POTRAWA Z drobiu, ziem-
niaków w mundurkach, lasagne i ryb
160 W
PIECZENIE mięsnych pieczeni i ciast z
owocami
90 W P
IECZENIE ciast i ciastek
FUNKCJA „FORCED AIR COMBI” TERMOOBIEG W TRYBIE ŁĄCZNYM
q
NACISNĄĆ JEDEN RAZ PRZYCISK „FORCED AIR COMBI”. (Cyfry temperatury zaczną migać.)
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądaną temperaturę i NACISNĄĆ JE, w celu potwi-
erdzenia. (Cyfry mocy mikrofal zaczną migać.)
e
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić moc mikrofal i NACISNĄĆ JE, w celu potwierdzenia.
(Cyfry zegara zaczną migać.)
r
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas gotowania.
t
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
U
MIEŚCIĆ POTRA NA niskiej podstawce drucianej, aby umożliwić prawidłową cyrkulację powietrza
wokół potrawy.
P
ODCZAS GOTOWANIA MOŻNA REGULOW czas gotowania obracając pokrętło regulacyjne, a temperaturę
i moc mikrofal poprzez naciśnięcie pokrętła regulacyjnego raz lub dwa razy, a następnie jego ob-
rócenie. Nowe ustawienia temperatury i mocy zostaną potwierdzone po potwierdzeniu ustawie-
nia mocy mikrofal przez naciśnięcie pokrętła regulacyjnego lub po upływie 3 sekund bez wyk-
onywania żadnego ruchu pokrętłem regulacyjnym. Gdy cyfry temperatury i mocy mikrofal nie
będą już migać, oznacza to, że nowe ustawienia zostały potwierdzone.
M
AKSYMALNY, MOŻLIWY POZIOM MOCY MIKROFAL podczas używania funkcji „Forced Air Combi” jest
ograniczony do wartości ustawionej fabrycznie.
U
WAGA: Dwukrotne naciśnięcie przycisku „Forced Air Combi” powoduje przełączenie na funkcję „Quick
heat, a kolejne naciśnięcie przycisku „Forced Air Combi” przełącza ponownie na funkcję „Forced Air
Combi”. Pomiędzy tymi dwiema funkcjami można przełączać się za pomocą przycisku „Forced Air Com-
bi. Szczełowy opis funkcji „Quick heat” znajduje się w części „Quick Heat.
F
UNKCJA SŁUŻY DO przyrządzania pieczeni mięsnych, drobiu, ziemniaków w mundurkach, gotowych
mrożonych potraw, ciast, ciastek, ryb i deserów.
PRZED UŻYCIEM NACZYŃ PODCZAS KORZYSTANIA Z TEJ FUNKCJI, należy upewnić się, że są one odporne na
działanie mikrofal i nadają się do używania w kuchence.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
e
w
q
r
t
18
PL
w
q
q
FUNKCJA „QUICK HEAT” SZYBKIE PODGRZEWANIE
PO ROZPOCZĘCIU PROCESU PODGRZEWANIA temperaturę można łatwo zmienić obracając pokrętło regula-
cyjne.
PODCZAS PROCESU PODGRZEWANIA symbole na wwietlaczu są animowane, wwietlany jest komuni-
kat „PRE- HEAT” oraz rzeczywista temperatura w postaci migających cyfr, aż do uzyskania żądanej
temperatury.
PO OSIĄGNIĘCIU USTAWIONEJ TEMPERATURY, kuchenka automatycznie przełączy się na funkcję „Forced
Air” lub „Forced Air Combi” zależnie od przycisku, który został naciśnięty w celu włączenia funkcji
„Quick heat. Kuchenka będzie przez 10 minut podtrzymywać temperaturę, a następnie wączy
się. W tym czasie należy umieścić potrawę w kuchence, ustawić żądany czas gotowania i nacisnąć
przycisk „Start, aby rozpocząć gotowanie.
UWAGA: Funkcja „Quick heat” zostanie włączona jedynie po dwukrotnym naciśnięciu przycisku
„Forced Air” lub „Forced Air Combi. Po ponownym naciśnięciu przycisku „Forced Air” lub „Forced
Air Combi”, zostanie ponownie włączona odpowiadająca im funkcja itd.
q
NACISNĄĆ DWUKROTNIE PRZYCISK „FORCED AIRLUB „FORCED AIR COMBI”. (Cyfry temperatury zaczną
migać.)
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądaną temperaturę.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
F
UNKCJA SŁUŻY DO wstępnego nagrzania pustej kuchenki.
NIE UMIESZCZAĆ POTRAW W KUCHENCE przed lub w trakcie wstępnego nagrzewania. W związku z wyso
temperaturą ulegną one spaleniu.
W
STĘPNE NAGRZEWANIA należy przeprowadzać wyłącznie w pustej kuchence.
e
19
PL
w
e
RODZAJ ŻYWNOŚCI WAGA WSKAZÓWKI
q
FRYTKI 250 G - 600 G
Rozłożyć frytki równomiernie na talerzu Crisp.
Posypanie solą poprawia chrupkość frytek. Frytki
można zamieszać, gdy wwietlany jest czas.
w
PIZZA, NA CIENKIM CIEŚCIE 250 G - 500 G W przypadku pizzy na cienkim cieście.
e
PIZZA, NA GRUBYM CIEŚCIE 300 G - 800 G W przypadku pizzy na grubym cieście.
r
QUICHE 400 G - 800 G
Quiche należy umieszczać bezpośrednio na
talerzu Crisp.
t
SKRZYDEŁKA KURCZĘCE 250 G - 600 G Rozłożyć skrzydełka równomiernie na talerzu Crisp.
W
ODNIESIENIU DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE NIE ZOSTAŁY WYMIENIONE W PONIŻSZEJ TABELI oraz w
przypadku, gdy waga jest mniejsza lub większa niż zalecana, należy postępować zgodnie z
procedurą ręcznej funkcji „Crisp”.
FUNKCJA6
TH
SENSE CRISP”
INTELIGENTNE PODPIEKANIE
FUNKCJA UŻY DO szybkiego podgrzewania zamrożonych potraw do temperatury spycia. Funkcja
jest przeznaczona wącznie do gotowych dań mrożonych.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK6
TH
SENSE CRISP”.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE, aby wybrać rodzaj potrawy.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
NA TALERZU CRISP MOŻNA umieszczać wyłącznie potrawy.
N
IE WOLNO UMIESZCZAĆ żadnych pojemników ani opakowań na talerzu Crisp!
Z
FUNKC naly stosować wyłącznie dołączony talerz Crisp. Inne dostępne na ryn-
ku talerze Crisp nie zapewnią poprawnych wyników podczas używania tej funkcji.
W CELU WYJĘCIA GORĄCEGO TALERZA CRISP NALEŻY SKORZYST Z RĘKAWIC KUCHENNYCH
lub specjalnej rączki do talerza Crisp.
N
IE NALEŻY PRZERYWAĆ PROGRAMU, jeśli wyświetlane jest „ ”.
PROGRAM MOŻNA PRZERWAĆ, gdy wyświetlany jest czas.
q
20
PL
w
e
q
NALEŻY ZAWSZE PRZYKRYWAĆ POTRAWĘ POKRYWKĄ. Przed użyciem upewnić się, że naczynie i pokrywka nadają się
do użytku w kuchence mikrofalowej. Jeśli dla wybranego naczynia nie ma pokrywki, można zastosow
talerz. Powinien być umieszczony tak, aby spodnia strona była skierowana do wewnątrz naczynia.
S
TOSOWAĆ FUNKCJĘ DO potraw takich jak warzywa, ryby, ryż i makaron.
FUNKCJA DZIAŁA W 2 ETAPACH.
* W pierwszym etapie potrawa jest szybko podgrzewana do temperatury wrzenia.
* Drugi etap automatycznie dostosowuje temperaturę do duszenia potrawy, aby uniknąć wygotowania.
FUNKCJA6
TH
SENSE STEAM”
INTELIGENTNE GOTOWANIE NA PARZE
q
NACISNĄĆ PRZYCISK6
TH
SENSE STEAM”.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE, aby ustawić żądany czas gotowania. (Jeśli czas nie zostanie ustawio-
ny, program wykona tylko pierwszy etap (do temperatury wrzenia) a następnie wyłączy się).
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
N
ACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE jest przeznaczone wącznie do używania wraz z
mikrofalami!
NIE WOLNO GO YWAĆ w połączeniu z innymi funkcjami.
UŻYWANIE NACZYNIA DO GOTOWANIA NA PARZE z innymi funkcjami może spowodować uszkodzenia.
PRZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI, NALEŻY ZAWSZE SPRAWDZAĆ, czy talerz obrotowy może się swobodnie obracać.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE NALEŻY ZAWSZE umieszczać na szklanym talerzu obrotowym.
D
O ZAKRYWANIA POTRAWY NIE WOLNO stosować folii plastikowych ani aluminiowych.
STOSOWANE NACZYNIA Powinny być napełniane tylko do powy swojej objętości. Jeśli bę
gotowane duże ilości, należy wybrać większe naczynie, aby zapewnić, że nie jest ono napnione
powyżej połowy swojej objętości. Ma to na celu uniknięcie wygotowania potrawy.
G
OTOWANIE WARZYW
Umieścić warzywa w naczyniu do gotowania na parze. Wlać 50-100 ml wody do dolnej części nac-
zynia. Przykryć pokrywką i ustawić czas.
Miękkie warzywa takie jak brokuły i kalafior potrzebują 2-3 minut na ugotowanie.
Twardsze warzywa takie jak marchewki i ziemniaki potrzebują 4-5 minut na ugotowanie.
GOTOWANIE RYŻU
ywać zaleceń podanych na opakowaniu dotyczących czasu gotowania, ilości wody i ryżu.
Umieścić składniki w dolnej części naczynia, przykryć pokrywką i ustawić czas.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool JT 369 SL instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla